Pátek 26. duben 2024 15:51
reklama
FTMO férovost
reklama
Purple trading AI
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei ProTrader

21 nejlepších světových akcií pro rok 2021!

08.01.2021 08:02  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rok 2021 bude jistě na akciových trzích vzrušující. Rok 2020 přinesl díky  COVID-19  nejprve pokles, ale v podzimních měsících došlo k opětovnému silnému nárůstu. Investice do akcií se také minulý rok staly populárnějšími mezi retailovými investory, což má obrovský dopad na akciový trh. Nadstandardně si vedly technologické akcie, které profitovaly z drastických změn v důsledku zavedení karantén po celém světě. Populární akcie, jako je například Tesla si také vedly dobře, ale došlo například k pádu německé Wirecard.

Další důležitou událostí byly obrovské změny v ceně ropy, která byla dokonce určitou dobu v USA záporná.

S novým rokem tak před námi stojí nová výzva učinit správná investiční rozhodnutí. V následujícím článku vám podrobně představíme 21 nejlepších akcií, které by mohly stát v roce 2021 na stupních vítězů!

nejlepší akcie 2020

V následujícím článku se dočtete:

  1. Co přinesl rok 2020 na akciovém trhu a co očekávat v roce 2021?
  2. Aktuální fiskální a monetární situace
  3. Nejlepší  odvětví v roce 2021
  4. 21 nejlepších akcií pro rok 2021
  5. Obchodujte s akciemi u LYNX

Co přinesl rok 2020 na akciovém trhu a co očekávat v roce 2021?

Historicky nízké úrokové sazby nutí investory opustit dluhopisy a najít vhodnější alternativy. Akcie jsou bezesporu jednou z nich. Návratnost společností byla za uplynulý rok historicky vyšší než u dluhopisů a mnoho investorů tedy přesouvá svůj kapitál do přímého vlastnictví společností. To lze jasně vidět na enormním růstu soukromého kapitálu.

Nejvíce z koronavirové krize profituje technologický sektor. Řada společností byla nucena zajistit práci svých zaměstnanců z domova, což se pozitivně odrazilo u akcií společností, které zprostředkovávají potřebný software.

Čtete  také >>6 nejzajímavějších akcií, které profitují z koronaviru

Značně byly zasaženy cyklické akcie, které ovšem následně ve druhé polovině roku 2020 vykázaly silné zotavení. U spekulativních akcií je největší otázka, jak rychle se svět vrátí do normálu a do jaké míry koronavirová krize poznamená každodenní život lidí. Mnoho věcí se může již navždy změnit.

Světové události, jakou bezesporu současná pandemie je, často urychlují přijetí nových návyků a technologií.

Aktuální fiskální a monetární situace

Pandemie COVID-19 znamenala obrovské zatížení pro rozpočet téměř všech států. Tato krize bohužel ještě není zažehnána a je důležité si připomenout, že mnoho států se dostávalo do ekonomických problémů ještě před vypuknutím koronavirové krize.

[E-book ZDARMA]: 11 strategií největších investičních guru

Objevte jaká kritéria při výběru akcií jednotliví guru sledují a zjistěte jaké zhodnocení popsané strategie dosahují a naučte se 6 investičních zásad, které posunou Vaše investování dále.

Fiskální situace

V roce 2019 dominovaly světové ekonomice USA se schodkem 4,6 %. Japonsko se potýkalo se schodkem 3,8 %, Čína s 2,8 % a eurozóna se schodkem 0,6 %. Na jednotlivé oblasti však pandemie dopadla rozdílně a lišil se i postup v boji s touto infekční nemocí.

Situace je po roce tedy trochu odlišná. Vláda v Číně očekává schodek 2,8 %, Japonsko 4,7 % a v eurozóně se očekává schodek 8,7 %. Nejhorší situace je však v USA, kde se očekává schodek 16 %.

Jedná se o obrovský deficit, se kterým si bude muset nově zvolený prezident Joe Biden poradit. Je to i jeden z důvodů, proč americký dolar v poslední době ztrácí část  ze svého lesku.

Měnová situace

Kromě všech fiskálních opatření ze strany států byly nuceny reagovat i centrální banky po celém světě. Bylo vytvořeno obrovské množství peněz a úroková sazba byla tlačena ještě níže. Výsledkem bylo, že hodnota aktiv ve vztahu ke stále se zvyšujícímu objemu peněz v oběhu vzrostla.

ECB má po koronavirové krizi úrokovou sazbu 0 %, úrokovou sazbu vkladů – 0,5 %, půjčky ve výši 1 € 850 miliard a dále odkoupila další cenné papíry v hodnotě € 20 miliard. Banky si navíc mohou od ECB půjčovat za -1% úrok.

Fed má úrokovou sazbu 0 %, úrokovou sazbu vkladů 0,25 % a měsíčně nakupuje dluhopisy v hodnotě $ 120 miliard. Jedná se o vládní dluhopisy v hodnotě $ 80 miliard a podnikové dluhopisy v hodnotě 40 $ miliard.

Čtete  také >>Kurz EUR/USD: Velký přehled a prognóza pro rok 2021!

Japonská centrální banka (BOJ) udržuje úrokovou sazbu u desetiletých japonských vládních dluhopisů na 0 %. Navíc byl opět obnoven program zpětného odkupu dluhopisů a akcií, který BOJ v roce 2019 ukončila.

Do září 2021 chce BOJ koupit další dluhopisy v hodnotě 15 bilionů JPY a bilance centrální banky tak výrazně překročí HDP Japonska.

Devalvace měny je proto jasným rizikem a jedním z hlavních aspektů, který je třeba vzít v úvahu při výběru akcií a sektorů pro následující rok.

Nejlepší odvětví v roce 2021

Ne všem odvětvím se vždy daří stejně a odlišné sektory reagují na různé změny jinak. Rok 2020 byl ve znamení ekonomické nejistoty a nízkého hospodářského růstu. Riziko inflace je také vysoké.

Níže se podíváme na odvětví, která by mohla v roce 2021 příjemně překvapit.

nejlepší světové akcie

Tvrdá aktiva

Nejlepší ochranou proti inflaci jsou tzv. tvrdá aktiva nebo silné značky s velkou kupní silou. Mezi 21 nejlepšími akciemi v našem seznamu je řada akcií se silnou obchodní značkou. Tyto společnosti mohou snadno zvýšit svoji hodnotu v dobách inflace a rychleji dosáhnout atraktivního ocenění.

Příkladem jsou těžební společnosti Rio Tinto a Norilsk Nickel, stejně jako kanadský vlastník nemovitostí a developer Melcor Developments. Do této kategorie lze částečně zařadit také japonský obchodní dům Sumitomo a švédský SCA.

Energetický sektor

Z růstu cen profitují také producenti plynu Gazprom a Tourmaline. Zemní plyn je dlouhodobě propagován jako čistší alternativou k ropě, biomase a uhlí. Nižší cena ropy dostala ropné těžaře pod silný tlak, což by také mělo pomoci oživit cenu zemního plynu.

Technologický sektor

Technologický sektor je stále důležitější. Většina technologických akcií je však velmi drahá a nemá osvědčený obchodní model. Rychlé změny navíc nejsou jen příležitostí, ale i rizikem pro společnosti v tomto odvětví.

Dnešní vítězové mohou zítra kvůli novému vývoji zaostávat. V našem seznamu nejsou obsaženy akcie IBM a Intel, kterým se dostatečně nedaří držet krok se stále se zrychlujícím tempem technologického sektoru.

Atraktivním způsobem, jakým lze investovat do čínského technologického gigantu Tencent a dalších rozvíjejících se trhů je společnost Prosus. Alphabet má i další slibné projekty vedle svého vyhledávače Google. Tyto investice jsou realizovány v současné době na úkor zisků, ale v budoucnu nabízejí obrovský potenciál.

LYNX TIP: Sledujte pravidelné akciové analýzy ve vzdělávací a zpravodajské sekci zaměřené na akcie

Brands

Zaběhlé stabilní společnosti a silné značky jsou často schopny lépe přečkat nepříznivá období. Náš seznam zahrnuje několik společností se silnou pozicí ve svém odvětví. Mnoho z nich je však z našeho seznamu záměrně vynecháno, díky specifickým problémům ve svých sektorech, nebo zvyšující se konkurenci – například Amazon.

Holdingové společnosti

Holdingové společnosti jsou zajímavou alternativou k ETF, které mohou obsahovat řadu nadhodnocených akcií. Zajímavým zástupcem je výše zmíněný Prosus.

Berkshire Hathaway letos profituje z chytré investice do společnosti Apple. Dalšími zajímavými holdingovými tituly v našem seznamu jsou CK Hutchison a Jardine Strategic.

Zdravotní péče

Přestože zdravotnický sektor určitou dobu poněkud zaostával, v těchto nejistých dobách je zdravotnictví poměrně defenzivním odvětvím, ve kterém více než kde jinde, hrají roli odborné znalosti a know-how.

Samozřejmě existuje i řada specifických rizik. V našem seznamu z tohoto sektoru najdete 2 akcie.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

21 nejlepších akcií pro rok 2021

Pojďme se podívat na zajímavé akcie, které by v roce 2021 mohl čekat růst. Přinášíme vám podrobné informace o daných společnostech i pohled na graf s aktuálním vývojem ceny akcií.

Akcie Ahold Delhaize

Ahold Delhaize je příkladem toho, že COVID-19 přinesl také řadu investičních příležitostí. To lze vyčíst z provozních výsledků. V prvních třech čtvrtletích roku 2020 vzrostly tržby o 12,9 %, čistý zisk o 15,4 %, zisk na akcii o 19,6 % a provozní zisk o 38,6%.

Těchto vynikajících výsledků bylo dosaženo v období, kdy online prodej vzrostl o 53 %. Investice do online segmentu umožňují podnikání růst, zatímco akcionáři jsou odměňováni dividendami a zpětným odkupem akcií.

Společnost vyplácí zajímavou dividendu ve výši 4,1 % a s poměrem P / E ve výši 13 akcie není příliš drahá. Ahold navíc aktuální situace využil a neustále zvyšuje marži na své produkty.

Společnost je jedním z předních hráčů v oblasti supermarketů a navíc stále více rozšiřuje své online služby, které již samy o sobě mají hodnotu několik miliard EUR. Stručně řečeno – Ahold Delhaize je defenzivní akcie, která těží z koronavirové krize, je oceněna velmi rozumně a má vzestupný potenciál.

Týdenní graf AD od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

LYNX TIP: O tom, jak fungují akcie blíž, se můžete dočíst v našem akciovém průvodci.

Akcie Tourmaline

Tourmaline je největším producentem zemního plynu v Kanadě. Má nejnižší náklady a těžba je nejčistší ze všech kanadských producentů. Kromě toho se její emise od roku 2013 do roku 2018 snížily o 46 %.

Díky nízkým nákladům zůstala společnost zisková i přes velkou konkurenci těžařů břidlicové ropy v Severní Americe. Po problémech ohledně ceny ropy z loňského roku konkurence ze strany ropných společností značně oslabila.

Pandemie COVID-19 však způsobila i pokles ceny zemního plynu, která nyní ovšem opět roste, což zvyšuje i zisky Tourmaline.

Na rozdíl od mnoha konkurentů má Tourmaline konzervativní rozvahu s dluhem ve výši 27 % aktiv a 1,3násobkem EBITDA.

Silná rozvaha umožní společnosti v budoucnu růst a realizovat atraktivní akvizice. Účetní hodnota akcie je $ 28,73 a tržní hodnota akcie je $ 17,31. Společnost vyplácí 3,2 % dividendu a poměr P / E je 14,7.

Týdenní graf TOU od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Berkshire Hathaway

Akcie Berkshire Hathaway v poslední době zaostává za svými výsledky. Mnoho investorů považuje společnost vedenou Warrenem Buffettem (90) a Charlie Mungerem (96) za fosilii minulosti.

Největší pozici v portfoliu má však technologická společnost Apple, která tvoří 47,8 % akciového portfolia. Nicméně akcie Berkshire Hathaway výrazně zaostává za výkonem samotné akcie Apple. To je přinejmenším zajímavé, protože Berkshire Hathaway dividendy nevyplácí, ale reinvestuje.

Americké akciové trhy opět rostou, ale akcie Berkshire Hathaway stagnuje. Částečně z tohoto důvodu pokleslo ocenění pouze na 1,3násobek účetní hodnoty, což je úroveň, na které Warren Buffett v minulosti naznačoval zpětný odkup akcií.

Akciové trhy od 30. září nadále rostou a akcie jsou nadále podhodnocené. Jedná se o zajímavý titul pro investory, kteří chtějí investovat do americké ekonomiky.

Týdenní graf BRK.B od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Sumitomo

Sumitomo je jedním z hlavních japonských obchodních domů. Úrokové sazby jsou nízké, a proto byste očekávali, že ocenění pro stabilní diverzifikované společnosti budou také vysoká.

To však není případ Japonska. Sumitomo je aktivní v mnoha sektorech. Aktivity společnosti lze rozdělit do 6 kategorií.

• Dopravní a stavební systémy
• Těžba, chemie a energie
• Nemovitosti
• Kovové výrobky
• Infrastruktura
• Média a digitální média

Čtete  také >>Investice do zlata: 4 nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2021!

Společnost tak disponuje velmi širokým portfoliem aktivit s několika cyklickými složkami, které nyní snižují ziskovost. V posledních letech však Sumitomo dokázala z těchto diverzifikovaných aktivit realizovat návratnost investovaného kapitálu ve výši 10 %.

Berkshire Hathaway má také zájem o japonské obchodní domy a nedávno převzala 5% podíl v pěti největších – včetně Sumitomo.

Akcie společnosti Sumitomo se v současné době obchodují za 0,7násobek účetní hodnoty. To příliš nereflektuje skutečnost, že společnost je obecně vysoce zisková a vyplácí dividendu 5,1 %. I s takto vysokou dividendou obvykle zbývá zhruba polovina zisku na investice do růstu.

Týdenní graf SMFG od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Regeneron

Regeneron je první lékařská společnost v tomto seznamu. Vypuknutí pandemie COVID-19 snížilo počet osobních ošetření. Jedná se pravděpodobně pouze o dočasný pokles.

Výzkum nových léků je bezesporu velmi důležitý pro kvalitu života lidí. Z dlouhodobého hlediska je zdravotní péče poměrně atraktivní odvětví s dobrými výsledky.

Díky dobrým výzkumným technikám, inteligentnímu zaměření a schopnosti rychle zastavit neperspektivní projekty má Regeneron stabilně dobré výsledky ve vývoji nových léků.

Akcie Regeneron je s poměrem P / E ve výši 18,2 poměrně drahá. Nicméně se jedná o velmi kvalitní společnost. S EYLEA a DUPIXENT má Regeneron ve svém produktovém portfoliu 2 léky proti očním a kožním chorobám, jejichž prodej prudce roste.

Dalším významným lékem je LYBTAYO proti rakovině kůže, který, případně v kombinaci s jinými léky, může také působit proti jiným typům rakoviny.

Navzdory zpětnému odkupu vlastních akcií držených společností Sanofi je s čistou hotovostní pozicí ve výši $ 300 milionů bilance společnosti stále extrémně silná. S rychlým růstem a potenciálem nových léků je poměr P / E ve výši 18,2 poměrně atraktivní.

Týdenní graf REGN od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Prosus

Prosus je rozvíjející se technologický gigant s primárním zaměřením na Čínu. Společnost je známá pro svůj 31% podíl v čínském technologickém konglomerátu Tencent, který má momentálně samotný hodnotu € 179,7 miliard.

Aktivity Prosus však sahají mnohem dále:

  • Přední online tržiště v rozvíjejících se zemích s OLX a Avito.
  • Různé investice do fintech a online platebních řešení.
  • Zájem o online rozvoz jídla prostřednictvím 61% podílu v iFood, 21% podílu v Delivery Hero a 40% podílu v Swiggy.

Hodnotu online tržišť je obtížné určit, protože neexistuje žádný přímý konkurent srovnatelné velikosti. Když byly na začátku roku 2019 vykoupeny poslední externí akcionáři společnosti Avito, její hodnota byla oceněna částkou $ 3,85 miliardy.

Hodnota Delivery Hero na burze je aktuálně € 5 miliard. Rozvíjející se trhy byly pandemií COVID-19 zasaženy více, ale iFood a Swiggy mají dohromady tržní hodnotu přibližně € 4 miliardy.

I hodnotu fintech projektů v portfoliu Prosus je obtížné určit. V posledním čtvrtletí však tržby meziročně vzrostly o 32 % na $ 135 milionů.

Týdenní graf PRX od října 2019 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie CK Hutchison

CK Hutchison je důležitým pilířem ve společnostech, které vlastní Li Ka-Shing. Přestože společnost sídlí v Hong-Kongu, 57 % zisku pochází z Evropy.

23 % celkového zisku pochází ze Spojeného království. To znamená, že pro CK Hutchison jsou problémy ohledně brexitu důležitější než nepokoje v Hongkongu.

V listopadu uzavřela CK Hutchison se společností Cellnex dohodu o prodeji všech evropských telefonních věží za € 10 miliard. Díky této transakci CK Hutchison splatila téměř polovinu svých dluhů.

Společnost má hodnotu necelých €35 miliard. Zhruba třetina kapitálu pochází z dluhů, ale vzhledem k předvídatelným výnosům z přístavů, telekomunikací a infrastruktury jde o velmi mírnou úroveň zadlužení.

Výsledky za pololetí nebyly špatné. Důvodem je, že mnoho aktivit společnosti je velmi anticyklických a fungovaly prakticky stejně i v době pandemie.

Navzdory tomu poklesl zisk o 29 %. Poměr P / E ve výši 5,9 je také atraktivní. Zajímavý je zde také měnový faktor. Od zveřejnění nejnovějších údajů hodnota EUR prudce vzrostla, zatímco akcie CK Hutchison je kótována v HKD.

Konglomeráty obecně nejsou v tuto chvíli populární, ale ocenění CK Hutchison je v tuto chvílí velmi atraktivní a investoři jako bonus obdrží dividendu ve výši 5,5 %.

Týdenní graf CK Hutchison od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Melcor Developments

Kanadské nemovitosti nejsou levné. Zejména v místech, jako je Vancouver a Toronto, ceny dlouhodobě prudce rostou. Melcor se však zaměřuje hlavně na Albertu.

Tento region je závislý na těžbě ropy a zemního plynu a v posledních letech zde byla situace poměrně komplikovaná. To se také odrazilo na nízkých cenách nemovitostí. Pokud se opět zvýší ceny ropy a zemního plynu, Melcor z toho může profitovat.

Nejen růstem příjmů z pronájmu, ale také růstem hodnoty stavebních pozemků v majetku společnosti. Populace v Albertě stále roste, což z dlouhodobého hlediska vyžaduje stavbu nových nemovitostí.

Účetní hodnota akcie Melcor je 32,83 CAD, zatímco tržní cena po nedávném zotavení je 8,05. Dividenda byla během pandemie COVID-19 snížena na přibližně 3,98 % ročně. Ve třetím čtvrtletí 2020 Melcor zaznamenala opět růst tržeb ve výši 35 %.

Týdenní graf MRD od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie KKR

KKR je jedním z předních hráčů v oblasti soukromých investičních fondů – typu společností, které se svými klienty realizují soukromé investice. Dividenda ve výši 1,37 % je poměrně nízká, ale společnost má ve srovnání s konkurencí větší prostor pro růst.

Investice v Asii a nové strategie přinesou v budoucnosti řadu nových příležitostí. Za jeden rok vzrostl spravovaný majetek společnosti KKR z $153 miliardy na $ 177 miliard, což představuje nárůst o 15,7 %. S poměrem P / E ve výši 24 a účetní hodnotou 1,58 je akcie KKR poměrně levná.

Týdenní graf KKR od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Rio Tinto

Akcie těžebních společností mnoho investorů považuje za vysoce spekulativní. Detekce nových ložisek nerostných surovin je velmi nákladná a riskantní.

Více než jinde u tohoto sektoru platí, že se vyplatí investovat do zavedených těžebních společností a velkých hráčů na trhu, kteří mají dostatečné odborné znalosti a řadu stabilních ziskových projektů. Nezbytnou podmínkou pro životnost těžebních společností jsou nízké náklady na těžbu.

Příkladem takové těžební společnosti je Rio Tinto. Společnost se zaměřuje na těžbu železné rudy, mědi a hliníku. Díky svým nízkým nákladům je Rio Tinto schopna zůstat ziskovou ve všech obdobích ekonomického cyklu. Ve skutečnosti Rio Tinto často využila ekonomických krizí, aby za výhodnou cenu koupila menší konkurenty.

V důsledku koronavirové krize klesly zisky o více než 20 % na $ 3,3 miliardy. Poměr P / E je 17,5 a společnost vyplácí 4,93% dividendu. Toto ocenění je pro jednoho z největších těžařů železné rudy na světě přiměřené.

Týdenní graf RIO od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Gazprom

Hlavním důvodem, proč se USA dlouhodobě daří snižovat emise CO2 je přechod od uhlí k zemnímu plynu, který je z hlediska dopadu na životní prostředí mnohem přívětivější. Gazprom je největším světovým producentem zemního plynu.

Ruské akcie jsou ovšem ze své podstaty velmi spekulativní. Akcie byla silně zasažena sníženými cenami zemního plynu během pandemie COVID-19. Nyní však ceny plynu celosvětově opět rostou, což se v budoucnu odrazí na ekonomickém výsledku společnosti.

Dividendový výnos je 7,2 %. Společnost nedávno zprovoznila nový plynovod do Číny. Nyní, když je tento drahý projekt dokončen, kapitálové výdaje značně poklesnou. To znamená, že společnost by měla v budoucnu disponovat dostatečným kapitálem pro další navýšení dividend.

Týdenní graf GAZP od června 2019 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie NN Group

NN Group je nizozemská pojišťovací společnost. Pojišťovny samozřejmě nyní obecně trpí v důsledku nízkých úrokových sazeb.

Na druhou stranu dopad pandemie COVID-19 na pojišťovnictví byl ve srovnání s jinými odvětvími poměrně malý. Ziskovost NN Group se zlepšuje a poměr P / E ve výši 6,1 je velmi atraktivní.

Zdá se, že na důležitém nizozemském trhu společnosti klesá konkurence. To znamená, že zisky se mohou v budoucnu dále zvyšovat. Společnost vyplácí 6,4% dividendy a nedávno obnovila program zpětného odkupu akcií.

Týdenní graf NN od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Heijmans

Stavební společnost Heijmans si během pandemie vedla poměrně dobře a ve třetím čtvrtletí se jí dokonce dařilo lépe než v předchozím roce. Za celý rok 2020 očekává společnost růst 5-10 %, což je v porovnání s konkurenty vynikající výsledek.

Heijmans je stále oceněna pouze 0,9násobkem její účetní hodnoty. S tržní hodnotou € 195 milionů se nejedná o příliš velkou společnost. S ohledem na silnou rozvahu je poměr P / E ve výši 6,5 velmi zajímavý.

Týdenní graf HEIJM od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Liberbank

Úrokové sazby v zemích jižní Evropy jsou zatím vyšší a banky z toho mají prospěch. Španělská banka Liberbank výrazně snížila svůj poměr nesplácených úvěrů (NPL), který je v současné době na skromných 3,0 %, přičemž průměr v sektoru je 4,7 %. Banka již vyčlenila € 76 milionů na důsledky krize Covid-19.

Nicméně počet nových hypoték stále roste. Investiční fondy Liberbank také rostou a za 4 roky se jejich hodnota zdvojnásobila.

Účetní hodnota akcie je € 1,03 a tržní cena akcie je € 0,25. Poměr P / E ve výši 10,1 je také příznivý. Akcie Liberbank je stále velmi levná. Společnost je konzervativní a přes všechny problémy stále zisková. Banka je tudíž v dobré pozici, aby z koronavirové krize vyšla mezi vítězi.

Týdenní graf LBK od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Biogen

Biogen se zaměřuje primárně na neurovědu. Na základě svých odborných znalostí společnost vyvíjí nové léky a terapie. Společnost má úchvatnou historii s celou řadou průlomových objevů v oblasti medicíny.

Během několika posledních let cena akcií stagnuje. Biogen se nyní zaměřuje primárně na léčbu roztroušené sklerózy, mozkových příhod a Alzheimerovy choroby

V důsledku konkurence v podobě generických léků poklesly tržby ve třetím čtvrtletí o 4 % a zisky poklesly o 18 %. Ocenění je však také velmi levné s poměrem P / E ve výši 8,2.

Rozvaha společnosti je $ 38,2 miliardy a dluh pouze $ 2,8 miliardy. Dobré výsledky při vývoji nových léků by mohly nastartovat nový dlouhodobý rostoucí trend.

Týdenní graf BIIB od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie ForFarmers

ForFarmers je lídrem na evropském trhu v oblasti krmiv pro zvířata. Po slabém roce 2019 došlo v roce 2020, navzdory koronavirové krizi, k silnému oživení.

EBITDA vzrostl v první polovině roku 2020 o 35 % a zisky vzrostly o 81 % na € 21,5 milionu. Společnost má silnou rozvahu s vlastním kapitálem € 379 milionů a dluhem € 51 milionů.

Tržní hodnota společnosti je € 502 milionů. V první polovině roku 2020 byl realizován zisk € 21,5 milionů. Poměr P / E je 18,7 a společnost vyplácí akcionářům 3,6% dividendu.

Týdenní graf FFARM od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Alphabet

I u technologických gigantů lze stále najít investiční příležitosti. Cena akcie nedávno prudce posílila, ale s ní se zvýšily i zisky.

Společnost Alphabet, která je známá zejména pro svůj internetový vyhledávač Google, je s poměrem P / E ve výši 34,4 poměrně drahá. Nicméně do ocenění je třeba vzít v úvahu veškeré nedávno realizované investice.

Alphabet momentálně investuje značné částky do vývoje samoříditelných vozidel a cloudových služeb. Investice jsou samozřejmě realizovány na úkor zisků, ale nabízí obrovský potenciál do budoucnosti.

Totéž platí pro služby Google Maps a YouTube. Známý video web teprve nyní skutečně začíná ukazovat svůj obrovský potenciál.

Hlavní činnosti ve třetím čtvrtletí přinesly zisk $ 12,6 miliard, což je navýšení o 18 %. Rovněž se však drasticky zvýšily náklady na nové investice a došlo ke ztrátě $ 1,1 miliardy, zatímco o rok dříve činila ztráta $ 941 milionů.

Alphabet má také pravděpodobně nejsilnější rozvahu na světě s čistou hotovostní pozicí ve výši $ 117,2 miliardy. Vývoj Other Bets za posledních 12 měsíců stál Alphabet $ 5,4 miliardy, zatímco provozní zisk z Other Bets činil $ 40,9 miliard.

Současná tržní hodnota společnosti je $ 1170 miliard. Poměr P / E je 22, což je přijatelné. Zejména pokud vezmeme v úvahu dominantní postavení společnosti na trhu, obrovský růstový potenciál a nové projekty, které společnosti v budoucnu přinesou značný profit.

Týdenní graf GOOGL od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Norilsk nickel

Baterie a elektrický pohon jsou podporovány vládami celé řady států. Pro výrobu baterií se využívá primárně palladium, platina, nikl a měď.

A právě na těžbu těchto 4 kovů se Norilsk Nickel zaměřuje. Ruská společnost profituje z růstu cen svých produktů a vyplácí dividendu ve výši 5,1 %.

Po velké havárii na naftové nádrži v jednom z komplexů společnosti v minulém roce poklesly zisky, v důsledku čehož se zvýšil poměr P / E na 20. V Rusku má Norilsk Nickel minimální konkurenci.

Kromě toho díky vysoké kvalitě svých dolů a nízkým nákladům na těžbu je společnost zisková i při nižších cenách těžených kovů. Ceny palladia dále rostou a oživení cen mědi by mohlo dále podpořit cenu akcií Norilsk Nickel.

Ruský trh je obecně levný a nabízí mnoho příležitosti pro investory. Na druhou stranu ruské akcie jsou ze své podstaty velmi spekulativní.

Týdenní graf GMKN od června 2019 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Jardine Strategic

Pro ty, kteří stále věří v rychle rostoucí region jihovýchodní Asie, může bý Jardine Strategic zajímavou volbou. Tato holdingová společnost, kterou od roku 1832 ovládá skotská rodina Keswick, nabízí přístup na tento trh se značnou slevou.

Jardine Strategic má složitou strukturu, která ji chrání před akvizicí. Skutečná tržní hodnota, s přihlédnutím k této kruhové struktuře, je $ 13,9 miliard. Společnost má dlouhou historii růstu dividend i účetní hodnoty.

V portfoliu společnosti najdeme významné tituly v čele s Astra, Hong Kong Land, Dairy Farm nebo Mandarin Oriental. Mnoho z těchto společností je na burze obchodováno individuálně a je atraktivně ohodnoceno. Jardine Strategic investorům vyplácí dividendu ve výši 1,44 %.

Týdenní graf J37 od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Ralph Lauren

Akcie oděvních společností v posledních letech prudce vzrostly – zvláště, pokud se podíváme na luxusní nebo známé značky, jakými jsou například LVMH, Hermes, Nike nebo Adidas.

Výborná výkonnost šla však ruku v ruce se zvyšující se cenou akcií. Značka z oděvního průmyslu s mnohem rozumnějším oceněním a obdobně silnou rozvahou je Ralph Lauren.

Oděvní průmysl byl samozřejmě silně zasažen koronavirovou krizí, během které došlo k uzavření kamenných prodejen. Nicméně následný růst online segmentu je pro oděvní společnosti do budoucna příležitostí ke snížení nákladů a zvýšení ziskovosti.

V přerušeném fiskálním roce uzavřeném na konci března 2020 byl realizován zisk na akcii $ 4,98. V následujících dvou čtvrtletích došlo k těžké ztrátě $ 2,27 na akcii.

Silná rozvaha však znamená, že by společnost měla tuto krizi důstojně překonat. Vlastní kapitál činí $ 5,2 miliardy. Na druhou stranu má Ralph Lauren dlouhodobý dluh ve výši $ 1,6 miliardy. Poměr P / E je nyní 20, což je poměrně levné ve srovnání s ostatními společnostmi v oděvním sektoru.

Týdenní graf RL od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Akcie Svenska Cellulosa SCA

SCA je největším soukromým vlastníkem lesů v Evropě. Kromě sadby stromů pro lesnictví jsou pozemky SCA využívány i jinými způsoby – například pro větrné elektrárny.

Společnost disponuje velkým volným cash-flow a neustále rozšiřuje své pozemky. SCA nedávno začala nakupovat lesy také v pobaltských státech.

Jedná se o vysoce defenzivní akcii, která poskytuje relativně bezpečný a rostoucí zdroj příjmů. Společnost má solidní rozvahu a poměr P / E je momentálně 30. SCA momentálně vyplácí dividendu ve výši 1,41 % a dlouhodobě ji zvyšuje.

Týdenní graf SCA od června 2016 až do konce roku 2020. Zdroj: LYNX Trading.com.

Obchodujte s akciemi u LYNX

LYNX nabízí obchodování s akciemi přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi, CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty

Investice do zlata: 4 nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2021!

07. ledna 2021 | Akcie

✅ Zlatá horečka je tady! Jaký je aktuální vývoj ceny zlata? Jak investovat do zlata v roce 2021? 4 tipy na nejlepší zlaté akcie jen pro vás! ✅

Číst dále

IPO Airbnb již 10. prosince: Vše, co musíte znát před nákupem akcií!

04. prosince 2020 | Akcie

Aktuální vývoj, cena za akcii, hodnota společnosti i důvody a datum pro vstup na burzu. Při ceně $ 60 za akcii Airbnb získá až $ 3,1 miliardy!

Číst dále

Dividendové strategie – Jak na pravidelný příjem díky dividendám

30. října 2020 | Akcie

Pasivní dodatečný příjem z úroků je cílem mnoha investorů. Díky dividendovým akciím je toho možné úspěšně dosáhnout. Které akcie jsou nejlepší?

Číst dále
Klíčová slova: Zdravotní péče | Holdingové společnosti | Měnová situace | Tvrdá aktiva | Fiskální situace | Brands | Nejlepší odvětví | Nejlepší odvětví v roce 2021 | Akcie Ralph Lauren | Ralph Lauren | Svenska Cellulosa SCA | Svenska Cellulosa | Jardine Strategic | Akcie Svenska Cellulosa SCA | Akcie Jardine Strategic | Akcie ForFarmers | ForFarmers | Akcie Heijmans | Akcie Melcor Developments | Melcor Developments | Akcie Prosus | Akcie Liberbank | Liberbank | Heijmans | Rio Tinto | KKR | Akcie Sumitomo | Akcie NN | Akcie Rio Tinto | Akcie Regeneron | Tourmaline | Akcie Tourmaline | Životní prostředí | Sumitomo | Akcie Berkshire | BIIB | Jak na pravidelný příjem | Příjem díky dividendám | Pravidelný příjem | Dividendové strategie | Intel | Množství peněz | Energetický sektor | Delivery Hero | Biden | Obchodní domy | Inspirace | Holdingová společnost | Nikl | Zlatá horečka | Akcie těžařů | Ceny | Růst tržeb | Ocenění | Zdroj příjmů | Dopad pandemie | Snížení nákladů | Covid | Rostoucí trend | Sanofi | Norilsk Nickel | JDE | Aktivity společnosti | Zadlužení | Joe Biden | Břidlicové ropy | Měnový faktor | Oživení cen | Schodek | Ekonomiky | Riziko inflace | Potenciál | Koronavirové krize | Růst | REGN | Akcie Ahold Delhaize | Ahold Delhaize | Koronavirová krize | Aktuální situace | Pandemie COVID-19 | CK Hutchison | Tencent | Profitovat | Akcie KKR | Guru | Vývoj | Cyklické akcie | COVID-19 | Biogen | Akcie Biogen | Hodnota aktiv | Americké ekonomiky | Adidas | Výdaje | Akcie NN Group | Akcie Alphabet | Akcie Berkshire Hathaway | Akcie Norilsk Nickel | Akcie CK Hutchison | Pandemie | Provozní zisk | Situace | Pokles | Cena za akcii | Nejistoty | Pojišťovny | Problémy | Důsledky krize | Na burze | Průmysl | Technologický sektor | Hong Kong | Miliardy | LVMH | Úrok | Nízké úrokové sazby | Amazon | Bilance | Objem | Obrovské množství peněz | Deficit | Rozpočet | Obchodní model | Čistý zisk | Obchodujte | Cena akcie | Investujte do akcií | Ceny palladia | GOOGL | Prosus | Kapitálové výdaje | Defenzivní akcie | Gazprom | Akcie a ETF | Zpětný odkup akcií | IPO Airbnb | Ceny zemního plynu | Obchodovat s akciemi | Majetek | Společnost Apple | HKD | Pokles ceny | Objem obchodování | Akcie společnosti | Technologické akcie | FinTech | Airbnb | Jak fungují akcie | LYNX Trading | Podnikové dluhopisy | Palladium | Breakout Trader | Vstup na burzu | Ruské akcie | Alphabet | Investiční rozhodnutí | Krize | Dobré výsledky | Americké akciové trhy | Poplatky | Tesla | Akcionáři | Vládní dluhopisy | Aktuální vývoj | Přehled | Energie | Podnikání | Kurz EUR/USD | Burze | Know-how | Tržby | ROCE | Měď | EBITDA | Buffett | Zisky | Zemní plyn | Vývoj ceny zlata | Tržní hodnota akcie | Tržní hodnota | Trh | Světové události | Ropy | Prognóza | Pro investory | Portfolia | Odkup akcií | Nemovitosti | Kurz EUR | Jak investovat do zlata | Jak investovat | Investovat do zlata | Investiční | Investice do zlata | Investice do akcií | Graf | Fondy | Dolar | Devalvace měny | Ceny zlata | Cena akcií | Cena | Banka | Analýzy | Akcie IBM | Akcie Gazprom | Akcie Apple | Ceny akcií | Japonská centrální banka | Rozvíjející se trhy | LYNX | Investovat | Obchodování s akciemi | Obchodovat | Výsledky | Berkshire Hathaway | Zisk | Vývoj ceny | Investoři | Úroková sazba | Investiční příležitosti | Cena ropy | Obchodování | CAD | JPY | Dluhopisy | USD | EUR | Banky | Úrokové sazby | Zisk na akcii | Warren Buffett | Výnos | Výkonnost | Tržní cena | Trigger | Trend | Trading | Trader | Spread | Riziko | Platina | Portfolio | Obchodník | Měny | Kurz | Investování | Investor | Investice | Intradenní obchodník | IPO | Futures | Fed | Eurozóna | Emise | ECB | Dividendový výnos | Dividenda | Devalvace | Centrální banky | Centrální banka | CFD | Breakout | Zhodnocení | Americký dolar | Akvizice | Aktiva | Akciový trh | Akcie | Sazby | Kapitál | Cenné papíry | Akciové trhy | Akciové tipy | Dividendy | Investiční fondy | ETF | Ceny ropy | Apple | HDP | USA | EUR/USD | Inflace | Video | Japonsko | Čína | Akcie s LYNX | Obchodujte akcie | Trhy | Google | Prezident | Komunikace | Technologická společnost | Hodnota společnosti | Návratnost | Stabilní společnosti | Ziskovost | Wirecard | Nejlepší akcie | Ztráta | Nike | Investujte | NN Group | Prohlášení | Plyn |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace