Sobota 27. duben 2024 09:05
reklama
InstaForex Autochartist_
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO férovost

Nio akcie: Čína snížila dotace na elektromobily o 30 %

11.01.2022 18:43  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nio akcie může čekat zajímavý rok. Čínská vláda mění svou politiku v automobilovém průmyslu. Na jednu stranu se více otevírá zahraničním investorům, ale zároveň snížilasubvence na elektrická auta. Zdá se, že Čína již nechce elektromobilní průmysl tolik podporovat jako dříve.

Také stále existuje hrozba spočívající v delistování čínských titulů z amerických burz. Nelze ignorovat tažení čínské vlády na některé technologické společnosti jako je třeba Alibaba. V rámci fundamentální analýzy si ukážeme hospodářskou situaci podniku. Též se zaměříme na aktuální cenový graf a identifikujeme důležité cenové úrovně, které nám pomohou určit další možný vývoj ceny akcie Nio.

Hrozí delistování čínských akcií z amerických burz?

V mainstreamových médií jako je CNBC se zmiňují o možné hrozbě spočívající v delistování čínských titulů, což je potenciálně rizikem i pro Nio akcie. Z čerstvých informací vyplývá, že Spojené státy začínají na čínské společnosti čím dál více zaklekávat. Jako argument se uvádí, že jde o národní bezpečnost. Čínské společnosti prý příliš spolupracují s čínskými státními orgány a hlavně čínskou armádou. Mimo jiné se v jednom z finančních pořadů CNBC Jim Cramer vyslovil, že by nikomu nemohl doporučit investici právě do čínských akcií. Jako hlavní argument uvedl, že čínský režim je nepřátelský vůči úspěšným bohatým lidem v zemi a zároveň tvrdí, že čínský prezident nemá rád kapitalismus.

Čína též tvrdě zaklekává na čínské technologické firmy, což ještě více dle mého umocňuje špatný sentiment u čínských titulů. Čínská vláda si tím samozřejmě sama podřezává větev – dávalo by logiku, aby naopak tamní podniky podpořila. Nicméně nově nastavená regulační pravidla v USA byla asi pro Čínu neakceptovatelná. Domnívám se, že mnohé čínské firmy chtěly novým amerických regulatorním požadavkům vyhovět, ale čínské vládní zájmy by tak mohly být v ohrožení.

Na druhou stranu ale zastávám názor, že přehnaný pesimismus také není zcela na místě. Kdyby došlo k delistování čínských titulů z amerických burz, ty firmy přece nezmizí ze světa. Ačkoliv to dle mého může čínským akciím významně uškodit, protože americký trh je vůbec nejlikvidnější na světě. Daný pesimismus mi však připomíná slova Johna Maynarda Keynese z jeho nejslavnější práce Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz.

Keynes v kapitole na očekávání konstatuje, že investiční publikum má tendenci se příliš nechat ovlivňit zprávami, které reálně nemají až takovou váhu. Proto je rozumné jít proti proudu – což například udělal Charlie Munger, který zdvojnásobil svůj podíl ve společnosti Alibaba. Mnozí tuto obrácenou psychologii skutečně aplikují. Dokonce i Deutsche Bank považuje čínský trh za atraktivní. Nio akcie považuje za atraktivní nákupní příležitost. Nio totiž uvede na trh tři nové modely elektromobilů a zvyšuje svou výrobní kapacitu.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Ikona LYNX newsletteru Breakout Trader

Čínský automobilový průmysl se více otevírá zahraničním investorům

Čína už před lety oznámila, že zcela zruší limity výše podílu zahraničních investorů v tamních firmách v automobilovém průmyslu, což se tenhle rok stává realitou. Díky tomu mohou zahraniční investoři plně vlastnit výrobce aut v Číně. Původně mohli zahraniční firmy vlastnit v Číně automobilový podnik maximálně z poloviny. Druhou polovinu musel mít čínský partner. Spojeným státům se popsaná politika nelíbila, protože v praxi to znamená, že americké firmy musely s těmi čínskými sdílet i své technologie. Čínský technologický sektor z toho dle mého samozřejmě těžil.

Čínská vládní plánovací komise oznámila, že s okamžitou platností od 1. ledna 2022 mohou zahraniční investoři mít naprostou kontrolu nad čínskými výrobci osobních automobilů. Domnívám se, že se z čínské strany samozřejmě jedná o rozumný krok, který přinese do země nové zahraniční investice. A tím by mohlo dojít k další podpoře automobilového průmyslu, který v Číně zažívá naprostý boom.

Čína od nového roku snížila dotace na elektromobily o 30 %

Čína také rozhodla, že pro rok 2022 sníží dotace na elektromobily o 30 % a od roku 2023 budou ukončeny nadobro. Uvedené rozhodnutí bylo nečekané, protože státní dotace přitáhly do země snad všechny značky vyrábějící elektromobily. Na čínském trhu roční objem čítá 25 až 28 milionů nových vozů. Země se stala největším trhem pro řečený druh vozů. V roce 2022 by jich zde mělo být prodáno kolem pěti milionů. 

Abych byl upřímný, snížení dotací na elektromobily mě osobně až tak nepřekvapilo, protože dotace do elektromobility jsou pro státní kasy hrozně nákladné. Navíc je odbyt v tamním odvětví už natolik silný, že podpora není tolik třeba. Myslím si, že jednotlivé státy začnou postupně tyto subvence ukončovat, protože na to prostě nebudou mít peníze. Čína s tím akorát přišla jako první, ale zastávám názor, že není určitě poslední.

Poptávka po vozech značky Nio je silná

Poptávka po čínských vozech stabilně stoupá. Čínské značky Nio, XPeng a Li Auto hlásí rekordní rok 2021. Automobilky mají růst dodávek v trojciferných číslech. A to i přes problémy spočívající v nedostatečné nabídce elektronických komponentů, především kvůli nedostatku čipů. Společnost XPeng ohlásila z řečené trojky vůbec největší meziroční růst o 263 %. Absolutně jim tak prodeje vzrostly na více jak 98 000 vozů. Společnosti Li Auto reportovala meziroční růst o 177 % na 90 500 vozů. Zatímco automobilka Nio uvádí meziroční růst o 109 % na 91 500 vozů. V relativních číslech je to sice nejnižší výkon, ale s celkovým počtem vozů je na tom víceméně stejně.

Poptávka po po eletromobilech čínských značek za rok 2021. Zdroj: seekingalpha.com (11.01.22)

Dle přiloženého grafu lze konstatovat, že poptávka soustavně roste. Občas ale dochází u jednotlivých automobilek z měsíce na měsíc k několika propadům. Jinak je ale trend růstový. Alespoň v roce 2021. Dále víme, že Nio dodalo jenom za prosinec skoro 10 500 vozů, což je meziroční nárůst o zhruba 50 %. Za celý čtvrtý kvartál bylo dodáno na 25 000 vozů a meziročně si Nio polepšilo o více jak 44 %. To je pro firmu rekord.

Nio taktéž uvádí na trh svůj nový elektrický vůz vyšší střední třídy v provedení sedan, který nese název ET5. Automobilka také připravuje prodej prémiového chytrého sedanu ET7, který by měl jít na trh již v březnu.

Fundamentální analýza Nio akcie (NIO)

Obrat činil po poslední čtyři kvartály více jak 1 miliardu USD. Starší kvartální výsledky zaznamenaly výnosy pod miliardu USD. Za poslední (třetí) kvartál bylo dosaženo výnosů o 1,52 miliardy USD. Mezikvartálně došlo ke zlepšení o skoro 16 %. Hospodářský výsledek je ale ztrátový. Ztráta dosahuje 442 milionů USD. I předešlá čtvrtletí byla ztrátová. Nio je holt mladá automobilka a potrvá než začne generovat zisk.

Hrubá marže je nad 20 % a můžeme u ní sledovat vzestupný trend. Ještě začátkem roku 2020 byla hrubá marže záporná. Provozní a zisková marže je přirozeně ztrátová a proto nemá smysl si je uvádět.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály.
Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com (11.01.22)

Co se týče cash flow, data za jednotlivé kvartály nejsou dostupná. Nicméně za celý rok 2020 bylo volné cash flow kladné, 119,27 milionů USD. Takový výsledek je určitě dobrý, protože kladné peněžní toky jsou z dlouhodobého hlediska důležité. Asi ale nikoho nepřekvapí, že kladného cash flow bylo především dosaženo prodejem akcií za více jak 5 miliard USD. Uvidíme, jak na tom bude právě rok 2021.

Zisk na akcii (EPS), ukazatel P/E a další ukazatele rentability neuvádíme, protože firma je ztrátová.

Ukazatel pohotové likvidity (quick ratio) je 1,98 bodů. Jak si opakovaně říkáme, cokoliv nad 1 bodem je přijatelné. Potom je podnik schopen se vyrovnat se svými závazky okamžitě, aniž by prodával cokoliv ze svého majetku. Nelze ovšem říct, že čím vyšší poměr, tím lépe. Hotovost nenese žádný výnos a likvidní aktiva spíše nízký. Co se týká ukazatele běžné likvidity (current ratio), ten je na 2,04 bodech. Druhý uvedený ukazatel by se měl pohybovat až kolem 2 bodů. Což je dáno rozdílem v ukazatelích. Pohotová likvidita kalkuluje pouze s velmi likvidními aktivy. Mezi ty patří i krátkodobé investice. Zatímco ukazatel běžné likvidity počítá se všemi aktivy v rozvaze daného podniku. V důsledku toho je logické, že poměr musí být na vyšších úrovních. Oba dva poměry jsou tudíž v pořádku.

Poměr dluhu vůči vlastnímu kapitálu D/E je 0,69 bodů, což je dle mého v pořádku. V minulém roce ukazatel však zaznamenal mnoho výkyvů. Jednou dosahoval dokonce přes 25 bodů. Nicméně na základě posledních fiskálních let je ukazatel spíše nízký. Dlouhodobý dluh vůči celkovému kapitálu je 0,17 bodů. Cokoliv pod 0,5 bodů se považuje za přijatelné.

Technická analýza Nio akcie (NIO)

Hned na úvod si uvedeme, že výkonnost Niko akcie byla za rok 2021 zhruba -37 %. Čili celý rok 2021 byl převážně klesající. Leč od druhé poloviny roku 2019 se akcie zhodnotily o více jak 5 000 %. To jsou obrovská zhodnocení a rpto dle mého názoru není vůbec divu, že rok 2021 skončil pro trh takhle. Celý minulý rok se v cenovém grafu rýsuje zajímavá struktura, která má podobu klesajícího klínu. A řečený klesající klín je býčího charakteru. Tudíž se domnívám, že bychom se měli dočkat spíše průrazu směrem nahoru.

Nio akcie
Týdenní graf akcie Nio od druhé poloviny roku 2018 do ledna 2022. Zdroj: LYNX Basic (11.01.2022)

Je důležité si ještě identifikovat důležité levely. Máme před sebou hned tři rezistence, nejbližší je kolem 38 USD. Druhá v řadě se nachází kolem 46 USD a poslední je kolem 56 USD. Kurz již několik týdnů konsoliduje support, který se nachází kolem 29 USD. Zmíněný level drží pěkně, takže je vysoká šance, že přijde odraz. V opačném scénáři je další support až kolem 20 USD. Druhá opora je tudíž hodně daleko, v relativních číslech by propad implikoval zhruba 30% ztrátu.

V případě, že nakupující převezmou iniciativu, první překážka je již řečených 38 USD. Zároveň se zde nachází horní hrana zakresleného klesajícího klínu. Pokud se povede průlom, může cenový růst vyvrcholit v něco mnohem dynamičtějšího. Je třeba zdůraznit, že v rámci sledovaného útvaru není zase tolik prostoru – maximálně na několik týdnů, takže se domnívám, že do konce prvního kvartálu musí přijít rozuzlení.

Co se týká týdenního RSI, víceméně se trh drží nad 40 body. To je rozhodně pozitivní signál, že se hodnoty nepropadly hlouběji. Zároveň je důležité, že hromada prostoru pro potenciální cenový růst akcie Nio.

Závěrem

Z fundamentálního hlediska je složité Nio akcie hodnotit, protože nemáme moc dat. To je dáno také tím, že společnost je na trhu vážně krátce. Čili je to především o očekávání ohledně budoucí poptávky a rostoucích výnosech. Poptávka se dá relativně úspěšně odhadnout třeba na dva roky dopředu, ale pak už je to docela problém. Čím delší časová perioda, tím větší odchylka od reálného vývoje. Tím chci říct, že vám nikdo s určitostí nepoví, jak na tom za více jak dva roky tento průmysl skutečně bude.

Co se týče technické analýzy, velkou naději lze asi vkládat do zmíněného býčího útvaru, co se v cenovém grafu tvoří celý rok. Nicméně je hrozně důležité, aby kurz neprolomil aktuální support 29 USD. Jednak by pak řečený útvar přestal platit a trh by se pak také již neměl o co dlouho opřít. Další nejbližší podpora se totiž nachází až kolem 20 USD.

Obchodování s akciemi Nio prostřednictvím LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám za příznivé poplatky umožníme obchodovat s nejrůznějšími finančními instrumenty jako jsou například akcie, ETF, futures, opce, CFD a forex. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme vzdělávací webináře. Díky LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních obchodních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme aktuální obchodní příležitosti na trhu a novinky ze světa investic v rámci Investičního portálu. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Přečtěte si také:

Nápoje společnosti Coca-Cola

Akcie Coca-Cola na historickém maximu. Jde o příležitost v době inflace?

Logo a vakcína společnosti Novavax

Akcie Novavax: Vakcína Nuvaxovid míří do Evropy

Akcie Microsoft dlouhodobě rostou. Evropská komise schválila akvizici s Nuance

Logo společnosti Alibaba

Akcie Alibaba od října 2020 klesly o více než 66 %. Jedná se o příležitost k nákupu?

Další použité zdroje:

NIO Inc. Reports Unaudited Third Quarter 2021 Financial Results [online]. Vydáno 09.11.2021 [cit. 11.01.2021]. Dostupné na: https://ir.nio.com/financials/quarterly-results/

Klíčová slova: Ukazatel Běžné likvidity | Current ratio | Miliardy USD | Fundamentální analýzy | TIM | Společnost | Nio akcie | Společnosti | Jim Cramer | Rekord | Boom | Odvětví | Americký trh | Nákupní příležitost | Technologie | Graf akcie | Prodej | XPeng | Příležitosti | Cenové úrovně | Dlouhodobý investor | Zajímavé akcie | Rekordní rok | Čínské značky | ET7 | Li Auto | Nio | Vývoj ceny akcie | Elektromobily | Akcie NIO | Čínské technologické firmy | Elektrická auta | Coca-Cola | Technologické společnosti | Ceny | Šance | Novavax | Akcie Coca-Cola | Technologické firmy | Subvence | Výrobce aut | JDE | Vakcína | Auta | Bezpečnost | Generovat zisk | Práce | Vzdělávací webináře | Signál | Růst | Hotovost | Keynes | Automobilka | Charlie Munger | WP | Příležitost k nákupu | Vývoj | Akcie Novavax | Čínské strany | Čínská vláda | Pesimismus | Zlepšení | Meziroční růst | Prezident | Kapitalismus | Ukazatele | Podnik | Ztráta | Yahoo | Čínské vlády | Klesající klín | Problémy | Hospodářský výsledek | Průmysl | Technologický sektor | Miliardy | Čínský prezident | Aktuální obchodní příležitosti | Technické analýzy | Firma | Objem | Automobilky | Akcie a ETF | Čínský trh | Zahraniční investoři | Kvartální výsledky | Čínské firmy | Evropská komise | Podniky | Breakout Trader | Očekávání | Výnosy | Poplatky | Zahraniční firmy | Zahraniční investice | Propad | Alibaba | Firmy | Americké firmy | Automobilový průmysl | Microsoft | Komise | Spojené státy | ROCE | Hrubá marže | Current Ratio | CNBC | Webináře | Trh | Převodník měn | Krátkodobé investice | Investiční | Instrumenty | Graf | Eura | Analýzy | Akcie Microsoft | Akcie Alibaba | Průlom | Podpora | Likvidní | EPS | Ceny akcií | LYNX | Deutsche Bank | Obchodování s akciemi | Obchodovat | Obchodní příležitosti | Výsledky | Zisk | Cenový graf | Vývoj ceny | Investoři | Obchodování | USD | Zisková marže | Zisk na akcii (EPS) | Zisk na akcii | Výnos | Výkonnost | VaR | Ukazatel | Trigger | Trend | Trader | Support | Sentiment | Rezistence | RSI | P/E | Opce | Obchodník | Marže | Margin | Likvidita | Kurz | Investor | Investice | Intradenní obchodník | Futures | Cash flow | CFD | Breakout | Zhodnocení | Analýza | Aktiva | Akcie | Politika | Poptávka | ETF | USA | Inflace | Peníze | Čína | Fundamentální analýza | Technická analýza | FOREX |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nikl posiluje o 5 % 📈 Býci očekávají likvidaci obrovské krátké pozice
    Ceny niklu na Londýnské burze kovů (LME) dnes opět rostou na nejvyšší úrovně za téměř tři týdny (od 8. prosince), protože obchodníci očekávají likvidaci velké krátké pozice splatné v lednu, což by mohlo podpořit býčí dynamiku. Údaje, které LME denně shromažďuje a zveřejňuje s jednodenním zpožděním, ukazují, že jeden fond drží obrovskou krátkou pozici ve výši 20-29 % celkového "open interest" v kontraktech na nikl, přičemž tyto kontrakty mají být vypořádány v lednu.
  • Nikl roste o 7 % po zákazu exportů z Indonésie
    Ceny niklu dnes pokračují v rally. Důvodem je plánovaný zákaz exportů suroviny z Indonésie, který by měl začít od konce prosince. Nikl prorazil důležitou rezistenci nad úrovní 16 000 dolarů za tunu a dostal se tak nejvýše od září 2014. Navíc bylo zveřejněno, že zásoby niklu na šanghajské burze klesly v tomto týdnu o 15 % a globální zásoby se dostaly na nejnižší hodnoty od roku 2013.
  • Nikl stoupá o 5 % kvůli obavám z omezení dodávek
    Ceny niklu zaznamenávají silnou rally a futures kontrakty se již blíží k hranici 19,5000 USD za tunu. Přesně před týdnem, 12. dubna 2024, uvalily Spojené státy a Velká Británie nové sankce na ruské suroviny. Tehdy zakázaly obchodování s ruským niklem, hliníkem a mědí na americké komoditní burze CME a britské LME. V důsledku toho vzrostly ceny futures na nikl.
  • Nikola Corp: Další bublina na akciovém trhu nebo budoucí investice?
    Na akciovém trhu je stále vidět šílenství v oblasti elektrické dopravy. Výrobce elektrických nákladních vozidel Nikola Corp se stal novou hvězdou NASDAQ po uzavření včerejšího zasedání s nárůstem o více než 40% poté, co společnost General Motors oznámila nákup 11% automobilové společnosti. V dnešním před otevřením se jeho akcie obchodují s mírnějším nárůstem, kolem 5%.
  • Nikola Corporation po úspěšném IPO. Bude šlapat Tesle na paty?
    Zdá se, že navzdory všem dobře známým negativním dopadům koronavirové pandemie můžeme najít i jeden pozitivní "paradox". Firmy, které se rozhodly neodkládat vstup na burzu v tomto období navzdory zjevným rizikům, dostávají odměnu v podobě úspěšného IPO. Po Warner Music slaví úspěšnou primární emisi akcií na burze Nasdaq i Nikola Corporation, která představuje konkurenci slavnější Tesly.
  • Nikto nesmie byť vydierateľný a nikto nesmie vydierať
    Grécke hlasovanie sa blížiStredobodom finančných ...
  • Nikto už nikomu neverí
    Riziko má zelenúPočas včerajšieho dňa sme boli svedkam...
  • Nikto už nikomu neverí
    Riziko má zelenúPočas včerajšieho dňa sme boli svedkam...
  • Ninja Trader a Trader Workstation (TWS) – Návod na propojení
    Klienti LYNX mohou využít přístupu na stovky světových burz přes celovsvětově oceňované obchodní platformy. Pokročilejší obchodníci využívají platformu Trader Workstation (TWS), zatímco občasní akcioví investoři s oblibou obchodují přes webovou platformu LYNX Basic. Investoři také mohou získat přístup k trhům přes aplikaci LYNX Trading na mobilu a tabletu.
  • Nintendo překvapilo
    Japonský výrobce herních konzolí a videoher více než zdvojnásobil čtvrtletní zisk na téměř 65 miliard jenů (14,4 miliardy korun), a to díky silné poptávce po hrách s pokémony během klíčové vánoční sezony. Společnost uvedla, že prodala 14,7 milionu kopií her Pokémon Sun a Pokémon Moon pro přenosné herní zařízení 3DS.
  • NIO akcie raketově stoupají při upgradu JP Morgan
    Akcie čínského výrobce elektrických vozidel NIO byly velmi žádané poté, co analytik společnosti JP Morgan upgradoval akcie. Akcie se okamžitě zvýšily kolem 15% na směnku v tom, co je nyní považováno za velmi horký sektor.
  • NIO i Xpeng se připojují k Tesle se ztrátami a sníženými dodávkami
    Index Nasdaq prochází silnou korekcí kvůli zvýšení výnosů amerických dluhopisů vyplývajícím z obav z možného zvýšení inflace. To táhne technologický sektor dolů, přičemž jednou z hlavních obětí je Tesla. Je to však jediná příčina prudkých poklesů sektoru?
  • NIO v úzkých, cena Tesly a IPO elektromobilů firmy Renault
    V dnešních aktualitách z akciových trhů se zaměříme na odvětví akumulátorových elektromobilů, odkud přichází čím dál víc zpráv. Tlak na NIO se zvyšuje a teď bude pro tohoto čínského výrobce klíčová zpráva o výsledcích za 3. čtvrtletí. Tržní podíl Tesly mezi 15 sledovanými automobilkami dál klesá.
  • Nissan bude v Evropě do roku 2030 prodávat už jen elektromobily
    Japonský výrobce automobilů Nissan Motor bude v Evropě do roku 2030 prodávat už jen elektromobily. V Evropě nově uváděné modely jeho vozů budou navíc od teď jen plně elektrické. Podle agentury Reuters to dnes uvedl generální ředitel společnosti Makoto Ušida.
  • Nissan kvůli nedostatku čipů a pandemii vykázal nejvyšší ztrátu za 12 let
    Japonská automobilka Nissan v uplynulém finančním roce prohloubila provozní ztrátu na 150,7 miliardy jenů (JPY; 29,1 miliardy Kč) ze 40 miliard JPY v předchozím roce. Důvodem byla jednak pandemie, která snížila prodej aut, jednak celosvětový nedostatek čipů, který donutil automobilky omezit výrobu. Výsledky hospodaření jsou nejhorší za 12 let, uvedla dnes automobilka.
  • Nízká cena ropy by měla akciovým trhům spíše pomoci
    Prudký pokles cen ropy by měl být pro globální akciové trhy spíše pozitivní. Za prvé, levnější ropa by měla podporovat hospodářský růst. Naši kolegové ze...
  • Nízká cena ropy zpomaluje inflaci u výrobců
    Ceny průmyslových výrobců v únoru zpomalily svoji dynamiku, když se meziročně zvýšily o 1,4 %. Publikovaný růst cen tak byl o 0,7 procentního bodu pod konsenzem trhu. Oproti předešlému měsíci poklesly ceny ve výrobní sféře o 0,7 %. Na pozorovaném meziročním růstu cen se největší měrou podílelo odvětví elektřiny, plynu a páry, kde se ceny zvedly o 9,0 %. Nezanedbatelný nárůst byl zaznamenán i v oblasti potravinářské výroby, která si meziročně připsala 3,6 %, oproti předchozímu měsíci je však dynamika nižší. Naopak k výraznému poklesu cen došlo u rafinovaných ropných produktů v důsledku nízkých cen ropy na světových trzích. Nižší byly i ceny v oblasti zpracování kovů.
  • Nízká inflace euru nevadila, dnes dokázalo lehce posílit
    Eurodolar ráno vyčkával v blízkosti 1,3600 na údaje o inflaci z eurozóny. Ta nakonec byla nižší než konsensus, což ov...
  • Nízká inflace v eurozóně zvyšuje sázky na zásah ECB příští týden, AUD u letošních maxim, udrží se u nich i po datech HDP a zasedání RBA? Analýza FTSE 100, GBP/AUD, CAD/CHF
    Americký akciový trh si ve čtvrtek oddechnul a uzavřel v průměru 0,2 procenta ve ztrátě. Index S&P 500 skončil čtvrteční obchodní seanci pod hodnotou 2 000 bodů. Investoři raději vybírají zisky kvůli obavám z eskalace napětí na Ukrajině. Nicméně výraznějšímu propadu akciových indexů včera zabránila skvělá makroekonomická data z USA. Druhé měření HDP za 2. čtvrtletí 2014 odhalilo 4,2 procentní růst (q/q) hospodářství. První měření poukázalo „jenom" na 4 procentní růst HDP. Počet rozjednaných prodejů domů v červenci posílil o 3,3 procenta, tedy na 11měsíční maxima a počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl o 1 000 na 298 000. Mírně negativně následně obchodovala v pátek i Asie, kde japonský Nikkei uzavřel 0,23 procenta v mínusu.
  • Nízka inflácia spotrebiteľom vyhovuje
    Dnešný deň je tretí deň bez zásadnejších zverejnení. Toto obdobie ticha po búrke nastáva vždy po americkom trhu práce, ktorý sme teraz...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
City Index
OctaFX
Xtrade
reklama
InstaForex ETF