Sobota 27. duben 2024 14:49
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO férovost
reklama
Swissquote Bank
reklama
FTMO král

Akcie Tesla: Co přinese split akcií a jak si vedl sektor elektromobilů v 2021?

01.04.2022 07:00  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie Tesla (TSLA) jsou v současnosti opět pod drobnohledem investorů, protože firma plánuje další split akcií. Ve stručnosti si proto povíme, zda má split širší význam. Následně si ukážeme, jak se dařilo celému sektoru elektromobilů za rok 2021. Dopředu mohu říct, že Tesla kralovala.

Tesla mimo jiné otevřela vůbec první svou továrnu v Evropě. Pomůže to uspokojit poptávku? Podíváme se i na hospodářské výsledky společnosti a nebude chybět ani aktuální technická analýza cenového grafu Tesla akcie.

Tesla plánuje split akcií – co to znamená pro investory?

Z čerstvě podaného dokumentu pro SEC vyplývá, že výrobce elektromobilů Tesla na své výroční schůzi akcionářů požádá o navýšení počtu schválených kmenových akcií s cílem umožnit rozdělení kmenových akcií společnosti ve formě „stock dividend“. Tesla tak od roku 2020 plánuje druhé štěpení (split) svých akcií. Firma již jednou split uskutečnila, konkrétně 1. srpna 2020 v poměru 1:5. Čili k 1 držené akcii Tesla investoři obdrželi 4 další. Získali tak 5 akcií místo 1, zato logicky s pětinovou cenou.

Hned mě z textu toho dokumentu zarazila jedna věc. Je to totiž formulované způsobem, že cílem splitu je, aby investoři dostali dividendu. Nikoliv ovšem peněžní dividendu, ale podílovou dividendu (stock dividend). Vlastně to na mě působilo dojmem, že investoři dostanou něco zadarmo. Jak jsem už ale popsal split z roku 2020, hodnota akcií je po rozštěpení úplně stejná jako předtím. Prozatím není známo, v jakém poměru štěpení proběhne tentokrát. Dá se ale očekávat, že poměr bude obdobný jako posledně.

Co se týká fundamentálního hlediska, hodnotu firmy to nijak nezmění. I přesto však trh reagoval na plánovaný split cenovým růstem Tesla akcie. Proč se trh takto chová, když se tím vlastně nic nezmění?

Oznámených splitů akciových titulů v rámci S&P 500 od roku 1980 do roku 2022
Oznámených splitů akciových titulů v rámci S&P 500. Zdroj: seekingalpha.com

Zde opět trochu opráším myšlenky Jasona Zweiga. Ten v dodatcích v knize Inteligentní investor od legendárního Benjamina Grahama popsal „logiku“, která vězí za těmito splity. Mimochodem, Zweig se nijak netajil tím, že štěpení akcií nemá zrovna v lásce. Před několika lety si na svém blogu pochvaloval, že za rok 2016 se odhodlalo ke splitu pouze 5 akciových firem v rámci indexu S&P 500. A z více jak 10 000 akciových firem v USA mělo split pouze 63 z nich. Nazval to tehdy „death of the stock split“. Zřejmě ho radost brzy přešla, když v posledních dvou letech proběhlo štěpení akcií Apple, Nvidia a Tesla. Amazon a Google (Alphabet) splity též plánují.

Vraťme se ale k tomu, proč to firmy dělají. Jako oficiální důvod se uvádí větší praktičnost, protože se stanou cenově dostupnější. Akcie jsou na první pohled levnější. Na druhou stranu akcie Tesla od posledního splitu podražila o více jak 100 %. Tudíž jsou zase na cenách, které dle mého názor skutečně nejsou dosažitelné pro každého.

Pak je tu ale burzovní psychologie. Zweig v dodatcích pro knihu Inteligentní investor popisuje situaci z tzv. dotcom bubliny, která dosáhla vrcholu na přelomu milénia (viz. graf). Firmy tehdy oznamovaly split jen proto, aby investory nalákaly k nákupu. Což se vysvětluje právě tou psychologií – člověk si přijde bohatší, když má v peněžence více bankovek místo jedné. Přitom hodnota je stejná.

Zweig ještě na svém blogu vysvětluje jisté negativní externality této firemní politiky. Velké indexové fondy podle něj musí zaplatit mnohem více na poplatcích. Větší balík nakupovaných akcií znamená vyšší komise za nákup a prodej. Přitom hodnota akcií je vlastně stejná.

Jen pro úplnost, ještě existuje tzv. reverse split. Jak slovní spojení napovídá, jedná se o opačný proces. Zatímco split počet akcií ředí, reverse split jejich počet snižuje.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Ikona LYNX newsletteru Breakout Trader

Jak si vede segment elektromobility?

Počty prodaných elektromobilů rostou vcelku závratnou rychlostí. Někdy je ten meziroční růst dokonce o více jak 100 %. Magická hranice 1 milionu prodaných elektromobilů byla pokořena relativně nedávno, v roce 2017. Od té doby však prodeje vzrostly o cca 570 %. V roce 2020 se prodaly 3 milionů vozů. Za rok 2021 to bylo dokonce 6,6 milionů vozů. Čísla prodaných vozů tudíž za předešlé roky dramaticky rostou. Největší počet elektromobilů se v roce 2021 prodalo do Číny (zhruba polovina), následuje Evropa a třetí pořadí má USA. Všimněte si , že poptávka z Evropy čím dál více překonává Spojené státy.

Počty prodaných EV od roku 2012 do 2021
Počty prodaných EV od roku 2012 do roku 2021. Zdroj: statista

Co se týče projekce podílů prodejů EV v rámci celého automobilového průmyslu, nikoho asi nepřekvapí růst. Do roku 2040 by měl činit podíl prodejů elektromobilů až 35 %. Což odpovídá 41 milionům vozů. Vzhledem k aktuálním prodejům jde o 521% navýšení. Dle mého názoru není ani překvapující, že v tomto průmyslu panují hodně velké očekávání. Strmě rostoucí obraty a zisky firem jsou patrné. Je ale rozumné si ujasnit, že očekávané rostoucí výnosy a zisky nepůjdou jen k Tesle a dalším producentům elektroaut. I tradiční automobilový průmysl se tímto směrem orientuje, čímž se výnosy a zisky plynoucí z EV sektoru rozředí mezi mnoho podniků.

Projekce podílu prodejů EV v rámci automobilního sektoru. Zdroj: prnewswire.com

V současnosti si ovšem Tesla pořád drží své prvenství v prodejích elektromobilů. Její podíl na celkových prodejích je téměř 14 %. Na druhé příčce je koncern Volkswagen (11,28 %). Na třetím místě je čínský výrobce BYD (Build Your Dreams). Mají 8,84% podíl na celkových prodejích. Čtvrtou a pátou příčku drží americké automobilky General Motors (7,64 %) a Stellantis (5,74 %).

Podíl produkce jednotlivých EV firem
Podíl produkce jednotlivých EV firem za rok 2021. Zdroj: statista

Tesla otevřela první továrnu v Evropě

Tesla se navíc snaží upevnit svou pozici i v Evropě. Otevřela svou vůbec první evropskou továrnu v Grünheide nedaleko Berlína v Německu. Společnost již nyní přijala až 3 000 zaměstnanců. A dalších 9 000 míst je volných pro obsazení. Při plné kapacitě bude závod vyrábět 500 000 vozů ročně. V následujících několika týdnech má Tesla v plánu vyrábět 1 000 vozů týdně. Do konce roku 2022 se má počet zvýšit na 5 000 vozů týdně.

Otevření nové továrny s nemalou produkční kapacitou byl pro Teslu důležitý krok. Tesla dlouho nestíhá své vozy dodávat, protože převis poptávky nad jejich produkční kapacitou byl enormní. Na některé vozy se čekalo i pár let. Kromě toho je důležité si uvědomit, že vozy se musely do Evropy dovážet až z Číny. Jednak se dodávky zrychlí a jednak se sníží jejich náklady.

Elon Musk tvrdí, že si vybral Německo záměrně. Německé inženýrství považuje za technologickou špičku. V Berlíně by Musk chtěl také vytvořit inženýrské a designové centrum.

Fundamentální analýza akcie Tesla (TSLA)

Kvartální výsledky

Konečně se dostáváme k hospodářským číslům. Za poslední kvartál se Tesle opětovně povedl pěkný skok, výnosy mezikvartálně vzrostly o téměř 29 % na 17,72 miliardy USD. Meziročně jde o 65% nárůst. Čili poslední čtvrtletí byl pro Teslu úspěch. A v ziskovosti je to ještě lepší. Zisk mezikvartálně stoupl o 43,45 % na 2,32 miliardy USD. Zatímco v posledním čtvrtletí roku 2020 činil zisk pouze 270 milionů USD. Za tohle Tesla vděčí hlavně růstu marží. Hrubá marže dosahovala 27,35 %. Provozní marže 14,75 % a zisková marže dosahovala 13,1 %.

Akcie Tesla: Zisk a výnos za jednotlivé kvartály
Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy zaznamenaly taky markantní růst, mezikvartálně o 27 % na 2,61 miliardy USD. Před rokem to bylo pouhých 575 milionů USD. EBITDA dosahuje 3,46 miliardy USD, +23 %. Tesla vygenerovala o 110 % větší volné cash flow, 2,77 miliardy USD. Zisk na akcii (EPS) jsou 2 body. Ukazatel P/E je 216 bodů – titul je jednoduše stále hodně drahý. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je na 21 % a rentabilita na investovaný kapitál (ROIC) dosahuje 15,72 %. Z pohledu obou ukazatelů si Tesla nemálo polepšila.

Ukazatel pohotové likvidity (quick ratio) je 1,08 bodů a ukazatel běžné likvidity dosahuje (current ratio) 1,38 bodů. Oba ukazatele jsou víceméně přijatelné. Respektive Tesla drží dostatek likvidních aktiv na to, aby byla schopna okamžitě splatit své závazky, které mají v dohledné době splatnost.

Poměr dluhu vůči vlastnímu kapitálu (D/E) je 0,28 bodů. Poměr dlouhodobého dluhu vůči celkovému kapitálu je 0,11 bodů. Vlastní kapitál je 31,58 miliardy USD – jednotlivé kvartály můžeme sledovat, že Tesla svůj kapitál postupně navyšuje. Celkový dluh je ve výši 8,87 miliardy USD a postupně klesá. Uvedená čísla jsou velmi dobrá.

Roční výsledky

I za celý rok jsou výnosy pro Teslu rekordní, meziročně jde o vzestup o 70,67 % na téměř 54 miliard USD. Zisk vzrostl o 700 % na 5,52 miliardy USD.  Hrubá marže je za celý rok 25,3 %. Provozní marže dosahovala 12,1 % a zisková marže 10,3 %. Hospodářská výkonnost za celý rok vypadá vážně dobře.

Akcie Tesla: Zisk a výnos za jednotlivé roky.
Zisk a výnos za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy zaznamenaly růst o 226 % na 6,5 miliardy USD. EBITDA vzrostla o 118 % na 9,41 miliardy USD. Volné cash flow je za celý rok skoro 5 miliard USD – velmi dobrý výsledek. Zisk na akcii (EPS) je 4,89 bodů.

Technická analýza akcie Tesla (TSLA)

Co se týká technické stránky, trh je pořád velmi volatilní. Minimálně od podzimu minulého roku. Několikatýdenní pokles byl doprovázen značnou volatilitou na obě strany. Propad se zastavil na S/R levelu 700 USD. Výsledkem byla býčí týdenní svíce v podobě Pin Bar. Nebo chcete-li Hammer. Interpretace svíce je jednoduchá, poptávka zcela absorbovala nabídku. To je samo o sobě pro nakupující silným signálem.

Týdenní graf akcie Tesla
Týdenní graf akcie Tesla od začátku roku 2018 do března 2022. Zdroj: LYNX Basic (29.03.2022)

Býci signál skutečně poslechli. Od tržního dna se akcie Tesla zhodnotily o cca 60 %, což je během pár týdnů slušný zisk. V posledních dnech dle mého názoru Tesle pomohl i výše zmíněný plánovaný split akcií. Cena akcie TSLA v závislosti na zprávu vzrostla o více jak 8 %. Myslím si, že trh reaguje na štěpení jako kdyby to byla fundamentální zpráva.

Kurz akcie Tesla se nyní rychle přibližuje k dalšímu klíčovému S/R levelu, což je zároveň i historické maximum z podzimu minulého roku. Trh je proto docela blízko od pokoření další pomyslné laťky. Akciové trhy teď obecně těží z fait accompli, které jsem popsal v předešlé analýze na akcie Boeing.

Závěrem

Hospodářsky Tesla neoddiskutovatelně roste. Výnosy a zisky podniku rychle stoupají. Po skutečně dlouhé době se dle mého z Tesly stala firma, kterou lze brát fundamentálně vážně. Ještě před dvěma lety se často tvrdilo, že Tesla žádný fundament nemá.

Je však její tržní kapitalizace opodstatněná, když generuje tak nízký obrat? Dle ukazatele P/E jsou akcie Tesla podle mého názoru pořád velmi drahé. Z titulů s velkou kapitalizací se jedná o jednu z nejdražších akcií. Je ale pravda, že se P/E daří postupně snižovat právě díky růstu zisku. Třeba se proto časem dočkáme „tradičnějších“ hodnot P/E.

Obchodování s akciemi Tesla prostřednictvím LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám za příznivé poplatky umožníme obchodovat s nejrůznějšími finančními instrumenty jako jsou například akcie, ETF, futures, opce, CFD a forex. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme vzdělávací webináře. Díky LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních obchodních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme aktuální obchodní příležitosti na trhu a novinky ze světa investic v rámci Investičního portálu. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Přečtěte si také:

Letadlo a logo společnosti Boeing

Akcie Boeing: Firma přišla o důležité dodávky titanu z Ruska

Nejlepší akcie kybernetické bezpečnosti pro rok 2022

Akcie kybernetické bezpečnosti: 5 tipů pro vaše portfolio

Rostoucí cena ropy a ropná krize na obzoru

USA a Velká Británie zakázaly ropu z Ruska. Blíží se další ropná krize?

Logo společnosti Exxon Mobil

Akcie Exxon Mobil: Firma ukončuje těžbu ropy a aktivity v Rusku

Další použité zdroje:

Tesla Inc.. Annual Report & quarterly report [online]. Vydáno 25.02.2021 [cit. 26.01.2022]. Dostupné na: https://ir.tesla.com/#tab-quarterly-disclosure

Klíčová slova: Akcie Tesla (TSLA) | Zajímavé akcie a ETF | Tipy na zajímavé akcie | Akcie kybernetické bezpečnosti | APP | Štěpení | Aktivity v Rusku | Akcie Exxon | Akcie Exxon Mobil | Statista | Ukazatel Běžné likvidity | Current ratio | Miliardy USD | Dotcom | | TIM | Hospodářské výsledky společnosti | Výsledky společnosti | Společnost | Dna | Společnosti | Projekce | Interpretace | Výrobce elektromobilů Tesla | Čínský výrobce | Graf akcie | Prodej | Příležitosti | Akcie TSLA | Analýza akcie | Fundamentální analýza akcie | Dlouhodobý investor | Akcie Boeing | Rostoucí výnosy | Zajímavé akcie | Dobrý výsledek | Koncern | Nvidia | TSLA | Rentabilita | Počet akcií | Ceny | Stellantis | Ropná krize | JDE | Koncern Volkswagen | Vzdělávací webináře | Signál | Růst | Fundament | WP | Výrobce elektromobilů | SEC | Aktuální technická analýza | Boeing | Meziroční růst | Pokles | Trhy | Google | Tesla Inc. | Ukazatele | Yahoo | General Motors | Průmysl | Miliardy | Amazon | Aktuální obchodní příležitosti | Firma | Býčí signál | Automobilky | Americké automobilky | Cena akcie | Štěpení akcií | Akcie a ETF | Kvartální výsledky | Inteligentní investor | Breakout Trader | Očekávání | Alphabet | Výnosy | Indexové fondy | Zisky firem | Krize | Exxon | Poplatky | Kapitalizace | Tesla | S&P | Propad | Firmy | Investovaný kapitál | Hospodářské výsledky | Automobilový průmysl | Úspěch | Slušný zisk | Komise | Převis | Spojené státy | ROE | ROCE | Provozní marže | Hrubá marže | EV | Elon Musk | EBITDA | Current Ratio | ROIC | Zisky | Zpráva | Webináře | Volkswagen | Velká Británie | Trh | Ropy | Převodník měn | Pro investory | Kurz akcie | Investiční | Instrumenty | Hodnota akcií | Graf | Fondy | Eura | Cena | Akcie Tesla | Volatilní | EPS | Ceny akcií | LYNX | Obchodování s akciemi | Obchodovat | Obchodní příležitosti | Výsledky | Zisk | Exxon Mobil | Investoři | Evropa | Obchodování | USD | Zisková marže | Zisk na akcii (EPS) | Zisk na akcii | Výnos | Výkonnost | VaR | Ukazatel | Tržní kapitalizace | Trigger | Trader | Split | Splatnost | S&P 500 | Portfolio | P/E | Opce | Obchodník | Marže | Margin | Kurz | Investor | Intradenní obchodník | Futures | Stock | Cash flow | CFD | Breakout | Analýza | Akcie | Kapitál | Akciové trhy | Poptávka | ETF | Apple | Německo | Pin Bar | Británie | USA | Fundamentální analýza | Psychologie | Technická analýza | FOREX |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie: Technická analýza US. 500, Weekly
    Kontrakt na akciový index S&P 500 atakuje 261,8%RTC. Nyní se pohybuje mezi úrovní 1661-1672 bodů. Předchozí test 161,8...
  • Akcie: Technická analýza US. 500, Weekly
    Kontrakt na akciový index S&P 500 se blíží k úrovni 1650 bodů. Trh dva týdny v řadě testoval silnou podporu na 1600 bo...
  • Akcie: Technická analýza VIX, Daily
    Kontrakt na index CBOE VIX směřuje k nejnižší úrovni v historii. Nečekané rozhodnutí Fedu pokračovat současn...
  • Akcie: Technická analýza VIX, Daily
    Obavy z dopadů částečné platební neschopnosti Spojených Států a z možné krize po neschválení dluhového limit...
  • Akcie: Technická analýza VIX, Daily
    Kontrakt na index CBOE VIX v pátek sklouzl na nejnižší úroveň od poloviny března tohoto roku a přibližuje se k minimu ...
  • Akcie: Technická analýza VIX, H4
    Kontrakt na index CBOE VIX nadále klesá a obchodníci to vnímají pozitivně. Z pohledu technické analýzy dokon...
  • Akcie technologické společnosti Microsoft rostou po oznámení výsledků
    Akcie technologického gigantu Microsoft rostou poté, co společnost oznámila výsledky za první čtvrtletí, které překonaly očekávání analytiků.
  • Akcie: Telefonica SA, po dlhej dobe kvartálna strata
    <p>&nbsp;</p><p style="text-align: justify;">Telefonica SA (TEF1.ES), najv&aum...
  • Akcie Tellurian se propadají o 22 %!
    Tellurian (TELL.US), americký poskytovatel zkapalněného zemního plynu (LNG), opustil prodej vysoce úročených podnikových dluhopisů v hodnotě 1 miliardy dolarů na financování komplexu LNG v Louisianě. Tellurian se snažil zajistit financování pro svůj komplex zkapalněného zemního plynu v Lake Charles v Louisianě, na kterém již začal stavět, než získal plné financování. Aby společnost přilákala investory, zamýšlela prodat dluhopisy s úrokem 12,5 %. Obavy z obchodu podpořily rostoucí výnosy a rozšiřující se spready, které reagují na současnou jestřábí rétoriku centrálních bank. V reakci na rozhodnutí společnosti dnes akcie Tellurian klesly o více než 22 %.
  • Akcie Tencent klesají kvůli obavám z regulací
    Akcie čínského technologického gigantu Tencent se znovu dostaly pod tlak poté, co představitelé čínské centrální banky objevili nerovnalosti ve službě WeChat, největší čínské službě pro zprávy mezi uživateli. Tencent již řadu let působí především v herním průmyslu a průmyslu nových technologií. Společnost působí také ve finančním, zábavním, mediálním a reklamním sektoru.
  • Akcie Tesla klesla pod úrovně, kde společnost vstupovala do S&P 500
    Akcie společnosti Tesla (TSLA.US) dnes klesala až o více než 13 %. Po vystoupení guvernéra Fedu Powella v Kongresu však většinu ztrát smazala. Za poklesem stály dva hlavní faktory. Konkurent Lucid Motors, který vede bývalý inženýr Tesly, oznámil své plány vstupu na burzu prostřednictvím SPAC. Dle vedení společnosti je Lucid připraven začít v druhé polovině roku dodávat vozidla na trh v Severní Americe. Lucid plánuje vyrábět svá vozidla v Arizoně. V roce 2022 chce prodat 20 tis. vozidel a 251 tisíc vozidel plánuje vyrábět v roce 2026.
  • Akcie Tesla padají, SEC automobilku vyšetřuje
    Akcie Tesla (TSLA.US) klesají po zveřejnění zpráv o tom, že americká Komise pro cenné papíry (SEC) zahájila vyšetřování kvůli vadným solárním panelům automobilky. Regulátor oznámil, že případ je spojen se stížností na nedostatečné plnění povinností a poskytnutí adekvátních informací ohledně panelů. Společnost je navíc vyšetřována ve spojení s nehodami, které způsobil asistenční systém řidiče.
  • Akcie Tesla padají – Zastaví se propad ceny akcií?
    V rámci technické a fundamentální analýzy se opětovně zaměříme na technologickou společnost, konkrétně na akcie Tesla. Pokud vás zajímají ekonomické výsledky i jiných technologických firem, před týdnem jsme pro vás zpracovali komplexní přehled tzv. FAANG akcií (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google).
  • Akcie Tesla posilují po hodnocení Goldman Sachs
    Akcie společnosti Tesla vzrostly poté, co gigant investičního bankovnictví Goldman Sachs změnil status hodnocení akcií z "neutrál" na "nákup". Banka také zvýšila svůj cenový cíl pro výrobce elektrických vozidel na 780 USD - nejvyšší na Wall Street.
  • 📈Akcie Tesla prekonali $900.00🚀
    Akcie spoločnosti Tesla (TSLA.US) dnes vzrástli o viac ako 5% po tom, čo spoločnosť Elona Muska dosiahla najlepší štvrťrok v histórii v rámci tržieb napriek sektorovým problémom spojeným s lodnou dopravou a nedostatkom komponentov. Zdá sa tiež, že investori pocítili obavy z preťaženého ocenenia. Akcie sa v súčasnosti obchodujú s 20 -násobkom tržieb a 451 -násobkom minuloročných ziskov. Ďalšie podrobnosti týkajúce sa štvrťročných výsledkov spoločnosti Tesla a podrobná analýza akcií spoločnosti sú k dispozícii v našom dnešnom príspevku „Akcia týždňa“.
  • Akcie TESLA prorazily úroveň 1000 dolarů
    Akcie společnosti Tesla (TSLA.US) vyskočily během dnešní obchodní seance o více než 7 % na nový historický rekord nad úrovní 1000 dolarů. Růstový impuls přišel v reakci na oznámení CEO Elona Muska, který řekl, že je čas se naplno pustit do produkce náklaďáku Tesla Semi. Přidal navíc některé výrobní detaily. V poznámkách zaměstnancům, které citovala agentura Reuters, napsal, že se v továrně v Nevadě bude vyrábět baterie a motor, zatímco na dalších součástech se budou podílet další továrny v USA.
  • Akcie Tesla se propadly po zprávách nového konkurenta
    V pondělí se Tesla stala vůbec největším novým členem S & P500 a její první den začal ve velkém stylu, přičemž ceny akcií se v první hodině vyšplhaly téměř o 4% vyšší než uzavírací cena předchozího týdne.
  • Akcie Tesla trhají rekordy. Elon Musk je nejbohatší na světě
    Akcie Tesla rostou. Tržní kapitalizace firmy překonala magickou hranici 1 bilionu USD, díky čemuž se Tesla stala šestou nejhodnotnější akciovou společností na světě. Elon Musk je také nejbohatším člověkem planety a vytváří si velký náskok nad Jeffem Bezosem (Amazon), Bernardem Arnaultem a Billem Gatesem (Microsoft).
  • Akcie Tesla: Tržby meziročně vzrostly až o 81 %. Vyrobí se 1,5 mil. aut
    Akcie Tesla jsou opět středem pozornosti. Tesla totiž zveřejnila své výsledky za první čtvrtletí roku 2022 a překonala očekávání mnohých analytiků. Společnosti Elona Muska se podařilo dosáhnout tržeb 18,76 miliardy USD a snížit náklady na výrobu automobilů. Produkce aut meziročně vzrostla o 69 %, přestože se některé továrny Tesla potýkaly s problémy.
  • Akcie Tesla vytvořily nový rekord a míří do S&P 500
    Dosavadním historickým maximem pro akcie Tesla Motors (TSLA) byla hodnota z 26. února 2014, kdy akcie dosáhly na $265. V úterý krátce po otevření americké burzy akcie Tesla vystoupaly až na $265,64, čímž vytvořily nový rekord i přes všeobecnou slabost trhu. Pro mnohé analytiky je jedná o největší bubliny od dob dot.com. Pro jiné se jedná o žhavého kandidáta o vstup do indexu S&P 500. Kde se ale bere síla v akciích Tesla a co můžeme čekat?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster