Úterý 19. březen 2024 05:31
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Světu už dochází úplně všechno

30.03.2021 11:52  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.

„Kolosální úsilí, které zákonodárci vynakládají, aby vyřešili tři nejvýznamnější výzvy této generace – společenskou nerovnost, zelenou transformaci a infrastrukturní problémy – si vyžádá vysokou cenu ve formě inflace, zvýšení mezních nákladů na kapitál a pochopení faktu, že je třeba stanovit jednotlivým výzvám jasné priority.

Dny, kdy se věřilo, že může ekonomiku znovu oživit tvorba úvěrů prostřednictvím snižování ceny peněz, a kdy jsme spoléhali na bankovní systém a zaměřovali se jen na finanční stabilitu, jsou už za námi,“ prohlašuje Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO společnosti Saxo Bank.

„Nyní dochází k přelomové změně. Pozornost zákonodárců se již neupírá na finanční stabilitu, ale na stabilitu společenskou. Říkejme tomu třeba Paradigma sociální stability. Jednoduše řečeno, novou mantrou je tisknout a utrácet, co to půjde, dokud se sazby a inflace drží nízko. Na první pohled se to může zdát snadné, ale nezapomínejme, že mezi důsledky této nové politiky patří i riziko nekontrolované inflace.

Už nepůjde jen o inflační růst cen aktiv. Pozornost se zaměří na zvyšování výnosů v poměru ke kapitálu. To bude znamenat vyšší mzdovou inflaci a nižší výnosy z majetku v čase.

Hmotný majetek bude vynášet víc než nehmotný a vítězem budou aktiva s pozitivní konvexností. Kryptonitem tohoto „volného trhu“ jsou rostoucí omezení na straně nabídky a nadměrná poptávka vlád po základních surovinách. Následovat budou marginálně vyšší úrokové sazby, vyšší volatilita, ale také nejlepší makroekonomické prostředí, co jsem zažil.

Prožíváme soumrak tohoto neúspěšného modelu politiky předstírání a odkládání a vlády už spustily stroje na výrobu helikoptérových peněz s bláhovou nadějí, že se vyhnou všem nezamýšleným důsledkům.

A tak chceme investorům vzkázat následující: Už žijete ve světě zcela odlišném od všeho, co jste dosud poznali.“

Rostoucí vstupní náklady komplikují akciím situaci

Až donedávna mohl online svět budovat lepší zítřky na základech fyzického světa, který mu hrál do karet. Teď se však zdá, že se vítr obrací. Rostoucí úrokové sazby nejspíš přinese propad cen v růstových segmentech tolik oblíbených spekulanty, jako jsou například „bublinové“ akcie, a inflace nad 3,8 % s reálnými výnosy akcií ošklivě zamává. Možná by stálo za to zvýšit svou angažovanost v komoditním sektoru a kvalitních firmách s nízkým zadlužením. Navíc lze očekávat, že velkým technologickým firmám ve Spojených státech uškodí rostoucí počet negativních novinových článků o antimonopolních opatřeních a regulaci.

Peter Garnry, náš hlavní akciový stratég, k tomu říká: „Celkově bych se o akcie příliš nebál. MSCI World Index je v současnosti oceněný na cca 5,8% budoucí FCF výnos, takže pořád nabízí atraktivní rizikovou prémii.

A akcie volnočasových služeb, až se znovu rozproudí ekonomika? Ceny v tomto segmentu vycházejí z přehnaně optimistického scénáře zotavení, takže vystoupaly do rekordních výšin. A tak dnes nabízejí špatný poměr rizika a potenciálních výnosů.

Jak jsme viděli koncem února a začátkem března, rostoucí úrokové sazby způsobí v nejspekulativnějších růstových segmentech patrně hodnotovou korekci směrem dolů a s tím, jak bude v USA stoupat proočkovanost a americká ekonomika se znovu otevře, se ocitneme v situaci, kdy budou k dispozici velmi vysoké stimuly, ale žádná produkční mezera. To může na delší dobu vyvolat reálnou inflaci.

Celé měsíce rostoucí inflace s sebou nese nižší relativní reálné akciové výnosy. Navíc je třeba si uvědomit, že zvyšuje cenu kapitálu a vytváří volatilitu, která firmám komplikuje rozhodování.

Inflační tlaky dál zvýší i zelená transformace a trend ESG. Je totiž nákladné rozšiřovat zároveň neobnovitelé zdroje energie a kapacitu těžby kovů tolik potřebných pro elektrifikaci společnosti.

EU bojuje s americkými technologickými obry už dlouho a také Čína se začala víc snažit zlepšit konkurenční prostředí a omezit monopolistické chování. Dokonce se objevují náznaky, že bude velké korporace čím dál víc regulovat i Washington.

Vyšší inflace, rostoucí cena kapitálu, větší regulace a zvýšený počet antimonopolních žalob se nejspíš negativně podepíší na ziskových maržích. Po desítkách let, kdy hrála ekonomika firmám do karet, se vítr obrací.“

Dluhopisovému trhu nelze uniknout

Co bylo ještě loni považováno za bezpečnou investici, je dnes už příliš rizikové. Všechno od státních dluhopisů až po investiční (IG) dluhopisy soukromých firem rychle ztrácí na hodnotě. Hlavním problémem je aktuálně záporná korelace mezi výnosy pokladničních poukázek a výnosy z rizikových dluhopisů, a tak bude ve 2. čtvrtletí pro trhy mnohem větší hrozbou durace než úvěrové riziko. Spojené státy se sice dokážou vyšším výnosům pokladničních poukázek přizpůsobit, ale Evropa to nedokáže.

„Klíčem je dát si pozor na konvexnost, zbavit se aktiv, která skoro nic nevynášejí, a dál si prostřednictvím vyšších kreditních výnosů vytvářet polštář proti rostoucím sazbám,“ vysvětluje Althea Spinozzi, odbornice Saxo Bank na instrumenty s pevným výnosem.

„V tomto čtvrtletí nebude na dluhopisovém trhu příliš na výběr a první kvartál uzavřou v černých číslech snad jen rizikové dluhopisy. Ale i jejich čas na výsluní brzy pomine, jak bude dál stoupat cena kapitálu a tlaky s ní spojené.

Vyšší cena kapitálu má negativní dopady na riziková aktiva, a aby došlo k velkému výprodeji, musí sazby stoupat rychle a udržet se vysoko. Takový výprodej může přijít už brzy, jakmile dojde u výnosů 10letých pokladničních poukázek ke zlomu a budou se trvaleji obchodovat nad 2 %.

Investoři by si také měli uvědomit existenci negativní korelace mezi výnosy z pokladničních poukázek a návratností rizikových obligací, což znamená, že pokud budou výnosy poukázek dál stoupat, rizikové obligace se rychle propadnou, jak ukázalo například tzv. taper tantrum v roce 2013.

Rovnovážná sazba 10letých poukázek je 2,2 %, a tak bude výnos z investičních dluhopisů zcela pohlcený inflací. Duraci je však možné významně zkrátit a zajistit si výnos přes 2,5 % s průměrným trváním 4 roky. Právě proto představuje tento instrument v rámci řízení a diverzifikace rizik dosud významnou část portfolia.

Durace bude ve druhém čtvrtletí pro trhy mnohem větší hrozbou než úvěrové riziko. Nižší globální výnosy znamenají, že si investoři hledající vyšší návratnost museli vybírat mezi vyšším rizikem a vyšší durací. Ti, kteří zvolili riziko, mohou zvýšení výnosů nějak přečkat, protože jim příjem z kuponů poslouží jako polštář, ale kdo vsadil na vysokou konvexnost, ten brzy zjistí, že má portfolio až příliš citlivé na fluktuaci výnosů.

A zatímco v USA se ekonomika s vyššími výnosy pokladničních poukázek dokáže nějak vyrovnat, Evropě k tomu chybí jednotnost fiskálních stimulů. V eurozóně by mohl růst výnosů přinést poměrně rychlé zhoršení finančních podmínek, a zbrzdit tak případné zotavení.

Rostoucí americké výnosy zároveň nabídnou výhodnější alternativu k evropským státním dluhopisům. Ty jsou normálně považovány za rizikovější, přesto však nyní nabízejí historicky nejnižší výnosy, hluboko pod americkými pokladničními poukázkami, pokud jsou chráněny před eurem.

Tento obrat má potenciál vyvolat odprodej státních dluhopisů na periferii EU a následný rychlý vzestup výnosů vládních dluhopisů. Pak budeme patrně svědky rychlého růstu výnosů z nuly na 100 bazických bodů, což dramaticky zkomplikuje podmínky financování ve slabších zemích Evropské unie.

V tomto kontextu se monetární stimuly ECB ukážou jako nedostatečné a bude potřeba trochu upravit nákupy v rámci programu PEPP ve prospěch zemí s největší volatilitou. Zároveň bude ovšem EU nucená přijmout další kroky směřující k fiskální jednotě.“

Deficity na straně nabídky vyženou komodity ještě výš

Vzestup komodit je nyní ve všech třech sektorech (energetice, kovech a zemědělství) znatelně synchronizovanější, takže je tu stále šance na nový supercyklus. Krátkodobé vyhlídky však mohou být problematičtější. Na „papírových“ investicích se totiž podepisuje snížená ochota riskovat způsobená nedávným vzestupem výnosů z obligací.

Očekává se, že v nadcházejících měsících bude ropa dál stoupat, ale je zde riziko, že vzestup způsobený omezenou nabídkou a nikoli zvýšenou poptávkou, může návrat k někdejším cenám zpomalit. Na druhou stranu se zdá, že bude v nadcházejících měsících z vyhlídky na růst inflace profitovat zlato i stříbro. Také poptávka po mědi zůstane patrně vysoká, zejména díky rostoucímu důrazu na dekarbonizaci. Oblastí, kde se však může vzestup zastavit, je zemědělství. Na severní polokouli totiž začíná vegetační období.

„Jednotlivým komoditním sektorům se v poslední době podařilo přilákat rekordní objemy spekulativních nákupů. Ovšem výnosy z amerických dluhopisů od počátku ledna prudce stouply, což může v nejbližší budoucnosti přinést navzdory silným fundamentálním ukazatelům korekci nebo přinejmenším období konsolidace,“ prorokuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

„Očekává se, že ropa bude v následujících měsících dál stoupat a rostoucí poptávka umožní organizaci OPEC+ poněkud rozvolnit dramatická produkční omezení. Tato strategie bude slavit úspěch, pokud se globální poptávka po pohonných hmotách zvýší o 5,4 milionu barelů denně a nabídka mimo OPEC nevzroste o víc než milion barelů za den.

Pokud jde o nadcházející čtvrtletí, růst ceny zlata a stříbra vychází z očekávání, že bude inflace stoupat rychleji, než by odpovídalo současné tržní ceně. Zlato může ještě letos dosáhnout 2000 dolarů za unci a stříbro si může díky poptávce z průmyslového sektoru polepšit ještě víc a dosáhnout 33 USD za unci.

Zelená transformace se stala globálním fenoménem, který si vyžádá nesmírné množství mědi, a to v době, kdy se zdá budoucí nabídka poměrně omezená. Máme za to, že se bude HG měď obchodovat v širokém pásmu. Dolní hranice bude určena vzestupným trendem od minimálních hodnot z roku 2020, zatímco tu horní bude zpočátku určovat rekordní úroveň z roku 2011, která činila 4,65 USD za libru.

Rekordní zájem investorů o zemědělský sektor po jeho mohutném vzestupu nejspíš ochladne a v nadcházejících měsících se všichni soustředí na situaci kolem setby, výsadby a pěstování na severní polokouli. Po slibném začátku mohou být pozice v kukuřici a sojových bobech, které jsou teď na nejvyšší úrovni, vystavené riziku korekce. Navíc je nutné dát si pozor na čínskou poptávku, protože se znovu objevují ohniska afrického moru prasat.“

Vývoj na měnových trzích: K oddlužení globální ekonomiky je nutné oslabení dolaru

Ve druhém čtvrtletí americký dolar pravděpodobně otočí a zamíří níž, ale volatility se jen tak nezbavíme. Libra by mohla dál růst tak jako v prvním kvartále. Úspěch, který jí přinesla rychlá vakcinace, však postupně ustoupí do pozadí, zatímco problémy pobrexitového uspořádání přetrvají. Všichni doufají, že se globální ekonomika ve druhém čtvrtletí díky očkování konečně zmátoří, a pokud k tomu dojde, lze očekávat hlavně nakupování měn souvisejících s ropou, jako jsou NOK či CAD, při poklesech. V Asii budou reálné výnosy patrně vyšší, protože si Čína, coby těžiště regionu, udržuje ve srovnání s USA silnou a stabilní měnu. Ale jestliže budou globální výnosy a ceny komodit dál stoupat stejným tempem a Japonsko (a eurozóna) nedovolí, aby stejně stoupaly i jejich výnosy, mohl by to být pro JPY (a EUR) výrazně negativní signál.

„Americký dolar musí postupně začít znovu klesat, aby se globální ekonomika udržela na reflační trajektorii. Silný dolar je prostě příliš toxický. Proto je pravděpodobné, že půjde dolar ve druhém čtvrtletí níž, i když výše uvedené problémy přinesou zvýšenou volatilitu na obě strany ze stejných důvodů jako ve čtvrtletí prvním,“ říká John Hardy, vedoucí oddělení měnové strategie Saxo Bank.

„Nejrychlejší cestou k zahájení opětovného výprodeje amerického dolaru by bylo, kdyby dlouhodobější americké výnosy příliš nepřesáhly maxima cyklu z prvního čtvrtletí. Druhou možností je, že se budou americké dlouhodobější výnosy po nasazení stimulů rychle zvyšovat a spolu s nimi bude posilovat i dolar. Jakmile tento růst přesáhne únosnou úroveň, budou s tím muset Fed a americké ministerstvo financí něco dělat.

Dalším logickým krokem by mohlo být řízení výnosové křivky, ale to je dost drastické opatření a ve druhém čtvrtletí je na něco takového ještě brzy.

U komodit věříme v dlouhodobý růst, protože tato oblast je zatím značně podinvestovaná a pandemie situaci ještě dál zhoršila. Australský dolar by měl v nadcházejících kvartálech dál nadprůměrně růst. V Asii si udržuje Čína, coby těžiště celého regionu, silnou a stabilní měnu ve srovnání s americkým dolarem, s nímž se kvůli radikální změně politiky Spojených států pojí značná volatilita.

Euro bylo v prvním čtvrtletí značně oslabené a japonský jen byl přímo ubohý. Jestliže budou globální výnosy a komodity dál rychle stoupat, mohl by to být pro tyto měny výrazně negativní signál. Toto riziko v současné době vyvažují už jen tradičně vysoké přebytky obchodní bilance, kterých tyto geopolitické formace obvykle dosahují, ale i ty se mohou rozplynout, pokud se bude růst cen komodit dál zrychlovat.

Je možné, že libra dál poroste tak jako v prvním kvartále. Úspěch, který jí přinesla rychlá vakcinace, však časem vyvane a vzhledem k pobrexitovým porodním bolestem se zdá být Spojené království v rámci obchodních vztahů dosti izolované. Na druhou stranu může Británie počítat s návratem značných kapitálových toků.“

Svět je zaplavený kapitálem a vyčerpaný spekulacemi

Od počátku pandemie už bylo do globální ekonomiky napumpováno více než 20 % celosvětového předcovidového HDP, který v roce 2019 činil 88 bilionů USD.

Skutečnost, že více než 80 % této sumy patrně pochází z „rozvinutých trhů“ se ovšem odráží i na rozdělování těchto stimulů. Navíc je svět vyčerpaný spekulacemi, protože monetární i fiskální opatření ignorují potřebu strukturální změny vedoucí k vybudování spravedlivější společnosti, která bude udržitelná a dokáže si poradit s klimatickou změnou. Ve světě, kde se čím dál zjevněji projevuje nedostatek statků, budou mít výhodu deflační aktiva – ať už se jedná o tradiční finanční instrumenty, kryptoměny, nebo pozemky.

Kay Van Petersen, makroekonomický stratég Saxo Bank, uvádí: „Finanční krize z roku 2008 nás naučila, že „dočasná“ opatření, která zavedly centrální banky, jsou všechno, jen ne dočasná.

Jsme svědky zásadní politické změny. Po několika desetiletích monetární dominance nastává čas dominance fiskální, která může vydržet celé roky.

Spekulace bují nejen u hedgových fondů a proprietárních obchodníků. Zasahují i politiky, zákonodárce a daňové poplatníky. Duch sociálních jistot, který převládá v celém západním světě, vychází z MMT a spojuje v sobě sociální stát, kolosální úroveň zadlužení a finanční represi. To vše dál roztáčí kola inflace a zvyšuje ceny různých typů aktiv. Peníze představují komoditu, která s každým dalším opatřením uvolněné monetární politiky ztrácí na hodnotě.

Skutečné hodnoty vytváří alokace kapitálu podle talentu a zajímavých investičních příležitostí. Paradoxní ovšem je, že ve světě podle všeho docházejí komodity, které by už ze své definice neměly být nijak vzácné. A to ještě dřív, než se ekonomika znovu plně otevřela, natož aby se nějak projevily biliony infrastrukturních investic, které plánuje vláda Bidena a Harrisové. Ropa od začátku roku posílila o víc než 30 % a příčinou jsou strukturální omezení nabídky a sázka na to, že se svět znovu otevře.

Pro mne jsou fascinující aktiva, která mají deflační charakter. U některých je to záměr, jako u bitcoinu, jinde – například u amazonského deštného pralesa – je příčinou špatné hospodaření a ještě jinde jsou příčinou myšlenky, na nichž jsou tato aktiva založena, jako je tomu u alternativních proteinů. Protože je nabídka omezená a poptávka inflačně roste, má jejich cena ze strukturálních důvodů pozitivní konvexnost.

V této situaci budou mít v budoucnosti nadprůměrné výsledky zejména ti dlouhodobí investoři, manažeři fondů a správci rodinných majetků, kteří při rozdělování prostředků a určování celkové strategie pracují s obchodními modely a aktivy zohledňujícími koncept vzácnosti či nedostatku.“

Od přechodné krize k trvalé změně

Krize se stávají určujícími momenty při rozsévaní zárodků inovací a určování spotřebitelského chování. Covid-19 urychlil příklon k deglobalizaci a omezení závislosti na Číně. Mezitím se projevily nedostatky monetární politiky při řešení těchto výzev a byly zbořeny mýty ohledně účinnosti tzv. trickle-down ekonomiky. Zákonodárci teď musí redefinovat společenskou smlouvu a zaměřit se na přerozdělení bohatství. Tyto snahy nepochybně vyvolají inflační tlaky a ve druhém čtvrtletí bude důležité nacházet správně odhadnout vývoj těchto tří trendů: inflace, komodit a růstu sazeb.

„Od investorů vyžaduje změna makroekonomického paradigmatu a nový důraz na fiskální politiku vybudování portfolia, které bude lépe odolávat inflaci,” konstatuje Eleanor Creagh, specialistka Saxo Bank na australské trhy.

„V blízké budoucnosti se firmy a národy zaměří na návrat klíčových podniků do zemí původu a na zvyšování odolnosti a soběstačnosti dodavatelských řetězců. Zároveň se budou snažit o zajištění dodávek, obnovu pracovních míst a řízení nepravděpodobných rizik výroby. To je další důvod, proč sázet na vzestup inflace, reálná aktiva, cyklické tituly a menší firmy.

Jednou z příčin závodu o technologickou nadvládu je i rychlejší zavádění digitálních technologií způsobené pandemií. Stoupá poptávka po všem od polovodičových čipů až po měď, ale kapacita zůstává stejná. Klima a reálná omezení na straně nabídky zvyšují inflační tlaky a nákladovou inflaci. Když k tomu přidáme rostoucí důraz na fiskální politiku, která zvyšuje poptávkovou inflaci a situaci dál komplikuje, máme recept na vyšší inflaci.

Pro trhy tak, jak je známe, představuje nová společenská smlouva v mnoha ohledech otrávený kalich – pomalý růst v kombinaci s vysokou inflací (takzvaná slowflace), absence alternativ (TINA), megafirmy s obrovskou hodnotou a dlouhá durace. Vyhlídky na rychlejší růst a stoupající inflační tlaky hrají do karet indexům s velkým zastoupením komodit, menším firmám, cyklickým titulům a akciím firem ukotvených v reálné ekonomice. Pro nejrůznější rizikové cenné papíry a spekulativní „bublinové“ akcie ale představují problém, s nímž je třeba se vyrovnat. Do popředí se tak dostávají komodity, trhy mimo USA a akcie firem z reálné ekonomiky.

V tomto přechodném období očekávejte zvýšenou volatilitu. Je třeba alokovat víc prostředků do komodit a jejich producentů. Nejde jen o zajištění proti inflaci, ale i o pozice umožňující využít ve svůj prospěch nabídková omezení, cenově neelastickou poptávku a zelenou transformaci.“

Klíčová slova: Výhled Saxo Bank | Rostoucí úrokové sazby | Supercyklus | Přerozdělení bohatství | Růst ceny | Očkování | Vakcinace | Ceny | Šance | Covid | Propad cen | Globální poptávka | PEPP | Unie | JDE | Manažeři | Zadlužení | Historicky nejnižší | Nejnižší výnosy | Historicky nejnižší výnosy | MSCI World | Oddlužení | Růst výnosů | HG měď | Poptávka po pohonných hmotách | Společnost Saxo Bank | Ekonomiky | Potenciál | Biliony | Signál | Růst | Negativní korelace | Stimuly | Profitovat | Americké výnosy | Vzestup inflace | Vývoj | COVID-19 | Rozhodování | FCF | Úsilí | Pandemie | Stratég Saxo Bank | Růst inflace | Závislosti na Číně | Trhy | Lepší zítřky | Americké ministerstvo | Americké ministerstvo financí | Eleanor Creagh | Vyšší inflace | Zemědělství | Washington | Návratnost | Dlouhodobí investoři | Hospodaření | Stratég | Problémy | Vyhlídky | Bilance | Růst cen | Reálné ekonomiky | Vyšší volatilita | Peter Garnry | Vyšší úrokové sazby | ESG | Silný dolar | Výnosové křivky | Růst ceny zlata | Akciový stratég | Zájem investorů | Majetek | Růst cen komodit | IG | Výnosy z amerických dluhopisů | OPEC+ | Saxo | Akciové výnosy | MSCI World Index | Akcie firem | Očekávání | Hlavní ekonom | Výnosy | Manažeři fondů | Krize | Bankovní systém | Výhled | Steen Jakobsen | Zajištění | Oslabení dolaru | Kryptoměny | Propad | Globální ekonomiky | Inflační tlaky | Firmy | Sázet | Energie | Komoditní stratég | Úspěch | Ole Hansen | MSCI | Spojené státy | ROCE | Ministerstvo financí | Měď | Výprodej | Volatility | Portfolia | Online obchodování | Libra | Komoditní | Investiční | Instrumenty | Instrument | Dolar | Ceny zlata | Cena | Index | Investovat | Financování | Regulace | Obchodovat | Bohatství | Výsledky | Ceny komodit | Sázka | Finanční instrumenty | John Hardy | Ekonom | EU | Investoři | Globální ekonomika | Saxo Bank | Finanční krize | Evropa | Obchodování | CAD | JPY | Dluhopisy | USD | EUR | Banky | Riziková aktiva | Úrokové sazby | Zlato | Výnos | Volatilita | Trend | Ropa | Riziko | Pozice | Portfolio | Obligace | Obchodní bilance | Nabídka | Měny | Korekce | Komodity | Japonský jen | Investice | Fed | Eurozóna | Euro | Ekonomika | ECB | Durace | Diverzifikace | Cyklické tituly | Konsolidace | Centrální banky | Americký dolar | Alokace | Aktiva | Akcie | Sazby | Kapitál | Cenné papíry | Rizika | Americká ekonomika | Poptávka | Spekulace | HDP | OPEC | Británie | USA | Inflace | Korelace | Stříbro | Australský dolar | Peníze | Japonsko | Čína |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled pro zlato? Soros a spol. prodali před pádem trhu. Odliv rezonuje s asijskou poptávkou
    Spotová cena zlata se dostala úrovní pod 1380 USD za unci nejníže od pádu z první poloviny dubna do medvědího trhu. Reportované prodeje ze strany velkých hráčů a přetrvávající nedůvěra dalších velkých investorů znovu budí otázky o dalším vývoji drahého kovu. Proti ústupu mezi investory hovoří na maxima rostoucí fyzická poptávka Číny i nákupy centrálních bank.
  • Výhled pro 1. kvartál 2021: Vzestup komodit bude pokračovat i v roce 2021
    Očekáváme, že všeobecný vzestup komodit, díky němuž Bloomberg Commodity Index v posledním čtvrtletí 2020 posílil o 10 %, bude pokračovat i v letošním roce. V jeho prospěch hovoří hned několik faktorů. Tenčící se nabídka a globální trhy zaplavené penězi přinesou vlnu spekulací a růst poptávky po inflačním zajištění. Když k tomu připočteme výhledové oslabení dolaru, oživení globální poptávky po plošném nasazení vakcíny a obavy z dalších rozmarů počasí, začínají se před námi rýsovat složky dalšího komoditního supercyklu.
  • Výhled rychlého růstu sazeb koruně nestačí. Hlavní trhy dál trápí cla
    Zasedání bankovní rady ČNB podle očekávání přineslo zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Nová prognóza a slova guvernéra Rusnoka na konferenci přinášejí pro korunu protichůdné signály, které také vedly k volatilnějšímu odpolednímu obchodování. Výsledkem je slabší kurz na 25,65 za euro.
  • Výhled Saxo Bank: Čína otevírá úvěrové kohoutky
    Koncem roku 2017 se trhy shodly na tom, že dochází k „synchronizovanému globálnímu růstu“. O devět měsíců později analytici mluví o riziku recese ve Spojených státech, revidují předpovědi růstu směrem dolů a globální monetární obraz se prudce zhoršil.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Nepřipravená Velká Británie
    Začátek roku 2017 bude zpestřený politickými riziky, včetně německých prezidentských voleb a parlamentních voleb v Nizozemsku. Největší hrozbu nám však představí Británie a její Brexit.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Zase znovu sedmdesátá léta minulého století
    Klíčovou otázkou pro rok 2017 bude směr vývoje amerického dolaru. Měna, která během uplynulého roku posílila o 20 %, spustí nějakou reakci. Lze očekávat, že nastupující vláda Donalda Trumpa opustí víc než dvacetileté dogma, v němž se tvrdilo, že silný dolar je v zájmu Spojených států.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Konec jednoho paradigmatu
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2022 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Společenská smlouva je v troskách, což posiluje hlasy proti vládě i nestabilitu
    Politická nejistota a rostoucí nevole vůči vládě provázející americké volby i dění předcházející referendu o Brexitu, na které Evropa čeká v červnu, představují dvě hlavní rizika, se kterými musí finanční trhy ve druhém čtvrtletí roku 2016 počítat. Jejich význam dále zvyšuje sbližování podobných hnutí po celém světě, což by mohlo signalizovat zásadní odmítání elit a dosavadního statu quo. V tomto výhledu se analytici Saxo Bank věnují tomu, jak obchodovat mezi jednotlivými třídami aktiv.
  • Výhled Saxo Bank na 3. čtvrtletí: Evropská revoluce
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 3. čtvrtletí 2021 na globálních trzích. Kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 4. čtvrtletí: Inflace, kterou svět ještě neviděl. Tentokrát to bude jinak
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 4. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro třetí čtvrtletí: růst české ekonomiky zpomalí
    Nastalo léto plné zvratů. V Evropě vládne nejistota, Británie je na odchodu z EU a dluhový cyklus dosáhl svého vrcholu. Česká ekonomika díky svému silnému provázání s evropským průmyslem zpomalí. Nezanedbatelný vliv by mohla mít i migrační krize. Vstup do eurozóny by v současné chvíli mohl ČR poškodit. Investiční a obchodní specialista Saxo Bank dnes zveřejnil výhled na 3. čtvrtletí roku 2016 pro finanční trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro 2. čtvrtletí: Zveličená nestabilita Evropy. Předstihne Evropa USA?
    Je starou investorskou pravdou, že zisky se nejlépe generují u nevhodně naceněných aktiv a nedostatečné likvidity. Čím hůře naceněné aktivum, tím vyšší očekávaný výnos. Podobně je tomu s likviditou: větší likvidita vede k menším očekávaným výnosům.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?
    Společnost Saxo dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí roku 2024 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí hovoří jasně: Dosavadní modely nefungují
    Společnost Saxo, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí 2023 na globálních trzích. Ten kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů. Ukázky tří vybraných komentářů naleznete níže, další vám budeme postupně představovat v nadcházejících týdnech.
  • Výhled sklizně pšenice v Argentině hovoří o šestiletém rekordu
    Dohadům, dle kterých se Argentina připravuje na sklizeň velké úrody pšenice, nabídla vzpruhu obilninová burza v Buenos Aires, jež na konci prosince prudce zvýšila odhad domácí sklizně pšenice v sezóně 2016-2017 z původních 12,5 miliónů tun na 15 miliónů. V současnosti by sklizeň měla být hotova z více než 85 %. Odhad argentinské obilninové burzy překonává jak předpověď Mezinárodní rady pro obiloviny (IGC), tak amerického ministerstva zemědělství (USDA). Měl by odrážet zevrubnější posouzení stavu větší osevní plochy, která dle satelitních snímků vzrostla o 400 tisíc hektarů na celkových 4,7 miliónů hektarů.
  • Výhled společnosti Invesco na 4. čtvrtletí 2023
    Očekáváme, že globální ekonomika bude nadále zpomalovat, ale nedávné chování aktiv odpovídá tomu, co bychom očekávali při zrychlení. Proto zůstáváme opatrní a očekáváme u cyklických aktiv období konsolidace.
  • Výhled společnosti Tesla na rok 2023: V boji proti celosvětovému zpomalení prodeje automobilů je Evropa trhem, který je třeba sledovat
    Akcie elektromobilů se v posledním roce ocitly pod tlakem, přičemž ukázkovým příkladem EV je Tesla, která to pocítila v plné míře. Vedl k tomu trojí dopad obav z poptávky, problémů s výrobou/dodavatelským řetězcem a normalizace ocenění. Všechny tyto skutečnosti se promítly do ceny akcií společnosti Tesla, která se v roce 2022 propadla o 65 %.
  • Výhled USA: Zápis Fedu, stavby domů
    Fed podle očekávání ukončil výkupní program cenných papírů a také potvrdil, že hlavní úr. sazba může nadále setrvávat „delší čas“ blízko nuly. Fed sice zohlednil posilování trhu práce, hlavním překvapením ale po čase bylo opět varování před nízkou inflací. To se projevilo i jedním hlasem pro pokračování kvantitativního uvolňování, tedy proti konsensu FOMC. Navíc - a nikoliv v poslední míře - tentokrát mlčeli jestřábi, kterým v září vadila zmínka, že úr. sazby budou na nule dlouho poté, co budou ukončeny výkupy cenných papírů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader