Středa 24. duben 2024 03:56
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO král

Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Společenská smlouva je v troskách, což posiluje hlasy proti vládě i nestabilitu

05.04.2016 16:59  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pro finanční trhy představuje ve druhém čtvrtletí roku 2016 největší výzvu nárůst politických a společenských rizik.

Saxo Bank (Saxo PDF), která se specializuje na on-line multi asset trading a investice, dnes zveřejnila čtvrtletní výhled dění na globálních trzích a prezentuje klíčové názory vztahující se k obchodování ve druhém čtvrtletí roku 2016, tzv. Zásadní obchody.

Politická nejistota a rostoucí nevole vůči vládě provázející americké volby i dění předcházející referendu o Brexitu, na které Evropa čeká v červnu, představují dvě hlavní rizika, se kterými musí finanční trhy ve druhém čtvrtletí roku 2016 počítat. Jejich význam dále zvyšuje sbližování podobných hnutí po celém světě, což by mohlo signalizovat zásadní odmítání elit a dosavadního statu quo. V tomto výhledu se analytici Saxo Bank věnují tomu, jak obchodovat mezi jednotlivými třídami aktiv.

Hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen uvedl: „Osm let po začátku finanční krize si zaměstnanci nosí domů vůbec nejnižší výplatu v poměru k HDP v historii, přičemž velké korporace mají vůbec nejvyšší příjmy před zdaněním ve srovnání s HDP. Kromě toho zažíváme nejnižší kapitálové výdaje v dějinách společně s nejnižší úrovní produktivity. Tato nešťastná trojice vysvětluje nárůst extremismu na levé i pravé straně politického spektra, protože tyto extrémy představují největší možný odstup od současných politických elit.“

Zdá se, že voliči se rozhodli, že chaos je lepší než ?stále to samé?. Tomuto novému paradigmatu říkáme ?rozbití společenské smlouvy?.?

V tomto kontextu vypadá prognóza Saxo Bank pro hlavní třídy aktiv ve druhém čtvrtletí roku 2016 takto:

Forex

Při vstupu do druhého čtvrtletí předpokládáme, že téma rozbití společenské smlouvy pocítíme nejvíce na libře vzhledem k tomu, že Velká Británie míří k potenciálnímu Brexitu. Zatím není vůbec jisté, co to znamená z praktického hlediska, avšak v tuto chvíli to bude mít značný dopad na měny – zejména pokud jde o nestabilitu kurzu britské libry.

Zdá se také, že druhé čtvrtletí bude právě obdobím, kdy trh začne zvažovat pravděpodobnost Trumpova vítězství v prezidentských volbách a souvisejících dopadů na americkou ekonomiku a zejména dolar. Pokud budou průzkumy ukazovat na silnou možnost zvolení Trumpa, bude se před volbami výrazně zvyšovat riziko oslabení USD, byť jen proto, že Trump představuje zcela neznámou veličinu – opět, jedinou jistotou je nestabilita.

I v Japonsku se může společenská smlouva brzy ocitnout pod palbou. Guvernér Bank of Japan Haruhiko Kuroda snadno dosáhne stanoveného cíle inflace ve výši 2 %, avšak ve skutečných číslech to bude zřejmě mínus 2 nebo dokonce méně.

Dluhopisy

Rostoucí tlak v Evropě na vyřešení některých nejzávažnějších problémů by se opět mohl snadno projevit na dluhopisech, protože obavy z Brexitu a odpor evropské periferie vůči úsporným opatřením by mohly vyvolat neklid na trhu. Pokud jde o finanční instrumenty, zůstáváme na počátku druhého čtvrtletí opatrní i vzhledem k nízkým výnosům, rostoucí (a stále nepředvídatelné) regulaci, vyšším podílům nesplácených úvěrů a zejména technologicky zastaralým obchodním modelům.

Komodity

Komodity po brutálním výprodeji v posledních několika letech konečně naznačují možnou stabilizaci; zlato a ropa jsou v čele. V prvním čtvrtletí byl nákup zlata téměř nepřerušený a hedgeové fondy se dostaly z rekordních krátkých pozic na největší dlouhé pozice za 13 měsíců – tento silný podnět bude příznivý pro fanoušky zlata a budeme se přibližovat k hranici 1 310 USD/unci, avšak nepřekročíme ji.

O čtvrtletí dále je jasné, že situace se oproti temnému lednu, kdy se ropa Brent dostala na dvanáctileté minimum, výrazně zlepšila. Pro další čtvrtletí preferujeme stejné rozmezí jako v prvním čtvrtletí, tj. mezi 35-40 dolary za barel, avšak nyní už nevnímáme riziko náhlého poklesu.

Akcie

Nejistý začátek roku 2016 negativně ovlivnil globální akciové trhy a některé sektory odeslal do oblasti levných instrumentů podle našeho nového modelu hodnocení dle indexů sektorů MSCI World. Výsledkem je, že cyklické sektory, např. spotřební zboží, suroviny a finanční instrumenty, zlevnily vůči standardizovanému měření hodnoty – tyto sektory jsou na začátku druhého čtvrtletí přetížené.

Makroekonomika

Z makroekonomického hlediska se ve druhém čtvrtletí vyskytuje několik klíčových rizikových událostí, včetně jednání FOMC 15. června, referenda o odchodu Velké Británie z EU 23. června a nových všeobecných voleb ve Španělsku. A i kdybychom hladce přestáli předpokládané zvýšení sazeb ze strany FOMC ve druhém čtvrtletí, akcie rozvinutých trhů nyní nevypadají levně – vzhledem ke zhruba desetiprocentnímu posílení od února ve vážených hodnotách.

Předpokládáme, že Itálie předvede značný skok v příjmech díky zotavení průmyslu a současně přinese dividendy ve výši kolem 3,5 %. Na druhé straně zůstává Velká Británie nadhodnocená vzhledem k tomu, že příznivý vítr v sektoru bydlení slábne.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled pro zlato a Brent je velmi odlišný než před rokem
    Do posledního únorového týdne vstupujeme s velmi odlišným technickým výhledem na ceny zlata a ropy než tentokrát v loňském roce, na začátku pandemie. V únoru 2020 byl budoucí výhled zlata i ropy zcela vzestupný, respektive medvědí. Během poslední části roku a začátku roku 2021 se však zdá, že trendy v obou těchto komoditách si vyměnily místa.
  • Výhled pro zlato? Soros a spol. prodali před pádem trhu. Odliv rezonuje s asijskou poptávkou
    Spotová cena zlata se dostala úrovní pod 1380 USD za unci nejníže od pádu z první poloviny dubna do medvědího trhu. Reportované prodeje ze strany velkých hráčů a přetrvávající nedůvěra dalších velkých investorů znovu budí otázky o dalším vývoji drahého kovu. Proti ústupu mezi investory hovoří na maxima rostoucí fyzická poptávka Číny i nákupy centrálních bank.
  • Výhled pro 1. kvartál 2021: Vzestup komodit bude pokračovat i v roce 2021
    Očekáváme, že všeobecný vzestup komodit, díky němuž Bloomberg Commodity Index v posledním čtvrtletí 2020 posílil o 10 %, bude pokračovat i v letošním roce. V jeho prospěch hovoří hned několik faktorů. Tenčící se nabídka a globální trhy zaplavené penězi přinesou vlnu spekulací a růst poptávky po inflačním zajištění. Když k tomu připočteme výhledové oslabení dolaru, oživení globální poptávky po plošném nasazení vakcíny a obavy z dalších rozmarů počasí, začínají se před námi rýsovat složky dalšího komoditního supercyklu.
  • Výhled rychlého růstu sazeb koruně nestačí. Hlavní trhy dál trápí cla
    Zasedání bankovní rady ČNB podle očekávání přineslo zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Nová prognóza a slova guvernéra Rusnoka na konferenci přinášejí pro korunu protichůdné signály, které také vedly k volatilnějšímu odpolednímu obchodování. Výsledkem je slabší kurz na 25,65 za euro.
  • Výhled Saxo Bank: Čína otevírá úvěrové kohoutky
    Koncem roku 2017 se trhy shodly na tom, že dochází k „synchronizovanému globálnímu růstu“. O devět měsíců později analytici mluví o riziku recese ve Spojených státech, revidují předpovědi růstu směrem dolů a globální monetární obraz se prudce zhoršil.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Nepřipravená Velká Británie
    Začátek roku 2017 bude zpestřený politickými riziky, včetně německých prezidentských voleb a parlamentních voleb v Nizozemsku. Největší hrozbu nám však představí Británie a její Brexit.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Zase znovu sedmdesátá léta minulého století
    Klíčovou otázkou pro rok 2017 bude směr vývoje amerického dolaru. Měna, která během uplynulého roku posílila o 20 %, spustí nějakou reakci. Lze očekávat, že nastupující vláda Donalda Trumpa opustí víc než dvacetileté dogma, v němž se tvrdilo, že silný dolar je v zájmu Spojených států.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Konec jednoho paradigmatu
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2022 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Světu už dochází úplně všechno
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 3. čtvrtletí: Evropská revoluce
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 3. čtvrtletí 2021 na globálních trzích. Kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 4. čtvrtletí: Inflace, kterou svět ještě neviděl. Tentokrát to bude jinak
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 4. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro třetí čtvrtletí: růst české ekonomiky zpomalí
    Nastalo léto plné zvratů. V Evropě vládne nejistota, Británie je na odchodu z EU a dluhový cyklus dosáhl svého vrcholu. Česká ekonomika díky svému silnému provázání s evropským průmyslem zpomalí. Nezanedbatelný vliv by mohla mít i migrační krize. Vstup do eurozóny by v současné chvíli mohl ČR poškodit. Investiční a obchodní specialista Saxo Bank dnes zveřejnil výhled na 3. čtvrtletí roku 2016 pro finanční trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro 2. čtvrtletí: Zveličená nestabilita Evropy. Předstihne Evropa USA?
    Je starou investorskou pravdou, že zisky se nejlépe generují u nevhodně naceněných aktiv a nedostatečné likvidity. Čím hůře naceněné aktivum, tím vyšší očekávaný výnos. Podobně je tomu s likviditou: větší likvidita vede k menším očekávaným výnosům.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?
    Společnost Saxo dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí roku 2024 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí hovoří jasně: Dosavadní modely nefungují
    Společnost Saxo, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí 2023 na globálních trzích. Ten kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů. Ukázky tří vybraných komentářů naleznete níže, další vám budeme postupně představovat v nadcházejících týdnech.
  • Výhled sklizně pšenice v Argentině hovoří o šestiletém rekordu
    Dohadům, dle kterých se Argentina připravuje na sklizeň velké úrody pšenice, nabídla vzpruhu obilninová burza v Buenos Aires, jež na konci prosince prudce zvýšila odhad domácí sklizně pšenice v sezóně 2016-2017 z původních 12,5 miliónů tun na 15 miliónů. V současnosti by sklizeň měla být hotova z více než 85 %. Odhad argentinské obilninové burzy překonává jak předpověď Mezinárodní rady pro obiloviny (IGC), tak amerického ministerstva zemědělství (USDA). Měl by odrážet zevrubnější posouzení stavu větší osevní plochy, která dle satelitních snímků vzrostla o 400 tisíc hektarů na celkových 4,7 miliónů hektarů.
  • Výhled společnosti Invesco na 4. čtvrtletí 2023
    Očekáváme, že globální ekonomika bude nadále zpomalovat, ale nedávné chování aktiv odpovídá tomu, co bychom očekávali při zrychlení. Proto zůstáváme opatrní a očekáváme u cyklických aktiv období konsolidace.
  • Výhled společnosti Tesla na rok 2023: V boji proti celosvětovému zpomalení prodeje automobilů je Evropa trhem, který je třeba sledovat
    Akcie elektromobilů se v posledním roce ocitly pod tlakem, přičemž ukázkovým příkladem EV je Tesla, která to pocítila v plné míře. Vedl k tomu trojí dopad obav z poptávky, problémů s výrobou/dodavatelským řetězcem a normalizace ocenění. Všechny tyto skutečnosti se promítly do ceny akcií společnosti Tesla, která se v roce 2022 propadla o 65 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank