Úterý 19. březen 2024 06:40
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex ebook
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Výhled pro 1. kvartál 2021: Vzestup komodit bude pokračovat i v roce 2021

28.01.2021 11:50  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Očekáváme, že všeobecný vzestup komodit, díky němuž Bloomberg Commodity Index v posledním čtvrtletí 2020 posílil o 10 %, bude pokračovat i v letošním roce. V jeho prospěch hovoří hned několik faktorů. Tenčící se nabídka a globální trhy zaplavené penězi přinesou vlnu spekulací a růst poptávky po inflačním zajištění. Když k tomu připočteme výhledové oslabení dolaru, oživení globální poptávky po plošném nasazení vakcíny a obavy z dalších rozmarů počasí, začínají se před námi rýsovat složky dalšího komoditního supercyklu.

K tomu všemu navíc dochází v době, kdy v mnoha zemích dosud řádí pandemie. To platí zejména pro severní polokouli, kde udeřila zima a kde bez ohledu na (často nedostatkovou) vakcínu nebudou přílišné vyhlídky na zlepšení, dokud se v březnu a dubnu nevrátí teplejší počasí. Další zotavení nejspíš přijde, až když bude proočkován dostatek obyvatel, a tak trhům nezbývá než doufat, že vydrží dostatečně vysoká poptávka po investicích. Jedině ta jim zajistí podporu v nadcházejících měsících, kdy budou negativní dopady lockdownů a omezené mobility nejhorší. 

Výrazné zotavení na konci loňského roku s sebou poprvé od roku 2011 přineslo prolomení sestupného trendu indexu Bloomberg Commodity Index.


V letošním roce bude hrát sektoru do karet kombinace několika faktorů. Mimo jiné slabší dolar, zvýšená poptávka po inflačním zajištění a růst poptávky po pohonných hmotách, až dojde k obnovení globální mobility. Kromě toho ale i zelená transformace, která s sebou přinese poptávku po klíčových průmyslových kovech od mědi po stříbro, a samozřejmě rostoucí poptávka mimo Čínu, až začnou vlády utrácet, aby zabránili růstu nezaměstnanosti. Navzdory vyhlídkám na růst výnosů z amerických dluhopisů si drahé kovy díky oslabení dolaru a očekávanému růstu inflace nejspíš zachovají svou atraktivitu. K tomu je potřeba připočíst riziko zvýšení cen potravin kvůli čím dál nestálejšímu počasí, které se projevilo i nedávným růstem cen kukuřice a sojových bobů, jež dosáhly sedmiletého maxima.

Jednou z hlavních překážek vzestupu komodit byla v posledním desetiletí široká dostupnost surovin. Nadprodukce udržovala v minulé dekádě a zejména v posledních šesti letech komoditní sektor ve stavu contango, kdy se spotová cena, kvůli široké dostupnosti, obchodovala levněji než ceny v příštích obdobích. 

Od roku 2014 až do minulého čtvrtletí mělo portfolio hlavních komodit záporný výnos rolování. V přepočtu na rok někdy až -5 %. Z investičního hlediska tato nepříznivá situace spolu s obecně silným dolarem a nízkou inflací snižovala atraktivitu komodit.

V posledních měsících se však výnos rolování u několika komodit výrazně zvýšil a u 25 komodit se vyhoupl v průměru na 2 %, což je sedmileté minimum (výjimkou byl zemní plyn). Jak ukazuje níže uvedený graf, v čele této změny zatím kráčí zemědělský sektor, kde klíčové plodiny výrazně posílily kvůli rostoucí poptávce a špatnému počasí snižujícímu produkci. 

Zdá se, že v roce 2021 zajistí celému sektoru podporu očekávaný nárůst poptávky, stejně jako případná reflace, a to zejména na těch trzích, kde může mít nabídka problém dorovnat poptávku. Nyní se soustředíme hlavně na měď, platinu, sojové boby a časem i na ropu.


Jak si zajistit širokou angažovanost v oblasti komodit

Z investičního hlediska je možné dosáhnout angažovanosti v sektoru komodit prostřednictvím ETF nebo CFD na hlavní indexy. Nezapomínejme však, že v různých regionech platí různá omezení týkající se dostupnosti produktů pro drobné nebo profesionální investory.

Níže uvedený graf ukazuje složení dvou významných komoditních indexů, jimiž se řídí mnoho různých ETF. Index S&P GSCI sleduje ceny 24 a Bloomberg Commodity Index ceny 23 futures kontraktů ve třech hlavních sektorech – v energetice, kovech a zemědělství.

Kdo preferuje energetiku, investuje do fondů ETF sledujících index S&P GSCI, který je orientovaný právě na energie (54 %). Zde můžeme uvést například tickery GSG:arcx či GSP:arcx. Obecné ochrany proti inflaci a kladného výnosu rolování v zemědělství dosáhneme asi nejlépe s pomocí Bloomberg Commodity Indexu, který je diverzifikovanější a nezaměřuje se tolik na energetiku, jež má ještě pořád nízké až záporné carry. Zde můžeme zmínit například tickery CMOD:xlon či DJP:arcx.


Energetika: Od počátku listopadu se – hlavně díky oznámené vakcíně – cena ropy výrazně zvedla a ropa Brent se vrátila nad 50 USD za barel. A pokud v tomto kvartále nedojde k dalšímu prudkému snížení globální poptávky po pohonných hmotách, je tu slušná šance, že se ceny letos dostanou ještě výš. Příčinou je zejména jednostranné rozhodnutí Saúdské Arábie snížit únorovou a březnovou produkci, a podpořit tak trh v potenciálně problematickém období lockdownů a omezené mobility.

Fundamentální indikátory vypadají dobře a u ropy Brent i WTI se objevila backwardation, protože OPEC+ drží nabídku pevně pod kontrolou do doby, než dojde k očekávanému globálnímu rozvolnění omezení pohybu. Ovšem než začneme řešit, kde získat další barel ropy, musí být se nejprve vyčerpat globální volná kapacita zemí organizace OPEC i mimo ni a ta se nyní odhaduje zhruba na 7,5 milionu barelů denně.

Celosvětová poptávka po ropě je zatím pořád zhruba 6 milionů barelů za den nižší než před pandemií, a tak podle nás výrazné zvýšení cen ropy nehrozí dřív než v roce 2022, nebo dokonce 2023. Teprve v tom okamžiku se může dramatické snížení investičních nákladů významných světových ropných společností promítnout do problémů při shánění dalších barelů. Proto se podle nás bude ropa Brent v tomto čtvrtletí obchodovat stabilně někde mezi 50 a 55 dolary, dokud fundamentální ukazatele neposílí natolik, aby podpořily zvýšení ceny na 65 dolarů za barel. 

Drahé kovy: Zlato i stříbro vstoupily do nového roku zvesela, pak jim ale vzestup výnosů amerických dluhopisů a následné posílení dolaru poněkud vzaly vítr z plachet. Navzdory tomu vidíme tento sektor i nadále konstruktivně. Za vzestup výnosů může hlavně růst očekávané inflace, která je ovšem příznivá i pro zlato. To znamená, že reálné výnosy, které jsou pro zlato klíčovým určujícím faktorem, zůstávají pořád hluboko v záporných číslech. Když k tomu připočteme uvolněnou politiku centrálních bank a opětovné oslabení dolaru, míří cesta nejmenšího odporu směrem vzhůru. Kromě toho začne nastupující Bidenova administrativa nejspíš utrácet, aby dala znovu do kupy ekonomiku zasaženou pandemií. 

Rozšíření vakcíny se na drahých kovech nepochybně projeví nepříznivě, protože se přiblíží ekonomické zotavení. Ale jelikož centrální banky vysílají signály, že nám nízké sazby ještě nějakou dobu vydrží, jen se tím zvyšuje riziko, že bude inflace přiživena i nějakou politickou chybou. 

Stříbro se vůči zlatu vrátilo na svou dlouhodobou hodnotu a v závislosti na rozsahu průmyslové a investiční poptávky lze očekávat jeho další posílení. V rámci průmyslové poptávky může překvapit i zelená transformace. Mnohé země totiž spouštějí projekty obnovitelné energie, a tak se očekává značná poptávka na trhu s fotovoltaikou. Podle naší předpovědi by mělo zlato dosáhnout ceny 2200 USD za unci, takže by měla vysoká hodnota beta stříbra povzbudit trvalejší nárůst jeho hodnoty. Poměr ceny zlata a stříbra by měl v roce 2021 zamířit někam lehce nad 60. Tím by se cena stříbra vyšplhala k 35 dolarům za unci.

Zemědělství: Pokud to počasí dovolí, mělo by v letošním roce dojít v zemědělském sektoru k výrazné reakci pěstitelů, a tedy ke zvýšení nabídky. V posledních šesti měsících totiž ceny značně vzrostly. Ropným a těžařským společnostem někdy trvá celé roky, než dokážou na vyšší ceny zareagovat zvýšením produkce, ale zemědělci to zvládají už do příští sklizně. 

Kukuřice a sojové boby dosáhly počátkem letošního roku sedmiletého maxima. Další růst cen však patrně omezí rychlá reakce amerických pěstitelů klíčových plodin před nadcházejícím obdobím výsadby – samozřejmě pokud počasí dovolí. Když k tomu připočteme spekulativní dlouhé pozice v kukuřici a sojových bobech na úrovni nevídané od roku 2012, můžeme v příštích měsících očekávat zvýšenou volatilitu a riziko korekcí. Zároveň však můžeme čekat i nepředvídatelné rozmary počasí, silnou poptávku z Číny a vyhlídky na oslabení dolaru, což jsou klíčové příznivé vlivy, které budou dál ovlivňovat celý zemědělský sektor.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled pro pár USD/JPY na 7. června 2023
    Příští týden proběhnou zasedání centrálních bank Japonska a Spojených států věnovaná otázkám měnové politiky.
  • Výhled pro pár XAU/USD na 13. března 2023
    Informace o krachu jedné z největších amerických bank Silicon Valley Bank globální finanční trh šokovala. Futures a další rizikové finanční nástroje se minulý týden propadly. Dnes v poklesu pokračovaly a obchodní den otevřely gapem ve směru dolů. Prudce se propadl i kurz dolaru.
  • Výhled pro pár XAU/USD na 17. března 2023
    Zlato ve středu dosáhlo nového šestitýdenního maxima na úrovni 1 937,00. Za jediný týden tak vzrostlo o téměř 3,5 % a zatím se drží poblíž této hranice. V době psaní článku byl pár XAU/USD poblíž úrovně 1 930,00 a v krátkodobém, střednědobém i dlouhodobém horizontu zůstává v zóně býčího trhu. Pokud budou investoři považovat rozhodnutí Fedu ze zasedání z 21. a 22. března za příliš mírné, mohli bychom být svědky nové rally na zlatě a pohybu páru XAU/USD k loňským maximům a nad úroveň 2 070,00.
  • Výhled pro pár XAU/USD na 22. března 2023
    V situaci přetrvávající vysoké inflace, politické a ekonomické nejistoty a očekávání měkkých rozhodnutí Fedu jsou nákupy obranných aktiv – jenu, státních dluhopisů a zlata – opět velmi aktuální.
  • Výhled pro pár XAU/USD na 22. června 2023
    Jestřábí rétorika představitelů Fedu, ECB a Bank of England (lídři Bank of England zvýšili ve čtvrtek úrokové sazby o 0,50 % na 5,00 %) týkající se politických vyhlídek těchto centrálních bank dál vyvjí tlak na drahý kov.
  • Výhled pro pár XAU/USD na 25. května 2023
    Naše hlavní předpověď vychází z očekávaného nového růstu páru XAU/USD. V současné nejisté situaci mnoho ekonomů předpovídá zvýšenou poptávku po bezpečných přístavech, zejména po zlatě.
  • Výhled pro ropu je podle EIA příznivý. Situaci ale asi hodně zkomplikuje Írán
    Americká EIA před pár dny zveřejnila svůj červencový energetický report, který přinesl několik zajímavých informací. P...
  • Výhled pro sazby. Nejvíce by měl utahovat Fed. Přidat by se měla ale i RBNZ
    Posledních pár měsíců se na trzích nese v trochu překvapivě optimistickém duchu. Z USA, Evropy i z Asie přichází v podstatě jeden dobrý fundamental za druhým, finanční aktiva jsou neceněna tak, jako by měl čekat světovou ekonomiku nejlepší rok za posledních deset let a volatilita zůstává velmi nízká, což značí že se trhy blízké budoucnosti příliš neobávají. Není proto divu, že v tomto prostředí začínají stoupat sázky na růst úrokových sazeb, a to nejen v USA. Sazby jsou přitom klíčovým determinantem vývoje na většině trhů v čele s devizovým. Jaký je tedy výhled pro jejich vývoj v případě hlavních světových měn? Bloomberg dal dohromady hezký graf, který vychází z ocenění jednoletých forwardů. Graf níže zachycuje aktuální úroveň sazeb (oranžová), předpokládaný stav ke konci letošního roku (modrá) a rozdíl mezi oběma hodnotami (světle oranžová).
  • Výhled pro zlato a Brent je velmi odlišný než před rokem
    Do posledního únorového týdne vstupujeme s velmi odlišným technickým výhledem na ceny zlata a ropy než tentokrát v loňském roce, na začátku pandemie. V únoru 2020 byl budoucí výhled zlata i ropy zcela vzestupný, respektive medvědí. Během poslední části roku a začátku roku 2021 se však zdá, že trendy v obou těchto komoditách si vyměnily místa.
  • Výhled pro zlato? Soros a spol. prodali před pádem trhu. Odliv rezonuje s asijskou poptávkou
    Spotová cena zlata se dostala úrovní pod 1380 USD za unci nejníže od pádu z první poloviny dubna do medvědího trhu. Reportované prodeje ze strany velkých hráčů a přetrvávající nedůvěra dalších velkých investorů znovu budí otázky o dalším vývoji drahého kovu. Proti ústupu mezi investory hovoří na maxima rostoucí fyzická poptávka Číny i nákupy centrálních bank.
  • Výhled rychlého růstu sazeb koruně nestačí. Hlavní trhy dál trápí cla
    Zasedání bankovní rady ČNB podle očekávání přineslo zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Nová prognóza a slova guvernéra Rusnoka na konferenci přinášejí pro korunu protichůdné signály, které také vedly k volatilnějšímu odpolednímu obchodování. Výsledkem je slabší kurz na 25,65 za euro.
  • Výhled Saxo Bank: Čína otevírá úvěrové kohoutky
    Koncem roku 2017 se trhy shodly na tom, že dochází k „synchronizovanému globálnímu růstu“. O devět měsíců později analytici mluví o riziku recese ve Spojených státech, revidují předpovědi růstu směrem dolů a globální monetární obraz se prudce zhoršil.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Nepřipravená Velká Británie
    Začátek roku 2017 bude zpestřený politickými riziky, včetně německých prezidentských voleb a parlamentních voleb v Nizozemsku. Největší hrozbu nám však představí Británie a její Brexit.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Zase znovu sedmdesátá léta minulého století
    Klíčovou otázkou pro rok 2017 bude směr vývoje amerického dolaru. Měna, která během uplynulého roku posílila o 20 %, spustí nějakou reakci. Lze očekávat, že nastupující vláda Donalda Trumpa opustí víc než dvacetileté dogma, v němž se tvrdilo, že silný dolar je v zájmu Spojených států.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Konec jednoho paradigmatu
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2022 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Společenská smlouva je v troskách, což posiluje hlasy proti vládě i nestabilitu
    Politická nejistota a rostoucí nevole vůči vládě provázející americké volby i dění předcházející referendu o Brexitu, na které Evropa čeká v červnu, představují dvě hlavní rizika, se kterými musí finanční trhy ve druhém čtvrtletí roku 2016 počítat. Jejich význam dále zvyšuje sbližování podobných hnutí po celém světě, což by mohlo signalizovat zásadní odmítání elit a dosavadního statu quo. V tomto výhledu se analytici Saxo Bank věnují tomu, jak obchodovat mezi jednotlivými třídami aktiv.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Světu už dochází úplně všechno
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 3. čtvrtletí: Evropská revoluce
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 3. čtvrtletí 2021 na globálních trzích. Kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024