Čtvrtek 28. březen 2024 11:08
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader

Výhled Saxo Bank na Q1: Zase znovu sedmdesátá léta minulého století

17.01.2017 10:29  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO Saxo Bank

Klíčovou otázkou pro rok 2017 bude směr vývoje amerického dolaru. Měna, která během uplynulého roku posílila o 20 %, spustí nějakou reakci. Lze očekávat, že nastupující vláda Donalda Trumpa opustí víc než dvacetileté dogma, v němž se tvrdilo, že silný dolar je v zájmu Spojených států.

Vítáme vás v roce 2017, v roce Trump-mánie, kde tweety stanovují program politických kroků náhodně po celém území USA, a kde všechno neortodoxní je náhle IN. Od Donalda Trumpa a jeho nové politiky můžeme očekávat ledacos, ale klíčové otázky jsou stále stejné:

  • Jaký je všeobecný vývoj amerického dolaru?
  • Kam se bude ubírat čínská měna a čínský růst v roce 2017?
  • Dvojitá pohroma Brexit/Trump je konec cyklu nebo začátek něčeho nového?

A která otázka z uvedených tří je nejdůležitější? Je to kurz amerického dolaru. Žijeme v ekonomickém světě, který je tak zjednodušený a tak globalizovaný, že dolar reprezentuje celosvětově přes 75 % všech transakcí.

Když za jediný rok stoupne kurz dolaru o 20 %, jako je tomu nyní, tato „akce“ proto jistě vyvolá „reakci“. Tou reakcí bude výrazné zpomalení růstu v USA, které bude podpořeno vyššími úrokovými sazbami, než se očekávalo (což omezí potenciální růst). Nepřímo dojde také ke snížení globálního růstu, neboť vysoká dluhová zátěž v dluzích denominovaných v americkém dolaru ochromuje schopnost rozvíjejících se trhů splácet jejich obrovské dolarové úvěry.

Zahraniční banky půjčily 3,6 biliónu amerických dolarů společnostem rozvíjejících se trhů a přibližně 50 % této částky šlo do Číny. Proto jsou otázky jedna a dvě spojené nádoby.

Riziko recese se zvyšuje. Moji dobří přátelé v jihoafrické NedBank, Neels Heyneke a Mehul Daya, mají ten nejlepší model recese, jaký jsem viděl. Jedná se o kombinaci měnových a fundamentálních podmínek. Aktuální závěr: 60% pravděpodobnost recese proti konsenzu trhu, který hovoří o pravděpodobnosti pouhých 5 – 8 %.

st

Zdroj: NedBank, Jižní Afrika – Neels Heyneke a Mehul Daya

Je to velké riziko, neboť víme, že k výprodejům akciového trhu dochází hlavně v dobách recese. Očekávané čerpání by bylo 25 – 40 %, pokud americkou ekonomiku zasáhne recese.

Nemůžeme ignorovat hlasy populismu v USA, ale neměli bychom je přehlížet ani v Evropě v roce prezidentských voleb. Můžete si být jisti, že toto je konec cyklu, a nikoliv nový začátek. Svět se neposune dopředu při programu uzavřených hranic, antiglobalizace, omezení obchodu a boje proti konkurenci, ale přesto je nutné tyto síly respektovat, zejména proto, že na globální scéně vidíme změnu vedení.

Trumpův program vrácení USA „zpátky domů“ v obchodě, vojenských jednotkách v zahraničí, přístupu k NATO a změně politiky vůči Číně trvající od 70. let 20 století, bude mít své důsledky. Německá kancléřka Angela Merkelová je nyní faktickým vůdcem rozvinutého světa – je v postavení, které nikdy nechtěla a ve kterém se necítí dobře na začátku roku, ve kterém se v Německu budou konat volby. Čína vyplní vakuum, které zůstane po měnícím se směru vývoje vztahů s USA.

Čínské vedení vypadá „otevřenější“ než kdykoliv dříve v oblasti zahraniční politiky a investic, částečně kvůli příležitosti a částečně kvůli zoufalé potřebě odvést pozornost od stále stoupajícího domácího dluhu a odlivu kapitálu.

Čína bude s největší pravděpodobností nadále oslabovat CNY a CNH na hodnotu 5 – 10 % – pravděpodobně postupně, ale pokud bude nucena, přistoupí i k další „devalvaci“ jako pomstě za politiku USA.

Nastupující Trumpova administrativa bude podle mého názoru jasně sledovat politiku „slabého amerického dolaru“. Celá rétorika o tom, že čínská měna je příliš slabá, samozřejmě implikuje to, že americký dolar je příliš silný. Ale počkejte – Trump také opustí dogma, podle něhož „silný dolar je v zájmu Spojených států“, které platilo od doby, kdy jej v polovině 90. let minulého století zavedl Robert Rubin, ministr financí za éry Billa Clintona (ačkoliv to ve skutečnosti nikdy nebyla aktivně prováděná strategie).

Připomíná nám to 70. léta minulého století a Nixonovu doktrínu ze srpna 1971, kdy ministr zahraničních věcí John Connally zavedl jednostrannou 10% přirážku ke všem dovozům podléhajícím clu a 10% snížení výdajů na zahraniční pomoc, zavřel „zlaté okno“ (takže USD již nebyl volně převoditelný na zlato) a vyhlásil 90denní moratorium na mzdy a ceny.

Zdá se, že Trumpova doktrína toto přijímá jako vzor pro novou korporátní daň a obchodní politiku „tweetovanou“ nově zvoleným prezidentem.

Ano, velmi to připomíná 70. léta minulého století, kdy americká politika byla o velkém byznysu, uzavřených hranicích, recesi (1973-75) a režimu amerického dolaru, který by se dal definovat známými slovy Johna Connallyho. Tehdy pronesl k evropským ministrům financí na schůzce zemí G-10 v Římě: „Dolar je naše měna, ale váš problém.“ Tím se zlikvidoval Brettonwoodský měnový systém a zpečetilo se 20% oslabení dolaru.

První čtvrtletí nám přinese nějaké signály, ale postupem času očekávejte nástup Trumpovy doktríny, což je směs Nixona a Reagan a připravte se na velkou volatilitu.  Skutečný závěr pro celý rok 2017 může být takový, že geopolitická rizika hrají roli. Vítejte proto na začátku konce éry „pretend-and-extend“ – éry globálního uvolňování v měnové politice.

O autorovi:

Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování. Po absolvování Kodaňské univerzity v roce 1989, kde vystudoval ekonomii, začínal kariéru v kodaňské pobočce Citibank, a poté se stal ředitelem a vedoucím prodeje v Hafnia Merchant Bank. V roce 1992 se stal viceprezidentem londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietary Trading Group. V letech 1995-97 pracoval jako obchodník na vlastní účet pro Swiss Bank Corp., v Londýně. V roce 1997 se stal světovým ředitelem obchodování, měnových kurzů a opcí ve firmě Christiania (nyní Nordea) v New Yorku. V roce 1999 se stal generálním ředitelem UBS Global Proprietary Trading Group.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled pro ropu je podle EIA příznivý. Situaci ale asi hodně zkomplikuje Írán
    Americká EIA před pár dny zveřejnila svůj červencový energetický report, který přinesl několik zajímavých informací. P...
  • Výhled pro sazby. Nejvíce by měl utahovat Fed. Přidat by se měla ale i RBNZ
    Posledních pár měsíců se na trzích nese v trochu překvapivě optimistickém duchu. Z USA, Evropy i z Asie přichází v podstatě jeden dobrý fundamental za druhým, finanční aktiva jsou neceněna tak, jako by měl čekat světovou ekonomiku nejlepší rok za posledních deset let a volatilita zůstává velmi nízká, což značí že se trhy blízké budoucnosti příliš neobávají. Není proto divu, že v tomto prostředí začínají stoupat sázky na růst úrokových sazeb, a to nejen v USA. Sazby jsou přitom klíčovým determinantem vývoje na většině trhů v čele s devizovým. Jaký je tedy výhled pro jejich vývoj v případě hlavních světových měn? Bloomberg dal dohromady hezký graf, který vychází z ocenění jednoletých forwardů. Graf níže zachycuje aktuální úroveň sazeb (oranžová), předpokládaný stav ke konci letošního roku (modrá) a rozdíl mezi oběma hodnotami (světle oranžová).
  • Výhled pro zlato a Brent je velmi odlišný než před rokem
    Do posledního únorového týdne vstupujeme s velmi odlišným technickým výhledem na ceny zlata a ropy než tentokrát v loňském roce, na začátku pandemie. V únoru 2020 byl budoucí výhled zlata i ropy zcela vzestupný, respektive medvědí. Během poslední části roku a začátku roku 2021 se však zdá, že trendy v obou těchto komoditách si vyměnily místa.
  • Výhled pro zlato? Soros a spol. prodali před pádem trhu. Odliv rezonuje s asijskou poptávkou
    Spotová cena zlata se dostala úrovní pod 1380 USD za unci nejníže od pádu z první poloviny dubna do medvědího trhu. Reportované prodeje ze strany velkých hráčů a přetrvávající nedůvěra dalších velkých investorů znovu budí otázky o dalším vývoji drahého kovu. Proti ústupu mezi investory hovoří na maxima rostoucí fyzická poptávka Číny i nákupy centrálních bank.
  • Výhled pro 1. kvartál 2021: Vzestup komodit bude pokračovat i v roce 2021
    Očekáváme, že všeobecný vzestup komodit, díky němuž Bloomberg Commodity Index v posledním čtvrtletí 2020 posílil o 10 %, bude pokračovat i v letošním roce. V jeho prospěch hovoří hned několik faktorů. Tenčící se nabídka a globální trhy zaplavené penězi přinesou vlnu spekulací a růst poptávky po inflačním zajištění. Když k tomu připočteme výhledové oslabení dolaru, oživení globální poptávky po plošném nasazení vakcíny a obavy z dalších rozmarů počasí, začínají se před námi rýsovat složky dalšího komoditního supercyklu.
  • Výhled rychlého růstu sazeb koruně nestačí. Hlavní trhy dál trápí cla
    Zasedání bankovní rady ČNB podle očekávání přineslo zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Nová prognóza a slova guvernéra Rusnoka na konferenci přinášejí pro korunu protichůdné signály, které také vedly k volatilnějšímu odpolednímu obchodování. Výsledkem je slabší kurz na 25,65 za euro.
  • Výhled Saxo Bank: Čína otevírá úvěrové kohoutky
    Koncem roku 2017 se trhy shodly na tom, že dochází k „synchronizovanému globálnímu růstu“. O devět měsíců později analytici mluví o riziku recese ve Spojených státech, revidují předpovědi růstu směrem dolů a globální monetární obraz se prudce zhoršil.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na druhý kvartál: pokračující nízký růst skoncuje s jízdou politiků načerno
    Je konec třetího měsíce roku 2013 a v souladu s očekáváním Saxo Bank, investičního specialisty na investice a on-line obchodování napříč bohatou třídou aktiv, se už začínají snižovat celosvětové prognózy růstu. Saxo Bank ve své 2. čtvrtletní zprávě Insights Report, která je k dispozici na platformě TradingFloor.com, píše, že svět vnímá rok 2013 stejně jako rok 2011 a 2012, jen s tím rozdílem, že Německo čekají v září volby.
  • Výhled Saxo Bank na Q1: Nepřipravená Velká Británie
    Začátek roku 2017 bude zpestřený politickými riziky, včetně německých prezidentských voleb a parlamentních voleb v Nizozemsku. Největší hrozbu nám však představí Británie a její Brexit.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Konec jednoho paradigmatu
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2022 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Společenská smlouva je v troskách, což posiluje hlasy proti vládě i nestabilitu
    Politická nejistota a rostoucí nevole vůči vládě provázející americké volby i dění předcházející referendu o Brexitu, na které Evropa čeká v červnu, představují dvě hlavní rizika, se kterými musí finanční trhy ve druhém čtvrtletí roku 2016 počítat. Jejich význam dále zvyšuje sbližování podobných hnutí po celém světě, což by mohlo signalizovat zásadní odmítání elit a dosavadního statu quo. V tomto výhledu se analytici Saxo Bank věnují tomu, jak obchodovat mezi jednotlivými třídami aktiv.
  • Výhled Saxo Bank na 2. čtvrtletí: Světu už dochází úplně všechno
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 2. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 3. čtvrtletí: Evropská revoluce
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 3. čtvrtletí 2021 na globálních trzích. Kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia klientů.
  • Výhled Saxo Bank na 4. čtvrtletí: Inflace, kterou svět ještě neviděl. Tentokrát to bude jinak
    Společnost Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice, publikovala svůj Čtvrtletní výhled na 4. čtvrtletí 2021 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také informace o nejrůznějších makroekonomických trendech, které budou mít dopady na investory i trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro třetí čtvrtletí: růst české ekonomiky zpomalí
    Nastalo léto plné zvratů. V Evropě vládne nejistota, Británie je na odchodu z EU a dluhový cyklus dosáhl svého vrcholu. Česká ekonomika díky svému silnému provázání s evropským průmyslem zpomalí. Nezanedbatelný vliv by mohla mít i migrační krize. Vstup do eurozóny by v současné chvíli mohl ČR poškodit. Investiční a obchodní specialista Saxo Bank dnes zveřejnil výhled na 3. čtvrtletí roku 2016 pro finanční trhy.
  • Výhled Saxo Bank pro 2. čtvrtletí: Zveličená nestabilita Evropy. Předstihne Evropa USA?
    Je starou investorskou pravdou, že zisky se nejlépe generují u nevhodně naceněných aktiv a nedostatečné likvidity. Čím hůře naceněné aktivum, tím vyšší očekávaný výnos. Podobně je tomu s likviditou: větší likvidita vede k menším očekávaným výnosům.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?
    Společnost Saxo dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí roku 2024 na globálních trzích, obsahující kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů.
  • Výhled Saxo na 1. čtvrtletí hovoří jasně: Dosavadní modely nefungují
    Společnost Saxo, specialista na online obchodování a investice, dnes publikovala svůj Výhled na 1. čtvrtletí 2023 na globálních trzích. Ten kromě tipů, do kterých akcií, finančních instrumentů, měn, komodit a obligací investovat, obsahuje také řadu úvah o makroekonomických tématech, která mají dopady na portfolia našich klientů. Ukázky tří vybraných komentářů naleznete níže, další vám budeme postupně představovat v nadcházejících týdnech.
  • Výhled sklizně pšenice v Argentině hovoří o šestiletém rekordu
    Dohadům, dle kterých se Argentina připravuje na sklizeň velké úrody pšenice, nabídla vzpruhu obilninová burza v Buenos Aires, jež na konci prosince prudce zvýšila odhad domácí sklizně pšenice v sezóně 2016-2017 z původních 12,5 miliónů tun na 15 miliónů. V současnosti by sklizeň měla být hotova z více než 85 %. Odhad argentinské obilninové burzy překonává jak předpověď Mezinárodní rady pro obiloviny (IGC), tak amerického ministerstva zemědělství (USDA). Měl by odrážet zevrubnější posouzení stavu větší osevní plochy, která dle satelitních snímků vzrostla o 400 tisíc hektarů na celkových 4,7 miliónů hektarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader