Sobota 27. duben 2024 12:15
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO férovost

Akciový trh ignoruje realitu - sektorová analýza

29.02.2024 10:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„V posledních měsících se vytvořil „dokonalý mix“ událostí, který přispěl k extrémnímu optimismu na akciových trzích. Ovšem v současnosti je trh iracionální a nereaguje na měnící se fundamenty, které mu nehrají do karet,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

V posledních několika měsících se akciové trhy utrhly ze řetězů vidinou nižších úrokových sazeb, silnější ekonomické aktivity, nízké inflace a také díky proliferaci umělé inteligence. Vytvořil se tak „dokonalý mix“, který vedl k velmi širokému a silnému růstu cen akcií napříč sektory a zeměmi. Nyní je ovšem možné, že se trh poněkud předběhl a nacenil události mnohem optimističtěji, než čemu odpovídá realita. Trh tak podle našeho názoru nyní setrvává v iracionálním stavu, neboť vyšší lednová inflace USA, výrazně rostoucí výnosy na státních dluhopisech, menší pravděpodobnost snížení úrokových sazeb, silnější americký dolar a vysoké valuace nestačí k tomu, aby se trh zkorigoval níže.

Komoditní sektor

V komoditním sektoru se od počátku prosince nejvíce daří společnostem, které se zabývají výrobou koksovatelného uhlí, stavebních materiálů, oceli, dřevěných výrobků a chemikálií. Může to tak ukazovat na oživení ve stavebnictví a schopnost těchto společností navyšovat ceny za své výrobky. Růst necyklické části stavebnického sektoru souvisí se zvýšenou investicí a dotacemi výstavby ekologických a obnovitelných struktur.  Naopak se nedařilo společnostem, které těží a zpracovávají stříbro, zlato a další kovy. Je to částečně dáno i lehkým poklesem cen zlata a stříbra od počátku roku. Poptávka po cenných kovech oslabovala také díky očekávání, že úrokové sazby se nezačnou snižovat tak rychle jak se dříve čekalo. Dluhopisové instrumenty, které nabízejí úrokový výnos tak ubírají cenným kovům na atraktivitě.

Technologický sektor

Jasným celkovým vítězem v posledním čtvrtletí byl segment výrobců polovodičů a souvisejících zařízení, jež se spojován s proliferací umělé inteligence. V čele tohoto dění byly společnosti jako Arm Holdings, Nvidia, Advanced Micro Devices, Broadcom, Taiwan Semiconductor, Qualcomm apod. Tento segment je podpořen fantastickým růstem společnosti Nvidia a silným výhledem na rok 2024 a také štědrými fiskálními stimuly. Rizikové jsou valuace v tomto segmentu, které se mohou rychle propadnout, když se ukáže, že poptávka začíná být z větší části nasycená. Do té doby ale může triumf „čipařů“ i pokračovat. Dobře si vedli také výrobci hardware, softwaroví vývojáři, výrobci komponentů a další IT společnosti. Méně se dařilo výrobcům spotřební elektroniky, solární technologie a komunikačních zařízení.

Komunikační služby

Tento sektor je poslední 3 měsíce veden společnostmi, které nabízejí reklamní služby a zábavu. Reklamní agentury jsou nyní podporovány rokem voleb, kdy letos je rekordní počet politických voleb po celém světě. Politické strany v rámci svých kampaní jsou tak více motivované investovat do těchto služeb. Letos se také v Paříží pořádá olympiáda a v neposlední řadě proliferace nástrojů umělé inteligence může podpořit reklamní společnosti v efektivitě propagace obsahu. Dařilo se také zábavním společnostem v čele se společnostmi Disney a Netflix. Tvůrcům internetového obsahu se dařilo smíšeně, ale díky úspěchu největších z nich se celý segment posunul výše v čele s Meta Platforms, Spotify Technology a DoorDash. Nedařilo se naopak tvůrcům jako jsou Snap, Twilio, Baidu nebo Zillow Group, kvůli slabším odhadům hospodaření v letošním roce. V rámci celého sektoru se výrazně nedařilo segmentu televizního vysílání.

Cyklický spotřební sektor

Za poslední 3 měsíce tento sektor silně vyrostl ve spojitosti s lepší ekonomickou aktivitou v USA, lepšími výsledky hospodaření, než se čekalo a také očekáváním snižování úrokových sazeb. V čele tohoto vývoje jsou obchodní domy, prodejci luxusního zboží, stavebnické společnosti, prodejci zahradnického a domácího zbytného zboží, výrobci oblečení, hazardní společnosti, cestovatelské kanceláře a maloobchodní prodejci. V podstatě všem segmentům v daném sektoru se dařilo. Ukazuje to, že spotřebitelé nepřestávají utrácet a obavy z negativního cyklického vývoje ekonomiky USA silně vyprchaly.

Defenzivní spotřební sektor

Společnostem v tomto sektoru se daří v obdobích pomalého nebo záporného ekonomického růstu, neboť se často jedná o prodejce/výrobce nezbytného zboží či služeb. Od prosince 2023 se dařilo i tomuto sektoru, který byl hnán vpřed především prodejci a distributory potravin a supermarkety. Klesající ceny podkladových komodit a potravin zvyšují marže těmto potravinovým distributorům. Naopak sektor stahoval dolů segment výrobců potravin, tedy zemědělské společnosti, především kvůli poklesům akcií velikánů Archer Daniels Midland a Bunge Global. Méně se také dařilo tabákovým koncernům jako jsou Altria Group, Philip Morris International nebo British American Tobacco. Tyto společnosti čelí protivětrům jako jsou rostoucí regulatorní překážky v EU a USA a menší kupní síla spotřebitelů.

Energetický sektor

Zde většina segmentů klesala v posledních 90 dnech a pouze jeden výrazněji rostl: zpracovatelé ropy a zemního plynu v čele s Phillips 66, Valvoline, Sunoco, Marathon Petroleum a Valero Energy. Méně se dařilo těžařům a prodejcům uhlí, ropy a zemního plynu. To je pravděpodobně spojeno s poklesem cen těchto komodit, vyjma ropy. Celkově se tento sektor spíše ochlazuje a stagnuje, neboť ceny energií se normalizují s tím, jak zlevňuje uhlí a zemní plyn. V tomto sektoru ovšem prováděl investice ve 4. kvartále 2023 známý investor Warren Buffett, který dokupoval akcie společností Occidental Petroleum a Chevron. Sází tak pravděpodobně na dlouhodobě rostoucí trend energetické spotřeby i ve spojitosti s umělou inteligencí a na to, že alternativní zdroje energie jsou zatím slabé. Také technologie odsávání oxidu uhličitého ze vzduchu, kterým se věnuje Occidental Petroleum může umožnit spalování ropy a plynu i do budoucna bez negativních následků pro životní prostředí.

Finanční sektor

Stejně jako cyklický spotřební sektor i tento zažil silný růst díky lepší ekonomice USA a očekávání, že úrokové sazby brzy spadnou. Téměř všechny segmenty zde vyrostly v posledních 3 měsících a v čele jsou nebankovní společnosti, které poskytují hypoteční půjčky, investiční správci, těžaři kryptoměn, brokerské společnosti, finanční správci a poradci, banky, pojišťovny apod. Tento sektor byl pod velkým tlakem ve světle událostí v březnu 2023, kdy krachovaly americké regionální banky a také kvůli zpomalujícímu spotřebiteli. Nedávný makroekonomický vývoj ovšem tento sektor výrazně pozvedl, a především spotřebitelé neztrácejí zájem o půjčky. Sektor podpořil také silný růst na finančních trzích – především na akciových trzích, což zlepšuje spotřebitelský sentiment a ziskovost investičních zprostředkovatelů.

Zdravotnický sektor

Silnou podporu na trzích našly i společnosti v tomto sektoru, kde nejvýrazněji rostly biotechnologické a informačně analytické zdravotnické společnosti. Mezi ně patří například Moderna, Novo Nordisk, Regeneron Pharmaceuticals, nebo GE Healthcare Technologies. Solidní růst zažily i výrobci zdravotnických přístrojů a pomůcek, výzkumné společnosti, výrobci léčiv atd. Stejně jako v případě finančního a cyklického sektoru je zde velmi málo segmentů, které by nevyrostly v posledních 3 měsících.

Průmyslový sektor

Tento sektor zažil silný a celkem diverzifikovaný růst v popředí s výrobci elektronických komponentů, stavebnických výrobků a nářadí. Dařilo se i aerolinkám, přepravním společnostem, výrobcům specializovaných přístrojů a těžké techniky a v podstatě drtivé většině průmyslových segmentů.  V růstu pokračovaly i zbrojaři. Ovšem proběhla korekce u některých přepravních společností, které byly ovlivněny vývojem v Rudém moři. Vyšší důvěra spotřebitelů v ekonomiku, silnější finanční trhy vedou k oživující agregátní poptávce a díky tomu jsou společnosti ochotny investovat do podniku ve vyšší míře. Tomu pomáhá i optimistický výhled do budoucna, kdy trh očekává, že inflace stabilně spadne ke 2 %, úrokové sazby se již tento rok začnou snižovat a ekonomická recese není v dohlednu. Díky tomu se zákonitě daří i průmyslovým společnostem, které zaplňují tuto novou poptávku svými produkty.

Nemovitostní sektor

V rámci nemovitostního sektoru je vedení užší a méně diverzifikované, nejvíce se dařilo společnostem, které vlastní kanceláře, hotely a průmyslové objekty. V menší míře se dařilo společnostem i v oblasti rezidenčních nemovitostí. Velké potíže jsou spojovány se segmentem komerčních nemovitostí, obzvlášť kancelářských budov. Problém je v tom, že po pandemií permanentně došlo k odklonu práce z kanceláří do domovů v jisté míře, což ve spojitosti s osláblou ekonomikou silně zredukovalo poptávku po kancelářských budovách. Tyto budovy tak často ztratily významnou část své hodnoty a ohrožuje to rozvahy bankovních domů, které jsou méně diverzifikované a více zainvestované v komerčních nemovitostech. To je jeden z důvodů proč se těmto společnostem dařilo nejvíce v posledních 3 měsících, neboť se akcie těchto společností výrazně vyprodávaly v minulém roce. Nemovitostní sektor je silně citlivý na úrokové sazby, a tedy vidina nižších sazeb tomuto sektoru určitě prospívá. Tento segment kancelářských budov ovšem i nadále podle našeho názoru zůstává problematickým, neboť mnohé společnosti v letošním roce budou refinancovat úvěry těchto komerčních nemovitostí na vyšší úrovni. Pokud je často hodnota těchto nemovitostí například o třetinu nižší, motivace splácet takový úvěr, a ještě dráž je výrazně nižší a může to vést k vyšší delikvenci klientů úvěrových společností.

Veřejná infrastruktura (Utilities)

Toto je pravděpodobně sektor, jež utrpěl nejvíce škody v posledním roce. Vysoké úrokové sazby, silnější ekonomika v poslední době a menší pravděpodobnost recese neprospívají akciím společností zabývajících se distribucí a výrobou elektrické energie. Tento sektor je často vnímán silně defenzivně a při vysoké výnosnosti státních dluhopisů ovšem jeho atraktivita klesá. Lze předpokládat, že další střednědobý vývoj výnosů státních dluhopisů tomuto sektoru nepomůže. Silná ekonomika totiž oddaluje množství snížení úrokových sazeb v tomto roce.

BH Securities a.s.

Klíčová slova: Banky | Spotřebitelé | Trh | Umělé inteligence | Výhled | Výhled do budoucna | Ceny energií | Kupní síla | Komoditní | Analýza | Marže | Alternativní zdroje energie | Advanced Micro Devices | Prodejci luxusního zboží | Spalování ropy | Zlato | EU a USA | Netflix | Růst | Vysoké valuace | Stimuly | Warren Buffett | Platforms | Silnější americký dolar | Bunge | Instrumenty | Meta | Investiční | Investor Warren | Akcie společnosti | Spotřebitelský sentiment | Motivace | Komoditní sektor | Archer Daniels Midland | Úrokový výnos | Baidu | Překážky | Nemovitosti | BHS | Valuace | GE HealthCare Technologies | Ceny | Marathon Petroleum | Philip Morris | Investor Warren Buffett | Vývoj | Úvěr | Životní prostředí | Těžaři | Americký dolar | Taiwan Semiconductor | Broadcom | Energetický sektor | Investovat | Technologie | Vice | British American Tobacco | Snap | Rostoucí trend | Spotify Technology | Uhlí | BH Securities | GE HealthCare | Výnos | HealthCare | HealthCare Technologies | Těžaři kryptoměn | Olympiáda | Optimistický výhled | EU | Novo Nordisk | TIM | Oblečení | Poradci | Fundamenty | Výzkumné společnosti | Ekonomické aktivity | Ekonomická recese | Altria Group | Phillips 66 | Inflace | Solidní růst | Akciové trhy | Plyn | Stavebnictví | Korekce | Vysoké úrokové sazby | Sazby | Novo | Lednová inflace | Investor | Chevron | Pojišťovny | Arm | Altria | Poptávka | Moderna | Nvidia | Energie | Práce | Zdroje energie | Regeneron Pharmaceuticals | Recese | Ropy | Philip Morris International | Průmyslový sektor | Obchodní domy | Pravděpodobnost recese | Úrokové sazby | USA | Výnosy | Výsledky hospodaření | Analytik | Ziskovost | Hospodaření | Disney | Marathon | Meta Platforms | Důvěra | Sentiment | Occidental Petroleum | | Finanční sektor | DoorDash | Známý investor | ARM | Snižování úrokových sazeb | Trhy | Akciový trh | Společnosti | Qualcomm | ARM Holdings | Stříbro | ROCE | IT společnosti | Rok 2024 | Iracionální | Snížení úrokových sazeb | Finanční trhy | Makroekonomický vývoj | Ekonomika | Očekávání | Technology | Pravděpodobnost | Investice | Rostoucí výnosy | Technologický sektor | Silná ekonomika | Dolar | Akcie | Occidental | Brokerské společnosti | Pravděpodobnost snížení úrokových sazeb | Buffett | Spotify | Důvěra spotřebitelů | Výsledky | BHS Timur Barotov | Ekonomiky | Silný růst | Timur Barotov | Trend | Zemní plyn |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciový index US500 testuje tohtoročné maximá
    Akciové trhy testujú tohtoročné maximá. O pozitívnu náladu sa postarali dáta z kontinentálnej Číny. PMI index výrobných podnikov zaznamenal v marci nárast na 50,8 bodov, očakávala sa úroveň 50,1 bodov. Index PMI je charakteristický tým, že úroveň nad 50 bodov poukazuje na zlepšujúce sa podmienky vo výrobnom sektore a naznačuje ekonomickú expanziu. Pozitívnu náladu na trhoch podporil aj ISM index výrobného sektora z USA, ktorý skončil na úrovni 55,3 bodov. Pozitívnu náladu potvrdzuje aj návrat býkov na trh. Čisté špekulatívne pozície sú kladné prvýkrát od januára 2019. Akciový index S&P 500 (US500 na xStation5) testuje tohtoročné maximá na úrovni 2860 bodov. V prípade prerazenia tejto úrovne, sa otvorí priestor na rast k psychologickej úrovni 2900 bodov.
  • Akciovým burzám se vstup do nového týdne vydařil
    Akciová Evropa zahájila týden růstem. Index Stoxx 600 přidává 1,2 %, když trojice nejúspěšnějších si připisuje minimálně dvě procenta. Tu dnes utvořily akcie komunikací, finančních domů a energetických společností. Naproti tomu jediným neúspěšným sektorem se staly maloobchodní řetězce, které odepisují čtvrt procenta. Důvodem k optimismu byla nedělní podpora dohody o brexitu a podobě budoucích vztahů ze strany Evropské komise a snaha italské vlády snížit plánovaný schodek státního rozpočtu pro příští rok.
  • Akciovými indexmi v súčasnosti hýbe technika (TA, D1)
    Na hlavných európskych  a amerických indexoch sme sa v posledných dvoch dňoch dočkali prudkého rastu. A to bez toho, a...
  • Akciovým trhům se dnes nedaří
    Americké akciové trhy dnes otevřely v červených číslech. Index Dow Jones klesá o 0,5 %, S&P 500 a technologický Nasdaq oslabují o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 ztrácí většina sektorů. Nejhůře jsou na tom energetické společnosti, které odepisují 1,2 % své hodnoty. Menší zisk, ve výši 0,3 %, si připisují síťová odvětví.
  • Akciovým trhům se opět dostává optimismu
    Globálním akciovým trhům se během dnešní seance daří. Evropské burzy si ve většině případů připisují zisky do jednoho procenta. Celoevropský Stoxx 600 pak v odpoledních hodinách roste o 0,6 %. Nejvíce se daří informačním technologiím (+2,2 %), finančním domům (+1,6 %) nebo prodejcům spotřebního zboží (+1,5 %). Podobný ráz obchodování je patrný i na levém břehu Atlantiku. Americký index S&P 500 přidává více jak jedno procento a hlavními tahouny jsou stejné sektory jako na starém kontinentu. Důvodem nákupní nálady je uvolnění napětí na trzích poté, co zazněly informace, že čínští představitelé na začátku října odcestují do Washingtonu za účelem jednání o obchodní dohodě.
  • Akciovým trhům se uplynulý týden dařilo
    Akciovým trhům se uplynulý týden dařilo, americký index S&P 500 se dostal poprvé nad úroveň 2000 bodů, kterou překonal...
  • Akciovým trhům se včera dařilo
    Včerejší americká seance navázala na úspěšné obchodování v Asii a Evropě a hlavní indexy si tak připsaly zisky. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,3 %, S&P 500 o půl procenta a technologický Nasdaq o 1,1 %. Dařilo se tak především cyklickým sektorům. V rámci indexu S&P 500 byli nejúspěšnější prodejci dlouhodobého spotřebního zboží, jejichž akcie si připsaly 1,1 %. Naopak zástupci utilit, realitních developerů či komunikací registrovali převahu prodejních příkazů, a tak jejich akcie uzavřely v červeném. Globální apetit po akciích byl způsoben prohlášením o zrušení zamýšleného uvalení 5% cel na dovoz mexického zboží do Spojených států.
  • Akciový optimismus se přenáší do zámoří, výš pokračuje i eurodolar
    Dnešní obchodování se na hlavních trzích dál nese v optimistickém duchu. Jeho zdroj hledejme v ujištění Donalda Trumpa, že obchodní dohoda s Čínou stále platí, a v dobrých makrodatech z eurozóny. To jsou informace, které jsme dostali už dopoledne, ale od té doby trhům nic nedokázalo náladu pokazit.
  • Akciový růst na obou stranách Atlantiku, euro nejsilnější za zhruba dva týdny
    Americké akciové trhy zahájily dnešní obchodování širokou rally. V indexu S&P 500 rostlo všech 11 podskupin a technologický Nasdaq přidával před kvartálními čísly Netflixu zhruba 2 procenta. Apple a Alphabet odrazily svoje pondělní ztráty. Stranou pozornosti tak zůstávají data z amerického realitního trhu. Tempo zahajování nových staveb v červnu kleslo meziměsíčně o 2 procenta, i když trh čekal růst.
  • Akciový trh doufá, že sazby půjdou níže!
    Další týden na trzích přinesl zajímavou volatilitu, jelikož dorazily zásadní zprávy pro americkou ekonomiku. Data z amerického trhu práce opět pozitivně překvapila, což je něco, s čím americká centrální banka příliš nepočítá. Na druhou stranu klesly meziročně mzdy, a to je pozitivní pro další vývoj inflace. V pátek odpoledne však dorazila velmi špatná data ze sektoru služeb potvrzující, že recese může být za rohem.
  • Akciový trh je mŕtvy. Nech žije akciový trh.
    S novým rokom na akciovom trhu vždy prichádzajú aj očakávania cenových cieľov pre jednotlivé akciové indexy na konci roka. Toto analytické zápolenie má dlhú históriu a aj keď väčšina analytikov nemá pravdu, nič im nebráni v tom, aby na nový rok opäť zverejnili ďalšie odhady založené na množstve premenných, ktorých výsledkom je vždy jedno číslo, štandardne vyššie než rok predtým. A investorská verejnosť im nesprávne predpovede vždy odpustí, veď udalosti ako reštrukturalizácia gréckeho dlhu alebo odhodlanie ECB nakupovať dlhopisy problémových krajín sa nedali očakávať.
  • Akciový trh klesá kvůli výprodejům velkých technologických společností
    Uplynulý týden byl na finančních trzích ve znamení prudkých výkyvů. Jedním z příkladů byl výprodej velkých technologických společností minulý pátek, který způsobil masivní pokles akcií.
  • Akciový trh otevřel týden na pozitivní notě.
    V pondělí akciový trh Spojených států uzavřel obchodní seanci s mírným nárůstem hlavních indexů po dlouze době ztrát, která trvala od srpna. Od začátku týdne se obchodníci soustředí na nadcházející setkání FED-u a ve zveřejněných statistikách se pokoušejí najít klíč k výslednému rozhodnutí setkání. Trhy se tak snaží odhadnout, zda bude současný objem QE ponechán na nezměněné úrovni nebo se zredukuje. Změny, a tedy zúžení v současném nastavení kvantitativního programu očekává až třetina ekonomů, zatímco ostatní stále věří, že obrat nastane až na březnovém setkání.
  • Akciový trh pod tlakem, JEN vítězí, index ZEW z Německa; analýza EUR/GBP, EUR/JPY a CAD/CHF
    Evropskou ekonomiku dnes čekají opět výzvy v podobě publikace výsledků německého indexu ZEW, jež reflektuje, co s...
  • Akciový trh před zprávou o amerických nonfarms váhá
    Americké akcie ve čtvrtek kolísaly mezi zisky a ztrátami, když investoři zjistili, že přecenili program Federálního rezervního systému týkající se inflace.
  • Akciový trh se probouzí, odpolední klíčová data z trhu práce USA, analýza EUR/USD, EUR/AUD, NZD/USD
    Americký akciový trh má za sebou dva úspěšné dny, kdy dohnal novoroční ztráty a za rok 2015 se již obchodu...
  • AKCIOVÝ TRH SE VDĚČNĚ USMÍVÁ NA AMERICKÝ DOLAR
    Průmyslový Dow Jones navyšuje své akciové zisky již desátý den po sobě, když si přidal dalších 0,6% na 14 539, což jsm...
  • Akciový trh v Evropě v úterý vytrvale klesá
    Od samého začátku obchodování vykazují evropské akciové indexy v souvislosti s rostoucím napětím v souvislosti se situací ve východní Evropě pokles o 3 %.
  • Akciový trh v oslabení, měnový trh čeká na zápis FOMC; analýza ROPY, DOW JONES, FTSE 100
    Výborná data z realitního amerického sektoru, která v počtu nově stavěných domů dosáhla v červenci osmiletých maxim, včera...
  • Akciový trh vstřebává výsledky zasedání Fedu
    Konečně se odehrála klíčová událost týdne. Již bylo řečeno, že jakmile jsou známy výsledky zasedání FOMC, musíme počkat alespoň den, než informace stráví trhy. V prvních 24 hodinách po takto významné události jsou trhy často emotivní. Emocionální obchodování je vždy nelogické. To se stalo v případě amerických akciových indexů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO férovost