Čtvrtek 18. duben 2024 05:59
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO král

Akciový trh pod tlakem, JEN vítězí, index ZEW z Německa; analýza EUR/GBP, EUR/JPY a CAD/CHF

14.10.2014 11:30  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropskou ekonomiku dnes čekají opět výzvy v podobě publikace výsledků německého indexu ZEW, jež reflektuje, co si myslí ekonomové a analytici o největší ekonomice společné měnové unie. Index dosáhl svých maxim letos v lednu, kdy se dostal nad hodnotu 60 bodů.  Avšak od února, kdy vypukla Rusko - ukrajinské krize se propadá stále níže a níže. V říjnu se od něj očekává dosažení jenom 0,2 bodu ve srovnání se zářím, kdy byl ještě na úrovni 6,9 bodu. Německá data budou velmi pečlivě sledována poté, co předchozí týden země zveřejnila horší data průmyslové produkce, objednávek továren i exportu.  Dnes v tu samou dobu, tedy v 11:00, budou rovněž publikována čísla průmyslové produkce ze společné měnové unie, od níž se očekává 1,5 procentní meziměsíční pokles v srpnu. Data tak podle všeho potvrdí zpomalování ekonomické výkonnosti eurozóny.

Americký akciový trh pokračuje ve výprodeji. Index S&P 500 včera oslabil o 1,7 procenta, přičemž od svých letošních maxim se již propadl o 7 procent a nyní se obchoduje pod 200denním průměrem. 3denní série výprodejů je pro index nejhorší od listopadu 2011. Dow Jones včera oslabil o 1,3 procenta a technologický Nasdaq ztratil 1,5 procenta. Nasdaq se od svých zářijových maxim obchoduje o 8,6 procenta levněji. Panika bude přetrvávat do té doby, do kdy se S&P 500 nevrátí zpátky nad 200denní průměr (1 905 bodů) a Nasdaq nad úroveň 4 300 bodů. Negativní nálada se z USA přesunula i na evropský akciový trh, který dnes otevírá 0,5 procenta v mínusu.

Očekávání ohledně prvního termínu zvýšení úrokových sazeb v USA se o víkendu opět oddálily, což může být negativní pro americký dolar. Členové Fedu totiž opět zdůraznili, že centrální banka může přistoupit k tomuto kroku mnohem opatrněji, bude-li ekonomický růst USA ohrožen pomalým růstem HDP ostatních vyspělých zemí. Tím se myslí hlavně eurozóna a Čína. Trh dával ještě v září 28,7 procentní šanci, že základní úroková sazba USA dosáhne v srpnu 2015 hodnoty 0,75 procenta, nyní je tato pravděpodobnost jenom 4 procenta. V září trh oceňoval aktiva s 59 procentní šancí na první zvýšení úrokové sazby do července 2015, dnes je tato pravděpodobnost jenom na úrovni 39 procent.

Z aktuální situace, kdy všichni začínají pochybovat o ekonomické síle eurozóny, Číny a počítají se oběti eboly těží japonský jen, který je nejvýkonnější měnou posledních dní. Jako bezpečný přístav by mohlo krátkodobě zafungovat i euro. Peníze přitékají do dluhopisů, jejichž ceny rostou a výnosy klesají.

EUR/GBP
se obchoduje v dlouhodobém klesajícím trendovém kanálu označeném vnějšími zelenými liniemi. Uvnitř tohoto kanálu míří EUR/GBP k jeho horní hraně. Rostoucí trend bude platný, pokud se budeme držet nad červenou trendovou linii. Jako vhodné místo na nákup se zdají být předchozí maxima (0,7890). Z Británie jsou klíčová dnešní data CPI a zítra míra nezaměstnanosti. Ta by mohla být pozitivní a posílit GBP, tedy vytvořit příležitost pro nákup EUR/GBP na nižších hodnotách.

EUR/JPY se obchoduje u klíčové hodnoty supportu 135,50, která již napotřetí zastavila měnový pár před dalším propadem. Pro další vývoj je klíčové sledovat, jak si EUR/JPY poradí s trojúhelníkovou formací a klesajícím kanálem, v němž se pohybuje.

CAD/CHF se obchoduje v rostoucím trendovém kanálu, jehož dolní hranu měnový pár nyní testuje. Z pohledu risk – reward ratia, by se nákupní situace mohla zdát zajímavá s cílem dosažení Fibonacciho hladiny 50.0.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciovým trhům se opět dostává optimismu
    Globálním akciovým trhům se během dnešní seance daří. Evropské burzy si ve většině případů připisují zisky do jednoho procenta. Celoevropský Stoxx 600 pak v odpoledních hodinách roste o 0,6 %. Nejvíce se daří informačním technologiím (+2,2 %), finančním domům (+1,6 %) nebo prodejcům spotřebního zboží (+1,5 %). Podobný ráz obchodování je patrný i na levém břehu Atlantiku. Americký index S&P 500 přidává více jak jedno procento a hlavními tahouny jsou stejné sektory jako na starém kontinentu. Důvodem nákupní nálady je uvolnění napětí na trzích poté, co zazněly informace, že čínští představitelé na začátku října odcestují do Washingtonu za účelem jednání o obchodní dohodě.
  • Akciovým trhům se uplynulý týden dařilo
    Akciovým trhům se uplynulý týden dařilo, americký index S&P 500 se dostal poprvé nad úroveň 2000 bodů, kterou překonal...
  • Akciovým trhům se včera dařilo
    Včerejší americká seance navázala na úspěšné obchodování v Asii a Evropě a hlavní indexy si tak připsaly zisky. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,3 %, S&P 500 o půl procenta a technologický Nasdaq o 1,1 %. Dařilo se tak především cyklickým sektorům. V rámci indexu S&P 500 byli nejúspěšnější prodejci dlouhodobého spotřebního zboží, jejichž akcie si připsaly 1,1 %. Naopak zástupci utilit, realitních developerů či komunikací registrovali převahu prodejních příkazů, a tak jejich akcie uzavřely v červeném. Globální apetit po akciích byl způsoben prohlášením o zrušení zamýšleného uvalení 5% cel na dovoz mexického zboží do Spojených států.
  • Akciový optimismus se přenáší do zámoří, výš pokračuje i eurodolar
    Dnešní obchodování se na hlavních trzích dál nese v optimistickém duchu. Jeho zdroj hledejme v ujištění Donalda Trumpa, že obchodní dohoda s Čínou stále platí, a v dobrých makrodatech z eurozóny. To jsou informace, které jsme dostali už dopoledne, ale od té doby trhům nic nedokázalo náladu pokazit.
  • Akciový růst na obou stranách Atlantiku, euro nejsilnější za zhruba dva týdny
    Americké akciové trhy zahájily dnešní obchodování širokou rally. V indexu S&P 500 rostlo všech 11 podskupin a technologický Nasdaq přidával před kvartálními čísly Netflixu zhruba 2 procenta. Apple a Alphabet odrazily svoje pondělní ztráty. Stranou pozornosti tak zůstávají data z amerického realitního trhu. Tempo zahajování nových staveb v červnu kleslo meziměsíčně o 2 procenta, i když trh čekal růst.
  • Akciový trh doufá, že sazby půjdou níže!
    Další týden na trzích přinesl zajímavou volatilitu, jelikož dorazily zásadní zprávy pro americkou ekonomiku. Data z amerického trhu práce opět pozitivně překvapila, což je něco, s čím americká centrální banka příliš nepočítá. Na druhou stranu klesly meziročně mzdy, a to je pozitivní pro další vývoj inflace. V pátek odpoledne však dorazila velmi špatná data ze sektoru služeb potvrzující, že recese může být za rohem.
  • Akciový trh ignoruje realitu - sektorová analýza
    „V posledních měsících se vytvořil „dokonalý mix“ událostí, který přispěl k extrémnímu optimismu na akciových trzích. Ovšem v současnosti je trh iracionální a nereaguje na měnící se fundamenty, které mu nehrají do karet,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Akciový trh je mŕtvy. Nech žije akciový trh.
    S novým rokom na akciovom trhu vždy prichádzajú aj očakávania cenových cieľov pre jednotlivé akciové indexy na konci roka. Toto analytické zápolenie má dlhú históriu a aj keď väčšina analytikov nemá pravdu, nič im nebráni v tom, aby na nový rok opäť zverejnili ďalšie odhady založené na množstve premenných, ktorých výsledkom je vždy jedno číslo, štandardne vyššie než rok predtým. A investorská verejnosť im nesprávne predpovede vždy odpustí, veď udalosti ako reštrukturalizácia gréckeho dlhu alebo odhodlanie ECB nakupovať dlhopisy problémových krajín sa nedali očakávať.
  • Akciový trh klesá kvůli výprodejům velkých technologických společností
    Uplynulý týden byl na finančních trzích ve znamení prudkých výkyvů. Jedním z příkladů byl výprodej velkých technologických společností minulý pátek, který způsobil masivní pokles akcií.
  • Akciový trh otevřel týden na pozitivní notě.
    V pondělí akciový trh Spojených států uzavřel obchodní seanci s mírným nárůstem hlavních indexů po dlouze době ztrát, která trvala od srpna. Od začátku týdne se obchodníci soustředí na nadcházející setkání FED-u a ve zveřejněných statistikách se pokoušejí najít klíč k výslednému rozhodnutí setkání. Trhy se tak snaží odhadnout, zda bude současný objem QE ponechán na nezměněné úrovni nebo se zredukuje. Změny, a tedy zúžení v současném nastavení kvantitativního programu očekává až třetina ekonomů, zatímco ostatní stále věří, že obrat nastane až na březnovém setkání.
  • Akciový trh před zprávou o amerických nonfarms váhá
    Americké akcie ve čtvrtek kolísaly mezi zisky a ztrátami, když investoři zjistili, že přecenili program Federálního rezervního systému týkající se inflace.
  • Akciový trh se probouzí, odpolední klíčová data z trhu práce USA, analýza EUR/USD, EUR/AUD, NZD/USD
    Americký akciový trh má za sebou dva úspěšné dny, kdy dohnal novoroční ztráty a za rok 2015 se již obchodu...
  • AKCIOVÝ TRH SE VDĚČNĚ USMÍVÁ NA AMERICKÝ DOLAR
    Průmyslový Dow Jones navyšuje své akciové zisky již desátý den po sobě, když si přidal dalších 0,6% na 14 539, což jsm...
  • Akciový trh v Evropě v úterý vytrvale klesá
    Od samého začátku obchodování vykazují evropské akciové indexy v souvislosti s rostoucím napětím v souvislosti se situací ve východní Evropě pokles o 3 %.
  • Akciový trh v oslabení, měnový trh čeká na zápis FOMC; analýza ROPY, DOW JONES, FTSE 100
    Výborná data z realitního amerického sektoru, která v počtu nově stavěných domů dosáhla v červenci osmiletých maxim, včera...
  • Akciový trh vstřebává výsledky zasedání Fedu
    Konečně se odehrála klíčová událost týdne. Již bylo řečeno, že jakmile jsou známy výsledky zasedání FOMC, musíme počkat alespoň den, než informace stráví trhy. V prvních 24 hodinách po takto významné události jsou trhy často emotivní. Emocionální obchodování je vždy nelogické. To se stalo v případě amerických akciových indexů.
  • Akciový trh v US sa zmenšuje
    Biotechnológie včera pomohli prekonať cyperské otrasyAkciové trhy včera začali obchodovanie kvôli neistote ohľadom sit...
  • Akciový trh zlatu usnadnil situaci
    Pokračující prodejní tlak na akciových trzích pomáhá zlatu opět zářit jako bezpečné aktivum. Podle některých ekonomů rostoucí inflační tlaky zhoršují rostoucí rizika poklesu.
  • Akciový výhled: Evropa v problémech a francouzské polovodičové překvapení
    V květnu hospodářský růst Evropy výrazně zpomalil, což nadělalo další vrásky na čele ekonomům, kteří se již dřív obávali, že nás čeká pokles světové ekonomiky. Odvětví kybernetické bezpečnosti si vedlo velmi dobře a společnost Crowdstrike navýšila odhadované tržby i zisky za poslední fiskální rok. Navzdory letošnímu 35% nárůstu tržeb ale investoři poslali její akcie o 7 % níž. V závěru se pak podíváme na výsledky očekávané v příštím týdnu a zaměříme se zejména na menší francouzskou polovodičovou firmu Soitec.
  • Akciový výhled: Globální akcie vykazují největší odklon od roku 2007
    Společnost dosáhla zásadního bodu zlomu na několika frontách, což bude mít zásadní dopad na globální akcie i investory. Dosáhli jsme konce globalizace, jak ji známe od počátku osmdesátých let minulého století. Životní prostředí, nerovnost, úvěry a globální nabídkové řetězce vykazují obrovskou nerovnováhu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani