Sobota 27. duben 2024 15:00
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2024: Konečná

05.12.2023 13:25  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Společnost Saxo, specialista na online obchodování a investice, vydává každoroční Šokující předpovědi pro rok 2024. Ty se zaměřují na řadu nepravděpodobných, ale přitom ne zcela doceňovaných událostí, které by v případě, že by k nim opravdu došlo, mohly pořádně rozvířit finanční trhy.

„Konečná“ pro samolibou spokojenost

Na prahu roku 2024 vidí Saxo Bank svět, jenž se nachází v bodu zvratu. Dobře prošlapaná cesta z minulé dekády se blíží ke svému konci. Hlavní investiční analytik Saxo, Steen Jakobsen, uvádí letošní Šokující předpovědi těmito slovy: „Za pandemie sešel svět z hladké cesty, po níž se ubíral od konce globální finanční krize a která byla charakterizována stabilní geopolitikou, mírnou inflací a nízkými úrokovými sazbami.“ Podle něj nelze budoucnost plně předvídat.

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2024:

1.       Ropa dosáhne 150 USD a Saúdové koupí franšízu Ligy mistrů

Ceny ropy vyletí do nebeských výšin a Saúdská Arábie rozšíří svůj vliv nákupem jedné z nejžádanějších sportovních franšíz. Následně vytvoří Světovou ligu mistrů: „Raketový růst cen ropy, které se díky nečekaně vysoké poptávce vyšplhají v polovině roku na 150 USD, výrazně podpoří radikální restrukturalizaci ekonomiky Saúdské Arábie, díky níž se země zbaví závislosti na výnosech z ropy a stane se gigantem v oblasti zábavy, cestovního ruchu a trávení volného času. Jakmile Saúdové získají klíč k oblíbenému fotbalovému šampionátu, obratem se z něj rozhodnou udělat celosvětovou soutěž.“

Cena akcií Manchester United se zdvojnásobí a ropa Brent se vyšplhá na 150 USD za barel.

2.       Svět zachvátí velká zdravotní krize, když lidé přestanou kvůli lékům proti obezitě cvičit

Léky GLP-1 jsou považovány za řešení světové epidemie obezity, ale s možností jen tak sezobnout pilulku přestanou lidé cvičit a vzroste spotřeba nezdravých potravin: „S rostoucí dostupností půjdou ceny léku proti obezitě dolů a vlády se rozhodnou zařadit GLP-1 mezi nezbytné prostředky pro zlepšení zdravotního stavu a zastavení epidemie obezity... Poté však dojde ke zvratu, nabídka GLP-1 nedokáže pokrýt obrovskou poptávku a pacienti musí čekat na injekce celé roky. Mezitím ale přestanou cvičit a zdravě jíst, protože nadváhy se přece zbaví pomocí pilulek, což ovšem vyústí v obrovskou zdravotní krizi. Světová míra obezity dospělých stoupne v roce 2024 ze současných 39 % na 45 %.

Odvětví průmyslově zpracovaných potravin zaznamená výrazný vzestup poptávky, ceny akcií firem McDonald‘s a Coca-Cola překonají zbytek trhu o 60 %.

3.       USA zavedou nezdaněné vládní dluhopisy a s nimi přichází konec kapitalismu

Spojené státy přijdou s radikální fiskální strategií, která má zvýšit motivaci investovat do vládních dluhopisů, a pomoci tak zvládnout ekonomické výzvy. „Americká vláda je ve volebním roce 2024 nucena exponenciálně navyšovat fiskální výdaje, aby ekonomika dál šlapala a nedocházelo ke společenským nepokojům. Kvůli přetrvávajícím inflačním tlakům i zahraničním investorům, kteří svůj kapitál přesouvají domů, zůstane poptávka po amerických vládních dluhopisech nadále nízká, což si vynutí nárůst výnosů. V zoufalé snaze normalizovat náklady na výpůjčky osvobodí americká vláda příjem z vládních dluhopisů od daně.“

Americké státní dluhopisy se celoplošně vzpamatují a výnosová křivka se zploští a zamíří vzhůru, protože USA nabídnou investorům bez zdanění nejvyšší výnosy za celá desetiletí. Akciový trh se zhroutí, ale vybraná skupina firem s dostatkem prostředků na invertované výnosové křivce vydělá.

4.       Deepfake videa vytvořená generativní AI způsobí krizi národní bezpečnosti

Po zveřejnění deepfake videa s vysoce postaveným politikem z rozvinutého světa se stane generativní AI, ještě donedávna oslavovaná jako nástroj pro zvýšení produktivity, hrozbou pro národní bezpečnost. Vlády přijmou tvrdá opatření proti AI, bublina praskne a rizikový kapitál půjde o dům dál:

„Zločinecká skupina rozehraje vysokou hru a zveřejní nejpřesvědčivější deepfake vytvořený generativní AI, jaký kdy svět viděl. V něm bude vysoce postavený vládní politik z rozvinuté ekonomiky předávat přísně tajné informace cizí mocnosti. Úspěch tohoto smělého tahu vyvolá největší krizi národní bezpečnosti od 2. světové války a přinese s sebou novou éru regulace AI s dalekosáhlými následky. Ve snaze vypořádat se s katastrofickými vedlejšími účinky generativní AI učiní USA i EU historický krok a nařídí, že bude veškerý obsah vytvořený jejím prostřednictvím označován slovy „Made by AI“. Incident s deepfake videem nevyvolá jen krizi národní bezpečnosti, ale i všeobecnou nedůvěru k informacím šířeným po internetu, protože 90 % z nich bude vytvářeno pomocí AI.“

Rapidně vzroste hodnota tradičních mediálních společností, které budou mít vládní povolení veřejně šířit zprávy, a cena akcií The New York Times Company se zdvojnásobí. Akcie společnosti Adobe se naopak propadnou, až ji vláda pokutuje za to, že byl katastrofický deepfake vytvořen pomocí jejího softwaru.

5.       Země s deficitem založí „Římský klub“, aby si vyjednaly lepší obchodní podmínky

Koalice zemí s deficitem obchodní bilance se bude snažit změnit globální obchodní dynamiku ve svůj prospěch:

„Dluhová situace Spojených států se stane neúnosnou, a tak skupina šesti zemí založí Římský klub. V rámci této organizace spolupracují na snížení svých deficitů pomocí kolektivního vyjednávání o nových podmínkách světového obchodu se zeměmi s přebytkem. Argumentují tím, že odstranění deficitů pomocí postupného závazného přecenění zemí s přebytkem umožní globální reset a vznik vyrovnanějšího a stabilnějšího hospodářského prostředí. Šesti zakladateli „Římského klubu“ budou Spojené státy, Velká Británie, Indie, Brazílie, Kanada a Francie. Pro země s největším přebytkem, kam patří například Čína, Německo, Norsko, Japonsko, Nizozemí či Singapur, bude úprava divergence běžného účtu platební bilance mezi klíčovými zeměmi dosti bolestivá.“

Skutečnost, že se světová rezervní měna vymyká kontrole sníží důvěru v systém měn s nuceným oběhem a připraví půdu pro značné posílení zlata, stříbra a kryptoměn.

6.       Americké prezidentské volby vyhraje v roce 2024 Robert F. Kennedy Jr.

RFK Jr. se postará o politické překvapení, když získá prezidentský úřad a zahájí ve Spojených státech novou politickou éru: „V roce 2024 poprvé v historii USA vyhraje prezidentské volby kandidát třetí strany, Robert F. Kennedy Jr. Jeho populistická platforma, která se vymezuje proti Demokratům podporujícím válku i proti korporátním elitám, souzní s pocity nespokojených tradičních Demokratů i Trumpových podporovatelů. Nová politická éra ve Spojených státech začíná dramatickým odvratem od plutokracie, protože voliči požadují ukončení drastické nerovnosti a nespravedlnosti i zastavení nekonečných válek.“

Kennedyho mírové poselství a slib ukončit zneužívání amerického zdravotnictví a zlomit nadměrnou moc korporací vyvolá prudký pokles akcií zbrojních, farmaceutických a zdravotnických firem. Znervózní také obchodníci s internetovými a informačně-technologickými monopoly, kteří se obávají obecnější války proti monopolním společnostem.

7.       Japonsko dosáhne 7% růstu HDP a BoJ ukončí řízení výnosové křivky

V Japonsku dojde k překvapivému hospodářskému zotavení, jež s sebou přinese výraznou změnu politiky Bank of Japan. „Éra deflace v Japonsku je u konce a znovu začínají růst mzdy. Vzhledem k řízení výnosové křivky je ovšem zdejší ekonomika stimulovaná až příliš. Reálné sazby klesají, nominální výnosy jsou omezené, ale inflační očekávání rostou. Centrální banka proto musí v roce 2024 skončit s politikou řízení výnosové křivky. To způsobí menší chaos na globálních dluhopisových trzích, protože japonští investoři začínají přesouvat své peníze domů.“

Prostředky japonských investorů se vracejí do vlasti, japonský jen posiluje, USD/JPY padá pod 130, EUR/JPY pod 140 a AUD/JPY pod 88.

8.       EU po vzoru Robina Hooda zdaní bohaté a výrobce luxusního zboží čeká propad

Nové zdanění bohatých v Evropské unii vede k propadu trhu s luxusním zbožím a nejhůř to odnesou high-end značky: „Je obrovskou ironií, že právě EU, která se chlubí nejrozsáhlejším systémem sociálního zabezpečení na světě, dala vzniknout 499 dolarovým miliardářům, kteří platí ve srovnání s miliardáři ze Severní Ameriky a východní Asie v přepočtu na procento z majetku nejmenší osobní daně.

K sociálním nepokojům už v Evropě zbývá jenom krůček a náklady spojené se zelenou transformací, válkou na Ukrajině a všeobecnou inflací rostou. Evropská komise proto zavede Evropskou občanskou iniciativu (ECI) z července 2023 nazvanou „Zdanění nadměrného bohatství za účelem financování ekologické a společenské přeměny“.

Evropská komise prosadí zákon, který miliardáře připraví na daních o 2 % majetku ročně. Tato moderní verze Robina Hooda se samozřejmě projeví i v evropských luxusních odvětvích. Nedávné studie totiž zjistily silnou korelaci mezi nákupy luxusního zboží a rostoucí příjmovou a majetkovou nerovností.“

Akcie LVMH se po zdanění bohatých propadnou o 40 % a také další firmy z luxusního segmentu, jako Porsche a Ferrari, čeká výrazné oslabení.

Důsledky pro trhy a investory

I když tyto předpovědi nepředstavují oficiální prognózy vývoje trhů podle Saxo Bank, připomínají investorům, že je třeba zvažovat všechny možnosti, včetně těch, které se zdají nepravděpodobné. Šokující předpovědi jsou úmyslnou snahou povzbudit představivost účastníků trhu a připravit je na všechny možné situace.

Klíčová slova: Přecenění | Akcie LVMH | Epidemie | Výrobce luxusního zboží | Řízení výnosové křivky | Skupina firem | Generativní AI | Spokojenost | Regulace AI | Asie | Národní bezpečnost | ERÚ | Hlavní investiční analytik | | TIM | Raketový růst | Společnost | Zdravotnictví | Nákupy luxusního zboží | Opatření | Společnosti | Pocity | Odvětví | AI | Online obchodování a investice | Obchodování a investice | Specialista na online obchodování | Oslabení | ERA | Nárůst výnosů | ECI | Šokující předpovědi Saxo Bank | Šokující předpovědi Saxo | Americké prezidentské volby | Východní Asie | Zdanění | Manchester United | Coca-Cola | Světová rezervní měna | Ceny | Bezpečnost | Posílení | USD za barel | Saúdové | Organizace | Války | Ekonomiky | Růst | New York Times | Výrazný vzestup | Prudký pokles | Výdaje | Zdanění bohatých | Zlepšení | Pandemie | Situace | Pokles | Trhy | Budoucnost | Obchodní podmínky | Singapur | Míra | Porsche | Prognózy | Šokující předpovědi | Předpovědi | LVMH | Bilance | Studie | Růst cen | Výnosové křivky | Ferrari | Růst cen ropy | Inflační očekávání | Evropská komise | Předpovědi Saxo Bank | Akcie společnosti | Saxo | Nejvyšší výnosy | Očekávání | Norsko | Monopoly | Americká vláda | Výnosy | Krize | Mzdy | Steen Jakobsen | Saúdská Arábie | Propad | Vládní dluhopisy | Americké státní dluhopisy | Globální finanční krize | Firmy | Miliardáři | Výnosová křivka | Rizikový kapitál | Pokles akcií | Úspěch | Brazílie | The New York Times | Volby | Komise | Investiční analytik | Spojené státy | ROCE | Indie | Zprávy | Velká Británie | Trh | Státní dluhopisy | Ropy | Prezidentské volby | Online obchodování | Investiční | Cena akcií | Cena | Brent | Banka | Obchodníci | Ceny akcií | Investovat | Financování | Regulace | Bohatství | EU | Investoři | Saxo Bank | Finanční krize | Obchodování | AUD | JPY | Dluhopisy | USD | EUR | Ropa | Rezervní měna | Platforma | Platební bilance | Obchodní bilance | Nástroj | Nabídka | Měna | Japonský jen | Investice | High | Finanční trhy | Ekonomika | Centrální banka | Bank of Japan | Akciový trh | Akcie | Sazby | Kapitál | AUD/JPY | Daně | Poptávka | Ropa Brent | Ceny ropy | New York | Analytik | Francie | Německo | Kanada | Divergence | HDP | Británie | USA | EUR/JPY | USD/JPY | Deflace | Peníze | Japonsko | Čína |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO férovost