Úterý 19. březen 2024 08:10
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Šokující krach cestovky Thomas Cook

23.09.2019 09:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Konec ikony mezi světovými cestovními kancelářemi, britské Thomas Cook, je krajně zarážející. Firma s takřka 180letou tradicí nevstupuje do insolvenčního procesu, ale končí rovnou v likvidaci. Neproběhne tedy ani pokus o záchranu alespoň části společnosti. Veškerý majetek cestovní kanceláře tak nyní bude kvapem rozprodán, aby byli uspokojeny pohledávky věřitelů s přednostním právem takové kompenzace při zániku společnosti.

Přitom majetek kanceláře Thomas Cook je rozsáhlý. Ke konci března vlastnila letadla a letecké součástky za 553 milionů liber, což představuje 16,2 miliardy korun. V hotovosti disponovala 688 miliardami, zhruba 20,1 miliardy korun a pohledávky činily 956 milionů liber čili bezmála 28 miliard korun. Nehmotný majetek kanceláře, který se ovšem likvidací rozplynul jak pár nad hrncem, činil 1,96 miliardy liber neboli 57,4 miliardy korun. V Británii bylo jméno „Thomas Cook“ svým způsobem synonymem zájezdového cestování, což podporovala rozsáhlá síť kamenných poboček. Kancelář Thomas Cook navíc expandovala do zahraničí, v Česku prodávala zájezdy prostřednictvím cestovní kanceláře Neckermann. Zkrátka a dobře, zdá se, že ještě mohlo být co zahraňovat.

Cestovka Thomas Cook se ale ocitá v likvidaci, prostě ze dne na den krachuje, protože nesehnala peníze na další provoz. Cestovka každoročně inkasovala finanční prostředky hlavně od března do září, kdy vrcholí nákupy zájezdů a samotná sezóna, zatímco od září od března vyplácela své dodavatele. Nyní vedení cestovky a její věřitelé zřejmě shledali, že při vysokém dluhu inkasované prostředky nejsou tváří v tvář zasmluvněným výdajům dodavatelům takové, aby cestovka mohla dále fungovat. Na horšících hospodářských výsledcích firmy se dlouhodobě podepisoval nástup on-line prodejců zájezdů a letenek a nověji také platforem typu Airbnb. Lidé tak ztrácí zájem o pořízení kompletovaných zájezdových balíčků, takže cestovky musí snižovat své marže. Výsledkům cestovky Thomas Cook nepomohl ani chystaný brexit, který zvyšuje nejistotu řadového britského spotřebitele, a nepomohlo jim ani napětí v mezinárodních obchodních vztazích, zejména mezi USA a Čínou, které přispívá ke zpomalení čínské ekonomiky, a tedy k ochromení tamního apetýtu po turistice.  

Osud cestovky Thomas Cook je varováním i pro české cestovní kanceláře. Čelí a budou čelit stále náročnějšímu prostředí. Jedním ze způsobu, jak se alespoň částečně bránit nástupu on-line světa, je vzájemné slučování se. V minulém týdnu takový krok oznámily dvě největší cestovky na českém trhu, CK Fischer a Exim Tours. Vytvořená větší společnost, pakliže sloučení posvětí antimonopolní úřad, bude ovládat třetinu příslušeného tuzemského trhu a disponovat větší vyjednávací silou při cenovém vyjednávání s hotely či leteckými přepravci. To může nové firmě zajistit opětovné navýšení marží, které jsou stlačeny on-line konkurencí. Zda to ale bude stačit dlouhodobě, je otázka, jak varuje právě až šokující případ krachu tak velké a majetné cestovky, jako je Thomas Cook.  

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Škodovka i Lidl a růst mezd v ČR
    Odboráři jednoznačně odmítli nárůst mezd o 15 % za 2 a ¼ roku. To samé požadují během následujících 12 měsíců. Zaměstnanců je nedostatek a mzdy zrychlují. Je třeba si ale uvědomit, že se stále mluví o státních podnicích a velkých firmách, které už nejsou české. Nehrajeme tedy o mzdy na vlastním poli, ale žebráme o almužnu u cizincům, kterým jsme prodali vlastní podniky. Navíc u spousty soukromníků převládají minimální mzdy, nebo dokonce zaměstnávání na dohodu o provedení práce, která minimální mzdy ani nedosahuje. Na tento sektor nedosáhne žádný zákon ani regulace a černý trh zaměstnávání jen pokvete, vždy se najde cesta, jek to obejít.
  • Škody na životním prostředí způsobené těžbou bitcoinu klesly o 50 %
    Zatímco se cena bitcoinu připravuje na prolomení úrovně 30 600 USD, nejnovější údaje ukázaly, že těžba bitcoinů je jednou z největších energeticky náročných činností. Data také odhalují, že intenzita emisí bitcoinů klesla z více než 500 g/kWh v červenci 2021 na 296 g/kWh v červnu 2023.
  • Škody Smartwings narůstají, Boeing opět odkládá návrat Maxů do vzduchu. Výzvu pro Smartwings může představovat i aktuální šíření nákazy koronavirem, které má ovšem alespoň potenciál zlevnit i českým řidičům benzín a naftu
    Akcie výrobce letadel Boeing se včera propadly na své minimum za poslední více než rok. Naposledy byla jejich cena nižší na samém začátku roku 2019, kdy ovšem na trzích dozníval panický výprodej z konce roku 2018, takže stlačené byly ceny akcií obecněji, nikoli pouze těch Boeingu.
  • „Škola z nás finančně gramotné neudělá, problém je v rodině.“ Podvody, dark web aj. s D. Stroukalem
    Nový podcas Petra Plecháče s ekonomem Dominikem Stroukalem.
  • Šmejc: Ukončení jednání o spojení Monety s bankovní částí PPF bylo správné
    Šéf skupiny PPF Jiří Šmejc po roce od ukončení jednání o spojení Moneta Money Bank s finanční částí investiční skupiny PPF považuje rozhodnutí za jednoznačně správné. Růst Air Bank předčí výhody synergie s Monetou, řekl Šmejc novinářům. Zprávy o obnovení jednání označil za nesmysl. Důvody pro ukončení původní transakce podle něj nepominuly.
  • Šmejc: Ztráty PPF z odchodu z Ruska po invazi dosáhly stovek milionů eur
    Náklady skupiny PPF související s odchodem z Ruska po invazi na Ukrajinu dosáhly stovek milionů eur. Nebýt toho, skupina loni měla vyšší zisk než před pandemií covid-19, řekl novinářům ředitel PPF Jiří Šmejc, který stojí v čele skupiny jeden rok. PPF vykázala za loňský rok čistý zisk 140 milionů eur (asi 3,36 miliardy Kč), o 49 procent méně než o rok dříve. Aktiva skupiny loni klesla o 5,5 procenta na 39,9 miliardy eur (960 miliard Kč).
  • Šok na americkém trhu práce znamená, že další zvýšení sazeb Fedu je na obzoru
    Americká ekonomika za květen vytvořila obrovský nárůst 339 000 pracovních míst oproti 253 000 z předchozího měsíce a šokovala tak trhy, které očekávaly pokles. To dále oddaluje blížící se zpomalení ekonomiky, ale jen podněcuje obavy z inflace a šance, že Fed bude muset více zvýšit úrokové sazby.
  • Šok na trhu s ropou: Klíčoví těžaři nezvyšují těžbu, pohonné hmoty v ČR dále citelně podraží
    Členové kartelu OPEC a jejich spojenci v čele s Ruskem dnes šokovali ropné obchodníky, když nepřikročili k citelnému zvýšení těžby. Umocnili tak obavu trhu, že ropy nebude v čase globálního ekonomického zotavení dost, což vyžene její cenu dále vzhůru. Podpořili tak spekulace, že barel ropy by se ještě letos mohl prodávat až za sto dolarů.
  • Šok odezněl a akcie se vydávají vzhůru. Euro i koruna však zůstávají pod tlakem
    Začátek evropského obchodování na hlavních finančních trzích vypadá výrazně veseleji než ten včerejší. Už včera se zvláště technologickému Nasdaqu dařilo směrem k závěru umazávat ztráty a dnes se evropské akciové indexy nacházejí v plusu asi o půl procenta. Růst se přitom daří i většině bank, které se včera silně vyprodávaly. Na dluhopisech sledujeme konsolidaci, výnosy se drží kolem včerejších hodnot. Zlato ještě mírně ztrácí.
  • Šok pro GBP přichází z Asie.
    Měnové páry s Librou zaznamenaly dnes v 5 minutách největší pokles od Brexitu, kdy propad na měnovém páru GBPUSD dosáhl 800 pips v pouhých 5 minutách a zároveň se dostal na 31-leté minimum. Na ostatních měnových párech s GBP byla situace obdobná.
  • Šokující předpovědi pro rok 2014
    Evropská daň z bohatství zavání návratem ekonomiky sovětského typu Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank Defla...
  • Šokující předpovědi Saxo Bank na rok 2016
    Mezinárodní investiční a obchodní banka Saxo Bank dnes vydala své každoroční „Šokující předpovědi“ pro příští rok. Zde je 10 nepravděpodobných...
  • Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2019
    Čeho se dočkáme v příštím roce? Recese v Německu, finanční injekce od Apple pro potápějící se Teslu, odchod Jerome Powella z pozice guvernéra Fedu nebo jmenování Jeremyho Corbyna britským premiérem a pád měnového páru GBP/USD až na paritu? Společnost Saxo Bank zveřejnila svých 10 šokujících předpovědí pro rok 2019. Předpovědi se zaměřují na sérii nepravděpodobných, a proto podhodnocených událostí, které by mohly na finančních trzích vyvolat vlnu paniky. Tyto předpovědi nejsou oficiální prognózy Saxo Bank, ale jde o varování před možným nesprávným sdílením rizik investory.
  • Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2020: Světem vládne chaos a centrální banky i vlády ztrácejí kontrolu
    Saxo Bank, přední globální multi-asset zprostředkovatel produktů a služeb na kapitálových trzích, dnes vydala svou publikaci 10 Outrageous Predictions for 2020 (10 šokujících předpovědí pro rok 2020). Tyto predikce se soustřeďují na řadu nepravděpodobných, ale zároveň nedoceňovaných událostí, které by v případě, že by k nim opravdu došlo, mohly pořádně rozvířit finanční trhy.
  • Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2021
    Saxo Bank dnes zveřejnila svou dlouho očekávanou publikaci 10 Outrageous Predictions for 2021 (10 šokujících předpovědí pro rok 2021), předkládající 10 scénářů, které se na první pohled jeví nepravděpodobně, zároveň nejsou nereálné. V případě, že by se tyto předpovědi opravdu naplnily, mohly by pořádně rozvířit finanční trhy.
  • Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2022: Přichází revoluce!
    Saxo Bank vydala publikaci 10 Outrageous Predictions for 2022 (10 šokujících předpovědí na rok 2022). Tyto předpovědi se zaměřují na řadu nepravděpodobných, ale také nedoceňovaných událostí, které by v případě, že by k nim opravdu došlo, mohly pořádně rozvířit finanční trhy:
  • Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2024: Konečná
    Společnost Saxo, specialista na online obchodování a investice, vydává každoroční Šokující předpovědi pro rok 2024. Ty se zaměřují na řadu nepravděpodobných, ale přitom ne zcela doceňovaných událostí, které by v případě, že by k nim opravdu došlo, mohly pořádně rozvířit finanční trhy.
  • Šokující výsledky společnosti Nvidia
    „Po předpovědi rekordního čtvrtletí trhy netrpělivě čekaly na novinky ze společnosti Nvidia a tento gigant v oblasti umělé inteligence je naprosto překonal a dosáhl ohromujícího úspěchu.
  • Šok z trhu práce se neopakuje
    Únorová data z amerického trhu práce jsou smíšená. Vedle stále vysokého přírůstku pracovních míst narostla nezaměstnanost a mzdy stoupaly pomaleji, než se čekalo. Reakce finančních trhů je lehce pozitivní, a to hlavně díky absenci nového šoku směrem k utaženosti pracovního trhu, ale také v kontextu nově zvýšené nervozity kolem bankovního sektoru. V únoru vzniklo 311 tisíc nových pracovních míst, což je stále hodně.
  • Španělé by měli sáhnout pro vnější pomoc, říkají ministr financí, šéf největší banky Santander i G7. Euro pod tlakem (+přehled CDS)
    Evropa by měla poskytnout finanční zdroje na stabilizaci španělských bank, u nic...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader