Úterý 19. březen 2024 10:47
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2021

08.12.2020 15:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Saxo Bank dnes zveřejnila svou dlouho očekávanou publikaci 10 Outrageous Predictions for 2021 (10 šokujících předpovědí pro rok 2021), předkládající 10 scénářů, které se na první pohled jeví nepravděpodobně, zároveň nejsou nereálné. V případě, že by se tyto předpovědi opravdu naplnily, mohly by pořádně rozvířit finanční trhy.

V roce 2020 jsme si dělali starosti s tím, že se svět tříští na čím dál víc fragmentů, protože předpojatá média a algoritmy sociálních médií ženou všechny a všechno do extrémů a vytvářejí paralelní reality. Zdá se, že už je ohrožena i schopnost shodnout se na základních faktech. Letošní Šokující předpovědi většinou vyjadřují naději, že tyto tendence dokážeme zvrátit. Máme totiž za to, že společenské nálady mají cyklický charakter a že se dokážeme ze svých chyb poučit, zatímco technologický vývoj je ze své podstaty progresivní a postupuje pořád kupředu. A tak všechny vyzýváme, aby se v průběhu roku 2021 často dívali do zrcadla a snažili se ze všech sil vymanit ze sevření starých zlozvyků, aby přestali předpokládat, že trendy minulosti budou pokračovat donekonečna, a aby si uvědomili, jak rychle se paradigmata mění. Technologie jako umělá inteligence (UI), automatizace a blockchain přinášejí revoluci ve všech oblastech, mizí celé kategorie pracovních míst a mění se samotná struktura společnosti i její názory na to, co je to vlastně kapitalismus.

Podívejme se tedy blíž na to, jak jsme k letošním předpovědím vlastně došli. Jistě, mohli jsme se inspirovat u některých starších předpovědí, ale pandemie COVIDu-19 vyvolala neuvěřitelnou záplavu politických reakcí, a tak se dá reálnému světu v oblasti trhů a politiky jen obtížně konkurovat. V roce 2020 jsme byli svědky nejrychlejšího medvědího trhu i nejrychlejšího zotavení v historii, a také nebývale explozivní expanze fiskálních deficitů a rozvah centrálních bank. Snažit se předpovídat, k čemu současná příšerná politická rozhodnutí nakonec povedou, bylo až příliš deprimující. V této souvislosti asi nikoho příliš nepřekvapí, že rok 2021 přinese studenou sprchu pro zastánce myšlenky, že můžeme politiku předstírání a odkládání protahovat „do nekonečna a ještě dál“, zvlášť když trhy právě taková očekávání zohledňují při určování cen.

Zajímavější a možná i šokující budoucnost, na kterou se raději zaměříme my, přijde zároveň s nevyhnutelným selháním jednosměrného pochodu monetární politiky, jehož jsme svědky od okamžiku, kdy Greenspan v roce 1998 zachránil Long-Term Capital Management (LTCM). A COVID-19 všechny hlavní supertrendy ještě urychlil. Prvním z nich je strukturální posun na trhu práce: vzpomeňte na věrohodné predikce, že do roku 2030 zmizí dvě miliardy pracovních míst kvůli UI, automatizaci, globalizaci a problematickým ekonomickým systémům. Zároveň se ale dál zvětší celkový ekonomický koláč – dokonce i v přepočtu na hlavu. Blíží se základní nepodmíněný příjem, protože zkrátka nemůžeme nechat celé zástupy lidí bez peněz, potravy a střechy nad hlavou, zatímco agregovaný výkon globální ekonomiky dosahuje absolutního maxima. Spolu s ním přichází i nový způsob života a nové priority – únik z nákladného a stresujícího života ve městech a opětovné objevení kvality života, uměleckých a řemeslných ambicí a rozšiřování obzorů pomocí vzdělání. To si vyžádá nový způsob redistribuce ekonomického koláče, protože jinak by docházelo k brutální koncentraci všech prostředků v rukou monopolů a rentiérů.

Jedním z klíčových předpokladů takové budoucnosti je růst dostupné energie na hlavu, proto se zaměříme hlavně na fúzi. Představte si svět, kde energie stojí zlomek toho, co dnes, s minimálními negativními dopady na naše přírodní bohatství a s dostatečným výkonem na zajištění provozu náročných technologických systémů, jako jsou pokročilé umělé inteligence a kvantové počítače. Tím se přiblížíme vymýcení rakoviny, prevenci následků budoucích pandemií a skoncování s fake news či dalších zašmodrchaných problémů za pomoci vylepšené technologie blockchainu.

Rozhodli jsme se vsadit na budoucnost, která začíná už dnes, a doufáme, že se vám bude tento výlet do krajiny spekulací líbit. Ale jako vždy je třeba zmínit, že tyto Šokující předpovědi nepředstavují oficiální predikce Saxo ohledně situace na trzích a v politice. Letos víc než kdy jindy se vás i sebe snažíme vyprovokovat, abychom se zamysleli, zapojili svou kreativitu a začali diskutovat o důležitých tématech, která zde nastolíme. Tak tedy do toho, ať si v té budoucnosti užijeme nějakou zábavu.

Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO Saxo Bank

10 letošních šokujících předpovědí

1. Amazon si „koupí“ Kypr

Althea Spinozzi, odbornice na instrumenty s pevným výnosem

Pandemie viru COVID-19 byla tím nejlepším, co Amazon kdy potkalo. Celý svět se uzavřel do sebe a musel pracovat z domova, takže se vzedmula vlna online nákupů a firmy navýšily kapacity svých cloudů (například prostřednictvím Amazon Web Services), aby mohli jejich zaměstnanci využívat home office.

V roce 2021 však nejen Amazon, ale i další online monopoly, od Facebooku a Googlu až po Microsoft, stále ostražitěji sledují vlády, které se snaží informačně-technologickým gigantům srazit hřebínek. Ti se totiž stávají příliš mocnými a platí příliš nízké daně, protože své zisky přesouvají do daňových rájů.

Tyto firmy už samozřejmě dlouho zaměstnávají celé armády lobbistů a některé dokonce k celé situaci přistupují na takříkajíc vládní úrovni. Například Microsoft si v New Yorku otevřel zastupitelskou kancelář při OSN a zaměstnal diplomata, který má na starosti jeho vztahy s evropskými vládami. Facebook si dokonce zřídil jakýsi „Nejvyšší soud“, který má dohlížet na stížnosti uživatelů a další problémy. V roce 2020 byli navíc vrcholoví manažeři Facebooku, Microsoftu a Alphabetu přizváni jako řečníci na každoroční bezpečnostní konferenci v Mnichově, spolu s prezidenty a premiéry různých zemí.

V roce 2021 se stupňuje pozornost, kterou jim věnují oficiálních místa, a zejména EU, a tak se Amazon rozhodne konat a přesune své evropské ústředí na Kypr. Ten vítá obrovskou korporaci s otevřenou náručí. Související daňové výnosy mu totiž pomohou snížit poměr dluhu k HDP, který už dosahuje téměř 100 %. Navíc zazlívá EU tvrdé zacházení v průběhu krize státních dluhů v letech 2010-12. Kyperský HDP činí zhruba 24 miliard dolarů, což je méně než čtvrtina výnosů Amazonu mimo Spojené státy.

V průběhu roku pak konzultanti Amazonu „pomohou“ Kypru přepsat daňové zákony po vzoru Irska, jen zdanění právnických osob a dalších věcí bude ještě nižší, a čelní představitelé země i její obyvatelstvo si to výměnou za nenadálé finanční zisky a nižší daňové sazby nechají klidně líbit.

Evropským regulačním orgánům ale rychle dojde, co se děje, a proti Amazonu zasáhnou. Donutí firmu změnit její praktiky a přimějí Kypr i ostatní země EU harmonizovat daňové zákony. Také Spojené státy a další země vytáhnou v roce 2021 proti monopolům a potrestají je za jejich aroganci.

Obchodní tip: Shortovat monopolní technologické firmy, zejména AMZN.

2. Německo vytáhne Francii z bryndy

Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie

Francie je jednou z evropských zemí, které budou v následujících letech čelit největší vlně dluhů. Už před pandemií se tamní státní dluh blížil 100 % HDP a rychle stoupalo i zadlužení soukromého sektoru. To dosáhlo skoro 140 % HDP – což je mnohem víc než v Itálii (106 %) či ve Španělsku (119 %). A pandemie viru COVID-19 zadlužování dále zrychlila, takže se očekává, že se státní dluh v roce 2021 vyhoupne nad 120 % HDP. Zadlužení soukromého sektoru, hlavně korporací, se může zvýšit až o dalších 20 %, rychleji než kdekoli jinde v Evropě.

Úvěrové profily francouzských firem navíc patří v evropském prostoru zpravidla k těm rizikovějším a úvěrový spread se rychle rozšiřuje. Navzdory masivnímu balíčku stimulů o objemu 100 miliard euro a úvěrovému plánu, kdy stát přebírá garance až za 90 % firemních úvěrů, se Francie nevyhne vlně bankrotů. Mnohé firmy ze sektoru služeb se totiž nedokážou vyrovnat se sérií lockdownů. Obrovské ztráty plynoucí ze státem garantovaných půjček vedou k dalšímu oslabení francouzských bank, které už byly v minulých letech krutě zasaženy slabým růstem a nízkými úrokovými sazbami a v některých případech také propadem zisků z obchodu s cennými papíry. Investoři jsou ohledně budoucí kapitálové návratnosti čím dál pesimističtější, což vede k hromadnému odprodeji francouzských megabank. Čisté výnosy prudce klesají a objem poskytovaných půjček roste, takže se tržní kapitalizace francouzských bank a poměr P/B propadají nebývale hluboko. Veřejné finance jsou v příšerném stavu a zadlužení je tak obrovské, že Francie nemá jinou možnost, než poprosit Německo, zda by nedovolilo ECB vytisknout takovou záplavu euro, která by francouzský bankovní systém zachránila před kolapsem.

Obchodní tip: Nakupovat francouzské banky po jejich záchraně bude asi bezpečnější, než je prodávat před ní, ale možné je obojí.

3. Blockchain skoncuje s fake news

Anders Nysteen, hlavní kvantitativní analytik

Fake news prožívají zatím největší boom a znečišťují spolehlivé zdroje zpráv, kterým jsme věřili celé desítky let. Šíření dezinformací dál urychlují algoritmy, jež se snaží zaujmout a předkládají čtenářům extrémní postoje a názory bloggerů i články neobjektivních mediálních organizací. Ještě horší je, že nový výzkum a vývoj v oblasti hloubkového učení umožňuje vytvářet realistické, takzvané deep-fake obrázky a videa politiků a dalších vysoce postavených osob, jak říkají věci, které by nikdy z úst nevypustili. Takto zfalšovaný a zmanipulovaný obsah si rychle podmaňuje internet a stírá hranice mezi tím, co se zdá skutečné, a tím, co skutečné není. Ve snaze zvrátit tento trend pracují firmy jako Verizon či IBM na technologiích, který by proti fake news bojovaly ověřováním pomocí blockchainové sítě.

V roce 2021 dosáhne rostoucí hrozba dezinformací a ochabování důvěry v zavedené zpravodajské organizace kritické úrovně, což vyvolá odezvu na úrovni celého odvětví. Významné mediální domy a sociální platformy jsou nuceny nasadit nová opatření proti smyšleným a zavádějícím zprávám. To jim umožní masivní sdílená blockchainová síť pro zpravodajský obsah umožňující distribuci nezfalšovatelných zpráv s ověřenou platností obsahu i jeho zdroje. Díky struktuře sdílených „knih“ bude každá změna obsahu okamžitě zřejmá všem čtenářům a každou zprávu bude možné vysledovat až k původnímu zdroji. Tím se potlačí dezinformace, které nelze ověřit z jiných zdrojů.

Firmy jako Twitter a Facebook investují do této blockchainové technologie značné prostředky, motivovány primárně pudem sebezáchovy, protože teď je hrozba regulačního dohledu, která se objevila v posledních letech, najednou mnohem reálnější. Z hlavních platforem náhle mizí alternativní servery šířící konspirační teorie, jako třeba QAnon, dezinformace o pandemii, zfalšované důkazy o volebních podvodech a podobně. Realita získává navrch nad lidmi, kteří se navzájem utvrzují ve svých bludech.

Obchodní tip: Kupovat Verizon, IBM a firmy provozující sociální média.

4. Nová čínská digitální měna přinese zásadní změnu směru kapitálových toků

Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO

Čínská lidová banka (PBOC) zahájila v říjnu 2020 pokročilý experiment s digitální měnou. DCEP (Digital Currency Electronic Payment) má být digitální verze jüanu (CNY) na bázi blockchainu. V roce 2019 bylo 80 % všech plateb v Číně realizováno prostřednictvím služeb WeChat Pay a AliPay. PBOC chce zajít ještě dál a prostřednictvím postupného přechodu na bezhotovostní společnost zvýšit účinnost monetární a fiskální politiky s cílem prohloubit finanční inkluzi.

Dalším přirozeným krokem bude využít novou digitální měnu jako nástroj k otevírání čínského kapitálového účtu, který je v současnosti značně omezený, takže je CNY pro všechny mimo pevninskou Čínu v zásadě nedostupný. Povolení plného přístupu cizinců na čínské kapitálové trhy do značné míry odstraní hlavní překážku, která brání zahraničním investorům používat CNY v obchodě a investicích – zajistí jeho likviditu a přímý přístup k investicím na čínském území. Stabilita čínské měny a automatická sledovatelnost a dohled, který blockchainová technologie umožní, mezitím v podstatě eliminují riziko úniku kapitálu nebo nezákonných převodů mimo Čínu.

Tato myšlenka je v naprostém souladu s čínskou strategií „Dvojího oběhu“, zlepšuje transparentnost uvnitř Číny a zároveň rozšiřuje využití CNY v externích transakcích coby přitažlivé alternativy k americkému dolaru. Navíc znemožní Spojeným státům využívat dolar jako zbraň. Jelikož se jedná o centralizovanou měnu pod záštitou státu, bude DCEP i nadále vnímána jako „fiat měna“ a nebude tak atraktivní jako decentralizované blockchainové měny, např. Bitcoin. Z čínského pohledu nejde o chybu, ale záměr - digitální jüan umožní záporné sazby pro „hotovost“, a také cílení nominálního HDP bude mnohem jednodušší.

Otevření čínského kapitálového účtu a vytvoření rezervní měny konkurující americkému dolaru pomůže posílit čínskou spotřebu, financovat zbrusu nový čínský důchodový systém a prohloubit tamní kapitálové trhy.

Obchodní tip: Shortovat americký dolar a výrazně preferovat čínské vládní dluhopisy a akcie oproti zbytku světa.

5. Revoluční fúzní technologie zajistí lidstvu hojnost energie

Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Za posledních 250 let stálo za každým dalším stupněm lidského pokroku využití dostupnější a koncentrovanější energie. Koncentrovanější energie, od dřeva přes uhlí po další fosilní paliva, umožňuje nejen vznik nových průmyslových odvětví, ale i vyšší produktivitu a bohatší společnost. I při pohledu na lákavé technologie budoucnosti, od hyperloopu přes umělou inteligenci až po výrobu vodíku elektrolýzou a desalinizaci vody, je jasné, že hlavním omezením je levnější a koncentrovanější energie. Pokud má světová ekonomika dál růst stejným nebo alespoň podobným tempem, bude svět potřebovat mnohem více energie. Na to však nové alternativní a zelené energetické technologie většinou nestačí. Ano, možná jsou šetrnější k životnímu prostředí, ale celosystémové dopady plynoucí z nižší koncentrace energie znamenají ve skutečnosti velký krok zpět. Svět zoufale potřebuje energetickou revoluci.

Přichází rok 2021, kdy pokročilý algoritmus umělé inteligence (UI) vyřeší extrémně nelineární problémy plazmové fyziky, a umete tak cestičku komerčnímu využití fúzní energie. Projekt fúzního reaktoru SPARC z MIT, který byl v roce 2020 ověřen jako schůdná cesta k levnější fúzní energii, je tímto novým modelem UI značně vylepšen. Odborníci připraví pozměněný projekt tokamaku SPARC a nové modely predikují zhruba dvacetinásobný nárůst výkonu. Dochází k největší změně energetického paradigmatu od objevu jaderné energie. A nejen to, díky obrovským investicím z veřejného i soukromého sektoru je nový projekt fúzního reaktoru uveden do praxe během několika málo let.

S ovládnutím fúzní energie přichází svět, který již díky desalinizaci a vertikálnímu zemědělství není omezován nedostatkem vody ani potravin. Je to svět levné dopravy, plně využívající možností robotiky a automatizace. Současná mladá generace se stává tou poslední, která ještě „musí pracovat“. A co k tomu přihodit ještě nějakou tu sekvestraci CO2 a trochu zpomalit nebo dokonce zvrátit proces klimatické změny? Nejlepší je, že fúzní energie umožní téměř všem zemím potravinovou a energetickou soběstačnost a přináší nejrychlejší a nejrozsáhlejší zlepšení standardních životních podmínek v historii.

Obchodní tip: Poleví politické tlaky a investice do „tradiční“ zelené energie. ETF FAN zaměřený na větrnou energii se v roce 2021 propadne o 50 %.

6. Základní nepodmíněný příjem vylidní velká města

Kay Van-Petersen, makroanalytický stratég

Pandemie COVIDu-19 ještě urychlila vývoj ekonomiky ve tvaru K, který přispíval k prohlubování nerovností a štěpil společnost už před nákazou. Mladší generace si už celé roky uvědomuje, že ani dobré vzdělání a správný přístup nestačí k tomu, aby její příslušníci začali stoupat na sociálně ekonomickém žebříčku tak, jak to bylo možné po většinu 20. století. I když se mladším profesionálům podaří najít práci, financializace ekonomiky znamená, že jeden příjem zdaleka nestačí k uživení rodiny, když je třeba hradit pojištění, vzdělání a nájem, případně splácet hypotéku. K tomu přispívají i technologie, které ve formě softwaru, UI a automatizace devalvují mzdy a ukrajují čím dál víc pracovních míst z nejrůznějších oborů. Až díky riziku, že se společnost rozštěpí vedví, si uvědomíme, že opatření proti COVIDu-19 nebyla jen panickou reakcí, ale počátkem nové éry definované základním nepodmíněným příjmem (UBI).

UBI vede k zásadním změnám sil a struktur ve společnosti i způsobu, jak se geograficky projevují. Hlavním zdrojem pracovních míst byla po celé generace velká města. V nové éře UBI, úbytku pracovních míst kvůli technologickému rozvoji a častější práce z domova, která se stala za pandemie standardem, jsou však kancelářské prostory ve městech náhle předimenzované a z poloviny zejí prázdnotou. Komerční hodnota kancelářských budov se propadá, spolu s cenou komerčně využívaných nemovitostí, kde sídlí restaurace a obchody určené lidem dojíždějícím do zaměstnání.

Zavedení UBI přináší také změny v tom, jak přistupujeme k rovnováze mezi prací a soukromým životem. Mnozí mladí lidé tak mohou dál žít v komunitách, v nichž vyrůstali. Navíc začínají opouštět velká města i profesionálové a marginální pracovníci, protože mizejí pracovní příležitosti a život v malých, předražených bytečcích ve čtvrtích s vysokou kriminalitou ztrácí na přitažlivosti.

Obchodní tip: Shortovat realitní fondy z velkých měst, jako například SL Realty Trust (SLG), který investuje výhradně do kancelářských budov na Manhattanu, nebo Vornado Realty Trust (VNO), který investuje v Chicagu, San Francisku a New Yorku.

7. Dividendy z převratných změn putují do Občanského technologického fondu

Eleanor Creagh, tržní stratég

V nadcházejících letech, možná už během příští dekády, může zmizet zhruba čtvrtina současných pracovních míst, protože fyzickou práci nahradí automatizace a čím dál víc zaměstnání z počítačového věku převezme umělá inteligence. Výzkumníci z Oxfordské univerzity předpovídají, že do roku 2030 může ztratit smysl až polovina všech pracovních míst v USA.

Tím se dál prohloubí rostoucí polarizace a nerovnost na trhu práce. Nezadržitelný nástup technologií a spoléhání na zastaralé principy tržního hospodářství oslabují důvěru ve společenskou smlouvu a podrývají i samotné základy civilizované společnosti. COVID-19 tyto trendy ještě urychluje. Od roku 2021 si musí naše společnost najít v politice novou cestu, která zabrání dalšímu prohlubování nespravedlnosti, ale i politickým otřesům, společenským nepokojům a systémovým rizikům.

Co tedy dělat? Každá krize v sobě skrývá energii potřebnou k provedení rázných změn. V roce 2021 čeká politiku generální rekonstrukce a zcela nový přístup ke snižování nerovností. Už nepůjde jen o pár drobných úprav daňových zákonů.

Místo toho vzniká Občanský technologický fond, který převádí část kapitálového majetku do společného vlastnictví všech a bonus získávají ti, jejichž práci nyní zastávají technologie. Z rostoucí produktivity digitálního věku tak mají prospěch všichni. Tato politika se označuje jako „Dividendy z převratných změn“ a do značné míry zmírňuje ekonomické a společenské obavy lidí, kteří v posledních letech ztrácejí svůj podíl na hospodářských výsledcích.

Dividendy z převratných změn uvolní enormní podnikatelskou energii jednotlivců i komunit. Díky nim mají miliony obyvatel víc času a energie a nemusí se už trápit repetitivní či stresující prací. Na popularitě získává smysluplnější práce spojená s budováním komunity, uměleckými řemesly a výrobou potravin. Prosperují i sektory spojené s volnočasovými aktivitami, od koníčků až po rekreační sporty a aktivity, ať už reálné nebo virtuální.

Obchodní tip: Longovat firmy podnikající ve vzdělávání, umění, řemeslech a koníčcích. Ale také v digitálním byznysu, virtuální realitě, herním průmyslu a e-sportech.

8. Úspěšná vakcína proti COVIDu-19 přinese konec mnoha firem

Althea Spinozzi, odbornice na instrumenty s pevným výnosem

Pandemie COVIDu-19 nepříjemně urychlila nebezpečné vzepjetí globální ekonomiky, které odstartovala finanční krize v letech 2008-09. Centrální banky ve všech rozvinutých ekonomikách tiskly čím dál víc peněz a základní sazby se postupně přibližovaly nule. Politika zajišťování takřka nekonečné likvidity a rozvolňování finančních podmínek za každou cenu dotlačila výnosy státních a investičních firemních obligací celosvětově na historická minima a donutila investory zaujmout pozice v rizikovějších aktivech.

V průběhu roku 2021 nechává neúprosný pokles výnosů investory sedět na hromadě takřka bezcenných dluhopisů s mizerným poměrem zisků a rizik. Zombie korporace se potácejí na pokraji bankrotu. Pandemii přežily jen díky subvencím a sníženým nákladům refinancování. Rizikový postoj investorů spoléhá na účinnou vakcínu, která s sebou přinese nový ekonomický boom. Skutečnost však není tak přívětivá a nasazení vakcíny, uvolnění opatření proti viru COVID-19 a normalizace situace vedou k rapidnímu nárůstu inflace. Zpětně se ukazuje, že byla ekonomika v době pandemie extrémně přestimulovaná a v průběhu rychlého zotavení po nasazení vakcíny se rychle přehřívá. Inflace stoupá a nezaměstnanost klesá tak rychle, že Fed umožní zvýšení výnosů dlouhodobých pokladničních poukázek. Spolu s nimi rostou i výnosy rizikovějších pohledávek.

Fed ale udělá chybu, když umožní příliš rychlé zpřísnění finančních podmínek ve formě vyšších sazeb u dlouhodobějších aktiv, aniž by předtím zavedl kontrolu výnosové křivky. Je totiž příliš zaujatý náhlým přízrakem 4-5% inflace a 6-8% zvýšení mezd do 3. čtvrtletí, v přepočtu na rok. Bankrotuje nejvíc podniků za celé roky a mezi prvními ty nejzadluženější maloobchodní řetězce, které měly problémy už před pandemií. Poprvé v ekonomické historii vede masivní zotavení k rostoucímu počtu bankrotů.

Obchodní tip: Shortovat korporátní ETF fondy JNK a HYG s vysokým výnosem.

9. Slunce se usmívá na stříbro, a to díky poptávce po solárních panelech stoupá

Ole S. Hansen, hlavní komoditní stratég

Stříbro bylo pro investory vždycky trochu nepředvídatelné, hlavně díky svému dvojímu charakteru vzácného a průmyslového kovu, a v roce 2021 těží z obou těchto aspektů. Situace je jiná než v roce 2011, kdy se kolem stříbra vytvořila bublina kvůli extrémním spekulacím kolem padajícího dolaru a zdánlivě radikální monetární politiky, kterou provozoval Fed od konce roku 2010 pod názvem kvantitativní uvolňování. Že by kvantitativní uvolňování někoho děsilo? Časy se evidentně mění.

V roce 2021 se objeví obvyklí podezřelí, kteří ženou stříbro výš. Může za to jeho dvojí status pevného aktiva a drahého kovu. Americký dolar oslabuje a investoři se musejí vyrovnat s krutou realitou. Úleva od záporných reálných úrokových sazeb je totiž v nedohlednu. Situace se ještě zhorší, když náhle začíná růst inflace a politici nereagují dostatečně rychle. Chtějí totiž svým dosud se zotavujícím ekonomikám zajistit maximální podporu. Do poloviny roku je rychle nasazena vakcína proti koronaviru a kombinace nadměrné likvidity s příliš uvolněnou politikou vede ke zvýšení zájmu o všechna pevná aktiva.

Za rapidním růstem ceny stříbra v tomto roce, dokonce i vzhledem ke zlatu, stojí rychle stoupající poptávka po průmyslovém využití tohoto kovu, zejména kvůli zelené transformaci a fotovoltaickým článkům používaným při výrobě solárních panelů. Dojde dokonce ke skutečné krizi nabídky stříbra, která komplikuje plnou politickou podporu investic do solární energie, za níž stojí kromě jiného prezident Biden, evropský Zelený úděl a čínský cíl dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2060.

Dalším problémem na straně nabídky je i skutečnost, že je víc než polovina vytěženého stříbra vedlejším produktem těžby zinku, olova a mědi, takže je obtížné neúměrně rostoucí poptávku po stříbře uspokojit.

Obchodní tip: Longovat stříbro, než se cena v roce 2021 vyšplhá na absolutní maximum 50 USD za unci.

10. Technologie nové generace nastartují rychlý růst hraničních a rozvojových trhů

John J. Hardy, vedoucí oddělení měnové strategie

V roce 2021 ekonomové zjistí, že byla rychlost růstu mnoha hraničních a rozvojových trhů v posledních letech hrubě podceňována, zejména pokud jde o soukromý sektor a podnikatelské aktivity. Bližší analýza odhalí, že za rychlým růstem produktivity soukromého sektoru, jenž výrazně překonává vše, co bylo v posledních desetiletích k vidění na rozvinutých trzích, stojí jisté klíčové technologie. Za revolucí v kvalitě, ale i v kvantitě růstu stojí evidentně oživení privátního sektoru a podnikatelského ducha, od stoupající rychlosti a klesajících nákladů internetového připojení až po explozi využívání plateb z mobilních telefonů.

V roce 2021 investorům dochází, že v nadcházejících letech pomohou neuvěřitelně nastartovat růst hraničních a rozvojových trhů zejména tři oblasti technologií. První z nich je nástup satelitních systémů zajišťujících přístup k internetu, které vbrzku srazí ceny poskytovaného připojení, zvýší jeho dostupnost i pokrytí, ale hlavně umožní řádově rychlejší stahování. Jejich průkopníkem bude Starlink společnosti SpaceX, který do konce roku 2021 zprovozní až 1500 satelitů. Díky tomu se začne na rozvojových a hraničních trzích rozvíjet vzdělávání a růst obchodní produktivita. Druhou oblastí je probíhající revoluce v oblasti fintech platebních a bankovních systémů, které již prostřednictvím mobilních přístrojů zajišťují přístup k digitální ekonomice miliardám lidí.

A konečně, stejně jako byly nespolehlivé pevné linky v rozvojových a hraničních ekonomikách v posledních desetiletích nahrazeny spolehlivými mobilními telefony, dojde i k revoluci v oblasti zásilkových a doručovacích systémů s využitím dronů, která odstraní mnohé nevýhody a náklady spojené s životem mimo velká města. Spolu s automatizací budou drony využívány také v zemědělství a z takto zvýšené produktivity budou mít největší prospěch četné dosud nerozvinuté venkovské oblasti po celém světě.

Obchodní tip: Longovat měny rozvojových trhů s vyhlídkou nadprůměrného růstu.

Klíčová slova: Solární energie | Stabilita | Biden | Blockchainové technologie | Prezident | Politici | Covid | WeCHat | ETF fondy | Umělé inteligence | Technologické firmy | Twitter | Nízké daně | FIAT | Shortovat | Amazon | Zvýšení mezd | ROCE | Fed | Organizace | Finanční krize | Finanční trhy | Zadlužení | Garance | Vakcína | Management | Fond | Myšlenka | OSN | Tržní kapitalizace | Komoditní | Algoritmy | Ekonomika | Miliardy | Umělá inteligence | Budoucnost | Kapitálové trhy | Vrcholoví manažeři | Aktiva | Kapitalizace | Historická minima | Předpovědi | Nemovitosti | Výnosy | Algoritmus | Ztráty | Mzdy | Záporné sazby | Zisky | Soběstačnost | Práce z domova | Vývoj ekonomiky | FinTech | Peter Garnry | HDP | Akciový stratég | Zdanění | Analýza | Hlavní ekonom | Krize | Objem | Práce | Analytik | Odborníci | Euro | Obrovské ztráty | Ceny stříbra | Daně | Americký dolar | Dluhopisy | Eleanor Creagh | Rezervní měny | Facebook | Zlepšení | Očekávání | Postoj investorů | Zelené energie | Energie | Hotovost | Zemědělství | Currency | Hospodářství | Dividendy | USA | Obchody | Saxo Bank | Saxo | Fondy | Microsoft | ECB | Pokles výnosů | PBOC | Christopher Dembik | Spread | Monopoly | Růst inflace | Světová ekonomika | Měna | Ekonom | Manažeři | Longovat | Podnikatelské aktivity | Státní dluh | Trhy | Investoři | USD | Blockchain | Finance | Instrumenty | Predikce | Pozice | Transparentnost | Měny | AMZN | COVID-19 | Bohatství | Pro investory | Globální ekonomiky | Soud | Francie | Steen Jakobsen | Sazby | Stříbro | Pokles | Digitální měna | Vakcína proti covidu-19 | Ceny | Kypr | JDE | Nejvyšší soud | Banky | Zajištění | Bankovní systém | Soukromý sektor | Banka | Vládní dluhopisy | Alipay | Výnosové křivky | ETF | Situace | Kvantitativní uvolňování | Země EU | Pandemie | Vzdělávání | CNY | Německo | Dolar | Inflace | Nástroj | Politická rozhodnutí | Firmy | Financovat | Vývoj | Jüan | Zaměstnanci | Long | EU | Politika | Akcie | Investice | Cena | Komoditní stratég | Kapitalismus | Růst | Ekonomové | Klimatické změny | Poptávka | Bitcoin | Vakcína proti koronaviru | Centrální banky | Riziko | Nezaměstnanost | Spojené státy | Důchodový systém | Čínské měny | Ekonomiky | Problémy | Situace na trzích | Stratég | Technologie blockchainu | Předpovědi Saxo Bank | Veřejné finance | Makroekonomické strategie | Trend | Fiskální politiky | Praxe | Vzdělání | Šokující předpovědi | Expanze | Šokující předpovědi Saxo Bank | Šokující předpovědi Saxo |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Fintokei ProTrader