Sobota 27. duben 2024 07:40
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO král
reklama
InstaForex ETF

Beyond Meat roste v premarketu o 50 %, protože investoři vidí další katalyzátory budoucí ziskovosti 📈

28.02.2024 14:43  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie společnosti Beyond Meat (BYND.US), výrobce rostlinných náhražek masa s vysokým obsahem bílkovin, dnes před zahájením obchodování na Wall Street posilují o více než 50 %. Společnost se snaží zotavit z období vysokých nákladů a utlumené poptávky po drahých rostlinných výrobcích. I když potíže, které zažívá, rozhodně nejsou u konce, investoři doufají v postupné zlepšování ziskovosti. Akcie společnosti zažily v posledních letech masivní výprodej, během něhož kapitalizace společnosti klesla z více než 14 miliard dolarů v roce 2020 na současných méně než 500 milionů dolarů. Proč tolik euforie po čtvrtletních výsledcích a "překlopí" se spotřebitelé v zájmu vlastního zdraví opět na rostlinné maso?

Společnost Beyond nemění svou strategii - pouze ji zdokonaluje.

V Beyond Meat najdeme prakticky vše. Od euforie, přes paniku a obvinění až po údajné lobbování masného a farmaceutického sektoru za negativní výzkumy a názory na "chemicky zatížené" rostlinné produkty. Společnost nehodlá opustit svou dosavadní strategii, naopak ji chce rozvíjet a věří v její platnost. Vylepšila recepturu svých vlajkových "rostlinných hamburgerů" snížením obsahu sodíku a přidáním avokádového oleje, bílkovin z fazolí a červené čočky. Výrobek bude v obchodech k dostání na jaře a společnost věří, že to prospěje jeho prodeji. Podle ředitele Ethana Browna musí společnost takové výrobky prezentovat tak, aby o jejich "zdravosti" nemohlo být pochyb.  Investorům se tento přístup začíná líbit. Nový hamburger má být podle něj skutečně revolučním krokem vpřed. Tvrzení o nadřazenosti skutečného masa, nad jeho výrobky, již dlouhou dobu naráží na celý obchodní model a expanzi odvětví. Zejména v USA.

V reakci na to společnost Beyond spolupracovala na novém produktu hamburgeru s ... Lékařskou fakultou Stanfordovy univerzity a renomovanými odborníky na výživu. Společnost tak nechce nechat kritikům žádné argumenty. Je si vědoma toho, že většina jejích spotřebitelů chce volit náhražky masa čistě kvůli stravě a jejímu vlivu na zdraví. Její nejnovější marketingová kampaň se zaměřila na Beyond Steak, který Americká kardiologická asociace (AHA) označila za "zdravý pro srdce". I v této oblasti však mohou nastat potíže.  Loňská studie společnosti Mintel ukázala, že druhým nejvýznamnějším důvodem nechuti spotřebitelů k rostlinnému masu je výživa (35 %). V roce 2020 polovina amerických spotřebitelů považovala rostlinné alternativy za zdravé. V roce 2022 to bylo již jen 38 %. Generální ředitel společnosti Beyond Meat Ethan Brown zopakoval své obavy z předchozího čtvrtletí a odhadl, že je to důsledek lobbingu nepřátelských průmyslových odvětví.

Probudí se spící poptávka?

Kategorie rostlinného masa v posledních letech ztratila zájem spotřebitelů. Ne nutně z chuťových nebo morálních důvodů. Zběsilá inflace vyčerpala peněženky spotřebitelů a zasáhla diskrétní výdaje; také poptávku po drahých náhražkách masa. Nyní inflace postupně klesá, což dává naději na pozitivní růst reálných příjmů. To by mohlo společnosti přinést příznivý impuls, stejně jako očekávané uvolnění měnové politiky by jí mohlo poskytnout větší prostor pro obsluhu vysokého dluhu.

Podle údajů společnosti Circan klesl k 28. lednu 2024 maloobchodní prodej alternativních masných výrobků meziročně o 33,6 %. 
To sice nepředstavuje příznivé prostředí pro růst, ale tato čísla sama o sobě nepředjímají dynamiku pro zbytek roku a další období. Navíc mohou časem podpořit růst tažený efektem "nízké základny". Společnost se zaměřuje na globální trh; prodej ve Státech, kde steaky stále dominují stolům, zůstává utlumený. Zajímavé je, že v Evropě, kde se spotřebitelé zdají být ve slabší kondici než ve Spojených státech, zůstává poptávka po jejích výrobcích poměrně stabilní. To jen podtrhuje skutečnost, že trh s náhražkami masa je výklenková záležitost.

Obchodní zaměření na Evropu

Vzhledem k "polarizaci společnosti a politizaci trhu s masem v USA" se vedení společnosti hodlá zaměřit na evropský trh. Naznačují to komentáře samotné společnosti a ukončení výroby rostlinné náhražky hovězího masa "jerky", která se vyráběla od roku 2022 ve spolupráci se společností PepsiCo. A to i přes značný růstový potenciál tohoto výrobku, zejména ve Státech. Zásadní změny v podnikání se však soustředí na Evropu a v souvislosti s nedostatečnou ziskovostí musí společnost pečlivě vybírat teritorium expanze. Společnost rovněž vyhodnotila, že spolupráce s McDonald's má pozitivní dopad na poptávku, a to na starém kontinentu.  Americký trh společnosti Beyond Meat zaznamenal meziroční pokles tržeb o 32 %, v roce 2023. Navzdory nižším cenám výrobků se tržby snížily o 27 %. Maloobchodní prodej rostlinného masa všech výrobců v USA se podle odhadů výzkumu společnosti Circan v lednu 2024 meziročně snížil přibližně o 11 % na zhruba 1 miliardu USD. Není divu, že společnost nehodlá výrazněji expandovat na trhu, který se jí nezdá perspektivní.

Mezitím se ztráty společnosti Beyond v roce 2023 meziročně snížily o 2,5 % na 338 milionů USD. Ano, to není skvělý výsledek, tím spíše, že její dluh činí přibližně 1,1 miliardy dolarů. Nicméně se zdá, že restrukturalizační opatření a snižování nákladů v roce 2023 mohou mít pozitivní dopad na zlepšení marží, a to v novém roce. Také 85% meziroční pokles investic potvrzuje, že se společnost hodlá zaměřit na optimalizaci provozu a teprve později uvažovat o expanzi. Čistá ztráta společnosti Beyond Meat se ve čtvrtém čtvrtletí mezičtvrtletně zdvojnásobila, což však bylo silně ovlivněno jednorázovými náklady ve výši 85 mil. Kč, které společnost uhradila v rámci revize svých globálních aktivit v roce 2023. Přezkum byl zahájen loni v listopadu s cílem přehodnotit prvky podnikání, které nejsou v souladu s plány ziskovosti (potenciální restrukturalizace operací v Číně). 

4. čtvrtletí slabé, ale Wall Street "chce věřit"

Společnost Beyond Meat vykázala ve čtvrtém čtvrtletí vyšší prodeje, než se očekávalo, a pro rok 2024 plánuje zvýšení cen. Čistá ztráta v posledním čtvrtletí roku 2023 se ukázala být větší, než se odhadovalo, ale trh díky komentáři generálního ředitele význam této skutečnosti marginalizoval. Podle něj společnost letos prudce sníží provozní náklady a omezeně využije hotovost. V posledním čtvrtletí prostředí nižší poptávky znamenalo, že společnost musela snížit ceny pro zákazníky, jako jsou řetězce McDonald's a Yum! Rok 2024 by mohl společnosti poskytnout více prostoru k dýchání a zlepšit čistý zisk.

Vedení odhaduje, že propouštění oznámené v roce 2023 zmírnilo tlak na marže. Objem prodeje ve 4. čtvrtletí 2023 meziročně vzrostl o 8 %, zatímco ve 3. čtvrtletí se zvýšil o 3,5 %. Tržby za 4. čtvrtletí meziročně klesly o 7,8 % na 83,7 milionu USD, ale překonaly odhady ve výši 66,7 milionu USD a ukázaly se být mnohem nižší než průměrný roční pokles o 18 %, a to za celý rok 2023. Čtvrtletní tržby klesly pouze o 2 % oproti 26% poklesu mezi 2. a 3. čtvrtletím roku 2023.

Ztráta na akcii činila 0,92 USD oproti prognóze 0,88 USD. Odhad celoročních tržeb společnosti ve výši 315 až 345 milionů USD zaostal za očekáváním ve výši 343 milionů USD. Samotné výsledky sice neukázaly zásadní zlepšení hospodaření, ale dynamika, i když slabá, vytváří prostor pro zlepšení. V následujících čtvrtletích bude Wall Street pozorně sledovat zejména čistý zisk a ověřovat, zda se v budoucích výsledcích projeví Brownovy komentáře o snižování nákladů, katalyzátoru v podobě nového hamburgeru Beyond IV a přizpůsobení objemu výroby poptávce. Investoři se tentokrát rozhodli věřit v optimističtější budoucnost a akcie se odrazily od extrémně přeprodaných úrovní.

Graf Beyond Meat (interval D)

Pokud akcie otevřou v blízkosti 11 USD za akcii, dojde k prolomení jednoduchého klouzavého průměru 200 seancí (červená linie), což signalizuje, že se klesající trend může obrátit.


Zdroj: xStation5

Po přechodném záblesku čistého zisku se společnost v roce 2020 dostala do katastrofální série rostoucích ztrát. Ocenění je zatíženo vysokým zadlužením, ale investoři začínají po letech katastrofálních poklesů a kroků managementu, který se navzdory nepřízni osudu drží svých původních cílů, pokud jde o kvalitu výrobků a obchodní model; zdůrazňuje důvěru ve zdraví prospěšnou alternativu masných výrobků, přehodnocovat vyhlídky svého podnikání.


Zdroj: XTB Reserach, Bloomberg Finance LP

XTB Financial Markets Analyst Eryk Szmyd

 


Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A., organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

 

Klíčová slova: Prodeje | Financial Markets | Rok 2024 | Markets Analyst | Vice | Snižování nákladů | Růstový potenciál | Komise v přenesené pravomoci (EU) | Komise v přenesené pravomoci | Marketingová komunikace | Společnost Beyond Meat | Akcie společnosti Beyond Meat | Řetězce | Beyond Meat (BYND.US) | | TIM | Společnost | Minulá výkonnost | ANO | Opatření | Společnosti | Provozní náklady | Odvětví | Americký trh | McDonald's | Prodej | Plány | BYND.US | BYND | Nařízení | Ztráty společnosti | Pokles tržeb | Výzkumy | Společnost XTB | Ceny | Ocenění | Restrukturalizace | Vedení společnosti | Pokles investic | JDE | CL | Expanze | PEPSICO | Čistá ztráta | Potenciál | Růst | Hotovost | Asociace | Spotřebitelé | Výdaje | Zlepšení | Situace | Pokles | Komunikace | Obchodování na Wall Street | Poradenství | Budoucnost | Klesající trend | Hospodaření | Ztráta | xStation5 | Měnové politiky | Impuls | Propouštění | Globální trh | Vyhlídky | Miliardy | Generální ředitel | Studie | Objem | Obchodní model | Čistý zisk | Finanční situace | Beyond Meat | Akcie společnosti | Podnikání na kapitálovém trhu | MiFID II | Kapitalizace | Evropský trh | Ztráty | Miliardy dolarů | Podnikání | Komise | Tržby | ROCE | Předpověď | Výprodej | Trh | Markets | Maloobchodní prodej | Investiční doporučení | Investiční | Graf | Investiční strategie | Uvolnění měnové politiky | Výsledky | Euforie | Zisk | EU | Investoři | XTB | Obchodování | USD | Doporučení | Wall Street | Výkonnost | Trend | Riziko | Marže | MIFID | Bloomberg | Akcie | Poptávka | USA | Inflace | Finance |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxPro
24option
ActivTrades
reklama
Fintokei SwiftTrader