Pátek 29. březen 2024 12:10
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster

Bersani: Jen blázen chce teď vést Itálii. Pád eura provází růst výnosů na dluhopisech

27.03.2013 13:18  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

"Pouze blázen by v tuto chvíli chtěl vládnout Itálii," uvedl lídr středolevé italské koalice PD Pier Luigi Bersani v roli člověka pověřeného mandátem prvního pokusu sestavit vládu po krachu jednání o podpoře protestním hnutím M5S Beppe Grilla. Situaci následně korunoval úřadující premiér Monti vyjádřením v parlamentu, že v roce 2011 nežádal být italským premiérem a nemůže se dočkat, až svou kancelář opustí. Tyto výroky pouze tragikomicky ilustrují situaci na italské politické scéně, která se marně snaží vzkřísit životaschopnou vládu, přesto s pravděpodobností hraničící s jistototou míří k dalším předčasným volbám.
 
Výnos na italských vládních dluhopisech vystoupal v dnešní aukci 5- a 10leté splatnosti nejvýše od října loňského roku. Itálie tak po boku Kypru znovu převzala vedoucí otěže v roli toho, kdo budí paniku na trzích a ty přivedla k poklesu eura vůči americkému dolaru až na 1,2756  USD/EUR, hodnoty nejnižší za poslední čtyři měsíce. Až přes 1,5 % ztrácejí hlavní evropské trhy, se ztrátou obchoduje Wall Street. Pokles provází italskou akciovou burzu. UniCredit odepisuje až 4 %, Banco Popolare 3,5 %. Akcie Telecom Italia klesají o 2 %, analytici BoA/ML snížili doporučení na „underperform“.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):



 
Itálie byla ve středeční aukci nových pětiletých dluhopisů nucena zaplatit nejvyšší úrok od loňského října. Ministerstvo financí prodalo nové dluhopisy splatné v červnu 2018 za 3,91 miliardy eur při průměrném výnosu 3,65 procenta. Při prodeji srovnatelné obligace v aukci dne 27. února, která se konala dva dny po nerozhodných parlamentních volbách, platila země 3,59 procenta.

Itálie dnes umístila také 10leté dluhopisy v objemu 3 miliard eur s výnosem 4,66 procenta, nejnižším od ledna. Na konci února na této splatnosti země průměrný výnos dosáhl 4,83 procenta. Slabá byla v obou případech poptávka. U 10leté splatnosti klesla na 1,33násobek nabídky z 1,65násobku v únoru, u 5leté splatnosti na 1,22násobek z 1,61násobku v předchozí aukci splatnosti.

Pětiletá i desetiletá splatnosti dluhopisů na volném trhu na Bersaniho neúspěch při sestavování vlády reaguje růstem výnosů. Ten u 10leté splatnosti vzrostl o 17 bps na 4,74 %. Výnos na konci roku 2012 přitom dosahoval 4,50 procenta. Na 5letém dluhopisu výnos vzrostl až o 22 bazických bodů k 3,56 %.

Inverzně k italským dluhopisům reagují německé bundy jako benchmark. Výnos na 10letém dluhopisu klesl o 7 bps až na 1,28 %, nejníže od 10. prosince. Výnos na dvouletém německém dluhopisu se opět dostal do záporných hodnot, po poklesu o 2 bps dosahuje -0,01 %. Investoři, kteří dluhopis drží do splatnosti, dostanou zpět méně, než kolik zaplatili. 
 
Po vyjednávání v tomto týdnu o italské vládě za zavřenými dveřmi se dnes debata mezi lídrem vítězné koalice PD Pier Luigi Bersanim a vůdcem protestního hnutí M5S Beppe Grillem přesunula před zraky veřejnosti. Pro šance na italskou vládu je podstatné, že Bersani odmítl vstoupit do široké koalice s druhým nejsilnějším uskupením voleb PdL v čele se Silvio Berlusconim. Grillo naopak odmítl podporu vládnímu kabinetu v čele s Bersanim a senát vyzval, aby hlasoval proti vyslovení důvěry Bersaniho vládě. „Není šance na sestavení vlády beze mne v roli premiéra. Neblokujte její vznik,“ citovala slova Bersaniho jako lídra voleb agentura Bloomberg. Bersaniho PD má nadpoloviční většinu v dolní komoře a je také nejsilnější silou před Berlusconim a Grillem v horní komoře parlamentu.

"Pouze blázen může v tuto chvíli chtít vládnout této zemi, kterou ovládá chaos a čelí velmi obtížnému roku před sebou," uvedl Bersani v reakci na jednání s Grillem. "Není to nijak zvlášť...šokující skutečnost, ale řekl bych, že to ilustruje, že se ve skutečnosti nikdo nechce chopit nejvděčného úkolu a dát ekonomiku do pořádku," uvedl Chris Beauchamp, analytik IG Index.

Bersani měl čas do zítřka na to, aby prezidentu země Napolitanovi dokázal, že je schopen sestavit životaschopný kabinet. Podle posledního vyjádření Bersaniho si ten chce vzít 48 hodin na to, aby zajistil jinou podporu své vládě, než ve kterou doufal od alespoň části zákonodárců M5S.

"Itálie se stala neříditelnou zemí. Neexistuje výhled na stabilní vládu, nadto plnící reformní úkoly," uvedl Nick Spiro, stojící v čele Spiro Sovereign Strategy. S každým dalším dnem je více zřejmý 'Grillo efekt' a neschopnost dvou tradičních stran italské politické scény udržet svou moc. Pravděpodobná je další úřednická vláda a předčasné volby později v letošním roce," dodal. Také JPMorgan vydala analytickou zprávu, ve které očekává nové předčasné volby v zemi.

"Situace v Itálii se posunula do bodu, že cokoli Bersani v tomto týdnu řekne prezidentu Napolitanovi, bude snížením nejistoty, kterou založila laxnost uplynulých týdnů,“ uvedl stratég JPMorgan Alex White. „Jako nejpravděpodobnější vidíme nové předčasné volby v Itálii v září letošního roku a novou krátkodobou předčasnou vládu,“ dodal.


 
Celoroční výsledky dnes reportovala také největší italská soukromá televizní společnost Mediaset, ovládaná Silvio Berlusconim. Poprvé od zápisu na burzu v roce 1996 skončila v roce 2012 ve ztrátě kvůli propadu italského trhu s reklamou. Mediaset vykázala čistou ztrátu 287,1 milionu eur, o rok dříve zisk 225 milionů eur. Příjmy z reklamy klesly o 16 %, celkové tržby o 12 % na 13,72 mld. eur. 

Berlusconiho tábor již vyslovil požadavek na rychlé předčasné volby, pokud Bersani ve snaze sestavit vládní kabinet a získat pro něj důvěru parlamentu selže.

(Zdroj: SkyTG24, ANSA, Bloomberg, Reuters)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bernanke varuje před tímto pátkem, koruna má šanci posílit
    Ani těžká zima v USA neodradila Američany od nákupu nových domů. Počet rozjednaných prodejů domů v lednu vzrostl ...
  • BERNANKE VEDE DOLAR NA NOVÁ MAXIMA
    Prohlášení šéfa Federálního rezervního systému FED, Bena Bernankeho ke Kongresu způsobilo, že trhy začaly...
  • Bernanke v Kongresu mluvil o omezení QE, ale nechal všechny možnosti otevřené
    Budoucnost nákupů aktiv, které provádí Fed v rámci svého kvantitativního uvolňování, není nijak předurčena - to je asi...
  • Bernanke vs. Bullard
    Boj vo Fede pokračujePrezident americkej centrálnej banky Bernanke mal vč...
  • Bernanke vs. Bullard
    Boj vo Fede pokračujePrezident americkej centrálnej banky Bernanke mal vč...
  • Bernanke zavelil akciám ústup
    Wall Street včera krvácalAkciové trhy v US včera poklesli zo svojich rekordných maxím. Dôvodom boli obavy, že Fed by m...
  • Bernanke 2.0
    Tento týždeň bol pomerne oddychovým, absencia zásadných zverejnení spôsobila, že trhové pohyby boli relatívne mierne (v porovnaní s prechádzajúcim...
  • Bernanke 30. septembra pred Senate Banking Committee
    Ben Bernanke má na programe budúci štvrtok výpoveď pred Bankovou komisiou US Senátu. Táto udalo...
  • Bernstein a Goldman Sachs vidí před očekávanou státní podporou a dalšími ekonomickými stimuly růst čínských akcií
    Čím dál víc mezinárodních investičních analytiků říká, že přišel čas nakoupit před očekávanou státní podporou a dalšími ekonomickými stimuly čínské akcie. Zprávy o rostoucí atraktivitě čínských společností zveřejnily konkrétně Bernstein a Goldman Sachs.
  • Bersani: Itálii by chtěl teď vést jen blázen. Pád eura provází růst výnosů na dluhopisech
    Výnos na italských vládních dluhopisech vystoupal v dnešní aukci nejvýše od října loňského roku. Držiteli mandátu k s...
  • Berslusconi vs. Monti
    Tento týždeň sa toho zatiaľ až tak veľa neudialo, hlavnou udalosťou boli preto zmätky v talianskom parlam...
  • Berú imigranti rezidentom krajín EÚ prácu?
    V posledných týždňoch sa toho o imigrantoch vzhľadom na tlaky v EÚ na zmenu imigračnej politiky popísalo veľa. V tomto...
  • Best Buy v premarketu stoupá díky lepším výsledkům
    Akcie společnosti Best Buy (BBY.US) vyskočily v premarketu o více než 7,0 % poté, co tento prodejce spotřební elektroniky a spotřebičů zveřejnil optimistické výsledky za třetí čtvrtletí a zvýšil svůj celoroční výhled. Společnost uvedla, že poptávka po velkých položkách spotřební elektroniky se udržela navzdory inflaci.
  • Best time to Trade the Markets in the Czech Republic
    The Czech Republic is a landlocked country in Central Europe which is bordered by Austria, Germany, Poland, and Slovakia. The Czech Republic is a unitary parliamentary republic as well as a developed country.
  • Beyond Meat podepsala Kim Kardashian jako “hlavního chuťového konzultanta”
    Akcie Beyond Meat (BYND.US) na začátku seance vzrostly o více než 7,0 % poté, co výrobce rostlinných burgerů zahájil kampaň s Kim Kardashian a jmenoval ji první hlavní chuťovou poradkyní společnosti.
  • Beyond Meat roste po nižší než očekávané ztrátě
    Akcie společnosti Beyond Meat (BYND.US) v pátek vyskočily o více než 15 % poté, co výrobci rostlinných náhražek masa vykázali ve 4. čtvrtletí nižší než očekávanou ztrátu, a to i přesto, že tržby meziročně klesly o více než 20 %. Společnost rovněž předpověděla solidní nárůst tržeb pro příští rok.
  • Beyond Meat roste v premarketu o 50 %, protože investoři vidí další katalyzátory budoucí ziskovosti 📈
    Akcie společnosti Beyond Meat (BYND.US), výrobce rostlinných náhražek masa s vysokým obsahem bílkovin, dnes před zahájením obchodování na Wall Street posilují o více než 50 %. Společnost se snaží zotavit z období vysokých nákladů a utlumené poptávky po drahých rostlinných výrobcích. I když potíže, které zažívá, rozhodně nejsou u konce, investoři doufají v postupné zlepšování ziskovosti. Akcie společnosti zažily v posledních letech masivní výprodej, během něhož kapitalizace společnosti klesla z více než 14 miliard dolarů v roce 2020 na současných méně než 500 milionů dolarů. Proč tolik euforie po čtvrtletních výsledcích a "překlopí" se spotřebitelé v zájmu vlastního zdraví opět na rostlinné maso?
  • Beyond Meat se kvůli výsledkům za 2. čtvrtletí propadá o 16 %
    Akcie kalifornského výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat (BYND.US) po výsledcích ztrácejí více než 15 % - společnosti se nepodařilo překonat očekávané zisky a tržby. Jako důvod uvedla slabší poptávku v náročném ekonomickém prostředí, kde panuje inflace. Investoři vzali výsledky jako varovný signál - v případě možného oslabení ekonomiky, a tedy dalšího poklesu poptávky po výrobcích, by se tlak na Beyond Meat mohl zintenzivnit. Tržby společnosti ve druhém čtvrtletí klesly o 30,5 % a v USA o 40 % - nepomohlo ani snížení cen. Společnost snížila svůj celoroční odhad tržeb.
  • Bez detailních dopadových studií je přijetí klimatického balíku EU jen aktem víry
    Uprostřed léta zahajují země západního eurasijského výběžku zelenou revoluci. Z celoplanetárního hlediska je sice EU příliš malá na to, aby sama globální klima ovlivnila, ale to nevadí. Jde prostě o revoluci. Tedy o víru a ideologii. Propočty a racionalita jdou prozatím stranou.
  • Bezemisní ekonomika? Kdo nebude ekologický, své podnikání těžko udrží
    Zelená energetika, auta, zelené úvěry i potraviny. Celý svět stupňuje úsilí proti globálnímu oteplování. Evropská unie zpřísnila své klimatické cíle – do roku 2030 chce snížit emise skleníkových plynů o 55 procent a do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality. To vše si vyžádá významné změny a masivní investice v energetice, průmyslu, dopravě i službách. Shodli se na tom účastníci diskusního setkání Institutu pro veřejnou diskusi (IVD) s názvem Udržitelné podnikání jako cesta k bezemisní ekonomice.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani