Úterý 19. březen 2024 06:46
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Cena ropy – Jak se bude vyvíjet ropný trend v roce 2020?

08.11.2019 14:40  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vývoj ceny ropy je dnes pro mnoho investorů důležitějším faktorem pro směrování globálního růstu než ekonomická data nebo trendy na dluhopisovém a devizovém trhu. Pokud poptávka po ropě vzroste, ekonomický motor zrychluje. Alespoň se toto tvrzení jeví jako logické. Nemusí to být však vždy pravda.

Cena ropy není ovlivněna pouze vývojem nabídky a poptávky. Prognóza je vždy kompromisem mezi realitou a projekcí, mezi skutečnou poptávkou a spekulacemi. Ropný trh nabízí investorům velké možnosti.

Ropa je již několik desítek let nejpoužívanější surovinou na světě a její cena má velký dopad na světovou ekonomiku. Mnoho investorů zajímá prognóza vývoje ceny ropy na roky 2019 a 2020.

V následujícím článku rozebereme, jaký můžeme očekávat vývoj u ceny černého zlata pro roky 2019 a 2020. Podíváme se jak, na fundamentální ukazatele, tak i technické signály, které lze vyčíst z grafů.

V následujícím článku se dočtete:

  1. Co je to ropa?
  2. Druhy ropy
  3. Poptávka po ropě stále roste. Roste i nabídka?
  4. Co v posledních letech ovlivnilo cenu ropy?
  5. Může se cena ropy vrátit zpět na 100 USD za barel?
  6. Vliv členů OPEC
  7. Jak se cena ropy vyvíjela v minulosti?
  8. Jaký lze očekávat vývoj ceny ropy v roce 2020?
  9. Technická analýza ceny ropy: dlouhodobý graf cen ropy
  10. Jak můžete investovat do ropy?
  11. Závěr naší prognózy cenu ropy v roce 2020
  12. Investování do ropy u LYNX

Co je to ropa?

Ropa je většinou viskózní kapalina, která má široké využití. Používá se jako palivo, mazivo, elektrická izolace a své využití má dokonce i v potravinářském průmyslu. V našem článku se samozřejmě zaměřujeme primárně na ropu, která se využívá jako pohonná hmota.

Typ ropy se liší podle složení a jednotlivé druhy mohou obsahovat i více než sto různých typů uhlovodíků. Poměry, ve kterých se určité složky nacházejí v dané ropě, určují její vlastnosti a charakteristiky. Důležitými ukazateli je hustota API a obsah síry.

Vysoký obsah síry je často nežádoucí a pro jeho odstranění jsou v rafinačním procesu nutné další operace. Lehké surové ropy jsou proto také dražší než kyselé ropy. Kromě toho existuje také větší poptávka po lehčích variantách, jako je benzín, což způsobuje, že lehké typy ropy jsou obecně dražší.

Ačkoli poptávka po těžké ropě roste v důsledku vyšší poptávky po naftě, cena je nejvyšší u Lehké surové ropy, jako jsou Brent a West Texas Intermediate (WTI). Přestože tyto dva druhy nedosahují globálně nejvyšší produkce, jedná se o nejdůležitější typy.

druhy ropy

Druhy ropy

Existují 2 typy komoditní ropy, které se na finančních trzích obchodují. Nejoblíbenější a také nejobchodovanější je americká ropa zvaná WTI. Další známou variantou je ropa Brent. Každý typ ropy má svou vlastní individuální cenu.

West Texas Intermediate (WTI)

Lehká sladká ropa (WTI) se široce používá v amerických rafinériích a je považována za důležité měřítko cen ropy. WTI je lehká ropa s vysokou hustotou API a nízkým obsahem síry. Hustota API určuje hustotu dané ropy v porovnání s vodou. S ropou WTI se obchoduje ve velkém měřítku mezi ropnými společnostmi a investory.

Většina obchodování probíhá prostřednictvím futures, které zajišťuje CME Group. Futures na WTI jsou po E-Mini a ZN futures nejvíce obchodovanými futures na světě.

LYNX TIP: Fyzické dodání ropy WTI je teoreticky možné, ale pokud obchodujete s WTI se společností LYNX, vaše pozice futures s blížícím termínem splatnosti jsou automaticky uzavřeny, aby se zabránilo fyzické dodávce.

Většina ropy tohoto typu se nachází v Cushing – důležitém uzlu ropného průmyslu v Oklahomě.

Zde jsou velké skladovací nádrže, které jsou připojeny k potrubí, které přepravují ropu do všech oblastí ve Spojených státech. WTI je důležitou surovinou pro rafinerie ve středozápadních Spojených státech a na pobřeží Mexického zálivu. Pro ropné investory proto může být zajímavé sledovat ropné zásoby navázané na uzel v Cushing. Stav zásob je ohlašován každou středu v 16:30.

Ropa Brent

Ropa brent je důležitým měřítkem pro ropu v Evropě, Africe a na Středním východě. Název je odvozen od ropného pole Brent v Severním moři. Toto ropné pole, které patří společnosti Royal Dutch Shell, bylo kdysi jedním z nejproduktivnějších ropných polí ve Velké Británii, ale většina vrtů byla od té doby vyřazena z provozu.

Tento futures lze nalézt v obchodní platformě LYNX TWS pod názvem Brent Crude Oil (ticker: BZ).

Korelace mezi vývojem cen těchto dvou futures je vysoká, ačkoli jsme v posledních letech několikrát zažili, že cena ropy brent byla o více než 10 USD vyšší, než cena ropy WTI. Cenový rozdíl je momentálně přibližně 6 USD. Tyto rozdíly jsou způsobeny nabídkou a poptávkou, včetně nákladů na dopravu nebo skladování ropy. Pro obchodníky může být zajímavé reagovat  spread (rozdíl v ceně) těchto dvou futures.

Poptávka po ropě stále roste. Roste i nabídka?

Poptávka po ropě stále roste. Roste i nabídka?

Poptávka po ropě roste po celá desetiletí, cena ropy však není na historicky vysoké úrovni. Navíc ne všechny společnosti, aktivní v tomto odvětví, také optimálně těží ze zvýšené poptávky po ropě. Konec konců se investoři stále více zaměřují na udržitelné alternativy a mezitím mnoho výrobců ropy podstatně snížilo své investice do nových ropných polí.

Zásoby ropy však stále rostou a stejně tak produkce. Produkce však často pochází z USA, kde vypukla tzv. břidlicová revoluce. Mnoho tradičních investic jinde na světě bylo odloženo kvůli nárůstu břidlicové ropy a investice do fosilní ropy jsou také v sázce kvůli přísnějším politikám v oblasti klimatu.

LYNX TIP: Přijde finanční krize v roce 2019? Objevte 15 znaků blížícího se pádu burzy.

Co v posledních letech ovlivnilo cenu ropy?

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) je přesvědčena, že v následujících letech bude zachován hospodářský růst a poptávka po ropě. Poukazují však také na to, že na trhu nyní existuje spousta dalších dodávek, když americká produkce ropy rychle roste. Břidlicová ropa se zde získává hlavně z půdy. Břidlicová revoluce byla zahájena v roce 2014 prudkým růstem cen ropy.

Tato forma těžby ropy byla tehdy zisková, navzdory vysokým výrobním nákladům. Poté, co bylo výhodné těžit ropu z břidlicové horniny, na trh vstoupilo mnoho nových ropných společností, což znepokojilo státy z Blízkého východu, které odpověděly otočením kohoutků na plné.

Produkce břidlicové ropy stojí více peněz, než produkce ropy na Středním východě. Výsledkem byl pokles cen ropy z přibližně 110 USD za barel na 30 USD za barel na začátku roku 2016.

Tímto způsobem OPEC doufal, že zničí producenty břidlicové ropy, což se však nepovedlo. Producenti břidlicové ropy vyvinuli levnější a efektivnější postupy těžby a nyní dokážou ziskově fungovat i při nižší ceně ropy. Pro tuto formu extrakce ropy je typické, že produkce může být rychle zvýšena.

Producenti břidlicové ropy mohou proto rychle reagovat na rostoucí / klesající ceny, přestože se často jedná o relativně malé společnosti. Amerika již vyprodukuje více než 12 milionů barelů ropy denně, což je úroveň, která nebyla pozorována od počátku sedmdesátých let. Podle IEA produkce nadále výrazně roste a USA nedávno překonaly těžbu ropy v Saúdské Arábii a Rusku.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Může se cena ropy vrátit zpět na 100 USD za barel?

Jak bylo uvedeno výše, nárůst produkce břidlicové ropy je jedním z důvodů, proč cena ropy od roku 2014 tolik klesla. Konečná cena producentů z břidlic krátce klesla na přibližně 30 USD za barel, ale v současné době se obchoduje kolem 50 USD za barel. Na rozdíl od hlubinné ropy lze produkci břidlicové ropy rychle zvýšit, když cena ropy stoupne.

Výsledkem je, že cena ropy již nemůže snadno stoupnout na vyšší úroveň. I mírný růst ceny ropy proto rychle povede k větší nabídce na trhu. Břidlicová pole se jinak liší od běžných ropných polí. Docházejí rychleji, a proto je zapotřebí více investic k alokaci nových ložisek a k udržení výroby.

I přes klesající náklady IEA díky novým technikám těžby nepředpokládá nové investice mimo USA, které jsou však nutné, aby byl udržen krok s rostoucí poptávkou po roce 2020. Obrázek níže ukazuje, že poptávka po ropě pravděpodobně poroste až do roku 2025 a obecně se dlouhodobě drží na vysoké úrovni.

Poptávka pak bude postupně klesat, ale rychlost poklesu bude vysoce závislá na vzniku alternativních zdrojů energie. Pokud však nedojde k novým investicím, pokles bude o to rychlejší.

Obrázek níže také ukazuje, že stávající produkce ropy může letos dosáhnout vrcholu. Z grafu je patrné, že v nadcházejících desetiletích budou zapotřebí velké investice k uspokojení sílící poptávky. Jakmile budou znovu objevena nová ropná ložiska, produkce se opět přirozeně zvýší a výrobní vrchol může vyšplhat i výše než letos.

Porpávka ceny ropy

Očekává se, že u nových ložisek a (zatím) schválených projektů bude nabídka vrcholu kolem roku 2030.

Vliv členů OPEC

OPEC se naproti tomu snaží omezit výrobu, aby udržel cenu ropy na rozumné úrovni. Důvodem je, že většina těchto zemí těží z poněkud vyšší, ale alespoň stabilní ceny ropy. Podle OPEC by měl ropný průmysl v příštích 20 letech investovat více než 11 000 miliard USD. Pokud tak producenti ropy neučiní, bude na trhu nedostatečná nabídka.

opec

Producenti břidlicové ropy v posledních letech v zásadě investovali dost kapitálu, aby pokryli stále rostoucí poptávku. OPEC také uvádí, že poptávka stále roste navzdory nárůstu elektrických automobilů. OPEC píše, že zejména obrovské rozšíření letecké dopravy vede k větší poptávce po ropě, kterou nemůže zredukovat ani nárůst alternativních zdrojů energie.

Od nízké ceny ropy v roce 2016 se OPEC snaží stimulovat nárůst ropného trendu. Toho chtějí dosáhnout dohodou o výrobních omezeních mezi členy OPEC. Nicméně ne všechny státy tyto dohody dodržují – například Írán a Irák. Na druhé straně USA a další země nadále produkují stále více ropy, což způsobuje, že cena ropy je i přes snahu členů OPEC po určitou dobu v rovnováze a pohybuje se mezi 45 a 75 USD za barel.

Jak se cena ropy vyvíjela v minulosti?

Cena ropy se mezi lety 1985 a 2004 pohybovala mezi 12 a 35 USD. Poté, co se cena ropy v roce 2004 prudce zvýšila nad 35 USD, začala cena prudce stoupat. V roce 2008 dosáhla cena ropy 140 USD za barel.

Během finanční krize cena klesla na zhruba 40 USD za barel. Brzy poté následovalo zotavení na více než 100 USD za barel a cena ropy stagnovala kolem této úrovně až do poloviny roku 2014.

Obrovská produkce břidlicové ropy způsobila pokles na přibližně 30 USD za barel. V posledních letech se cena ropy postupně snižovala v důsledku výrobních omezení OPEC.

Jak se cena ropy vyvíjela v minulosti?

Cena ropy se mezi lety 1985 a 2004 pohybovala mezi 12 a 35 USD. Poté, co se cena ropy v roce 2004 prudce zvýšila nad 35 USD, začala cena prudce stoupat. V roce 2008 dosáhla cena ropy 140 USD za barel.

Během finanční krize cena klesla na zhruba 40 USD za barel. Brzy poté následovalo zotavení na více než 100 USD za barel a cena ropy stagnovala kolem této úrovně až do poloviny roku 2014.

Obrovská produkce břidlicové ropy způsobila pokles na přibližně 30 USD za barel. V posledních letech se cena ropy postupně snižovala v důsledku výrobních omezení OPEC.

vývoj ceny ropy v roce 2020

Jaký lze očekávat vývoj ceny ropy v roce 2020?

Odhadnout cenový vývoj je v případě ropy velmi obtížné. Hodnota ropy závisí na enormním počtu faktorů v ekonomice a vývoji v tomto odvětví. Cenu ropy ovlivňují také geopolitické vlivy. Zatím jsme probírali zejména očekávání vývoj nabídky a poptávky. Nicméně geopolitický vývoj je neméně důležitý faktor, pokud se jedná o cenu ropy.

Mezinárodní námořní organizace (IMO) zavede od 1. ledna 2020 nový zákon. IMO je organizace OSN, která se zabývá přepravou po celém světě. Ta požaduje snížení emisí v mezinárodních vodách. Námořní odvětví bude muset snížit emise síry o více než 80 % přechodem na paliva s nižším obsahem síry. Předpisy IMO v roce 2020 tak způsobí drastické snížení obsahu síry v ropě.

Námořní odvětví je odpovědné za polovinu světové poptávky po topném oleji, který se vyrábí z ropy. Předpisy IMO značně ovlivní ceny a dostupnost paliv, kterých se tyto předpisy týkají. Očekává se, že náklady na námořní nákladní dopravu vzrostou, protože námořní odvětví používá dražší paliva, což má dalekosáhlé důsledky pro globální ekonomiku.

Rostoucí poptávka po alternativních zdrojích energie povede k rostoucímu cenovému tlaku na paliva, jako je nafta, ale také například na ceny letenek.

Technická analýza ceny ropy: dlouhodobý graf cen ropy

Níže uvedený graf cen ropy ukazuje, že byl vytvořen silný support kolem ceny 45 USD. Trend se dlouho pohyboval do strany nad výše zmíněným supportem. Nedávno se však low cena vyšplhala až na 50 USD, což signalizuje první technické zlepšení. Oživení směrem nahoru na 67 USD je velmi reálné.

Cena ropy – Jak se bude vyvíjet ropami reálné.

Pokud dojde i k proražení této hranice, může se trend podívat až na resistenční zónu okolo ceny 75 USD za barel a následně není vyloučeno, že by se trend vyšplhal až k ceně 100 USD za barel.

Jak můžete investovat do ropy?

Na cenu ropy můžete reagovat několika způsoby, které si nyní postupně rozebereme.

Futures

Nejdostupnější futures na ropu jsou pro investory kontrakty na lehkou sladkou surovou ropu (CL) prostřednictvím NYMEX. Údaje o ceně těchto kontraktů jsou u LYNX k dispozici v reálném čase, když jste přihlášeni k odběru US Value Bundle. Tato data směnného kurzu jsou bezplatná za předpokladu, že v měsíci zaplatíte transakční náklady 30 USD (nebo ekvivalent v jiné měně).

Pokud tak neučiníte, bude vám účtována cena 10 USD. Ropné futures mají multiplikátor 1000, což znamená, že jeden kontrakt představuje 1 000 barelů ropy. Každá bodová změna ceny ropy tedy představuje hodnotu 1 000 USD. Při velikosti ticku 0,01 je tedy cenový rozdíl 10 USD, přičemž LYNX účtuje transakční náklady 3,50 USD za kontrakt.

Protože fyzické dodání je pro většinu investorů nežádoucí, obchodní platforma LYNX TWS automaticky uzavře pozici, pokud by mělo dojít k realizaci fyzického dodání.

Detail futures kontraktu CL ropy Brent v obchodní platformě LYNX TWS

Opce a turbos

Opce a turbos jsou další deriváty, které vám umožňují reagovat na pohyby ceny ropy. Tyto produkty můžete samozřejmě zakoupit a prodat prostřednictvím obchodní platformy LYNX. S těmito produkty často obchodujete s velkou pákou, takže je třeba být opatrný.

Investujte do ropy prostřednictvím ETF

Obranný investor může prostřednictvím veřejně obchodovatelných fondů reagovat na cenu ropy nebo cenu akcií společností, které jsou v tomto odvětví aktivní.

ETF, které sledují cenu ropy:

  • United States Oil Fund (USO)
  • VelocityShares 3x Long Crude Oil ETN
  • ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil

ETF investující do ropných akcií:

  • Energy Select Sector SPDR Fund
  • Vanguard Energy ETF
  • SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF

Investování do ropných akcií

Samozřejmě můžete také investovat do akcií ropných společností, abyste byli aktivní v ropném sektoru. To přirozeně zvyšuje vaše riziko, ale také i potenciální výnosnost. Několik příkladů akcií společností, které jsou aktivní v ropném sektoru:

  • China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec)
  • Royal Dutch Shell (RDSA)
  • Chevron Corporation (CVX)
  • Total (FP)
  • ExxonMobil (XOM)
  • BP Plc

Čtěte také: Investice do ropy – 4 nejlepší ropné akcie současnosti

Závěr naší prognózy cenu ropy v roce 2020

Jak jsme již avizovali: zejména u komodit nejsou trendy vždy ovlivněny pouze logickými impulsy. Nicméně pohyby mohou být velmi intenzivní. V současné době je situace spíše medvědí. Nicméně nic jako jisté prognózy na burze neexistují.

Pokud se budeme domnívat, že očekávání a naděje, které zvyšovaly cenu ropy na přelomu roku, jsou dávno pryč a situace je nyní ještě negativnější, může cena ropy v následujících měsících značně oslabit.

Investování do ropy u LYNX

LYNX nabízí mnoho možností, jak profitovat na změně tržní hodnoty ropy, ať už přímo například prostřednictvím futures, tak nepřímo prostřednictvím akcií producentů ropy přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn.

Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálů

Obchodujte ropu přes LYNX

Začněte obchodovat s ropou u LYNX. Nabízíme nízké poplatky, nespočet investičních instrumentů, jako jsou akcie, ETF, futures, opce, CFD či forex, a možnost obchodovat na světových burzách. Naše platformy jsou přizpůsobeny tak, aby si investor i denní trader přišel na své.

Objevte více o investování s LYNX
Obchodování ropy
Nejlepší ropné akcie v roce 2019

Investice do ropy – 4 nejlepší ropné akcie současnosti

31. října 2019 | Akcie

Ropa zažívá v poslední době silný nárůst cen. Objevte 4 akcie společností, které z tohoto nárůstu budou v roce 2019 profitovat.

Číst dále
vanad jako investice

3 nejlepší vanadiové akcie roku 2019

19. srpna 2019 | Akcie

Vanad je relativně neznámá surovina, do které lze investovat prostřednictvím akcií. Proč je vanad tak zajímavý, aby se do něj vyplatilo investovat?

Číst dále
Nejlepší konopné akcie 2019

Investice do konopí – 3 nejlepší marihuanové akcie 2019

25. června 2019 | Akcie

Marihuana je legalizována ve stále více státech. ✅ Objevte 3 nejlepší marihuanové akcie, do kterých investovat v roce 2019.

Číst dále

The post Cena ropy – Jak se bude vyvíjet ropný trend v roce 2020? appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Převodník měn | Intradenní obchodník | Obchodník | Obchodovat s akciemi | Objem | Investice do ropy | Obchodujte | Jak se stát lepším investorem | Akcie roku | Akcie roku 2019 | Nejlepší vanadiové akcie | Růst ceny ropy | Poptávka po ropě | Vanad | Vanadiové akcie | Pokles cen | Ropné akcie | Obchodujte ropu | Investice do konopí | Marihuanové akcie | Pokles cen ropy | Royal Dutch Shell | RDSA | Objem obchodování | Akcie společnosti | Investování s LYNX | Sladká ropa | Očekávání | ExxonMobil | Mezinárodní agentura pro energii (IEA) | Investovat do akcií | Krize | Chevron | Poplatky | Ekonomická data | Sinopec | S&P | Energie | Fundamentální ukazatele | CME Group | Burze | E-mini | Kontrakt | West Texas Intermediate (WTI) | ROCE | Intermediate | Benzín | WTI | Vývoj ceny ropy | Trh | Transakční náklady | Signály | Řízení rizika | Ropy | Prognóza | Pro investory | Obchodní platformy | Management | Komoditní | Graf | Eura | Cena ropy WTI | Cena ropy brent | Cena | Brent | Analýzy | Ceny akcií | Zásoby ropy | Burzy | LYNX | Investovat | Obchodovat | IEA | Ropný trh | Vývoj ceny | Produkce ropy | Investoři | Ropné zásoby | OSN | Hospodářský růst | Cena ropy | Finanční krize | Obchodování | USD | Deriváty | Obchodní platforma | Výnosnost | VaR | Trigger | Trend | Trader | Ticker | Support | Spread | Ropa | Riziko | Pozice | Platforma | Opce | Nabídka | NYMEX | Margin | Low | Long | Investování | Investor | Investice | Futures | Emise | CME | CFD | Bloomberg | Analýza | Akcie | Rizika | Daně | Poptávka | ETF | Ropa Brent | Ceny ropy | Obchodní deník | OPEC | USA | Korelace | Money management | Technická analýza | FOREX |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cena Ripplu roste 📈 "ISO20021 tokeny" Stellar a Algorand rozšiřují zisky
    Kryptoměny se dnes zotavují navzdory stále nejistým zprávám o konfliktu mezi CFTC a burzou Binance. Mezi všemi projekty opět vyčnívá Ripple (XRP). Fintechová společnost Ripple bude mít 30. března uzavřenou konzultaci s Komisí pro cenné papíry (SEC). Trh zprávu o setkání znepřátelených stran u soudu přijal jako signál možného urovnání sporu. Jeho dosažení by bylo vítězstvím pro celý decentralizovaný finanční sektor ve Státech. Oslabilo by rozhodovací úlohu SEC a snížilo obavy z vyhlídky na omezení, která navrhl Gary Gensler.
  • Cena ropy a její krátkodobý technický výhled
    V posledním pátečním komentáři, kde jsme si popisovali možný další propad cen...
  • Cena ropy a propad koruny
    Regionální měny budou nyní bedlivě sledovat vývoj cen ropy, na který reagovala propadem i naše koruna. Příčinou jejich ztrát byl zejména propad cen ropy. Ve Spojených státech amerických dnes prodeje stávajících nemovitostí zaznamenaly mírný pokles. Poloprázdný kalendář u nás i v celé oblasti eurozóny slibuje poklidné obchodování.
  • Cena ropy a riziková averze zůstávají na devizovém trhu dál klíčovými proměnnými
    Na finančních trzích se dnes po menší přestávce znovu připomněla Čína. Zdánlivě klidnou seanci, kdy se čínské indexy d...
  • Cena ropy Brent dále padá
    V nedávném rozhovoru T. Holub přiblížil, z jakého důvodu Česká národní banka usiluje o schválení novely zákona o ČNB. Podle jeho slov je stávající zákon o ČNB (z r. 1993) zastaralý a odpovídá potřebám ČNB v dobrých nikoliv těch krizových dobách. Část novely řešící možnosti obchodování ČNB na finančních trzích již nyní byla schválena v omezené míře (na dobu určitou do konce roku 2021) parlamentem. Umožní ČNB dodávat likviditu ostatním hráčům na finančním trhu (např. pojišťovnám, penzijním společnostem, apod.), nejenom bankám, jako doposud. Zdůraznil však opět, že ČNB tento nástroj chce mít ve svém arzenálů jen pro případ, že by konvenční nástroje byly vyčerpány a trhu by i přesto chyběla likvidita. V současné chvíli je základní úroková sazba na úrovni 1,00 %, a bankovní rada má tedy ještě významný prostor pro snížení sazeb a podporu ekonomiky tímto nástrojem. V naší nejnovější prognóze počítáme s dalším uvolněním měnové politiky hned na dalším měnověpolitickém zasedání 7. května a to o 50 bazických bodů. Tato naše očekávání v nedávném rozhovoru částečně potvrdil další člen bankovní rady A. Michl, který právě snížení základní úrokové sazby o 50 bazických bodů bude navrhovat. Dvoutýdenní repo sazba by se poté ocitla na úrovni 0,50 %.
  • ⛽Cena ropy Brent je najvyššia od roku 2018
    Cena ropy dnes výrazne vzrástla, čím sa predĺžili nedávne zisky. Čiastočne to môže byť dôsledok najnovších informácií z iných energetických trhov - záplavy v Číne brzdia ťažbu uhlia, čo spôsobuje prudký nárast cien. Gazprom naopak zvýšil svoje cenové usmernenia pre vývoz zemného plynu do roku 2021, pričom signalizoval opatrnosť v súvislosti s objemom, ktorý by mohol dodať, pretože európska energetická kríza sa zhoršuje. Zároveň poukazuje na rast cien v nasledujúcich mesiacoch.
  • Cena ropy BRENT je opět nad úrovní 100 dolarů
    Cena ropy Brent včera vystřelila na měsíčním maximum a pořád se drží nad úrovní 100 dolarů za barel. Růst černého zlata je podpořen spekulacemi.
  • Cena ropy Brent se poprvé od ledna propadla pod 78 dolarů.
    Ropa Brent i WTI klesly o více než 2,0 % a prohloubily nedávný pokles, protože větší než očekávané snížení zásob ropy v USA nedokázalo obnovit optimismus býků. Výprodej dále zesílil i přesto, že EU navrhla další ekonomická opatření proti ruskému energetickému a těžebnímu sektoru, včetně zákazu nových investic do těžby. Ropa prorazila pod klíčovou zónu podpory kolem 88,20 USD, která je vyznačena 78,6% Fibonacciho retracementem vzestupné vlny zahájené v prosinci 2021. Pokud současný sentiment převládne, mohl by pohyb směrem dolů zrychlit ke spodní hranici klesajícího kanálu nebo dokonce k zóně podpory na úrovni 66,00 USD.
  • Cena ropy – Jak se bude vyvíjet kurz ropy do konce roku 2020?
    Vývoj ceny ropy je dnes pro mnoho investorů důležitějším faktorem pro směrování globálního růstu než ekonomická data nebo trendy na dluhopisovém a devizovém trhu. Pokud poptávka po ropě vzroste, ekonomický motor zrychluje. Alespoň se toto tvrzení jeví jako logické. Nemusí to být však vždy pravda.
  • Cena ropy – Jak se bude vyvíjet kurz ropy v roce 2020?
    Vývoj ceny ropy je dnes pro mnoho investorů důležitějším faktorem pro směrování globálního růstu než ekonomická data nebo trendy na dluhopisovém a devizovém trhu.
  • Cena ropy je díky nízké nabídce na několikaletých maximech
    Díky nízké nabídce a zvyšující se poptávce po pohonných hmotách pokračuje Ropa v ziscích z minulého týdne. Ceny začátkem týdne vyskočily na několikaletá maxima.
  • Cena ropy je náchylná na další pokles, dokud bude pod 82,60 USD
    Cena ropy se obchoduje kolem 80,80 USD. Nedávno poskytla medvědí signál, když prorazila pod býčí kanál, ve kterém byla. Klesla k 79 USD a pak se odrazila k 82,60 USD a vytvořila nižší maximum. Jak jsme uváděli v předchozích příspěvcích, ropa podle nás dokončila vzestupnou vlnu z 68 USD a teď je ve fázi korekce. Mám za to, že korekce na ceně 79 USD ještě neskončila. Toto nižší maximum, bude-li po něm následovat průraz pod 79 USD, umožní pokles ještě níž k 76,50 USD, nebo dokonce k 73 USD. To jsou dva cíle poklesu podle nástroje Fibonacciho extenze, bere-li se v úvahu, že cena zůstane pod nedávným maximem 82,60 USD. Modrá trendová linie je naší rezistencí, a dokud budeme obchodovat pod ní, jsme krátkodobě v medvědím trendu.
  • Cena ropy je na mnohaletém maximu, míří až ke 100 dolarům z barel
    Ropa včera zdražila na nejvyšší cenovou úroveň od sklonku roku 2014. Barel severomořské ropy typu Brent se prodával takřka za více než 81,60 dolaru. Dále rostou také ceny pohonných hmot v ČR. Benzín Natural 95 se aktuálně prodává za nejvyšší ceny od roku 2014, včera jeden jeho litr vyšel průměrně na 33,55 haléřů. Na svých čtyřletých cenových maximech je v těchto dnech také nafta.
  • Cena ropy je odmítnuta na rezistenci cloudu.
    Cena ropy se obchoduje kolem 78,50 USD uvnitř denního (cloudu) Kumo. Podle indikátoru cloud Ichimoku je trend neutrální. Cena se v pátek pokusila prorazit nad rezistenci cloudu a byla na ní odmítnuta. Obchoduje se pod linií Tenkan-sen (indikátor červené linie), ale stále nad linií Kijun-sen (indikátor žluté linie). Klíčovou rezistencí zůstává cena 81,82 USD. Support na linii Kijun-sen je na ceně 77,54 USD a na spodní hranici cloudu na ceně 76,54 USD. Rozpětí Chikou (indikátor černé linie) se dostává téměř pod svícnový vzor. Jednalo by se o další známku oslabení. Býci potřebují ubránit cenu 77,50–76,50 USD, jinak bychom u ropy měli očekávat nová minima pod 70 USD.
  • Cena ropy je opäť na maximách z januára 2018. Dostane sa tentokrát vyššie?
    Geopolitické napätie sa vracia do popredia medzinárodnej scény a pravdepodobne prelomí ropné trhy. Tieto exogénne prvky predstavujú podporu pre cenu ropy, ktorá od začiatku marca zaznamenala pozoruhodnú výkonnosť takmer 7 %. Saudský korunný princ Mohammed ben Salmane nevylučuje možnosť vývoja jadrových zbraní, ak by Irán urobil to isté. Z toho vyplýva opodstatnená obava možných dôsledkov.
  • Cena ropy klesá, cena benzínu je ale stále vysoká
    Trh s ropou je dost nepochopitelný. Ačkoliv cena ropy stále klesá, ceny benzínu oproti tomu zůstávají i nadále neúměrně vysoké. Do zkoumání trhu s ropou se zapojili i vědci.
  • Cena ropy klesá. Důvodem je očekávaný propad poptávky v zemích OECD
    Ropa se v posledních dnech obchoduje za nižší ceny a obchodníci omezují své expozice. Obávají se, že se náhlá bankovní krize, kterou minulý týden odstartoval krach Silicon Valley Bank, rozšíří do zbytku ekonomiky a rozpoutá recesi spojenou s nižší poptávkou po ropě a palivových produktech. Za dosavadní výprodej ovšem může hlavně likvidace spekulativních dlouhých pozic a nikoli výraznější změna jinak příznivých poptávkových očekávání, za nimiž stojí země mimo OECD jako Čína a Indie.
  • Cena ropy klesá. Jak hluboko ale až může klesnout?
    Ceny ropy vypadaly děsivě ještě před několika týdny, ale jakmile začaly spekulace o ceně 100 dolarů, ceny rázem prudce spadly. Co přesně se na trhu stalo? Může OPEC posunout ceny výše? Jak mohou některé měny reagovat na cenu ropy? Odpovědi naleznete v této analýze.
  • Cena ropy klesá. Příčinou jsou obavy ze zpomalení růstu a ztráta tahu na bránu
    Shrnutí: Ropa Brent se poprvé od začátku ledna obchoduje pod 80 dolarů. Obavy z ekonomických vyhlídek na rok 2023 totiž spustily nový technický výprodej a likvidaci dlouhých pozic obchodníků a investorů, kteří před koncem roku snižují svou expozici. I nadcházející měsíce budou nejspíš obtížné, nejisté vyhlídky panují v oblasti nabídky i poptávky. Obchodníci zvažují, zda je vyšší riziko recese, nebo pravděpodobnost oživení čínské poptávky, jaké budou dopady přetrvávajících sankcí proti Rusku a v neposlední řadě, jaké je riziko dalších cenových intervencí OPEC+.
  • Cena ropy klesá. Řidiči se mohou těšit na zlevňování pohonných hmot
    „V případě propuknutí druhé vlny pandemie koronaviru lze očekávat výrazné snížení poptávky po ropě. V takové situaci bychom zažili další prudký pokles cen pohonných hmot,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new