Úterý 19. březen 2024 07:22
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

Analýza Fidelity International: Nerovnoměrný supercyklus pro komodity?

08.06.2021 11:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Většině komodit se v letošním roce dařilo. Jejich růst navázal na loňské oživení a podnítil úvahy o možném komoditním supercyklu. Rozdílné vyhlídky v různých zeměpisných oblastech a odvětvích však znamenají, že výnosy by nyní mohly být rozptýlenější, a že se objeví vítězové i poražení.

Mezi investory je nyní oblíbená otázka, zda komodity vstupují do dalšího supercyklu, nebo do dlouhého období abnormálně silné poptávky. „Ve Fidelity se domníváme, že nedávná výkonnost všech komodit od ropy přes měď až po kukuřici přeřadí na vyšší rychlostní stupeň a od té chvíle budeme pravděpodobně svědky rozptýlenějších výnosů,“ vysvětluje James Richards Equity Research Analyst z Fidelity International a dodává: „Sledujeme cenové pohyby u téměř 20 druhů komodit a pozorujeme, jak se jejich výkonnost rozchází navzdory celkovým robustním ziskům. Zdá se, že rizika pro globální poptávku rostou, včetně dopadů současné vlny Covidu-19 na rozvíjejících se trzích, jakými jsou Indie nebo Brazílie. Do budoucna se domníváme, že poroste poptávka po energetických komoditách s tím, jak se budou velké ekonomiky znovu otevírat. Na druhé straně poptávku po kovech a zemědělských produktech bude pravděpodobně tlumit mírnější tempo růstu v Číně a ukončování globálního cyklu obnovy zásob.“


Energie

Růst cen ropy byl působivý, ale rizika stále spíše rostou. Navzdory některým snížením očekávání u poptávky, naposledy například ze strany OPECu, bude předpokládané oživení poptávky v druhé polovině roku pravděpodobně vyšší než očekávaná nabídka. OPEC se zavázal pouze k postupnému zvyšování těžby ropy a my si myslíme, že pravděpodobně zůstane u prognóz, protože většina členů se disciplinovaně drží dohodnuté úrovně produkce. Americké břidlicové společnosti budou pravděpodobně také pomalu zvyšovat těžbu. Nadále se soustředí na udržení kázně ve svých rozvahách a jsou opatrné, pokud jde o nové investice do ropných polí.

Kovy

Pro kovy jsou vyhlídky méně růžové, protože velká část poptávky závisí na čínské ekonomice. Její růst může kvůli postupnému zpřísňování měnové politiky čínské centrální banky v příštích 12 měsících zpomalit. „Jednou z protiváh je dekarbonizace, kterou považujeme za důležité téma. Bude hnacím motorem pro udržení několikaletého růstu nad trendem u některých komodit, zejména kovů jako je lithium, nikl a měď, které se používají u elektrických vozidel a jsou součástí řetězců obnovitelných zdrojů energie. Uvidíme však, zda tyto dlouhodobé trendy budou stačit k udržení cen kovů na současné úrovni, pokud běžná poptávka v bližším období oslabí,“ doplňuje James Richards. 

Zemědělství

Mezi zemědělskými komoditami vede kukuřice a sójové boby, a to především díky poptávce v Číně. Minulý měsíc americký Department of Agriculture v Pekingu předpověděl, že import kukuřice do Číny pro hospodářský rok 2020-21 vyšplhá na rekordních 28 milionů tun oproti odhadu 7,6 milionu tun z předchozího období.

Některým stimulům však může dojít dech. Například velká část čínské poptávky po kukuřici byla způsobena navýšením počtu prasat, jejichž stavy byly sníženy na polovinu v letech 2018-19 kvůli africkému moru. Podle údajů ministerstva zemědělství se od dubna stavy prasat obnovily na 97,6 % úrovně z konce roku 2017. Zvýšenou poptávku po některých zemědělských produktech bude táhnout výstavba obnovitelných zdrojů nafty v USA – není však jisté, zda toto podpoří ceny při jejich současné úrovni.

Značné posilování komodit vyvolává od počátku roku obavy z inflace a rostoucích nákladů na materiál a stojí za pozornost investorů do všech tříd aktiv. Potenciální rozptyl v jejich budoucí výkonnosti by mohl odhalit další pohled na globální oživení – a škobrtání na této cestě.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Analýza EUR/USD po zasedání FEDu
    Americká centrální banka (FED) na svém včerejším zasedání nepřinesla žádná překvapení. Úroková sazba tak zůstala nez...
  • Analýza EUR/USD před americkými daty z trhu práce (NFP)
    Dnes čeká trhy nejočekávanější zpráva měsíce. Spojené státy zveřejnění tzv. NFP report,jež informuje o vzniku nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Goldman Sachs vydala v týdnu prohlášení, že očekává zisk 240 000 nových míst, což je velmi optimistické číslo vzhledem k tomu, že většinový analytický konsensus je na 200 000. Středeční předvoj NFP, ADP report, přinesl velké zklamání. Soukromý sektor dokázal vytvořit pouhých 156 000 míst, což je nejméně za poslední 3 roky.
  • Analýza EUR/USD před zápisem FOMC
    Dnešní obchodní seance bude patřit zasedání FOMC, které proběhne v 8 hodin večer. Podle výzkumné agentury Nomura by mělo jednání ukázat...
  • Analýza EUR/USD před zasedáním ECB
    V dnešní obchodní seanci čeká na trhy zasedání Evropské centrální banky (ECB), která by podle odhadů neměla přinést žádnou zásadní novinku do nastavení monetární politiky. Inflace v EU zůstává hluboce pod cílovými 2 procenty a dokonce v květnu meziročně zpomalila o 0,1 procenta. Hovoří se tak o možném nákupu korporátních dluhopisů, což by rozšířilo stimulační program, který ECB provozuje. Je také šance, že bankéři, že poprvé po delší době zvýší inflační očekávání, protože cena ropy se již odrazila ode dna, to by mohlo pomoci euru k růstu. Draghi by tak mohl i přes nepříznivé výsledky přinést pozitivní projev a pomoci euru.
  • Analýza EUR/USD, USD/JPY a GBP/USD
    Tento měnový pár na svém 1hodinovém grafu právě vytváří formaci rostoucí trojúhelníka cena nyní testuje rezistenc...
  • Analýza EUR/USD 21. 2. 2022
    Na čtyřhodinovém grafu se obrázek vln pro pár euro/dolar změnil. Minulý týden pokles kotace představovala vlna E. Nyní předpokládám, že vlna D je dokončena, protože tok zpráv podporuje americký dolar.
  • Analýza Fidelity International: Dluhopisy jsou zpátky
    Je to již 14 let, co Fed a další centrální banky v reakci na globální finanční krizi zahájily éru velmi nízkých úrokových sazeb a výnosů z dluhopisů. Tato éra skončila a v důsledku toho byly trhy nástrojů s pevným výnosem v uplynulém roce pod obrovským tlakem dvojího efektu rostoucích základních výnosů a širších úvěrových spreadů.
  • Analýza Fidelity International: GRANOLAS představují příležitost v evropských akciích
    Pandemie Covid-19 posílila některé trendy z posledních let. Na pořadu dne je digitalizace, inovace nebo možné přeskupení dodavatelských řetězců. To vše bude mít výrazný dopad na společnosti v Evropě a zejména na ty, které jsou považovány za GRANOLAS. Stejně jako úspěšné americké akcie FAANG se podle analýzy Fidelity International evropské společnosti GRANOLAS jeví v současném tržním prostředí jako klíčové pro úspěšné investice. Profitují i v současné koronavirové krizi a měly by se ukázat jako dlouhodobí vítězové. Fidelity International u nich předpokládá dosažení robustního dlouhodobého výkonu.
  • Analýza Fidelity International: Hodnota v našich šatnících
    Začátek nového roku je tradičně časem vyhazování nechtěných dárků a zbavování se loňského nepořádku. Než však sáhnete po odpadkovém koši, nabízí se stále více alternativních možností.
  • Analýza Fidelity International: Jak investovat do nápojů
    Mnozí z nás vzhlíželi k prvnímu drinku v hospodě nebo restauraci jako k milníku na cestě lockdownem a opětovným otevřením. Jednoduché, rychlé, společenské, není nic sladšího než malé vítězství v podobě osvěžujícího nápoje. Ať už se jedná o oslavu, setkání, truchlení nebo jen schoulení se na pohovce, dát si něco k pití je součástí tohoto všeho, takže se nápojový průmysl stal hlavní silou moderního konzumu.
  • Analýza Fidelity International: Odvětví elektromobility v Číně poroste ještě rychleji
    Od vypuknutí pandemie Covid-19 jsme svědky vlny optimismu, co se týče elektromobilů. Vlády velkých zemí po celém světě zavádějí ekologická opatření a ekologické investování mezi ústřední body svých strategií. Zatímco se pozornost soustředila zejména na klimatickou politiku USA nebo Evropy, Čína se také zavázala k dekarbonizaci. Vzhledem k tomu, že ceny baterií pro elektromobily klesají rychleji, než se očekávalo, mohl by čínský elektromobilový průmysl oproti současným odhadům ještě více zrychlit. Ačkoli věříme, že čínský růst trhu elektromobilů má před sebou slibnou budoucnost, kořist nebude rozdělena rovnoměrně. Pravděpodobněji totiž zvítězí společnosti v přední části hodnotového řetězce, které mají lepší konkurenční pozici.
  • Analýza Fidelity International: Oslava šedé hmoty – technologie měnící emisní budoucnost nemovitostí
    Stavební sektor je neudržitelný kvůli velké uhlíkové stopě při výrobě betonu, jednoho z nejpoužívanějších materiálů na světě. Nové technologie však působí revolučně a společně s obnovenou pozorností věnovanou betonářskému a cementářskému průmyslu na konferenci COP7 bychom mohli být svědky přeměny tohoto viníka uhlíkových emisí v něco, co může skutečně přispět ke zlepšení životního prostředí a pomoci s přechodem k uhlíkové neutralitě.
  • Analýza Fidelity International: Příležitosti z dislokace
    Globální ekonomické zotavení se bude podle názoru expertů Fidelity International odvíjet v několika fázích: upravení finančních toků, stabilizace šíření případů koronaviru v jednotlivých zemích, opravení toků v reálných ekonomikách a nakonec ekonomická expanze. Centrální banky již částečně řešily situaci okolo finančních toků a také nastal pokrok ve stabilizaci počtu případů koronaviru, i když nelze zapomínat na možnost opakujících se vln infekce. Vzhledem k tomu, že omezení volného pohybu ve většině zemí z velké části ještě zůstává, je potřeba nejprve opravit reálnou ekonomiku. Dokud nepřestane klesat poptávka a nezaměstnanost, bude na reálnou ekonomiku vyvíjen stále velký tlak.
  • Analýza Fidelity International: Sociální sítě potřebují nestranná pravidla
    Investoři nesmí přehlížet otázky týkající se svobody projevu na sociálních sítích, opatření jednotlivých společností ohledně vyjadřování uživatelů a vládních opatření v technologickém průmyslu. „V důsledku negativní nálady po americké prezidentské volební kampani je podle našeho názoru důležité, aby společnosti působící na sociálních sítí měly nastavené hranice projevu vnějšími autoritami. Mezitím je třeba, aby tyto společnosti na svých platformách stanovily transparentní, nestranná pravidla s nezávislými dozorčími radami tak, aby byla zajištěna spravedlnost a konzistentnost jak z demokratického hlediska, tak z pohledu dlouhodobé životaschopnosti firem,“ vysvětluje postoj Fidelity International k této problematice Sumant Wahi, portfolio manager Fidelity International.
  • Analýza Fidelity International: Zelené státní dluhopisy – sliby a úskalí
    Emise zelených státních dluhopisů jsou na vzestupu a mohly by výrazně zlepšit likviditu a standardy na celém trhu zelených dluhopisů. Poptávka investorů po nich je vysoká, ale je důležité jednak nepřeplácet zelené státní dluhopisy a jednak sledovat, za co emitenti „zelené“ prostředky vynakládají.
  • Analýza finančního a realitního trhu
    V posledních měsících jsme svědky výrazného růstu míry inflace. A to dokonce takového, že se jak v České republice, tak v Eurozóně i v USA dostává na víceletá maxima. Přímým důsledkem inflačního boomu je to, že Česká národní banka (ČNB) velmi rychle zvyšuje úrokové sazby. A to má nemalý dopad na trh s nemovitostmi.
  • Analýza finančních trhů IronFX - 02/05/2014
    EUR/USD se pokusil překonat rezistenci 141,75 (R1), neuspěl však a klesl zpět mírně pod tuto hranici. Vzhledem k tržnímu...
  • Analýza finančních trhů IronFX - 02/06/2014
    EUR/USD v pátek posiloval, ale zastavil se na 1,3650 (R1), tj. v blízkosti MA 50 a mírně pod spodní hranicí fialově vyznačeného klesajícího kanálu...
  • Analýza finančních trhů IronFX - 03/06/2014
    EUR/USD se odrazil od rezistence 1,3650 (R1), která se nachází v blízkosti MA 50. Následný pokles byl zastaven u supportu 1,3587 (S1)...
  • Analýza finančních trhů IronFX - 04/06/2014
    EUR/USD se odrazil od supportu 1,3587 (R1) a vzrostl. Růst se však zastavil u rezistence 1,3650 (R1) a horní hranice fialově...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
XTB trading konference 2024