Úterý 19. březen 2024 03:33
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex Dakar

Přijde finanční krize v roce 2019? 9 znaků blížícího se pádu burzy

18.01.2019 17:50  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Přehřívání trhu a slábnoucí výsledky z minulého roku jsou pro řadu analytiků předzvěstí blížící se finanční krize, či dokonce potenciálního pádu burzy.

Samozřejmě, nikdo nemůže s jistotou prohlásit, kdy ekonomická krize skutečně přijde.

V následujícím článku probereme, které signály mohou naznačovat blížící se finanční krizi a také, jak se v nejkritičtějším případě pádu burzy zachovat.

Následující témata jsou diskutována:

  • Co je krach na burze?
  • Finanční krize v historii
  • 9 indikátorů blížící se finanční krize
  • 7 rad jak investovat během finanční krize

Co je krach na burze?

V případě krachu na burze dojde k náhlému a velmi prudkému poklesu hodnoty aktiv. Následně mezi investory zpravidla zavládne panika a začnou jednat iracionálně, což daný pokles ještě umocní. Mimochodem ke krachu na burze může dojít i na býčím trhu jako například v roce 1987. Dopad krachu na burze je ve skutečnosti poněkud odlišný od medvědího trhu, který dlouhodobě stabilně klesá. Zpravidla se dá hovořit o medvědím trhu poté, co ztratil více než 20% hodnoty ze svého maxima.

Skutečné krachy na burze jsou obvykle krátkodobým fenoménem v horizontu dnů maximálně týdnů, během kterých zažívají ceny prudký a nekontrolovatelný pokles. Tato definice je však pouze orientační a subjektivní. Investoři zpravidla také hovoří o krachu na burze, kdy trhy klesnou o 40-50% jako jsme mohli vidět v roce 2000 a 2008. Tyto poklesy trvaly v horizontu měsíců a let. Pokud trh takto klesá stabilně bez jakýchkoliv korekcí a šoků, můžeme hovořit o ekonomické krizi.

Neoficiálně je měsíc říjen symbolem pádu burzy, jelikož právě během tohoto měsíce došlo ke dvěma nejznámějším krachům burzy cenných papírů v letech 1929 a 1987.

 

Finanční krize v historii

Krachy na burze nikdy nelze předvídat s jistotou. Neexistuje žádný vzorec, který by bylo možné aplikovat z minulosti na budoucnost. Přesto se o to můžeme pokusit. Podíváme-li se do minulosti, zjistíme, že zpětně lze najít poměrně přesné příčiny, které k dané ekonomické krizi vedly. V historii došlo již k celé řadě větších či menších finančních krizí. V tomto článku se podrobněji podíváme na 4 nejznámější.

 

1) Krach na burze v roce 1929

Krach na burze v New Yorku ze dne 24. 10. 1929, také známý jako Černý čtvrtek, odstartoval první finanční krizi s celosvětovými dopady. Ceny akcií na NYSE začaly znenadání prudce klesat, investoři propadli panice a začali hromadně prodávat své akcie pod cenou, což způsobilo domino efekt. Dow Jones tak během jediného dne ztratil 15% své hodnoty a za následující měsíc a půl klesl téměř o 50%.

Tento pád burzy odstartoval největší ekonomickou krizi a recesi ve 30. letech minulého století. Ke krachu na burze se navíc přidala bankovní krize a mezinárodní dluhová krize, jejíž přímé důsledky ovlivňovaly celý svět celé následující desetiletí. Teprve v roce 1932 dorazil Dow Jones na své dno, od kterého se odrazil, přičemž ztratil bezmála 89% své hodnoty.

Čtěte také: Dow Jones index – 8 zajímavostí k nejznámějšímu indexu světa

Tato finanční krize byla přímým důsledkem první světové války. Amerika po roce 1918 průběžně zásobovala Evropu obrovským množstvím importovaných surovin (zejména jídla), potřebných k rekonstrukci válkou zdevastované Evropy. Zhruba po 10 letech však Evropské státy už dokázali zásobovat svoji poptávku po jídle samy. Než na to stihli američtí zemědělci zareagovat, zůstali s obrovskými přebytky, které vedly k poklesu cen. To nevyhnutelně vedlo k obrovským dluhům a následné insolvenci celé řady velkých zemědělských firem.

USA byly nuceny v důsledku interní krize během krátké doby úplně přerušit jakoukoliv materiální podporu Evropy, což řadu evropských států (zejména Německo) přivedlo do obrovské recese. Nezaměstnanost se zvýšila a naopak investice a výdaje se snížily. Obrovská inflace vedla k drastickému oslabení ekonomiky evropských států. Tento fakt vedl k radikalizaci politiky v Evropě a částečně právě díky tomuto nepříznivému vývoji se Adolf Hitler dostal v roce 1933 k moci, což Evropu pomalu nasměrovalo k dalšímu válečnému konfliktu.

Pád burzy v roce 1929

Světově proslulá fotka na Wall Street během pádu burzy v roce 1929 (Wall Street Journal, 11. října 2008).

2) Krach na burze v roce 1987

Další známá finanční krize, též přezdívaná „černé pondělí“, odstartovala 19. 10. 1987. Během tohoto dne poklesl Dow Jones o 9%. Investoři opět zpanikařili a začali se plošně zbavovat svých akcií. Následující den hodnota klesla o dalších 25%. Tento den je stále držitelem rekordu, co by historicky největšího intradenního poklesu indexu Dow Jones. Tento pád burzy byl zapříčiněn prudkým zvýšením úrokových sazeb na kapitálovém trhu.

Řada analytiků se také domnívá, že jedním ze spouštěčů této ekonomické krize byl počátek automatického obchodování, na které tehdejší trh ještě nebyl uzpůsobený. Drastický pokles vyvolal domino efekt, ve kterém se aktivovaly investorům nové a nové stop-lossy. FED byl tak během velmi krátké doby nucen rychle snížit úrokové sazby na úroveň, na které byly před vypuknutím finanční krize. Panika mezi investory se brzy uklidnila a hodnota indexů se pomalu vydala směrem nahoru.

3) Krach na burze v roce 2000

V roce 2000 svět zasáhla ekonomická krize také známá jako „Dot-com bublina“. V důsledku rychlého rozvoje internetu v letech 1997-2000 vznikalo velké množství nových online firem a hodnota akcií celé řady z nich velmi prudce a neudržitelně stoupala. V kombinaci se stále rostoucím množstvím drobných spekulantů a snadno dostupným investičním kapitálem vedla tato situace k euforické náladě mezi investory, která pohlcovala stále více lidí.

Výsledkem bylo, že internetové společnosti, které často ani nevykazovaly žádný zisk, byly na burze oceněny zcela nepřiměřenými částkami. Samozřejmě, že tyto společnosti nebyly schopny naplnit očekávání investorů a bublina tudíž v roce 2000 praskla. Během pouhých 2 let ztratil index NASDAQ 83% své hodnoty a index S&P 500 ztratil téměř 50% své hodnoty. Tento krach na burze způsobil mírnou recesi na celém světě.

4) Krach na burze v roce 2008

Nejnovější ekonomická krize z roku 2008 se také nazývá úvěrová krize. Byla do značné míry způsobena dlouhodobě stagnujícím trhem s nemovitostmi v USA. Vzhledem k tomu, že banky několik let předtím nabízely svým klientům velmi specifické nestandardní hypotéky, které měly formu dluhopisů, začala hodnota těchto aktiv velmi rychle klesat.

V důsledku toho se celá řada bank dostala do finančních problémů a byla nuceny odepsat stovky miliard dolarů z nakoupených dluhopisů. Podstatné bylo, že nebylo na první pohled zřejmé, které banky skutečně zažívají finanční krizi. To vedlo ke skepsi mezi spotřebiteli i mezi bankami samotnými. Akciové indexy po celém světě následně spadly přibližně o 50%.

Přijde finanční krize v roce 2019?

Jak jsme již nastínili, ekonomické krize obvykle přicházejí plíživě a svojí plnou silou udeří nečekaně a intenzivně. U každého pádu burzy se zpravidla dají zpětně dohledat důvody a příčiny, které k dané ekonomické krizi vedly. Vždy jsou to problémy někde v pozadí, o kterých se všeobecně ví, ale drtivá většina investorů jejich náznaky zaslepeně ignoruje a spekulují na rostoucí ceny, dokud pohár nepřeteče.

9 indikátorů nastávající finanční krize

Velké burzovní krachy obvykle předchází „černá labuť“. Tento pojem v ekonomice je symbolem pro nečekanou událost, kterou (téměř) nikdo nedokázal včas předpovědět. Tyto události zpravidla mají celosvětový dopad. Zpětně se vždy dá vše poměrně přesně vysvětlit a spoustu investorů nechápe, jak to jeho předchůdci nedokázali rozpoznat.

1) Obrovské zadlužení

Ve Spojených státech vzrostl poměr zadlužení amerických společností ku hrubému domácímu produktu na více než 45%. Tento poměr nebyl nikdy v historii takhle vysoký. Dluh je ještě mnohem větší, než byl v případě finančních krizí z roku 2000 a 2008.

2) Zvyšování úrokových sazeb v USA

Momentálně ekonomika v USA běží na plné obrátky. FED v reakci na silnou hospodářskou konjunkci reagoval postupným zvyšováním úrokových sazeb v uplynulých letech. Navíc FED avizoval, že letos zvýší svoji krátkodobou úrokovou sazbu více než dvojnásobně. Po zvýšení krátkodobých úrokových sazeb zpravidla přichází i navýšení těch dlouhodobých.

Zvyšování úrokových sazeb ovlivňuje americkou ekonomiku hned v několika směrech. Za prvé vyšší úrokové sazby vedou k vyšším nákladům pro společnosti, které mají velké úvěry a mohou se tak snadno během krátké doby dostat do finančních problémů. Zadruhé po zvýšení úrokových sazeb se dluhopisy zpravidla stávají atraktivnějším aktivem pro investory a stále více lákavější alternativou k akciím. A konečně, v důsledku vyšších úrokových sazeb se zdraží půjčování peněz, což logicky omezí poptávku po úvěrech a hypotékách a zbrzdí se tak hospodářský růst.

Historický graf Federal Funds Rate – úrokové sazby Fedu pro mezibankovní trh. Zdroj: Macrotrends.net

3) Inverzní výnosová křivka

Ruku v ruce se zvyšováním úrokových sazeb jde také vyšší tlak na krátkodobé vládní dluhopisy. Obvyklá situace spočívá v tom, že úvěry s kratší splatností mají nižší výnos než ty se splatností delší. V poslední době poklesl zájem o desetileté dluhopisy USA, což způsobilo značné snížení výnosové křivky, což je graf znázorňující vztah mezi úrokovým výnosem a měnící se dobou splatnosti. Zájem o americký dvouletý úvěr již překročil zájem o ten pětiletý.

Taková oslabující nebo dokonce inverzní výnosová křivka, kde je krátkodobá úroková sazba vyšší než dlouhodobá úroková míra, naznačuje, že trh bere v úvahu potenciální ochlazení ekonomiky. Nejvýznamnější výnosová křivka je rozdíl mezi 2letou a 10letou, přičemž v minulosti po takovéto situaci na trhu následovala vždy recese. V případě inverzní výnosové křivky probíhá na trhu zpomalení růstu.  V případě nižšího hospodářského růstu je mimo jiné nízká inflace, protože inflace je stanovena na základě dlouhodobějších úvěrů.

Inverzní výnosová křivka

Inverzní výnosová křivka amerických dluhopisů. Zdroj: Gurufocus.com

4) Obchodní válka

Světová ekonomika stále více pociťuje dopady již více než rok trvající obchodní války mezi USA a Čínou. Mezinárodní měnový fond (IMF) dokonce snížil očekávání růstu světové ekonomiky a poukázal na vlivy chaosu vyplývajícího z této obchodní války. V Číně došlo k poklesu akciových trhů o více než 25% z jejich vrcholu v roce 2018. V Evropě, mimo jiné, trpí automobilový průmysl v důsledku zavedení celé řady nových tarifů.

Velcí hráči v automobilovém průmyslu představovali údaje za loňský rok, přičemž společnostem jako je Volvo, Ford, či Daimler prudce klesly zisky. Za hlavní příčinu jsou považovány právě vyšší dovozní tarify vycházející z obchodní války mezi USA a Čínou. Jak výrazně se obchodní válka týká evropských států je jasně viditelné na německém indexu DAX, který za rok 2018 klesl o 18%.

5) Nárůst volatility na trzích

Pokles hodnoty cenných papírů jde ruku v ruce s vyšší volatilitou. Index VIX je měřítkem očekávané volatility na indexu S&P 500. Během posledních několika let index VIX průběžně klesal. V minulosti se zpravidla před finanční krizí index VIX rapidně zvýšil.

V níže uvedeném grafu je vidět, že v posledních měsících index VIX průběžně stoupá a může být na cestě k neudržitelně vyšší úrovni. Podobný pohyb jsme mohli vidět též před ekonomickou krizí v roce 2008. V každém případě v příštím roce můžeme očekávat volatilnější trhy než v posledních několika letech.

VIX Index - graf

6) Dot.com bublina 2.0

Na trhu je opět podobná situace jako v roce 2000. Najdeme zde celou řadu přeceněných společností, které však reálně nevykazují jakýkoliv zisk. Akcie FAANG v uplynulých letech silně posilovaly akciové trhy a toto ocenění se zdá být dále neudržitelné.

Čtěte také: Které akcie patří mezi FAANG?

V uplynulém roce jsme také mohli vidět celou řadu faktorů indikující oslabení obchodovaných společností. Netflix, Amazon a Tesla mají obrovské poměry ceny akcií ku výnosům. V případě podobných společností jako je Tesla navíc negenerují žádný zisk a mají obrovské dluhy. I u gigantů jako je Apple to vypadá, že je už za svým vrcholem, jelikož trpí velkým poklesem poptávky v Asii v důsledku výše zmíněné obchodní války.

7) „Smart money“ investoři se zbavují svých akcií

Podle „Smart money flow index“ společnosti Bloomberg, mnoho předních světových investorů v poslední době systematicky opouští akciový trh. Index dokonce klesl pod úrověň z roku 2000 a 2008. Pro většinu lidí je těžké určit, jak tento index přesně interpretovat, ale je to něco, co je potřeba vzít v úvahu.

8) Nepředvídatelný Trump

Svérázné a nepředvídatelné chování prezidenta spojených států se také může přičinit na případné finanční krizi. Eskalující emoce mezi USA a Severní Koreou, obchodní válka s Čínou, nebo například zablokování přísunu peněz vládě USA, která stále neodhlasovala postavení Trumpovy vysněné zdi na hranici Mexika a USA je pouze začátek výčtu diplomatického tlaku iniciovaným Donaldem Trumpem.

Pokud toto ochromení americké vlády potrvá dlouho, bude mít fatální důsledky pro americkou ekonomiku. O tom, co dalšího Trump chystá v příštích 2 letech jeho mandátu můžeme jen spekulovat.

9) Oslabení technické analýzy

Pokud se podíváme na dlouhodobý graf S&P 500, zjistíme, že vzestupný trend posledních 10 let skončil. Samozřejmě, že trendová linie je poněkud subjektivní, ale určitě se něco děje. Za prvé se index zvýšil nad vrchol února loňského léta a pak rychle spadl zpět.

V posledních měsících došlo k obrovskému zvýšení volatility. Poslední zhoršení nastaly poté, co se S&P 500 úroveň 2600 bodů směrem dolů. Tato hranice se v průběhu roku stala důležitým supportem na trhu. Proražení takto silného supportu zpravidla indikuje další pokles cen.

S&P 500 - graf

Jak investovat během finanční krize?

Akciové trhy se v přirozených podmínkách z dlouhodobého hlediska vždy zvyšují. Z minulosti zjistíme, že každá finanční krize je paradoxně skvělou příležitost ke koupi akcií. Je proto důležité mít stranou dostatečně velký kapitál, abyste mohli po skončení ekonomické krize profitovat. Existuje pár rad, kterých se držet, pokud cítíte, že se blíží ekonomická krize.

3 rady pro pasivní investory:

  1. Šetřete peníze na to, abyste mohli nakoupit akcie na dně.
  2. Pokud dlouhodobě investujete, můžete se rozhodnout sedět tiše na dobře diverzifikovaném akciovém portfoliu a vybírat dividendu. Akcie v dlouhodobém horizontu půjdou vždy směrem nahoru.
  3. Přidejte zlato a stříbro do svého portfolia, abyste využili jakékoliv zvýšení cen drahých kovů během krachu na akciovém trhu. V minulosti byly drahé kovy často považovány za bezpečné útočiště v době finanční krize

4 rady pro aktivní investory

  1. Obchodujte na short: Věděli jste, že můžete vydělat peníze z klesajících cen akcií? Principiálně prodáváte akcie, které v tuto chvíli nevlastníte, abyste je nakoupili později za nižší cenu a profitovali na rozdílu. Tímto způsobem můžete vydělat peníze z klesajících cen.
  2. Obchodovat s opčními deriváty, kde se dá lépe řídit riziko.
  3. Přidejte zlato a stříbro do svého portfolia, abyste mohli profitovat na jakémkoliv zvýšení cen drahých kovů. Spekulativní investoři mohou také zvážit nakoupení akcií těžařských firem.
  4. Používejte technickou analýzu, jejímž prostřednictvím můžete z grafu vyčíst například kdy se otočil klesající trend, nebo na jaké úrovni se vytvořili cenové supporty.

Obchodujte na světových trzích s LYNX

Obchodujte na více než 100 burzách na více než 30 trzích po celém světě s kompletní nabídkou všech amerických, ale i německých a dalších akcií s extrémně nízkými poplatky bez skrytých nákladů.

Investujte do akcií s LYNX

The post Přijde finanční krize v roce 2019? 9 znaků blížícího se pádu burzy appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Co je krach na burze | Černý čtvrtek | Obchodujte | Vyšší úrokové sazby | Investujte do akcií | Pokles cen | Výnosové křivky | Nakoupit akcie | Úrokové sazby Fedu | Sazby Fedu | Hodnota indexu | Ekonomické krize | FAANG | Obchodní válka | Očekávání investorů | Obchodní války | Inverzní výnosová křivka | Spekulativní investoři | Očekávání | Zvýšení volatility | Krize | Bankovní krize | Poplatky | Tesla | Úvěrová krize | Bezpečné útočiště | Zvýšení úrokových sazeb | S&P | Černé pondělí | Vládní dluhopisy | Výnosová křivka | Zvyšování úrokových sazeb | Pád burzy | Automobilový průmysl | Burze | Velcí hráči | Světové ekonomiky | Úvěr | ROCE | Federal Funds Rate | Zisky | Zlato a stříbro | Vydělat peníze | Volatility | Trh | Signály | Pro investory | Portfolia | Money Flow Index | Krach na burze | Jak investovat | Index VIX | Index S&P 500 | Index Nasdaq | Hodnota akcií | Graf | Ekonomická krize | Dow Jones index | Černá labuť | Analýzy | Index | Ceny akcií | Wall Street Journal | Mezinárodní měnový fond | Burzy | LYNX | Investovat | Obchodovat | Emoce | Výsledky | Panika | Zisk | Mezibankovní trh | Drahé kovy | Fond | Investoři | Úroková sazba | Indexy | Hospodářský růst | Finanční krize | Obchodování | Dluhopisy | Banky | Deriváty | Úrokové sazby | Úroková míra | Zlato | Wall Street | Výnos | VIX | Trend | Smart money | Short | S&P 500 | Riziko | NYSE | Mezibankovní | Investice | Fed | Ekonomika | DAX | Bloomberg | Akciový trh | Akcie | Sazby | Kapitál | Akciové trhy | Daně | Recese | Světová ekonomika | Apple | Německo | Dluhová krize | Nezaměstnanost | USA | Dow Jones | Nasdaq | Inflace | Akciové indexy | Stříbro | Peníze |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • PŘICHÁZÍ NEJTĚŽŠÍ OBDOBÍ 🛑 Válka youtuberů 🎁 Soutěž | Bitcoin a propad ETH | TOP retail akcie 🚀
    Týdenní videokomentář - technická analýza, fundamenty, makrokalendář a zprávy: Forex, komodity, akcie, indexy, opce, kryptoměny.
  • PŘICHÁZÍ NEPŘÍJEMNÉ PROBUZENÍ – Earnings BigTech potvrzují negativní výhled 🤖 Robotické akcie
    Týdenní videokomentář: Forex, komodity, akcie, indexy a kryptoměny.
  • Přichází obraty trendu? | Trendový výhled
    Každý týden realizujeme přehled aktuálního směřování trhu u vybraných instrumentů. Součástí analýzy je TimeFrame Trading tabulka, díky které je možné pracovat s analýzou trendu, money managementem, volatilitou a mnoho dalšího. Seznam instrumentů je vytvořen tak, aby orientačně reflektoval stav ekonomiky podle méně korelovaných instrumentů z následujících skupin, ve kterých při potvrzení ekonomické situace (např. při ekonomické expanzi) první dva instrumenty obvykle rostou a poslední dva obvykle padají:
  • Přichází opět čas aktivně spravovaných fondů?
    V poslední dekádě převládá velký přesun investorů do pasivně řízených fondů, nejčastěji tzv. ETF (Exchange traded funds). Pasivně řízené fondy investují do indexu, jako je například SP500, přičemž nakupují automaticky všechny akcie, a to v poměru, v jakém se tyto cenné papíry podílí na ocenění daného indexu. Aktivní fond naopak může nakoupit jakoukoliv akcii, která mu přijde zajímavá. Atraktivita se velmi často odvíjí od ceny akcie, ale může jít i o jiné parametry.
  • Přichází opět období cukru..?
    Rok se s rokem sešel a tak stejně jako v loňském roce bychom si dnes mohli oživit myšlenky při pohledu na dlouhodob...
  • Přichází pád hypotečních úroků. Kdo si v nadcházející recesi v ČR udrží zaměstnání, bude mít hypotéku i nemovitost výrazně dostupnější než dnes, počkat se vyplatí
    Hypoteční bankéři si letos v únoru mnuli ruce blahem. Podařilo se jim „udat“ o skoro 71 procent větší objem hypoték než loni v únoru, vyplývá z dnes zveřejněných dat Fincentrum Hypoindex. Byl to pro ně z tohoto hlediska druhý nejúspěšnější únor v historii. Vzhledem k recesi, která na Česko co nevidět udeří, lze konstatovat, že to byly poslední opravdové „bankéřské hody“ před delší dobou hypoteční diety, ba půstu.
  • Přichází teď už opravdu krize? Češi v květnu v obchodech utráceli mnohem méně, než se čekalo
    Maloobchodní tržby v ČR v květnu zklamaly. Češi v obchodech utráceli mnohem méně, než se čekalo. Maloobchod bez motoristického segmentu rostl meziročně tempem pouze 2,7 procenta, zatímco trh ve střední hodnotě analytických odhadů počítal s expanzí ve výši 5,1 procenta. Některé analytické odhady dokonce předpovídaly v porovnání se skutečností více než dvojnásobný procentuální nárůst. Tržby se zahrnutím motoristického segmentu rostly v květnu meziročně tempem 2,3 procenta. Trh ovšem předpokládal opět výrazně vyšší růst, čítající rovná čtyři procenta.
  • Přichází týden předstihových indikátorů
    Týden zahájí pondělní informace o únorovém americkém indexu ekonomické aktivity z dílny chicagského Fedu. Trh si od něj slibuje pokračování předchozího mírně rostoucího trendu, tedy podobný signál, jaké americká ekonomika v posledních týdnech vysílá téměř ve všech oblastech.
  • Přichází zpráva společnosti Alphabet. Udrží si Google svou hegemonii v "nové době umělé inteligence"? 📈
    Technologický gigant Alphabet (GOOGL.US) dnes po skončení seance na Wall Street oznámí výsledky za 2. čtvrtletí. Trh bude věnovat pozornost vývoji umělé inteligence, ale také příjmům z reklamy (hlavní složka příjmů společnosti) a situaci v oblasti Google Cloud. Nejsilnější vliv na představy a očekávání investorů může mít otázka generativní umělé inteligence, na které Google intenzivně pracuje. Klíčová bude také situace celosvětově dominantního prohlížeče Google, který čelí rostoucí konkurenci ve vyhledávání mimo jiné ze strany Microsoft Bing a Opera (OPRA.US). Zpráva bude pro Google jednou z nejvýznamnějších za mnoho let, protože pokračují spekulace kolem toho, že konkurenční UI sníží dominanci prohlížeče Google v internetovém provozu.
  • Příchod jara a progress v očkování povzbuzuje odvětví cestovního ruchu
    Od začátku pandemie je nejhůře zasaženým odvětvím bezpochyby odvětví cestovního ruchu, což táhne hlavní letecké společnosti k obchodování na vážně nízkých úrovních, což způsobuje problémy v životaschopnosti mnoha z těchto společností.
  • PŘIJDE KOLAPS JEŠTĚ LETOS? ❌ Nejdůležitější graf říká, ať se připravíme 🔥 FREE Discord TradeCZ
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Přijde krize? Doba optimismu světových lídrů končí, tři z deseti předpokládají pokles růstu
    Podle názoru světových CEOs se blýská na horší časy. Tři z deseti (29 %) očekávají v roce 2010 zpomalení růstu světové ekonomiky. Jde o nejvyšší hodnotu od roku 2013, například v loňském roce bylo o poklesu růstu ekonomiky přesvědčeno jen 5 % CEOs. Existenční hrozby jako terorismus či klimatické změny vystřídal strach z nadměrné regulace, politické nestability, poklesu růstu HDP i nedostatku talentů pro využití dat a umělé inteligence. Vyplývá to z již 22. ročníku globálního průzkumu poradenské společnosti PwC mezi více než 1 300 generálními řediteli po celém světě. Jeho výsledky byly představeny tento týden na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.
  • Příjemné překvapení, česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí rychleji. Problémem jsou poměrně slabé zisky firem a jejich slabé investice
    Český statistický úřad dnes dále zpřesnil údaj o růstu české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí. Tuzemské hospodářství přidalo meziročně 2,8 procenta. Dosavadní údaj přitom činil 2,6 procenta.
  • Příjemné překvapení z české ekonomiky
    Navzdory kulminující pandemii a nedostatku dovážených komponent se české ekonomice dařilo i v závěru minulého roku. Podle dnes zveřejněného předběžného odhadu se HDP ČR zvýšil oproti předchozímu čtvrtletí o 0,9 %, meziročně o 3,6 %. S ohledem na situaci i třeba na stávající prognózu ČNB jde o velmi dobrý výsledek, za kterým stojí na straně poptávky zahraniční obchod, na straně nabídky zase souhrnné odvětví obchodu, dopravy a HORECA.
  • Příjemné překvapení z maloobchodu
    Tržby maloobchodníků v dubnu překvapivě meziměsíčně vzrostly, a to o 0,1 %. Zdražení se zatím markantněji projevilo v prodejích pohonných hmot, kde došlo v dubnu k reálnému poklesu tržeb o 2,3 %. Za potraviny se naopak utržilo o 0,4 % více, za nepotravinářské zboží o 0,3 %. Dopad vysoké inflace a nejistoty v souvislosti s dopady války na Ukrajině tak je zatím zřejmě alespoň částečně kompenzován dosavadními úsporami domácností.
  • Příjemné ranní překvapení v eurozóně
    Dnes ráno nás pozitivně překvapily předběžné údaje o růstu HDP v druhém kvartálu ve Francii a Německu.
  • Přijetí bitcoinu roste, protože významná změna pravidel povzbuzuje další firmy
    Aktualizovaná účetní pravidla nyní umožňují americkým společnostem přesně vykazovat zisky z hodnoty kryptoměn přímo ve svých finančních výkazech což je odklon od předchozích omezení.
  • Přijetí eura? Aktuálně ani nesplňujeme kritéria
    Nejasný postoj Česka k přijetí společné evropské měny nadále platí. Aktuálně je potvrdil premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Harvard International Review: na vstup je prý Česko připraveno, ale nejprve musí proběhnout v EU reformy, které mimo jiné přimějí jižní členy k větší rozpočtové kázni.
  • Přijetí eura Česku prospěje jen za „příznivého počasí“. Za současného stavu ekonomické integrace převažují nevýhody
    V posledních týdnech se opět rozvířila debata o přechodu Česka na společnou evropskou měnu. Podporovatelé věří, že zavedení eura pomůže zvýšit konkurenceschopnost českých exportérů. Za současného stavu evropské integrace je to však sporné. Ekonomická politika celé eurozóny se tříští pod vlivem dílčích zájmů jednotlivých zemí a regionů, uvádí ve svém komentáři analytik rizik společnosti Bibby Financial Services Ondřej Makeš.
  • Přijetí eura? Teoreticky nejdříve v roce 2024
    Zatímco podle programů politických stran je postoj „NE“ k přijetí eura s 5 stranami v nové Sněmovně jen v mírné převaze vůči 4x „ANO“ pro přijetí eura, pak vezmeme-li v úvahu počty poslaneckých mandátů, je výsledek jednoznačný. Více než 80 % PSP obsadili poslanci stran, které přijetí eura odmítají.[1]
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024