Sobota 27. duben 2024 13:29
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace

Invesco: Nevšední pravdy – 10 nepravděpodobných, ale možných scénářů pro rok 2024

16.01.2024 13:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Je čas zapomenout na standardní scénáře a přemýšlet o těch méně pravděpodobných a přesto možných. Trhy zakončily rok 2023 pozitivně a náš seznam možných překvapení se proto kloní negativním směrem (tyto hypotetické události jsou naším pohledem na to, co by se mohlo stát, ačkoli to nutně není součástí našeho hlavního scénáře).

Aristoteles řekl, že "pravděpodobná nemožnost má vždy přednost před nepravděpodobnou možností“, což znamená, že je pro nás snazší věřit v nemožné, byť zajímavé věci (například bombardér B-52 na Měsíci) než v situace možné, ale nepravděpodobné. Cílem tohoto dokumentu je najít takové nepravděpodobné možnosti – nápady vymykající se konsensu pro rok 2024, o kterých se však domnívám, že mají alespoň 30% šanci na uskutečnění. Koncept jsem si bez ostychu vypůjčil od svého kolegy Byrona Wiena, který bohužel v průběhu roku 2023 zemřel.

Domnívám se, že největší výnosy získáte (popř. vyhnete se největším ztrátám) úspěšnými pozicemi, které jdou proti konsensu. Před rokem byli všichni po obtížném roce 2022 opatrní. Proto byly mé nepravděpodobné, ale možné, scénáře vychýleny na pozitivní stranu ("Jádrová inflace CPI v USA klesne pod 4,0 %"; "Ukrajinský státní dluh bude outperformovat" či "Pákistánské akcie překonají hlavní indexy" byly nápady, které fungovaly). Nyní je nálada (po býčím konci roku 2023) o poznání optimističtější, proto jsem opatrnější v mém aktuálním seznamu – vnitřní konzistenci s minulým rokem však nehledejte, žádná není.

1.       USA zažijí krátkou recesi

Soudě podle nedávné výkonnosti trhů s akciemi a high yield dluhopisy to vypadá, že obavy z recese jsou malé. Nicméně až do razantního růstu HDP ve 3. čtvrtletí o 4,9 % (mezikvartálně anualizované) se zdálo, že americká ekonomika spíše zpomaluje, což dávalo smysl vzhledem k monetárnímu utahování ze strany Fedu a poklesu reálných příjmů. Silný růst ve 3. čtvrtletí navíc pocházel ze tří hlavních zdrojů: vládní spotřeby (příspěvek k HDP 1,0procentního bodu), zásob (1,3 p.b.) a osobní spotřeby (2,1 p.b.). Je těžké si představit, že by vláda poskytovala takovou úroveň podpory po delší dobu (naše výpočty naznačují, že hrubý vládní dluh přesahuje 120 % HDP a že vládní úrokové náklady se v listopadu 2023 přiblížily 16 % příjmů, což je úroveň nevídaná od roku 1997). Co se týče zásob, bývají nestálé, přičemž přírůstek v jednom čtvrtletí se často mění na pokles v následujících obdobích. Nejvíce znepokojující je skutečnost, že spotřebitelské výdaje byly ve 3. čtvrtletí podpořeny prudkým poklesem úspor (disponibilní důchod vzrostl o 0,7 %, ale úspory poklesly o 17 %). Pochybuji, že spotřebitelé tento trik zopakují i v následujících čtvrtletích. Vzhledem k možným zpožděným efektům utahování Fedu se domnívám, že bychom se mohli do konce roku 2024 dočkat dvou po sobě jdoucích záporných čtvrtletí HDP nebo recese.

2.       S&P 500 skončí rok na nižší úrovni než na začátku

Globální akcie završily rok 2023 silným růstem, přičemž index S&P 500 za celý rok zaznamenal posílení o 24 %. Sice tím pouze vyrovnal úroveň, které dosáhl již na konci roku 2021, ale tu bych pokládal za přehnanou (rekordní závěr byl 3. ledna 2022 na hodnotě 4797). Graf 1 naznačuje, že americký trh zůstává drahý (Shillerovo PE nad 31 podle našich odhadů). Dlouhodobý výnos při takovém ocenění bývá spíše nižší, a navíc mám podezření, že optimismus trhů může zůstat nenaplněn, zejména v případě recese nebo vyšší inflace.

Graf 1: Recese v USA, Shillerovo P/E a budoucí výnosy z akcií (v % meziročně)


Poznámka: Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků. Měsíční údaje od ledna 1881 do prosince 2023. Recese NBER jsou období recese v USA podle definice Národního úřadu pro ekonomický výzkum. Definice a prohlášení o vyloučení odpovědnosti viz přílohy. Zdroj: Robert Shiller, Federal Reserve Bank of St Louis, LSEG Datastream a Invesco Global Market Strategy Office.

3.       USD/JPY klesne pod 125

Měnový pár dolar/jen (USD/JPY) dosáhl v listopadu 2023 vrcholu kolem 152 (33leté maximum) a od té doby ustoupil na úroveň kolem 141 (k 29. prosinci 2023). Tomuto odrazu jenu napomohly spekulace, že Bank of Japan brzy zvýší sazby (divím se, že tak ještě neučinila), a samozřejmě i to, že Fed se chystá začít uvolňovat. Při růstu reálného HDP o 1,5 % ve třetím čtvrtletí 2023 (což vzhledem k demografickému vývoji není špatné) a indexu spotřebitelských cen 2,8 % v listopadu (3,8 %, pokud se zohlední čerstvé potraviny & bez započtení energií), je záhadou, proč BOJ pokračuje v tak uvolněné politice (základní úroková sazba -0,1 % a trvající nákupy některých cenných papírů). Předpokládejme, že BOJ skutečně začne svou politiku normalizovat, a naproti tomu většina ostatních velkých centrálních bank začne uvolňovat – potom bych očekával výrazné posílení jenu. 10% posílení jenu v roce 2024 by znamenalo, že se USDJPY ocitne pod 125, což si myslím, že je relativně snadno dosažitelné (jen by pak v reálném vyjádření stále vypadal historicky levně).

4.       Demokraté vyhrají alespoň dva ze tří hlavních voleb

Volby v USA se konají 5. listopadu 2024 a kromě souboje o Bílý dům se volí všechna křesla ve Sněmovně reprezentantů a 34 ze 100 křesel v Senátu. Průzkumy veřejného mínění však pro demokraty nejsou příjemné. Analýzy společností 270toWin naznačují, že Donald Trump se pravděpodobně vrátí do Bílého domu, republikáni si pravděpodobně udrží Sněmovnu reprezentantů a zároveň znovu získají Senát (viz 270towin.com). Čistá výhra republikánů by znamenala druhé, radikálnější Trumpovo prezidentství, což by mohlo vyvolat vlnu šoku na domácí i mezinárodní úrovni. Všechny troje volby však vypadají těsně a předpokládám, že demokraté si povedou lépe, než se v současnosti očekává. Snížení sazeb Fedu může zlepšit náladu v zemi, republikáni v posledních volbách/referendech nedosáhli v průzkumech veřejného mínění očekávaných výsledků (zejm. kvůli hlasům bouřících se žen) a vždy existuje možnost, že soudní opletačky Donalda Trumpa nakonec podlomí jeho popularitu. Pochybuji, že se republikánům podaří vyhrát vše – spíše mám pocit, že demokraté uspějí alespoň ve dvou z těchto tří voleb.

5.       ANC ztratí dominanci v Jihoafrické republice

Od prvních všeobecných voleb v roce 1994 je vládnoucí stranou v Jihoafrické republice Africký národní kongres (ANC). Počínaje vítězstvím Nelsona Mandely podíl hlasů ANC nikdy neklesl pod 62 %... až do vítězství Cyrila Ramaphosy v roce 2019 (57,5 %). Ještě slabšího výsledku dosáhl ANC v celostátních komunálních volbách v roce 2021, kdy klesl výsledek strany na 46 %. Poslední průzkumy veřejného mínění naznačují, že v parlamentních volbách v roce 2024 (mezi polovinou května a polovinou srpna) dosáhne strana pouze 40-50 %. Volební systém je systémem poměrného zastoupení, ale tentokrát dochází k některým změnám (včetně kandidatury nezávislých kandidátů), což může výsledek zkomplikovat. Soudě podle průzkumů veřejného mínění bude ANC největší stranou v parlamentu, ale pokud nedosáhne nadpoloviční většiny křesel, je možných několik variant složení vlády: za prvé, koalice s Bojovníky za ekonomickou svobodu (marxisticko-leninská černošská nacionalistická strana); za druhé, širší koalice zahrnující jak ANC, tak centristickou Demokratickou alianci (oficiální opozice) a za třetí, ANC vstoupí do opozice (vůči vládě vytvořené skupinou stran Charta více stran, vedenou DA). V každém případě by Jihoafrická republika směřovala koaliční vládě, což může přinést nestabilitu.

6.       Globální státní dluhopisy výkonnostně překonají akcie

Jak ukazuje obrázek 2, globální státní dluhopisy od globální finanční krize nedosahují výkonnosti akcií. To není nijak překvapivé, vzhledem k nízkým výnosům dluhopisů po většinu tohoto období. Nyní, když dluhopisové výnosy opět vzrostly, se domnívám, že dlouhé období slabé výkonnosti státních dluhopisů je minulostí. Obrázek 2 dále naznačuje, že státní dluhopisy měly tendenci překonávat výkonnost akcií v situacích, kdy dochází k napřimování výnosových křivek, což je právě moje předpověď pro rok 2024, v němž centrální banky hodlají snižovat úrokové sazby. Očekávám tedy, že v tomto roce státní dluhopisy (ICE BofA Global Government Bond Index) výkonnostně překonají akcie (index MSCI World), což by bylo poprvé od roku 2018 (a předtím od roku 2011). Případná recese by tomu jen napomohla.

7.       Geopolitika vynese Brent/zlato nad 100 dolarů/2350 dolarů

Nevýrazný výkon globální ekonomiky vysvětluje, proč omezení nabídky ropy ze strany OPEC+ a konflikt mezi Izraelem a Hamásem měly na ceny energií jen omezený vliv. Nicméně vzhledem k narůstajícím problémům na Blízkém východě (včetně rizika zapojení Íránu a problémů v Rudém moři), probíhajícímu konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a volebnímu cyklu v USA, který by mohl destabilizovat globální geopolitiku, považuji za možné, že se cena ropy Brent v roce 2024 dostane nad 100 USD (téměř o 30 % růst proti 29. prosinci 2023, počítáno z futures za první měsíc). Zlato od útoku Hamásu na Izrael zhodnotilo o více než 200 USD a myslím, že by se mohlo dostat nad 2350 USD, zejména v případě při opakování "Trumpovy prémie" z roku 2016 (která podle mého názoru přidala k ceně více než 200 USD).

Graf 2: Globálně státní dluhopisy mají tendenci překonávat akcie, když se výnosové křivky zvedají


Poznámka: Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků. Na základě měsíčních dat od ledna 1976 do prosince 2023 (k 29. 12. 2023). "Výnosová křivka vážená HDP" je průměrný desetiletý výnos mínus dvouleté srovnání výnosů v 10 ekonomikách (Austrálie, Brazílie, Kanada, Čína, eurozóna, Indie, Japonsko, Rusko, Velká Británie a USA) vážené podle HDP. "Dluhopisy/akcie" vychází z indexů celkové návratnosti v amerických dolarech a představuje index MSCI World dělený indexem ICE BofA Global Government Index. Zdroj: ICE BofA, MSCI, LSEG Datastream a Invesco Global Market Strategy Office.

8.       Kolumbijské akcie překonají hlavní indexy

Při hledání příležitostí na exotických akciových trzích obvykle cílím na svatý grál dividendového výnosu, který převyšuje poměr P/E (cena/zisk). V loňském roce jsem si vybral Pákistán, který navzdory silnému růstu indexu nadále zůstává v této kategorii. Mezi další příklady patří např. Bahrajn, Česko, Keňa a Rumunsko, ale letos jsem se rozhodl pro Kolumbii. Index MSCI COLCAP po 7% růstu v roce 2023 vykazuje poměr P/E 6,1 a dividendový výnos je 11,2 % (mění se na 6,4, resp. 7,7 % na základě konsensuálních prognóz pro rok 2024 podle agentury Bloomberg, ke dni 4. ledna 2024). Obvykle, kdykoli se oceňovací metriky objevují na takových úrovních, znamená to buď velkou příležitost, nebo že se chystá něco velmi špatného. Konsenzuální odhady ukazují na pokles zisků i dividend, ale dividendový výnos stále zůstává vyšší než PE. Také obvyklá makroměřítka (inflace a vládní/mezinárodní bilance) nesignalizují blížící se katastrofu a peso během roku 2023 posílilo. Jak je u tohoto druhu tipu obvyklé, jde o malý trh, v tomto případě s tržní kapitalizací pod 20 miliard USD.

9.       Čínské akcie si povedou lépe než ty americké

Jako by se zastavil čas, v tomto případě zůstávám věrný myšlence z loňského roku, která až nápadně ztroskotala – totiž myšlence, že čínské akcie překonají nejvýznamnější indexy. Ovšem slabší minulá výkonnost, pouze posiluje argument postavený na ocenění. Čínský cyklicky očištěný poměr PE činil na konci roku 2023 13,1 ve srovnání s 35,7 v USA, 42,2 v Indii a vlastním historickým průměrem 25,3. Domnívám se také, že čínská ekonomická situace je ve skutečnosti lepší, než si mnozí vykládají: meziroční růst HDP ve třetím čtvrtletí roku 2023 činil 4,9 % a výrazně překonával hodnotu 2,9 % v USA. Předpokládám, že s centrální bankou, která v posledních letech uvolňuje svou politiku, bude čínská ekonomika i nadále překonávat USA. Domnívám se také, že čínská politika se stává předvídatelnější, což naopak nemusí platit v případě změny v Bílém domě v USA.

10.   Francie vyhraje Euro 2024

Turnaj UEFA Euro 2024 se bude hrát ve Německu v červnu a červenci, přičemž finále se uskuteční v Berlíně v neděli 14. července. Sázkové kanceláře nejvíce favorizují Anglii, ačkoli to může být zkresleno místem, odkud řídí svůj byznys. Předpovědi ztěžuje skutečnost, že o třech z 24 soutěžících zemí se teprve rozhodne (v několika play-off) a že čtyři účastníky osmifinále budou tvořit nejlépe umístěné týmy na třetích místech ze skupinové fáze. Při pohledu na potenciální cestu týmů soutěží předpokládám (zcela nevlastenecky), že Anglie bude v semifinále vyřazena Francií, která pak podle mého názoru zaznamená vítězství v Den dobytí Bastily proti Španělsku.

Paul Jackson, hlavní globální analytik společnosti Invesco

Klíčová slova: Rok 2024 | Index MSCI World | Paul Jackson | Konflikt mezi Izraelem | Vice | Vládní dluh | Federal Reserve Bank | LSEG | Úrokové náklady | Poměr P/E | Pokles zisku | ZEN | Největší výnosy | BofA | | TIM | Rumunsko | Minulá výkonnost | Společnosti | Jihoafrická republika | Americký trh | Aristoteles | Příležitosti | Silný růst | CPI v USA | Peso | Ceny | Ocenění | MAM | JDE | MSCI World | Poměr PE | Federal Reserve | Posílení | Úspory | Pákistán | Údaje | Ekonomiky | Izrael | Růst | Demokraté | Republikáni | Kongres | Spotřebitelé | NBER | Výdaje | Meziroční růst | Situace | Pokles | Trhy | Anglie | Trump | Ceny energií | Vyšší inflace | Důchod | Prohlášení | Nálada | Předpovědi | Meziroční růst HDP | Průzkumy | Bilance | Robert Shiller | Bílý dům | Obavy z recese | Recese v USA | Výnosové křivky | Snížení sazeb | Základní úroková sazba | Výkonnost akcií | Dluhopisové výnosy | Geopolitika | OPEC+ | Globální akcie | Invesco | Spotřebitelské výdaje | Výnosy | Krize | Ekonomická situace | S&P | Sázkové kanceláře | Hlavní indexy | Globální ekonomiky | Globální finanční krize | Svatý grál | Volby v USA | Výnosová křivka | Ekonomický výzkum | Brazílie | MSCI | Volby | ROCE | Indie | Předpověď | Velká Británie | Trh | Státní dluhopisy | Státní dluh | Růst HDP | Ropy | Market | Jádrová inflace | Index S&P 500 | Graf | Dolar | Čínská ekonomika | Cena ropy brent | Cena | Brent | Analýzy | Index | USDJPY | Donald Trump | Optimismus | Zisk | Byznys | Čínské akcie | Úroková sazba | Indexy | Cena ropy | Finanční krize | Index MSCI | JPY | Dluhopisy | USD | Banky | Úrokové sazby | Zlato | Yield | Výnos | Výkonnost | S&P 500 | Prémie | P/E | Měnový pár | High Yield | High | Futures | Fed | Eurozóna | Euro | Ekonomika | Dividendový výnos | Centrální banky | Bond | Bloomberg | Bank of Japan | Akcie | Sazby | Politika | Rizika | Americká ekonomika | Recese | Spekulace | Analytik | Francie | Austrálie | Kanada | HDP | OPEC | Británie | USA | Rusko | USD/JPY | Inflace | Japonsko | Čína |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Invesco Investment Outlook 2022: Normálnější růst i inflace, vyšší volatilita v roce plném změn
    Po dvou letech mimořádných kroků fiskální a měnové politiky, které vyvolala pandemie, očekávají investiční stratégové společnosti Invesco, že rok 2022 bude rokem změn. Politiky a ekonomiky se budou přibližovat normálnějšímu stavu. Uprostřed pokračujících narušení dodavatelského řetězce a nárůstu poptávky se výhled na rok 2022 soustředí také na otázku inflace a na to, jak na ni mohou trhy a tvůrci politik reagovat.
  • Invesco: Investování může být šetrné vůči životnímu prostředí
    Nedávné trendy na cestě k nulovým emisím nejsou povzbudivé. Stručně řečeno, pokud chceme dosáhnout čisté nulové emise CO2, musí se intenzita hospodářské činnosti dramaticky snížit – mnohem více než v posledních desetiletích. Válka na Ukrajině navíc vyvolala otázky týkající se energetické bezpečnosti. Rovněž přiměla země, aby přenastavily svůj energetický mix.
  • Invesco: Loučení se zvyšováním sazeb Fedu
    V souvislosti s americkým Federálním rezervním systémem (Fed) prožívám vlnu emocí. Za námi je dlouhý a vyčerpávající cyklus zvyšování sazeb. Zatím jsme měli jen jedno větší finanční zranění – regionální bankovní minikrizi – ale víme, že čím déle cyklus zvyšování sazeb trvá, tím větší je šance na další „nehody“ a „zranění“. A vzhledem k opožděným účinkům měnové politiky může ke zraněním dojít i po skončení zvyšování sazeb. Stručně řečeno, už nějakou dobu čekám, kdy Fed ukončí cyklus zvyšování sazeb, takže bych posledních několik měsíců označila za dlouhé loučení.
  • Invesco: Měsíční přehled vývoje na trzích za červen 2023
    Červen byl pro globální akciové trhy převážně pozitivním měsícem, protože ve všech hlavních regionech se trhy odrazily od květnových ztrát. Inflace v Evropě a USA se zmírňuje, přičemž v USA bylo po posledním zasedání Federálního rezervního systému pozastaveno zvyšování úrokových sazeb. Evropská centrální banka a Bank of England budou ve zvyšování sazeb prozatím pokračovat. V Číně přetrvávají obavy kolem post-covidové ekonomiky, ale nezabránily jejím ziskům. Dařilo se i Austrálii, Japonsku a Indii. Trhy s pevným výnosem zůstaly pod tlakem kvůli dalšímu zvyšování úrokových sazeb ze strany některých centrálních bank.
  • Invesco: Měsíční zpráva o výkonnosti zlata
    Zlato v únoru přidalo 0,2 % a zakončilo měsíc na hodnotě 2 044 dolarů. K nárůstu ceny došlo navzdory tomu, že se očekávání trhu ohledně termínu prvního snížení úrokových sazeb ze strany Fedu zpozdila – nyní se očekává, že to bude ve 3. čtvrtletí 2024. V průběhu měsíce se směr ceny zlata řídil tradičními makro faktory, ale na konci měsíce si zlato dokázalo připsat zisk, protože jádrová inflace dopadla podle očekávání.
  • Invesco: Měsíční zpráva o zlatě
    Cena zlata si v říjnu přidala 7,3 %. Výkonnost zlata byla o to působivější, že výnos amerického desetiletého dluhopisu v průběhu měsíce překročil 5 % a dolar se obchodoval na vyšší úrovni.
  • Invesco: Metaverzum aneb další proměny internetu
    Nic nezměnilo naše životy v posledních dvou desetiletích tolik jako internet. Nyní však samotný internet čeká jedna z jeho dosud největších proměn: metaverzum. Všeobecně se považuje za další přelom internetu a očekává se, že předznamená vznik jednotného a trvalého prostředí, které uživatelům poskytne přístup k zážitkům ve virtuální realitě (VR) a rozšířené realitě (AR). Jinými slovy, 2D internet, který známe dnes, se jednoho dne může vyvinout v pohlcující 3D online svět.
  • Invesco: Mohou prezidentské volby v USA v roce 2024 ovlivnit výkonnost trhu?
    „V době, kdy se v USA rozbíhají prezidentské volby 2024, se lidé často ptají, co může republikánský nebo demokratický prezident znamenat pro finanční trhy. Naše odpověď zní, že v USA se trhy o volby nezajímají. V celé historii USA nemělo to, kdo je prezidentem a která strana je u moci, vliv na výkonnost trhů, ekonomiky nebo vlády,“ říká Brian Levitt, stratég pro globální trhy, Invesco Ltd.
  • Invesco: Navzdory jestřábí rétorice je stále možný obrat FEDu
    Akcie po celém světě klesají v reakci na jestřábí projev předsedy Federálního rezervního systému (Fed) Jaye Powella. Během necelých deseti minut Powell zasáhl investory po celém světě, kteří se obávají, co to může znamenat pro zářijové zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC). Domnívám se, že to, co jsme viděli v Jackson Hole, nebylo ani tak předzvěstí toho, co FED udělá příště, jako spíše prvním dějstvím broadwayského představení – všichni aktéři se řídili daným scénářem, ale než spadne opona, může se mnohé změnit.
  • Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
    Proč se německá ekonomika potýká s problémy, zatímco americká jde kupředu? Nebylo tomu tak vždy, ale od začátku pandemie se americké ekonomice daří na pozadí rostoucího vládního dluhu a klesající míře úspor. Bude se želva smát jako poslední (a nejdéle)? Můj let z Milána byl zrušen, protože letadlo, kterým jsme měli letět, přistálo na jeden motor. Rozhovory s investory v Itálii, ale i jinde budí dojem, že německá ekonomika také letí na jeden motor, zatímco USA pokračují na oba a plný plyn. Odpovídá to skutečnosti, a pokud ano, proč je mezi oběma ekonomikami takový rozdíl?
  • Invesco: Nezapomenutelný prosinec pro světovou ekonomiku
    1. Změny v čínské politice covidu. Čína provádí významné a pozitivní změny své politiky ohledně covidu. Minulý týden Čína oznámila novou iniciativu na podporu dalšího očkování starších osob a nedávno také zmírnila požadavky na testování covidu v některých velkých městech. Investoři tyto zprávy přijali velmi pozitivně, což vedlo k růstu čínských akcií. Objevily se také zprávy, že Čína možná tento týden oznámí nový, méně přísný soubor národních opatření v oblasti covidu, což by mohlo být pro ekonomiku stimulující a mohlo by to čínským akciím poskytnout další silný impuls.
  • Invesco: Obchodování s komoditami a jejich úloha v portfoliu
    Ve společnosti Invesco analytici zkoumají komodity a jejich role v portfoliích investorů. Na základě komoditního indexu Bloomberg ("BCOM") lze komodity obecně rozdělit na energetické, kovové a zemědělské komodity, ale také na další subsektory.
  • Invesco: Po druhé válce: Tři lekce
    Odborníci společnosti Invesco hodnotili tři možné scénáře týkající se dopadů války na ekonomiku. V hlavním scénáři – který představuje opotřebovávací válku – posuzovali možné přístupy k alokaci aktiv. Mezi další klíčová témata analýzy patřil vliv války na globalizovanou ekonomiku a její důsledky pro energetickou transformaci.
  • Invesco: Politici se snaží uklidnit a trhy čelí krizi důvěry
    Minulý týden nám přinesl holubičí zvýšení sazeb od dvou hlavních centrálních bank, několik důležitých prohlášení politiků a centrálních bankéřů, kteří se snažili zasáhnout proti potížím v bankovním sektoru, a na trzích jízdu jako na horské dráze. Co z toho všeho vyplývá? Já se například domnívám, že ačkoli se cesta k měkkému přistání ekonomiky možná zúžila, bankovní minikrize se může ukázat jako maskované požehnání, které dříve ukončí zvyšování sazeb a zabrání tomu, aby centrální bankéři svým příliš tvrdým postojem poslali ekonomiky do širší recese.
  • Invesco: Po pozitivním inflačním překvapení jsou trhy na rozcestí
    Minulý týden trhy obdržely to, v co dlouho doufaly – nižší než očekávanou inflaci v USA. Co bude následovat? Bude inflace v příštích měsících dále slábnout? Nebo setrvá na vysokých úrovních? První scénář by pravděpodobně znamenal, že pauza ve zvyšování sazeb se blíží, zatímco ten druhý, že Federální rezervní systém (Fed) bude muset zůstat agresivní i nadále.
  • Invesco: Pozitivní znamení v pesimistickém prostředí
    Třetí čtvrtletí konečně skončilo a troufám si říct, že většině z nás chybět nebude. Přitom začalo pozitivně, na akciovém trhu pokračovalo oživení započaté v polovině června. Tomuto růstu však v polovině srpna došel dech a následoval brutální výprodej akcií. A neomezoval se pouze na akcie. Dluhopisy i akcie klesaly celosvětově poté, co centrální banky agresivně zpřísňovaly finanční podmínky a investoři zaceňovali vyšší úrokové či diskontní sazby a nižší krátkodobý růst. Níže skončily také komodity – zejména energie, k čemuž přispěl silný dolar a slábnoucí globální poptávka.
  • Invesco: Pro USA to bylo „léto dezinflace“
    Index spotřebitelských cen (CPI) v USA dosáhl nižší hodnoty, než se očekávalo, a to 0,2 % meziměsíčně a 3,2 % meziročně (oproti očekávaným 3,3 %). Jádrový CPI, který nezahrnuje ceny potravin a energií, vzrostl o 0,2 % meziměsíčně a o 4,7 % meziročně. I když některé kategorie inflace jsou lepší než jiné, pokrok, kterého bylo dosaženo, je významný a velmi vítaný.
  • Invesco: Rekordní hodnoty na akciovém trhu – Případ racionální přebujenosti
    „Mám ráda rekordy. Když jsem byla malá, hltavě jsem četla Guinnessovu knihu rekordů. Méně mě inspirovaly takové výkony jako první gymnasta, který získal známku "10" (protože jsem věděla, že nedokážu udělat ani salto), ale velmi mě inspiroval člověk, který si dokázal navléknout nejvíce ponožek na jednu nohu za 30 sekund (mé desetileté já si myslelo, že tyto rekordy jsou „překonatelné“).
  • Invesco: Rostoucí výnosy amerických státních dluhopisů zčásti ulehčují práci Fedu
    Pokud jde o zpřísnění finančních podmínek, a tedy zpomalení ekonomiky, Fed za sebe nechává pracovat výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů. Nedávno jsme byli svědky toho, jak se výnos 10letých amerických státních dluhopisů posunul z 4,59 % (13. října) na 5 % (23. října).
  • Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
    Minulý týden vzrostly výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů na úroveň, která nebyla zaznamenána od listopadu loňského roku. Důvodem byl před několika týdny zveřejněný index spotřebitelských cen v USA (CPI), který byl vyšší, než se očekávalo, a který způsobil, že trhy změnily svůj kolektivní názor na politiku Federálního rezervního systému (Fed) v tomto roce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král