Sobota 27. duben 2024 17:38
reklama
InstaForex Autochartist_
reklama
FTMO král
reklama
FTMO férovost
reklama
CapXmaster

„Internet ani počítače nejsou jako elektřina či motor“. Rozhovor s právě zesnulým ekonomickým nobelistou Robertem Solowem

22.12.2023 15:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ROBERT SOLOW, laureát Nobelovy ceny za ekonomii, říká: „K rozvoji vědy prý dochází pohřeb za pohřbem. Nemyslím si to, zvraty v ekonomii hned teď po krizi však nečekám.“

Před nějakými dvaceti lety jste vyslovil domněnku, že ač počítačů stále přibývá, na růstu produktivity se to nijak neprojevuje. Vešla ve známost jako „Solowův paradox“.

V osmdesátých letech jsem řekl, že počítačová revoluce se považuje za věc obrovského dopadu na každodenní život, ale přitom nepozorujeme žádné zlepšení v produktivitě, jež by se dalo přisoudit právě počítačům. Tehdy tomu tak opravdu bylo.

A dnes?

Paradox v běhu času vymizel. Postupně se začalo ukazovat, že produktivita roste rychleji právě v souvislosti s nástupem výpočetní techniky v masovém měřítku. Zajímavé je, že značnou část tohoto zrychlení mají na svědomí odvětví, která počítače vyrábějí, nikoli sektory, jež počítače užívají. Mimochodem, název „Solowův paradox“ nepochází ode mne, ale od jiných, nevím už od koho.

Přesto trváte na tom, že vynález počítače není, co se vlivu na produktivitu týče, srovnatelný třeba s vynálezy elektřiny či spalovacího motoru.

Ano, myslím, že i když počítač dnes přispívá mnohem větším dílem k růstu produktivity, stále nesnese srovnání s procesem elektrifikace nebo vynálezem spalovacího motoru, jenž lidstvo obohatil o letadla, automobily, železnici.

Vedle vynálezů devatenáctého století vzhlížíte i k literatuře té doby. Při udělení Nobelovy ceny jste vzpomínal, jak jste čítával ruské klasiky. Může taková četba ovlivnit i ekonoma?

Jeden proslulý ekonom kdysi svůj vědní obor popsal jako studium lidí každodenně podnikajících v branži zvané život. A díla Dostojevského, Turgeněva, ale také Flauberta či Balzaka a dalších nejsou koneckonců o ničem jiném než o lidech každodenně podnikajících v oboru „život“. Literáti ovšem kladou větší důraz než ekonomové na život a menší na ono podnikání, nicméně v těch dílech to je.

Lze vystopovat vliv té četby na vaši ekonomii?

Nemyslím si, že by kdokoli mohl říci: Dnes jsem dočetl Smrt Ivana Iljiče od Tolstého a na základě toho teď vytvořím ekonomický model. Na druhou stranu literární díla, která stále s oblibou čtu, umožňují i mně jakožto ekonomovi lépe pochopit motivy, které lidi vedou k určitému jednání. Nepřímo mě tedy četba literatury vede k přesvědčení, že ekonomie jako vědecká disciplína by měla být otevřená idejím, jež přicházejí odjinud. Ne pouze z jiných společenských věd typu psychologie či sociologie, ale ze všech sfér, které mají co říci k tomu, jak lidé den co den podnikají v oné branži zvané život.

A je ekonomie takto otevřená?

Nejsem si jist. Když jsme se s Paulem Samuelsonem (slavný ekonom druhé poloviny 20. století a Solowův dlouholetý kolega z Massachusettského technologického institutu, jenž zemřel v roce 2009, pozn. L. K.) zapovídali třeba u oběda, byla samozřejmě někdy tématem ekonomie, dokonce i velmi konkrétní problémy, ale často jsme rozebírali i zcela jiné věci – společenskou situaci, mezilidské vztahy. Zdá se mi, že mladí kolegové dnes řeší pouze a jenom ekonomii; o ničem jiném nemluví.

Jsou ekonomové zahleděni příliš do sebe, vtaženi do své disciplíny?

Byla to naše generace ekonomů, Samuelsonova a moje, která uvedla do ekonomie matematiku v dosud nepoznané míře. My jsme tedy pomyslně přešli most, spojili matematiku s ekonomií, ale dokázali jsme žít na obou březích. Mnoho studentů ekonomie, zejména na elitních univerzitách, dnes žije pouze a jen na jednom břehu. Začínají rovnou tím, že dělají technickou ekonomii, v podstatě matematiku. A končí týmž, nic jiného neznají. Řeší pak spíše nedostatky čistě technického rázu, které objeví v kolegově práci, než aby se zaměřili na zkoumání autentického hospodářského dění kolem nás. Tíhnou k řešení problémů, jež vznikají uvnitř ekonomie coby vědy, a to na úkor řešení problémů vznikajících mimo ekonomii – v ekonomice.

Může to být důvodem, proč tak málo ekonomů předpovědělo globální finanční krizi?

Nemyslím si, že je úplně správné takhle to říci. Jsem přesvědčen, že existuje opravdu mnoho ekonomů, kteří před vypuknutím krize varovali, že v ekonomice vzniká nebezpečná nerovnováha. Mohu to ostatně říci i sám o sobě. Kdybyste se bavil s mou ženou, potvrdila by, že po několik let před rokem 2008 jsem tu a tam zabědoval, kam že to ekonomika spěje, anebo jsem poznamenal, že se vše vyvíjí dosti podivně a nebezpečně. Kdyby se mě však žena bývala zeptala – možná se tak stalo, to si nepamatuji –, kdy se „to“ stane, kdy se problémy projeví, odpověděl bych, že nemám tušení. Jako předpověď se to tedy samozřejmě nepočítá.

Je vůbec možné předpovědět, kdy krize udeří?

Je téměř podstatou každé finanční krize, že nikdo neví, byť jen přibližně, kdy propukne. Samuelson rád vyprávěl historku o známém investičním poradci z Bostonu, jenž se všude vychloubal, že žádný z jeho klientů nepřišel při krachu v roce 1929 o peníze. „Ten poradce měl úplnou pravdu,“ podotýkal k tomu Samuelson, „a to proto, že žádný z jeho klientů nevydělal za celých deset let před krachem ani cent. On totiž předpovídal krach nepřetržitě nejméně od roku 1922.“

Čili maloval čerta na zeď tak dlouho, až čert konečně přišel…

Ano, tak nějak; a nezapomeňme rovněž, že globální finanční krizi dělí od roku 1929 bezmála osmdesát let. Ekonomové během těch dlouhých desetiletí nabyli dojmu, že existují důležitější věci ke studiu než zrovna finanční systém a finanční krize. To se nyní určitě změní – na finanční systém se mnohem více než před krizí bude hledět jako na potenciálně nebezpečný. Budeme mu muset věnovat více pozornosti.

Kde tedy vidíte skutečnou příčinu krize?

V deregulaci. Ve víře, že jakákoli kapitalistická ekonomika – včetně té, jež nakupí značné množství finančního dluhu – je vnitřně stabilní.

Co si myslíte o zákonu Community Reinvestment Act? Podle některých ekonomů, včetně nositelů Nobelovy ceny (např. Harry Markowitz, pozn. L. K.), patří rovněž k zásadním příčinám krize, neboť banky byly kvůli němu nuceny poskytovat půjčky rizikové klientele, tedy menšinám či lidem s nedostačujícími příjmy.

Musím říci, že jsem svého času ten zákon hájil. Domníval jsem se, že je důležité nalézt způsob, jak by mohli lidé s velmi nízkými příjmy dosáhnout na vlastní dům. Stále jsem ale přesvědčen, že přebytečná výstavba bytů a domů před rokem 2007 byla tím zákonem zapříčiněna jen zčásti. Mnohem více jsou zodpovědné samy instituce, jež se specializovaly na financování nemovitostí. Poskytovaly hypotéky lidem, kteří si je nemohli dovolit, přičemž je poté sekuritizovaly (přeměňovaly na cenné papíry, pozn. L. K.) a zbavovaly se jich. Velmi laxní dohled a regulace těchto institucí byla v plném souladu s tehdejší vírou ve správnost deregulace.

Hodně se však mluví i o chybné měnové politice americké centrální banky (Fedu) za úřadování Alana Greenspana v jejím čele.

Greenspan sám výrazně přispěl k rozšíření oné víry, že finanční trhy jsou vnitřně stabilní, že dokážou korigovat samy sebe. V tomto smyslu tedy určitou vinu jistě nese. Na druhou stranu si myslím, že většina jeho zásahů coby šéfa centrální banky byla docela dobrá. Nyní, po bitvě, je samozřejmě každý generálem, takže je snadné říci, že Greenspan měl před krizí včas rozpoznat finanční bublinu a něco s tím dělat. Tento pohled však nesdílím.

Proč?

V době, kdy nastavil nízké úrokové sazby, což se mu dnes vytýká, se americká ekonomika stále vzpamatovávala z recese způsobené splasknutím technologické bubliny. Uvolněná měnová politika tedy byla žádoucí. Představme si na chvíli – čistě teoreticky –, že by Greenspan brzy prohlásil, že tu máme nemovitostní a finanční bublinu, takže je důležité její přifukování ukončit – zpřísněním měnové politiky, zvýšením úrokových sazeb. Přifukování by sice bylo zastaveno, ale zároveň by bylo na recesi zaděláno už v roce 2006. Dnes bychom tedy Greenspanovi spílali, že zapříčinil recesi roku 2006.

Jak hodnotíte zásahy Fedu v současnosti?

Myslím, že Fed byl příliš pomalý v roce 2007 a že jeho představitelé dostatečně rychle nepochopili vážnost situace. Avšak od doby, kdy jim to došlo, odvádějí obdivuhodnou práci.

Zmínil-li jste deregulaci jako zásadní příčinu krize, viníte dnes z krize i ty kolegy ekonomy, kteří ji prosazovali, třeba Miltona Friedmana?

Ano. Tito ekonomové, kteří obhajovali myšlenku trhů (včetně trhů finančních), jež korigují samy sebe, nesou za krizi do značné míry odpovědnost. Je patrně pravda, že pokud by se Milton Friedman nikdy nenarodil, Ronald Reagan i Margaret Thatcherová by v osmdesátých letech tak jako tak provedli zhruba tutéž deregulaci. Friedman, jehož vliv vidím spíše coby zdatného diskutéra než ekonoma-teoretika, jim však zcela jistě napomohl. Ulehčil jim situaci. Mohli se na něho odvolat a říci: profesor Friedman vědecky prokázal, že deregulace je správný postup.

Takže jak by podle vás měla krize změnit ekonomii? Přejete si, aby ekonomie byla méně zahleděná do sebe a rovněž méně naslouchala liberálním ekonomům Friedmanova střihu?

Bude velmi zajímavé sledovat, jak se to vyvine. Před nějakým rokem jsem věřil mnohem více, že jedním z důsledků finanční krize a následné recese bude zřetelný posun v tom, jak ekonomové vidí tržní systém. Nyní však už vůbec není jasné, zda k tomu posunu dojde. Svým způsobem je to samozřejmě dlouhodobý jev. Jedno moudro, jež je přisuzováno Maxu Planckovi, proslulému německému fyzikovi konce devatenáctého století, praví, že progres ve fyzice se dostavuje pohřeb za pohřbem.

Samuelson řekl to samé o ekonomech.

Ano, citoval právě Plancka. Měl ten citát velmi rád. Vyjadřuje generační povahu zásadních změn v kterékoli vědě. Osobně si nemyslím, že bychom museli čekat skutečně až na ty pohřby, až stará generace ekonomů odejde, ale změna učební náplně na univerzitách si jistý čas vyžádá – zcela určitě celou jednu generaci studentů.

Robert Solow (1924-2023)

„Počítačový věk můžeme pozorovat všude kolem nás, jen ne ve statistikách produktivity,“ prohlásil roku 1987 (v témže roce získal Nobelovu cenu za ekonomii) Robert Solow, profesor ekonomie na Massachusettském technologickém institutu (učil kromě jiných rovněž Petera Diamonda, nositele Nobelovy ceny za ekonomii pro rok 2010) a také prezident Letní školy s nobelisty v italském Iseu (viz Manželka jako důkaz). V učebnicích však jméno tohoto předního teoretika druhé poloviny dvacátého století není spojováno ani tak s tímto „Solowovým paradoxem“ jako spíše se Solowovým modelem růstu, se kterým přišel v padesátých letech. Jeho prostřednictvím mohli ekonomové konečně rozluštit hádanku, v jakém zastoupení se na hospodářském růstu určité ekonomiky podílí nejen lidská práce a kapitál, ale i technologický rozvoj.

 

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Intel klesá o 5 % i přes silné hospodářské výsledky, zklamal výhled
    Akcie Intel (INTC.US) klesají o více než 5 %, přestože společnost zveřejnila dobré hospodářské výsledky. Společnost vydělala $1,39 na akcii při očekávání $1,15. Tržby ve výši $18, 57 mld. také překonaly očekávání analytiků ($17,90 mld.). Výhled na druhé čtvrtletí nicméně zklamal. Na druhou stranu však společnost zvýšila výhled meziročních prodejů. Intel očekává mírný pokles zisku na $1,05 na akcii. Očekával se průměrný zisk ve výši $1,09 na akcii. Jedná se o důsledek zvýšených nákladů na nárůst produkce rychlejších čipů. Intel reportoval poprvé pod novým CEO Patem Gelsingrem.
  • Intel nezaznamenává dvojité dno, ale FOMC chce QE, a to hned
    Nedávno jsme jasně prolomili práh 1150 a uzavřeli výrazně nad touto hladinou. Podle posledního ch...
  • Intel postaví v Magdeburgu závod na výrobu čipů za 17 miliard eur
    Americká společnost Intel postaví v německém městě Magdeburg závod na výrobu mikročipů za 17 miliard eur (více než 422 miliard Kč). O svém výběru firma informovala na on-line tiskové konferenci. V Evropě pak hodlá do deseti let investovat až 80 miliard eur, zejména v Německu. Intel se v Evropě rozhodoval mezi více zeměmi. O jeho továrnu stála například Francie, Itálie nebo Polsko.
  • Intel se v premarketu propadl o téměř 10 % kvůli slabým čtvrtletním výsledkům
    Akcie společnosti Intel (INTC.US) klesly v předobchodní fázi o téměř 10 % poté, co výrobce čipů zveřejnil neuspokojivé výsledky za 4. čtvrtletí a vydal slabší finanční výhled, než se očekávalo.
  • Intel vstupuje na trh s těžbou bitcoinů, Ethereum ztrácí prvenství na trhu NFT a DeFi
    Na začátku roku 2022 se trh s kryptoměnami mění v důsledku událostí, ke kterým došlo v roce 2021. Po přesunu z Číny se těžební průmysl nadále rozvíjel, ale potřeboval přehodnotit a zavést nové těžební technologie. Je také nutné zmínit nebývalý růst trhů NFT a DeFi, díky nimž ethereum do konce roku 2021 vykázalo obrovský růst. Na začátku nového roku však tyto události získaly nečekaný vektor vývoje, který bude mít na trh kryptoměn významný dopad.
  • Intel ztrácí více než 5 %!
    Akcie společnosti Intel (INTC.US) se v průběhu dnešní seance obchodují s více než 5% ztrátou! Důvodem rapidního poklesu akcií je skutečnost, že analytici Citigroup odhadují horší hospodářské výsledky za druhý kvartál. Jednat se tak může již o druhý kvartál za sebou, kdy Intel vykáže pokles tržeb v meziročním srovnání. Analytik Citigroup Christopher Danely tvrdí, že medvědí scénář dalšího vývoje přichází dříve, než očekával.
  • Intenzivní prodeje ropy, zlato v průlomu
    Hedgeové fondy v minulém týdnu omezily býčí sázky o 9 % u všech hlavních komodit. Kupce i nadále lákaly vzácné a průmyslové kovy, zatímco krátké prodeje u ropy WTI padaly. Čím dál více se totiž ukazovalo, že třetí pokus o býčí cyklus v tomto roce vykazuje známky neúspěchu.
  • Interactive Brokers Central Europe expanduje ve střední a jihovýchodní Evropě
    Interactive Brokers Group (Nasdaq: IBKR), globální makléřská společnost, dnes oznámila, že její maďarský subjekt se připojí k Budapešťské burze cenných papírů (BSE), druhé největší burze ve střední a východní Evropě podle tržní kapitalizace a likvidity, jako registrovaný makléřský subjekt od 12. prosince 2020 s licencí Magyar Nemzeti Bank (MNB). Jedná se o součást strategických plánů firmy expandovat ve střední a jihovýchodní Evropě prostřednictvím maďarského subjektu Interactive Brokers Central Europe Zrt, (IBCE).
  • Interactive Brokers zařazuje do své nabídky akcie z pražské burzy
    Společnost Interactive Brokers automatizovaný globální elektronický broker, dnes oznámila, že klienti Interactive Brokers po celém světě mohou obchodovat s akciemi na Burze cenných papírů Praha.
  • Interiérové jsou dominantou vstupních a obytných prostor
    Bez funkčních točitých schodů se v některých budovách nelze obejít. Je tam většinou málo prostoru pro klasické. Dále ...
  • Internet je dnes pro českou ekonomiku významný zhruba jako celé stavebnictví. Hlavně díky němu zbohatla čtvrtina z těch úplně nejbohatších Čechů
    Dnes je to přesně třicet let od připojení České republiky k internetu. Od té doby zaznamenal obrovský rozmach, který poznamenal život každého z nás. A také dal vzniknout internetové ekonomice. Ta dnes představuje zhruba 5,5 procenta hrubého domácího produktu České republiky, tedy přibližně 360 miliard korun ročně. Její význam je tak srovnatelný třeba se stavebnictvím. Impuls ji dodala i pandemie.
  • Internet naďalej vytláča amerických maloobchodníkov – obsadená predajná plocha v maloobchode prudko klesla
    Hoci sa situácia ohľadom vytláčania kamenných predajní internetovými predajcami nachvíľu upokojila, tak z USA opäť došli čísla, ktoré naznačujú, že tento proces prebieha naďalej. V druhom kvartáli klesla obsadená maloobchodná plocha obchodmi o takmer 4 mil. štvorcových stôp. Bol to najväčší pokles od krízy. Primárne je za to zodpovedný krach siete hračkárskych obchodov Toys „R“ US. V problémoch sú však aj iní tradiční maloobchodníci a takáto situácia sa pokojne môže zopakovať.
  • Internetová společnost Yahoo odchází z Číny kvůli nové regulaci
    Americká internetová společnost Yahoo odchází z čínského trhu, zdůvodňuje to stále náročnějšími podmínkami pro podnikání. Uvedla to dnes agentura AP. V Číně se podle firmy začíná měnit i právní prostředí, které jí tam další působení komplikuje. Yahoo, podobně jako mnoho dalších západních firem, podléhá v Číně masivní cenzuře.
  • Internetové obchody změnily spotřební chování Čechů
    „Ani po otevření kamenných obchodů nedošlo k poklesu prodejů na internetu. E-shopy naopak hlásí další růst tržeb. Z toho lze usuzovat, že si spotřebitelé v průběhu pandemie osvojili nové zvyky, kterých se již zřejmě nevzdají,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Internetové prodeje zabránily výraznějšímu propadu tržeb
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v dubnu meziročně poklesly o 10,6 %, což bylo podstatně méně, než činila tržní očekávání. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku snížily o 21,2 %. Současně se zveřejněním dubnových dat provedl ČSÚ revizi úrovně tržeb v předchozích měsících. Revidovaná data ukazují, že původně publikované poklesy v březnu nebyly tak výrazné. Zavedení karanténních opatření způsobilo, že řada prodejen byla zcela uzavřena nebo měla omezený provoz, což ovlivnilo prodeje v těchto provozovnách a ovlivnilo i kvalitu statistického šetření. Týkalo se to zejména prodejen s nepotravinářským zbožím. K nejvýraznějšímu meziročnímu poklesu tržeb tak došlo ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví (o 81,1 %) a v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 55,1 %). Na druhé straně významně si polepšily prodeje přes internet a prostřednictvím zásilkových služeb(o 47,5 %). Po očištění o sezónní faktory byly tržby v maloobchodě reálně meziměsíčně nižší o 4,8 %.
  • Internetový maloobchod dál zrychluje
    Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v únoru proti lednu vzrostly o 2,8 %. Meziroční propad tržeb se tak snížil na -5,8 % z předchozích -8,9 %. My jsme naopak čekali podobný meziroční pokles jako v předchozím měsíci a medián trhu činil -8,0 %. Po očištění o kalendářní efekty činí meziroční pokles maloobchodu 3,0 %.
  • Internetový obchod Amazon hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst
    Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst. Šéf podniku Andy Jassy to uvedl v dnešním sdělení zaměstnancům. Firma už začátkem ledna oznámila, že zruší zhruba 18.000 míst. Amazon má po celém světě přes 1,5 milionu zaměstnanců a působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí.
  • Internetový prodejce Alibaba výrazně zvýšil zisk, tržby překonaly očekávání
    Čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding v prvním finančním čtvrtletí zvýšil zisk meziročně o 51 procent na 34,33 miliardy jüanů (zhruba 105 miliard Kč). Tržby ve čtvrtletí, které skončilo 30. června, se pak zvýšily o 14 procent na 234,16 miliardy jüanů. Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě.
  • Internetový prodejce Mall uvažuje o vstupu na burzu
    Podle zdrojů serveru Mergermarket uvažuje společnost Mall Group, která je vlastníkem internetového obchodu Mall.cz a slovenského ekvivalentu Mall.sk o primárním úpisu svých akcií na trhu. IPO by pro firmu, která se nachází v červených číslech, znamenalo získání dalšího kapitálu pro své podnikání.
  • Internetový prodej dobývá nová území. Nákupní centra se mění na výdejny zboží
    „Změna nákupního chování spotřebitelů v koronavirových časech nepříjemně dopadá na nákupní centra, která získávají funkci výdejen zboží zakoupeného na internetu. Kamenné obchody se v budoucnu stanou jen reprezentativními prostory, kde si zákazníci budou moci vyzkoušet nové zboží. Prodeje se ještě více přesunou na internet,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new