Úterý 19. březen 2024 10:01
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

V USA se na nebe vrátil po 20 měsících zákazu Boeing 737 MAX

30.12.2020 19:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Letadlo Boeing 737 MAX aerolinek American Airlines dnes z Miami do New Yorku přepravilo zhruba stovku cestujících. Informovala o tom agentura AP. Šlo o první komerční let uvedeného modelu ve Spojených státech po 20 měsících, kdy byly tyto stroje mimo provoz kvůli dvěma velkým haváriím.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v listopadu schválil změny, které Boeing na stroji provedl. Při nehodách v Indonésii a v Etiopii zahynulo v letech 2018 a 2019 dohromady 346 lidí. Klíčovou roli při haváriích sehrál software stabilizačního systému MCAS. Automatický bezpečnostní systém kvůli vadnému senzoru tehdy opakovaně poslal stroj prudce dolů a posádka nedokázala nad letadlem udržet kontrolu.

Před American Airlines pasažéry na palubu upraveného letadla 737 MAX vzaly už brazilské nízkorozpočtové aerolinky Gol Linhas Aereas Inteligentes a největší mexická letecká společnost Grupo Aeromexico. Obě společnosti s revidovaným strojem už podnikly zhruba 250 komerčních letů, informovala analytická společnost Cirium.

Průzkum, který v pondělí zveřejnila agentura Reuters a společnost Ipsos, ukazuje, že Američané nemají obecně povědomí o haváriích stroje. Pokud se o nich ale dozvědí, polovina z nich by se cestě letadlem 737 MAX patrně vyhnula.

Letadlo se do provozu vrací během nejhorší krize leteckého odvětví, kterou způsobila pandemie covidu-19. Aerolinky musely mimo provoz odstavit stovky strojů a poptávka po leteckém cestování se ve srovnání s loňskou úrovní pohybuje kolem 30 procent.

Zdroj: ČTK, Reuters

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V USA padly dvě regionální banky
    Na trhy se ke konci minulého týdne vrátila velká nervozita, tentokrát nikoli v reakci na příchozí makro data, ale na problémy v americkém finančním sektoru. Pád Silicon Valley Bank (SVB), která byla šestnáctá největší v USA, zasáhla zejména bankovní tituly, nicméně pod tlak se dostaly i širší akciové indexy, zatímco tržní výnosy zamířily prudce dolů (např. americký dvouletý výnos jen v pátek o 30bps!). SVB primárně obsluhovala startupové společnosti a měla zdánlivě jednoduchý business model – do bilance nakupovala převážně (dlouhodobé) státní dluhopisy, které financovala (krátkodobými) depozity. To nebyl problém, dokud byly úrokové sazby nízké, nebo kdyby si banka ošetřila úrokové riziko.
  • V USA podle algoritmu fondu Quant začala hospodářská recese
    V USA pravděpodobně začala hospodářská recese. Indikátor je součástí řídícího algoritmu fondu Quan a recesi ohlásil na základě posledních údajů. Jeho autorem je Pavel Kohout. Technická recese se definuje jako pokles HDP 2 čtvrtletí po sobě.
  • V USA pokračují výprodeje
    V zámoří jsme včera zaznamenaly třetí poklesový den v řadě. Nejvíce propadly sektory financí (-1,7 %) a průmyslové výroby (-1,5 %). Naopak se poměrně dařilo zdravotnictví (+0,5 %) a komunikacím (+0,1 %). Horší výsledky reportovala společnost Darden Restaurants (mateřské společnost restaurací Olive Garden), cena jejich akcií se propadla o 4,4 %. Naopak se dařilo farmaceutické společnosti Eli Lilly, která narostla o 4,9 %.
  • V USA pravděpodobně začala hospodářská recese
    Jeden z indikátorů, který je součástí řídícího algoritmu fondu QUANT, ohlásil na základě posledních údajů pravděpodobný začátek hospodářské recese v USA. Tento indikátor funguje výlučně na základě analýzy výnosů federálních dluhopisů, není ovlivněn žádnými názory nebo emocemi. Vychází z práce profesora Campbella Harveye publikované v roce 1985. Jde o indikátor, který úspěšně předpověděl i minulou a předminulou recesi americké ekonomiky.
  • V USA připravují další žalobu na Googlu, teď kvůli monopolu v digitální reklamě
    Americké ministerstvo spravedlnosti připravuje druhou žalobu na technologickou společnost Google kvůli monopolnímu chování. Tentokrát se zaměří na digitální reklamu. Znamená to, že vláda zesiluje tlak v boji proti Googlu, kterého obviňuje ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Žaloba by mohla být podána koncem roku, uvedla s odvoláním na informované zdroje agentura Bloomberg.
  • V USA sa črtá pozitívny trend pre ropu – pomer spotreby k ťažbe je na viacročných maximách
    Zásoby ropy v USA včera s rástli o 1,3 mil. barelov. Nakoľko sa čakal pokles o viac ako 3 mil. barelov, tak to je možn...
  • V USA sa opäť hovorí o clách na európske automobily. Kto by si ich odniesol najviac?
    Cez víkend dorazila správa, že americké Ministerstvo obchodu označilo importy automobilov z EÚ za ohrozenie národnej bezpečnosti. V praxi to dláždi cestu pre clá na importy európskych automobilov, o ktorých s obľubou hovorí americký prezident Trump, ktorý má mať 90 dní na rozhodnutie, čo s tým spraví.
  • V USA sa s cenami ropy prepadli aj výnosy z dlhopisov. FED však ceny ropy nesleduje...
    V piatok sa udiala zaujímavá vec. Výnosy z desaťročných amerických dlhopisov prudko klesli – o 10 bsp. Bol to najvyšší...
  • V USA sa začala výsledková sezóna, opäť sú očakávania nízke
    Koncom minulého týždňa sa začala výsledková sezóna, v rámci ktorej popredné americké spoločnosti zverejňujú svoje výsledky hospodárenia za tretí kvartál. Čo sa týka ziskov, latka je nastavená nízko, očakáva sa medziročný rast na úrovni 3 %, čo by nemalo byť problém prekonať (v minulom kvartáli dosiahli zisky na akciu medziročný rast 10,3%).
  • V USA se čeká na Fed
    Včerejší obchodní seance byla o poznání klidnější než ta pondělní, propady na trzích se ale v zásadě nezastavily. Výrazně včera ztrácely defenzivní sektory jako utility (-2,6 %), spotřební zboží (-1,3 %) a zdravotnictví (-1 %). Velmi volatilně pokračuje obchodování s čínskými akciemi. Po pondělním propadu o 10,1 % včera Alibaba posílila o 7,4 %. Z průměru rozhodně vystoupila společnost Fedex, která zvýšila čtvrtletní dividendu o 50 % na 1,15 USD za akcii a narostla tak o 14,4 %. Kryptoměnová burza Coinbase zakončila obchodní den pouze o 0,8 % pod pondělním závěrem. Společnost Oracle přidala 10,5 % a společnost Continental Resources narostla o 15,2 %.
  • V USA se obchodovalo smíšeně
    Americké akcie během včerejší volatilní seance oscilovaly mezi ziskem a ztrátou, přičemž technologické akcie byly po jestřábím obratu centrální banky z minulého týdne stále pod tlakem. Index S&P 500 odpoledne sice rostl, ale relativně rychle mu došel dech. Index za pět seancí poklesl o zhruba 5 %, což nakonec přilákalo některé kupce. Technologický index Nasdaq kolísal. Výnosy státních dluhopisů zůstaly na zvýšené úrovni, přičemž desetiletá sazba se pohybovala kolem 3,68 %. Wall Street závěr: DJIA +0,3 %; S&P +0,3 %; Nasdaq +0,01 %.
  • V USA se obchodovalo smíšeně
    Americké akcie se v plytkém obchodování pohybovaly včera mezi mírnými zisky a ztrátami. Index S&P 500 se obchodoval s nárůstem těsně nad závěrem předešlého dne, přičemž objemy se držely přibližně 20 % pod 30denním průměrem. Wall Street závěr: Dow Jones +0,06 %; S&P +0,2 %; Nasdaq Composite +0,2 %.
  • V USA se ochladí! Důležité zprávy pro NATGAS
    Cena amerického plynu dnes roste (upozorňujeme, že objemy jsou omezené kvůli Dni Martina Luthera Kinga Jr.), zatímco evropské ceny prudce klesají. V USA se objevily nové předpovědi počasí na poslední lednový týden. Má být výrazně chladněji a téměř po celých USA se očekávají podprůměrné teploty. Ukazuje se, že únor by mohl s cenou plynu ještě hodně zamíchat. Sezónnost ukazuje na dvě lokální minima - 21. ledna a 4. února. 
  • V USA se rozjíždí další kolo bankovní paniky, živí ji vydatně i fámy na sociálních sítích. Banky ale těžce nesou též další zvýšení základního úroku centrální banky, k němuž došlo včera
    V USA se rozjíždí další kolo bankovní paniky. Souhrnný ukazatel bankovních akcií, KBW, dnes padá na nová víceletá minima.
  • V USA se vybíraly zisky
    Zámořské trhy neudržely optimismus ze závěru minulého týdne a pondělní seanci zakončily v lehkém záporu. Nejméně se dařilo technologiím, když index Nasdaq odepsal 0,8 %. Nejširší index S&P 500 i průmyslový Dow Jones Industrial Average byly první obchodní den nového týdne prakticky bez pohybu a ztratily 0,3 %. Jediným sektorem, který včera výrazněji vybočoval, byly energie, které narostly o 2,8 %.
  • V USA stouply ceny zemního plynu na 13leté maximum v důsledku poklesu globálních dodávek
    Zemní plyn v USA dosáhl nejvyšších cen denní úrovně v posledních 13 letech, silná poptávka testuje těžaře a jejich schopnost rozšířit dodávky.
  • V USA trhy čekaly na páteční data
    Akcie v zámoří se včera obchodovaly spíše smíšeně. Indexy ve větším rozletu bránily většinou technologické tituly. Výrazněji dnes oslabili i vydavatelé platebních karet Visa či Mastercard. Jejich akcie klesaly o více jak dvě procenta. V případě Visy se hodnota akcií dostala pod 200denní klouzavý průměr. Klesaly i akcie společnosti Virgin Galactic poté, co federální úřad pro letectví zatím nepovolil lety do vesmíru, dokud nebude hotové prošetření bezpečnosti těchto letů. Netflix výrazně posiloval po zvýšeném doporučení od Citigroup, Výrobce elektrických vozů Tesla dočasně pozastavil výrobu v Šanghaji z důvodu nedostatku čipů. Wall Street závěr: Dow Jones +0,4 %; S&P +0,3 % Nasdaq +0,1 %.
  • V USA včera začala výsledková sezóna
    V USA včera začala výsledková sezóna, když společnost Alcoa po skončení obchodní seance zveřejnila svoje hospodářské výsledky. Podle průzkumu Thomson Reuters by měly zisky firem v indexu S&P 500 v prvním kvartále 2016 meziročně v průměru klesnout o 7,7 procenta. Celková očekávání vývoje zisků jsou tak pro nadcházející výsledkovou sezonu velmi nízká. Důvodem jsou otázky, jak se firmy vypořádají se slabou globální ekonomikou, klesajícími cenami komodit a silnějším dolarem.
  • V USA vrcholí jednání o vyhnutí se fiskálnímu útesu
    Komentář stratéga Saxo Bank, Nicka Beecrofta. Myslím si, že kompromis přijde rychle. Republikáni byli toti...
  • V USA vynášajú viac dlhopisy. V Európe zase akcie. Aj preto vyzerajú byť európske indexy atraktívnejšie
    Jedným z vysvetlení výpredajov na akciách vo februári môže byť aj to, že rast výnosov z dlhopisov zdražil akcie v porovnaní s dlhopismi. Pri aktuálnom vrchole na akciách z konca januára vynášali desaťročné dlhopisy 2,65% a dividendový výnos indexu S&P 500 (čo je súhrnná dividenda v pomere k cene indexu) 1,76%. Rozdiel na úrovni takmer 0,9 percentuálneho bodu v prospech dlhopisov bol najvyšší od roku 2014. Rast výnosov z dlhopisov zo začiatku februára toto porovnanie ešte viac zhoršil, čo teda mohlo byť jedným z dôvodov prečo sa investori zľakli vyšších výnosov (teória kolujúca v médiách, že sa zľakli vyššej inflácie je totálna blbosť)
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024