Úterý 19. březen 2024 09:56
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster

Fidelity International: U akcií je pro příští rok důležité pečlivé vyvážení

22.12.2020 12:49  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Výnosy budou pokračovat v oživení, ovšem nerovnoměrným tempem, což může být testem pro valuace.
  • Jistota, co se týče hodnoty, se může zdát atraktivní, ale vzhledem k současným strukturálním změnám u bank a ropných společností nelze očekávat masivní příklon investorů k hodnotě.
  • Charakteristiky udržitelnosti pomáhají stimulovat finanční výkonnost, ale je důležité pochopit, které firmy to opravdu využívají.

Ceny aktiv startovaly po většinu roku 2020 rychleji než očekáváné příjmy, a to kvůli enormní fiskální a měnové reakci na ekonomické škody způsobené Covid-19. „Se začátkem roku 2021 se výnosy pravděpodobně budou dále zotavovat, ale nerovnoměrným tempem, což může být testem pro valuace. Sektorové divergence, širší valuace a zvýšené riziko náhlých rotací znamenají, že rok 2021 bude vyžadovat citlivé vyvážení mezi riziky a příležitostmi a schopnost rychle se přizpůsobovat změně podmínek,“ vysvětluje Romain Boscher, globální CIO pro oblast akcií, Fidelity International.

Na výnosech záleží z dlouhodobého hlediska

Po většinu roku 2020 investovali investoři s vírou v nejlepší ekonomický scénář a oživení ve tvaru písmene V, což bylo dáno důvěrou v měnovou a fiskální stimulaci, která následovala po první vlně viru. 600 dolarů vyplácených každý týden občanům USA udržovalo spotřebu vyšší, než mohla být v první polovině roku. Pokud však nová americká vláda zjistí, že v nadcházejících měsících nemůže dál plně stimulovat poptávku, existuje větší pravděpodobnost dvojité recese. V této abecedě ekonomie však existuje další písmeno: možný výsledek ve tvaru písmene K, kdy se ocenění výrazně liší mezi sektory a akciemi, které jsou považovány za vítězné, a těmi, které jsou považovány za poražené. Navzdory snižování dividend v určitých sektorech, akcie nadále nabízejí polštář výnosů kolem 2–3 procent, který vypadá ve světě téměř nulových sazeb stále atraktivně.

Bankovnictví a ropa čelí protiproudům

Dlouho očekávané střídání stylů investování se v roce 2020 opět nepodařilo uskutečnit. Krátké výpady k hodnotovému investování se zase rychle vrátily k růstovým titulům, a to navzdory tomu, že rozdíl ve valuaci u těchto dvou stylů byl historicky nejvyšší. Selhání hodnoty celkově může být způsobeno strukturálními problémy ve dvou sektorech: bankovním a ropném. Banky ve většině rozvinutých zemí očekávají nízké úrokové sazby po delší období. Vydělávají své peníze na arbitráži rozdílu mezi dlouhodobými a krátkodobými úrokovými sazbami a investováním vkladů do cenných papírů. V současnosti ať umístí své peníze kamkoliv, jejich návratnost je extrémně malá. Romain Boscher doplňuje: „I když se banky dostaly do této krize v lepším stavu než při minulé krizi, počet nesplácených půjček by, pokud bude pandemie pokračovat i v roce 2021, mohl růst.“

Ropné společnosti také čelí mnoha výzvám. V minulých krizích stimulovaly ekonomiky nízké ceny ropy, ale Covid zkomplikoval situaci společnostem poskytujícím volnočasové aktivity a cestovním agenturám, které by za jiných okolností mohly z levnějšího paliva těžit. Mění se také fiskální prostředí. Politika bude pravděpodobně zelenější než v minulosti a bude upřednostňovat obnovitelnou energii. Na vrcholu pandemie, kdy ceny ropy poklesly o 40 procent, ceny obnovitelné energie stagnovaly. Giganti jako BP, Shell a Total snížili své dividendy a přerozdělili kapitál, aby investovali do zelené energie.

„V lese se schovávají stromy“ 

V roce 2021 nemusí dojít ke změně hodnot ve velké míře. „V lesích se skrývá spousta cenných stromů, zejména mezi cyklickými odvětvími, jako jsou průmysl a trvanlivé zboží. Z toho mohou investoři těžit, zejména pokud bude v roce 2021 k dispozici účinná vakcína a zvýšená poptávka po ní,“ doplňuje Romain Boscher. „Investoři, kteří se snaží svézt na trendu technologického růstu, mohou stále najít růstové akcie se slušnou valuací mimo USA, zejména mezi německými a japonskými korporacemi.

Digitalizace je dalším trendem, který se v důsledku pandemie výrazně zrychlil. Z toho nejvíce těží, společnosti, které mají rozvinutou infrastrukturu, jako je cloudové úložiště, které by mohlo uspokojit dodatečnou poptávku po takovémto systému. Na druhém straně stojí kamenné obchody „starého světa“ - maloobchod. Jedná se však spíš o otázku hodnoty versus růstu, respektive o generační posun mezi starými a novými sektory. 

Asie pohání oživení

V rámci jednotlivých regionů jsou valuace kritické. Zatímco evropské trhy jako celek nemusí překonávat USA, Německo je cyklická a na export zaměřená ekonomika těžící z rychlejšího oživení v Asii, zejména v Číně. Čína se rychle oklepala z důsledků pandemie Covid-19 a pokračuje v bleskových opatřeních, aby včas potlačila další šíření koronaviru. V předchozích recesích trpěly ekonomiky tažené exportem, jako jsou ty asijské, zejména kvůli poklesu globálního obchodu. Tentokrát se mnoho asijských ekonomik zdá být mnohem silnějších a některé, jako například Indonésie, dokázaly zavést mimořádná vládní opatření ke zmírnění ekonomických dopadů koronaviru. 

Hvězdy kolem ESG

Jedním z nejpřekvapivějších trendů v roce 2020 bylo spojení faktorů společenské odpovědnosti (ESG) a finanční výkonnosti firem, jak během březnového pádu, ale i po něm. „Náš výzkum ukazuje, že společnosti s nejvyšším hodnocením ESG v daném období kolektivně překonaly výkonnost. Aby nyní firma byla považována za kvalitní, není třeba jen silné účetní rozvahy, dobrého obchodního modelu a stabilních výnosů, ale také vysokého hodnocení ESG,“ říká Romain Boscher.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fidelity International: Složitější ekonomické prostředí vyžaduje kvalitativní přístup
    Tržní cykly jsou stále kratší a volatilnější a investoři mohou benefitovat ze snadno dostupných ETFek, které mohou rychle zprostředkovat taktické změny expozic.
  • Fidelity International: Snaha o energetickou nezávislost by mohla poznamenat zavádění obnovitelných zdrojů energie
    Ničivá válka na Ukrajině dramaticky zvýšila potřebu energetické nezávislosti v Evropské unii, která před několika dny oznámila plán na snížení své závislosti na ruském plynu. To si v krátkodobém horizontu vyžádá větší využívání fosilních paliv. V dlouhodobém horizontu by to mělo urychlit přechod na obnovitelné zdroje energie.
  • Fidelity International: Soukromé úvěry jsou alternativou v době, kdy roste tlak na bankovnictví
    Soukromý dluh se může stát důležitým zdrojem kapitálu pro evropské společnosti, protože banky v důsledku rostoucích sazeb a většího důrazu na regulační požadavky zpřísňují úvěrové požadavky.
  • Fidelity International: Soukromý úvěrový trh by mohl být defenzivní variantou pro investory
    V době, kdy se ekonomiky připravují na očekávanou recesi, by defenzivní variantou pro investory mohly být soukromé úvěrové trhy. A to díky jejich strukturálním vlastnostem a relativní síle této třídy aktiv. Soukromý úvěrový trh vykazuje určité rysy, které by mohly investorům pomoci vyhnout se těm nejhorším úrovním volatility ostatních tříd aktiv – především proto, že jakožto nástroje s pohyblivou úrokovou sazbou přinášejí v prostředí rostoucích úrokových sazeb vyšší výnosy.
  • Fidelity International: Společnosti se drží ESG navzdory výzvám –⁠ ale jedno klíčové slepé místo přetrvává
    Souhrn: Podle průzkumu analytiků společnosti Fidelity International pro rok 2023 se společnosti i přes ekonomické turbulence drží důrazu na zásady udržitelného rozvoje. Stále však existuje velký prostor pro zlepšení – zejména pokud jde o zamezení úbytku biologické rozmanitosti.
  • Fidelity International: Stagflační dynamika stále v pozadí
    Konflikt na Ukrajině se posouvá do dalšího týdne, volatilita zřejmě vydrží a výhled je poznamenán hrozbami pro růst.
  • Fidelity International: Těžká volba – odvrátit recesi, nebo porazit inflaci?
    Červnový příběh trhu je z oblasti pevných výnosů. Dluhopisy s vysokým výnosem klesly o téměř 7 %, zejména v důsledku širších spreadů. Po většinu letošního roku byly ztráty dluhopisů způsobeny růstem sazeb, přičemž ten se nyní projevuje v úvěrovém riziku, což signalizuje přesun pozornosti od inflace k růstu.
  • Fidelity International: Trump vs. Clintonová = vliv na kapitálové trhy
    Odborníci Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, se domnívají, že pokud by při prezidentských volbách 8. listopadu skutečně zvítězil Donald Trump, v krátkodobém horizontu by to přineslo pro kapitálové trhy USA větší rizika, než zvolení Hilary Clintonové. A to zejména vzhledem k vyšší míře nejistoty, která je s ním spojována. Zatímco podle analýzy Fidelity International je celkový vliv politiky prezidenta na makroekonomickou situaci a na trhy omezený, dopad na jednotlivé sektory a společnosti může být významný.
  • Fidelity International: Tři důvody pro návrat čistých energetických akcií v roce 2024
    V nadcházejícím roce budou v sektoru zabývajícím se čistou energií dominovat politická a makroekonomická rizika, a to zejména v USA. Většina špatných zpráv v tomto odvětví již však byla trhem v cenách promítnuta.
  • Fidelity International: Tři témata pro druhé čtvrtletí
    Současná polykrize vstoupila do nové fáze. Zatímco ekonomiky odstartovaly rok 2023 tím, že jsou odolné, nejrychlejší epizoda zvyšování úrokových sazeb v historii si nyní vybírá svou daň. Recese na vyspělých trzích se jeví jako nejpravděpodobnější možná situace. Alternativu k rozvinutým trhům může nabídnout Čína – její opětovné otevření by ještě mohlo poskytnout oddech trhům od Východu po Západ.
  • Fidelity International: Udržitelné 5G
    Investování do sítí 5G je klíčovým tématem letošního roku. S tím souvisí i průmyslová automatizace. Neméně důležitá je také otázka udržitelnosti, metodiky měření a celkově, zda se společnosti chovají podle udržitelných principů.
  • Fidelity International: Umělé inteligence v analýzách ESG
    Společnost volá po ochraně před hrozbami, které představuje umělá inteligence. Zahrnutí aspektů AI do ESG analýzy jednotlivých firem investorům pomůže.
  • Fidelity International uvádí nové ETF: Global Government Bond Climate Aware UCITS ETF
    Fidelity International oznamuje uvedení fondu Fidelity Global Government Bond Climate Aware UCITS ETF, kterým dále rozšiřuje své investiční možnosti zaměřená na klima.
  • Fidelity International: Vládní dluhopisy ovlivní geopolitická nejistota
    Americký FED bude muset v nadcházejícím období vybalancovat v souladu s kvantitativním utahováním a rostoucím množstvím emisí vládních dluhopisů další růst úrokových sazeb. Je proto možné, že nezvládne v roce 2019 zajistit tři plánovaná zvýšení. Evropská centrální banka se dokonce zavázala, že zvýšení sazeb v první polovině roku 2019 neproběhne. Na dluhopisy budou mít kromě toho vliv i dopady amerických sporů o cla či situace na rozvíjejících se trzích. Obojí má za následek vyšší volatilitu a nejistotu.
  • Fidelity International: Vliv prezidenta Bidena na technologické trhy
    Joe Biden zvítězil v prezidentských volbách v USA, ale výsledek senátorských voleb bude znám až v lednu. Navzdory některým přetrvávajícím soudním sporům a nárokům zpochybňujícím integritu voleb jsou analytici Fidelity International schopni už nyní lépe posoudit, co bude obnášet prezidentství Joe Bidena. Analytici Fidelity International diskutují o důsledcích vítězství Demokratů pro sektory technologií, médií a telekomunikací a shodují se, že konečné složení Kongresu by mohlo ještě některé dopady ovlivnit.
  • Fidelity International: Volby v čase koronaviru a za recese
    Jak upozorňují odborníci z FI, investoři, kteří, přemýšlí o investování na amerických trzích, se perou se dvěma diametrálně protilehlými silami: recesí vyvolanou propuknutím Covid-19 a prezidentským volebním cyklem.
  • Fidelity International: Výhled na rok 2024 v Asii – Na vlně růstového momenta
    Zpomalení čínské ekonomiky i silný americký dolar podkopával v uplynulém roce značné růstové tempo mnoha asijských ekonomik. V roce 2024 by však měl růst znovu převládnout.
  • Fidelity International: Výhled pro americký dolar
    Domníváme se, že americký dolar nyní plně zohledňuje lepší hospodářské výsledky Ameriky a potenciál jestřábího postoje Federálního rezervního systému, což ale vytváří obousměrná rizika pro dolar. Dolar přesto zůstává jedním z nejlepších zajištění portfolia v době, kdy i státní dluhopisy poskytují omezenou ochranu, a nabízí pozitivní výnos. Existuje tedy několik důvodů, proč by investoři mohli držet dolary ve svém portfoliu.
  • Fidelity International: Výhled pro dluhopisy v roce 2022
    Centrální banky budou v roce 2022 na dvou frontách čelit hospodářské válce. Inflace je zpět, zatímco růst v post-covidovém oživení zpomaluje. Zatímco investoři mohou očekávat, že dojde k určitému zpřísnění, centrální banky nemohou kvůli vysokému celkovému zadlužení dopustit, aby reálné úrokové sazby šly příliš vysoko, a v případě potřeby zasáhnou. To by mělo zmírnit riziko poklesu cen dluhopisů způsobené rostoucími výnosy, což znamená, že dluhopisoví investoři by neměli zaujímat vůči duraci až tak medvědí postoj.
  • Fidelity International: Výhled pro trh ETF na rok 2024
    Trh ETF rostl v posledních letech vskutku impozantně. Příkladem může být počet registrací ETF fondů v Evropě, který se v posledních pěti letech téměř zdvojnásobil na 1,6 bilionu USD. Vzhledem k tomu, že nejvýznamnější kladné stránky ETF – nákladová efektivita, vysoká likvidita a transparentnost – nacházejí u investorů stále velký ohlas, předpovědi pro toto odvětví naznačují, že do roku 2033 by objem prostředků vložených do ETF mohl celosvětově dosáhnout 30 bilionů USD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader