Sobota 27. duben 2024 10:51
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO král
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO král

12 knih o investování, které by měl znát každý investor

20.07.2018 15:44  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Obecně platí, že nejúspěšnějšími lidmi na světě jsou náruživí čtenáři. To platí i pro nejúspěšnější investory.

Ať už jste zkušený obchodník či teprve přemýšlíte o tom, že uděláte první investici, vždy se vyplatí mít dostatek znalostí a  cenných zkušeností od těch, kteří v oboru již vynikli.

Sám Buffet tvrdí, že jeho zvyk číst několik set stran denně, je hlavním pilířem jeho úspěchu. Graham, učitel Buffeta, četl klasická díla v latině a řečtině a řadu knih i sám přeložil.

Číst může být opravdu užitečné a zábavné, ovšem v aktuální záplavě knih a informací z internetu nemusí být snadné vybrat dobrou publikaci, zvláště pokud začínáte.

Proto jsme pro vás připravili 12 knih na téma investování a trading, které mohou poskytnout hodnotné informace a to nejen mladým a začínající investorům.

1. Inteligentní investor (Benjamin Graham)

Klasická publikace od otce hodnotového investování. Benjamin Graham byl učitel Warrena Buffeta, který knihu sám označil za „nejlepší knihu o investování, která kdy byla napsána“.

Graham publikoval první vydání této knihy v roce 1949 a popisuje v ní dlouhodobě platné principy a úspěšné strategie.

Řada lidí ji označuje za nejdůležitější knihu, kterou kdy můžete přečíst o tom, jak dosáhnout finančních cílů. Je určena pro dlouhodobé investory, není vhodná pro krátkodobé spekulanty.

Čtěte také >> Benjamin Graham a hodnotové investování

2. Náhodná procházka po Wall Street (Burton Malkiel)

Jako studovaný ekonom, finanční poradce a investor, Malkiel ukazuje, že i malí investoři, kteří se drží logických logických úvah a postupů, mohou být úspěšnější než portfolia vybraná profesionály.

Kniha obsahuje některé praktické definice investičních podmínek a aplikuje je na různé investiční strategie. Velmi oblíbená knížka, která se hodí pro začátečníky a je vhodná pro získání pevných základů v oblasti investování. Zdůrazňuje se v ní opět dlouhodobý pohled na investice spíše než krátkodobé spekulace.

3. Eseje Warren Buffetta: lekce pro korporátní Ameriku (Warren Buffett)


Ve svých esejích Warren Buffett, široce považovaný za nejúspěšnějšího investora moderní historie, poskytuje své názory na řadu otázek důležitých pro korporátní Ameriku a pro akcionáře.

Mladí investoři mohou získat pohled na rozhraní mezi vedením společnosti a jejími akcionáři, stejně jako s procesy spojené s posílením podnikové hodnoty.

Buffettovy eseje zahrnují diskuze o řízení společnosti, financích, investicích, fúzích a akvizicích, účetnictví, oceňování i daňových záležitostech. Buffett nastiňuje své základní obchodní principy a jako správce společnosti Berkshire Hathaway informuje akcionáře společnosti, že jejich zájmy jsou stejné.

Warren Buffet obhajuje nákup akcií podniků v době, kdy se tyto akcie obchodují se slevou z jejich vlastní hodnoty, ale je skeptický k viditelným investičním trendům.

Čtěte také >> Jaké akcie byste měli kupovat podle Warrena Buffetta

4. Zrádná nahodilost (Nassim Nicholas Taleb)

Kniha o štěstí, neštěstí a skryté roli náhody ve světě finančních trhů (i jinde) poskytuje podmanivý pohled na jeden z nejméně pochopených faktorů našich životů – nahodilosti. Poměrně komplikovanou, ale zábavnou formou se Taleb zabývá otázkami souvisejícími s podceněním vlivu náhody na náš život a na finanční úspěch.


Umíme rozlišit šťastného šarlatána od skutečného vizionáře? Proč se stále snažíme vidět neexistující vzory v hromadě náhodného šumu? Jak to, že máme tendenci vnímat svět mnohem vysvětlitelnější, než ve skutečnosti je?

Taleb je silně intelektuálský, filosofický, provokativní a nekorektní. Zato ale vlivný a jeho myšlenky dokáží rozbourat náš zažitý pohled na věc. Jako přední odborník na rizika, finanční matematiku a jako bývalý derivátový trader má určitě hodně co říct. Osobně doporučujeme.

Čtěte také >> Nassim Taleb, filozof nebo investiční guru?

5. Tentokrát je to jinak (Ken Rogoff, Carmen Reinhart)

Během historie si bohaté i chudé země půjčovaly, zadlužovaly se, krachovaly a znovu se zotavovaly a pokaždé, když přišlo na lámání chleba, se rada odborníků sešla a řekla, že „tentokrát je to jinak“, protože stará pravidla oceňování již neplatí a nová situace má jen malou podobnost s minulými katastrofami.

Průlomová studie vedoucích ekonomů ukázala, že neměli pravdu. Nejrozsáhlejší studie tržních bublin, která pokrývá šedesát šest zemí na pěti kontinentech a představuje komplexní pohled na rozmanitost finančních krizí.

Kniha popisuje osm staletí vládních selhání, bankovních panik a inflačních špiček – od středověkých měnových výpadů až po nedávnou katastrofu „subprime“ hypoték.

6. Flash Boys (Michael Lewis)

Kniha popisující zrod a rozvoj vysokofrekvenčních obchodníků a ukazuje, jak elektronické obchodování nahradilo obchodování na pitu. Jde o poměrně syrový a sugestivní pohled do nitra samotného burzovního dění, který rozhodně není příjemným čtením, zvláště když se snažíte být poctiví.

Michael Lewis ukazuje jak byl akciový trh Spojených států zmanipulován ve prospěch insiderů, když si jen malá skupinka ikonoklastů uvědomila, že je možné generovat obrovské zisky jednoduše tím, že získají rychlejší přístup k burzovním datům.

Chcete investovat jako Warren Buffett a další investiční guru?

Získejte investiční e-book s 11 super strategiemi nejúspěšnějších investičních guru.

Chci získat e-book o investičních guru

7. Market Wizards (Jack Schwager)

Tato kniha patří mezi klasiku, kterou napsal Jack D. Schwager a publikoval již v roce 1989. Obsahuje rozhovory s celou řadou obchodníků, kteří stabilně a dlouhodobě vykazovali vynikající výsledky. Rozhovory obsahují směs různých faktů o obchodních kariérách respondentů, o jejich obchodní filozofii a celkovém nastavení.

Po každém z rozhovorů Schwarger shrnuje to, co považuje za klíčové věci, které je třeba se od konkrétního obchodníka naučit. Jedná se o poměrně nenáročné a přínosné čtení. Mezi dotazovanými je Ed Seykota, Bruce Kovner, Paul Tudor Jones, Michael Steinhardt, Van K. Tharp a James B. Rogers a další.

8. Reminiscences of a Stock Operator (Edwin Lefèvre)

Příběh o legendárním spekulantovi Jesse Livermorovi je jednou z nejstarších knih o tradingu s velkým přesahem do dneška. Napsána byla v roce 1923 a jedná se o další klasické dílo. Hlavní postavou je zde Jesse Lauriston Livermore, známý americký investor a akciový spekulant, který proslul hlavně díky opakovanému shortování cenných papírů v letech 1907 a 1929 při burzovním krachu.

I proto si vysloužil přízvisko „velký medvěd z Wall Street“. Tato kniha je ceněna díky poznatkům o investování, spekulaci a povaze samotného trhu, které Lefèvre zaznamenává.

9. Beating the Street (Peter Lynch)

peter lynch

Peter Lynch je jedním z nejúspěšnějších investorů na akciových trzích a manažerů hedgeových fondů minulého století. V polovině 60. let začal pracovat jako intern na Fidelity Investments. Téměř o 11 let později byl pověřen řízením magellanského fondu, který měl v té době téměř 18 milionů dolarů aktiv.

Do roku 1990 se fond rozrostl na neuvěřitelných 18 miliard dolarů v aktivech s téměř 1 000 akciovými pozicemi. Během této doby se fond chlubil průměrným výnosem více než 29% ročně. Beating the Street umožňuje čtenáři nahlédnout do Lynchovy mysli a poznat jeho myšlenkové procesy, pokud jde o rozhodování, zda koupit nebo prodat akcie.

Lynch se domnívá, že individuální investor by mohl využít tržních příležitostí lépe než Wall Street a povzbuzuje investory, aby investovali do toho, čemu rozumí.

Čtěte také >> Jaké akcie nakoupit podle Petera Lynche

10. Narrative and Numbers: The Value of Stories in Business (Aswath Damodaran)

Jak to, že  společnost, která nikdy nevydělala ani cent, má hodnotu několika miliard dolarů? Proč některé začínající start-upy přitahují velké investice, zatímco jiné ne? Aswath Damodaran, profesor financí a zkušený investor, tvrdí, že síla příběhu pohání podnikovou hodnotu a přesvědčuje i opatrné investory, aby zariskovali.

Silný a strhující příběh může být kolikrát více než dobrá čísla na výsledovce. Zajímavá kniha pro někoho, kdo rád nakupuje nové a neokoukané tituly nebo kdo investuje do IPO.

11. Myšlením k bohatství (Napoleon Hill)

Nejedná se úplně o typickou investiční publikaci, ale o další „klasiku“. Kniha byla napsána během velké hospodářské krize (1929) a od té doby prodalo více než 30 milionů kopií po celém světě. Hill provedl rozsáhlý výzkum založený na jeho sdružování s bohatými jedinci během jeho života.

Na návrh Andrewa Carnegie Hill zveřejnil 13 principů úspěchu a osobního úspěchu z jeho pozorování a výzkumu. Patří sem touha, víra, specializované znalosti, organizované plánování, vytrvalost a „šestý smysl“.

Hill také věřil v brainstorming s podobně smýšlejícími lidmi, jejichž úsilí může vytvořit synergickou energii. Tato kniha přináší cenné poznatky o psychologii úspěchu a hojnosti a je dobré si ji obstarat už jen s ohledem na aktuální převahu negativních zpráv, které aktuálně všude převažují.

12. Investování na kapitálových trzích (Jitka Veselá)

Tato kniha přináší ucelený pohled na problematiku kapitálových trhů. Poměrně podrobně rozebírá jednotlivé investiční nástroje a jejich charakteristiky, popisuje základní principy technické i fundamentální analýzy cenných papírů a velkou část věnuje i portfoliu.

Mimo to autorka popisuje řadu burzovních institucí, jejich infrastrukturu, historii a klíčové rysy. Publikace je učebnicí či encyklopedií, není to vždy úplně oddychové čtení, ale pro každého, kdo má zájem dozvědět se více, jak burzy a jednotlivé investiční instrumenty fungují, je to dobrá volba.

Jako jediná z uvedených knih na seznamu je původně v češtině.

A co další knihy?

Čtením výše popsaných knih můžete načerpat cenné zkušenosti a informace, ale nikde není psáno, že vás učiní lepšími investory. To je na každém jednom z vás, aby informace z knih aplikoval ve svém reálném obchodování.

Samozřejmě, že existuje celá řada dalších zajímavých titulů na téma investování. Myslíme si, že každý začínající investor, ale i ti pokročilejší, by měli mít přečteny právě výše zmíněné tituly. Pokud máte tipy na další zajímavé tituly, o kterých si myslíte, že jsou vhodné pro doplnění, můžete napsat na l.kotatko@lynxbroker.cz.

E-book o investování ZDARMA

Stáhněte si zdarma e-book se 14 tipy, jak se stát lepším a úspěšnějším investorem. E-book je určen všem začínajícím i pokročilým investorům.

Stáhnout investiční knihu ZDARMA

Čtěte také

  • Jak vybrat správné akcie podle Davida Dremana
  • Jak vybírat akcie podle Johna Neffa
  • Vybírejte akcie jako Joel Greenblatt

The post 12 knih o investování, které by měl znát každý investor appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Odborné kurzy a semináře
Začínáme s Forexem (dopolední seminář)
reklama
Purple trading AI