Úterý 19. březen 2024 07:35
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex krypto ebook

SP500 pri tope, zisky rekordné

23.01.2013 15:24  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výsledková sezóna v US pokračuje na plné obrátky a podľa dát spoločnosti Bloomberg až 75% z 93 firiem indexu SP500, ktoré zverejnili korporátne výsledky za 4Q, prekonalo očakávania trhu. Patria medzi ne aj spoločnosti Google a IBM, ktoré potešili obchodníkov včera po zatvorení akciového trhu. Dnes sa bude čakať hlavne na výsledky spoločnosti Apple, ktorá zverejní svoje výsledky po zatvorení akciového trhu.

Očakáva sa od nej zisk na akciu na úrovni 13,55 USD oproti zisku 13,87 USD pred rokom. To znamená, že na ročnej báze bude zisk nižší. Pred rokom sa spoločnosti darilo hlavne v súvislosti so smrťou Steva Jobsa, ktorá prilákala zákazníkov k tejto značke. Aktuálne má síce Apple tiež v ponuke výborné zariadenia, no konkurencia sa má tiež na pozore a tablety a smartfóny špičkovej kvality už robí Samsung ako aj LG alebo HTC.

Apple

Apple by očakávania trhu mal prekonať, no pravdepodobne uvidíme pokles marží, nakoľko výroba nových technológií je čoraz drahšia a znižuje ziskové marže spoločnosti. Akcie Apple ale zaznamenali značný pokles počas predošlého kvartálu a preto ani horší výsledok nemusí znamenať, že akcie poklesnú výraznejšie pod úroveň 500 USD. Z tejto hladiny sa totiž stala silná podpora a pre špekulantov zaujímavá úroveň na nákup. Akcie Apple sú značne prepreané a tiež zrelé na korekciu. Dnešné výsledky by preto mohli akciám pomôcť v raste. Pred rokom síce stáli len 425 USD pri mierne vyššom zisku, no výhľad pre Apple je v ďalšom horizonte stále pozitívny.

Porovnanie ziskov v čase je možné urobiť aj pri indexe SP500. Ten dosiahol svoje maximum v októbri 2007 na úrovni 1565 bodov. Od aktuálnych úrovní je index vzdialený týmto maximám len o 5%, takže historické vrcholy sú na doraz. Ako sa ale v porovnaní s rokom 2007 zmenila ziskovosť indexu? Tento rok by zisky spoločností v tomto benchmarku mali na základe analytikov dosiahnuť úroveň jedného bilióna dolárov. To je až o 31% viac, než keď index dosiahol svoje maximum. Aj keby akcie nemali svoje aktuálne PE zvýšiť, akcie by len vďaka ziskom mohli vzrásť k týmto maximám.

O akciovom trhu sa hovorí ako o stratenej dekáde od roku 2000, kedy index dosiahol svoje maximum na úrovni 1527 bodov. Aká ale vtedy bola ziskovosť indexu? Vtedy to bolo 57 USD (EPS je merané ako zisk na jednu akciu indexu SP500), kým v roku 2007 bol zisk na 91 USD. Na tento rok sa očakáva zisk indexu SP500 na úrovni 125 USD. Takže kým akcie sa v podstate nepohli, ziskovosť dokázala výrazne vzrásť.

Stalo sa už niekedy niečo takéto? História ukazuje, že nie raz. Výborný graf od Jima Paulsena zo spoločnosti Wells Capital Management ukazuje, že od roku 1945 nastal takýto vývoj už dva krát. Prvý raz v období 1945-50 a následne 1968-82. Vždy ale poskytol priestor na ďalší rast akcií a to pri paradoxne minimálnom raste ziskov. Ako sa to dá vysvetliť? Jednoducho tak, že rast akcií bol hnaný rastom expanzie pomeru PE. To znamená, že investori začali veriť akciám a následne jeden dolár zisku začali ceniť oveľa viac než predtým. Môže sa teda dôvera vrátiť naspäť v akciový trh? Určite áno. Akciový trh má veľa problémov, no tiež mu do tyla fúka aj dobrý vietor z viacerých smerov. To, že akcie sú pri svojich posledných maximách okamžite nemusí znamenať, že trh opäť poklesne.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • S&P 500 na historickém maximu
    Zámořské trhy včera obchodovaly smíšeně. Dow Jones Industrial Average skončil v lehkém záporu. Naopak technologický Nasdaq lehce přidával a zakončil obchodní den 0,6 % v zelených číslech. Index S&P 500 přidal pouze 0,3 %, včera ale opět pokořil své historické maximum, které je nově nastaveno na 4551,44 bodů. V sektorovém pojetí nejhůře dopadl energetický sektor, se ztrátou 1,8 %.
  • S&P 500 na nových historických maximech, AUD po datech inflace posiluje, EUR pod tlakem, GBP a NZD dnes v hlavních rolích; denní přehled událostí
    Představitelé Evropské unie se včera domluvili na rozšíření seznamu ruských osob, jejichž aktiva budou zmr...
  • S&P 500 na nových maximech
    Index S&P 500 v pátek vyskočil o 1,8 %, čímž prodloužil čtvrteční zisky a index uzavřel na nejvyšších úrovních za devět měsíců a je na ceně 4 215 USD. Stále není oficiální oznámení ohledně amerického veřejného dluhu, takže je větší důvěra v akcii než v americkém dolaru. Stochastik naznačuje pokles, ale cenový graf nám nic takového nenaznačuje. Jelikož jsme překonali úroveň 4 200 USD, tak nejbližší a důležitá úroveň je 4 300 USD. Kdyby nastal pokles, tak nejbližší support je na rostoucí trendové čáře nebo na ceně 4 105 USD. Jelikož v pátek trh vyskočil o zmiňovaných 1,8 % a včera byl statní svátek v Americe, je pravděpodobné, že dnes nebude trh moc volatilní.
  • SP 500 našel znovu sílu k růstu
    Americký akciový index SP 500 v současné době testuje 50denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) a krátkodobé oscilátory tento poslední pokrok podporují. MACD vyskočil nad svou červenou signální čáru v pozitivním pásmu, zatímco RSI se pohybuje nad neutrální hranicí 50 bodů. Pokud kupující cenu vyženou nad 50denní SMA, mohla by se počáteční rezistence nacházet v oblasti nedávného odmítnutí na úrovni 4540. Po překonání této zóny by index mohl vzrůst směrem k 16měsíčnímu maximu na úrovni 4606 bodů.
  • S&P500 odvrátil propad do medvědího trhu
    Zámořské akcie pokračovaly v propadu, ten ale není zdaleka tak dramatický, jako tomu bylo v posledních dnech. Klíčový index S&P500 tak sice uzavřel níže o 0,6%, ale stále nad hranicí označující medvědí trh (3856 bodů). Nejvíce včera ztratil průmyslový index Dow Jones , tažený velkým propadem společnosti Cisco Systems (-13,7 %), která ohlásila neuspokojivý výhled hospodaření pro letošní rok, především šlo o snížení výhledu růstu výnosů. Za tím stojí především faktory stažení se z ruského trhu a nedostatek komponent, spojený s uzavíráním čínské ekonomiky kvůli koronavirovým opatřením.
  • S&P 500 opět sílí, skončila korekce?
    Prosincový futures kontrakt hlavního akciového indexu S&P 500 v mimoburzovním obchodování zpevňuje 0,6 % d/d na 1937...
  • S&P 500 PLUMMETED DOWN AFTER PUBLICATION OF THE MIXED DATA FROM THE US LABOR MARKET
    A long-expected report from the U.S. Department of Labor was published on Friday. It covered a number of new jobs and ...
  • S&P 500 po nečekaném kroku SNB slábne
    Březnový futures kontrakt hlavního akciového indexu S&P 500 v mimoburzovním obchodování klesá 0,4 % d/d na 2002. Denní zisky vymazalo překvapivé rozhodnutí švýcarské centrální banky zrušit limit na kurs EUR/CHF, což vyvolalo astronomické posílení švýcarského franku na všech paritách v řádu desítek %! Krok lze chápat i jako kapitulaci banky prot tlaku trhů na posilování švýcarského franku a signál silného sentimentu preference aktiv jistoty.
  • S&P 500: Po propadech obrat (křehký)
    Zářijový kontrakt S&P 500 roste 1,0 %  d/d na 1956. Trhu pomáhá obrat čínského akciového trhu, který během dne zpevnil...
  • S&P 500 po zápisu Fedu na rezistenci 1966
    Prosincový futures kontrakt hlavního akciového indexu S&P 500 v mimoburzovním obchodování zpevňuje 0,3 % d/d na 1967...
  • S&P 500 propadl nejvíce od února
    Americké akciové trhy v pátek propadly nejvíce od února tohoto roku, když index S&P 500 propadl o 2,3 %, DJIA odepsal 2,53 % a Nasdaq ztratil 2,23 %. Dvouciferný růst si připsaly akcie video konferenční společnosti Zoom. Výprodeji na trhu se dokázaly vyhnout například i společnost Netflix nebo rozvozce jídla DoorDash. Dvouciferné zisky zaznamenaly akcie společností, které jsou navázané na boj s Covid-19, když akcie BioNTech přidaly 14 %, akcie Novavax posílily o 9 % a akcie Moderna poskočily dokonce o 20,5 %.
  • S&P 500 propadl šestý den v řadě
    Index S&P 500 se včera pokusil ukončit sérii pěti propadů v řadě, ale navzdory nadějnému úvodu zisky neudržel. Mezi nejrychleji rostoucími tituly v rámci indexu S&P 500 byly akcie provozovatelů výletních lodí. Akcie Norwegian Cruise Line Holding posílily o více než 11 % poté, co analytici UBS zvýšili doporučení pro tento titul na „koupit“ z „neutrální“. Strmý růst zaznamenaly i akcie konkurenčních společností Royal Caribbean a Carnival. Společnost PepsiCo včera jako první gigant na Wall Street představila svá čísla za 3Q, kdy hospodařila se ziskem 1,97 USD/akcii, zatímco analytici v průměru očekávali 1,84 USD/akcii. Vedení této firmy navíc zvýšilo celoroční výhled zisku na 6,73 USD z 6,63 USD/akcii. Akcie PepsiCo posílily o více než 4 %.
  • SP 500 prudce překonal hranici 5 000
    Americký akciový index SP 500 od svého dna v říjnu 2023 předvádí působivou rallye a vytváří po sobě jdoucí historická maxima. Vzhledem k tomu, že se cena obchoduje v neprobádaných vodách, mohla by Fibonacciho prodloužení jeho posledního klesajícího trendu představovat potenciální budoucí zóny odporu. Pokud by býčí tlaky přetrvaly, mohli by si kupci zpočátku nárokovat cenu 5130.
  • S&P 500 před CPI a regionálními indexy průmyslu roste
    Aktuálně: Prosincový kontrakt S&P 500 roste 0,6 % d/d na 1996 po včerejší stagnaci. Trh se alespoň prozatím oklepal je...
  • S&P 500 před indexem ISM služeb stagnuje
    Zářijový futures kontrakt hlavního akciového indexu S&P 500 v mimoburzovním obchodování stagnuje d/d na 1998. Index...
  • S&P 500 přes smíšená data blízko maxim
    Zářijový kontrakt S&P 500 klesá 0,1% d/d na 2109. Ve středu hlavní americké akciové indexy při mírně nadprůměrných zobchodovaných objemech slábly hlavně kvůli zklamání z výsledků technologického sektoru. Sektor indexu S&P 500 včera ztratil 1,6%, což znamenalo nejhorší výkonnost ze sledovaných sektorů. Největší ztrátu sektoru připsal pokles cen akcií Apple 4,3%, poté co zklamaly předpovědi tržeb na čtvrté čtvrtletí. K poklesu přidal i Microsoft propadem cen akcií 3,7% po rekordní čtvrtletní ztrátě v souvislosti s poklesem poptávky po operačním systému Windows. Akcie Yahoo klesly 1,2% po předpovědi tržeb pro toto čtvrtletí zaostávající za očekáváním. Nedávno zklamala data IBM a jiných technologických firem. Naopak ale posílily akcie sektoru realit v souvislosti se zlepšenými zprávami segmentu.
  • S&P 500: příznivé prostředí pro akcie trvá
    Hlavní akciový index S&P 500 v mimoburzovním obchodování kolísá kolem konečných středečních úrovní 1883 nedaleko re...
  • SP500 roste již třetí den, čeká na data z trhu práce
    SP500 index se obchodoval v zisku 0.15% během Londýnské seance v pátek ráno a pohyboval se kolem úrovně 2,645 USD. Volatilita by měla být větší během dnešního dne.
  • SP500 roste již 9 dní v řadě
    Americký akciový index SP500 roste již od minulého úterý a v pátek ráno se obchodoval v 0.2% zisku, pohybujíc se kolem 2,755 USD během Londýnské seance.
  • S&P 500 rostl nejrychleji za dva týdny
    Americké akciové trhy včera rostly druhým dnem v řadě, a tak pokračovaly v umazávání ztrát z úvodu týdne. Akcie Tesla se obchodovaly první den po stock splitu v poměru 1:3, a tak se jejich cena ocitla navzdory minimální reálné změně na úrovni těsně pod 300 USD. Společnost zaměřená na vodíkovou energii Plug Power oznámila pakt s Amazonem, což poslalo její akcie o 9 % výše na 30 USD. Akcie Snowflake posílily o více než 20 %. Akcie Nvidia sice v úvodu mírně ztrácely, ale postupně obrátily do zelených čísel, a nakonec zavřely o zhruba 4 % výše.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank