Čtvrtek 28. březen 2024 20:58
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

S&P 500 na nových historických maximech, AUD po datech inflace posiluje, EUR pod tlakem, GBP a NZD dnes v hlavních rolích; denní přehled událostí

23.07.2014 10:18  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Představitelé Evropské unie se včera domluvili na rozšíření seznamu ruských osob, jejichž aktiva budou zmražena a budou jim odepřena víza. Nicméně nové sankce nebyly v reakci na sestřelení malajsijského letadla přijaty, což bylo zklamáním hlavně pro Spojené státy. Podrobněji o včerejším zasedání ministrů zahraničních věcí EU 28 si můžete přečíst například zde.

Americký akciový trh má za sebou úspěšnou obchodní seanci. Index S&P 500 uzavřel na nových historických maximech (1 983,53 bodu) v reakci na výsledkovou sezónu a americká makrodata a připsal si tak 0,50 procenta zisku. Dow Jones posílil o 0,36 procenta a technologický Nasdaq vzrostl o 0,71 procenta.  Index výrobní aktivity oblasti Richmond vzrostl v červenci o 2 body výše, než byla očekávání. Prodeje existujících domů rovněž v červnu pozitivně překvapily svým výsledkem, když dosáhly 8měsíčních maxim. Dobrá hospodářská data zveřejnila včera i společnost Apple a Microsoft. 

Australský dolar v noci posílil na 2týdenní maxima vůči USD po zveřejnění dat inflace. Ačkoliv index spotřebitelských cen (CPI) vzrostl jenom mírně ve druhém čtvrtletí, ukazatel základní inflace tzv. zkrácený průměr (trimmed mean) posílil mezi kvartálně o 0,8 procenta a meziročně až o 2,9 procenta, čímž se cenová hladina dostává k horní úrovni inflačního cílového pásma. To má australská centrální banka v rozmezí 2 – 3 procent. Investoři v reakci na data snižují sázky na potenciální pokles úrokových sazeb s cílem podpořit ekonomiku zasaženu nižší čínskou poptávkou po komoditách z 50 na 28 procent, což mluví ve prospěch australského dolaru.

V noci zasedá novozélandská centrální banka (RBNZ),
od níž se očekává zvýšení sazeb. Nicméně po nižších datech inflace z předchozího týdne se někteří domnívají, že banka si může dát po předchozích 3 zvýšeních na chvíli pauzu. Důležitý bude rovněž výhled její další činnosti v oblasti monetární politiky, který by měla RBNZ v noci rovněž nastínit.

Euro se propadlo na 8 měsíční minima vůči USD kvůli obavám z ochromení společného hospodářství eurozóny sankcemi vůči Rusku. Na negativní vývoj měnového páru má vliv i dlouhodobý výhled rozdílných monetárních politik centrálních bank. Zatímco u Fedu se příští rok očekává zvýšení úrokových sazeb a letos v říjnu definitivní ukončení program QE, tak ECB schválila TLTRO a spekuluje se o potenciálním QE. Zvýšení úrokových sazeb ve společné měnové unii je zatím v nedohlednu. Euro ztrácí i vůči dalším měnám, například EUR/GBP je nejníže od loňského srpna. Výrazný propad lze vidět i vůči JPY nebo AUD. Důležité makroekonomické informace z eurozóny budou zveřejněny ve čtvrtek (PMI) a v pátek (IFO). Zajímavé je určitě sledovat vývoj EUR vůči CHF, kde dno kurzu stanovuje švýcarská centrální banka na úrovni 1,20. Prémie mezi výnosy z německých a amerických 2letých dluhopisů se zvýšila na 0,46 procenta, což je nejvýše od roku 2007. Tato informace rovněž mluví v prospěch USD vůči EUR.

Makrokalendář pro dnešní den:

  • 10:30 – Británie - zveřejnění zápisu z posledního zasedání BoE + počet schválených hypoték
  • 12:00 – Británie – realizované prodeje CBI
  • 13:45 – Británie – projev Marka Carneyho (BoE)
  • 14:30 – Kanada – maloobchodní prodeje
  • 16:00 – eurozóna – spotřebitelská důvěra
  • 23:00 – Nový Zéland – zasedání centrální banky (RBNZ)
    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • SP500 bez změny během klidného pondělku
      Americký benchmarkový index SP500 se v pondělí obchodoval bez výraznější volatility a nacházel se kolem úrovně 2,555 USD během Londýnské seance, s nulovou intradenní změnou.
    • SP 500 čeká na vyhlášení FEDU
      Index SP 500 se pohybuje v zelených číslech, protože trh s napětím očekává události tohoto týdne. Medvědi se snaží uplatnit svůj vliv na další sestupnou fázi, ale většina účastníků trhu se v tuto chvíli pravděpodobně nechystá k agresivnímu zaujímání pozic. Indikátory hybnosti jsou mezitím ve vyčkávacím režimu, přičemž stochastický ukazatel se opět ukázal jako nej netrpělivější. ADX se ustálil pod hranicí 25, což signalizuje trh bez trendu.
    • S&P 500 denní graf
      S&P 500 se nemůže dostat přes hranici rezistence na ceně 4156,32, kde se trh odrazil a začal klesat až k rostoucí trendové čáře. Je potřeba zmínit, že index S&P 500 se od začátku roku obchoduje v rozmezí 9,7 procentuální bodu, což je nejužší rozmezí za srovnatelné období od roku 2017.
    • 🚀S&P 500 dosahuje nové historické maximum❗
      Pozitívny sentiment z predchádzajúceho týždňa pokračuje aj dnes a tak index S&P 500, ako aj kontrakty US500 dosahujú nové rekordné maximá. Ako si môžeme všimnúť, riziko súvisiace s Omikrónom, malo len krátkodobý dopad na americký akciový trh, aj keď nemôžeme predpokladať, že hrozba úplne pominula. Goldman Sachs očakáva, že ekonomická aktivita v prvom štvrťroku výrazne poklesne v dôsledku nového variantu koronavírusu.
    • S&P 500 futures rychle roste, trh narazil na horní limitu obchodního rozpětí
      Globální akciové trhy se snaží korigovat včerejší výprodej. S&P 500 futures (US500) narazil na horní limitu povoleného obchodního rozpětí ve výši 5 %, která zabránila dalšímu růstu. Včera se obchodníci dočkali podobné situace s tím zásadním rozdílem, že trh narazil na spodní pětiprocentní limitu v době masivního výprodeje. Nálada se výrazně zlepšila, což je zřetelné také na dopoledním obchodování evropských akciových indexů. Německý DAX překonal úroveň 11 000 bodů! Pozor na skutečnost, že na trhu stále existuje vysoké riziko, které může náladu obchodníků rychle změnit a poslat indexy znovu do negativního teritoria.
    • S&P 500 IS TRADED POSITIVELY AFTER A RELEASE OF A STRONG INFORMATION FROM THE LABOR MARKET
      S&P 500 is traded positively on Thursday. Traders got optimistic after a release of a strong statistics from the US la...
    • S&P500 je zpět v blízkosti úrovně 3000 bodů, otevře do černých čísel
      Akcie začaly nový týden na pozitivní vlně. Hlavní evropské akciové indexy se obchodují převážně v černých číslech. Index DAX se pohybuje zpět nad úrovní 12 200 bodů a nachází se tak nejvýše za posledních 5 týdnů. Dobrou náladu si akcie převzaly ze sklonku minulého týdne, kdy trhy rostly díky optimismu ohledně obnovení jednání mezi USA a Čínou o nové obchodní smlouvě. Nevýrazné výsledky NFP a o něco méně holubičí projev guvernéra Fedu Powella neudělaly žádné výraznější škody. Po bouřlivém srpnu tak září zatím nabízí podstatně příjemnější prostředí pro akciové investory.
    • S&P 500 klesá: Jaká bude výsledková sezóna?
      Hlavní akciový index S&P 500 v mimoburzovním obchodování slábne 0,3% d/d na 1860 s tím, jak trh s obavami sleduje n...
    • SP500 nad 1600 bodmi
      Trh práce potešilV piatok sa pozornosť finančných trhov sústreďovala hlavne na dáta z US trhu práce. Tie výrazn...
    • S&P 500 na historickém maximu
      Zámořské trhy včera obchodovaly smíšeně. Dow Jones Industrial Average skončil v lehkém záporu. Naopak technologický Nasdaq lehce přidával a zakončil obchodní den 0,6 % v zelených číslech. Index S&P 500 přidal pouze 0,3 %, včera ale opět pokořil své historické maximum, které je nově nastaveno na 4551,44 bodů. V sektorovém pojetí nejhůře dopadl energetický sektor, se ztrátou 1,8 %.
    • S&P 500 na nových maximech
      Index S&P 500 v pátek vyskočil o 1,8 %, čímž prodloužil čtvrteční zisky a index uzavřel na nejvyšších úrovních za devět měsíců a je na ceně 4 215 USD. Stále není oficiální oznámení ohledně amerického veřejného dluhu, takže je větší důvěra v akcii než v americkém dolaru. Stochastik naznačuje pokles, ale cenový graf nám nic takového nenaznačuje. Jelikož jsme překonali úroveň 4 200 USD, tak nejbližší a důležitá úroveň je 4 300 USD. Kdyby nastal pokles, tak nejbližší support je na rostoucí trendové čáře nebo na ceně 4 105 USD. Jelikož v pátek trh vyskočil o zmiňovaných 1,8 % a včera byl statní svátek v Americe, je pravděpodobné, že dnes nebude trh moc volatilní.
    • SP 500 našel znovu sílu k růstu
      Americký akciový index SP 500 v současné době testuje 50denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) a krátkodobé oscilátory tento poslední pokrok podporují. MACD vyskočil nad svou červenou signální čáru v pozitivním pásmu, zatímco RSI se pohybuje nad neutrální hranicí 50 bodů. Pokud kupující cenu vyženou nad 50denní SMA, mohla by se počáteční rezistence nacházet v oblasti nedávného odmítnutí na úrovni 4540. Po překonání této zóny by index mohl vzrůst směrem k 16měsíčnímu maximu na úrovni 4606 bodů.
    • S&P500 odvrátil propad do medvědího trhu
      Zámořské akcie pokračovaly v propadu, ten ale není zdaleka tak dramatický, jako tomu bylo v posledních dnech. Klíčový index S&P500 tak sice uzavřel níže o 0,6%, ale stále nad hranicí označující medvědí trh (3856 bodů). Nejvíce včera ztratil průmyslový index Dow Jones , tažený velkým propadem společnosti Cisco Systems (-13,7 %), která ohlásila neuspokojivý výhled hospodaření pro letošní rok, především šlo o snížení výhledu růstu výnosů. Za tím stojí především faktory stažení se z ruského trhu a nedostatek komponent, spojený s uzavíráním čínské ekonomiky kvůli koronavirovým opatřením.
    • S&P 500 opět sílí, skončila korekce?
      Prosincový futures kontrakt hlavního akciového indexu S&P 500 v mimoburzovním obchodování zpevňuje 0,6 % d/d na 1937...
    • S&P 500 PLUMMETED DOWN AFTER PUBLICATION OF THE MIXED DATA FROM THE US LABOR MARKET
      A long-expected report from the U.S. Department of Labor was published on Friday. It covered a number of new jobs and ...
    • S&P 500 po nečekaném kroku SNB slábne
      Březnový futures kontrakt hlavního akciového indexu S&P 500 v mimoburzovním obchodování klesá 0,4 % d/d na 2002. Denní zisky vymazalo překvapivé rozhodnutí švýcarské centrální banky zrušit limit na kurs EUR/CHF, což vyvolalo astronomické posílení švýcarského franku na všech paritách v řádu desítek %! Krok lze chápat i jako kapitulaci banky prot tlaku trhů na posilování švýcarského franku a signál silného sentimentu preference aktiv jistoty.
    • S&P 500: Po propadech obrat (křehký)
      Zářijový kontrakt S&P 500 roste 1,0 %  d/d na 1956. Trhu pomáhá obrat čínského akciového trhu, který během dne zpevnil...
    • S&P 500 po zápisu Fedu na rezistenci 1966
      Prosincový futures kontrakt hlavního akciového indexu S&P 500 v mimoburzovním obchodování zpevňuje 0,3 % d/d na 1967...
    • SP500 pri tope, zisky rekordné
      Výsledková sezóna v US pokračuje na plné obrátky a podľa dát spoločnosti Bloomberg až 75% z 93 firiem indexu SP500, ktoré zverejnili korporátn...
    • S&P 500 propadl nejvíce od února
      Americké akciové trhy v pátek propadly nejvíce od února tohoto roku, když index S&P 500 propadl o 2,3 %, DJIA odepsal 2,53 % a Nasdaq ztratil 2,23 %. Dvouciferný růst si připsaly akcie video konferenční společnosti Zoom. Výprodeji na trhu se dokázaly vyhnout například i společnost Netflix nebo rozvozce jídla DoorDash. Dvouciferné zisky zaznamenaly akcie společností, které jsou navázané na boj s Covid-19, když akcie BioNTech přidaly 14 %, akcie Novavax posílily o 9 % a akcie Moderna poskočily dokonce o 20,5 %.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    Forex brokeři
    FxNet
    ATC Brokers
    Pax Forex
    reklama
    Fintokei ProTrader