Úterý 19. březen 2024 06:12
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex krypto ebook

Summit EU: Jedenáctka zemí dostala zelenou ke zdanění finančních transakcí. Ve hře je prodloužení splatnosti půjček Portugalsku a Irsku

22.01.2013 14:14  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Německo, Francie, Řecko, ale také Slovensko nebo Rakousko jsou mezi zeměmi, kterým po dnešním rozhodnutí ministrů financí eurozóny již nic nebrání v zavedení daně z finančních transakcí. Rozhodnutí evropských politických špiček nakonec zůstalo jen napůl cesty proti návrhu Evropské komise počítajícího s celoevropskou platností nové daně, proti které se postavila například Velká Británie a Česká republika. EK nyní připraví nový a konkrétnější návrh a k zavedení daně může dojít již od začátku příštího roku.

Irský ministr financí Michael Noonan ještě před dnešním jednáním s jeho evropskými protějšky uvedl, že lze očekávat, že jedenáctka zemí Evropské unie dostane dnes zelenou k zavedení nového zdanění finančních transakcí. Agentura Reuters potom s odvoláním na své zdroje z jednání uvedla, že návrh prošel díky hlasům většiny ministrů financí EU. Hlasování se prý zdrželi zástupci Velké Británie, Lucemburska, České republiky a Malty.

Evropská komise ve svém prvotním návrhu na zavedení daně z transakcí s dluhopisy a akciemi počítala se zapojením všech členských zemí EU. Navrhovala přitom sazbu daně na úrovni 0,1 procenta a u derivátů 0,01 procenta a od nového zdanění si slibovala desítky miliardy eur do rozpočtu. Kvůli odporu Británie, České republiky i dalších zemí, které se obávaly možného odlivu finančních operací z EU či přenesení nákladů na daň na spotřebitele, plán zavést daň v celé EU neuspěl.

Tváří v tvář neústupné politické opozici se část států rozhodla vydat cestou takzvané posílené spolupráce. To je nástroj umožňující skupině nejméně devíti zemí EU postupovat společně v oblastech, kde to není možné v celé "sedmadvacítce", pokud věc schválí zástupci členských zemí kvalifikovanou většinou EU.

Českou republiku na dnešním jednání v Bruselu zastupuje ministr financí Miroslav Kalousek. Ten se již dříve nechal slyšet, že ČR sice daň z finančních transakcí zavést nechce, ale zároveň nebude ani blokovat zesílenou spolupráci zemí, které ji přijmout chtějí. Tomu odpovídá jeho dnešní údajné zdržení se hlasování o celé věci. 

"Jsou země, které ji nezavedou nikdy. Česká republika jasně řekla, že daň z finančních transakcí chápe jako protirůstový impulz, jako nástroj, který by brzdil ekonomiku, který by přenesl tuto daň na cenu produktů, na konečné spotřebitele, na ty, kteří chtějí investovat," vysvětlil dnes postoj ČR ministr financí Miroslav Kalousek. "Nejsme v tom zcela osamoceni," zdůraznil k české opozici vůči návrhu s tím, že kritické je třeba i Švédsko, Británie i další země.

Po dnešním odhlasování návrhu může tedy dojít k zavedení daně z finančních transakcí v zemích, které se tak rozhodly. Jedná se o Německo, Francii, Belgii, Řecko, Portugalsko, Itálie, Španělsko, Rakousko, Slovensko, Estonsko a Slovinsko. Další země EU mají nadále otevřenou možnost připojit se k této jedenáctce zemí a nový typ zdanění také zavést později.

Evropská komise může nyní připravit nový návrh na podobu a provedení daně z finančních transakcí. Dle expertů lze očekávat, že se nebude příliš lišit od toho původního. "Bude-li mezi zapojenými členskými zeměmi politická vůle k rychlému jednání, pak existuje možnost, že by mohla (daň) vstoupit v platnost od 1. ledna 2014," řekl dnes agentuře Reuters Algirdas Semeta, evropský komisař pro daňové otázky.

Více času pro Portugalsko a Irsko?

Dalším nečekaným vyústěním dnešního setkání ministrů financí zemí Evropské unie v Bruselu je jejich naznačená ochota k ústupkům v rámci dříve navrženého plánu splátek mezinárodní finanční pomoci, která byla poskytnuta Irsku a Portugalsku. Ta přichází poté, co mezinárodní věřitelé loni nakonec ustoupili požadavkům Řecka na zmírnění podmínek finanční pomoci.

Irský ministr financí Michael Noonan se již dnes v noci po jednání ministrů financí eurozóny nechal slyšet, že se účastníci setkání rozhodli zvážit možnost prodloužení splatnosti finanční pomoci pro Irsko a Portugalsko.

Eurokomisař Oli Rehn potom za Evropskou komisi dnes vyjádřil „pozitivní“ postoj vůči prodloužení splatnosti záchranných půjček oběma zemím a dodal, že celou věcí se bude více zabývat až další setkání ministrů financí Evropské unie. Další summit EU je přitom naplánovaný až na březen.

Rehn, který je eurokomisařem pro hospodářské a měnové záležitosti, při dnešním projevu před novináři vyjádřil přesvědčení, že se Irsku i Portugalsku již letospodaří úspěšný úplný návrat na finanční trhy.

 

(Zdroj: The Telegraph, Bloomberg, ČTK, Reuters, EurActiv)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Sumár: 8.1.2016
    Negatívny sentiment, ktorý v priebehu tohto týždňa prevzal kontrolu nad finančnými trhmi kvôli opätovným obavám o číns...
  • Sumit EU sa posúva
    Prezident EU dnes uviedol, že sa summit EU odkladá na 23. okt&oac...
  • Summers naléhá na Fed, aby ponechal zvýšené sazby
    Bývalý ministr financí Larry Summers řekl, že Fed by měl pokračovat ve své současné politice. Navíc varoval, že očekávání, že centrální banka změní svou politiku, jsou nesmyslná a zhoršila situaci mezi ekonomy kvůli růstu inflace.
  • Summers sa vzdal kandidatúry
    Piatkové obchodovanie na US akciovom trhu sa nieslo v rastovom tóne a to aj napriek tomu, že všetky makrodáta...
  • Summit bude, ale bez čísel
    Včerajšie vyjadrenia, že summit EU naplánovaný ...
  • Summit EU
    Predbežné správy zo summitu EU poukazujú na to,...
  • Summit EU
    Aj keď na oficiálne závery "definitívneho&...
  • Summit EU
    "Pôžička od EFSF bude mať predĺženú dobu splatnosti z 7 ro...
  • Summit EU
    "Trichet akceptuje selektívny default."...
  • Summit EU: Brexit v nedohlednu - Ranní analýza 17.10.2018
    První komentáře evropských ministrů ohledně Brexitu ze summitu EU zní spíše negativně. Michel Barnier, hlavní vyjednavač za EU řekl, že je otevřený možnosti prodloužit odchod UK o další rok. Donald Tusk, předseda Evropské rady řekl, že žádná dohoda je pravděpodobnější než kdy předtím. Také chce po Mayové zbrusu nové návrhy ohledně řešení irských hranic. Summit se koná ve dnech 17.-18.10.2018 a měl být finální přípravou před listopadovou mimořádnou schůzkou kde se mělo vše dořešit a formalizovat. Měnový pár GBP/USD díky těmto zprávám oslabuje.
  • Summit EU: listopadová schůzka se ruší - ranní analýza 18.10.2018
    Představitelé EU odvolali listopadovou mimořádnou schůzku ohledně Brexitu, jelikož nedošlo k uspokojivému pokroku. Tereza Mayová naznačila, že UK je připravená prodloužit přechodné období, aby bylo více času na jednání. Doposud také nepřišla a novými nápady ohledně řešení irských hranic. Lídři EU si při večeři a debatování o dalším postupu ohledně Brexitu pochutnávali na smažených houbách, filetu z Kambaly pošírovaném v pšeničném pivu a na triu ovocných sorbetů.
  • Summit EU nesklame
    Euro trpí z každej strany: zníženie ratingu Cypru nasledovan&...
  • Summit EU schválil rozšíření sankcí za turecký průzkum těžby
    Evropská unie rozšíří sankční seznam osob spojených s kontroverzním tureckým průzkumem těžby ve východním Středomoří. Na kroku, před kterým Ankara evropský blok varovala, se dnes po dlouhých výměnách názorů shodli prezidenti a premiéři členských zemí na summitu v Bruselu. Političtí vůdci zdůraznili, že si přejí přátelské vztahy se strategickým partnerem, avšak Turecko podle nich pokračuje v "jednostranných provokacích". Rozhodnout o dalším směřování obchodních a hospodářských vztahů má podle nich EU v březnu. Turecko označilo nové sankce za nezákonné, pro Řecko jsou závěry summitu zklamáním.
  • Summit G20 je středem zájmu
    Finanční trhy byly minulý týden pod tlakem. Za prvé, konflikt mezi setkáním v rámci asijsko-tichomořské hospodářské spolupráce tlačí na trhy v červené zóně, protože skeptický pohled na rychlé vyřešení konfliktu mezi USA a Čínou získává převahu, a tím podkopává optimismus investorů, neboť summit G20, který by se měl konat tento týden, nebude mít požadovaný vliv na globální růst. Poté, spolu s pokračujícím napětím souvisejícím s nákladným plánem italských výdajů a konfrontací mezi Evropskou komisí a italskou populistickou koalicí, zatěžují obavy z rostoucích čísel jednotnou měnu. Obavy z potenciální recese v rámci eurozóny zůstávají ale utlumené.
  • Summit G20: Západ se snaží naklonit si Indii a získat zpět ztrácený vliv na Blízkém východě, chystá obří infrastrukturní projekt. Je za pět minut dvanáct
    Západ se snaží znatelně prohloubit ekonomickou spolupráci s Indií a získat ji tak více na svoji stranu. I tak by se dala shrnout dosavadní jednání na summitu skupiny G 20, který právě probíhá zrovna v Indii. Zmíněná snaha Západu je v době rapidně vzrůstajícího globálního hospodářského významu hostitelské země a silného a sílícího geopolitického napětí ve vztahu Západu a Ruska a Západu a Číny důležitější než kdy jindy.
  • Summitovanie pokračuje v marci
    Nejasnosti ohľadom riešenia dlhovej krízy v eurozóne ako aj...
  • Summit zemí G7 ukazuje, že Západ už účinné sankce pro Rusku vyčerpal. Ekonomický a geopolitický význam skupiny G7 postupně upadá
    V bavorských Alpách dnes začal summit zemí skupiny G7. Tato skupina sestává z klíčových ekonomik Západu. Těžko už jejím všem členům přisuzovat adjektivum „světově nejvýznamnější hospodářství“, jež jim bezesporu svého času náleželo.
  • Sú nízke ceny ropy pre ekonomiku dobré či zlé?
    Dôvera rastu globálnej ekonomiky a finančných trhov je od začiatku nového roka otriasaná hlavne z dvoch dôvodov. Prvým je neustále sa stupňujúca obava o spomaľovanie čínskej ekonomiky, čo zároveň predstavuje hrozbu nižšieho celkového globálneho rastu a druhým dôvodom je pokles cien hlavných komodít a predovšetkým ropy.
  • Superagresivní politika Fedu se odkládá
    Bitcoin a ether mírně obnovily své pozice poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell učinil řadu prohlášení, z nichž vyplynulo, že "zatím není nic jasné". Superagresivní politika Fedu se odkládá. Hrozba čtyř zvýšení úrokových sazeb v USA v letošním roce zůstává pouze hrozbou, neboť Jerome Powell sice potvrdil informaci, že Fed letos začne zvyšovat sazby a snižovat bilanci, nicméně centrální banka zatím nerozhodla, jak agresivní tato politika bude. Na úplný obrázek si počkáme dva až šest měsíců.
  • Super bilancia - superMária
    Včerajší výpredaj na akciovom a FX trhu nezastavili ani &ua...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024