Úterý 19. březen 2024 08:52
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Energetika zažila silný týden, ceny ropy stoupají společně s inflací

16.06.2021 13:04  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Ceny komodit už třetí týden rostou. Všeobecný vzestup energetiky a kovů více než vyvážil oslabení některých oblastí zemědělského sektoru. A tak se Bloomberg Commodity Spot Index, který sleduje výnosy za přední kontraktní měsíc hlavních komoditních futures, i ke konci minulého týdne nadále držel poblíž desetiletého maxima.

Jedním z klíčových faktorů zůstává rostoucí inflace, k níž do určité míry přispívají zvýšené náklady vstupů způsobené prudkým vzedmutím cen komodit. V Číně dosáhla inflace výrobních cen, měřená pomocí PPI, nejvyšší úrovně od roku 2008. V rámci nepolevující snahy přitáhnout cenám komodit uzdu a udržet inflaci pod kontrolou už začaly vládní úřady nabízet uvolnění státních rezerv průmyslových kovů. Také v USA stouply spotřebitelské ceny meziročně o 5 %, což představuje nejrychlejší tempo růstu od roku 2008, a jádrová inflace se vyšplhala nejvýš od roku 1992.

To ovšem nijak neodstrašilo investory na dluhopisovém trhu, kde se výnosy propadly na nová minima současného cyklu. Za tímto trendem stojí fakt, že v současnosti akceptují názor Fedu, že se prudce rostoucí inflace brzy zklidní, ale i záplava likvidity – na trh jsou totiž pumpovány další a další dolary. Americké ministerstvo financí dál snižuje prostředky na svém účtu, takže do 1. srpna zbude z loňských 1800 miliard dolarů jen necelých 500 miliard. Kombinace nižších výnosů a slabšího dolaru přispívá k ochotě riskovat na všech trzích, včetně těch komoditních.


Největším vzestupem se mohou za poslední týden pochlubit dva komoditní future kontrakty zaměřené na Evropu, které ve výše zmiňovaném komoditním indexu zohledněny nejsou -- Dutch TTF Gas (futures na zemní plyn na holandském obchodní bodě TTF) a ECX Carbon (futures na uhlíkové emise na evropské emisní burze). Front-month kontrakt na plyn na obchodním bodě TTF, který představuje evropský referenční kontrakt, dosáhl svého pětiměsíčního maxima. Příčinou je spojení omezené nabídky kvůli nadprůměrným teplotám, dočasného přiškrcení dodávek plynu z Norska a Ruska a samozřejmě i dalšího zdražování evropských emisních povolenek. Jejich cena už přesáhla 53 € za tunu.

V posledním roce a hlavně od loňského listopadu vystřelil futures kontrakt ICE EUA, který odpovídá jedné tuně uhlíkových emisí, strmě vzhůru. Obchoduje se už na 40 eurech, tedy 300 % nad průměrem předchozích pěti let. V listopadu se totiž objevily první zprávy o funkční vakcíně, což byl jasný signál, že existuje cesta ke globálnímu zotavení. Zároveň byl americkým prezidentem zvolen Joe Biden, jehož politika je více ekologicky orientovaná.

Zdroj: Saxo Group

Železná ruda: Výsledkovým tabulkám vévodily v posledním týdnu také futures na železnou rudu obchodované v Singapuru. Jejich výrazné posílení bylo jen pokračováním zotavení po 27% propadu z minulého měsíce, kdy se Čína poprvé neúspěšně pokoušela zkrotit prudký růst cen komodit. Navzdory vládním snahám však zůstává poptávka čínských ocelářů vysoká a trh teď pozorně sleduje, zda nedojde k přerušení dodávek z Brazílie.

Pohyby na obilných trzích byly nejednoznačné, ale celkově ceny v týdnu následujícím po každoměsíčním zveřejnění zprávy WASDE (World Agriculture Supply and Demand) amerického ministerstva zemědělství spíše klesaly. Poté, co zpráva potvrdila, že bude nabídka kukuřice kvůli výrazné poptávce výrobců etanolu a exportních sektorů nižší, než se očekávalo, si kukuřice už druhý týden po sobě polepšila – i když nijak extra. Meteorologické modely navíc předpovídají, že bude v klíčových produkčních regionech USA dál převládat suché počasí. U pšenice sice nedávno došlo ke korekci kvůli obavám, že se na její úrodě podepíše sucho, ale už se vzpamatovala a v minulém týdnu se její cena nikam nepohnula. Sójové boby mezitím zůstávají pod tlakem. Americké ministerstvo zemědělství totiž prohlásilo, že budou jejich zásoby větší, než se očekávalo, protože vysoké ceny tlumí poptávku po sójovém oleji i sójovém šrotu.

Ropa už třetí týden stoupala. Ropa Brent získala oporu nad 70 dolary a WTI uzavřela nejvýš od roku 2018. Ale i když se v druhé polovině letošního roku sice očekává další vzestup, tempo růstu se poněkud zmírnilo. Trhy se začaly zamýšlet nad tím, zda už se většina obnovené poptávky západní polokoule do cen nepromítla.

Ve čtvrtek jsme byli svědky toho, jak by se mohla na cenách krátkodobě negativně podepsat jaderná dohoda s Íránem. Algoritmy, kterými se řídí velká část denního obchodování na trhu s futures, totiž chybně vyhodnotily zprávu, že Spojené ztráty zrušily sankce vůči jednomu íránskému občanovi a nikoli celému Íránu, a na okamžik zavládl chaos. Ceny ropy Brent i WTI se na krátko propadly o více než 2 %. Později se však vrátily zpět na původní úroveň. Podle webu TankerTrackers.com má íránská flotila supertankerů v současnosti naloženo 70 milionů barelů kondenzovaného plynu a hladina zásob dál stoupá. Poptávka jejich největšího zákazníka, Číny, je totiž nedostatečná.

Pravidelné zprávy organizací EIA, OPEC a IEA vidí poptávku po ropě slibně a IEA očekává, že se celosvětová poptávka koncem příštího roku vrátí na úroveň před pandemií. Návrat Íránu na světové trhy by sice mohl v příštích měsících přinést nálož dalších barelů a uspokojit poptávku na zbytek roku, ale kartel OPEC+ je nyní nepochybně dost silný a schopný na to, aby si mohl diktovat, kterým směrem ceny ropy zamíří. Ale když budou nabídku v nadcházejících měsících uměle tlumit, riskují, že v příštím roce ztratí svou výhodu. IEA totiž očekává, že v roce 2022 vyroste kvůli vysokým cenám produkce mimo OPEC až o 1,6 milionu barelů.

Odhadnout cílovou cenu politicky kontrolované komodity, jakou je ropa, není právě snadné, ale i když existuje riziko krátkodobé korekce, mají ceny v současnosti vzestupnou trajektorii a ropa Brent má možná nakročeno ke svému maximu z roku 2019, kdy se prodávala za 75 dolarů.

 

Zdroj: Saxo Group

Zlato i stříbro si prošly obdobím konsolidace a dnes už je uzavírání krátkých pozic ve zlatě ze strany fondů sledujících dlouhodobé trendy víceméně za námi. Po zatím lehké korekci a největší změně indexu CPI za celá desetiletí si oba kovy znovu našly kupce. Ale místo toho, aby se jako inflační zajištění na hladině podpory zastavily, odrazily se od ní. Výnosy z dluhopisů se totiž propadly na další minimum tohoto cyklu, když trh došel k závěru, že je inflace pouze přechodná a Fed ve svých snahách jen tak nepoleví.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Energetická krize v Evropě 
    Nejchudší země světa, které byly vyloučeny evropskou poptávkou z trhu se zemním plynem, budou mít o dost větší náklady. Země s rozvíjejícími se trhy neumí uspokojit dnešní ani budoucí potřeby a důsledky nás můžou postihnout na mnohem delší dobu (zavírání továren, častější a dlouhodobější výpadky elektřiny, podněcování sociálních nepokojů).
  • Energetická krize znovu drtí trhy, začátek týdne je výrazně negativní
    Už v pátek trhy zaskočila zpráva, že Gazprom na dobu neurčitou zastaví dodávky plynu do Evropy, a to poté, co chodily naopak spíše nadějné informace. Podle nás je s podivem, že ještě někdo stále doufá v ruskou vstřícnost v této oblasti. Už od doby, kdy vyšlo najevo, že jsou zásobníky plnější, než se plánovalo, je jasné, že s tím Rusko bude chtít něco udělat, neboť z evropské energetické krize potřebuje vydobýt maximum. Přišla tady další záminka a další uzavření kohoutů.
  • Energetická krize 2022: Jiří Tyleček, Lukáš Kovanda, Jan Šura a Tomáš Prouza
    Energetická krize je bezpochyby klíčovým tématem současnosti. Úzce souvisí s inflací a celkovou situací v ekonomice i na finančních trzích. Jak dlouho s námi bude a jaké dopady bude mít na společnost a trhy?
  • Energetická samovražda Európy
    Akciové trhy v US sa včera pokúsili počas obchodnej seansy dva krát o rast, no ani jeden pokus nebol úspe...
  • Energetická skupina PRE loni zvýšila čistý zisk o čtvrtinu na 3,33 miliardy Kč
    Energetická skupina Pražská energetika (PRE) loni zvýšila svůj čistý zisk na 3,33 miliardy korun, což je meziročně téměř o čtvrtinu více. Výnosy skupiny pak vzrostly o skoro 39 procent na více než 38 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy Pražské energetiky (PRE), na kterou dnes upozornil Ekonomický deník. V hospodaření skupiny se během loňské energetické krize spojené s vysokým zdražením energií projevil také nárůst počtu odběratelů a dodávek.
  • Energetické a vysoko zdanené americké spoločnosti vyzerajú byť podhodnotené. Časom môžu pomôcť indexu S&P vyššie
    Na prvý pohľad to vyzerá, že americké akcie sú aktuálne drahé, keďže index S&P 500 sa obchoduje za viac ako 18-násobok očakávaných ročných ziskov. Existujú však sektory, ktoré vyzerajú byť podhodnotené. Napríklad akcie v energetickom sektore, ktoré sa obvykle hýbu spolu s cenou ropy. Teda až na posledné týždne, počas ktorých nezachytili rast jej ceny. Naopak, vybrali sa mierne nadol. Aktuálne vyzerajú byť v pomere k cene ropy podhodnotené o viac ako 10%. Vyzerá to tak, že investori nie sú príliš presvedčení o udržateľnosti aktuálne vysokých cien ropy. Pokiaľ by však ropa ostala takto vysoko, tak by sa táto diera mohla onedlho zatvoriť, a to skrz rast cien energetických akcií.
  • Energetické sankce, znárodňování, fiskální podpora. A Čína si brousí zuby na ruské firmy
    Dnešek přinesl řadu zajímavých zpráv, jejichž výsledkem tentokrát není další vlna paniky, spíše nerozhodnost a ve výsledku konsolidace na akciích. Hlavní evropské i americké akciové indexy registrují menší pohyby a jsou na tom smíšeně, slušně v plusu se pak drží španělský či italský trh. Pod tlakem jsou dluhopisy, a to především na evropské straně.
  • Energetický sektor a vzácné kovy se po oznámení Evropské centrální banky ocitly na vrcholu
    Pšenice obchodovaná na chicagské burze zažívá nejdelší sérii propadů za posledních 20 let. Zlato si polepšilo v důsled...
  • Energetický sektor má za sebou další otřesný týden
    Ropa zažívá dosud nejhorší sérii týdenních propadů za několik desetiletí. Saúdská Arábie nechává své plány ohledně ropné produkce dál pod pokličkou. Zlato pod hladinou 1180 dolarů za unci ovládají medvědi.
  • Energetika pomohla komoditám k dobrému lednovému výsledku. Naopak zlato potřebuje impulz
    Většina hlavních světových komodit vstoupila do roku 2013 se silnými zisky. Také oba hlavní komoditní indexy měly slušné výnosy, zejména pak index S&P GSCI. Důvodem bylo hlavně to, že se dařilo benzinu a ropě. Komoditám pomohlo nahoru několik faktorů, přičemž těmi zásadními byly zlepšené odhady ekonomického růstu, nižší politická rizika nebo pokračování agresivní měnové politiky. A v neposlední řadě pak také oslabování dolaru vůči většině světových měn – tedy kromě japonského jenu, který během ledna dramaticky klesl.
  • Energie českým domácnostem začínají zlevňovat. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, protože je podmíněna víceletou fixací a už na jaře lze čekat až dramatický propad cen
    Někteří tuzemští dodavatelé plynu a elektřiny domácnostem, například E.ON, začínají zlevňovat. Zohledňují tak dramatický pokles burzovních cen napříč EU, k němuž dochází od loňského srpna. Referenční cena plynu v EU, jež je určující i pro dodavatele v ČR a která je klíčová také pro ceny elektřiny, klesla od druhé poloviny loňského srpna do dnešního rána o více než 80 procent.
  • Energie českým domácnostem začínají zlevňovat. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, protože je podmíněna víceletou fixací a už na jaře lze čekat až dramatický propad cen
    Někteří tuzemští dodavatelé plynu a elektřiny domácnostem, například E.ON, začínají zlevňovat. Zohledňují tak dramatický pokles burzovních cen napříč EU, k němuž dochází od loňského srpna. Referenční cena plynu v EU, jež je určující i pro dodavatele v ČR a která je klíčová také pro ceny elektřiny, klesla od druhé poloviny loňského srpna do dnešního rána o více než 83 procent.
  • Energie českým domácnostem zlevňují, nejnověji v podání innogy. Lidé by ale neměli brát první nabídku pod úrovní stropu, je-li podmíněna delší fixací, neboť na jaře ceny dále spadnou
    Mnozí tuzemští dodavatelé plynu a elektřiny domácnostem, nejnověji společnost innogy, začínají zlevňovat. Zohledňují tak dramatický pokles burzovních cen napříč EU, k němuž dochází od loňského srpna. Referenční cena plynu v EU, jež je určující i pro dodavatele v ČR a která je klíčová také pro ceny elektřiny, klesla od druhé poloviny loňského srpna do dneška, tedy za zhruba půl roku, o více než 85 procent.
  • Energie dál zdražují a živí obavy z inflace. Trpí hlavně technologie
    Začátkem týdne stály za pozornost opět energie, které jsou klíčovým faktorem pro inflaci a potažmo i inflační očekávání. Cena elektřiny v Německu, zásadní i pro český trh, se zvedla o dalších 5 procent, přičemž ráno to bylo i víc.
  • Energie na trhu zlevňují, dodavatelé začínají reagovat novými tarify
    Dodavatelé elektřiny a plynu začínají v reakci na příznivý vývoj na energetickém trhu z posledních týdnů nabízet novým klientům tarify s cenami mírně pod vládou stanoveným maximem. Jde například o E.ON, nový ceník chystá i innogy. Situaci na trhu, kde ceny energií začaly klesat, analyzují i další velcí dodavatelé. Většinou půjde o tarify s dlouhodobou fixací. Vyplývá to z informací firem pro ČTK. Pod úrovní stropu prodávají energie svým stávajícím klientům i někteří menší dodavatelé.
  • Energie rostou, techy míří dolů a stahují Nasdaq
    Dnešní americká data nevyznívají úplně jednoznačně. Index ISM naznačil zpomalení průmyslové aktivity, která však zůstala na velice slušné úrovni. Zároveň překvapivě ukázal také další navýšení cenových tlaků ve výrobě. Vedle toho se nečekaně snížily výdaje ve stavebnictví. Smíšeně dopadla zpráva o žádostech o dávky v nezaměstnanosti.
  • Energie stále zdrojem nervozity, koruna inflaci ani volby moc nevyužila
    Ropa začala týden růstem o více než 2 procenta. Brent se dostává už nad 84 dolarů a mírně vyšší ceny registrujeme také na zemním plynu a elektřině. Dál nahoru se vydaly i výnosy dluhopisů v Evropě. Právě energie jsou nyní klíčovým zdrojem obav i pro akcie, které navíc mohou být nejisté před blížícím se startem výsledkové sezóny. Na pozitivní straně však můžeme uvést menší strach z čínské regulace, poté co Meituan dostal od antimonopolního úřadu menší pokutu, než se čekalo.
  • EONIA (European Over-Night Index Average)
    Medzibanková úroková swapová sadzba aktuálne započítava 50%-nú pravdepodobnosť navŕšenia sadzieb...
  • E.ON investuje 27 miliard eur, aby se připravil na přechod k zelené energii
    Německá energetická skupina E.ON do roku 2026 investuje kolem 27 miliard eur (více než 687 miliard Kč), aby připravila distribuční sítě i zákazníky na přechod k obnovitelným zdrojům energie. Firma si také stanovila cíle z hlediska tvorby zisku a plán výplaty dividend. E.ON se tak přidal ke svým rivalům, kteří podobné plány buď již nastínili, nebo se k tomu chystají.
  • E.ON: Pokud by přišlo embargo na ruský plyn, má Evropa velký problém
    Pokud by přišlo embargo na ruský plyn, má nejen Německo, ale celá Evropa velký problém. V sázce by mohla být i samotná existence Evropské unie. Hospodářskému deníku Handelsblatt to zopakoval šéf energetického koncernu E.ON Leonhard Birnbaum. Zároveň vyloučil návrat k jaderné energetice v Německu, nebrání se ale prodloužení životnosti německých uhelných elektráren.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI