Úterý 19. březen 2024 15:03
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

IPO SoftBank: stane se největším IPO v historii?

20.11.2018 17:18  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Japonská společnost SoftBank Corp. se bude do konce roku 2018 obchodovat na Tokijské burze cenných papírů. K IPO má dojít 19. prosince a firma při něm plánuje získat přes 21 miliard dolarů, což je jeden z největších burzovních debutů v historii.

IPO SoftBank - vstup na burzu 2018

 

Co je SoftBank a co dělá?

SoftBank Group je japonský nadnárodní holdingový konglomerát se sídlem v Tokiu. Společnost vedená zakladatelem Masayoshi Sonem, sdružuje mnoho firem, které operují v řadě oblastí především ale v technologickém sektoru. Aktivní je hlavně v oblasti širokopásmových připojení, telekomunikačních služeb, e-commerce, financí, médiální a marketingové činnosti i robotiky.

Je plným vlastníkem SoftBank Corp., SofBank Vision Fund,  Arm Holdings, Fortress Investment Group and Boston Dynamics a spoluvlasníkem mnoha dalších společností včetně Uber, NVIDIA nebo Alibaba. Skupina Softbank Group se obchoduje na Tokijské burze od roku 2000 a byla zařazena do seznamu Forbes Global jako 4. největší veřejně obchodovatelná společnost v Japonsku a 39. celosvětově.

Čtěte také >> IPO Airbnb by mohlo přijít už v létě roku 2019

IPO, ke kterému má koncem roku dojít, se týká jedné z jejích dceřinných společností – výše zmíněná SoftBank Corp. Ta je veskrze telekomunikační společností, poskytuje mobilní i pevné služby. Právě z ní prostřednictvím mnoha různých transakcí, investic, fúzí a akvizic současný technologický konglomerát vyrostl.

Firma je vedená miliardářem Sonem, který je v součastnosti jedním z největších investorů do technologií.

Masayoshi Son (Softbank)

Masayoshi Son (šéf Softbank) a Nobi Hayashi (Digital Advisor)

Krom toho, že skoupil britskou čipovou firmu ARM Holdings za 24 miliard liber, a investoval 1 miliardu dolarů do družicového start-upu OneWeb, založil ve spolupráci se Saúdskou Arábií i největší venture fond s názvem Vision, který se specializuje právě na technologické investice a který čítá kapitál necelých 100 miliard dolarů.

SoftBank investuje i do nové formy přepravy, velký podíl má ve společnosti Uber, nebo v čínské firmě DiDi Chuxing, která ze specializuje na sdílení kol. AI je další oblastí, kde je firma velmi aktivní. Před několika lety představila robota, který údajně umí číst lidské emoce a může být dobrým pomocníkem stárnoucí japonské generace.

Fond SofBank Vision, který aktuálně disponuje cca 90 miliardami dolarů, má jako hlavního investora Saudskou Arábii, firmu Apple a Foxconn a své investice drží v akciích NVIDIA, Slack a dalších progresivních tech titulech.

Čtěte také >> Akcie Aston Martin vstoupily na burzu v Londýně

LYNX TIP: Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování vybraného ETF.

Chci se zdarma přihlásit k odběru

IPO SoftBank Corp.

Svou mobilní divizi plánuje SoftBank uvést na veřejné trhy koncem roku 2018. Datum IPO je podle dokumentace stanoveno na 19. prosince a částka 2,4 miliardy jenů (21 miliard dolarů), na kterou firma cílí, je dost blízko vůbec nejvyšší IPO valuaci v dějinách, kterou drží Alibaba (25 miliard dolarů).

Není vyloučeno, že se poptávka po IPO SoftBank zvýší a firma zalistuje více akcií, než zatím oznámila. Rekord Alibaby by tak mohl být pokořen.

Podívejte se také >>IPO přehled pro 2018-2019

Takto vysoko oceněné je součástí širšího přechodu společnosti Softbank od telekomunikací k technologickému investování. Během posledních několika let se společnost SoftBank postupně posunula od spíše k venture capital společnosti, která ráda a hodně investuje do ostatních projektů jiných firem.

IPO SoftBank Corp. má za cíl vydělit staré jádro a tak podtrhnout přeměnu mateřské společnosti z poskytovatele mobilních telefonních sítí na jednu ze světově největších firem investujících do hi-tech.

Zároveň přinese další volné prostředky pro nové investice a rozmach.

Akcie SoftBank

Akcie SoftBank bude listovaná na Tokijské burze cenných papírů stejně tak, jako je tomu u její mateřské společnosti SoftBank Group. Ta se aktuálně obchoduje pod tickerem TYO. V platformě LYNX trading ji vyhledáte pod symbolem 9984 a zobchodovat ji můžete za japonské jeny. Cena jedné akcie je kolem 8900 yenů za kus.

Akcie mobilní divize SoftBank Corp. budou k dispozici pro obchodování koncem roku 2018. Upisovací cena je podle dokumentace stanovena na 1500 yenů za kus. Firma plánuje vydat 1,6 miliard akcií.

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty

Čtěte také

  • IPO Nio: čínský výrobce elektrovozů vstupuje na NYSE
  • 11 společností, které se chystají na IPO v roce 2018
  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchodovat na burze NASDAQ

The post IPO SoftBank: stane se největším IPO v historii? appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • IPO Porsche - Vše, co potřebujete vědět před uvedením na trh ⚡
    Porsche AG - slavný výrobce ikonického modelu 911 - vstupuje na burzu. Očekává se, že plánované IPO proběhne již 29. září. Co víme o IPO? Může to být atraktivní investice?
  • IPO Robinhood: Americký broker nabídne až 55 mil. akcií za cenu 38-42 USD.
    Americká brokerská společnost Robinhood se chystá vstoupit na burzu. Dle dostupných informací by k první veřejné nabídce akcií (IPO) mělo dojít ještě během tohoto měsíce. Robinhood akcie se budou obchodovat pod symbolem HOOD na burze Nasdaq. Cena bude stanovena v rozmezí 38 až 42 USD.
  • IPO ROKU Inc
    Firma ROKU Inc., která vyrábí různá multimediální zařízení a inteligentní televizory, před několika dny zveřejnila datum svého IPO; toto oznámení potvrdila komise pro cenné papíry a burza. ROKU chce získat 100 milionů dolarů ze svého IPO, které se bude obchodovat na Newyorské burze (NYSE) se symbolem “ROKU?.
  • IPO ROVIO – Angry Birds
    Finská IT firma, tvůrce filmu a populární hry Angry Birds nabízejí po obnovení popularity 30 milionů dolarů formou primárního úpisu svých akcií (IPO).
  • IPO Saudi Aramca se blíží. Zájem investorů překonal předpoklady
    O IPO Saudi Aramco se mluví už od roku 2016 a zdá se, že se ho investoři už za pár dní dočkají. Informaci o tom, že státní ropná společnost dostala povolení uvést svoje akcie na domácí burze v Rijádu, potvrdil samotný největší producent ropy na světě ještě začátkem listopadu. Od té doby velcí investoři předložili podle agentury Reuters objednávky na jejich akcie v hodnotě přibližně 50,4 miliardy USD, což představuje téměř dvojnásobek původních odhadů.
  • IPO Saudi Aramco překonalo očekávání a dosáhlo několik tržních "NEJ"
    Když princ Muhammad bin Salmán zmínil, že ocenění firmy Saudi Arabian Oil Company, známé pod zkráceným názvem Saudi Aramco, by se mělo pohybovat kolem 2 bilionů USD, nebyl daleko od pravdy. Navzdory tomu, že odhady odborníků e pohybovaly na úrovni 1,5 ž 1,7 bilionů USD a princovo tvrzení označovali za přehnané, během středečního IPO nakonec dosáhla tržní kapitalizace firmy 1,9 bilionu USD, překonala tak všechna očekávání a dosáhla úrovně těsně pod odhadem prince.
  • IPO Saudi Aramco – zjistěte vše o největším IPO v historii
    Saudi Aramco, jeden z nejvíce vyhlížených a nejvíce oddalovaných IPO je opět na scéně. Aramco je zkratkou pro Arabian American Oil Company. Jedná se o ropného giganta ze Saúdské Arábie. Podle tržního ocenění je Saudi Aramco největší společností na světě.
  • IPO SEA ltd
    SEA ltd, výrobce přední herní platformy pro online hry v jihovýchodní Asii, oznámil, že ve čtvrtek 19. října 2017 se na NYSE uskuteční první IPO v historii společnosti.
  • IPO Slack – ambiciózní technologická firma zveřejnila datum
    Letošní rok je bohatý na vysoce hodnocené IPO. Zejména technologické společnosti jsou v hledáčku mnoha investorů, jako je Uber či Lyft.
  • IPO Snapchat může ocenit společnost až na $25 miliard
    Společnost Snap Inc. (původně Snapchat), připravuje dokumenty pro první veřejnou nabídku akcií (IPO), která se má usku...
  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchodovat na burze Nasdaq
    Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu v...
  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchodovat na burze NASDAQ
    Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu v...
  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchovat na burze Nasdaq
    Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu večer oznámila společnost upisovací cenu při IPO Sonos na $15 za akcii.
  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchovat na burze Nasdaq
    Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu v...
  • IPO společnosti STS Holding na varšavské burze cenných papírů zaštítila společnost WOOD & Company
    WOOD & Company poskytovala poradenství společnosti STS Holding S.A. (STS Holding) a jejím akcionářům jako joint bookrunner při primární veřejné nabídce akcií (IPO) na hlavním trhu varšavské burzy cenných papírů (WSE). Jedná se o čtvrté největší IPO na varšavské burze od začátku roku.
  • IPO Spotify
    Spotify podal žádost o IPO SEC, aby se stal veřejně obchodovatelnou společností na NYSE řekl Dan Primack z Axios. Společnost nabízející streamovanou hudbu podala svoji žádost SEC na konci prosince 2017.
  • IPO Spotify: Akcie Spotify bude možné obchodovat na NYSE
    Spotify oznámil svůj plán stát se veřejně obchodovanou společností. Akcie Spotify by se měly obchodovat na burze NYSE pod tickerem SPOT.
  • IPO Spotify: Akcie Spotify se začínají obchodovat na NYSE
    UPDATE: IPO Spotify proběhne 3. dubna a akcie Spotify bude možné obchodovat po otevření amerického trhu. Spot...
  • IPO Switch
    Switch Inc. (SWCH),   Společnost byla založená v Las Vegas, její core business jsou datová centra a mezi přímé ko...
  • IPO Uber?
    Generální ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi potvrdil, že společnost plánuje IPO v roce 2019. Firma j...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024