Pátek 29. březen 2024 15:21
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

IPO Spotify: Akcie Spotify se začínají obchodovat na NYSE

03.04.2018 10:00  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

UPDATE: IPO Spotify proběhne 3. dubna a akcie Spotify bude možné obchodovat po otevření amerického trhu.

Spotify oznámil svůj plán stát se veřejně obchodovanou společností. Akcie Spotify se budou obchodovat na burze NYSE pod tickerem SPOT

IPO Spotify má být velmi netradiční. Společnost totiž neplánuje vydat nové akcie, ale namísto toho volí přímý úpis bez bank jako prostředníka.

Toto IPO tak může vstoupit do historie jako první, které obchází drahé banky při úpisech. Více informací k této neobvyklosti se dočtete dále v článku.

Co je Spotify?

Spotify je lídrem v poskytování online streamingových hudebních služeb po celém světě.  Od konce roku 2017 má 71 milionů platících uživatelů a více než 159 milionů aktivních posluchačů. Ne všichni aktivní posluchači jsou totiž platící.

Firma aplikuje model, který nabízí uživatelům vybrat si mezi dvěma verzemi: verze Free a verze Premium. Premium verze je placená služba, která na rozdíl Free verze neobsahuje reklamy, uživatelé mohou libovolně přeskakovat a vyhledávat skladby bez jakéhokoliv omezení, a navíc mohou hudbu poslouchat i offline.

Free verze je zdarma, ale je značně omezená. Nedovoluje posluchačům přeskakovat či vyhledávat a navíc každou chvíli poslech hudby přerušují reklamy, které nabádají ke předplacení verze Premium.

Hudbu lze procházet nebo vyhledávat podle parametrů, jako je interpret, album, žánr, seznam skladeb nebo štítek. Uživatelé mohou vytvářet, upravovat a sdílet playlisty na sociálních médiích, sledovat playlisty ostatních, přehrávat si rádia podle zvolených parametrů apod.

Službu je možné poslouchat na mobilním telefonu, tabletu, nebo stolním počítači. Firma vytvořila vlastní streamingovou aplikaci, která umožňuje stáhnout skladby do mezipaměti a přehrát si je i offline. Spotify poskytuje přístup k více než 30 milionům skladeb prakticky všech žánrů.

Jak si Spotify vede finančně?

Služba Spotify je k dispozici v 61 zemích světa. Její největší konkurent je Apple Music, který má aktuálně zhruba 36 milionů předplatitelů, tedy zhruba polovinu toho, co tvoří platící uživatelé Spotify.

Společnost Spotify v roce 2015 reportovala tržby ve výši 2,37 miliardy dolarů, v roce 2016 to byly již 3,6 miliardy dolarů a v roce 2017 činily tržby 4,99 miliardy dolarů. Provozní ztráta v loňském roce činila 461,3 milionů dolarů a v roce 2016 byla 425,9 milionu dolarů.

V roce 2017 firma řešila dluhové vypořádání se společností Tencent skrze odkup konvertibilních dluhopisů. Tencent je čínská internetová společnost, která by ráda získala větší vliv v hudebním průmyslu. Během několika transakcí Spotify prodal Tencentu více než 15 milionů svých akcí na pokrytí dluhu ve výši 1,5 miliardy dolarů.

Nyní Spotify tvrdí, že žádný velký dluh už nemá.

Jaký je obchodní model Spotify?

Společnost Spotify funguje na základě Freemium business modelu, což znamená, že základní služby jsou bezplatné (Free), zatímco další funkce jsou nabízeny prostřednictvím placených odběrů (Premium). Společnost Spotify dosahuje svých výnosů prodejem prémiové služby pro streamování bez rušivých reklam a s dalšími výhodami.

Na svém webu vysvětluje svůj obchodní model a údaje o výnosech. Spotify získává svůj obsah od významných nahrávacích společností a od nezávislých umělců a za to platí autorské poplatky. Údajně vyplácí 70 % svých celkových příjmů držitelům práv.

Kritici ale tvrdí, že společnost čelí významným výzvám pro svůj obchodní model, mimo jiné právě díky riziku kolísavých a nepředvídatelných licenčních trafifů, které platí hudebním vydavatelům, labelům či skladatelům.

Kritika se hrne často i z druhé strany přímo od hudebních producentů, kteří tvrdí, že mají ze služby pouze malý zisk.

Proč může být IPO Spotify historickým milníkem?

Jak bylo naznačeno v úvodu, IPO Spotify nebude úplně tradiční. Nepůjde o první veřejnou nabídku akcií, ale o přímý výpis akcií.

Rozdíl oproti tradičnímu IPO je v tom, že společnost nevydává nové akcie a nesnaží se získat peníze prostřednictvím procesu zveřejňování, ale spíše umožňuje stávajícím akcionářům prodat své akcie veřejnosti.

To pomáhá snížit procesní náklady. Jedná se zejména o velmi tučné poplatky bankám, které se pohybují při obdobném IPO v řádu sta milionů. Vynecháním bank z IPO se dá hovořit o revoluci na Wall Street, jelikož pokud by se z tohoto stal trend, banky by přišly o jednu ze svých nejvýnosnějších činností.

Ve výsledku se společnost stane veřejně obchodovanou úplně stejně, jako by tomu bylo v klasickém IPO. Pro investory to znamená, že nejprve se akcie prodají od aktuálních akcionářů institucionálním investorům, kteří akcie poté nabídnou dále k obchodování na trhu všem investorům.

Tímto procesem se mimo jiné zabraňuje také tomu, aby společnost řešila zabavování akcií nebo jejich likvidaci, což jsou dvě oblasti, které mohou frustrovat investory držící akcie start-upů, které připravují IPO.

Už jen z tohoto procesního důvodu bude velmi zajímavé sledovat IPO Spotify.

Kdy se proběhne IPO Spotify?

Podle posledních zpráv se akcie Spotify začnou obchodovat na NYSE ihned po Velikonocích. První den obchodování se očekává 3. dubna 2018.

Jaká bude počáteční cena akcie Spotify?

Přesná cena doposud není známá.

Spotify uvedlo, že se její akcie prodávaly v loňském roce v soukromých transakcích za cenu od 37,50 USD do 125 USD. V tomto roce dosahovaly ceny až 132 USD za kus. Tyto ceny naznačují rozsah ocenění od 6,3 mld. USD na více než 23 mld. USD.  Vyšší hodnota by učinila ze Spotify jeden z největších debutů technologických firem od roku 2012.

Je potřeba podotknout, že soukromí investoři mají tendenci ocenit firmy zpravidla vždy víc než trhy veřejné.

Vzhledem k tomu, že tento úpis probíhá jiným modelem, než je standartní první veřejná nabídka, nedojde k procesu vytváření knih a k tvorbě ceny, kterou by upisovatelé stanovili jako počáteční.

Společnost Spotify pověřila investiční banku Morgan Stanley, aby byla k dispozici pro konzultaci cen s příslušným market makerem, který má kótovat ceny jejích kmenových akcií.

„Na základě informací poskytnutých NYSE bude počáteční cena našich kmenových akcií určena nákupními a prodejními příkazy vybranými burzou od makléřů. Cena se bude tvořit přímo na NYSE podle aktuální nabídky a poptávky,“ uvedlo vedení společnosti.

Čeká nás velmi zajímavé IPO.

Zaujala vás možnost investice do akcií?

Obchodujte na více než 100 burzách po celém světě s kompletní nabídkou všech amerických, německých a dalších akcií s extrémně nízkými poplatky bez skrytých nákladů.

Investice do akcií - obchodování na burze

The post IPO Spotify: Akcie Spotify se začínají obchodovat na NYSE appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • IPO Slack – ambiciózní technologická firma zveřejnila datum
    Letošní rok je bohatý na vysoce hodnocené IPO. Zejména technologické společnosti jsou v hledáčku mnoha investorů, jako je Uber či Lyft.
  • IPO Snapchat může ocenit společnost až na $25 miliard
    Společnost Snap Inc. (původně Snapchat), připravuje dokumenty pro první veřejnou nabídku akcií (IPO), která se má usku...
  • IPO SoftBank: stane se největším IPO v historii?
    Japonská společnost SoftBank Corp. se bude do konce roku 2018 obchodovat na Tokijské burze cenných papírů. K IPO má dojít 19. prosince a firma při něm plánuje získat přes 21 miliard dolarů, což je jeden z největších burzovních debutů v historii.
  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchodovat na burze Nasdaq
    Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu v...
  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchodovat na burze NASDAQ
    Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu v...
  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchovat na burze Nasdaq
    Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu v...
  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchovat na burze Nasdaq
    Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu večer oznámila společnost upisovací cenu při IPO Sonos na $15 za akcii.
  • IPO společnosti STS Holding na varšavské burze cenných papírů zaštítila společnost WOOD & Company
    WOOD & Company poskytovala poradenství společnosti STS Holding S.A. (STS Holding) a jejím akcionářům jako joint bookrunner při primární veřejné nabídce akcií (IPO) na hlavním trhu varšavské burzy cenných papírů (WSE). Jedná se o čtvrté největší IPO na varšavské burze od začátku roku.
  • IPO Spotify
    Spotify podal žádost o IPO SEC, aby se stal veřejně obchodovatelnou společností na NYSE řekl Dan Primack z Axios. Společnost nabízející streamovanou hudbu podala svoji žádost SEC na konci prosince 2017.
  • IPO Spotify: Akcie Spotify bude možné obchodovat na NYSE
    Spotify oznámil svůj plán stát se veřejně obchodovanou společností. Akcie Spotify by se měly obchodovat na burze NYSE pod tickerem SPOT.
  • IPO Switch
    Switch Inc. (SWCH),   Společnost byla založená v Las Vegas, její core business jsou datová centra a mezi přímé ko...
  • IPO Uber?
    Generální ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi potvrdil, že společnost plánuje IPO v roce 2019. Firma j...
  • IPO Uber – Akcie Uber (UBER) zklamaly svým debutem na NYSE
    Akcie Uber zažily prudký pokles během prvního obchodního dne. Jednalo se o jedno z 10 největších IPO v historii. Generální ředitel společnosti Dara Khosrowshahi uvedl, že jeho společnost vedla rozhovory s legendárním investorem Warren Buffettem a jeho firmou Berkshire Hathaway. Možná právě Buffett bude jeden z prvních, kdo akcie Uberu nakoupí. Ve středu 8.5 společnost již uvedla závazné datum realizace IPO a také upisovací cenu.
  • IPO Uber – Jedno z největších IPO v historii se blíží
    IPO Uber se nevyhnutelně blíží. Jedná se o jedno z 10 největších IPO v historii. Generální ředitel společnosti Dara Khosrowshahi uvedl, že jeho společnost vedla rozhovory s legendárním investorem Warren Buffettem a jeho firmou Berkshire Hathaway. Možná právě Buffett bude jeden z prvních, kdo akcie Uberu nakoupí.
  • IPO Uber – Jedno z největších IPO v historii se blíží
    IPO Uber se nevyhnutelně blíží. Jedná se o jedno z 10 největších IPO v historii. Generální ředitel společnosti Dara Khosrowshahi uvedl, že jeho společnost vedla rozhovory s legendárním investorem Warren Buffettem a jeho firmou Berkshire Hathaway. Možná právě Buffett bude jeden z prvních, kdo akcie Uberu nakoupí. Ve středu 8.5 společnost již uvedla závazné datum realizace IPO a také upisovací cenu.
  • IPO Uber – Jedno z největších IPO v historii vstoupilo na burzu
    IPO Uber se nevyhnutelně blíží. Jedná se o jedno z 10 největších IPO v historii. Generální ředitel společnosti Dara Khosrowshahi uvedl, že jeho společnost vedla rozhovory s legendárním investorem Warren Buffettem a jeho firmou Berkshire Hathaway. Možná právě Buffett bude jeden z prvních, kdo akcie Uberu nakoupí. Ve středu 8.5 společnost již uvedla závazné datum realizace IPO a také upisovací cenu.
  • IPO Uber – Proč se o akcie Uber zajímá i Warren Buffett?
    UPDATE: Uber se dohodl, že jejich akcie budou obchodovány v USD na největší světové burze -NYSE. Podle předběžných odhadů gigant zveřejní svoji nabídku během dubna a ocenění by se mohlo vyšplhat až k částce 120 miliard USD. Spekuluje se, že by mohlo jít o jedno z pěti největších IPO v historii a pravděpodobně největší v letošním roce. Aby společnost dosáhla ohodnocení kýžených 120 miliard USD, je nucena emitovat pouze 16 % svých akcií. Výběr burzy NYSE byl také iniciován faktem, že konkurenční společnost Lyft se chystá na své IPO začátkem dubna na burze NASDAQ.
  • IPO Uber – Proč se o akcie Uber zajímá i Warren Buffett?
    UPDATE: Společnost UBER podala oficiální žádost o IPO první týden v prosinci 2018. Podle odhadů by mohla valuace firmy po vstupu na burzu dosáhnout až 120 miliard dolarů. Pro své IPO Uber zatím nevybral konkrétního upisovatele, klíčovou roli při vyplňování dokumentů hrála banka Morgan Stanley. Žádost o vstup na burzu u Americké komise pro cenné papíry podala začátkem prosince i konkureční společnost Lyft.
  • IPO Uber – Proč se o akcie Uber zajímá i Warren Buffett?
    Generální ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi potvrdil, že IPO Uber se uskuteční v roce 2019. Firma je podle něj v dobré kondici z hlediska profilu, ziskovosti i marží.
  • IPO Warner Music "bodovalo" navzdory koronakrizi
    Hudební vydavatelství Warner Music se během uplynulé středy vrátilo na burzu a stalo se zatím největším IPO roku 2020. A to i přesto, že některé firmy svůj aktuální vstup odkládají kvůli pandemii COVID-19. Před emisí kvůli velkému zájmu potenciálních investorů firma dokonce zvýšila objem svých nabízených akcií z původních 70 milionů na 77 milionů USD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI