Úterý 19. březen 2024 04:32
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

ČÁST V: Maržovní obchody, short selling a pokročilejší formy obchodování

20.11.2017 10:25  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tato závěrečná část série “Začínáme investovat” od společnosti DEGIRO se zabývá třemi konečnými úvahami pro pokročilejší obchodníky: maržové obchody, short selling a obchodování s deriváty. Tyto typy obchodů jsou velmi rizikové a zpravidla je využívají zkušení obchodníci. Pro uzavírání těchto rizikových pozic je třeba mít u DEGIRO otevřen účet Active, nebo Trader.

Maržovní obchody

Nákup na marži znamená, že k investování jsou použity vypůjčené peněžní prostředky. Toto znamená, že hodnota investice je vyšší, než je suma peněz, které jsou vloženy na investiční účet. S marží je možné provádět mnohem vyšší objemy obchodů, než kolik činní finanční prostředky investora.

Na maržovní obchody se lze také dívat jako na úvěr poskytovaný Vaším brokerem. Za využití tohoto úvěru se platí úrok. Klienti DEGIRO zaplatí za půjčování peněz ve formě úvěru 4% ročně. Investoři využívající margin u DEGIRO mohou také dopředu požádat o zvýhodněnou marži na obchodování, která je jim poskytnuta pouze za výši jednodenní referenční úrokové sazby PRIBOR + 3% (pro CZK). Minimem pro sazbu PRIBOR je 0, což je aplikováno v případě záporné sazby. Každý investor, který provádí  maržovní obchody, by měl mít výborný přehled o fluktuaci svého portfolia právě z důvodu většího vystavení riziku v porovnání s počáteční investicí z vlastních zdrojů. Pokles hodnoty pozice při maržovním obchodování může vést k výzvě investora brokerem pro dodatečné vyrovnání finančních prostředků. Tato situace nastane v případě, že je expozice investora shledána z pohledu brokera jako příliš riziková. Pokud klient nedorovná pozici pro zajištění dodatečné likvidity, může broker pozici uzavřít.

Short selling

Pokud investor nakupuje akcie, dělá to z toho důvodu, že věří v růst hodnoty těchto akcií a tím i v dodatečný zisk z této koupě. Tato pozice se označuje, jako dlouhá, neboli „long“.  Krátký prodej, označovaný jako „short selling“ znamená přesný opak. Investor věří, že hodnota akcií poklesne, a proto instrument prodá a tím, že ho v budoucnu nakoupí zpět za levnější cenu. Tím, že investor aktivum nevlastní, jedná se v podstatě o jeho půjčení k prodeji za současnou cenu a o následnou koupi v budoucnu. Ziskem investora je rozdíl ceny v době prodeje a jeho nákupem za nižší cenu později.

Stejně jako maržovní obchody, je short selling ve své podstatě půjčka, a proto z ní investor zaplatí příslušný úrok. Klienti DEGIRO zaplatí 1%. z velikosti pozice. Než začnete s shortováním, je důležité znát rizika otevírání krátkých pozic. Na rozdíl od běžného nákupu akcií, kde jsou potenciální ztráty omezeny na částku, kterou jste investovali, u shortování jsou potenciální ztráty neomezené. Pokud se cena akcií pohybuje proti Vaší pozici, neexistuje žádný limit, jak vysoko se může cena daných akcií vyšplhat.

Obchodování s deriváty

Posledním bodem v této části je obchodování s deriváty. Derivát je finanční nástroj, který odvozuje svou hodnotu od pohybu podkladového produktu. Zvláštní zájem investorů vzbuzují obvykle dva typy derivátových kontraktů; opce a futures.

Opce je dohoda s protistranou k nákupu (call opce) nebo prodeji (put opce) aktiva (obvykle akcie) za stanovenou cenu. Stejně tak futures kontrakt je tržně standardizovaný kontrakt na nákup nebo prodej komodity (například ropy nebo drahých kovů) nebo finančního nástroje (např. akcií nebo akciového indexu). Tyto typy nástrojů mohou využívat investoři spekulující na pohyby podkladových aktiv a strany zajišťujících jiné pozice. V závislosti na typu pozice mohou být ztráty buď tak nízké jako prémie produktu nebo mohou být potenciálně neomezené. Obchodování s deriváty je velmi komplikovaným typem investování a vyžaduje značné znalosti o obchodovaných produktech.


*Pravidla a podmínky, viz https://www.degiro.cz/data/pdf/cs/seznam-ETF-bez-poplatku.pdf

** Průměrné úspory ve srovnání se 4 dalšími brokery (Fio, Patria, Saxo Bank, Lynx)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čas splatiť americký dlh?
    Mnoho ekonómov si myslí, že je možné splatiť dlhy sveta. A ak nie priamo splatiť, tak šetriť, aby sa dlh stal dlhodobo udržateľným. Medzi nich patria aj giganti americkej politickej a finančnej scény – Paul Volcker a Peter Peterson. Obaja spolu prežili 179 rokov. Obávame sa, že ani to im nestačilo..
  • Částečná nabídka na převzetí akcií Naturgy od nizozemské skupiny InfraCo
    Australský investiční fond IFM Investors prostřednictvím své evropské dceřiné společnosti InfraCo se sídlem v Nizozemsku učinil částečnou veřejnou nabídku 22.69% akcií Naturgy , což odpovídá celkem 220 milionům akcií.
  • Částečná obchodní dohoda na spadnutí, akcie rostou
    Akciové trhy v průběhu páteční seance reagovaly na pozitivní zprávy, že zástupci Spojených států a Číny se domluvili na některých bodech a budou moci v následujícím měsíci přistoupit k podpisu částečné obchodní dohody. Americké akciové indexy uzavřely páteční obchodování se zisky přes jedno procento. Konkrétně S&P 500 si polepšil o 1,1 %, průmyslový Dow Jones o 1,2 % a technologický Nasdaq dokonce o 1,3 %.
  • Částečná ruská mobilizace ovlivnila i obchodování na pražské burze
    Pražská burza dnes počtvrté v řadě oslabila. Index PX klesl o 1,68 procenta na 1188,01 bodu. Ztrátu zaznamenaly všechny hlavní emise s výjimkou Kofoly. Nejvíce ztrácely akcie banky Erste. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru oslabila o dva haléře, na dolar ztratila 30 haléřů.
  • ČÁST III: Výběr strategie: Aktivní vs. Pasivní řízení portfolia
    Investoři se často obrací na poradce, kteří pro ně učiní volbu o investiční strategii, nebo se rozhodnou investovat peníze do velkých podílových fondů, které podléhají poplatkům. Celý průmysl je postaven na tom, že profesionální investor převezme řízení a spravuje kromě svého majetku i majetek průměrných investorů.
  • ČÁST II.: Vliv poplatků na návratnost investic
    Každý, kdo obchoduje s akciemi, tak ví, že poplatkům brokerovi za zprostředkování se vyhnout nedá. Skutečný efekt těchto poplatků může být ale větší, než byste si mohli myslet. Při spravování vlastního portfolia bude investor nejčastěji používat online platformu pro správu aktiv. Typy poplatků spojené s investováním v platformě se liší podle brokera i podle druhu poskytovaných služeb. Někteří brokeři účtují roční a depozitní poplatky, vyžadují minimální investiční vklady, nebo ukládají poplatky za neaktivitu. Jediný poplatek, který zůstává poměrně konzistentní, je poplatek za obchodování; tedy náklady na nákup a prodej akcií.
  • Časť investorov sa musí mýliť: Rizikové aktíva rastú, bezpečné držia svoje poreferendové zisky
    Správcovská spoločnosť Connected Wealth zverejnila zaujímavý graf. Ten ukazuje vývoj rizikových a bezpečných aktív po ...
  • Část IV: Diverzifikace aktiv
    Asi nejčastější chybu, kterou začínající investoři dělají, je nesprávná diverzifikace investic. Držet portfolio o jedné, nebo dvou akciích, znamená, že i sebemenší pokles sníží hodnotu Vašeho portfolia značně. Na druhou stranu, pokud bude portfolio rozloženo mezi velké množství aktiv rovnoměrně, bude Vaše pozice chráněna i v případě, kdy jedna z akcií zrovna ztratí na hodnotě.
  • ČÁST I. Začínáme: Výběr Brokera a stanovení cílů
    Tato řada článků od DEGIRO obsahuje základní témata, které by začínající investor měl ovládat ještě předtím, než začne provádět obchody, realizovat investice a spravovat vlastní portfolio. V této první části série si rozebereme kroky, které je potřeba udělat pro otevření investičního účtu.
  • Část medvědů na libře se vrátila, makrodata byla v posledních týdnech tragická
    Přestože se britská libra v posledních seancích stabilizovala, příliš nadšení z Velké Británie nepřichází. Dnešní data...
  • Čas útoku EURa
    Počas včerajšieho vývoja na trhu sme na kľúčovom menovom páre EURUSD udržali silnú technickú bariéru na úrovni 1,4060/40 (rastová trendová línia od začiatku roka). Dôvodom bol pozitívny pokles rizikovej averzie cez rast akciových titulov, ktorý potvrdil i pokles ziskov rizikových menových faktorov CHF, JPY (v čase rizika je tu reverzný tok carry trades a tieto meny získavajú). Počas včerajšej seansy sme nezaznamenali žiaden výraznejší technický resp. fundamentálny impulz.
  • Čas vs. načasování – od zavedení eura rozhodlo o úspěšnosti investic na burze pouhých 10 dnů
    Od chvíle, kdy se Spojené království rozhodlo pro brexit, zaznamenaly finanční trhy nárůst volatility. Mnoho investorů proto zvažuje, zda by nebylo lepší akcie nebo akciové fondy prodat a počkat si na lepší časy v budoucnu. „Ačkoli je tato reakce jistě pochopitelná, z hlediska výnosů jde o vůbec nejhorší rozhodnutí, jaké může investor učinit,“ domnívá se Carsten Roemheld, který ve společnosti Fidelity International působí na pozici Capital Market Strategist.
  • Čas (znovu) se zamyslet nad dluhopisy
    Už dlouhou dobu nebyly dluhopisy něčím, co by chtěl investor ve svém portfoliu. V období extrémně nízkých úrokových sazeb byly i výnosy z dluhopisů mimořádně nízké. Ale v posledních dvou letech se situace dramaticky změnila. Výnosy z desetiletých německých vládních dluhopisů se od října 2021 do chvíle vzniku tohoto článku vyšplhaly ze záporných čísel na 2,6 %. Ve Spojených státech se výnosy desetiletých vládních dluhopisů vyšvihly z 1,5 % na 4,3 %.
  • ČBA: Objem hypoték stoupl o 60 pct, sazby mírně klesly
    Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 12,6 miliardy Kč, což je proti únoru nárůst o 60 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování třetí měsíc za sebou klesla, a to z únorových 5,9 na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
  • ČD měly v pololetí ztrátu 217 milionů Kč, je to zlepšení o 1,8 miliardy
    Skupina České dráhy hospodařila v letošním prvním pololetí se ztrátou 217 milionů korun. Meziročně je to i přes pandemii koronaviru a s ní spojená omezení zlepšení o téměř 1,8 miliardy korun. Skoro všechny dceřiné společnosti skupiny skončily první půlrok ziskem. Ve ztrátě 580 milionů korun byla kvůli snížené mobilitě pouze osobní doprava, meziročně si však polepšila o 1,3 miliardy korun. Vlaky ČD cestovalo 50,3 milionu pasažérů, meziročně o 9,5 milionu méně. Novinářům to řekl šéf Českých drah Ivan Bednárik. Za celý loňský rok skupina kvůli krizi hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun.
  • Čeho je páteční rally zlata předzvěstí?
    Podle posledního týdenního průzkumu Wall Street na téma zlato má drahý kov stále skvělý dlouhodobý potenciál, protože Federální rezervní systém nedokáže mírnit inflační tlaky.
  • Čeho se dřív trhy bály, na to se teď těší? Nervozita z Itálie rychle mizí
    Na trzích dál klesá nervozita, kterou před pár dny vyšponovaly zvraty v italské politice. Pojďme si vývoj kolem Itálie trochu zopakovat: Italské volby sice nedopadly moc dobře, ale italským dluhopisům i akciím se v následujících měsících velmi slušně dařilo. Když situace začala směřovat k vládě dvou hlavních populistických stran (Hnutí pěti hvězd a Liga severu), ještě nějaký čas byl klid. Ten přestal, až když se začalo potvrzovat, že nová vláda bude chtít nafouknout rozpočet a pustí se do střetu s EU.
  • Čechům na podzim výrazně zdraží elektřina, měli by stávající cenu fixovat na co nejdéle. Emisní povolenky EU jsou blízko své rekordní ceny, včera uzavíraly na takřka 57 eurech za kus
    Cena emisních povolenek Evropské unie se blíží svému historickému maximu. Hodnota referenčního kontraktu včera uzavřela obchodování na ceně takřka 57 eur za ekvivalent tuny oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší. Jen v letošním roce tak emisní povolenky EU zdražily o takřka 75 procent. Podle německé banky Berenberg se do konce letošního roku budou povolenky prodávat za zhruba 110 eur.
  • Čechům nyní zlevňuje pohonné hmoty čínský boj z covidem i intervence České národní banky. Zlevňování bude pokračovat
    Cena pohonných hmot v Česku za týden klesla o několik desítek haléřů, podobně jako o týden dříve. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 34 haléřů na průměrných 42,05 Kč/l. Litr nafty se prodává v průměru za 46,18 Kč/l, což je o 90 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.
  • Čechům opakovaně roste pracovní výdělek rychleji než Slovákům a bude tak tomu i po koronakrizi, říká Evropská komise. Přitom není zdražování jako zdražování, jak ukazuje případ růstu cen cukru
    V médiích a na sociálních sítích se teď často objevuje informace, že v Česku je zdražování nejvýraznější v celé Evropské unii. Buďme přesnější. V Česku je nyní nejvýraznější inflace, tedy meziroční růst cenové hladiny. Tento růst v dubnu vykázal hodnotu 3,3 procenta, která byla pro daný měsíc opravdu nejvyšší mezi všemi zeměmi EU.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova