Úterý 19. březen 2024 09:24
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Co čekat od dnešního zápisu ze zasedání Fedu?

17.02.2016 14:18  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Lednové zasedání Fedu se neslo v lehce holubičím duchu. Členové FOMC vyjádřili znepokojení nad vývojem v globální ekonomice a nadále počítali s pozvolným růstem sazeb. Příliš jsme se toho ovšem nedozvěděli, protože zasedání nedoprovázela tisková konference. Zároveň probíhalo uprostřed masivních výprodejů na finančních trzích, které mohlo některé účastníky strašit, ovšem obavy se do stručného shrnutí (Statementu) zveřejněného bezprostředně po zasedání nedostaly.

Proto dnes můžeme počítat s určitým potenciálem překvapení. Obchodníci už diskontovali možnost, že sazby v USA porostou daleko nižším tempem a později, než se dosud očekávalo. Pokles USD byl relativně výrazný. Dočkali jsme se už i mírné korekce tohoto pohybu, ovšem je zřetelné, že dolaru se na vyšší hodnoty příliš nechce. Pokud by dnešní zápis ještě více akcentoval obavy členů FOMC o další vývoj, tak prostor pro pokles americké měny zde je a trh by jej pravděpodobně využil.

Pozornost obchodníků by měla směřovat do těchto oblastí:

  1. Jednou z důležitých skutečností lednového Statementu bylo nehodnocení míry rizik pro americkou ekonomiku. Ještě v prosincovém zápisu však byla rizika balancovaná. To mohlo znamenat, že ekonomická rizika narůstají, ovšem Fed situaci nekomentoval. Zápis by mohl zachytit debatu na toto téma
  2. Do prosince se zdálo, že riziko a vysoká volatilita na trzích s koncem roku slábla. Prosincový zápis Fedu o tom hovořil: „downside risks from abroad have lessened since late summer“. Ovšem další vlna výprodejů přišla na počátku roku. Bude zajímavé, jestli Fed danou větu neguje, nebo situaci popíše „měkčeji“.
  3. Trh bude hledat jakékoliv náznaky dalšího pohybu sazeb. Po vystoupení Janet Yellen v Kongresu v minulém týdnu už nejsou tabu ani záporné úroky, ovšem tam debata s velkou pravděpodobností zatím nesměřovala. Na projekce si musíme počkat na březnové zasedání, ovšem pokud by bylo zmíněno, že očekávané tempo zvyšování je možná příliš odvážné, tak to trhy jistě vezmou jako signál odkladu.
  4. Zajímavé budou také jakékoliv zmínky o inflaci, protože inflační očekávání v posledních týdnech dramaticky klesly. Na druhou stranu data z pracovního trhu ukázala solidní růst mezd. Inflace je stěžejním kritériem dalšího vývoje sazeb, i když Fed sleduje vyšší jádrovou inflaci. Proto se pomalým růstem cen necítí tak ohrožen, jako mnoho dalších centrálních bank.

Nemůžeme zapomínat na to, že očekávání trhu a oficiální projekce Fedu se v současnosti extrémně rozcházejí. Trhy neimplikují zvyšování sazeb v následujícím roce, zatímco projekce Fedu hovoří o čtvero zvýšení. Velká část obav, zda Fed bude schopen nastoupit na cestu růstu sazeb, je už v trhu započítána. Ovšem další známky odkladu růstu přímo z Fedu mohou mít stále výrazný dopad.

Minutes mají potenciál americkému dolaru uškodit, ovšem nelze zapomínat na vystoupení Janet Yellen v Kongresu minulý týden, kterým dále posunula náhled trhů na měnovou politiku. Některé náznaky z „Minutes“ už tak mohly zaznít a tržní dopad by tak nemusel být tak výrazný. Proto bych očekával nižší tržní reakci, než právě na vystoupení guvernérky v kongresu.

Komentáři na „pozitivní vlně“ by obchodníci kvůli poslednímu vývoji nemuseli příliš věřit. Naopak mnoho obchodníků stále věří alespoň částečně v růst sazeb. Pokud Fed třeba jen mírně zpochybní tuto vytyčenou cestu, tak další z nich mohou ztratit trpělivost.

Nejvyšší reakce se dá očekávat na dolarových párech. Nejčistší  by mohla být reakce na USDJPY. Situaci okolo sazeb vnímají také akciové trhy, tam už ovšem reakce nemusí být dobře čitelná.

Zápis ze zasedání „Minutes“ bude zveřejněn ve 20:00.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Coca-Cola zastavuje pokles akcií po zprávě o výsledcích za 2. čtvrtletí
    Coca-Cola (KO.US) překonala očekávání Wall Street ohledně tržeb a zisku a stejně jako Pepsico zvýšila svůj celoroční výhled. Společnost sdělila, že i přes několikeré zvýšení cen produktů ve svém portfoliu nadále zaznamenává vysokou poptávku po svých výrobcích, přičemž k dalšímu zvýšení cen dojde v 1. čtvrtletí. Čisté tržby meziročně vzrostly o 6 %, ale slabší nálada na Wall Street dnes vyvíjí tlak na snížení ocenění akcií tohoto giganta:
  • Coca-Cola ztrácí 3,7 % - akcie na 52týdenním minimu 🚩
    Akcie společnosti Coca Cola (KO.US) dnes ztrácejí více než 3 % a obchodují se na úrovních, které byly naposledy zaznamenány v prosinci 2021. Akcie aktuálně ztrácejí nejvíce ze všech společností v indexu Dow Jones a od začátku roku klesly o 15 %, což je nejvíce od roku 2008, kdy odepsaly 26,2 %. Špatně se dnes vede také společnosti General Mills (GIS.US) - akcie výrobce cereálií a občerstvení ztratily od začátku roku téměř 25 % a stejně jako Coca Cola se obchodují na úrovních ze 4. čtvrtletí 2021.
  • Co čeká centrální banky v červnu?
    Není to tak dávno, co se červnové jednání FOMC považovalo za pravděpodobný zdroj prvního zvýšení úrokových sazeb od roku 2004, avšak díky nedávným slabým ekonomickým datům USA – podobným těm, která jsme zažili v loňském roce – a stabilně nízké inflaci je tento scénář v podstatě ze hry.
  • Co čeká euro příští týden?
    První únorový týden se ukázal jako velmi nudný. Ačkoli se dříve oba instrumenty propadly kvůli zasedání Bank of England a Federálního rezervního systému, projevům předsedy Fedu Jeroma Powella a silným údajům o ISM z USA, později jsme se žádných důležitých událostí ani zpráv nedočkali a pohyby v dalším týdnu byly velmi slabé. Proto bychom se podle mě měli pokusit pochopit, co od nadcházejícího týdne čekat.
  • Co čekat dál od inflace
    Českou inflaci ženou dál vzhůru hlavně oddíly doprava a energie - zdražující pohonné hmoty, energie a imputované nájemné. Když k nim připočteme ještě potraviny, podílí se tyto tři oddíly na meziroční inflaci více než ze dvou třetin. A ne jinak tomu bude i v nejbližších měsících. Novinové titulky sice plní na prvním místě zdražující nafta a benzín, o dalším růstu inflace ovšem v nejbližších měsících rozhodnou zejména ceny energií a to, jak moc se promítnou vyšší ceny z globálních trhů do cen pro spotřebitele.
  • Co čeká tento týden EUR/USD?
    Eurodolar vstoupil do nového týdne pozitivně. Prozatím tak naplňuje intradenní divergenci na oscilátoru MACD, která ukazuje na možný průběh korekci. Z čistě technického pohledu našel trh možná dvojité dno. Rozhodující však bude, jak si býci poradí s odporem na ceně 1,1440, kde leží neckline hodnota. Z dlouhodobějšího hlediska (denní graf) však stále platí analýza, že trh je ve formaci rostoucího klínu, který by měl být proražen směrem k jihu.
  • Co čekat od aktuálního zasedání Bank of England?
    Ve čtvrtek odpoledne budou zveřejněny důležité novinky z Bank of England (BoE). Nejprve ve 13:00 nás čeká rozhodnutí o...
  • Co čekat od amerického dolaru?
    V Evropské unii nás čeká jen málo ekonomických událostí a situace ve Spojených státech příliš jiná nebude. Zpravodajské pozadí prvních dvou dnů týdne bude podobné jako u eura. V těchto dnech očekávám stagnaci dolarových párů. Ve středu večer bude zveřejněn protokol FOMC – zpráva z posledního zasedání americké centrální banky. Ve čtvrtek mohou obchodníky povzbudit indexy podnikatelské aktivity ve službách a ve zpracovatelském průmyslu (stejně jako kompozitní indexy) a počty prvotních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Dozvíme se i počet prodejů nových domů. Pátek bude prakticky klidný den bez významných událostí.
  • Co čekat od čtvrtečního zasedání OPEC?
    Zástupci zemí OPEC se pomalu sjíždějí do Vídně. Už ve čtvrtek proběhne oficiální zasedání této organizace, která stále hraje na ropných trzích prim. Nálada je méně napjatá, než na několika předchozích pravidelných zasedáních. Cena ropy v minulém týdnu pokořila padesátidolarovou hranici a nečeká se tak, že by se organizace dohodla na omezení těžby či jiných důležitých zásazích.
  • Co čekat od dnešního projevu Janet Yellenové, analýza USD/JPY, EUR/USD
    Šéfka Fedu Janet Yellenová má dnes před sebou těžký úkol. V 16:00 vystoupí před Sněmovnou reprezentantů a podá jí pravidelné půlroční hodnocení...
  • Co čekat od dnešního zasedání ECB?
    Očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) dnes udělá další kroky směrem k uvolněnější měnové politice, jsou velká. Všichni vědí, že banka...
  • Co čekat od dnešního zasedání ECB? Analýza EUR/USD
    Na základě včera publikovaných útržků z telefonních rozhovorů členů bankovní rady ECB je velmi pravděpodobné, že ...
  • Co čekat od dnešního zasedání Fedu?
    Zasedání americké centrální banky Fed patří dlouhodobě mezi nejdůležitější události v kalendáři každého obchodníka. S ...
  • Co čekat od dnešního zasedání Fedu?
    Během večera dnešní seance zakončí FED svoje dvoudenní zasedání a očekávání jsou vysoká. USA se v minulém měsíci setkaly s tragickým výsledkem NFP reportu, který ukázal na slabiny pracovního trhu. Janet Yellenová proto musí zvážit, zda opravdu nastal ten správný čas pro další zvýšení úrokové sazby, nebo zda se vyplatí ještě počkat. Trhy aktuálně kalkulují jenom s dvou procentní pravděpodobností, že Fed zvýší úrokové sazby. Klíčová však bude nová ekonomická projekce a tisková konference, které by mohly naznačit další směřování měnové politiky USA.
  • Co čekat od dnešního zasedání FOMC? Analýza EUR/USD, EUR/AUD, NZD/USD
    Klíčová událost tohoto týdne je tady. Dnes večer v 19:00 skončí 2denní zasedání americké centrální banky (Fed), na němž se bankéři radí...
  • Co čekat od dnešního zasedání NFP?
    Dnes budou publikovány jedny z nejdůležitějších amerických makroekonomických zpráv, a to data z domácího trhu práce...
  • Co čekat od ECB po nízké inflaci?
    První odhad inflace v eurozóně týden před zářijovým zasedáním moc radosti centrálním bankéřům ve Frankfurtu nepřinesl. Zůstal na nízkých 0,2 % (meziroční růst) a zaostal jak za naším, tak tržním očekáváním. Inflaci sice pomalu začíná tlačit vzhůru odeznívání nízkých cen ropy (které by ji ke konci roku mohlo pomoci nad 1 %). Bohužel ale v srpnu znovu poklesla jádrová inflace - očištěná právě o ceny pohonných hmot, energií a potravin (na 0,8 %). Ta je přitom barometrem klíčových inflačních tlaků z reálné ekonomiky. Co v tomto světle čekat na zářijovém zasedání?
  • Co čekat od eura?
    Nadcházející týden bude z hlediska zajímavých a významných událostí relativně nenápadný. Trh nebyl v tomto týdnu navzdory velkému množství zpráv a ekonomických údajů příliš aktivní. Předpokládáme-li, že aktivita trhu závisí na síle zpravodajského pozadí, může být příštích pět dní méně rušných a spíše všedních. Přesto se na všechny velmi důležité události podívejme.
  • Co čekat od Fedu?
    Včera začalo poslední letošní zasedání FEDu. Výsledek je skoro jistý a skoro jistě trhy nepřekvapí: po roce dojde ke druhému utažení americké měnové politiky za posledních deset let, čímž se sice horní hranice klíčové sazby posune na 0,75%.
  • Co čekat od inflace v příštích měsících?
    Růst spotřebitelských cen dosáhl v březnu meziročně 12,7 % z únorových 11,1 %. To je nepatrně více než medián očekávání trhu, jež počítal s 12,4 %. Ovšem nejistota ohledně vývoje inflace zůstává i nadále výrazná, což mimo jiné odráží i rozptyl očekávání od 12,0 % až po 13,2 %. Nejen že je statistika inflace ovlivněna výkyvy mezi poptávkou a nabídkou a omezeními v dodavatelských řetězcích, ale od března nově i válkou na Ukrajině, která představuje nákladový inflační šok.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024