Úterý 19. březen 2024 06:32
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Rozbřesk: Česká výrobní inflace zrychluje

21.04.2021 09:13  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle včera zveřejněných údajů statistického úřadu se ceny v tuzemském průmyslu za poslední měsíc zvýšily o 1,4 % a meziročně jsou výše dokonce už o 3,3 %. Hlavním důvodem jsou nepochybně vyšší ceny ropy a ropných derivátů promítající se nejenom do vývoje cen v rafinérském, ale i v chemickém průmyslu. Není to jediný důvod, protože ceny jsou v meziročním srovnání výše ve všech oborech s výjimkou výroby potravin a těžebního průmyslu. Kromě již zmíněných rafinérií, jejichž čísla se nezveřejňují, a základní chemie se rychle zvyšují zejména ceny kovů (konkrétně u surového železa o více než 17 %) a výstupní ceny v elektrotechnickém průmyslu. A zapomenout nelze ani rychle rostoucí cenu vody.

I když zvyšování cen v průmyslu probíhá v posledních měsících velmi rychlým tempem, nejde o plošný jev. Dotýká se především oborů citlivých na vývoj cen v zahraničí, a proto i nejrychleji rostou ceny PHM, chemických výrobků, základních kovů nebo třeba elektrického vedení jako jednoho z produktů elektrotechnického průmyslu. Ve většině dalších oborů jsou však nárůsty cen jen mírné. O to více je proto třeba dívat se dál za velká průměrná čísla, která by jinak mohla vyvolávat dojem přicházejícího inflačního boomu. Prostor zvyšovat ceny je pro velkou část průmyslu i nadále silně omezený pozicí firem na trhu, konkrétně jejich rolí v dodavatelských řetězcích. Neznamená to však, že se tento cenový vývoj ve výrobě nebude vůbec prolínat i do dalších odvětví či že jej nepocítí spotřebitelé. Nasnadě jsou nejenom ceny PHM, které jsou asi nejviditelnější, ale i ceny stavebních materiálů (aktuálně +4,2 %), nátěrových hmot a v neposlední řadě i automobilů.

V březnu však nerostly pouze ceny v průmyslu, ale i ve stavebnictví (o 1,9 %) a v zemědělství, kde výrazné zdražení produktů rostlinné výroby vykompenzoval propad cen masa. Vývoj zemědělských cen i cen zpracovatelů by měl i nadále držet na uzdě ceny potravin v rámci spotřebitelské inflace. I proto by měla celková inflace zůstat v blízkosti cíle i v následujících měsících.

*** TRHY ***

Koruna

Koruna v průběhu včerejšího obchodování testovala hranici 25,90 EUR/CZK, avšak nakonec zůstala jen pár haléřů nad ní. Domácí probouzení inflačních tlaků v podobě výrobní inflace ponechala bez povšimnutí a dál sledovala především dění v zahraničí. Tam bude pozornost směřovat k zítřejšímu zasedání ECB a výsledkům z amerického trhu práce. Český bondový trh dnes čekají dvě emise státních dluhopisů se splatností přibližně tři a jedenáct let v celkovém objemu 12 mld. korun. Od začátku roku již MF na primárním trhu prodalo papíry v hodnotě 192 mld. korun a vedle toho na sekundárním trhu prodalo papíry za necelých 83 mld. Celkem MF podle aktualizované strategie řízení dluhu bude letos potřebovat získat 728,4 mld.

Zahraniční forex

Na eurodolarovém trhu panuje před zítřejším zasedáním ECB klid a to přesto, že výnosy amerických dluhopisů následují negativní korekci na Wall Streetu a posunují se rovněž níže. Těžko vysledovat, co aktuálně vedle akcií tlačí výnosy dluhopisů směrem dolů, ale trhy může znervózňovat, že počty nových COVID případů navzdory pokračující očkovací kampani ve vyspělých zemích globálně rychle narůstají. Nově nakažení se pak rekrutují především ze tří emerging markets - Brazílie, Turecka a Indie (kde denní přírůstky dosahují již 300 tisíc nakažených denně).

Dnešní kalendář očekávaných událostí je prakticky prázdný, a tak eurodolar může i nadále vyčkávat na zítřejší zasedání ECB a eventuálně další americká data z trhu práce.

Ropa a zlato

Cena ropy WTI včera klesla o -1,5 % na 62,44 USD. Cena zlata naopak mírně stoupla o +0,4 % k 1778 USD za trojskou unci.


 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Česká koruna reaguje pozitivně na zasedání Fedu a slabší dolar
    Dokud Fed neuvidí skutečné, a nikoliv jen prognózované zlepšení na trhu práce, tak od něj zpomalení měnové expanze nečekejte. Stejně předčasné je si myslet, že se nyní uvnitř Fedu rýsuje majorita centrálních bankéřů, která by do konce roku 2023 chtěla zvednout úrokové sazby. Tyto holubičí vzkazy, zdůrazněné na tiskovce šéfa Fedu J. Powella, nutně musely zastínit bezprecedentně pozitivní revizi makroekonomického výhledu ze strany amerických centrálních bankéřů.
  • Rozbřesk: Česká koruna se drží v defenzivě, německá výrobní inflace nejvýše od roku 1974
    Česká koruna nebyla v posledních dvou týdnech schopna ocenit další nárůst domácí inflace ani novou sérii jestřábích komentářů z ČNB. Ty sice poslaly dál vzhůru krátký konec výnosové křivky - dvouletý český swap se pohybuje nad 3 % a výnosové rozpětí oproti eurovým sazbám zdolalo 3,5 procentního bodu. Česká koruna však současně s tím zařadila "zpátečku" a vrátila se nad 25,50 EUR/CZK - úroveň, kde se pohybovala před zářijovým zasedáním ČNB. To je varovné znamení, které nás pravděpodobně přinutí přehodnotit náš pozitivní výhled na korunu minimálně do konce.
  • Rozbřesk: Česká koruna se snaží rozšířit zisky po silnější inflaci… Nedaří se jí ale zaútočit na 25,50 CZKEUR
    Česká koruna se po silnější inflaci pokusila rozšířit svoje zisky. Detailní pohled do čísel ovšem ukázal, že jádrová složka inflace stagnuje a za růstem jsou opět do značné míry především rychlejší potraviny. Navíc odpoledne centrální banka řekla, že říjnová inflace je v souladu s poslední prognózou centrální banky, a ta kreslí další růst sazeb až pro druhou polovinu příštího roku. Minimálně část centrálních bankéřů je ale naladěna na více jestřábí notu a mohou zvažovat další růst sazeb již na letošním prosincovém zasedání. Co je do té doby zásadní sledovat a co může změnit jejich názor?
  • Rozbřesk: Česká koruna v sevření globální nejistoty a holubičí ČNB
    Česká koruna před sebou bude mít další náročný týden, který bude zarámován zasedáním ČNB. Globální trhy jsou pod velkým tlakem, a to minimálně ze dvou důvodů. Za prvé, přetrvává velká nejistota ohledně dopadů energetické krize na evropskou ekonomiku - to jenom podtrhlo další zhoršení indexů nákupních manažerů za měsíc září. A za druhé, nehledě na reálnou hrozbu recese si klíčové centrální banky nemohou dovolit nezvyšovat sazby. To zase připomněl v uplynulém týdnu americký Fed, který se v nejbližších kvartálech podle Jay Powella musí primárně soustředit na boj s inflací a úrokové sazby se proto v USA mohou vyšplhat v příštím roce do blízkosti 5 %.
  • Rozbřesk: Česká měna pod tlakem a citlivá na zisky dolaru
    Česká koruna se ke konci uplynulého týdne opět dostala pod tlak. Důvody jsou jednoduché - na jedné straně jestřábí komunikace z amerického Fedu (globálně posilující dolar), na druhé straně holubičí komunikace z ČNB. Česká měna se tak pravděpodobně pod úrovní 24,70 EUR/CZK opět držela jen díky intervencím ČNB.
  • Rozbřesk: Česká nás kritický letní týden, HDP odhalí “skutečnou” hloubku propadu
    Začíná jeden z kritických týdnů tohoto léta. Budou zveřejněny odhady HDP za druhý kvartál - pro globální ekonomiku pravděpodobně nejhorší kvartál v poválečné historii. Nepůjde sice o novou zprávu - propad hospodářství jasně předznamenala čísla z průmyslu a maloobchodu - bude ale jasno ohledně skutečné míry COVID propadu v první polovině roku. A tím pádem bude jasněji i ohledně odhadů délky návratu do normálu nebo potřeby hospodářských stimulů.
  • Rozbřesk: Česká nezaměstnanost klesla na 2,8 %
    Po sérii slabších českých čísel včetně průmyslu a maloobchodu dnes přišlo opět jedno pozitivní. Trh práce si podle našich odhadů vede dál velice dobře - míra nezaměstnanosti poklesla v říjnu na 2,8 %, což je méně, než očekávaly trhy. To je dobrá zpráva pro hlavní poptávkový motor české ekonomiky v posledních kvartálech - spotřebu domácností.
  • Rozbřesk: Česká nezaměstnanost na novém minimu
    Zatímco ve světě eskalují obchodní války, Německo stále více pociťuje důsledky slábnoucí čínské poptávky a automobilový průmysl ve světle nižších prodejů řeší svoji novou „zelenou“ budoucnost, v české ekonomice zůstává na první pohled vše při starém. Firmám se stále nedostávají zaměstnanci, nezaměstnanost klesá na nová minima a v ekonomice pracuje nejvyšší počet lidí v novodobé historii ČR, nejenom těch domácích.
  • Rozbřesk: Česká potravinová inflace
    Spokojená s inflací už nemusí být jen ČNB, ale jak to tak vypadá i ECB. Včera potvrzená inflační data sice ukazují pokles celkové inflace v eurozóně, ale jádrové indexy vesměs všechny míří pomalu a jistě nahoru. Ať už se podíváme na inflaci bez potravin, bez energií či další subindexy, drží se tyto sledované ukazatele mírně nad jedničkou a jejich další nárůst je velmi pravděpodobný.
  • Rozbřesk: Česká vláda chce pomoci s udržením pracovních míst
    Česká vláda dál ladí balík ekonomické pomoci. Stát uhradí ze 100 % zaměstnavatelům výdaje na náhrady mezd a platů pracovníků v karanténě (zaměstnanci dostávají v takovém případě 60 % své mzdy). Pokud někdo z důvodu nařízení vlády musí provozovnu kvůli epidemii uzavřít, vláda uhradí podnikům 80 procent z náhrady mzdy (která v takovém případě dosahuje 100 % předešlé mzdy). Podrobně zde.
  • Rozbřesk: České a německé domácnosti již v únoru šlapaly na brzdu
    Nálada mezi českými domácnostmi před invazí nebyla nijak oslnivá - podle průzkumu ČSÚ zůstávala v únoru (před ruskou invazí) poblíž nejnižších úrovní za celé období pandemie. A březen pak zaznamenal další výrazný propad v náladě na úrovně nejnižší od roku 2012-2013, kdy bylo Česko zasaženo vleklou recesí spojenou s euro-krizí a strachem z deflace. Dnes je problém zcela opačný. Domácnosti se bojí dalšího nárůstu inflačních tlaků a poklesu reálné mzdy.
  • Rozbřesk: České dluhopisy jsou nejdražší na světě
    Na světě včera nebylo dražších dluhopisů než českých (tedy trochu přesněji v případě krátkých splatností). Výnos českého dvouletého dluhopisu propadl až pod -1,06 % a dostal se dokonce pod úroveň super-nízko úročených švýcarských dluhopisů. Silný apetit po českých dluhopisech potvrdila i včerejší aukce jednoletého státního dluhopisu, kde si ministerstvo financí půjčilo za rekordně nízký úrok (-1,72 %).
  • Rozbřesk: České dluhopisy se učí plavat v post-intervenčních vodách
    Tomáš Holub z ČNB se přidal k hlasům tlumícím sázky na rychlý růst úrokových sazeb v Česku. Podle jeho prezentace nelze současnou prognózu ukazující na růst úrokových sazeb od třetího kvartálu 2017 brát úplně vážně. Jedná se o modelový výstup, který měl více než cokoliv jiného sloužit jako “vodítko pro správné načasování kurzového závazku? - k prvnímu kroku k utažení měnových podmínek. I z našeho pohledu se zdá být více než jasné, že si na vyšší úrokové sazby budeme muset počkat do roku 2018. Do chvíle, kdy se usadí post-intervenční volatilita na koruně (zatím pravda nijak vysoká) a kdy se přece jen více přiblíží konec měnové expanze v eurozóně.
  • Rozbřesk: České firmy si loni udržovaly solidní ziskovost
    Zatímco trhy se už v pátek dozví, jak si asi vedla eurozóna v posledním kvartále loňského roku, na první české předběžné odhady si budeme muset počkat ještě do poloviny února. Centrální banka tak nebude mít k dispozici jedno z nejvýznamnějších a pozornosti nejvíce dostávající číslo, nicméně už na začátku únorového zasedání se alespoň dozví, jak si vedlo největší tuzemské odvětví – průmysl – v závěru roku. Stěží se dá čekat, že to bude výborný nebo alespoň dobrý výsledek, a tak se nedá asi předpokládat, že by se většina v bankovní radě hned chtěla přiklonit ke zvýšení úrokových sazeb. V každém případě mají centrální bankéři už jen jeden den na to, aby své aktuální naladění odkryli prostřednictvím komentářů a možná alespoň naznačili, jakým směrem se ubírá nová prognóza ČNB, která bude zveřejněna až po zasedání.
  • Rozbřesk: Českému průmyslu začal v srpnu docházet dech, počty nakažených v ČR zdolaly další rekord
    Česká ekonomika začala už na konci druhého čtvrtletí nabírat dech, avšak ten jí už v srpnu – jak ukázala včera zveřejněná čísla – začal docházet. Průmysl, jako největší tuzemské odvětví, ať už z pohledu podílu na přidané hodnotě nebo zaměstnanosti, meziměsíčně poklesl o necelé procento, meziročně byl níže o 5,5 %. Dá se proto říct, že poté, co se firmy po uvolnění pustily do dokončování dříve přijatých objednávek sice produkce na začátku léta rychle poskočila nahoru a poklesla i rozpracovanost výroby, avšak výrobní kapacity zůstávají dál ve větší míře nevyužity. Optimismus pro další měsíce zatím nepřidávají ani statistiky nových zakázek, které byly tentokrát meziročně nižší o téměř celou desetinu.
  • Rozbřesk: České mzdy brzdí. Dopřeje omikron trhům oddych?
    České mzdy ve třetím kvartále podle očekávání zpomalily. Ovšem ne o tolik, co čekala Česká národní banka – dynamika mezd klesla z 11,3 % na 5,7 % (očekávání centrální banky 4,7 %). Vedle slabší koruny a pozitivní revize HDP to je v bankovní radě další argument pro vyšší úrokové sazby. Zvolnění mezd je důsledek postupného ukončení mimořádných příplatků ve zdravotnictví a pohled na klíčová odvětví české ekonomiky nevypadá zatím z pohledu zaměstnanců nijak špatně.
  • Rozbřesk: České mzdy rozhodnou o prosincové ČNB
    První prosincový týden bude ve znamení čísel z trhu práce. Jak v Česku, tak v USA to budou poslední čísla, která mohou ovlivnit prosincové rozhodnutí centrálních bank. Zatímco v USA je poměrně jasno a trhy počítají s dalším růstem sazeb s pravděpodobností 98 %, situace v Česku zdaleka tak jednoznačná není. V našem základním scénáři počítáme s dalším růstem sazeb již v prosinci, trhy ovšem jako by v posledním týdnu začaly více váhat - sazby FRA poklesly a koruna se vrátila nad 25,50 EUR/CZK. Důvodem může být nejistota před dnešním důležitým číslem - růstem mezd za 3Q 2017.
  • Rozbřesk: České veřejné finance pod tlakem
    Od počátku 90. let minulého století byla integrální součástí české hospodářské politiky ambice pečovat o vnitřní i vnější stabilitu domácí měny a udržovat fiskální disciplínu. Česko se na rozdíl od řady jiných zemí (a to ani v časech centrálně plánovaného hospodářství) nadměrně nezadlužovalo, a i díky této chvályhodné tradici bylo na konci prvního čtvrtletí 2022 v EU ekonomikou se sedmým nejnižším poměrem veřejného dluhu k HDP. Během předchozích dvou let (od propuknutí covidové pandemie do vzplanutí válečného konfliktu na Ukrajině) se ovšem naše fiskální situace už začala měnit k horšímu: zadluženost relativně k HDP se zvýšila téměř o 13 procentních bodů, tzn. rychlejším tempem, než ve dvou třetinách zemí Unie.
  • Rozbřesk: Česko čeká na HDP, pro investory je ale důležitější úspěšný přechod na chytrou karanténu
    I Česko se na konci týdne dozví, jaké jsou první reálné dozvuky epidemie v ekonomice - v pátek bude zveřejněn odhad HDP za první kvartál a podle březnových propadů průmyslu a maloobchodu se karanténní opatření v tomto měsíci již naplno zakousla do ekonomického výkonu. Počítáme s tím, že více než v sousedním Německu, kde byl náběh karanténních omezení mírnější a pomoc podnikům a domácnostem přicházela rychleji. I proto počítáme s mezikvartálním propadem mezi 3-4 %.
  • Rozbřesk: Česko druhou vlnou pandemie prochází s většími náklady než Německo
    Procházíme další fází rozvolnění vládních nařízení. Otevřely restaurace a hospody a soudě podle včerejší vycházky Prahou se do nich řada lidí skutečně těšila. Rozvolnění přichází sice ve chvíli, kdy je druhá vlna pandemie zjevně za vrcholem a má tendenci odeznívat. Na druhou stranu ve chvíli, kdy se na rozdíl od jara vir na většině území dál šíří komunitně a nefunguje efektivní trasování. I vládní systém PES ostatně ukazuje, že do třetího stupně pohotovosti umožňujícího otevřít například restaurace a ubytovací zařízení jsme se dostali jen těsně. Jakékoliv výraznější uvolnění sociálních kontaktů může tak velice jednoduše zadělat na třetí vlnu pandemie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024