Úterý 19. březen 2024 04:43
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Hlavní spouštěč krize

10.09.2019 09:11  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Úspěšný investor Michael Burry, který vydělal vysoké částky na minulé krizi, informovat o dalším spouštěči přicházející krize.

Investora jménem Michael Burry znáte z filmu The Big Short neboli Sázka na nejistotu. Ten popisuje, jak vydělat na finanční krizi. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že investice do indexů a dalších forem pasivního investování je dalším možným spouštěčem finanční krize. Je to velmi podobné, jako u hypotečních a jiných derivátů na startu globální ekonomické krize, která proběhla 10 let zpátky.

Pasivní investice

Podle úspěšného investora pasivní investování nadhodnocuje aktiva, na které je navázáno. Přirovnává to k CDO – obligacím, které agregovaly nesplácené a toxické hypotéky. Podle něj není určování ceny dáno fundamentem aktiva, ale masivním přílivem kapitálu do uvedených nástrojů. Většina bublin v minulosti má stejný průběh. Čím déle trvají, tím horší mají následky. Právě Michael Burry byl jedním z prvních investorů, který označil hypoteční deriváty v USA za rizikové a vydělal na nich.

Michael Burry

Michael Burry vede fond Scion Asset Management, kde spravuje portfolio o hodnotě 340 milionů dolarů, v přepočtu asi 8 miliard korun. Jeho chování na počátku finanční krize zpracoval Michael Lewis v knize The Big Short, která byla v roce 2015 zfilmována v oskarovém snímku. Na nebezpečí přetlaku indexových investic upozornil i šéf společnosti DoubleLine Jeffrey Gundlach a označuje ji za nebezpečnou mánii.

Indexové investování

Rostoucí akcie získává v indexu vyšší váhu a přikoupí indexový fond. Vznikne spirála a každý nákup generuje další nákup nehledě na fundament. Indexové investování kritizuje i šéf fondu Vltava Daniel Gladiš. Od minulého století bylo zaznamenáno na americkém akciovém trhu 5 krachů se společným průvodním jevem. Finanční inovace a nové produkty šly v masovém měřítku do nebezpečného extrému.

Odhad

Podle odhadu banky Merrill Lynch se investice do akcií formou pasivního investování, tedy do indexů a nástrojů složených z jednotlivých titulů, z 1/2 podílí na celkovém objemu investovaných peněz na trhu. Za posledních 10 let makléři do indexových produktů vložili 3 biliony dolarů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hlavní měnové páry nemají jasný směr, trhy jsou rozpačité. Závěr týdne mohou ovlivnit bankéři
    Současný vývoj hlavních finančních trhů lze popsat jako poněkud rozpačitý. Předchozí téma, kterým byl růst pravděpodobnosti tvrdšího přístupu Fedu, se krátkodobě vyčerpalo a jiné impulsy nepřicházejí.
  • Hlavní měny i koruna zůstávají v klidu, zatímco evropské akcie vracejí včerejší zisky
    Po včerejším nádechu se dnes nálada na trzích opět zhoršuje. Už akciová Asie na to nebyla příliš dobře a v Evropě pak sledujeme pokles hlavních indexů skoro o procento. Ani tentokrát tedy růst dlouho nevydržel. Bezpečné dluhopisy v Evropě se opatrně kupují, zatímco periferní spíše klesají, ale pohyb to není velký.
  • Hlavní měny jsou vedle turbulentních akcií a dluhopisů překvapivě klidné
    Včerejšek sice začal dobře, ale skončil dalším výrazným výprodejem akcií a přesunem peněz na méně rizikový dluhopisový trh. Tentokrát se impulsem nestal strach z obchodních válek či nový Trumpův atak vůči Číně, ale množící se problémy technologických firem v zámoří.
  • Hlavním sponzorem Ruska během jeho války na Ukrajině je Evropská unie, spočetl finský institut. EU platí Rusku během války 14 miliard korun denně za fosilní paliva, i když třeba Francie mohla příslušné dodávky „utnout“
    Rusko za svůj export fosilních paliv utržilo během prvních sto dnů války na Ukrajině celkem 93 miliard eur. To odpovídá zhruba 2300 miliardám korun. Částku uvádí studie finského Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší, kterou tento institut zveřejnil dnes. Cituje z ní například agentura AFP.
  • Hlavním trhům se dnes daří i přes známky napětí s Čínou, Německem i Íránem
    Donald Trump v posledních dnech mimo jiné prohlásil, že není ochoten s Čínou dál jednat, dokud nepřistoupí na čtyři až pět jeho zásadních požadavků. Dnes přišla reakce z druhé strany, když čínský ministr obchodu řekl, že se země nepodvolí žádnému tlaku USA a Čína neprovede ústupky v principiálních záležitostech.
  • Hlavním zájmem eura a amerického dolaru je dosáhnout nových maxim
    Cenová maxima, kterých euro dosáhlo minulý pátek, pro něj nejsou hranicí. Jeho cílem je překonat nové překážky. Zároveň je podobně nastaven i americký dolar, který čeká na pomoc Fedu.
  • Hlavním zdrojem ruského plynu Evropě je poprvé v historii černomořské potrubí Turk Stream. Po vypnutí Nord Streamu 1 se jeho dominantní postavení ještě upevní
    Pokud by došlo k trvalejšímu odstavení dodávek ruského plynu do Evropy plynovodem Nord Stream 1, ještě dále se zvýrazní postavení jiného potrubí, Turk Streamu, jakožto hlavní přepravní cesty ruského plynu na starý kontinent.
  • Hlavní obětí amerických jestřábů je japonský jen
    Dolar vlivem očekávaných agresivnějších sazeb Fedu dál roste. Rétorika jestřábů posiluje jeho pozici vůči jenu, sužovaného měkkou politikou Japonské centrální banky.
  • Hlavní politické, ekonomické a kulturní události v ČR v roce 2020
    Výběr hlavních, dosud známých politických, ekonomických a kulturních očekávaných událostí v České republice v roce 2020:
  • Hlavní příčiny vysokých cen energií
    Cenový dopad energií pociťují všichni – spotřebitelé, zaměstnanci, firmy či investoři. „Zpolitizování celého tématu ale bohužel vede ke zjednodušování. Zavádějícím způsobem je celá vina kladena pouze na bedra zelené energetické transformace. Nebudeme si nalhávat, že na tom nemá svůj obří podíl. Současně by ale ani nebylo korektní hledat jednoho obětního beránka, který je příčinou všeho zla,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select. Kde jsou kořeny současných problémů? A jaký je dopad na české domácnosti? Odpověď hledá Fincentrum & Swiss Life Select ve svém komentáři.
  • Hlavní světové akciové trhy před víkendem ztrácejí
    Americké akciové burzy zahájily dnešní obchodování v červených číslech. Průmyslový Dow Jones klesá o 0,7 %, S&P 500 ztrácí 0,9 % a technologický Nasdaq odepisuje 1,5 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede zpracovatelům komodit (-1,9 %) a technologickým firmám (-1,6 %). Protipólem jim jsou především výrobci nezbytného zboží se ziskem 0,5 %.
  • Hlavní světové burzy v závodu za zisky dnes předběhly Prahu, která klopýtla hned po otevření trhů
    Trhy v Evropě se v závěru týdne vzpamatovaly a zamířily vzhůru. Index Euro Stoxx 600 si připisuje 0,5 % a uzavírá tak na podobných hodnotách jako minulý pátek. Dařilo se všem segmentům. Nejlépe na tom byly nemovitosti (+1,1 %), následované výrobci luxusního zboží (+1 %) a zdravotní péčí (+0,9 %).
  • Hlavní tíhu růstu nesly technologie
    Včerejší obchodní seance se na zámořských trzích nesla v pozitivním duchu, kdy hlavní tíhu růstu nesly technologie. Nasdaq rostl o 1,1 % a sektor informačních technologií potom dokonce o 1,6 %. Výrazně se dařilo technologickým gigantům, jako jsou Nvidia (+6,5 %), Apple (+1,2 %) nebo Amazon (+2,1 %). Dařilo se také společnostem navázaným na Čínu. Alibaba včera narostla o 6,6 %. Snížené doporučení od analytiků Baird se podepsalo na technologické společnosti Salesforce, která tak ve všeobecně pozitivní náladě ztratila 0,2 %. Výrazně pozitivní den si ovšem připsala společnost Rent the Runaway. Společnost představila excelentní výsledky hospodaření a zvýšený výhled a na to konto přidala rekordních 74,3 %.
  • Hlavní trendy ve finančnictví – digitalizace, AI a udržitelnost
    Zájem investorů o startupy podnikající ve fintech sektoru klesá. Upozorňují na to experti z poradenské skupiny Moore Global, a mírní tak očekávání revolučních změn v oblasti financí. Velkému množství fintech startupů se nepodařilo dostatečně monetizovat své nápady, a ztrácejí tedy svou konkurenční výhodu. Nicméně, digitalizace včetně řešení umělé inteligence bude hrát ve vývoji finančního sektoru zásadní roli.
  • Hlavní trhy bez velkých změn. Čeká je však příděl dat, a především Fed
    Jedna z rizikových událostí včerejška nakonec pro trhy dopadla dobře - výsledky Applu překvapily pozitivně. Přesto se jim úplně nepodařilo zvrátit tržní sentiment příznivým směrem. Asijské akcie ještě navazovaly na pokles západních burz a ani rozjezd Evropy do nového dne nebyl přesvědčivý. Situaci se ale snaží vylepšit banky podpořené výsledky BNP Paribas. Hlavní evropské indexy balancují kolem nulové změny.
  • Hlavní trhy dál v červeném, koruna slábne k 25,00 po spekulacích o šéfovi ČNB
    Na hlavních finančních trzích dnes sledujeme jen částečné zlepšení a rozhodně to neznamená nějaký obrat směrem k růstu. Klíčový report závěru týdne - z amerického trhu práce - měl malou šanci sentiment otočit a také to nedokázal. Čísla o zaměstnanosti i mzdách byla dostatečně vysoká na to, aby podporovala Fed v jeho protiinflačním tažení, tedy urychlenému zpřísňování měnové politiky.
  • Hlavní trhy nervózní před důležitými událostmi, Praha se bojí daní
    Pozitivní úvod dlouho nevydržel, evropské akcie se noří do červeného. Spolu s akciemi padá ropa, která tak navazuje na předchozí den. Trochu se zlepšuje kondice dluhopisů, jejichž výnosy však ještě zůstávají lehce nad páteční hladinou. Zlato je za dnešek lehce dole.
  • Hlavní trhy opatrně pozitivní, eurodolar však pokračuje dolů
    Na finančních trzích se momentálně skloňuje Čína hned ve více souvislostech. Jednak trvá dobrá nálada ohledně brzké obchodní dohody se Spojenými státy. Dále se čeká na zítřejší národní kongres, který by měl odhalit cíl pro HDP a možná i budoucí hospodářskopolitické kroky. Jedním z nich by podle dnešních zpráv mohlo být snížení nejvyšší sazby DPH o 3 procentní body. Uvolňovat ruce ekonomice ale může také monetární větev politiky.
  • Hlavní trhy přešlapují, ČNB zůstane u výhledu vyšších sazeb
    Americké akcie včera nebyly zdaleka tak úspěšné v nahrazování předchozích ztrát jako evropské trhy. Platí to zejména pro Nasdaq , který nadále působí "těžce". Dnes dopoledne navazují evropské akciové trhy nepřesvědčivým výkonem, kdy sice řada národních indexů lehce stoupá, ale třeba panevropský Stoxx Europe 600 se nachází mírně v záporu. Americké futures jsou lehce v zeleném.
  • Hlavní trhy přešly volby i Trumpa. Italská aktiva však tíží možná pokuta
    Na hlavních finančních trzích je dnes celkem klid, k čemuž přispívá i zavřená Amerika. Volby do EP nakonec nedaly trhům důvod k velkému znepokojení a téma rychle vyprchává. S velkou odezvou se nesetkala ani prohlášení amerického prezidenta, který v souvislosti se sporem s Čínou hovořil o dalších clech a jejich snadnému zavedení. Naproti tomu však znovu projevil i víru v budoucí dohodu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova