Úterý 19. březen 2024 09:47
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Trh s černým zlatem strmě padá

08.08.2019 10:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Trampova obchodní válka proti Číně může vrátit íránskou ropu na světové trhy. Peking by jako jednu z forem odplaty mohl obnovit nákupy ropy z Íránu a tím podpořit tamní ekonomiku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Cena ropy na světových trzích je ovlivněna mohutným výprodejem, který byl vyvolán slovy Donalda Trumpa o uvalení cel na čínské zboží o objemu 300 miliard dolarů. Vyhrocení obchodních válek snižuje poptávku po černém zlatě a vede k prudkému propadu ceny. Nová protekcionistická opatření by mohla snížit denní spotřebu ropy o 250 až 500 tisíc barelů.

Bank of America či Merill Lynch odhadují, že Čína by jako odplatu mohla začít nakupovat íránskou ropu, na kterou Spojené státy uvalily sankce. To by na trh vrátilo až 1,5 milionu barelů ropy denně. V důsledku tohoto vývoje by se cena ropy mohla propadnout o 20 až 30 dolarů za barel. K tomu však zatím nedošlo.

Cena ropy Brent se za uplynulý týden snížila ze 65 na 58 dolarů za barel. V průběhu včerejška se ropa obchodovala i za 56 dolarů za barel, od této hranice se však cena odrazila k růstu. Podporu vyšším cenám dodávají informace z Venezuely, kde dál klesá produkce ropy. Růstu cen může napomáhat i napjatá situace na Blízkém východě, kde íránská revoluční garda zabavila irácký ropný tanker v Perském zálivu. Ten údajně pašoval palivo. Tyto informace však nestačí k obratu klesajícího trendu na trhu s ropou.

Čerpací stanice v České republice budou na nastalou situaci reagovat se zpožděním. V uplynulém týdnu se ceny pohonných hmot příliš nezměnily. Litr benzínu v průměru zlevnil o 3 haléře a litr nafty o haléř. V příštím týdnu opět nelze očekávat prudké výkyvy v cenách pohonných hmot. V dlouhodobějším výhledu však propad ceny ropy sníží tlak na růst cen benzínu a nafty. Díky tomu lze očekávat příznivé ceny na čerpacích stanicích až do konce srpna.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trh práce zůstává vysátý
    Tuzemská nezaměstnanost se v květnu dostala na nové minimum. Na jedno volné pracovní místo připadá 0,6 uchazeče. Hlavním důvodem poklesu byl nárůst sezónních prací zejména ve stavebnictví a zemědělství.
  • Trh přijal výsledek rakouských voleb s klidem, vyjednávání ale mohou trvat až do roku 2020
    Trh přijal výsledek nedělních předčasných voleb v Rakousku s klidem. Rakouský desetiletý dluhopis vykazuje mírný nárůst výnosu, zůstává však bezpečně v záporném pásmu, blízko historických minim. Ze zemí eurozóny dnes vykazuje vyšší nárůst výnosu na desetiletém bondu Kypr, srovnatelný pak Francie, Finsko, Slovensko nebo Nizozemsko.
  • Trh přijal výsledky ČEZ se zklamáním, to lepší však firmu ještě čeká
    Trh přijal výsledky ČEZ za třetí čtvrtletí letošního roku s určitým zklamáním, byť si je vědom, že firma toho, že firma má přes sebou zářnější kvartály. Akcie společnosti zareagovaly na ranní oznámení výsledků poklesem, aktuálně jsou níže o zhruba 0,6 procenta. Provozní zisk EBITDA poklesl meziročně o bezmála sedmnáct procent na 9,8 miliardy korun. Analytici přitom v průměru očekávali provozní zisk vy výši 11,5 miliardy korun. Slabší provozní ziskovost se promítla do poklesu očištěného čistého zisku, který dosáhl úrovně půl miliardy korun, tedy hned o tři miliardy nižší úrovně než loni ve třetím čtvrtletí.
  • Trh přijal zprávu o státní půjčce ČEZ vlažně. Může ji zarazit Brusel
    Akcie ČEZ dnes na pražské burze mírně klesají. Klesá ovšem většina titulů, které se na ní obchodují. Lze tak říci, že trh přijal vlažně zprávu o plánu státu poskytnout ČEZ výhodnou půjčku na dostavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Není totiž zřejmé, zda tento plán nenarazí na úrovni Evropské unie. Její úřady by jej totiž mohly posuzovat jako nedovolenou státní podporu, ještě k tomu zčásti soukromému podniku (stát ovládá ČEZ pouze ze zhruba sedmdesáti procent). Unijní orgány by však nyní měly být vstřícnější, neboť potřebují český souhlas k vlastním plánům záchrany evropské ekonomiky po úderu koronaviru, jejichž objem činí stovky miliard eur. Akcioví obchodníci se kromě možných problémů ze strany EU obávají také vícenákladů, které v současnosti vznikají při výstavbě jiných evropských jaderných elektráren, takže je nemohou vyloučit ani při výstavbě dukovanského bloku. Vícenáklady by zatížily hospodaření ČEZ, a potenciálně tedy omezily možnost ČEZ vyplácet dividendu či způsobily, že tato dividenda poroste pomaleji.
  • Trh reaguje na nový model ET7 společnosti NIO
    Přestože je Tesla v současné době králem a hvězdou na trhu s elektrickými vozy, existují i ​​další společnosti, jako jsou NIO a Xpeng, které přitahují zájem investorů kvůli silnému nárůstu v posledních měsících a pozitivním prognózám naznačujícím růst sektoru elektromobilů v Číně .
  • Trh ropou se zhroutil, její cena spadla „do minusu“. Co se stalo? Bude se to opakovat?
    Mediální titulky leckdy předčí realitu. To je případ také včerejšího propadu cen západotexaské lehké ropy WTI. Jedná se o propad historicky zcela nebývalý, do záporné hodnoty. Přesto jej však nelze přeceňovat. Propad ceny daného druhu ropy, a to až na úroveň minus 40,32 dolaru za barel, se totiž týká pouze jednoho z jejích kontraktů, toho květnového. Ten vyprchává právě dnes.
  • Trh sa pripravuje na holubičie zvýšenie sadzieb Fedu
    Zvýšenie sadzieb v USA počas decembrového zasadnutia Fedu sa už nejaký čas na trhu stáva konsenzom. Možno aj pret...
  • Trh s bateriemi je závislý na Kongu, Číně i Austrálii. Drtivá většina surovin na výrobu akumulátorů pochází z pěti zemí
    Drtivá většina surovin na výrobu lithiových baterií pochází jen z několika zemí světa. Trh s akumulátory je tak závislý na dodávkách z Konga, Číny, Austrálie, Chile a Argentiny. Ceny vzácných kovů může ohrozit politická situace v těchto státech. Nejproblematičtější jsou dodávky vzácného kobaltu, kdy 59 % veškeré produkce pochází z nestabilního Konga.
  • Trh s bitcoinem nadále roste a dynamika sílí
    V posledních sedmi dnech pokračoval růst bitcoinu, který se v současnosti obchoduje za přibližně 34 200 amerických dolarů, což představuje více než 10% nárůst za týden.
  • Trh s bydlením začíná zpomalovat. Akcie po včerejším růstu polevují
    Po včerejší silné růstové seanci dnes na globálních akciových trzích začala fáze vyčkávání. Akciové indexy v Evropě dnes část svých včerejších zisků odevzdávají a podobně na tom jsou také futures na indexy v USA, které klesají o přibližně půl procenta. Dobrou zprávou je, že úroveň dluhopisových výnosů v Evropě i v USA dál opatrně klesá, takže hlavní příčina stabilizace na akciových trzích z tohoto týdne zůstává i nadále ve hře.
  • Trh s dluhopisy se připravuje na nižší úrokové sazby a další pokles inflace
    Vážený průměr výnosů korporátních dluhopisů vzrostl v srpnu na 8,6 % a průměrná doba splatnosti se prodloužila na 3,8 roku. Celkem vydaly podniky v tomto měsíci obligace za 4,1 miliardy Kč. Trh se tak připravuje na pokles úrokových sazeb a inflace, vzrostla i důvěra v další vývoj ekonomiky. Vyplývá to z údajů srovnávače, který provozuje největší a nejlépe hodnocený dluhopisový portál v České republice Dluhopisomat.
  • Trh s energiemi se uklidňuje, ČEZ pracuje na dostavbě Dukovan
    Další setkání analytiků s vedením ČEZ přineslo mnoho zajímavých poznatků. Kromě toho, že situace na energetickém trhu se uklidňuje, ČEZ již získal nabídky na dostavbu Dukovan, které vyhodnocuje.
  • Trh se připravuje na střednědobý klesající trend. Kde bitcoin aktualizuje lokální dno?
    Krypto trh byl poslední týden ve fázi stabilizace po vážném kolapsu bitcoinů a altcoinů. Většina coinů se dostala do dynamiky bočního trendu a investoři čekají na ten správný čas a plánují dlouhodobé strategie. V této situaci trh s kryptoměnami výrazně snížil úroveň volatility a všechny hlavní metriky se vrátily do normálu. Navíc došlo k lokální divergenci mezi bitcoinem a indexem S&P 500. Všechny tyto faktory ukazují na plnohodnotnou stabilizaci trhu a pravděpodobný začátek pohybu směrem nahoru.
  • TRH SE RADUJE Z NEJNOVĚJŠÍCH ZPRÁV O INFLACI Z USA, EUROZÓNY A VELKÉ BRITÁNIE
    Zprávy o inflaci z USA, eurozóny a Velké Británie z minulého týdne byly vítané a do značné míry přesvědčily trhy, že centrální banky už přestaly zvyšovat úrokové sazby.
  • Trh se stříbrem ztrácí dynamiku
    Disagregovaná zpráva uvádí, že spekulativní long pozice na futures na stříbro klesly na burze Comex o 5 334 kontraktů na 38 143 kontraktů, zatímco short pozice klesly o 2 203 kontraktů na 24 795 kontraktů. Nadměrný pokles býčích sázek vedl k poklesu čisté délky stříbra na 13 348 kontraktů.
  • Trh se zafixoval na dosažené úrovně.
    Během posledních několika týdnů jsme mohli pozorovat pozitivní zprávy po Eurozóně z různých evropských států, ale data...
  • Trh se zlatem je kvůli geopolitice silně "rozbouřený"
    Naděje na příměří mezi Ruskem a Ukrajinou byly nakonec velmi vratké. Po včerejších zprávách se zhroutily jako domeček z karet. Cena zlata v tomto kontextu prudce vzrostla
  • Trh se zlatem očekává zvýšení sazeb
    Většina analytiků v posledním přehledu vývoje zlata uvedla, že ceny budou tento týden dál klesat, protože Federální rezervní systém se chystá zvýšit úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů a potvrdit tak kvůli stálému růstu inflace a hrozbě, že může v ekonomice hluboce zakořenit, svůj jestřábí postoj.
  • Trh si je téměř jistý: Bank of England příští čtvrtek úrokové sazby sníží
    Pokud dumáte nad tím, proč libra ne a ne zpevnit i přesto, že Bank of England na svém červencovém zasedání nakonec úrokové sazby nesnížila, stačí se podívat na vývoj očekávání týkajících se jejího srpnového zasedání, které se koná již příští čtvrtek .Po včerejším komentáři Martina Weala, který začíná docela zřetelně preferovat nižší sazby, to totiž vypadá, že si je trh stoprocentně jistý tím, že britské sazby po dlouhých sedmi letech stability klesnou o čtvrt procenta na 0,25 %.
  • Trh s kryptoměnami dál klesá
    Podle webu CoinMarketCap, který sleduje ceny kryptoměn, činila nejvyšší cena bitcoinu v posledních 24 hodinách 16 246 USD, zatímco nejnižší činila 15 599 USD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook