Úterý 19. březen 2024 03:31
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Veřejný dluh vzrostl na 1 837 miliard korun

01.07.2019 09:53  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„V prvním čtvrtletí letošního roku byla v České republice extrémně nízká míra nezaměstnanosti, která pomohla stabilizovat hospodaření veřejného sektoru. Míra zadlužení se aktuálně přibližuje úrovním, které byly pro naše hospodářství běžné v době před propuknutím světové ekonomické krize,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Nepříznivá demografická situace povede k explozi výdajů ve zdravotním a důchodovém systému. Do budoucna bude nutné provést změny v obou systémech, jinak nebude hospodaření veřejného sektoru dlouhodobě udržitelné,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V prvním čtvrtletí letošního roku se hospodaření sektoru vládních institucí dostalo do schodku 2,3 miliardy korun. Na vině je zhoršené hospodaření ústředních vládních institucí. Meziroční pohled na hospodaření veřejného sektoru nám říká, že nominální výše dluhu se zvýšila na 1837 miliard korun. Díky ekonomickému růstu však došlo k poklesu míry zadlužení na 33,99 procenta hrubého domácího produktu.

Celkové příjmy veřejného sektoru meziročně vzrostly o 8,3 procenta. Oproti tomu celkové výdaje meziročně vzrostly o 9,1 procenta, což v sobě zahrnovalo i vyšší výdaje na investice. Příjmy sektoru vládních institucí rostly pomalejším tempem než výdaje, což je negativní trend, který vede ke zvyšování nominální výše dluhu. Do budoucna je vhodné snížit tempo růstu výdajů sektoru vládních institucí nebo zvýšit tempo růstu příjmů.

Oproti jiným státům Evropské unie hospodaří veřejné rozpočty v České republice velmi dobře. Průměrná míra zadlužení v Evropské unii se pohybuje okolo 80 procent hrubého domácího produktu a je tak více než dvojnásobná oproti míře zadlužení sektoru vládních institucí v naší zemi. Díky tomu Česká republika patří mezi premianty. Naše postavení si však do budoucna nemusíme udržet, jestliže nebude provedena reforma zdravotního a důchodového systému. Oba tyto systémy nejsou připraveny na fenomén stárnutí populace, kvůli kterému bude v budoucnu docházet k výraznému růstu výdajů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Versute Investments a BHS Private Equity Fund spolu s manažery koupili společnost Altran CZ a.s., která nově ponese název Tiyo a.s.
    BHS Private Equity Fund, jehož odborným poradcem je společnost Versute Investments a.s., spolu s manažery Petrem Havlíkem, Jaromírem Kejvalem a Milanem Křovinou, koupili společnost Altran CZ a.s., která nově ponese název Tiyo a.s. Společnost Tiyo je předním poskytovatelem služeb v oblasti výzkumu, vývoje a testování pro různé průmyslové obory. Tiyo a.s. poskytuje své služby více než 300 zákazníkům zejména v Evropě a její roční tržby přesahují 300 mil. Kč.
  • Vertikální spready: Vertikální call spread a vertikální put spread
    Opční tradeři jen zřídkakdy kupují jednotlivé call nebo put opce. Mnohem oblíbenější jsou určité kombinace – konkrétně opční spready.
  • Veřejná analýza leden 2017_nákup CFD na akcie Alibaba Group_5. aktualizace
    Těm, kteří se nechali inspirovat lednovou analýzou společnosti PrimStock na nákup CFD na akcie společnosti Alibaba Group, mohl tento obchod bez přehánění od data vydání analýzy navýšit obchodní účet o 3.279 USD při nákupu pouhého 1 lotu.
  • Veřejná doprava v Česku kvůli koronaviru „krvácí“ jako nikdy v historii. Jak dlouho a za jakých podmínek ji držet při životě?
    Jak může pandemie koronaviru dlouhodobě změnit hromadnou dopravu v Česku? Ta krvácí jako málokteré jiné odvětví. Nejhorší by ale bylo subvencemi držet při životě něco, co beztak nemá šanci přežít.
  • Veřejné finance ozdraví hlavně chudnoucí střední třída. Fialova vláda tak ale svůj slib jejich ozdravení splní
    Nová prognóza vývoje českých veřejných financí z pera Evropské komise vyznívá pro Fialovu vládu příznivě. Prognózovaná základní stabilizace veřejných financí ČR ale proběhne z velké části skrze „inflační zdanění“ lidí. Největší tíži inflačního zdanění nese střední vrstva. Tuzemské veřejné finance tak v současnosti neozdravuje ani tak vláda, jako spíše právě střední třída, jež se na rozdíl od nejchudších a nejbohatších musí smířit s opravdu citelným propadem své životní úrovně.
  • Veřejné finance v rozvratu nejsou, shodují se profesoři Švejnar a Hindls. Za inflaci může hlavně ČNB, protože až moc zvedá úroky, dodává Švejnar
    Veřejné finance České republiky nejsou v rozvratu, shodují se profesoři Jan Švejnar a Richard Hindls. Oba diskutovali v televizním pořadu, v němž mimo jiné zhodnotili mimořádný projev premiéra Petra Fialy k národu. Švejnar jej hodnotí pozitivně, byl to podle něj projev státnický.
  • Veřejné finance zaznamenaly zhoršení již v prvním čtvrtletí, zásadní ale bude výhled pro další roky
    Veřejný sektor hospodařil v prvním čtvrtletí s deficitem 65,4 mld. Kč, resp. 4,8 % HDP. Hlavním důvodem bylo hospodaření státu, které se propadlo do deficitu 75,9 mld. Kč. Naopak municipality si udržely přebytek 11,7 mld. Kč a fondy sociálního zabezpečení hospodařily se zhruba vyrovnaným rozpočtem. Míra zadlužení poklesla o 0,6 procentního bodu na 32,8 % HDP.
  • Veřejný dluh ČR loni rostl nejdramatičtěji v historii země, přesto však pomaleji než v dalších zemích Visegrádu. Hrozí zhoršení ratingu a dluhová spirála
    Veřejný dluh ČR stoupl loni v poměru k hrubému domácímu produktu nejvýše od roku 2016, když podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ dosáhl úrovně 38,1 procenta. Oproti roku 2019 tak narostl poměrně dramaticky, totiž z úrovně 30,2 procenta, tedy o bezmála osm procentních bodů. Jedná se o nejvýraznější meziroční nárůst dluhu v poměru k HDP v historii ČR. Nárůst odpovídající 7,9 procentního bodu předčí jak dosavadní rekordní nárůst z roku 2001, o 5,7 procentního bodu, tak i ten z roku 2009, kdy vrcholila světová finanční krize – tehdy nárůst odpovídal 5,3 procentního bodu.
  • Veřejný dluh dosáhl úrovně 1 817 miliard korun
    „Veřejné rozpočty jako celek hospodaří lépe než státní rozpočet. České republice se daří snižovat zadlužení vůči hrubému domácímu produktu. V současné době patří naše země mezi rozpočtové premianty v rámci Evropské unie,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Veřejný dluh v USA má před sebou další raketový růst
    Steven Mnuchin, americký ministr financí, již brzy představí plán, jak řešit stále rostoucí deficit veřejných financí. Podle analytiků půjde o stěžejní dokument pro směřování výnosové křivky. Ta se velmi rychle zplošťuje (krátkodobé výnosy dohánějí ty dlouhodobé) a proměna v inverzní charakter na sebe pravděpodobně nedá dlouho čekat (krátkodobé výnosy předstihnou dlouhodobé).
  • Veřejný dluh vzrostl na 1 894 miliard korun
    „Řešení důsledků pandemie by nemělo zastavit reformní snahy v rámci důchodového a zdravotního systému. Nepříznivá demografická situace vede naši zemi na cestu k neudržitelným veřejným financím. Koronavirová krize nás na této cestě popohnala o mnoho kroků vpřed,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • V éře nízkých úrokových sazeb až na věčné časy
    Doba věčnosti je tady. Věčnosti nízkých úrokových sazeb, kterých se jen tak nezbavíme. Věčným standardem se staly nadměrné zisky akciových trhů...
  • Věří Češi spíše sázení, nebo investování?
    1,4 miliardy korun, tolik vyhrál český sázkař v loterii Eurojackpot v červnu letošního roku. Pravděpodobnost takové výhry je 1:69 919 080. Šance na výhru je dokonce nižší, než že zemřete po zásahu bleskem. Přesto pokud se Čechů zeptáte, zda oni nebo někdo z jejich blízkých vyhrají v loterii, tak jsou spíše optimisté. Z našeho průzkumu totiž vyplývá, že přes 43 % lidí v pravděpodobnost výhry v loterii věří.
  • Věří investoři, že dno akciového trhu je blízko?
    Zvýšený příliv peněz do Bank of America může naznačovat, že investoři věří, že se nedávný pokles na Wall Street blíží ke svému dnu. Taková informace se právě objevila ve finančních médiích.
  • Věříme v dohodu, další cla nebudou hned. Trhy na uklidňující zprávy reagují pozitivně
    Po dalších Trumpových výhrůžkách a čínské odvetě obě strany znovu krotí své vášně a přicházejí některé uklidňující zprávy. Sám americký prezident uvedl, že věří v úspěch jednání, a jeden z čínských vysokých diplomatů projevil důvěru ve schopnosti a moudrost obou národů, které umožní oboustranně prospěšnou dohodu. Podle informací z úřadu amerického obchodního zástupce se na příští měsíc plánuje jednání o možnosti uvalit až 25procentní cla na dalších 300 miliard čínského dovozu. To by naznačovalo, že s tímto krokem USA nechtějí spěchat tak, jak naznačují třeba některá Trumpova prohlášení.
  • Věříme, že ČNB zvýší úrokové sazby až v srpnu
    Ve středu proběhne dlouho očekávané měnověpolitické jednání ČNB. I nadále očekáváme, že úrokové sazby půjdou nahoru až v srpnu, ačkoli nelze zcela vyloučit zvýšení v tomto týdnu. Kurz koruny vůči euru je slabší ve srovnání s prognózou ČNB přibližně o 65 haléřů. Květnová inflace přestřelila odhad centrální banky o 0,3 p.b. a červnová statistika bude v podobném duchu. Ekonomika by si zvýšení úrokových sazeb zasloužila, ale předpokládáme, že většina bankovní rady zůstane konzervativní a bude si chtít počkat na novou srpnovou prognózu. Z makroekonomického hlediska rozdíl jednoho měsíce je zanedbatelný a samotná bankovní rada v historických záznamech z jednání zmiňuje, že je v takovém případě lepší si počkat na novou prognózu. Očekávání trhu se v posledních dnech mírně snížilo díky absenci M. Hampla na jednání, od kterého se očekávalo vyvolání debaty o akutním zvýšení sazeb.
  • Věřitelé Arca Investments rozhodnou o přepracovaném plánu na reorganizaci
    Věřitelé Arca Investments budou dnes na schůzi rozhodovat o přepracovaném plánu na reorganizaci zkrachovalé společnosti. Výsledek bude muset ještě potvrdit soud. Vrchní soud v Praze zrušil schválení předchozího plánu reorganizace Arca Investments v únoru. Plán totiž podle soudu diskriminoval část věřitelů a měl i další vady.
  • Věřitelé čekají, zda Rusko zaplatí úroky z dolarových dluhopisů
    Zahraniční věřitelé čekají, zda Rusko dnes vyplatí 117 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč) jako úrok ze státních dluhopisů. Moskva už dříve upozornila, že peníze má, ale že kvůli sankcím, které na ni za její invazi na Ukrajinu uvalily západní země, možná nebude schopna peníze do zahraničí odeslat. Pokud by Rusko nezaplatilo, ocitlo by se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí.
  • Věřitelé zadlužených ČSA dnes rozhodnou o přijetí reorganizačního plánu
    Věřitelé zadlužených Českých aerolinií (ČSA) dnes rozhodnou o přijetí reorganizačního plánu dopravce a tím i o dalším osudu firmy. Reorganizační plán, který vypracovala mateřská společnost Smartwings, počítá s tím, že investorem v ČSA se má stát nová firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. Podle reorganizačního plánu poskytne firma letecké společnosti vypořádací úvěr 125 milionů korun, ze kterého budou vyplaceni věřitelé. ČSA jsou od loňského března v úpadku, v červnu soud povolil jejich reorganizaci.
  • Věříte v dohody OPECU? My NE!
    Cena ropy se letos bude držet pod 60 dolary za barel. Rozhodnutí OPEC v polovině minulého roku o snížení těžby ropy sice bylo razantní, ale předpovědím vývoje cen ropy příliš nepomohlo. Prozatím to vypadá, že v roce 2017 by ceny měly být stabilnější, než v roce předchozím.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook