Úterý 19. březen 2024 03:33
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex ebook

V éře nízkých úrokových sazeb až na věčné časy

10.07.2014 15:15  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

L?éternité, c?est long ? surtout vers la fin.? (Věčnost je dlouhá doba ? hlavně na konci.) - Franz Kafka

Doba věčnosti je tady. Věčnosti nízkých úrokových sazeb, kterých se jen tak nezbavíme. Věčným standardem se staly nadměrné zisky akciových trhů, věčně nulový růst, věčně nízká produktivita, nebo třeba věčné honění za vyššími výnosy. A k podobnému honu se nyní připojily i centrální banky – například Švýcarská národní banka – a nedávno také velcí investoři. Mezi nimi třeba Pimco, podle kterého akciovým trhům (jenž jsou teď na maximech) už žádná bublina nehrozí!

Nejdůležitějším společným jmenovatelem jsou nízké úrokové sazby – a tak trhy a Pimco matematicky správně používají dlouhodobě nízké úrokové sazby jako vstupní zdroj, který generuje prvotřídní výnosy. A jen hrstka lidí, ktará zažila roky 1987,1992, 1998, 2000 a přelom 2007/08, ví, že trhy mají tendenci vracet se k normálu. Koncept počítající s tím, že pokud máme nadprůměrné výnosy po delší dobu, jsou třeba negativní výnosy, které to vyrovnají zpět, je už totiž v tuto chvíli mrtvý.

Bublina na akciových trzích

Pro současnou generaci obchodníků a investorů je jakýkoliv propad příležitostí k nákupu. A politici zase věří tomu, že je všechno vyvážené a že je lepší mít bublinu na akciovém trhu než chaotické trhy a ekonomickou depresi.

Všichni dohromady tak vytvořili téměř dokonalou iluzi – jde přitom zřejmě o nejlépe vyargumentovanou a hlavně nejsebejistěji zahranou iluzi v mojí kariéře. V letech, která jsem už zmínil, se alespoň objevoval cit pro naléhavé jednání. Politici a zákonodárci byli tehdy méně jednotní a na rozdíl od těch dnešních mysleli více každý sám za sebe. To ale bylo ještě před Greenspanem a jeho přesvědčením o vyhlazování hospodářských cyklů.

steen

Bývalý šéf Fedu Alan Greenspan vypovídá v Kapitolu krátce po vypuknutí finanční krize (rok 2008). Foto: Mark Wilson \ Thinkstock

Vyhlazování hospodářských cyklů sice v krátkodobém horizontu utlumí volatilitu, ale postupem času se na trzích a v ekonomikách neefektivně alokují zdroje. To vše zvyšuje systémové riziko a současně – podobně jako dnes – systém jako první ukládá energii, a až pak probíhá proces zúčtování. Připomíná mi to klasický systém mechanické rezonance.

Mechanická rezonance je schopnost mechanického systému reagovat ve větší amplitudě, pokud frekvence jeho kmitů odpovídá přirozené vibrační frekvenci celého systému (jde o rezonanční frekvenci), přičemž při ostatních frekvencích k tomuto jevu nedochází. Můžou přitom nastat velmi intenzivní výkyvy, což u nesprávně navržených konstrukcí (například mostů, budov nebo letadel) zavání katastrofálními důsledky.

Důkazem může být třeba zřícení mostu Gertie v roce 1940. A jsem si jistý, že si dokážete vytvořit analogický obrázek pro naše téma – to když trh generuje vyšší a vyšší výnosy (amplituda) a v dlouhodobém horizontu (frekvence) se potvrzuje, že dosáhl “věčnosti? nebo nějakého nového paradigmatu? A nebo oblíbená je věta: “Tentokrát to bude jinak??. Systém sám dodává stále vyšší výnosy a volatilita je čím dál nižší. To vše funguje do doby, než “se uvolní energie?. Dochází k tomu poté, co je “náklad?/špatné rozdělování zdrojů příliš rozsáhlé na to, aby jej systém zvládl.

Nulové sazby

V ekonomii se učíme, že jen mezní náklady na kapitál jsou jediným správným dělitelem kapitálu. Kdokoliv může a bude platit vyšší mezní cenu peněz, ten je dostane – alespoň v dnešním světě. Nicméně VŠICHNI a tím myslím opravdu všichni v rámci vybraných 20 procent ekonomiky – které tvoří burzovní firmy a banky – dostanou jakýkoliv úvěr, který potřebují, a to bez ohledu na své mezní náklady a riziko. Vítejte v zemi nulových úrokových sazeb.

Abych to ještě více přiblížil – dnes můžu jít za svým bankovním poradcem s návrhem, že bych si chtěl otevřít 100 nebo dokonce tisíce stánků s hot dogy na hlavní třídě ve Fredensborgu (kde žiju). Moje očekávané výnosy by přitom byly nekonečné po dobu, co by úroková sazba zůstala na nule!!!

Podle mě by však bylo chybou myslet si, že v prostředí nulových sazeb lze vytvořit JAKOUKOLIV analýzu. A právě to je i zásadní chyba Pimca, švýcarské SNB, zákonodárců a akciových trhů. Neříkám, že je nemožné, aby se index Dow Jones dostal na 100 000 bodů, ani nebudu předjímat, jestli Pimco objevilo býčí trh. Já jen vycházím z historie, matematiky, zkušeností inženýrů a zákonů ekonomiky.

Samozřejmě bych to mohl být i já, kdo se potřebuje dovzdělat. Ale abych byl upřímný a zároveň ne falešně skromný, ještě jsem se nesetkal s jediným argumentem nebo přesvědčením, který za hlavní katalyzátor trhů vůbec neoznačuje nízké úrokové sazby.

Minulý týden jsem strávil ve Švýcarsku s předními politiky a necítil jsem se zrovna ve své kůži. Všichni souhlasí? se mnou! Vědí totiž, že jediným způsobem, jak sladit politické postupy s těmi ekonomickými, je dostat se do krizového módu. Většina z nich už má nějaká “válečná zranění? z let 1992,1997/97 a 2000, takže si všichni uvědomují, že ke skutečným změnám dochází jedině v dobách propadů.

Souhlasí také s tím, že jejich měnová politika směřuje výlučně k 20 procentům ekonomiky, tedy společnostem kotovaným na burze. A i když jim dělá vrásky ocenění na trzích, více je znepokojuje nedostatečný růst ekonomiky a jejich neschopnost dosáhnout stanovených inflačních cílů.

I když to neříkají nahlas, začínají přemýšlet nad tím, zda mechanická rezonance brzy neukáže svou nepříjemnou tvář. Vše je přitom spojeno s podivným politickým přístupem a také s následujícím modelem: makroobezřetnostní politikou (Macro Prudential Framework – MPF). Když pak tytéž politiky žádám, aby mi tento oxymóron vysvětlili, často jej definují jako odpověď na finanční krizi roku 2008. Jinak řečeno, potenciální následky bublin bylo třeba vyřešit regulacemi a neomezeným přísunem úvěrů.

Závěr proto zní: Politici sice mají obavy, ale schovávají to za MPF! Nahraďte si MPF slovem BUBLINA pokaždé, když o něm slyšíte politiky mluvit, a pochopíte, co chci svým článkem říct. Tito politici jsou totiž už veteráni v tom, aby se snažili udržet systém od dosažení jeho vlastní frekvence. Zároveň ale dobře vědí, že časem se systém vrátí k normálním hodnotám. A právě v tom je síla jejich nabitých znalostí, na rozdíl od obchodníků na trzích. Sice můžou mít jak trh tak tito profesoři pravdu, ale každý v různém čase.

Co je však zásadní, ani “tentokrát to nebude jinak?. Nízkou volatilita celého systému nahradí vysoká a nulové sazby povedou už ze své podstaty k bublinám. Pokud ovšem nevěříte ve věčné časy. A vůbec nejdůležitější je si uvědomit, že návrat ke středním hodnotám a složené úročení jsou dvěma nejsilnějšími nástroji ve světě financí.

Kafka měl pravdu. Zdá se to jako věčnost, co se naposledy obchodovalo na reálném trhu. Ale nenechte se mýlit – zrovna když si myslíte, že daná strategie je vám předurčená, věci se můžou změnit, i navzdory pocitu věčnosti.

Strategie

 

?           Německo zpomaluje – a nulového růstu ekonomiky se dočká do prvního kvartálu 2015. Právě to bude v evropském měřítku tím “největším překvapením?.

?           Celkový růst světové ekonomiky opět přinese zklamání?

?           Růst eurozóny bude pod jedním procentem a v případě Spojených států nedosáhne ani dvou procent (i přes vývoj pracovních míst mimo oblast zemědělství, které jsou podle mě jedním z nejzbytečnějších ukazatelů americké ekonomiky).

?           Křehká pětka brzy začne zpomalovat? mými oblíbenými shorty zůstávají jihoafrický rand (ZAR) a brazilský real (BRL). Mimo Křehkou pětku jsem také short na australský dolar (AUD). Longy mám nyní nastaveny na euro (EUR) a japonský jen (JPY).

?           Long na německé bundy, státní dánské a americké desetileté dluhopisy? Do prvního kvartálu 2015 podle mě výnosy budou atakovat nová minima.

?           Akciové indexy: Líbí se mi Nikkei, izraelská a ruská burza a relativně i korejské akcie: Short na DAX a proti němu SPX.

?           Korporátní dluhopisy představují jasnou bublinu. Dlouhodobá míra defaultu je nyní níže než výnosy.

?           Akciové trhy: Zatím jsme se na jejich vrchol nedostali, ovšem podle mého přesvědčení dojde už ve druhé polovině tohoto roku k 30 procentům výprodejů. Riziková prémie je pokroucená: 10 procent u růstu versus 30 procent u poklesu.

Alokace:

(Alfa alokace je 25% – Beta 75%)

Alfa: 80 procent long na pevně úročená aktiva. Nižší růst – očekávám nové minimum u inflace, konkrétně na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu.

Beta expozice zůstává stejná: Tzn. “moje čtyři boxy? po 25 procentech.

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Veřejná analýza leden 2017_nákup CFD na akcie Alibaba Group_5. aktualizace
    Těm, kteří se nechali inspirovat lednovou analýzou společnosti PrimStock na nákup CFD na akcie společnosti Alibaba Group, mohl tento obchod bez přehánění od data vydání analýzy navýšit obchodní účet o 3.279 USD při nákupu pouhého 1 lotu.
  • Veřejná doprava v Česku kvůli koronaviru „krvácí“ jako nikdy v historii. Jak dlouho a za jakých podmínek ji držet při životě?
    Jak může pandemie koronaviru dlouhodobě změnit hromadnou dopravu v Česku? Ta krvácí jako málokteré jiné odvětví. Nejhorší by ale bylo subvencemi držet při životě něco, co beztak nemá šanci přežít.
  • Veřejné finance ozdraví hlavně chudnoucí střední třída. Fialova vláda tak ale svůj slib jejich ozdravení splní
    Nová prognóza vývoje českých veřejných financí z pera Evropské komise vyznívá pro Fialovu vládu příznivě. Prognózovaná základní stabilizace veřejných financí ČR ale proběhne z velké části skrze „inflační zdanění“ lidí. Největší tíži inflačního zdanění nese střední vrstva. Tuzemské veřejné finance tak v současnosti neozdravuje ani tak vláda, jako spíše právě střední třída, jež se na rozdíl od nejchudších a nejbohatších musí smířit s opravdu citelným propadem své životní úrovně.
  • Veřejné finance v rozvratu nejsou, shodují se profesoři Švejnar a Hindls. Za inflaci může hlavně ČNB, protože až moc zvedá úroky, dodává Švejnar
    Veřejné finance České republiky nejsou v rozvratu, shodují se profesoři Jan Švejnar a Richard Hindls. Oba diskutovali v televizním pořadu, v němž mimo jiné zhodnotili mimořádný projev premiéra Petra Fialy k národu. Švejnar jej hodnotí pozitivně, byl to podle něj projev státnický.
  • Veřejné finance zaznamenaly zhoršení již v prvním čtvrtletí, zásadní ale bude výhled pro další roky
    Veřejný sektor hospodařil v prvním čtvrtletí s deficitem 65,4 mld. Kč, resp. 4,8 % HDP. Hlavním důvodem bylo hospodaření státu, které se propadlo do deficitu 75,9 mld. Kč. Naopak municipality si udržely přebytek 11,7 mld. Kč a fondy sociálního zabezpečení hospodařily se zhruba vyrovnaným rozpočtem. Míra zadlužení poklesla o 0,6 procentního bodu na 32,8 % HDP.
  • Veřejný dluh ČR loni rostl nejdramatičtěji v historii země, přesto však pomaleji než v dalších zemích Visegrádu. Hrozí zhoršení ratingu a dluhová spirála
    Veřejný dluh ČR stoupl loni v poměru k hrubému domácímu produktu nejvýše od roku 2016, když podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ dosáhl úrovně 38,1 procenta. Oproti roku 2019 tak narostl poměrně dramaticky, totiž z úrovně 30,2 procenta, tedy o bezmála osm procentních bodů. Jedná se o nejvýraznější meziroční nárůst dluhu v poměru k HDP v historii ČR. Nárůst odpovídající 7,9 procentního bodu předčí jak dosavadní rekordní nárůst z roku 2001, o 5,7 procentního bodu, tak i ten z roku 2009, kdy vrcholila světová finanční krize – tehdy nárůst odpovídal 5,3 procentního bodu.
  • Veřejný dluh dosáhl úrovně 1 817 miliard korun
    „Veřejné rozpočty jako celek hospodaří lépe než státní rozpočet. České republice se daří snižovat zadlužení vůči hrubému domácímu produktu. V současné době patří naše země mezi rozpočtové premianty v rámci Evropské unie,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Veřejný dluh v USA má před sebou další raketový růst
    Steven Mnuchin, americký ministr financí, již brzy představí plán, jak řešit stále rostoucí deficit veřejných financí. Podle analytiků půjde o stěžejní dokument pro směřování výnosové křivky. Ta se velmi rychle zplošťuje (krátkodobé výnosy dohánějí ty dlouhodobé) a proměna v inverzní charakter na sebe pravděpodobně nedá dlouho čekat (krátkodobé výnosy předstihnou dlouhodobé).
  • Veřejný dluh vzrostl na 1 837 miliard korun
    „V prvním čtvrtletí letošního roku byla v České republice extrémně nízká míra nezaměstnanosti, která pomohla stabilizovat hospodaření veřejného sektoru. Míra zadlužení se aktuálně přibližuje úrovním, které byly pro naše hospodářství běžné v době před propuknutím světové ekonomické krize,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Veřejný dluh vzrostl na 1 894 miliard korun
    „Řešení důsledků pandemie by nemělo zastavit reformní snahy v rámci důchodového a zdravotního systému. Nepříznivá demografická situace vede naši zemi na cestu k neudržitelným veřejným financím. Koronavirová krize nás na této cestě popohnala o mnoho kroků vpřed,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Věří Češi spíše sázení, nebo investování?
    1,4 miliardy korun, tolik vyhrál český sázkař v loterii Eurojackpot v červnu letošního roku. Pravděpodobnost takové výhry je 1:69 919 080. Šance na výhru je dokonce nižší, než že zemřete po zásahu bleskem. Přesto pokud se Čechů zeptáte, zda oni nebo někdo z jejich blízkých vyhrají v loterii, tak jsou spíše optimisté. Z našeho průzkumu totiž vyplývá, že přes 43 % lidí v pravděpodobnost výhry v loterii věří.
  • Věří investoři, že dno akciového trhu je blízko?
    Zvýšený příliv peněz do Bank of America může naznačovat, že investoři věří, že se nedávný pokles na Wall Street blíží ke svému dnu. Taková informace se právě objevila ve finančních médiích.
  • Věříme v dohodu, další cla nebudou hned. Trhy na uklidňující zprávy reagují pozitivně
    Po dalších Trumpových výhrůžkách a čínské odvetě obě strany znovu krotí své vášně a přicházejí některé uklidňující zprávy. Sám americký prezident uvedl, že věří v úspěch jednání, a jeden z čínských vysokých diplomatů projevil důvěru ve schopnosti a moudrost obou národů, které umožní oboustranně prospěšnou dohodu. Podle informací z úřadu amerického obchodního zástupce se na příští měsíc plánuje jednání o možnosti uvalit až 25procentní cla na dalších 300 miliard čínského dovozu. To by naznačovalo, že s tímto krokem USA nechtějí spěchat tak, jak naznačují třeba některá Trumpova prohlášení.
  • Věříme, že ČNB zvýší úrokové sazby až v srpnu
    Ve středu proběhne dlouho očekávané měnověpolitické jednání ČNB. I nadále očekáváme, že úrokové sazby půjdou nahoru až v srpnu, ačkoli nelze zcela vyloučit zvýšení v tomto týdnu. Kurz koruny vůči euru je slabší ve srovnání s prognózou ČNB přibližně o 65 haléřů. Květnová inflace přestřelila odhad centrální banky o 0,3 p.b. a červnová statistika bude v podobném duchu. Ekonomika by si zvýšení úrokových sazeb zasloužila, ale předpokládáme, že většina bankovní rady zůstane konzervativní a bude si chtít počkat na novou srpnovou prognózu. Z makroekonomického hlediska rozdíl jednoho měsíce je zanedbatelný a samotná bankovní rada v historických záznamech z jednání zmiňuje, že je v takovém případě lepší si počkat na novou prognózu. Očekávání trhu se v posledních dnech mírně snížilo díky absenci M. Hampla na jednání, od kterého se očekávalo vyvolání debaty o akutním zvýšení sazeb.
  • Věřitelé Arca Investments rozhodnou o přepracovaném plánu na reorganizaci
    Věřitelé Arca Investments budou dnes na schůzi rozhodovat o přepracovaném plánu na reorganizaci zkrachovalé společnosti. Výsledek bude muset ještě potvrdit soud. Vrchní soud v Praze zrušil schválení předchozího plánu reorganizace Arca Investments v únoru. Plán totiž podle soudu diskriminoval část věřitelů a měl i další vady.
  • Věřitelé čekají, zda Rusko zaplatí úroky z dolarových dluhopisů
    Zahraniční věřitelé čekají, zda Rusko dnes vyplatí 117 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč) jako úrok ze státních dluhopisů. Moskva už dříve upozornila, že peníze má, ale že kvůli sankcím, které na ni za její invazi na Ukrajinu uvalily západní země, možná nebude schopna peníze do zahraničí odeslat. Pokud by Rusko nezaplatilo, ocitlo by se poprvé od bolševické revoluce před více než 100 lety na pokraji platební neschopnosti u závazků vůči zahraničí.
  • Věřitelé zadlužených ČSA dnes rozhodnou o přijetí reorganizačního plánu
    Věřitelé zadlužených Českých aerolinií (ČSA) dnes rozhodnou o přijetí reorganizačního plánu dopravce a tím i o dalším osudu firmy. Reorganizační plán, který vypracovala mateřská společnost Smartwings, počítá s tím, že investorem v ČSA se má stát nová firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. Podle reorganizačního plánu poskytne firma letecké společnosti vypořádací úvěr 125 milionů korun, ze kterého budou vyplaceni věřitelé. ČSA jsou od loňského března v úpadku, v červnu soud povolil jejich reorganizaci.
  • Věříte v dohody OPECU? My NE!
    Cena ropy se letos bude držet pod 60 dolary za barel. Rozhodnutí OPEC v polovině minulého roku o snížení těžby ropy sice bylo razantní, ale předpovědím vývoje cen ropy příliš nepomohlo. Prozatím to vypadá, že v roce 2017 by ceny měly být stabilnější, než v roce předchozím.
  • Ve skvělé atmosférě Mistrovství ČR a SR bral Topforex – Lapierre v kategorii U23 dvě medaile ze šesti
    Pro čtvrteční časovku v Karlových Varech byla týmem vybrána trojice závodníků – Roman Lehký, Petr Klabouch a Richard Holec. Dva závodní okruhy nejrychleji objel Jakub OTRUBA, Roman LEHKÝ s časem 1:04:20 zaostal o minutu a 16 sekund, Richard HOLEC ještě o další 3 sekundy. Topforex tak na pódiu měl dvojnásobné zastoupení.
  • Vesmírné akcie 2021: Inspirujte se společnostmi, které míří ke hvězdám!
    Vesmír fascinuje lidstvo odjakživa a zájem o něj neopadl ani v 21. století. Není to tak dávno, co sonda Perseverance přistála na Marsu, aby mohla pátrat po stopách života na této planetě. Vesmír je ale také plný příležitostí. Mnoho investorů vidí ve vesmíru budoucnost. Ať už se jedná o vesmírnou turistiku nebo využívání vesmíru pro jiné účely. První vesmírný závod náhle skončil poté, co Neil Armstrong přistál na Měsíci.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024