Úterý 19. březen 2024 04:02
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Letošní akciové zisky jsou impozantní. Euforii však může zastavit výsledková sezóna

11.04.2019 12:37  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Pro nejbližší vývoj na trzích bude klíčový průběh právě začínající výsledkové sezóny ve Spojených státech. Investoři se rovněž musí připravit na tvrdší rétoriku prezidenta Donalda Trumpa, která se začne proměňovat s blížícími se volbami nejmocnější hlavy státu,“ říká Senior Equity Trader BHS Jan Němeček.

Těžko v posledních dnech hledat na trzích nějaké dobré zprávy. Akciové trhy drží nahoře snad jen Americká centrální banka (FED), která je velmi opatrná ohledně své měnové politiky. Lze dokonce předpokládat, že se letos úrokové sazby ve Spojených státech vůbec nebudou měnit. Akciové trhy politiku FEDu kvitují a od začátku roku se dostaly až do nezdravě vysokého zisku.

Mezi neutrální události lze zařadit brexit, který se podle posledních zpráv podařilo odložit. Podle vývoje na trzích už brexit nikoho moc nezajímá a novinky ohledně brexitu s vývojem na burze příliš nehýbou. Dokonce i britská libra reaguje méně, než by se dalo čekat. Výjimku tvoří snad jenom emisní povolenky, jejichž cena se dostala na nejvyšší hodnotu od července 2008, což je přímý důsledek skutečnosti, že Británie i nadále zůstane součástí evropského systému obchodování s emisemi. Ze světové události zvané brexit se tak postupem času stává lokální záležitost.

Proti hrstce dobrých či neutrálních zpráv se začíná šikovat výrazný zástup špatných zpráv. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že výkonnost světové ekonomiky bude o něco níže než loni. Za rohem máme výsledkovou sezónu, která bude po dlouhé době plná zvratů. Očekávají se totiž horší čísla než v předchozím kvartále. Americký prezident Donald Trump straší cly na všechny strany a nešetří při tom ani Evropskou unii. Evropská centrální banka (ECB) si přitom není jistá v kramflecích a začínají ji zneklidňovat nová ekonomická data, která rozhodně nejsou zalita sluncem. Dokonce se již ozývají hlasy, že by ECB měla začít ve velkém skupovat akcie.

Z pohledu technické analýzy vypadá situace na amerických akciových indexech velice zajímavě. Od rychlé a poměrně významné korekce z prosince loňského roku indexy odstartovaly rally a předvádí rostoucí trend jako z učebnice. Index S&P 500 se sice nepatrně zasekl u rezistence těsně nad 200denním klouzavým průměrem, kterou se v minulosti nepodařilo 3krát prorazit. Hranice odporu však nakonec nevydržela a nyní se pohybujeme na hodnotách z října loňského roku.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Léto se s bitcoinem nemazlí
    Bitcoin měl minulý týden navzdory krátké rally na začátku týdne opět potíže a během sedmi dnů se obchodoval převážně beze změny. Kryptoměna začala minulý týden nad úrovní 25 700 amerických dolarů a vystoupala na více než 26 200 dolarů, nicméně klesla opět zhruba na úroveň, kde začala, protože objem obchodů a důvěra na trhu jsou mírné.
  • Letos patrně rekordně zdraží potraviny, výrobci nyní přepisují ceníky výrazně nahoru. Loni potraviny v ČR zdražily o necelé procento, což je vzhledem k obecné rapidní inflaci neudržitelné
    Je to až k nevíře, ale potraviny (a nealkoholické nápoje) zdražily loni jen o 0,8 procenta. Tedy takřka neznatelně. Ze základních položek typu bydlení, energií, oblečení a obuvi, dopravy, zdraví, stravování a ubytování, rekreace a kultury, bytového vybavení a dalších takřka všechno loni zdražovalo výrazněji než právě potraviny. Jakákoli radost je však předčasná. Loňské stojaté ceny potravin, výrazně se vymykající obecné rapidně zrychlující inflaci v ekonomice jako celku, představují příslovečné „ticho před bouří“. Před letošní cenovou bouří v oblasti cen potravin.
  • Letos se bude investovat do udržitelného rozvoje, dolar půjde dolů
    I v roce 2020 budou investiční svět ovlivňovat geopolitická rizika v podobě brexitu a obchodních válek mezi USA a Čínou, v listopadu se přidají americké prezidentské volby. Nadále lze očekávat růst akciových indexů, i když ne v takovém měřítku jako za poslední dekádu, komodity budou spíše stagnovat. Postupně oslabí americký dolar, potenciál růstu má australský dolar a libra bude velmi turbulentní. Ukazuje to analýza společnosti Purple Trading.
  • Letos se urodí méně obilovin
    „Letošní úroda obilovin bude podprůměrná. Lze očekávat, že dojde ke zdražování pekárenských výrobků,“ upozorňuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Letos se začne těžit z nových nalezišť plynu
    Šéf sekce retailu MND Lukáš Pokrupa potvrdil, že se z nových nalezišť plynu objevených před dvěma lety začne těžit na přelomu tohoto roku.
  • Letos už bez zvyšování sazeb? Koruně to nevadí. Čeká se na Fed
    Komentář Vladimíra Tomšíka dnes nabídl alternativu k projekcím vyšších úrokových sazeb. Viceguvernér ČNB uvedl, že si banka může dovolit s další akcí vyčkat, až s utahováním začne i ECB. Tomšík přímo říká, že při plnění prognózy je možné, že už pro žádné další zvyšování hlasovat nebude. V bankovní radě mu přitom vyprší mandát na konci letošního roku. Pro rok příští ovšem viceguvernér vidí prostor pro rychlejší růst sazeb v souvislosti s přísnější politikou ECB.
  • Letos zůstanou ceny ropy nejspíš stabilní, ale s určitými komplikacemi
    Obecně se nepředpokládá, že by se letos ceny ropy výrazně změnily, ale nad tímto výhledem se vznášejí 2 velké otazníky: Bude mít Čína pracovníky k oživení své ekonomiky, jelikož uvolňuje svá omezení Covid? Zůstanou americké energetické společnosti zaměřující se na frakování u své nedávné neochoty financovat další drahý ropný boom?
  • Letošek by měl být pro stavební sektor lepší
    Stavební produkce v lednu meziročně poklesla o 5,9 %, v meziměsíčním srovnání byla nicméně o 1 % vyšší. Za tímto výsledkem stál ale rozdílný vývoj v obou hlavních kategoriích. Povzbudivá byla dynamika produkce inženýrského stavitelství (+1,4 % y/y), naopak u pozemního stavitelství produkce klesla (-8,3 % y/y).
  • Letošek může být pro akciové trhy znovu rekordní
    Očekává se největší vstup na burzu v historii. Společnosti v USA, Evropě i v Asii využívají příznivého ekonomického vývoje a přebytku peněz, jenž mají investoři k dispozici a snaží se jej zhodnotit.
  • Letošní akciové poklesy má na svědomí nárůst rizikové averze
    Globálním akciovým trhům se v letošním roce příliš nedaří. Globální akciový index MSCI All Country World je od začátku roku přibližně v 6% mínusu. Mezi klíčové důvody akciových poklesů patří zpomalující dynamika růstu celé světové ekonomiky, obchodní válka mezi USA a Čínou, zpomalující růst čínské ekonomiky (přispívá k růstu světového HDP bezprecedentní jednou třetinou), zvyšování úrokových sazeb americkým Fedem a korespondující zpřísňování měnových podmínek amerického dolaru, dále měnové krize v Argentině a Turecku, obavy z neřízeného Brexitu a nejistota ohledně italského rozpočtu a obrovské zadluženosti.
  • Letošní březen byl nejsmrtelnějším měsícem v takřka třicetileté historii samostatné České republiky
    Letošní březen byl nejsmrtelnějším měsícem v historii České republiky počítané od jejího vzniku v roce 1993. V březnu zemřelo 16 657 lidí. Důvodem je pochopitelně pandemie onemocnění covid-19. Před propuknutím pandemie loni v březnu představoval nejsmrtelnější měsíc historie ČR prosinec 1995, kdy si svoji krutou daň vybrala tehdejší chřipková epidemie.
  • Letošnímu Davosu bude absolutně dominovat klima, silnější slovo než kdy jindy budou mít ženy a teenageři
    Letošnímu Světovému ekonomickému fóru v Davosu, které dnes začíná, budou více než kdy jindy v jeho padesátileté historii dominovat environmentální témata. Jestliže se loni někteří ušklíbli, že setkání hlav států, miliardářů (letos těch dolarových bude 119), šéfů nadnárodních podniků a aktivistických teenagerů (letos jich bude 10, včetně Grety Thunbergové) ve švýcarském alpském středisku by se mohlo přejmenovat na „Světové environmentální fórum“, letos to platí ještě více.
  • Letošnímu výkonu české ekonomiky svědčí vakcinace, zrušení superhrubé mzdy, ale i statistický efekt loňské nízké základny
    Český statistický úřad dnes potvrdil svá dřívější, předběžná čísla k výkonu české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí. Tuzemské hospodářství meziročně ztratilo 2,1 procenta svého výkonu, mezičtvrtletně pak 0,3 procenta.
  • Letošní Nobelova cena upevňuje dominanci amerických ekonomů mezi laureáty. Milgrom s Wilsonem jí získávají za koncipování aukčních mechanismů, užívaných například při dražbě kmitočtů mobilních sítí
    Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získávají dva američtí ekonomové, Paul Milgrom a Robert Wilson. Upevňují tak dominanci amerických ekonomů mezi laureáty této ceny, jež se udílí nepřetržitě od roku 1969. Dominanci Spojených států ještě zvýrazňuje fakt, že řada neamerických oceněných působí na univerzitách právě ve Spojených státech působí.
  • Letošní rok byl z pohledu IPO nejlepší za 21 let
    „Díky uvolněným politikám centrálních bank je na trzích obří množství peněz, které hledá své uplatnění ve světě investic. To v letošním roce umožnilo rekordnímu množství firem úspěšně vstoupit na burzu. Největší zájem byl o technologické společnosti,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Letošní růst Číny stanoven na 6,5 %
    Čínský premiér Li Kche-čchiang uvedl, že letošní cíl růstu ekonomiky je 6,5 procenta, což je o půl procenta méně, než horní hranice loňského předpokladu. Dále přislíbil omezení těžby uhlí a oceli a zároveň varoval před snahou o obchodní protekcionismus některých západních vlád. Peking letos chystá reformy, které by měly přinést lék na rostoucí zadluženost země. Mezi ty by měly patřit stimulace domácí spotřeby a omezení vládních investic. Zmírnění tempa růstu ekonomiky bude následkem transformace silně průmyslově a exportně zaměřené ekonomiky a poklesem silných vládních investic. Cílem bude naopak podpora domácí spotřeby. Čína plánuje vytvořit až 11 milionů nových pracovních míst.
  • Letošní schodek může být i 375 miliard korun. Hrozí Česku „řecký scénář“?
    Fialova vláda za prvních devět měsíců vlády – a de facto již po dvou novelách původního rozpočtu Babišovy vlády – neuskutečňuje žádné opravdu viditelné úspory. Nejprve sice seškrtala původní rozpočet Babišovy vlády, ale tyto škrty z velké části bere nyní zpět, když pro letošek počítá rozpočet se schodkem 330 miliard korun, namísto předchozích 280 miliard. Přitom v tom týdnu sněmovní rozpočtový výbor podpořil dva koaliční pozměňovací návrhy, které letošní schodek státního rozpočtu navyšují na 375 miliard korun. O těchto návrzích rozhodnou poslanci příští týden.
  • Letošní schodek vlády může být rekordní, i 450 miliard korun. Což je jen další důvod pro ministra Stanjuru, aby rázně škrtal desítky miliard ještě letos a nad rámec balíčku, jak nově slibuje
    Letošní schodek státního rozpočtu může překonat i dosud rekordní schodek z covidového roku 2021. Ten činil necelých 420 miliard korun.
  • Letošní schodek vlády může být rekordní, i 450 miliard korun. I Národní rozpočtová rada v podstatě vylučuje, že by vláda mohla splnit svůj nyní plánovaný schodek
    Letošní schodek státního rozpočtu může překonat i dosud rekordní schodek z covidového roku 2021. Ten činil necelých 420 miliard korun.
  • Letošní Singles' Day je velkou zkouškou pro čínskou ekonomiku
    ZRAK SE UPÍRÁ: na Čínský Singles' Day 11.11, který se blíží. To, co začalo jako malá akce proti Valentýnu, se rozrostlo v největší nákupní akci na světě a s výdaji přes 130 miliard dolarů je nyní mnohonásobně větší než jakýkoli americký ekvivalent. Letošní rok je nastaven na zpomalení výdajů a bude zkouškou na mnoha frontách, od pomalého dohánění zaostávajícího čínského spotřebitele, přes to, jak vysoká může být propustnost online výdajů, až po to, jak se bude dařit čínským technologickým gigantům a akciovému trhu, které se potýkají s problémy. Souvisí to také s debatou o možném postupném uvolňování jedinečné čínské strategie nulového covidu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader