Úterý 19. březen 2024 05:17
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Přemrštěné ceny nemovitostí

09.08.2018 13:54  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny nemovitostí ve velkých městech, zejména pak v Praze, rostou, mluvou matematickou, nad všechny hranice. Dle nových dat developerských firem se průměrná cena nových pražských bytů dostala letos na dohled 100 tis. korun/m2; ceny starých bytů pak samozřejmě tento vývoj odrážejí. Vážnost situace ilustruje i ČNB, která nedávno bankám nařídila utáhnout hypoteční kohoutky, které se v posledních letech otevřely naplno – zatímco v roce 2012 poskytly dle statistik ČNB české banky hypoteční úvěry (vč. refinancování) na nákup nemovitostí ve výši cca 170 mld., v roce 2017 pak ve výši bezmála 350 mld.

Nárůst cen v posledních třech letech má mnoho příčin, o kterých se mluví zeširoka – pomalá výstavba, pokračující čistá migrace, relativně slabá koruna podporující spekulativní poptávku ze zahraničí, bezbřehý optimismus domácností (viz historické minimum míry úspor), Airbnb, historicky bezprecedentně nízké sazby atd. V podstatě je to pro zájemce o bydlení dokonalá bouře.

Nejhorší však je, že s tím nikdo nic nedělá. Neříkám, že má stát začít stavět byty a rozdávat je (ta doba už je naštěstí pryč), ale pro začátek by stačilo, aby neházel pod nohy polena výstavbě a vyrovnal hrací pole.  Což znamená např. přísnou regulaci krátkodobých pronájmů pro komerční účely (kde počet hostů přesáhl v minulém roce milion), které způsobují nejenom negativní externality (pro obyvatele dotčených domů, pro zájemce o trvalé pražské bydlení), ale i nerovné hrací pole pro hoteliéry v klasických ubytovacích zařízeních. Pouhé daně ani jedno z uvedeného nevyřeší. Proto je na místě zrychlit povolovací řízení – není přece normální, aby bylo v ČR vyřízení papírů dle výzkumu Světové banky u nás stejně problematické jako v Kongu, Kosovu či Keni.

Proč však vůbec trh bydlení řešit? Protože je to (na rozdíl od jiných) trh, jehož nefunkčnost / dysfunkčnost má znatelné dopady do dalších oblastí života. Kvalita bydlení a jeho stabilita (=dostupnost) jsou v akademické literatuře důležitými prediktory mentálního zdraví populace, různých socioekonomických charakteristik (jak dospělých, tak dětí) a v neposlední řadě důležitou determinantou rozhodnutí o množství potomků. V České republice, kde je afinita k vlastnickému bydlení velmi vysoká a vlastnictví nemovitosti k bydlení je integrální součástí mentality, jsou pak tyto efekty patrně silnější než jinde.

A není to tak, že není kde bydlet. Praha není Hong Kong. Je na čase, aby si to zodpovědní uvědomili.

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Překvapivý konec roku 2020: Akciové trhy i bitcoin na maximech. Tvrdý brexit je ze hry
    Stimulační balíček je na světě. Donald Trump podepsal dlouho navrhovaný zákon o podpoře pro občany USA. Podpora v rozsahu 2,3 bilionu dolarů zajistí s nejvyšší pravděpodobností americkým domácnostem jednorázový šek na 600 dolarů a prodloužení výplat v podpoře v nezaměstnanosti o jedenáct týdnů. Všechny tři hlavní americké indexy nejen díky této zprávě dosáhly intradenních rekordních maxim.
  • Překvapivý odpolední obrat - akcie smazaly zisky, ropa padá
    Zatímco dopoledne tržní optimismus postupně nabíral na síle, pak následoval obrat a dobrá nálada notně vyprchala. Dílčím důvodem mohou být výsledky a výhledy amerických maloobchodníků, kteří dnes prezentovali svá čísla, ale zhoršení se zdaleka neomezuje na tento sektor. Nová data z amerického realitního sektoru byla slušná, ovšem s malým vlivem. Komentář Johna Williamse z Fedu pak přinesl pouze opakování známého postoje: Sazby jsou nastaveny dobře, ale v případě nepříznivého vývoje Fed může zvážit snížení. A co se týče obchodních válek, poslední zprávy byly opět lehce povzbudivé.
  • Překvapivý pokles inflace sráží korunu k 25,50
    Česká měna začala páteční obchodování oslabením až těsně k 25,50. Nepotěšila ji nová data z domácí ekonomiky, především tedy inflace, která klesla překvapivě až na 1,8 procenta, zatímco trh byl nastaven na 2,0. Slabší byla také bilance zahraničního obchodu, které ale nepřisuzujeme zásadní vliv.
  • Překvapivý pokles nezaměstnanosti v USA
    Zářijová data z amerického trhu práce sice nešokovala, ale spolehlivě potvrdila, že trh zůstává velice odolný a utažený i v podmínkách slabší ekonomiky. Největší překvapení vidíme na míře nezaměstnanosti, která klesla na 3,5 procenta namísto očekávané stagnace na 3,7. Vedle lidí mířících do práce navíc mírně poklesla pracovní síla. Hlavní číslo, tedy změna počtu pracovních míst, je tentokrát jen mírně nad odhady.
  • Překvapí výsledky společnosti Nike Wall Street? 🕤
    Největší americký výrobce sportovní obuvi a oděvů Nike (NKE.US) po dnešní americké obchodní seanci oznámí své výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí roku 2023. Zpráva by mohla ovlivnit sentiment všech konkurenčních společností v odvětví, jako jsou Adidas (ADS.US), Puma (PUM1.DE), Under Armour (UA.US) a Lululemon (LULU.US). Může také vrhnout více světla na současný stav spotřebitelů v USA i mimo ně. Investoři budou věnovat pozornost výsledkům v Chianese, kde může dojít k výraznému meziročnímu zlepšení při pohledu na příslušné období loňského roku (uzavřené hospodaření). Ovlivní obavy z recese - slabší globální spotřebitel, nižší tržby a zužující se prostor pro marže - prognózy vydané společností Nike? Zde je to, co očekávají analytici.
  • Překvapivý úbytek počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v Británii a analýza EUR/GBP
    Ve Velké Británii ubylo v minulém měsíci 34 600 žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, jde o překvapivě dobrý výsl...
  • Překvapující data z Evropy a analýza EUR/GBP
    Španělský výrobní index nákupních manažerů (PMI) neočekávaně klesl na 50,7 bodu ze zářijových 51,1 bodu. Predikce...
  • Přelije se recese do BigTech?
    Recese v poslední době klepe na brány Wall Street stále hlasitěji. Více vysoce profilovaných růstových společností začíná vykazovat neuspokojivé výsledky. V období mezi dubnem a červnem přestal Netflixu platit předplatné asi 1 milion uživatelů. Akcie společnosti Snap zaznamenaly 40% propad poté, co společnost zveřejnila výsledky, které byly sotva v souladu s očekáváním analytiků. Čeká nás investiční déjà vu tak, jak ho známe z boomu akcií herních společností? Nebo zde existuje šance, že blue chip technologické společnosti, které již jednu recesi zažily, zatím odolají zhoršující se ekonomické situaci? Dolejí finanční výsledky vlajkových lodí Silicon Valley olej do ohně zvyšujících se obav z recese, nebo se postarají o zlepšení nálady na Wall Street, která se od začátku letošního roku nelepší? To se dozvíme tento týden. Trhy tají dech před zveřejněním výsledků gigantů jako jsou Alphabet, Apple, Amazon, Mircosoft nebo Meta Platforms. Investoři se obávají, že ekonomický pokles ovlivní skupinu BigTech společností, ve které viděl trh vítěze poslední dekády.
  • Přelomové IPO? Poprvé v historii nevstoupí na burzu firma
    Před několika týdny jsem se zabývala tématem primárních úpisů akcií, kterým se tento rok daří i přes pandemii koronaviru a velkým společnostem, které se rozhodly vstoupit na burzu, přinesly častokrát i vyšší než očekávané zisky. Výjimkou nebyla ani veřejná nabídka akcií společnosti Pilulka.cz. Ta skončila během uplynulého úterý a zájem o ni překonal všechna očekávání. Obchodování ale bude zahájeno až 26.října.
  • Přelomové zasedání ECB
    Ve čtvrtek proběhlo řádné zasedání Evropské centrální banky a zasedání to bylo do značné míry přelomové. ECB totiž poprvé od roku 2011 zvedla základní úrokové sazby o půl procentního bodu. Hlavní depozitní sazba tak byla zvýšena z -0,5 % na nulu. Přitom ECB ve své tiskové zprávě indikovala, že další zvyšování úrokových sazeb bude na dalších zasedáním pravděpodobně následovat.
  • Přenese se rally Ripplu i na akcie Binancecoin nebo Coinbase?
    Rozhodnutí amerického federálního soudu, že tokeny XRP nepředstavují cenné papíry, vedlo k horečné rally na XRP. V porovnání s obdobím před rozhodnutím je nyní o zhruba 70 % výše. Momentum získala burza Coinbase (COIN.US), která je kótovaná na americkém akciovém trhu a je žalována Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) mimo jiné za nabízení neregistrovaných cenných papírů. Precedens související s XRP by mohl vést k tomu, že Coinbase své bitvy s americkým regulátorem vyhraje. Totéž by se mohlo týkat i společnosti Binance. Ačkoli společnost není kótovaná na burze, můžeme vůči ní mít expozici prostřednictvím kryptoměny Binancecoin (BNB). Budou růsty na XRP pokračovat? Povedou k rally na Coinbase, Binancecoinu a dalších kryptoměnách? To je velmi složitá otázka, ale již nyní mnoho kryptoměnových burz v USA naznačuje, že americkým zákazníkům opět umožní obchodovat s XRP.
  • Přeprava Suezem je opět v ohrožení, hrozí růst cen. Důvodem snaha jemenských povstalců napadat obchodní plavidla v Rudém moři; zdá se, že spolupracují i se somálskými piráty
    Celých dvanáct procent světového obchodu se uskutečňuje skrze Suezský průplav. Jenže přeprava tímto kritickým bodem je nyní opět v ohrožení. Jemenští povstalci, Húsíjové, totiž prostřednictvím dronů a střel napadají – či se o to snaží – obchodní plavidla v Rudém moři.
  • Přepravní platforma Lyft veleúspěšně vstoupila na burzu. Je to výzva pro Uber, ale ne nutně znak dobrých vyhlídek americké ekonomiky
    On-line přepravní platforma Lyft včera veleúspěšně vstoupila na burzu. V primární emisi dokázala své akcie upsat za cenu 72 dolarů za kus. To přitom byla horní hranice již navýšeného cenového pásma pro jejich úvodní nabídku. Původně totiž společnost plánovala nabízet primárně své akcie za cenu v rozpětí od 62 do 68 dolarů za kus.
  • Přerušení dodávek ruské ropy do Polsko zvyšuje riziko přerušení dodávek také do Česka
    Rusko dnes nečekaně přestalo dodávat ropu severní větví ropovodu Družba, která surovinu přepravuje do Polska a pak dále do Německa. Polsko však od tohoto měsíce odebírá od Ruska pouze zlomek objemu ropy v porovnání ještě i se situací v lednu letošního roku, natožpak loni, či dokonce před válkou na Ukrajině.
  • Přerušení výroby boeingů je špatnou zprávou pro Trumpa
    Přerušení výroby letadel Boeing 737 Max není dobrou zprávou pro amerického prezidenta Donalda Trumpa. V prvním letošním čtvrtletí, kdy zastavení produkce nastane, totiž kvůli němu dojde k poklesu výkonu celé americké ekonomiky. Přerušení výroby v příslušném čtvrtletí sníží anualizovaný čtvrtletní růst hrubého domácího produktu dle odhadů o 0,6 až jeden procentní bod.
  • Přeruší EURUSD nový započatý trend?
    Je zřejmé, že po proražení 200-MA se bude hlavní měnový pár EURUSD snažit zachytit v tomto týdnu podpo...
  • Přes dobré hospodářské výsledky padají akcie Hasbro o 5 %
    Akcie Hasbro (HAS.US) klesají o 5 %, přestože společnost představila lepší než očekávané kvartální výsledky. Výrobce hraček reportoval zisk $1,27 na akcii (oček. $1,14). Tržby dosáhly na $1,72 mld. (oček. $1,69) díky lepší spotřebitelské poptávce, která souvisí s pandemií koronaviru. Společnosti se podařilo překonat konsenzus v tržbách už podruhé za poslední 4 kvartály. CEO Brian Goldner řekl, že "Hasbro teamu se podařilo najít cestu ke globálním zákazníkům, přestože retailový trh byl v průběhu roku omezen. Tržby v sektoru e-commerce přesáhly $1 miliardu poprvé v historii. Podařilo se nám zlepšit naše globální dodavatelské řetězce a náš systém dodavatelů, aby byly naše produkty vyrobeny a distribuovány." Společnost plánuje uvolnit dodatečné informace o svých plánech do budoucnosti na akci virtuálního investora dne 25. února.
  • Přes hrozbu sankcí ruská centrální banka nezapomíná na inflaci
    Geopolitické otázky a sankce dominují výkonnosti ruských akcií, dluhopisů i měny a představují zásadní výzvu pro ruskou centrální banku a vládu, které se drží Putinovy konzervativní strategie s důrazem na stabilitu a soběstačnost.
  • Přes noc nehybný
    Futures kontrakt 10letého T – Note setrvává i přes noc na hodnotě 132,0. Trh pokračuje v 3/4letním sestupném trendu...
  • Přes ochlazení zahraniční poptávky vývoz významně roste
    Zářijová bilance zahraničního obchodu v národním pojetí skončila přebytkem 25,1 mld. Kč, což předčilo loňský zářijový výsledek o 14,4 mld. Kč. Meziročně vzrostl vývoz o úctyhodných 8 % a dovoz o 3,4 % zásluhou o dva pracovní dny delšího měsíce. Srpnový výsledek byl revidován z 8,6 mld. Kč na 9,1 mld. Kč.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader