Úterý 19. březen 2024 04:38
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Akcie stále tančí, jak ropa píská

24.02.2016 12:33  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vývoj cen akcií a ropy jde dlouhou dobu ruku v ruce. Kdo jen trochu sleduje trhy, tak tahle závislost mu pravděpodobně neunikla. Nejedná se ale o něco, co by bylo trhům vlastní a za každých okolností dává smysl. Přece jen vysoké ceny ropy nafukují nákladovou stranu finančních výkazů firem. Na druhou stranu ceny rizikových aktiv, kam můžeme ropu i akcie s klidem zařadit, se mají tendenci pohybovat na trzích pospolu. Zvláště pak v posledních letech.

Korelaci na finančních trzích můžeme popsat jako vzájemný vztah dvou aktiv. Pokud se jedna změní, tak se změní i druhá. Míru korelace vyjadřuje korelační koeficient, který může nabývat hodnot od 1 (přímá závislost – cenové pohyby jsou totožné) do -1 (nepřímá závislost – cenové pohyby jsou obrácené). Korelační koeficient na nule znamená, že mezi pohyby cen vztah není. Korelace se vždy měří za určité období.

Na následujícím grafu je znázorněna klouzavá korelace mezi MSCI All-World Equity Indexem a ropou Brent. Korelační koeficient aktuálně dosahuje na 0,66 a pohybuje se v blízkosti nejvyšších úrovní od konce krize v roce 2009. Pohyby cen ropy a akcií jsou pozitivně závislé. Investoři se bojí dopadu nízkých cen ropy do finančních výkazů ropných společností, které disponují vysokou tržní kapitalizací (tedy s výrazným dopadem na akciové indexy). Zároveň diskontují ztráty bank z ropných projektů, které se při současných cenách ropy pohybují ve ztrátách.

Untitleddsa

Důvodem aktuální vysoké korelace může být také strach z recese a vysoká volatilita, během které jsou vždy riziková aktiva pod tlakem. Pravděpodobnost negativního vývoje některých důležitých světových ekonomik v posledních týdnech výrazně vzrostla. Přicházející fundamenty rozhodně nadšení nevyvolávají (Čína, USA i eurozóna). S rostoucím napětím se riziková aktiva a bezpečné přístavy houpají jako vlny na moři. Když jedny klesají, druhé jsou tlakem vynášeny vzhůru.

Jak ukazují četné propady korelace v posledních letech, na vztah cen akcií a ropy se nelze dlouhodobě spolehnout. V ekonomice existuje mnoho důležitých faktorů, které se na pohybech cen podílejí. Ropa i akcie mají své fundamenty, které se scházejí a rozcházejí. Neexistuje příliš důvodů, proč by například na rozhodnutí OPEC o zrušení kvót na těžbu ropy měly doplatit akcie firem nebo obecně riziková aktiva, která s ropou takřka nesouvisí.

Mezi důležité faktory můžeme jednoznačně zařadit měnovou politiku centrálních bank, kde stěžejní roli hrálo v posledních letech kvantitativní uvolňování a pokles úrokových sazeb (v poslední době čím dál více do negativního teritoria). Pokud bychom se podívali na dlouhodobý vývoj rostoucí nabídky peněz a cen rizikových aktiv, korelace by byla taktéž těsná. Ceny ropy a akcií tak mohou být daleko více spojeny touto „vzdálenou“ linkou, než prostřednictvím finančních výkazů firem.

Předchozí věty neznamenají, že korelace nemůže být užitečná. Pokud obchodník správně identifikuje faktory, které za podobným pohybem cen na trhu stojí, může na korelaci profitovat, případně snížit riziko. Pro úspěšné obchodování korelací (a často smrtelně důležité) je správná identifikace období, kdy se změní podmínky na trhu a pozitivní či negativní vztah končí. Často se jedná o důležité fundamentální změny a korelace se velmi rychle vytratí.

Aktuální těsnější vztah cen ropy a akcií může nadále pokračovat. Korelace v posledních měsících souvisí s rizikovou averzi. Pokud je vysoká, tak vztah ropy a akcií má tendenci být těsnější a naopak. Tento obrázek byl k vidění v průběhu srpnových výprodejů a prudký vzestup korelace na počátku letošního roku tomu taktéž napovídá. Ale stále platí, že jakmile se změní fundamenty, ropa i akcie se mohou bez mrknutí oka vydat opačným směrem.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie spoločnosti Zoom klesajú, dynamika rastu tržieb spomaľuje
    Po zverejnení štvrťročných výsledkov akcie spoločnosti Zoom Video (ZM.US) klesajú o 16%. Spoločnosť zaoberajúca sa videokonferenciami vykázala štvrťročný zisk 1,36 dolára na akciu, čo je výrazne nad odhadmi analytikov vo výške 1,16 dolára na akciu. Tržby vo výške 1,02 miliardy dolárov taktiež prekonali očakávania trhu vo výške 990 miliónov dolárov. Tempo rastu spoločnosti sa však oslabilo, keď sa podniky a školy znova otvorili. Spoločnosť Zoom uviedla, že sa očakáva, že tržby v treťom štvrťroku vzrastú o 31%, čo je výrazne menej v porovnaní s nárastom tržieb o 355%, ktorý bol doteraz zaznamenaný minulý rok.
  • Akcie spoločnosti Zoom Video klesli o 13% napriek pozitívnym ziskom za Q3
    Akcie spoločnosti Zoom Video (ZM.US) poklesli o viac ako 13%, a to napriek skutočnosti, že spoločnosť v oblasti komunikačných technológií zaznamenala za tretí štvrťrok lepšie výsledky, ako sa očakávalo. Spoločnosť vykázala zisk 99 centov na akciu s príjmom 777 miliónov dolárov. Analytici očakávali zisk 76 centov za akciu a tržby 694 miliónov dolárov. Očakávania spoločnosti naznačujú spomalenie rastu výnosov. Analytici z Morgan Stanley tiež poukázali na to, že po pandémii sa dynamika práce z domu a školy z domu môže znížiť.
  • Akcie spoločnosti Zscaler vzrástli o 12% vďaka lepším hospodárskym výsledkom
    Akcie spoločnosti Zscaler Inc (ZS.US), poskytovateľa cloudovej bezpečnosti, vzrástli o 12% po lepších hospodárskych výsledkoch. Zisk spoločnosti za tretí štvrťrok sa viac ako zdvojnásobil na 0,15 USD na akciu a prevýšil konsenzuálny odhad vo výške 0,07 USD na akciu. Príjmy dosiahli 176,40 milióna dolárov (medziročne +60%) a prekonali očakávania analytikov vo výške 163,71 milióna dolárov. Zscaler tiež zverejnil pozitívny výhľad na celý rok uprostred zvýšeného dopytu po produktoch a službách kybernetickej bezpečnosti.
  • Akcie spoločnosti Zynex vzrástli o 7%, pretože objednávky sa zvýšili o 247%
    Akcie spoločnosti Zynex Medical (ZYXI.US) vzrástli počas dnešného obchodovania o viac ako 7% a navýšili tak včerajšie zisky. Výrobca neinvazívnych zdravotníckych pomôcok na liečenie bolesti, rehabilitáciu cievnej mozgovej príhody, monitorovanie srdca a neurologickú diagnostiku včera oznámil, že počet objednávok v druhom štvrťroku medziročne stúpol o 247%. Zynex očakáva štvrťročné príjmy v rozmedzí 31,0 milióna - 32,5 milióna dolárov. Očakáva sa, že upravená EBITDA v druhom štvrťroku sa bude pohybovať medzi 4,2 a 5,2 miliónmi dolárov v porovnaní s predchádzajúcim odhadom medzi 3,0 a 4,0 miliónmi dolárov. Kompletná správa o výsledkoch Q2 bude predložená na konci júla.
  • Akcie spoločnosti Zynga kleslo o 10 %, spoločnosť dosiahla v Q3 stratu
    Akcie spoločnosti Zynga (ZNGA.US) sa prepadli o takmer 10% po tom, čo výrobca mobilných hier oznámil svoje posledné štvrťročné výsledky. Spoločnosť v poslednom štvrťroku stratila 11 centov na akciu, čo je o 2 centy menej, ako analytici očakávali. Výnosy vzrástli v treťom štvrťroku na rekordných 503 miliónov dolárov (medziročne o 46% viac). Počet aktívnych používateľov vzrástol na rekordných 31 miliónov a jeho hry ako „Words With Friends“ si získali popularitu uprostred pandémie.
  • Akcie spoločnsoti Ford sa blížil k viacročným maximám uprostred odhalenia elektrického pickupu
    Akcie spoločnosti Ford Motor (F.US) sa obchodujú blízko viacročných maxím uprostred odhalenia modelu F-150 Lightning Pro - komerčne zameraného elektrického pickupu. Celoelektrický pick-up bol uvedený na trh dnes, keď výrobca automobilov zrýchľuje prechod na elektrifikované vozidlá. F-150 Lightning Pro má dojazd 230 míľ na úplné nabitie a bude začínať s katalógovou cenou 39 974 dolárov. Ford už skôr uviedol, že pre nové vozidlo má už 20 000 rezervácií. V skutočnosti zostáva línia F-150 najpredávanejším autom v Spojených štátoch.
  • Akcie spoločnsoti Kansas City stúpajú o 17% vďaka novej ponuke fúzií
    Akcie spoločnosti Kansas City Southern (KSU.US) prudko vzrástli o 17% po tom, čo Wall Street Journal uviedol, že Canadian National Railway (CNI.US) plánuje urobiť ponuku pre prevádzkovateľa železnice v hodnote 30 miliárd dolárov, čím prevýšila ponuku Canadian Pacific v hodnote 25 miliárd dolárov z minulého mesiaca. Ponuka spoločnosti Canadian National obsahuje aj 200 dolárov na akciu v hotovosti, v porovnaní s 90 dolármi pre ponuku Canadian Pacific.
  • Akcie stagnují, dolar slábne, zlato sílí
    Akciové trhy v USA v tomto týdny zbrzdily svůj růst. Index Dow Jones sice opět přepsal historický rekord, ostatní trhy ale mírně zaostaly. I nadále se pohybují velmi blízko rekordních maxim, nejvyšší hodnota pro S&P 500 v tomto byla na ceně 2 856, technologický Nasdaq 100 dosáhl na 7 004 a poprvé tak překonal sedmitisícovou metu. Dow Jones v pátek překonal hranici 26 450 bodů.
  • Akcie stahují dolů slova bankéřů - tentokrát nikoli centrálních
    Dnešek na trzích začal poměrně dobře, tedy ve srovnání se včerejší americkou seancí. Postupem času se však situace zhoršuje. Evropské akcie navyšují ztráty a např. index DAX klesá o 0,7 procenta. V zámoří však ztráty rostou rychleji a S&P 500 je dole už o více než procento.
  • Akcie stále pod tlakem. Ekonomiky kvůli nákaze propadnou hluboko
    Víkendové zprávy se zasloužily o to, že akciové trhy nekorigují poslední ztráty, jak do dosud dělaly. Naopak při otevření klesly ještě hlouběji. Ztráty západoevropských indexů činí kolem 4 procent, asi polovičním tempem pak klesá domácí burza.
  • Akcie Starbucks jsou po snížení výhledu Deutsche Bank pod tlakem
    Akcie Starbucks (SBUX.US) v pondělí klesly o více než 1,3 % poté, co Deutsche Bank snížila hodnocení kavárenského řetězce na "držet" z "koupit" na cílovou cenu 106 USD. Analytici banky očekávají, že po nedávných solidních výsledcích akcií bude těžší dosáhnout dalších zisků. Zlepšující se prodeje v USA čelí potenciální dynamice recese v USA, která nezmizela," uvedl analytik Deutsche Bank Brian Mullan.
  • Akcie Starbucks rostou po zvýšení analytického doporučení
    Akcie Starbucks (SBUX.US) přidávají během dnešní seance 1,5 % po zvýšení doporučení BofA Securities a Deutsche Bank na "buy". BofA obnovila svůj rating s cílovou cenou na úrovni $135 s komentářem: "Segment kávy pokračuje v růstu, který převyšuje globální růst v jídelních službách. Společnost Starbucks je jednou z mála, která dokáže stavět na úsporách z rozsahu." Deutsche Bank zvýšila svůj rating společnosti na "buy" z "hold" s cenovým cílem $127. Dle banky má společnost "neuvěřitelné" momentum, atraktivní valuaci a také vyhlídky růstu čínského zastoupení.
  • Akcie Starbucks vzrostli o více jak 9 %
    Akcie Starbucks ve čtvrtek vystřelily vzhůru a otevřely s odstupem poté, co společnost oznámila mnohem lepší než očekávané výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. Tento skok vynesl cenu nad všechny jednoduché klouzavé průměry (SMA). Pohyb nad 200denní SMA však vypadá poněkud nejistě, protože se zdá, že se tvoří doji svíčka. Nicméně krátkodobé momentum zůstává býčí, neboť ukazatel RSI směřuje vzhůru a chystá se vstoupit do překoupené oblasti, zatímco ukazatel MACD se právě změnil na kladný.
  • Akcie Stitch Fix klesají kvůli horšímu výhledu
    Akcie společnosti Stitch Fix (SFIX.US) klesly v pre-marketu o více než 26,0 % poté, co služba osobního stylingu a nakupování online zveřejnila neuspokojivé vyhlídky tržeb, protože i nadále musí čelit výzvám v získávání zákazníků, kteří se registrují do její stylingové služby.
  • Akcie Stitch Fix vyskočily o 17 % díky nákupům manažera
    Akcie společnosti Stitch Fix (SFIX.US) vyskločily během středeční seance o 17 % poté, co zpráva SEC odhalila, že Bill Gurley z Benchmark Capital, který již vlastní 1,22 milionu akcií koupil další milion kusů s průměrnou cenu 5,43 USD.
  • AKCIE STOUPAJÍ A HLAVNÍ MĚNY ZTRÁCEJÍ SMĚR
    Globální kapitálové trhy pokračují v ziscích, zatímco hlavní měny ztratily svůj jasný směr. Povzbudivé globální údaje ...
  • Akcie strácajú kvôli Číne. GBPUSD je pred hlasovaním o BrExite najvyššie od novembra.
    Čo sa týka globálneho spomalenia, tak rozhodne nepotešili čínske dáta zo zahraničného obchodu, importy aj exporty sa z fázy prudkého medziročné rastu dostali do mínusu. Viackrát sme upozorňovali na to, že vysoký rast čínskeho zahraničného obchodu bol ťahaný predzásobovaním sa pred nábehom ciel, ktoré sa v decembri zastavilo. Nedá sa vylúčiť, že sa ešte tento silnejší rast nakrátko vráti, pretože novoročné clá boli odložené o tri mesiace, mala by to však byť len dočasná záležitosť. Najmä pokiaľ sa Čína s USA nedohodnú na novom usporiadaní vzťahov. Na druhej strane, podobné dáta za december je možné očakávať aj od USA (ktoré sú veľkou časťou protistrany čínskeho zahraničného obchodu), a tieto horšie čísla na oboch stranách konfliktu by mohli uľahčiť dohodu. To však už veľmi hypotetizujeme.
  • Akcie sú absurdne drahé. Zopakuje sa rok 2008?
    Na akciovom trhu vidíme jednu z najnižších úrovní volatility za posledné roky. Zároveň sa však postupne kopia fun...
  • Akcie SunPower klesly o 12 % kvůli horšímu výhledu
    Akcie SunPower (SPWR.US) klesly o více než 12 % poté, co tato solární společnost zveřejnila kvartální výsledky. Vydělala ve Q4 2020 celkem 14 centů na akcii. Očekávání byla nastavena na 11 centů na akcii. Tržby ve výši $341,8 mil. nenaplnily očekávání ve výši $354,2 mil. Společnost představila slabší než očekávaný výhled pro tržby v prvním kvartále. Očekává tržby ve výši $270 mil. až $330 mil. Středová hodnota ve výši $300 mil. je pod úrovní očekávání analytiků na úrovni $329 mil.
  • Akcie SunPower ztrácejí 35 % kvůli obavám o likviditu
    Akcie americké společnosti SunPower (SPWR.US) v dnešní seanci ztrácejí téměř 35 % po zveřejnění opožděné zprávy za 10Q. Společnost mimo jiné odhalila, že se obává o likvidní situaci korporace a má pochybnosti o její schopnosti pokračovat ve své hlavní činnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader