Úterý 19. březen 2024 11:51
reklama
Purple trading AI
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024

VIX zpátky na 22b. Čeká jej během svátků návrat k "normálnějším" úrovním?

15.12.2015 10:17  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes po delší době opět jeden postřeh na téma volatilita. Čas od času se stává, že trhy znervózní, dostanou se pod tlak a volatilita vzroste. Letos byl v tomto ohledu zcela mimořádný srpen, kdy se hodnota indexu VIX vyhoupla krátce až nad úroveň 50b, kde se naposledy pohybovala v roce 2009. Důvodem byl strach z kolapsu akciového trhu v Číně a obecný tlak na výrazné zpomalování emerging markets ekonomik. Od té doby se VIX stabilizoval, ale v posledních několika dnech začal znovu růst, díky čemuž se vrátil nad hranici 20b. Jaký je důvod jeho růstu tentokrát? S největší pravděpodobností kombinace výprodeje v na evropských akciích, kterou spustila ECB a silnější euro, a nervozity ze zítřejšího zasedání americké centrální banky.

Untitled

To co vidíme na spotovém VIXu je ale pouze jedna část celého příběhu. Tu druhou musíme hledat v ocenění vzdálenějších futures na VIX, které zatím ukazuje na to, že to s nervozitou obchodníků zatím nebude až tak horké. Srovneje napříkald dnešní situaci s tím, jak vypadalo ocenění futures na VIX před měsícem.

Untitled1

Aktuální VIX dosahuje 22,7b. a první obchodovatelný kontrakt s expirací v prosinci se pohybuje okolo 22,4b. Lednový kontrakt ale již klesá na na 20,4b. a únorový kontrakt je proti minulému měsíci téměř beze změny na 20,4b. Trh se tak obává především krátkodobých rizik, což výrazně nahrává předpokladu, že jsou tato rizika spojená se zasedáním americké centrální banky a jeho dopadu na finanční trhy. Podle našeho názoru mohou v nadcházejících týdnech nastat v podstatě dva scénáře: Fed zítra překvapí a vyšle signál, že zvýšení sazeb nemuselo být poslední a další může v dohledné době následovat. Akciové indexy se dostanou znovu pod tlak a volatilita může zůstat delší dobu vysoká, nebo může ještě stoupnout. Fed zklame a sazby nezvýší, nebo je zvýší, ale zároveň naznačí, že s jejich dalším zvyšováním trh nemá v dohledné době počítat, a to především kvůli nízkým inflačním tlakům, které snižuje zejména pokračující výprodej na komoditním trhu v čele s ropou. Tím by americká centrální banka akciovým trhům pomohla ke zklidnění a pravděpodobně i přispěla k výraznému snížení volatility. Osobně věřím spíše druhému scénáři. Ať už se ale zítra stane cokoliv, do hry vstupuje z pohledu volatility ještě další faktor, kterým je druhá polovina prosince, jenž je kvůli vánočním svátkům na trzích tradičně nejklidnějším obdobím roku. Volatilita a zobchodované objemy v tomto období pravidelně klesají, což může přispět k tomu, že se korekce dočká také hodnota VIX indexu. Šance na jeho snížení k historicky "normálnějším" úrovním proto v období po zasedání americké centrální banky podle nás zůstávají relativně slušné.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Vítězství na Velké ceně Eurovize může mít pozitivní vliv na obchodování na akciovém trhu
    Kim Cramer Larsson, technický analytik Saxo Markets, se zabývá novou studií, která upozorňuje na korelaci mezi vítězstvím země ve Velké ceně Eurovize a pozitivní návratností tamních investorů po odvysílání finále soutěže.
  • Víte, že Jüan je nepravděpodobným vítězem rostoucí izolace v Rusku?
    Čínská měna zvětšuje svou působnost a aktuálně se považuje jako protilátka proti tomu, co spousta lidí považuje za washingtonské ozbrojování světového finančního systému.
  • Vítkova CPI Property Group vydává dluhopisy vázané na udržitelnost za 17 mld. Kč
    Realitní skupina CPI Property Group, kterou ovládá český miliardář Radovan Vítek, vydala dluhopisy za 700 milionů eur (přibližně 17,1 miliardy Kč). Cenné papíry jsou vázány na cíl firmy snížit emise skleníkových plynů o 30 procent do roku 2030. Pokud se to společnosti nepodaří, získají držitelé dluhopisů vyšší výnos. Skupina CPI Property Group o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Výnosy z nových dluhopisů chce použít především na předčasné splacení dvou starších emisí.
  • Vítkova CPI Property prodala majetek za 700 milionů eur, aby snížila dluh
    Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG), nad kterou má kontrolu podnikatel Radovan Vítek, prodala majetek zhruba za 700 milionů eur (17,7 miliardy Kč). Firma dnes v tiskové zprávě uvedla, že jde o součást už dříve oznámeného záměru rozprodat majetek až za miliardu eur (asi 25,2 miliardy Kč), aby snížila dluhovou zátěž.
  • Vítkově CPI stoupl provozní zisk o 16 pct, tržby klesly o 7,3 pct
    Provozní zisk EBITDA realitní skupiny CPI Property Group, kterou ovládá miliardář Radovan Vítek, loni meziročně vzrostl o 15,9 procenta na 338 milionů eur (8,8 miliardy korun). Tržby klesly o 7,3 procenta na 623 milionů eur (16,3 miliardy korun). Čistý příjem z obchodních činností stagnoval na 344 milionech eur (devět miliard korun). Firma to dnes sdělila ČTK.
  • Vítr je v Británii poprvé hlavním zdrojem elektrické energie
    Větrné turbíny v Británii vyrábějí poprvé více elektřiny než plyn. V prvních třech měsících roku pocházela třetina elektrické energie ve Spojeném království z větrných farem. Ukázal to podle BBC výzkum londýnské univerzity Imperial College. Společnost National Grid, která v Británii provozuje distribuční síť, rovněž potvrdila, že v dubnu se v Británii vyrobilo rekordní množství energie ze slunce. Británie si přitom vytkla za cíl, dosáhnout nulových emisí při výrobě elektřiny do roku 2035.
  • Vivendi vstupuje do Mediasetu
    PrimStock. Francouzská mediální společnost Vivendi, kterou vlastní miliardář Vincent Bolloré, koupila pětinový podíl v italské firmě Mediaset patřící bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu. Mediaset označil koupi za snahu o nepřátelské převzetí, tedy takové, kdy vedení Mediasetu s převzetím nesouhlasí a zájemce se proto obrátí s nabídkou přímo na akcionáře.
  • VIX Index: Vše co je nutné vědět o indexu volatility
    Index VIX, neboli index volatility, je pro investory horkým tématem. Často se o něm hovoří jako o indexu strachu. Odráží totiž aktuální nervozitu na trzích.
  • VIX je na dvojmesačných minimách, čínske aktíva prudko rastú
    Víkendové stretnutie amerického prezidenta Trump s čínskym Xi Jinpingom prinieslo „moratórium“ na zavádzanie ciel (aj na tie, ktoré už boli ohlásené) po dobu 90 dní, ktoré majú krajiny na dohodu ohľadom vyriešenia problémov vo vzájomných obchodných vzťahoch. Tie sa týkajú rešpektovania duševného vlastníctva Čínou, obmedzeného prístupu amerických firiem na čínsky trh, či vysokého obchodného deficitu USA. Ohľadom tretieho bodu došlo k akýmsi vyhláseniam, ktoré by mohli obchodný deficit jemne okresať – Čína sľúbila vyššie nákupy komodít z USA a taktisto aj zrušenie 40-percentného cla na automobily. V ďalších dvoch oblastiach bude dohoda oveľa komplikovanejšia a za 90 dní sa môže stihnúť maximálne tak nejaké spoločné vyhlásenie, že sa na týchto témach bude pracovať.
  • VIX se vrátil k úrovním ze začátku minulého měsíce. Long-VIX strategie díky tomu získává na atraktivitě
    Je pátek, což znamená, že nastal čas na další report na téma volatilita. Minulý týden jsme jej pojali poněkud obšírněj...
  • VIX zpět pod 18b. Akcie pokračují v pozvolné likvidaci říjnových ztrát
    Obchodní týden se nám překlopil do své druhé poloviny a i dnešní seance se zatím na finančních trzích nese ve spíše optimistickém duchu. Řada komentátorů dnešní růst akcií „dává za vinu“ výsledku amerických kongresových voleb, ale ve skutečnosti lze jen obtížně podobné tvrzení prokázat.
  • V jaké kondici je americký dolar?
    Americký dolar se v úterý stabilizoval a zotavil se z krátkého období vybírání zisků z předchozí seance. Jeho růst byl ale zdrženlivější, protože zlepšení rizikového sentimentu přispělo k růstu rizikovějších měn typu australský dolar a britská libra.
  • V jaké kondici jsou Spojené státy?
    USA dnes zveřejnily informace o růstu HDP za druhé čtvrtletí roku 2012. Zdá se, že výkonnost americké ekonomiky...
  • V Japonsku mohou být v prosinci volby, Švýcarské referendum se blíží a frank to pociťuje, americké akcie na nových maximech. Analýza BOSSA USD, GBP/USD NZD/USD – hlava ramena
    Dnes v 11:30 Britská centrální banka (BoE) zveřejní svoji pravidelnou čtvrtletní inflační zprávu. Ta dnešn...
  • V Japonsku rastie úročenie. Bank of Japan to určite nepoteší
    Bank of Japan (ďalej BoJ) bola ešte prednedávnom horúcim kandidátom pre ďalšie uvoľňovanie. Minimálny rast HDP, medziročný pokles priemyselnej výroby, maloobchodných tržieb, návrat do deflácie a do toho všetkého silný jen. Toto je situácia, na ktorú by iné centrálne banky reagovali uvoľňovaním. BoJ však stále nekoná, koncom júla síce prišla s navýšením nákupov ETF do konca roka o 2,7 bil. JPY (cca. 23,5 mld. eur) a navýšením objemu pôžičiek pre banky, bol to však len kozmetický stimul.
  • V Japonsku ze včerejšího Fedu radost rozhodně nemají. JPY začíná znovu posilovat
    Máme za sebou zasedání americké centrální banky, které skončilo výraznou odchylkou od tržního konsenzu. Ta měla na svě...
  • V Južnej Afrike sa opäť bojuje o ministerstvo financií. Rand je pod tlakom
    Kontroverzný juhoafrický prezident Jacob Zuma nevzdáva svoj boj o kreslo ministra financií, ktoré by rád použil na vyššie výdavky a podporil tak svoju stranu ANC, ktorá v minuloročných regionálnych voľbách dostala rekordne nízke percento hlasov (stále je to však bolo viac ako 60%). Aktuálne sme svedkami ďalšieho pokusu o ovládnutie tohto úradu.
  • V komoditách je nejvíc peněz od roku 2013
    Podle Barclays je v komoditách nainvestováno nejvíc prostředků od roku 2013. Vysoká poptávka po komoditách představuje dobrou zprávu pro akciový trh, myslí si Ed Yardeni.
  • V koncernu Volkswagen přes noc odstranili poruchu sítě, výroba se obnovuje
    V německém koncernu Volkswagen přes noc odstranili poruchu počítačové sítě. Výroba v závodech, které se kvůli ní ve středu zastavily, se tak začala obnovovat. Agentuře DPA to dnes ráno řekl mluvčí firmy, jejíž součástí je i Škoda Auto. Událost podle agentury Reuters zdůraznila zranitelnost infrastrukturní sítě největšího výrobce automobilů v Evropě.
  • V konkursu Sberbank CZ se hraje o čas. Do 12. prosince by měly být prodány její úvěry, včetně hypoték, a do té doby bude klesat šance, že klienti padlé banky dostanou všechny své peníze zpět
    Pražský městský soud dnes prohlásil konkurz na Sberbank CZ. Je to důležitá zpráva samozřejmě i pro ty klienty této padlé banky, kteří si u ní sjednali hypotéku. Nejpozději v listopadu by likvidátorka a nyní insolvenční správkyně Jiřina Lužová měla dát dohromady novou nabídku úvěrového portfolia banky. Hypotéky klientů Sberbank CZ by tak byly opět nabídnuty k prodeji jiné bance.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader