Úterý 19. březen 2024 08:58
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

Kurzarbeit pro automobilky je chybou, malý živnostník také na pomoc nedosáhne. Nedostatek čipů je zhmotněním byznysového rizika, ne zásahem vyšší moci jako pandemie

18.10.2021 12:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tripartita dnes jedná o podpoře automobilek a dalších firem, které kvůli výpadku dodávek omezují výrobu. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů reagují na situaci v tuzemském autoprůmyslu, která se rozhodně nevyvíjí příznivě. Není to však zároveň něco, co by bylo srovnatelné se zásahem v podobě pandemie. Proto by bylo chybné podporu poskytnout, 

Firma Škoda Auto už dříve oznámila, že kvůli nedostatku čipů ode dneška do konce roku výrazně omezí, nebo dokonce zastaví výrobu. S omezeními počítají i další automobilky a jejich dodavatelé. Někteří tak už část pracovníků kvůli výpadkům nechávají doma. Svaz průmyslu a dopravy navrhuje, aby vláda spustila dočasně na tři měsíce program Antivirus, z něhož se firmám za epidemie proplácely mzdy či jejich část. 

Jenže takový krok dlouhodobě českou ekonomiku spíše poškodí. Program Antivirus už by se tedy prodlužovat a kurzarbeit při současné krizi autoprůmyslu není radno používat. Vždyť to, že nejsou čipy, je zhmotněním běžného byznysového rizika. Není to žádná pandemie či jiný zásah vyšší moci. Malého živnostníka také nikdo nezachrání, když dojede na riziko podnikání. 

Nynější krize autoprůmyslu ještě neznačí definitivní soumrak jeho tradiční podoby v Česku. Ale jde nepochybně o výstrahu. Vláda, resp. tripartita na ni reaguje tak, jak nemá. Zvažuje kurzarbeit.  

Kurzarbeit je to, když lidé, kteří pracují a platí daně, nedobrovolně hradí z těchto daní a z veřejného dluhu – což jsou jenom budoucí daně – dovolenou některým svým spoluobčanům. Jakým přesně, o tom rozhodne vláda, která je v celém procesu prostředníkem. Takže pak ještě tuto nedobrovolnou finanční výpomoc jedněch lidem druhým zpupně nazve pomocí od třetích lidí, totiž pomocí vládní.  

Program kurzarbeitu utlumuje proces ničivého tvoření – kreativní destrukce. Tento proces je přitom po staletí motorem pokroku a lidského progresu.  

I autoprůmysl v Česku jednou skončí, alespoň tedy autoprůmysl ve své momentálně dominující podobě. Tím, že vláda si výstrahu, že se tak stane, nebude připouštět a bude ji překrývat dalšími daněmi a dalším dluhem, jenom sníží připravenost celé ekonomiky na destrukci, ale současně také na tvoření.  

Dluh a nedobrovolný „sponzoring“ nepracujících pracujícími spoluobčany bere strach z destrukce a zároveň demotivuje od tvoření. Především v zájmu levicově orientovaných politiků či odborářů.  

Řekněme to tedy narovinu: motorem pokroku je strach z propuštění a bankrotu a zároveň motivace se jich vyvarovat úspěchem v konkurenčním boji, ať už mezi jednotlivci, třeba živnostníky, nebo firmami. Tím, že tento žádoucí konkurenční boj kurzarbeitem (ale i na mnoho dalších způsobů) tlumíme, si vlastně na dluh nás všech kupujeme zaostávání a nakonec i strádání a bídu.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kupující zlata, pozor na past!
    Zdravím vás, vážení obchodníci! Dovolte mi podělit se s vámi o plán na obchodování zlata.Zlato včera zakončilo denním patternem Bearish engulfing, který je považován za zřetelný signál dalšího medvědího trendu. Kov zakončil se ztrátami i obchodování v New Yorku. Dnes je trh se zlatem stále pod prodejním tlakem a prodlužuje včerejší americké výprodeje.
  • Kuriozní postavení Česka ve vývoji inflace a nestandardní měnové nástroje
    Dnes je již zřejmé, že snižování úrokových sazeb, vedle masivního pumpování likvidity do ekonomiky, naráží na své dno. Centrální banky tak budou nuceny stále více sahat k nestandardním měnově-politickým nástrojům. Jedním z nich je zvyšování inflačního cíle.
  • Kuroda: BoJ se nevzdá 2procentního inflačního cíle, analýza USD/JPY
    Dnes v ranních hodinách mluvil na mezinárodní ekonomické konferenci guvernér japonské centrální banky (BoJ) pan Kuroda. Věnoval se především...
  • Kuroda (BoJ) znovu připravuje trhy na možné uvolnění měnové politiky. Obchodníci na JPY jej ale ignorují
    Pár čerstvých vyjádření od šéfa japonské centrální banky Haruhiko Kurody, který dnes ráno v Tokiu promluvil o měnové politice. Bank of Japan v těchto dnech provádí detailní revizi měnové politiky a dosavadních opatření, které přijala v rámci svého (marného) boje s deflací. Výsledky by měly být prezentovány na zasedání banky 20 – 21. září a podle nich se bude Bank of Japan rozhodovat o tom, jak dál s měnovou politikou. Na jejich adresu dnes Kuroda řekl:
  • Kuroda (BoJ): Žádná šance na helicopter money. Limity pro další uvolnění měnové politiky ale nemáme
    Japonský jen nám začal v dopoledních hodinách prudce posilovat. Na vině je tento komentář šéfa Bank of Japan Haruhiko Kurody, který zazněl v BBC.
  • Kuroda bude aj naďalej šéfovať Bank of Japan, monetárna politika zostane uvoľnená
    Japonsko sa rozhodlo ponechať súčasného 72 ročného šéfa Bank of Japan Haruhika Kurodu aj na ďalšie volebné obdobie, ktoré mu začne v apríli. Zároveň tým Japonci dali jasný signál trhom, že uvoľnená monetárna politika bude pokračovať aj naďalej, nakoľko Kuroda patrí medzi veľmi holubičích guvernérov a rozhodne sa nechce ponáhľať s exitom z obrovských monetárnych stimulov.
  • Kuroda pomohl JPY. Německé výnosy nad 1%, evropské akcie opatrně rostou
    Po čtyřdenním nepřetržitém výprodeji dnes evropské akcie konečně získávají pevnější půdu pod nohama. Důvodů k optimism...
  • Kurzarbeit měl smysl v pandemii, nyní by byl házením peněz do černé díry. Hrozilo by kvůli němu přežívání neperspektivních firem na dluh, takzvaných „zombie firem“
    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka navrhuje jako řešení energetické drahoty kurzarbeit. Tedy to, že by stát přispíval firmám a podnikům na mzdy jejich zaměstnanců tak, aby je z důvodu případného omezení výroby nebyly nuceny propustit.
  • Kurzarbeit otevírá Pandořinu skříňku novodobého socialismu
    Poslanecká sněmovna dnes schválila nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Projde-li příslušná legislativa Senátem, kurzarbeit by se mohl zavést už od července. Nahradí dosavadní program Antivirus, který zatím platí do konce května. Nevýhodou programu Antivirus je přílišná plošnost, která ovšem plyne z extrémní pandemické situace, při které byl loni na jaře spouštěn.
  • Kurzarbeit otevírá Pandořinu skříňku novodobého socialismu
    Vláda dnes schválila nová pravidla kurzarbeitu. Ten by se tak mohl zavést už od listopadu a plynule tudíž navázat na dosavadní program Antivirus. Nevýhodou programu Antivirus je přílišná plošnost, která ovšem plyne z extrémní pandemické situace, při které byl letos na jaře spouštěn.
  • Kurz bude i nadále zásadní pro rozhodování o měnové politice
    Zápis z posledního měnověpolitického zasedání ČNB odhalil, že dvěma členy bankovní rady, kteří hlasovali pro zvýšení sazeb, byli Vojtěch Benda a Aleš Michl. Zápis naznačuje, že v bankovní radě tvoří dva tábory. Jeden podporuje další normalizaci sazeb v situaci, kdy odhadujeme kladnou mezeru výstupu, zatímco druhý se více ohlíží na vnější prostředí, ve kterém se sazby nezvyšují. Zápis potvrzuje slova guvernéra Rusnoka na tiskové konferenci, že v bankovní radě panuje názor, že „nastala doba, kdy rozhodování o nastavení měnové politiky bude složitější oproti roku 2018“. Zápis uvádí, že nastavení úrokových sazeb bude i nadále významně ovlivňováno vývojem koruny. Slabší koruna by stále dávala prostor pro zvyšování sazeb. Nicméně někteří členové bankovní rady se domnívají, že by zvyšování sazeb kvůli slabšímu kurzu nemělo být automatické. Navíc členové bankovní rady již nevidí potřebu zvyšovat sazby z důvodů finanční stability. K jejímu zachování vidí v tuto chvíli slouží dobře makroobezřetní nástroje.
  • Kurz eura mírně klesl, vliv měl spíše pohyb dluhopisů než nové ekonomické zprávy
    Eurodolar za dnešek lehce klesá na současných 1,3655, přičemž nová data z hlavních ekonomik ho příliš neovlivnila. Lepší výsledek čínského PMI sice podpořil Asii a přinesl ztráty jenu, ale eurodolar vzhůru neposunul. Pouze drobné výkyvy pak kurz vykázal při postupném zveřejňování indexů nákupních manažerů v eurozóně. Odpoledne přišel mírný růst kurzu poté, co čísla z amerického trhu práce za odhady zaostala. Šlo však pouze o přechodný pohyb.
  • Kurz eura proti dolaru se propadá, QE pozitivní zprávou pro dluhopisy
    ECB včera na dlouho očekávaném zasedání rozhodla o zahájení kvantitativního uvolňování, když výrazně rozšířila svůj program odkupu aktiv...
  • Kurz eura proti dolaru se ve středu nakonec téměř nezměnil
    Euro si během včerejšího dopoledního obchodování připisovalo proti dolaru zhruba čtvrt procenta hodnoty. Zveřejnění příznivých...
  • Kurz EUR/USD bez výraznějších změn
    Zavřené trhy ve Spojených státech se podepsaly na nižší obchodní aktivitě na finančních trzích. Kurz EUR/USD...
  • Kurz EUR/USD flirtoval s hranicí 1,2600
    Dolaru se během včerejšího obchodování opět dařilo, když si proti euru připsal dvě desetiny procenta a posunul se blíže k hranici 1,2600 EUR/USD...
  • Kurz EUR/USD opět nad hranicí 1,2700
    Společná evropská měna si včera proti dolaru připsala 0,2 %, když uzavřela na hranici 1,2670 EUR/USD. Jednalo se zřejmě...
  • Kurz EUR/USD opět pod 1,1000
    Trhy ve Velké Británii a USA byly v pondělí zavřené, obchodní aktivita byla proto velmi nízká. Z hlavních ekonomik navíc nebyly...
  • Kurz EUR/USD převážně nad hranicí 1,2600
    Společná evropská měna včera oproti svému dolarovému protějšku mírně ztrácela (o 0,2 %). I tak se ale po většinu dne držela nad hladinou 1,2600 EUR/USD...
  • Kurz EUR/USD: Velký přehled a prognóza pro konec roku 2021
    EUR/USD je nejoblíbenější měnový pár světa. Probíhá v něm téměř čtvrtina všech měnových transakcí. S obratem více než 5 bilionů USD denně (včetně derivátů) je měnový trh největším a nejlikvidnějším trhem na světě. Díky tomu je například mnohem dynamičtější než akciový trh.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI