Úterý 19. březen 2024 09:35
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex ebook

Jak je důležité míti průmysl

08.12.2020 12:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Česká průmyslová výroba odolává koronavirovému šoku ze všech sektorů ekonomiky nejlépe a dokonce lépe, než se očekávalo. V říjnu, v době nouzového stavu, si průmysl po sezónním očištění připsal 3 % meziměsíčně a v meziročním srovnání po zohlednění jednoho chybějícího dne byl o 1,3 % vyšší. Po zohlednění všech sezónních faktorů si připsal celé 1 % meziročně, největší přírůstek od května 2019!!! Přitom v září průmysl byl ještě o 2 % pod loňskou úrovní. Dalším velkým úspěchem je, že v říjnu překonal jarní propad a vyšplhal se na předkoronavirové úrovně! V porovnání s únorem 2020 je průmyslová výroba o 1,9 % vyšší!

Zásluhu na tom má především zahraniční poptávka (nové zakázky ze zahraničí +8,4 % v meziročním srovnání, zatímco tuzemské klesly o 1,7 %), schopnost výrobců i tak těžké době najít nové zákazníky a udržet si ty stávající. Z pohledu sektorů má na oživení největší vliv automobilový průmysl. Ten navzdory stále klesajícím prodejům po jarním lockdownu rozjel výrobu nových modelů.

Průmyslová výroba

Aktuální Předchozí RB Trh
v % r/r -1,3 -1,9 -2,9 -2,8

Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, sezónně neočištěná data

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěl automobilový průmysl (příspěvek +2,6 procentního bodu, růst o 13,9 %), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +0,4 p. b., růst o 5,6 %) a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,4 p. b., růst o 5,0 %). Naopak poklesl zaznamenala výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -1,3 p. b., pokles o 11,9 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek -0,52 p. b., pokles o 6,4 %) a opravy a instalace strojů a zařízení (příspěvek -0,49 p. b., pokles o 15,2 %).

Specifičnost koronavirového šoku také dokumentuje průzkum ČNB mezi průmyslníky na téma bariér růstu firmy. Na podzim tohoto roku za největší bariéru nebyla označena nedostatečná poptávka, ale vysoké náklady na práci a nedostatek kvalifikované pracovní síly. Až třetí v pořadí nedostatečná tuzemská poptávka. Konkurence, tlak na růst nákladů a stále značná míra nejistoty se projevuje ve snižování počtu zaměstnanců - jejich počet se v říjnu 2020 meziročně snížil o 4,1 %.

Přes pozitivní zprávy a schopnost českého průmyslu se vypořádat s koronavirovým šokem očekáváme letos pokles průmyslové výroby okolo 8 %. Nebýt ale oživení průmyslu na konci roku, pokles by byl dvouciferný, jak naznačují údaje za prvních deset měsíců, kdy průmysl poklesl o 9,6 % (o 9,3 % po sezónním očištění).

Efekt německé lokomotivy poháněný tamní vládní pomocí ekonomice a oživením v Asii (vývoz z Německa do Číny rostl v září dvouciferným tempem) pohání český (re)export a s ním i nemalou část tuzemského průmyslu. Bohužel kromě pandemie čelí český průmysl a jeho export i brexitu a možná dokonce „tvrdému“. Naopak výměna v Bílém domě slibuje zklidnění transatlantických obchodních vztahů a nastolení konstruktivní diskuse. V 2021 přes možná rizika očekáváme solidní oživení průmyslové výroby o vyšší jednotky procent.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak inflace zamává s nemovitostmi?
    Podnikoví manažeři si teď často stěžují: v médiích se málo píše o prudkém zdražování, jemuž čelíme. Odpověď je nasnadě. Dokud se růst cen materiálů, od dřeva přes plasty po ocel, kromě výrobních cen nepromítne také do cen spotřebitelských, řadového občana tak moc zajímat nebude. Navíc si sami manažeři zdražováním nenechávají kazit náladu. Což uklidňuje i média. Letos v červnu manažeři zhodnotili meziměsíční změnu výrobních podmínek v tuzemském průmyslu jako zlepšení, a to dokonce nejvýraznější za uplynulých alespoň dvacet let.
  • Jak instalovat AOS (EA) na MetaTrader 4
    Automatické obchodní systémy (AOS), též běžně známé pod označením Expert Advisor (EA), jsou velmi užitečným nástrojem, který dokáže nejen šetřit čas, ale často také peníze. Dnes se podíváme na to, jak takové EA nainstalovat do obchodní platformy MetaTrader 4 (MT4) a poté jej i zprovoznit.
  • Jak interpretovat páteční zprávu o zaměstnanosti?
    Páteční zářijová zpráva o pracovních místech ukázala pokles měsíčního růstu, přičemž minulý měsíc bylo vytvořeno 263 000 nových pracovních míst, což je pokles z 315 000 v předchozím měsíci.
  • Jak interpretovat výsledky trhu práce v USA
    Zlato se konsolidovalo na pátečním minimu. Žlutý kov se opírá o neschopnost dolaru stavět na odrazu, ke kterému došlo v pátek po vyhlášení lepších, než očekávaných dat z trhu práce. Dolar k dnešnímu dni vymazal podstatnou část svých zisků a EUR/USD se obchoduje na úrovni 1.18, když páteční minimum bylo na úrovni 1.1728.
  • Jak investovat dobře? Poznejte nejdřív sami sebe
    V džungli investičních příležitostí a nástrah se nemusí vyznat ani experti dozorových orgánů, natož investoři. Jaké otázky si mají začátečníci, mírně, ale i středně pokročilí položit?
  • Jak investovat do metaverse? 5 tipů na nejlepší metaverse akcie
    Technologický pokrok je nezastavitelný. Virtuální svět, ve kterém by se lidé mohli potkávat, se stále více stává realitou. Toho si všímá i mnoho společností, které v takovém globálním propojení vidí velké příležitosti. Investoři se také stále více začínají zajímat o metaverse akcie.
  • Jak investovat v automobilovém sektoru? 🚗
    Včera po uzavření trhů oznámila své výsledky Tesla. Jak se vede této úspěšné společnosti Elona Muska v automobilovém průmyslu, který je dlouhodobě velmi oblíbeným investičním sektorem?
  • Jak investovat v Číně: 1. čtvrtletí jako čas ekonomických výzev
    Z čínských politických zasedání uskutečněných v posledním čtvrtletí loňského roku vyplývá, že Čína nepovažuje proticyklické iniciativy za příliš naléhavé. Další směr rozvojových strategií určí až Třetí plenární zasedání, které se koná v 1. čtvrtletí roku 2024. Navzdory problémům a nejistotě však mohou technologie, rozvinutá výroba, energetika a zelené kovy ve střednědobém horizontu nabídnout úrodnou půdu pro další růst.
  • Jak investovat za války? Ternem mohou být akcie německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků
    Válka na Ukrajině přepisuje všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Navíc stále bohužel probíhá. A stupňují se související sankce Západu a ruská odvetná opatření, což investorův výhled ještě dále zatemňuje. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci.
  • JAK INVESTUJÍ ČEŠI? Český investiční trh - od devadesátek k online platformám, Petr Žabža
    Rozhovor s Petrem Žabžou na téma jak investují Češi.
  • Jak je možné, že když cena energií na burze klesne, hned se to neprojeví v cenících dodavatelů?
    Dodavatelé energií jsou ve své podstatě obchodníci, kteří elektřinu nebo plyn nakupují na burze a následně je prodávají spotřebitelům. Produktové ceníky jsou tak přímo závislé na tom, jak vhodně dokáží v určitém časovém úseku „namixovat“ potřebné množství energií, které musí svým zákazníkům zajistit. K pochopení toho, jak dodavatelé stanovují ceny, je nutné vědět, jak probíhá nákup energií.
  • Jak je na tom cena zlata
    V poslední době jsme mohli zaznamenat protichůdné zprávy. Jedna z nich hlásá, že cena zlata je nejvyšší za poslední 4 měsíce. Jiná mluví o oslabení zájmu o zlato.
  • Jak je na tom české životní pojištění v kontextu Evropy? Zaostáváme, krize ale dolehla na všechny
    V dnešním světě, kde se životní rizika a nejistoty neustále mění, je životní rizikové pojištění důležitější než kdy dříve. Pokrytí rizik způsobených výpadkem příjmů z důvodu zdravotních problémů je v době vysoké inflace a rostoucích cen zase o něco cennější. Jak je na tom ale Česká republika ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi? Jaký je vývoj životního pojištění na poli unijní sedmadvacítky? Na tyto otázky ve svém komentáři odpovídá David Poes, ředitel životního pojištění pojišťovny YOUPLUS.
  • Jak je na tom Facebook pět let po svém IPO?
    Akcie společnosti Facebook sice po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí tohoto roku oslabily, pesimismus ale není namístě. Ano, Facebook varoval, že letos znatelně zpomalí tempo růstu tržeb, protože k uživatelům už nelze nadále pumpovat další a další reklamu. Mark Zuckerberg se ale může spolehnout, že částečně to vyváží Instagram. Podle Morgan Stanley dosáhnou příjmy z reklamy na této aplikaci jen letos 3,6 miliardy dolarů. Facebook se navíc snaží o další pokrok v oblasti videí, aby k sobě mohl přetáhnout peníze, které zatím proudí do televizní reklamy.
  • Jak je na tom Tesla
    Morgan Stanley je přesvědčen, že společnost Tesla je velký podnik. Pokud by nastaly nějaké potíže, americká vláda by z...
  • Jak je to letos s dividendami?
    Na Pražské burze je hned několik společností, které vyplácejí slušnou dividendu. Jak to ale bude letos, kdy je hospodaření společností, obchodování a výplata ovlivněna pandemií a z ní vyplývající situací?
  • Jak Johnson přitížil i Draghimu - komentář k zítřejšímu zasedání Evropské centrální banky
    Chaos nad chaos. I tak lze vystihnout uplynulý týden v britské politice. Premiér Boris Johnson během něj vršil porážku nad porážku. Nic zásadního neprosadil. Pravděpodobnost tvrdého brexitu ke konci příštího měsíce proto v uplynulých sedmi dnech dramaticky spadla. To zajímá i evropské centrální bankéře, kteří už zítra přelomově rozhodnou o tom, jak se eurozóna popasuje s ekonomickými riziky, která se už delší dobu vrší jako Johnsonovy porážky. Tvrdý brexit je přitom centrálním bankéřům rizikem klíčovým.
  • Jak jsme předpokládali v poslední analýze, cena zlata se stahuje.
    Ve včerejší analýze, kdy cena zlata testovala horní hranici kanálu, jsme uvedli, že vzhledem k varování medvědí divergence RSI se blíží pullback. Cena zlata vykazuje známky odmítnutí na rezistenci horní hranice kanálu, očekává se pohyb k 1 800 USD. Cena zlata zůstává náchylná na větší pullback. Klíčový support je u hladiny 1 800 USD a tam také zaznamenáme významný test supportu. Nadále preferujeme neutrální, ne-li medvědí trend zlata.
  • Jak jsou bankovky a mince špinavé?
    Peníze v hrsti vyvolávají nejen pocit blaženosti, ale v dnešní situaci, v souvislosti s pandemií koronaviru, přináší rovněž obavy z přenosu nevítaných mikroskopických hostů. Do jaké míry jsou tyto obavy o naše zdraví na místě? Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla na pravou míru, že nikdy neinformovala o tom, že bankovky a mince přenášejí koronavirus, pouze doporučila, že po kontaktu s hotovostí je žádoucí umýt si ruce a nedotýkat se obličeje.
  • Jak jsou bitcoin a kryptografie svázány s makroekonomickými trendy
    Bitcoin a kryptoměny celkově byly dlouhá léta považovány za nezávislá aktiva, oddělená od tradičních finančních trhů. Výzkumná zpráva společnosti Grayscale, významné investiční firmy v oblasti digitálních aktiv, však odhaluje významnou proměnu tohoto paradigmatu v posledních třech letech. Zpráva se zabývá vyvíjející se korelací mezi BTC a makroekonomickými trendy a odhaluje, jak se kdysi izolovaný trh nyní prolíná s širšími tržními ukazateli.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook