Úterý 19. březen 2024 12:54
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook

Pomoc státu firmám v rámci programu COVID III je stále nedostatečná. Dle dnes zveřejněných dat ČNB se vyčerpalo 0,04 procenta možného celkového objemu

30.06.2020 11:34  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pomoc státu firmám a podnikatelům zasažených koronavirovou krizí je stále nedostatečná. Vyplývá to z údajů k čerpání v rámci jednotlivých programů COVID, které dnes v aktualizované verzi zveřejnila Česká národní banka. Zatímco při posledním zveřejnění dat, těch k 12. červnu, bylo v rámci v současnosti stěžejného záchranného programu COVID III schváleno padesát žádostí v objemu přes 143 milionů korun, ke dni 19. červnu je to podle dnes zveřejněných dat ČNB už 122 žádostí v objemu přes 433 milionů korun. Zatímco k 12. červnu bylo čerpáno reálně sedmnáct milionů korun, ke dni 19. června bylo reálně čerpáno necelých 183 milionů.

To je však stále pouze zlomek, ani ne 0,04 procenta, z takřka pětisetmiliardové pomoci, které by se podnikové sféře mohlo v rámci program COVID III dle nastavených parametrů maximálně dostat.  

K 19. červnu se sešly žádosti podniků o podporu v objemu necelých 13,3 miliardy korun. Největší objem žádostí připadá na firmy a podniky ze zpracovatelského průmyslu. Nejvyšší počet žádostí pak vykazuje segment maloobchodu a velkoobchodu.

S cílem zajistit dostatečnou likviditu reálné ekonomiky, nezbytnou pro zachování a obnovu ekonomické aktivity podniků a podnikatelů, byly postupně vytvořeny programy státní úvěrové podpory. Ty jsou založeny na dílčím ručení státu za bankovní úvěry subjektům, které byly omezeny v důsledku výskytu koronavirové infekce a souvisejících preventivních opatření. Jedná se o zejména programy COVID II, COVID III, COVID Praha a COVID EGAP).

Česká republika v rámci programu COVID III poskytuje státní záruku v rozsahu nejvýše 150 miliard korun na zajištění dluhů Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s., vyplývajících z ručení za dluhy z úvěrů poskytnutých komerčními bankami. Maximální výše jednotlivého úvěru je 50 milionů korun. Podmínkou poskytnutí záruky je určení úvěru na provozní financování a prokázání, že jde o žadatele s maximálně 500 zaměstnanci.

V případě malých a středních firem, které zaměstnávají méně než 250 zaměstnanců, je ručení poskytováno nejvýše v rozsahu 90 procent dluhu z jednotlivého poskytnutého úvěru, tedy podíl úvěrující banky na riziku je minimálně 10 procent. Současně je plnění ze záruky v jednotlivém případě omezeno částkou 45 milionů korun. U podnikatelů zaměstnávajících 250 až 500 zaměstnanců je ručení poskytováno v maximálním rozsahu 80 procent poskytnutého úvěru, tedy je plnění ze záruky omezeno částkou 40 milionů korun.

K zajištění řádného řízení rizik ze strany bank je plnění ČMZRB limitováno ve vztahu ke každé konkrétní bance do výše 30 procent celkového úvěrového portfolia – jedná se o takzvanou portfoliovou záruku. Objem státní záruky 150 miliard korun díky tomu umožní obsloužit až 495 miliard korun prostředků potřebných pro jednotlivé segmenty české ekonomiky.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Po mnoha týdnech se americký dolar probouzí
    Minulý týden americký dolar mírně oslabil na únorová minima, ale během páteční obchodní relace se sentiment změnil a globální rezervní měna výrazně posílila, čímž vyrovnala ztráty týdne. Toto oživení nakonec zastavilo 4týdenní klesající trend amerického dolaru.
  • Pomoc českým firmám je zcela nedostatečná
    Celkem 72 % firem považují opatření vlády na podporu ekonomiky za nedostatečná. Opatření jsou překotná a pro firmy zcela nedostačující. Náhrady mezd od státu snad trochu pomohou alespoň trochu udržet zaměstnanost a ekonomiku při životě.
  • Pomoc dostává reálné obrysy a drží na trzích pozitivní náladu. Eurodolar se však nehýbe
    Levnější akcie lákají a pomoc hospodářské politiky dostává reálnější obrysy - tak by se zhruba dal shrnout základ pozitivního vstupu hlavních trhů do nového týdne. Pár dní zpět to byla ECB, která naznačila, že chce v září překvapit rozsahem stimulu. O víkendu se přidala čínská centrální banka, která dílčí reformou zlevní přístup firem k úvěrům. Stále se čeká na Fed, zda zareaguje příslibem agresivnější reakce na výraznější rizika, ale mezitím jsme dostali i signály z Německa, které je podle svého ministra financí připraveno poskytnout churavějící ekonomice fiskální stimul.
  • Pomoc Evropě nebo sobě? Japonsko bude nakupovat evropské dluhopisy
    Japonsko použije své devizové rezervy k nákupu dluhopisů evropského záchranného fondu ESM, oznámil dnes japonský minis...
  • Pomoc Evropě nebo sobě? Japonsko bude nakupovat záchranné evropské dluhopisy
    Japonsko použije své devizové rezervy k nákupu dluhopisů evropského záchranného fondu ESM, oznámil dnes...
  • Pomoc Fedu na obzoru? Dobrá nálada se koncem týdne drží
    Na včerejší výrazný propad dluhopisových výnosů trhy navazují i dnes, ačkoli už jde o podstatně skromnější pohyb. Akcie se však dál drží slušných výkonů a klíčové evropské indexy přidávají asi 0,5 až 1,5 procenta. Nadto se na další solidní růst tváří i Wall Street, soudě podle zelených futures.
  • Pomoc Kypru podle Trojky nemusí bankám stačit. Země má prodat své zlato
    Kypr by mohl potřebovat další peníze na pomoc svému bankovnímu sektoru, do roku 2016 si tak musí obstarat 13 miliard eur. Vyplývá to podle agentur z podkladů Evropské komise a Evropské centrální banky k záchrannému programu pro Kypr. Země proto možná bude prodávat i část svých zlatých rezerv. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's Ratings Services dnes nicméně zlepšila výhled úvěrového ratingu Kypru.
  • Pomoc na cestě? Akcie i dluhopisy začínají týden výrazně pozitivně
    Začátek týdne přináší výrazné zisky jak akciím, tak dluhopisům na hlavních trzích. K takové situaci pravidelně dochází, pokud je na obzoru zvýraznění podpory ze strany centrálních bank, a to je i současný případ. Náznaky možné podpory už poskytli šéfové Fedu a BoJ a investoři navíc věří v koordinovanou akci centrálních bankéřů. Její oznámení by jednak mělo větší psychologický efekt a navíc by pomohlo překlenout dva týdny, které zbývají do řádného zasedání Fedu.
  • Pomoc pro Kypr je blízko, dnes to ale nebude
    Vedl zemi v rámci prvních kroků v eurozóně a nyní mluví o brzké dohodě na státní pomoci od mezinárodních věřitelů. Sta...
  • Pomoc státu firmám v rámci programu COVID III je stále nedostatečná. Dle dnes zveřejněných dat ČNB se vyčerpalo 0,003 procenta možného celkového objemu
    Pomoc státu firmám a podnikatelům zasažených koronavirovou krizí je stále nedostatečná. Vyplývá to z údajů k čerpání v rámci jednotlivých programů COVID, které dnes v aktualizované verzi zveřejnila Česká národní banka. Zatímco při posledním zveřejnění dat, těch k 5. červnu, byla v rámci v současnosti stěžejného záchranného programu COVID III schválena jediná žádost v objemu 20 milionů korun, ke dni 12. červnu je to podle dnes zveřejněných dat ČNB už padesát žádostí v objemu 143 milionů korun. Zatímco k 5. červnu nebyla čerpána reálně ještě ani jedna koruna, ke dni 12. června bylo reálně čerpáno sedmnáct milionů.
  • Pomoc státu firmám v rámci programu COVID III je stále nedostatečná. Dle dnes zveřejněných dat ČNB se vyčerpalo 0,14 procenta možného celkového objemu
    Pomoc státu firmám a podnikatelům zasažených koronavirovou krizí je stále nedostatečná. Vyplývá to z údajů k čerpání v rámci jednotlivých programů COVID, které dnes v aktualizované verzi zveřejnila Česká národní banka. Zatímco při posledním zveřejnění dat, těch k 19. červnu, bylo v rámci v současnosti stěžejného záchranného programu COVID III schváleno 122 žádostí v objemu přes 433 milionů korun, ke dni 26. červnu je to podle dnes zveřejněných dat ČNB už 349 žádostí v objemu takřka 1,21 miliardy korun. Zatímco k 19. červnu bylo čerpáno reálně necelých 183 milionů korun, ke dni 26. června bylo reálně čerpáno necelých takřka 685 milionů.
  • Pomohou humanoidní roboti Tesle se zotavením? 💣
    Akcie Tesly však za rok ztratily 31 % a vracejí velkou část zisků z období pandemie, kdy cena vzrostla z 35 USD na téměř 400 USD za akcii:
  • Pomohou výsledky společnosti Microsoft náladě technologických gigantů?
    Společnost Microsoft, gigant ze Silicon Valley, zveřejní po skončení dnešní obchodní seance v USA své výsledky za 4. čtvrtletí minulého roku. Wall Street očekává nejpomalejší růst tržeb za posledních skoro 6 let. Co můžeme ve výsledcích Microsoftu očekávat a čemu bude věnována pozornost? Lepší než předpokládaný report by dodal trhům naději, že reporty ostatních BigTechů by mohly překonat očekávání.
  • Pomohou výsledky společnosti Microsoft náladě technologických gigantů? 🔌🖱
    Společnost Microsoft (MSFT.US), gigant ze Silicon Valley, zveřejní své výsledky za 4. čtvrtletí 2022 po skončení dnešní obchodní seance v USA. Wall Street očekává nejpomalejší růst tržeb za posledních téměř 6 let. Co ve výsledcích Microsoftu očekávat a čemu budou analytici věnovat pozornost? Lepší než očekávaný report by trhům dodal naději, že reporty ostatních BigTechů by mohly překonat očekávání.
  • Pomôž si sám a možno sa dočkáš
    „Jemný“ pád GréckaVčeraj&...
  • Pomůže Avatar společnosti Disney? 📊 O krok blíže ke zprávě o hospodářských výsledcích
    Společnost Disney (DIS.US), gigant v zábavním průmyslu, dnes po skončení americké seance oznámí výsledky za 4. čtvrtletí 2022. Analytici budou věnovat pozornost zejména tomu, zda se společnosti díky silné značce podařilo odolat slabšímu spotřebitelskému sentimentu a zda snížila miliardové ztráty ze své streamovací služby Disney+. Zpráva také ukáže, jak moc se na tržbách společnosti projevilo uvedení filmu Avatar: Stvoření. Wall Street očekává, že se generální ředitel Bob Iger podělí o novou vizi růstu společnosti.
  • Pomůže čínská vláda Evergrande a překvapí Fed? Americké trhy opatrnější než evropské
    Dnešek v Evropě znamená na akciích nápravu po negativním vstupu do tohoto týdne. Akciové indexy si drží, nebo ještě rozšiřují své zisky. DAX a CAC 40 jsou +1,5 pct, AEX či FTSE 100 přidávají lehce přes procento. Amerika, která se začala zvedat už včera před závěrem, ale takový optimismus nevykazuje. Zdejší hlavní indexy si připisují jen kolem čtvrt procenta.
  • Pomůže dnes americká inflace dolaru vrátit se zpět na 1,12 EURUSD?
    Solidní ekonomický růst, nezaměstnanost pod 4 %, svižný růst mezd, ale zvýšené inflační tlaky stále nikde. Dnešní seance přinese odpoledne další výsledky americké inflace a bude velmi zajímavé sledovat, jestli na první signály rostoucí inflace budeme v USA marně čekat i nadále.
  • Pomůže dnes Draghi euru..?
    Hlavní měnový pár si v posledních dnech našel rovnovážnou cenu těsně pod 1,335, od které se chvílemi mírně vybočuje...
  • Pomůže dobrá ekonomika Orbánovi k vítězství v jarních volbách?
    Podle včera zveřejněného předstihového ukazatele čeká Maďarsko slibná budoucnost, alespoň co se ekonomiky...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster