Čtvrtek 28. březen 2024 17:10
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Souboj velmocí ještě zdaleka není u konce

27.06.2019 17:25  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Eleanor Creagh, analytička Saxo Bank

Finanční trhy zažívají skvělé časy. Obchodníci a investoři s napětím očekávají setkání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Výsledek bude pravděpodobně udávat tón na finančním trhu během celého léta.

Přestože americký akciový trh se po posledním zasedání Fedu pohybuje na hranici svých rekordních úrovní, akcie malých firem a dopravních společností vysílají opačný signál. Ve vztahu k indexu S&P500 jsou blízko nejnižších úrovní od roku 2009. Poukazuje to tak na skutečnou povahu trhu, která právem vzbuzuje obavy o jeho budoucí růst. Všichni nyní upírají svůj zrak k výsledku schůzky G20.

To, že se Donald Trump před jednáním sám zahnal do kouta prohlášením, že pokud jednání selžou, zvýší cla, netřeba brát vůbec vážně. Jak již vícekrát ukázal, nedělá mu problém vzít svá prohlášení zpět.

Černá listina se plní

Faktem však je, že americká administrativa pokračuje v přidávání čínských firem na černou listinu a na druhé straně sílí nacionalistická a protiamerická propaganda. Pro oba lídry tak bude velmi náročné vyjít z jednání s nějakým hmatatelným výsledkem.

Kromě toho, že na americkou černou listinu přibyly i čínské technologické firmy s vedoucím postavením na trhu, zjistily Spojené státy, že tři velké čínské banky pravděpodobně porušily sankce vůči Severní Koreji. Ty nyní čelí hrozbě pokuty a odstřižení od zdrojů financování.

Napětí před zasedáním G20

Pokračující tlak americké administrativy na klíčové čínské odvětví jen těžko vytvoří vhodné předpoklady pro přátelské jednání na zasedání G20. Jsme proto při očekáváních pesimističtí. Nejlepším výsledkem bude, když se lídři dohodnou na obnovení vyjednávání.

Je více než zjevné, že obchodní vztahy jsou jen vedlejším záměrem souboje velmocí na poli technologií a ekonomické nadvlády. Raději bychom se měli připravit na dlouhotrvající souboj mezi USA a Čínou. A to i v případě, že dojde k uzavření obchodní dohody. Cílem Číny není dostat se na úroveň Spojených států, ale stát se globálním lídrem ve světě hi-tech. To přirozeně ohrožuje status světového držitele moci, kterým je USA. Plány Číny pravděpodobně nezmění ani probíhající obchodní válka mezi oběma zeměmi. Čína sice může udělat ústupky směrem k USA, ale kompromis v jiných oblastech se bude hledat velmi těžko.

Nedůvěra ze strany USA

Oficiální stanovisko čínské vlády hovoří o tvrdém postoji při ochraně čínské suverenity a zdůrazňuje požadavky na snížení cel ze strany USA. Tyto stanoviska čínská média masivně šíří, což ještě více vzdaluje země od možného dosažení dohody. Je totiž nepravděpodobné, že Spojené státy budou ochotny snížit cla. Američané už jsou totiž vůči čínským slibům skeptičtí.

Trumpova předvolební kampaň

Výhled jednání bude do velké míry záviset také na předvolebních strategiích Donalda Trumpa, který si potřebuje zajistit body u voličů, kterému pomohou ke znovuzvolení. Výsledek v této chvíli nedovede nikdo předvídat. Aktuálně jeho preference vypadají slibně, díky čemuž jsou akciové trhy blíže svým maximům. Proč tedy ustupovat? Špatná dohoda bude horší než žádná dohoda. Donald Trump tak pravděpodobně nebude chtít uvolnit hřiště předčasně.

Bez boje není vítěze

Čína v současnosti zažívá zpomalení ekonomiky. Růst průmyslové výroby se zpomalil na nejnižší úroveň od roku 2002. Stejně tak zpomaluje růst fixních investic. Čínští producenti totiž už pocítili vliv obchodní války. Neznamená to však, že prezident složí zbraně. Jeho cílem je podle informací státních médií ochraňovat čínskou suverenitu a čínské ekonomické reformy.

Podle Světové banky je Čína aktuálně ekonomikou s vyššími středními příjmy obyvatel. Pokud se však chce dostat do kategorie vyšších příjmů, musí se zaměřit na zvyšování produktivity a inovace v oblasti  hi-tech. Čína už má svůj plán, jak se stát v průběhu 30 let světovou supervelmocí. Chce se vrátit na pozice, které v 19. století ztratila. Země má dostatek kapacit, aby vydržela v obchodní válce bojovat po dlouhou dobu. Tento fakt ale Donald Trump vědomě přehlíží. Soustřeďuje se totiž na čínská čísla, ale bez porozumění čínské kultuře. Nacionalismus dává Číně potenciál hrát dlouhou a vytrvalou hru.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Sophiina volba dodavatelů automobilek
    Ještě před nedávnem by bylo téměř automatické, že dodavatelé automobilek by měli svou výrobu přeorientovat na elektromobilitu. Dnes však rozhodování o investicích do změny výroby již tak jednoduché není. Přední světoví výrobci automobilů totiž signalizují, že elektromobily nejsou jedinou cestou, kterou zvažují. To vše činí investiční rozhodování jejich dodavatelů složitější.
  • Soros: Euro ničí Evropu, zachránit ji musí Německo
    Nejde už jen o přežití eura - dluhová krize eurozóny by mohla zničit celou Evropskou unii, přičemž zodpov...
  • Soros končí s kritikou: Euro přežije a měnové války ho ještě posílí
    Ani ne před rokem miliardář George Soros mluvil o tom, že by krize eura mohla zničit celou Evropskou unii a uvrhnout region do ztracené dekády, nyní už věří v překonání nejhoršího a posílení společné evropské měny. Dlouhodobý kritik německých politických zásahů v rámci Evropy byl tentokrát smířlivější i vůči krokům protlačovaným Angelou Merkelovou.
  • Soros: Krize zničila síly držící EU pospolu i její smysl, v Řecku je humanitární. Turbulence trhů budou pokračovat
    Rozvoj dluhové krize v eurozóně zcela zničil myšlenky a motivy, na kterých uskupení stálo a snahu o soudržnost mezi zeměmi v Evropě, uvedl miliardář a investor George Soros. Právě investoři a věřitelé podle něj neúspěch, ve kterém porazily odlišnosti mezi státy myšlenku jejich rovnosti a společných cílů, dostali na starost a na svá bedra.
  • Soros: Proč by Německo mělo jít v čele, anebo odejít (+video)
    Evropa je od roku 2007 ve finanční krizi. Když bankrot Lehman Brothers ohrozil kredit finančních ústavů, soukromé úvěry nahradily úvěry státu, což odhalilo nepřiznaný kaz eura. Převedením práva tisknout peníze na Evropskou centrální banku (ECB) se členské země vystavily riziku platební neschopnosti, jako země Třetího světa silně zadlužené v cizí měně. Komerční banky napěchované státními dluhopisy slabších zemí se staly potenciálně insolventními.
  • Soros: Současná krize překračuje pád Lehman Brothers, dění na evropských bankách včetně SocGen varováním
    Vedle USA si i Evropané bezesporu pamatují na pád Lehman Brothers. Jejich panick...
  • Souboj: ekonomické oživení versus geopolitické riziko
    Peter Garnry, Equity StrategistV důsledku negativního sentimentu z páteční americké seance, ...
  • Souboj meme mincí. Jak si vede Shiba Memu ve srovnání s AIDoge a Dogecoinem?
    Meme mincí je v dnešní době jako smetí. Většina z nich existuje jako prostředek spekulace, některé se používají jako prostředek směny a některé existují čistě pro zábavu. Vzácnější jsou meme mince, které mají skutečnou užitečnost a potenciál dlouhodobého růstu jako kryptoinvestice.
  • Souboj o technologická IPO přituhuje. NYSE letos vede nad Nasdaqem
    Když dvě největší americké burzy lákají zájemce o IPO, jdou si tvrdě po krku. Přímým svědkem narážek na chyby v systémech konkurence byl loni David Callisch, který jako šéf marketingu společnosti Ruckus Wireless dohlížel na výběr burzy pro primární emisi. „Nasdaq i NYSE byly ochotné přihodit cokoli, jen aby získali naši firmu. Obě měly po ruce příklady emisí na konkurenční burze, které potkaly problémy s obchodováním,“ tvrdí manažer kalifornské firmy vyrábějící zařízení pro bezdrátovou komunikaci.
  • Souboj titánů: Dolarový král odchází do zákulisí a na pódiu září zlato. Past na býky, nebo udržitelný trend?
    Trhy se kvůli absenci silného katalyzátoru těžko rozhodují, hlavní měnové páry se nadále obchodují v rámci nedávných úrovní. Dolaru se nikdy nepodařilo získat zpět své postavení krále růstu, a to navzdory silným údajům o trhu práce, očekávané rekordní inflaci, jestřábímu postoji Federálního rezervního systému a růstu výnosů státních dluhopisů. Jeden by si řekl: no, a co je ještě potřeba k návratu k růstové dynamice?
  • Současná DOGE rally vydána na milost a nemilost držitelům
    Není to tak dávno, co krypto investoři o Dogecoin nejevili zájem, jelikož jeho cenová akce byla mezi červnem a říjnem relativně nečinná. Jeho listopadový výkon však lze považovat za pozoruhodný díky obnovenému zájmu investorů.
  • Současná striktní opatření pro boj s koronavirem zachrání 20 tisíc Čechů
    Stále častěji se tak objevuje otázka, zda současným mocným ochromením ekonomiky – se všemi neblahými důsledky, které to může mít nejen letos – neplatíme až přílišnou daň za opatření pro boj s koronavirem. V nové studii nazvané „Makroekonomie epidemie“, kterou v pondělí publikoval americký Národní úřad pro ekonomický výzkum, odpovídá tým ekonomů z USA a Německa. Jedná se o zřejmě první akademickou studii, která již modeluje přímo různé ekonomické dopady opatření zaváděných v těchto týdnech a dnech v souvislosti s onemocněním Covid-19.
  • Soud EU potvrdil právní ochranu designu kostky dánské firmy Lego
    Tribunál Soudního dvora Evropské unie dnes potvrdil platnost ochrany průmyslového vzoru hraček dánské firmy Lego. O její zrušení dvakrát žádala německá společnosti Delta Sport Handelskontor. Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) jí poprvé v roce 2019 vyhověl, ale soud jeho rozhodnutí posléze anuloval. Dnes unijní soud zamítl druhou žalobu německé společnosti, její argumenty označil za účelové. Ochrana designu kostky Lega platí v Evropské unii od roku 2010.
  • Soud EU vyhověl aerolinkám Ryanair a zrušil státní pomoc dopravcům KLM a TAP
    Tribunál Evropské unie dnes vyhověl stížnosti irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair a zrušil rozhodnutí Evropské komise (EK), která kvůli dopadům koronavirové krize schválila státní pomoc nizozemské letecké společnosti KLM a portugalským aerolinkám TAP. V případě KLM komise schválila Nizozemsku pomoc 3,4 miliardy eur (86,6 miliardy Kč), v případě aerolinek TAP činila schválená pomoc 1,2 miliardy eur (30,6 miliardy Kč). Vrácení pomoci se odkládá do doby, než komise znovu rozhodne a důvody případně lépe vysvětlí.
  • Soud: Kalifornské opatření ohledně řidičů alternativních taxislužeb je neústavní
    Americký soudce označil za neústavní kalifornské opatření, které umožňuje, aby řidiči Uberu a dalších alternativních taxislužeb a rozvážkových služeb nebyli považováni za zaměstnance těchto podniků, a neměli tak nárok na zaměstnanecké výhody. Informovala o tom agentura AP. Kalifornští voliči loni v listopadu návrh na toto opatření schválili v referendu.
  • Soudruhu prezidente, už je čas
    Měnový pár USDRUB se dnes vyhoupnul nad 40,00. Stalo se tak poprvé od revalvace rublu v roce 1998. I vůči euru rubl od poloviny roku slábne, i když ještě nedosáhl svého moderního historického minima z počáteční fáze letošní ukrajinské krize, kdy se pár EURRUB obchodoval až na 51,15, protože euro bylo v posledních týdnech výjimečně slabé. Aktuálně se měnový pár EURRUB obchoduje kolem 50,00.
  • Soud ve Francii snížil bance UBS pokutu za daňové úniky na 1,8 miliardy eur
    Odvolací soud ve Francii vyměřil největší švýcarské bance UBS pokutu 1,8 miliardy eur (45,7 miliardy Kč) za to, že pomáhala bohatým klientům vyhýbat se placení daní. Pro UBS je to velké vítězství, protože podle původního verdiktu z roku 2019 měla zaplatit pokutu rekordních 4,5 miliardy eur (zhruba 114 miliard Kč). Banka přesto není spokojena s tím, že soud nezrušil trestní obvinění, informovala agentura Reuters.
  • Soud: Věřitelé Wirecardu si nárokují nejméně 12,5 miliardy eur
    Věřitelé zkrachovalé německé společnosti Wirecard uplatňují pohledávky v hodnotě minimálně 12,5 miliardy eur (zhruba 330 miliard Kč). Uvedl to dnes německý soud. Věřitelé vznesli své nároky na schůzce s insolvenčním správcem podniku v Mnichově, informovala agentura Reuters.
  • Soud v Rusku vyměřil Googlu pokutu 4,6 miliardy rublů za zprávy o Ukrajině
    Soud v Rusku uložil pokutu 4,6 miliardy rublů (asi 1,14 miliardy Kč) americké internetové společnosti Google. Firma podle něj neodstranila falešné informace o konfliktu na Ukrajině. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
  • Soud vyhlásil úpadek ČSA, firma dluží přes 1,8 miliardy Kč
    Městský soud v Praze vyhlásil úpadek společnosti České aerolinie (ČSA). Návrh podal letecký dopravce. Insolvenčním správcem jmenoval soud karvinskou společnost Inskol. O budoucnosti firmy by měla rozhodnout červnová schůzka věřitelů. Vyplývá to z usnesení soudu, na rozhodnutí upozornil server zdopravy.cz. Letecká společnost má dluhy kolem 1,8 miliardy korun. Provoz zatím dál pokračuje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new