Úterý 19. březen 2024 03:06
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

Účast akcionářů na záchraně Smartwings zvyšuje pravděpodobnost, že stát aerolince pomoc poskytne

05.06.2020 16:50  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Letecká skupina Smartwings požádá stát o půjčku ve výši 900 milionů korun. Další zhruba miliardu korun by do firmy měli vložit její akcionáři. Valná hromada firmy se včera dohodla, že v případě dohody se státem budou záchranu firmy financovat všichni akcionáři. Zároveň byl schválen finanční model společnosti.

Pokud by vláda leteckého dopravce Smartwings takto podpořila, jednalo by se mimořádný krok, který však v současnosti není v ekonomicky vyspělém světě nijak ojedinělý. I v tradičních tržních ekonomikách typu USA, Austrálie, Německa, Itálie, Švýcarska, Rakouska či třeba Belgie příslušné vlády, případně centrální banky zvažují, nebo již přímo podnikají kroky k záchraně leteckých dopravců či výrobců letadel, ať už formou kapitálového vstupu, masivní finanční podpory či garance nebo zatraktivněním dluhu dané společnosti mezi soukromými investory.

Například v Německu stát zachraňuje nejen Lufthansu, ale také charterového leteckého dopravce. Na jeho záchraně se podílí celorepubliková vláda a spolkový stát Hesensko.

Rozhodnutí akcionářů Smartwings podílet zmíněnou miliardou na záchraně dopravce zvyšuje šanci, že vláda pomoc poskytne. Při spoluúčasti akcionáři bude takový krok vlády politicky průchodnější a je možné, že záchrana už je předjednána a stát ji podmínil právě větším zapojením akcionářů.

Z principiálního hlediska pomoc Smartwings opodstatnění má. Koronavirová krize totiž není běžná očistná krize, není to krize tržní. Je to „státní krize“. Trh před ní fungoval, stát jej však „vypnul“, byť ze zdravotních důvodů. A dobře fungovaly také Smartwings – pravidelně dosahovaly zisku, což svědčí o jejich celospolečenské přínosnosti.

Při propuknutí koronavirové krize existovaly v zásadě dvě možnosti. Buď vláda ponechá trh, aby se novým podmínkám přizpůsobil. Aby se tedy přizpůsobil podmínkám „poloválečné“ situace koronavirové krize.

Nebo vytvoří iluzi, že trh nevypnula a že se v něm peníze točí dále. Trh se tedy nebude muset přizpůsobovat něčemu, co je stejně dočasné. Iluzi, že trh jede víceméně normálně dále, může vytvořit pouze právě stát. Na dluh. Nikdo jiný si nemůže půjčit tak levně a v takovém objemu. Takhle dnes prostě fungují mezinárodní finance.

Z hlediska daňového poplatníka je podstatné to, že výsledkem celé současné situace bude dluh tak jako tak. Zmíněné přizpůsobení trhu znamená to, že budou bankrotovat živnostníci, firmy i podniky, které v podmínkách „státní krize“ neobstojí. Budou tedy bankrotovat ti, včetně Smartwings, z jejichž hrubého zisku se platí třeba starobní důchody. Když zbankrotují, bude místo nich muset platit penze opět stát – tedy na dluh, protože stát sám žádné peníze nevydělává.

A v tom je pointa. Pro daňového poplatníka bude nakonec levnější dluh vzniklý vytvořením iluze nadále fungujícího trhu než dluh vzniklý hromadnými bankroty podnikatelů a firem. Proto je teď správná doba se zadlužit. Němci plánují růst veřejného dluhu z 60 na 75 HDP. Pokud ten český vzroste ze současných zhruba 30 na 45 procent, je to optimální řešení. Je třba především zabránit vyhladovění podnikatelů a firem, na nichž je celá ekonomika tak či onak závislá.

Jestliže ovšem takto stát zabraňuje vyhladovění řadové OSVČ nebo třeba „pekaře na rohu“, principálně je správné, když už se rozhodl zachraňovat, pomoci také firmám typu Smartwings. Nebo snad má být Smartwings diskriminována oproti běžné OSVČ tím, že jde o velkou společnost?

Firmám typu Smartwings pochopitelně nemůže stačit záchrana v podobě Pětadvacítky nebo půjček z programů Covid. Smartwings je vysoce specifická firma, která prostě potřebuje vysoce specifický druh záchrany.

Měl by to však být trh, a nikoli úředník – ten který „vypnul“ trh –, kdo rozhodně o tom, zda má Smartwings dále přežit či ne. Za tím účelem je ovšem aerolince pomoci do té doby, než bude trh opět uspokojivě fungovat a zákazníci na něm budou opět moci svým „hlasováním platební kartou“ určit, která firma či aerolinka přežije, a která nikoli.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Uber zruší 3700 pracovních míst, potýká se s důsledky koronaviru
    Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies zruší 3700 pracovních míst. To odpovídá zhruba 14 procentům jeho celkové pracovní síly. Oznámila to dnes firma. Dodala, že její šéf Dara Khosrowshahi se na zbytek roku vzdá své základní mzdy. Uber se nyní podobně jako řada dalších podniků potýká s negativními dopady koronavirové krize.
  • Ubisoft roste o 3,5 %. Fámy okolo Assassins Creed Mirage podporují býky?
    Herní studio Ubisoft (UBI.FR) sdílelo s trhem více informací o novém výročním traileru Assasins Creed 'Mirage' a zveřejnilo jeho specifikace pro hráče. Akcie společnosti dnes posilují téměř o 6 %, což pravděpodobně souvisí s očekáváním vyšších zisků pro 3. a 4. čtvrtletí. Společnost také nedávno oznámila optimalizaci nákladů a uzavření „mobilního studia „Futures games of London“ získaného v roce 2013.
  • Ubisoft se po snížení cílů propadá o téměř 20 %
    Akcie francouzské videoherní společnosti Ubisoft (UBI.FR) se během dnešního obchodování propadly o téměř 20 %. Špatný výkon akcií společnosti lze přičíst tomu, že Ubisoft snížil rezervační cíle pro třetí čtvrtletí fiskálního roku 2022/23 (říjen 2022 - prosinec 2022). Společnost uvedla, že její nedávné premiéry se v náročnějším prostředí nevyvíjely tak dobře, jak se očekávalo, a že její další velké tituly, které by měly být tahouny zisků, teprve vyjdou. Ubisoft rovněž zdůraznil, že prodeje během vánočních svátků byly pomalejší, než se očekávalo.
  • 🥇Ubráni zlato support na úrovni $1,765❓
    So zlatom sa roky zaobchádza ako s bezpečným prístavom, ktorý chráni bohatstvo investorov v čase zvýšeného rizika na trhoch. Drahé kovy sa tiež považujú za aktívum zabezpečujúce infláciu. Inflácia znamená pokles hodnoty peňazí, oslabenie meny a potenciálne problémy v ekonomike.
  • U Británie se někdo pokusil unést ropný tanker
    Britská policie a pobřežní stráž zasahuje u ostrova Wight v Lamanšském průlivu kvůli incidentu na ropném tankeru Nave Andromeda. Podle některých zpráv na palubě lodi došlo k pokusu o únos. Loď se údajně pokusili unést černí pasažéři.
  • U břehů Ománu byl zasažen ropný tanker a cena ropy roste
    Agentura AP uvedla, že loď vlastní nepřímo izraelský miliardář Idan Ofer. Naštěstí při útoku nebyl nikdo zraněn, kdo to ale zavinil se zatím neví. V reakci na tuto zprávu a také na vyřazení ropovodu Družba z provozu se začala zvyšovat cena ropy, Brent se vyšplhal na hodnotu vyšší než 94 USD za barel.
  • UBS: Chatovací robot ChatGPT je nejrychleji rostoucí aplikace v historii
    Chatovací robot ChatGPT, který využívá umělou inteligenci, se stal nejrychleji rostoucí spotřebitelskou aplikací v historii. Uvedli to analytici největší švýcarské banky UBS. Podle nich systém vyvinutý společností OpenAI dosáhl v lednu, dva měsíce od svého spuštění, hranice 100 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Firma dnes oznámila zpoplatnění aplikace, nejprve ve Spojených státech. Informovala o tom agentura Reuters.
  • UBS koupí Credit Suisse za více než 3 mld. Franků
    Napětí v americkém a evropském bankovním sektoru bude dál hlavním hybatelem tržního dění v tomto týdnu. Je pravděpodobné, že riziková aktiva v čele s akciemi a měnami rozvíjejících se trhů zůstanou nervózní. Rychlá reakce amerického Fedu a ministerstva financí (stoprocentní garance vkladů + mechanismus na dodávání likvidity) i snaha švýcarské vlády přes víkend “horkou nití” ušít mega-fůzi UBS a Credit Suisse ukazují, že se politici a centrální bankéři snaží za každou cenu držet finanční napětí pod poklicí. To však nemusí být vůbec jednoduché.
  • UBS láme rekordy: ve třetím čtvrtletí zdvojnásobuje své zisky
    UBS si ve třetím čtvrtletí roku 2020 připsala čistý zisk 2.1 miliardy dolarů, což je o 99% více než ve stejném období předchozího roku. To znamená, že švýcarská banka v posledním roce zdvojnásobila své zisky. Tyto příznivé výsledky, nejlepší ve své historii, jsou podle účetní jednotky důsledkem vysokého objemu obchodů na finančních trzích, což rovněž naznačuje, že banka zaregistrovala neočekávané zlepšení ve své akciové divizi.
  • UBS na 15letém maximu 📈 Akcie po výsledcích za 2. čtvrtletí rostou o 6 %.
    Akcie největší švýcarské banky UBS (UBSG.CH) dnes posilují o 6 % po zprávě za 2. čtvrtletí, po které se trh přesvědčuje, že akvizice zkrachovalé Credit Suisse byla pravděpodobně velmi dobrým obchodním tahem této instituce a hlavně v konečném důsledku nezhoršila její rizikový profil. Banka samozřejmě tváří v tvář dokončené akvizici dosáhla rekordních výsledků a stává se globální jedničkou mezi všemi evropskými bankami. Zisk překonal očekávání a UBS hodlá v příštích několika letech snížit náklady dalším snížením počtu pracovních míst až o 3 000, po téměř 8 000 propuštěných v první polovině roku 2023.
  • Účastníci Blockchain & Bitcoin Conference Prague projednali otázky budoucnosti bitcoinu a kryptoměn
    19. května v Praze proběhla největší konference věnovaná digitálním měnám a technologii blockchainu, Blockchain & Bitcoin Conference Prague. 15 řečníků z 8 zemí promluvilo o vývoji kryptoměn, projektech na základě blockchainu ve Fintech a Govtech a legislativních otázkách. Celkem se konference zúčastnilo kolem 300 návštěvníků.
  • Účastníci trhu čekají na údaje o CPI v USA
    Ceny zlata se obchodovaly poblíž denních minim poté, co ztratily více než 70 USD a klesly pod 2 000 USD za unci. Výprodej na trhu se zlatem se shodoval s 10% poklesem na trhu s ropou, zatímco riziková aktiva, jako jsou akcie a kryptoměny, zaznamenala solidní zisky.
  • Účastníci trhu jsou si po zveřejnění údajů o inflaci ohledně zvyšování klíčových sazeb jistější
    Tento týden vystoupilo s projevy několik členů FOMC. Jejich obsah jsme již probrali. Členové Fedu se vyslovili pro zvyšování sazeb. Jako obvykle neposkytli žádné nové podrobnosti, protože by to mohlo vyvolat paniku. Možná, že mnozí představitelé Fedu, kteří se účastní hlasování o sazbách (je jich 18), připouštějí skutečnost, že regulátor může zvýšit klíčovou sazbu více než třikrát nebo čtyřikrát.
  • ÚČET DLOUHODOBÝCH INVESTIC DOPLŇUJE MOŽNOSTI SPOŘENÍ NA STÁŘÍ
    Ministerstvo financí předložilo balíček prvních konkrétních opatření, vyplývající z Koncepce rozvoje kapitálového trhu, jejíž vznik AKAT ČR inicioval. AKAT takovouto úpravu požaduje již několik let a velmi ji vítá. Mimo jiné zavádí Účet dlouhodobých investic, který by měl stejně jako penzijní fondy a investiční životní pojištění být daňově odečitatelný. Nejedná se tak o konkurenční produkt, ale spíše o „mladšího sourozence“ stávajícím produktům zajištění na stáří.
  • Účet za obnovu globální ekonomiky se již vyšplhal na 7 bilionů dolarů
    Klíčové státy Evropské unie, Spojené království, Spojené státy, Čína a Japonsko se v době pandemie koronaviru snaží podpořit ekonomiku. Celkový účet za dosud navržená opatření se již vyšplhal na částku 7 bilionů dolarů a dál narůstá. Z hlediska rozsahu i rychlosti navrhovaných opatření jsou dosavadní kroky centrálních institucí zcela bezprecedentní. Níže naleznete souhrnný přehled.
  • Účet za prípadný FrExit by sa mohol vyšplhať na stovky miliárd eur
    Francúzske voľby môžu v konečnom dôsledku priniesť aj vystúpenie Francúzska z eurozóny. Takýto scenár je zatiaľ vzdialený, pretože okrem víťazstva Le Penonovej to muselo prejsť buď ústavnou väčšinou, čo je prakticky nemožné, alebo referendom, ktoré nemusí skončiť rovnako ako prezidentské voľby. Každopádne, takáto možnosť tu existuje, a s ňou budú prichádzať aj otázky, že aký by to malo dopad. Podobne ako v minulosti pri Grécku a Taliansku som sa teda pozrel na to, koľko a komu francúzske subjekty v zahraničí držia.
  • Učitelé mají už brzy brát průměrně přes 60 tisíc korun měsíčně, schválili poslanci. Pokud ale neřeknou, kde na to vezmou, jde o populismus na účet daňového poplatníka
    Učitelé dostávají od politiků slibnou nadílku pod stromeček. Poslanci dnes v prvním kole schvalování podpořili, aby učitelé od roku 2024 dostávali minimálně 1,404násobek hrubé měsíční mzdy předminulého roku. V roce 2024 tak mají mít průměrně bezmála 57 200 korun měsíčně, zatímco v roce 2025 dokonce bezmála 60 900 korun. Loni měli průměrně zhruba 46 800 korun. Průměrný učitelský plat by tedy mezi lety 2021 a 2025 o více než 30 procent.
  • U ČSOB lze na spořicím účtu získat výnos až 5 % p.a.
    Spořicí účet skupiny ČSOB nově vynáší až pět procent ročně. Tento výnos platí při založení Spoření s bonusem online v mobilním bankovnictví ČSOB Smart nebo v internetovém bankovnictví. Úroková sazba bude v rámci kampaně garantovaná až do 2. dubna 2023 a platí při zůstatku do jednoho milionu korun.
  • Údaje o americkém HDP budou podstatné pro další plány Fedu
    Dolar před zveřejněním amerického HDP za 1. čtvrtletí rychle klesá. Dobré hodnoty budou ve prospěch měny, protože to podpoří Fed v zachování agresivní politiky k omezení vysoké inflace.
  • Údaje o amerických výnosech zvyšují sázky: globální akcie opět na vrcholu
    Index S&P 500 v pátek poprvé uzavřel nad 5 000 body a Nasdaq se krátce obchodoval nad 16 000 body díky růstu velkých korporací a výrobců čipů včetně společnosti Nvidia, protože investoři se soustředili na technologie umělé inteligence a očekávali vysoké zisky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new