Úterý 19. březen 2024 11:50
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Cena zlata roste a spolu s ním i hodnota "zlatých" producentů

17.04.2020 10:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ti, kteří ještě před vypuknutím COVID-19 v Evropě nevěřili, že cena zlata může v brzké době výrazněji posílit, se nyní zřejmě nestačí divit. Po poklesu ceny komodity, který byl zapříčiněn růstem obav po vypuknutí pandemie viru ve světě, se jeho hodnota vrátila do zelených čísel.

Zatímco v polovině března se cena zlata propadla na hodnotu okolo 1460 USD za unci, postupně se opět obnovila důvěra investorů v tento "bezpečný přístav" v dobách nejistoty na finančních trzích. Během čtvrtečního obchodního dne se hodnota pohybovala okolo úrovně 1755 USD za unci, což za poslední měsíc od propadu představuje růst na úrovni 20 procent.

Navíc, aktuální vývoj globální ekonomiky nahrává do karet opětovnému posilování nejen zlata, ale i dalších drahých kovů i společností, které se zabývají, těžbou, zpracováním a prodejem zlata.

Mezinárodní měnový fond (MMF) totiž během uplynulého úterý předpověděl, že globální ekonomika v roce 2020 kvůli koronavirové pandemii klesne o tři procenta a pravděpodobně tak míří do nejhlubší recese od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

V souvislosti s těmito údaji mohou být zajímavými možnostmi diverzifikace portfolia v hledáčku investorů společnosti jako například B2Gold Corporation s ústředím v kanadském Vancouveru, která je senior producentem tohoto drahého kovu. Akcie od propadu v polovině března, kdy se hodnota pohyboval na 3,82 CAD za akcii, posílily o 68 procent na hodnotu 6,43 CAD za akci, na níž se cena pohybovala během čtvrtečního obchodního dne. Za poslední rok vzrostla cena akcií B2Gold Corporation celkově o 80 procent.


Pozitivní vývoj ceny akcií lze sledovat Barrick Gold Corporation, která je druhou největší společností na těžbu zlata na světě s ústředím v kanadském Torontu. Výkon akcií na burze dosáhl za poslední měsíc 78-procentního růstu a během čtvrtečního obchodního dne se hodnota pohybovala na úrovni 35 CAD za akcii. V ročním horizontu dosáhl procentuální růst akcií 94 procent.


Olívia Lacenová, TopForex

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 🏆Cena zlata klesla pod $1 900!
    Zlato dnes klesá o více než 1,5 % a propadá pod 1 900 USD za unci. Na začátku dnešního obchodování cena klesla pod úroveň 50,0% retracementu pandemického vzestupu. Ještě před průrazem cena dvakrát testovala support v blízkosti 1 900 USD, nicméně poptávce se podařilo pokles zastavit. Nyní je klíčovým testem pro zlato oblast mezi 1890-1900 $. Současná situace je podobná situaci v letech 2011-2013, kdy byla testována zóna 1500-1530 USD. I tenkrát zlato korigovalo v reakci na zpřísňování měnové politiky. Potenciální trvalé prolomení pod 1900 USD by mohlo z dlouhodobého hlediska iniciovat výraznější pohyb směrem dolů k oblasti kolem 1600-1700 USD, jak naznačují současné úrovně výnosů amerických dluhopisů. Na druhou stranu je třeba mít na paměti, že zlato je také vnímáno jako zajištění proti inflaci a geopolitickým turbulencím, se kterými se nyní potýkáme. Pokud se kupujícím podaří ubránit oblast kolem 1890-1900 USD, může zlato začít konsolidovat a nabírat dech ke korekci současného výplachu.
  • Cena zlata klesla z 6měsíčního maxima
    Cena zlata klesla z nového šestiměsíčního maxima, když hlavní index zpracovatelského průmyslu institutu ISM v prosinci zaostal za očekáváním a klesl o něco více, než se čekalo.
  • Cena zlata láme rekordy
    „Zlato je fenomén, který výrazně ovlivňuje lidstvo již zhruba 4000 let. Za tu dobu se nikdy nestalo bezcenným, proto je považováno za dobrého udržitele hodnoty. Navíc v letošním roce zlato patří mezi nejvýnosnější aktiva,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cena zlata má nadále klesavou tendenci.
    Zlato se obchoduje kolem úrovně 1 642 USD. Včera jsme v naší analýze naznačili medvědí odmítnutí u rezistence cloudu. Cena zlata vytvořila nižší maximum a zůstává uvnitř hlavního medvědího kanálu, ve kterém se nachází od února. Dokud je cena uvnitř kanálu, medvědi mají trh stále pod kontrolou. Klíčový support se nachází na nedávném dvojitém dnu kolem hladiny 1 615 USD. Již mnohokrát jsme zmínili možnou býčí divergenci RSI, ale ta sama o sobě není signálem obratu. Znamená to, že medvědi musí být opatrní a že klesající trend slábne. Medvědí divergence může pokračovat dlouhou dobu, proto je potřeba, aby i cena prolomila nad klíčové úrovně rezistence, abychom mohli potvrdit obrat trendu. Divergence RSI je časnou známkou možného obratu. Někdy přijde signál příliš brzy a pokračuje v poskytování divergencí, aniž by se došlo k obratu cenového trendu.
  • Cena zlata na konci ledna klesla o tři procenta na 1800 dolarů
    Zlatu se během posledního roku nedařilo dohnat pokles způsobený výkyvem v předchozím koronavirovém roce. Jeho cena se nicméně postupně zvyšuje a na konci ledna už byla na úrovni 1797 dolarů za unci, tedy jen o 3,4 procenta pod hodnotou před rokem. V prosinci byl meziroční pokles ještě sedmiprocentní. O poznání hůře je na tom stříbro s meziročním poklesem o téměř 23 procent na 22,47 dolarů za unci.
  • Cena zlata opět atakovala hranici 2000 USD za unci
    Cena zlata se po odrazu od říjnového minima nejen dobře zotavila, ale počátkem tohoto týdne dosáhla nového pětiměsíčního maxima 2 009 USD za unci. Následně zaznamenala mírný pokles, který byl pravděpodobně důsledkem mírně překoupeného trhu.* Pokud bude nákupní rally pokračovat, mohla by cena vzrůst ještě výše.
  • Cena zlata pokořila 1500 USD za trojskou unci, což přilákalo i podvodníky
    Cena zlata se na začátku srpna poprvé od roku 2013 vyšplhala nad hranici 1 500 USD. Poslední měsíc tak vychází pro zlato velmi pozitivně. V období od poloviny července ani jednou nespadlo pod hranici 1 400 USD. Vysoká cena motivuje k jeho výkupům a obchodníci mají proto plné ruce práce. Aktuální situace však nemá vliv jen na nabídku a poptávku, ale otevírá dveře i pro podvodníky.
  • Cena zlata prepadla po obrovskej predajnej objednávke
    Cena zlata v pondelok prudko prepadla a ranné európske obchodovanie bolo pre cenné kovy veľmi volatilné. Na trh prišiel z ničoho nič predajný príkaz na 18 000 futures kontraktov, čo je cca 1.8 milióna uncí zlata v nocionálnej hodnote cca 2 mld. USD. Takýto obrovský nárast predajného objemu stlačil cenu zlata dole o takmer 2% v priebehu niekoľkých sekúnd.
  • Cena zlata překonala hranici 1 300 dolarů za trojskou unci
    „Vývoj na trzích se v poslední době dostává do vleku politických událostí. Na burzách narůstá nejistota, která je vyvolána neschopností politiků se dohodnout. Ze současného vývoje těží defenzivní aktiva jako zlato,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cena zlata raketově stoupá. Vyšplhat by se mohla až ke třem tisícům dolarů za unci
    V posledních dnech cena zlata dramaticky vzrostla a aktuálně atakuje hranici 50 tisíc korun za trojskou unci, tedy zhruba 2100 amerických dolarů. Odborníci predikují, že by se do roku 2028 mohla vyšplhat až k hranici tří tisíc dolarů za unci.
  • Cena zlata se odráží k našemu krátkodobému cíli.
    V předchozí analýze jsme medvědy varovali, že stoupá pravděpodobnost odrazu ceny zlata k úrovni 1 660 – 1 670 USD. Cena se obchodovala v těsné blízkosti spodní hranice kanálu a RSI dával signály býčí divergence. Cena zlata včera prudce vzrostla k úrovni 1 662 USD. Zatím nedosáhla horní hranice kanálu, a proto má stále určitý potenciál růstu. Pohyb nahoru k 1 675 USD je opodstatněný, ale ne nezbytný. Zůstane cena zlata v klesajícím kanálu? Pokud ano, zůstaneme v medvědím trendu. Kanál a horizontální rezistence se nachází v oblasti 1 670 – 1 675 USD. To bychom mohli považovat za další prodejní příležitost, protože cena se obchoduje poblíž klíčových úrovní krátkodobé rezistence. Průraz nad 1 670 – 1 675 USD s největší pravděpodobností otevře cestu k většímu odrazu k ceně 1 700 – 1 730 USD.
  • Cena zlata se posunula k psychologicky důležité hodnotě 1800 dolarů
    Cena zlata za poslední měsíc vzrostla o 4,5 %. Na konci dubna se přiblížila k hranici 1800 USD za trojskou unci, dnes ji dokonce i pokořila a je nejvyšší od začátku roku. Co bude ovlivňovat její další růst?
  • Cena Zlata si prošla korekcí, jedná se o příležitost?
    Zveřejněná data o inflaci v minulém týdnu investory do drahých kovů příliš nepotěšila. Data o indexu spotřebitelských cen (CPI) za leden 2024 zveřejněná 13. února ukázala, že inflace se zcela svému 2% cíli v USA po pandemii ještě nepřiblížila. Co to může znamenat pro Zlato? Jedná se o začátek širšího poklesu cen kovu nebo spíš o významnější příležitost?
  • Cena zlata směřuje k 5 500 dolarů
    Federální rezervní systém zamýšlí eliminovat své měsíční nákupy dluhopisů do konce letošního roku na trhu se zlatem. Ceny zlata se udržují na hranici kolem 1 750 dolarů za unci.
  • Cena zlata strmě padá, je vhodný čas na nákup?
    Americké akciové indexy se minulý týden tiše převalovaly v neutrálním bočním trendu a víceméně vyčkávaly na silné fundamenty, které by je z range vyvedly. Index Dow Jones uzavřel obchodní týden na úrovni 18240,5 bodů, širší index S&P 500 na 2153,74 a Nasdaq Composite na 5292,40. Podobná situace se odehrávala i Evropě, ačkoliv zde se samozřejmě nepohybujeme tak blízko absolutních maxim. Celková nálada na akciových trzích je prozatím klidná, index volatility VIX je na nízkých hodnotách (kolem 13 bodů) a investoři nejeví známky nervozity.
  • Cena zlata testuje kľúčovú hranicu 1 500 USD za uncu
    Za nárastom ceny zlata stojí napätá situácia medzi USA a Čína, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť toho, že Fed pristúpi k znižovaniu úrokových sadzieb.
  • Cena zlata v korunách vzrostla až o 12 procent. Letos může překročit historická maxima
    Rozložení úspor do zlata láká drobné střadatele i velké investory. Poptávka se za poslední rok udržuje na rekordních úrovních z roku 2021. Roste i cena zlata. Ta začátkem dubna překonala hranici dvou tisíc dolarů za trojskou unci. Podle odhadů poroste dál.
  • Cena zlata v roce 2020 – vítěz mezi drahými kovy?
    Bude zlato v roce 2020 vítěznou komoditou? Někteří investoři věří, že jsme na začátku dlouhodobého silného býčího trendu, srovnatelného s obdobím mezi lety 2009-2011. Cena zlata v té době vzrostla ze 700 USD na 1900 USD.
  • Cena zlata v roce 2022: Jak investovat do zlata?
    Cena zlata v roce 2021 dle mnohých nenaplnila očekávání. Současná nejistota na trzích a rostoucí geopolitické napětí by však mohly k tomuto drahému kovu přilákat investory nazpět. Jaká je tedy prognóza ceny zlata v roce 2022?
  • Cena zlata vystoupala na devítileté maximum
    „Centrální banky pumpují do ekonomik peníze, aby zmírnily negativní důsledky pandemie koronaviru. Lidé na to reagují a ve zvýšené míře nakupují zlato. Pomocí vzácného kovu chtějí ochránit své úspory před znehodnocením,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI