Úterý 19. březen 2024 08:58
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Ekonomický kalendář: HDP z Evropy a maloobchodní prodeje z USA pod drobnohledem

14.02.2020 09:21  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Dnes jsou na programu maloobchodní prodeje v USA a spotřebitelská nálada University of Michigan
  • Dočkáme se také HDP z eurozóny a Polska
  • Německé HDP skončilo stagnací

Strach z koronaviru opět polevil a evropské futures otevřely do pozitivního teritoria. Už v 8:00 byly zveřejněny statistiky německého HDP, které ukázaly na stagnaci ekonomiky v posledním kvartálu roku (0,0 % QoQ vs exp. 0,1 % QoQ). V dalším průběhu seance budou nejdůležitější odpolední statistiky z USA.

10:00 - Polsko, HDP za Q4 a Index CPI za leden. Polské HDP ukázalo zvláště v závěru roku velké a nečekané zpomalení. Dokonce se očekává, že polská ekonomika klesla ve Q4 o 0,1 %. Meziroční růst by měl dosáhnout na 3 % YoY. Budou zveřejněna také data inflace. Index CPI by měl zrychlit na 4,2 %. YoY.

11:00 - eurozóna, HDP za Q4. Očekáváno: 0,1 % QoQ. Předchozí: 0,1 % QoQ.

14:30 - USA, maloobchodní prodeje. Americké maloobchodní prodeje budou tím nejdůležitějším, čeho by se měli obchodníci z pohledu pravidelných fundamentů dnes dočkat. Očekává se stagnace na 0,3 % m/m a jádrový ukazatel by měl vzrůst také o 0,3 %.

15:15 - USA, průmyslová produkce za leden. Očekáváno: -0,2 % MoM. Předchozí: 0,3 % MoM

16:00 - USA, University of Michigan spotřebitelská důvěra za únor (flash). Očekáváno: 99,5 bodů Předchozí: 99,8 bodů

Projevy centrálních bankéřů

  • 11:00 - BoJ Amamiya

  • 17:45 - Fed Mester

Výsledková sezóna

  • Beyond Meat (BYND.US)

  • PPL Corporation (PLL.US)

  • Newell Brands (NWL.US)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Fed rozhoduje o sazbách a pod drobnohledem jsou maloobchodní prodeje z USA
    Evropské indexy otevřely do plusových hodnot. Pozitivní sentiment se objevil už ve výsledcích včerejší seance na Wall Street. Asijské trhy podpořila naděje na nový monetární stimul z Číny. Trhy začaly být také optimistické ohledně vývoje ruské agrese na Ukrajině. Dnes je na programu fundament č.1 - zasedání americké centrální banky. Pozor, kvůli změně času v USA se sazby vyhlašují v 19. hodin a tisková konference začíná v 19:30! Očekává se růst sazeb o 25 bps. Investoři však budou sledovat také nové projekce a očekávání růstu sazeb v následujících měsících. Neméně důležitá informace také bude, zda a jak rychle začne Fed snižovat svoji bilanci. K zasedání chystáme živý přenos vysílaný na XTB youtubovém kanálu!
  • Ekonomický kalendář: Finální PMI ve službách a maloobchod z EU
    Finální PMI pro sektor služeb Španělsko/Francie/Německo/Eurozóna): Pondělní kalendář není na důležité makro nijak bohatý. Za pozornost ale rozhodně budou stát finální výsledky PMI pro sektor služeb. Připomínáme, že PMI ve výrobě není pro Evropu nijak lichotivý. Sektor služeb se ale stále drží a bude zajímavé sledovat, zda svou solidní výkonost potvrdí i tentokrát. Služby tradičně s odstupem následují výrobu a jejich zhoršení může vyvolat další obavy ze zpomalování evropské ekonomiky.
  • Ekonomický kalendář: FOMC minutes, Německé IFO
    Evropské akciové indexy by měly dnes otevřít bez větších změn. Stane se tak po včerejší ztrátové seanci v USA a dnešní v Asii. Přesto se zdá, že se nálada při vstupu do nového obchodního dne poněkud uklidnila. Riziková aktiva, jako jsou komodity nebo kryptoměny, klesají, zatímco drahé kovy se obchodují o něco výše. NZD je po zvýšení sazeb RBNZ nejvýkonnější měnou G10, zatímco AUD nejvíce zaostává.
  • Ekonomický kalendář: FOMC ve středu a v pátek NFP
    Tento týden je plný důležitých událostí. Přestože výsledková sezóna v USA se chýlí ke svému závěru, tak máme před sebou množství makrodat vyšperkovaných zasedáními centrálních bank.
  • Ekonomický kalendář: FOMC, výsledky Nvidie
    Futures na evropské indexy ukazují na mírně vyšší otevření dnešní hotovostní seance na starém kontinentu. Stalo se tak po včerejším optimistickém obchodování na Wall Street a během dnešní asijsko-pacifické seance. Pokles amerických výnosů vytváří tlak na americký dolar, který je dnes ráno jednou z nejhorších měn zemí G10. Na druhou stranu slabost USD poskytuje podporu zlatu a stříbru, které si připisují 0,7 %, resp. 1,3 %.
  • Ekonomický kalendář: GBP čeká na výsledky zasedání Bank of England
    13:00 - Bank of England, rozhodnutí o sazbách. Zasedání BoE dnes bude pravděpodobně nejdůležitějším fundamentem. Poslední data byla nejednoznačná a trh sází na pokles sazeb s přibližně 42 % pravděpodobností. Očekává se, že se zvýší počet nesouhlasících členů bankovní rady ze 2 na 3. Ať už dojde ke snížení sazeb či nikoliv, tak by trhy měla zahýbat následná tisková konference guvernéra Carneyho, která začíná ve 13:30 a je jí možno sledovat na webu Bank of England (https://www.bankofengland.co.uk/monetary-policy-summary-and-minutes/2020/january-2020)
  • Ekonomický kalendář: Havárie v Suezském průplavu by neměla mít vliv na jeho provoz
    Futures na evropské indexy krátce po otevření mírně rostou. Vzestup přichází po solidní páteční seanci na Wall Street po zveřejnění NFP a dnešním optimistickém obchodování v Asii. Zprávy o očekávaném masivním nárůstu dopravy během čínského nového roku pomohly podpořit ceny ropy na začátku nového týdne. Když už mluvíme o ropě, dnes ráno došlo k potenciálně významnému incidentu s nákladní lodí MV Glory, která najela na mělčinu v Suezském průplavu. Úřady však později uvedly, že tato havárie nebude mít vliv na provoz v průplavu.
  • Ekonomický kalendář: HDP aCPI data z Evropy, US PCE inflace
    Ekonomický kalendář na dnešek je nabitý zprávami o HDP a inflaci. Investorům budou nabídnuty zprávy o HDP ze Španělska, Itálie a Německa. Francouzská hodnota již byla zveřejněna a splnila očekávání (0,2 % mezičtvrtletně). Údaje o španělské a německé inflaci budou navíc bedlivě sledovat i obchodníci s EUR. V neposlední řadě budou obchodníkům nabídnuta data PCE ze Spojených států za březen.
  • Ekonomický kalendář: HDP eurozóny, USA PPI
    Futures trhy naznačují, že evropská obchodní seance otevře dnes níže. Obavy z potencionálního konfliktu na Ukrajině udržují trhy nadále nervózní. Zprávy z asijské seance trhy příliš nevolnily a stejně tak trhy nechává v klidu ráno v Evropě. Ekonomický kalendář dnes neukazuje. že bychom měli být svědky důležitějšího makra, ale některé zajímavé zprávy nás dnes přece jen čekají. Investorům dnes bude nabídnut report HDP z eurozóny, Německý ZEW index, PPI z USA a API report. Obchodníci by měli nadále očekávat další zprávy kolem dění na Ukrajině, které mohou způsobit výraznějšího pohyby na trzích.
  • Ekonomický kalendář: HDP report a CPI inflace z eurozóny
    Evropské akciové trhy jsou nastaveny na mírně vyšší otevření evropské hotovostní seance. Horší data PMI a znepokojivé zprávy o Covidu z Číny nespustily žádné velké tržní pohyby mimo samotnou Čínu. Některé větší pohyby lze pozorovat na trhu s obilím, kdy ceny pšenice vyskočily přes 5 %, poté, co Rusko odstoupilo od dohody o vývozu obilí z Ukrajiny zprostředkované OSN.
  • Ekonomický kalendář: HDP z Evropy a spotřebitelská inflace z USA
    Evropské akciové trhy otevřely do pozitivního teritoria. Futures na Wall Street se pohybují mírně v negativním teritoriu. Dnes je na programu několik zajímavých reportů. Zajímavý by mohl být HDP report z Německa a data spotřebitelské inflace z USA.
  • Ekonomický kalendář: Hlavní roli dnes hrají statistiky z amerického trhu práce
    Statistiky z trhu práce z USA a Kanady jsou dnes tím nejdůležitějším, co ekonomický kalendář nabízí. Dle amerického Bureau of Labor Statistics se v dubnovém reportu objevily určité nesrovnalosti. Nezaměstnanosti byla vyšší než zveřejněných 14,7 %. Pokud se dnes podaří nesrovnalosti napravit, tak můžeme být svědky prudkého růstu statistik nezaměstnanosti. Obchodníci by dnes navíc měli sledovat ropu. Spekuluje se, že by organizace OPEC+ mohla realizovat online zasedání už zítra.
  • Ekonomický kalendář: Hospodářské výsledky zveřejní americké banky + odpoledne jsou na programu maloobchodní prodeje z USA
    Evropa otevřela do pozitivního teritoria. Ropa se stabilizovala po volatilní seanci. Měny bezpečných přístavů CHF a JPY dnes patří mezi nejvíce rostoucí ve skupině G10. Hlavním makrem dne jsou maloobchodní prodeje v USA ve 14:30. Obchodníci spekulují o dalším růstu sazeb v USA. Někteří členové FOMC vyjádřili pochybnosti o růstu až o 100 bps. Později odpoledne jsou na programu výsledky spotřebitelské důvěry University of Michigan, kde se zaměříme na výsledky inflačních očekávání. V neposlední řadě dnes budeme sledovat hospodářské výsledky důležitých amerických bank za Q2 - včetně BlackRock, Citigroup nebo Wells Fargo.
  • Ekonomický kalendář: Hospodářské výsledky zveřejní Coinbase a Plug Power
    Evropské indexy otevřely smíšeně. Německý DAX mírně ztrácí. Asijská seance byla docela klidná bez výrazné volatility. Investoři čekají na zítřejší data inflace a možnost dalšího rychlého utahování měnové politiky Fedu. Ekonomický kalendář toho dnes nabízí opravdu málo. Pouze večer se dočkáme dat API zásob ropy v USA. Na programu však jsou zajímavé hospodářské výsledky včetně Coinbase a Plug Power.
  • Ekonomický kalendář: Hospodářské výsledky zveřejní Tesla
    Evropské trhy se brzy po otevření obchodovaly mírně v červených číslech. Dohoda o americkém stimulu nebyla stále dosažena. Přestože včera vypršel deadline, tak dle Nancy Pelosi je stále šance na dosažení dohody v tomto týdnu. Na druhou stranu republikáni v Senátu prosí Trumpa, aby před volbami nový stimul neschválil. Takže americká politika může dnes být důležitým faktorem vývoje na finančních trzích. Své hospodářské výsledky zveřejní dnes po uzavření trhů automobilka Tesla. Biotechnologické společnosti Abbott Laboratories a Biogen naopak zveřejní své výsledky už před otevřením trhů.
  • Ekonomický kalendář: Hospodářské výsledky zveřejňuje Palantir a BioNTech
    Futures na evropské indexy dnes ukazují na mírně vyšší otevření standardní seance na starém kontinentu. Ropa se také na začátku nového týdne obchoduje na vyšších úrovních, zatímco drahé kovy a kryptoměny přílišnou aktivitu nevykazují. Dnešní ekonomický kalendář je nepřekvapivě téměř prázdný. Investorům bude ráno nabídnut index Sentix z eurozóny, ale jen zřídka má na trh více než zaznamenatelný dopad.
  • Ekonomický kalendář: Hospodářské výsledky zveřejňuje Tesla
    Evropské indexy otevřely mírně do plusu. Na trzích drahých kovů a kryptoměn lze zaznamenat nejednoznačnou náladu, naopak energetické komodity korigují. Měny protinožců (AUD a NZD) vedou skupinu měn G10, naopak CAD a CHF nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Chystá se schválení stimulu v USA a pozor na GBP kvůli Brexitu!
    Evropské trhy otevřely do negativního teritoria. Do dnešního obchodování by se kvůli absenci důležitých makrodat mohla více promítnout politika. Ani přes víkend se vyjednavačům EU a Velké Británie nepodařilo dosáhnout dohody o Brexitu. S blížícím se koncem roku roste riziko, že dohody nebude dosaženo, nicméně současný vývoj není až tak překvapivý. Jednání by v tomto týdnu mělo být nejdůležitějším fundamentem pro britskou libru, která začala v pondělí ráno výrazně propadat (-100 pips). Američtí senátoři by již dnes mohli schválit balíček stimulačních opatření v hodnotě 908 miliard dolarů. Nový stimul by měl pomoci americké ekonomice v boji s poklesem ekonomické aktivity kvůli zavádění opatření proti šíření koronaviru.
  • Ekonomický kalendář: Index Ifo v Německu znamená začátek klidného týdne
    Futures na evropské indexy naznačují mírně vyšší otevření po výraznějších poklesech na konci minulého týdne. Index DAX se obchoduje o 0,20 % výše a index Euro Stoxx 50 (EU50) se zvyšuje o 0,25 %. Dnešní den i celý týden bude ve srovnání s intenzivním minulým týdnem relativně klidný. Investoři budou mít po prohlášeních centrálních bankéřů z minulého týdne dostatek času na přepočítání rizika spojeného s vyššími úrokovými sazbami.
  • Ekonomický kalendář: Index NY Fedu, projevy centrálních bankéřů
    Trhy s futures naznačují vyšší otevření evropské hotovostní seance. Stane se tak po dřívějším optimistickém obchodování v asijsko-pacifickém regionu, kde si indexy z tohoto regionu připsaly zisky. Na devizovém trhu lze pozorovat chuť k riziku, přičemž v čele stojí měny protinožců (AUD a NZD), zatímco bezpečné přístavy (JPY, USD, CHF) zaostávají. Kryptoměny se obchodují výše, Bitcoin si připisuje 2 % a roste nad 27 000 USD. Ropa se obchoduje mírně níže.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points