Úterý 19. březen 2024 10:55
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Čína čelí priemyselnej rececii

18.10.2019 18:56  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čína čelí tzv. priemyselnej recesii. Na jednej strane index spotrebiteľských cien zaznamenal medziročný nárast o 3% (najvýraznejší rast od roku 2013), no na druhej strane, index cien výrobcov klesol oproti minulému roku o 1,2%.

Problém spočíva v tom, že index spotrebiteľských cien neakceleroval kvôli nárastu dopytu v krajine (čo by odzrkadľovalo silnejší hospodársky rast a domácu spotrebu), ale kvôli nedostatočnej ponuke. Čína zaznamenala totiž vysoký nárast inflácie potravín (11,2%, čo je najvyššia miera inflácie v tomto segmente od roku 2011!). Za nárastom cien potravín stojí prasací mor, a teda nedostatok bravčového mäsa v krajine, čo vyústilo k viac ako 69% zdraženiu bravčového.

Prečo je problém v rozdielnom raste inflácie?

Najvýraznejším problémom je to, že nárast spotrebiteľských cien (v dôsledku nedostatku mäsa) znižuje životnú úroveň v krajine, ako aj kúpyschopnosť obyvateľstva, čo v konečnom dôsledku urýchľuje spomaľovanie hospodárskeho rastu (krajina sa rýchlejšie približuje k recesii). Na druhej strane, pokles cien výrobcov (v dôsledku nedostatočného dopytu – zahraničného kvôli obchodnej vojne, ale aj domáceho), vedie k poklesu investícií a k ďalšiemu tlaku na znižovanie nákladov tamojších firiem (miezd, pracovných miest), čo zase len prispieva k spomaľovaniu nielen čínskej ekonomiky, ale aj globálnemu rastu inflácie (s čím ma nielen Európa obrovský problém). Čínska centrálna banka však poskytla komerčným bankám dodatočnú likviditu na to, aby došlo k stimulácii ekonomiky. Dáta ohľadom poskytovania úverov, ktoré budú zverejnené tento týždeň, prinesú odpoveď na to, či stimuly centrálnej banky pomohli naštartovať úverovanie, alebo nie. V piatok budú zverejnené dáta rastu HDP za tretí kvartál, kedy sa ukáže, či čínska ekonomika aj naďalej pokračuje v spomaľovaní.

Ale prečo potrebujeme vôbec udržiavať stabilný inflačný rast?

Problémom pomalého inflačného rastu, resp. deflácie je zadlženosť. V prípade deflácie totiž dochádza k tomu, že reálne bude musieť dlžník vrátiť viac, ako si požičia. Teoreticky môže dôjsť k tomu, že firmám budú klesať príjmy (v dôsledku deflácie), ľuďom platy v dôsledku deflácie, ale splátky úverov ostanú na rovnakej úrovni. V tragickom prípade táto situácia môže vyústiť do neschopnosti splácania úverov, čo by mohlo predstavovať v súčasnej situácie vo svete výrazný problém, keďže od 70-tych rokov sa podstatná miera hospodárskeho rastu udržiavala (resp. recesie sa zmierňovali) skrz monetárne stimuly (znižovania úrokových sadzieb, a teda poskytovania úverov). Globálna zadlženosť teda vzrástla, a preto si svet nemôže dovoliť defláciu, pretože by dochádzalo k hromadnej neschopnosti splácania úverov.

Komu ale je svet dlžný?

Iste si mnoho čitateľov kladie túto otázku, no problém je v súčasnom bankovom systéme, ktorý funguje na princípe frakčného bankovníctva. To znamená, že banky počítajú s istou mierou rizika pri poskytnutí úveru, a teda zjednodušene povedané, na to aby poskytli úver potrebujú mať len rádovo niekoľko jednotiek percent kapitálu z výšky poskytovaného úveru. Banky teda poskytovaním úverov v podstate z ničoho vytvárajú peniaze (resp. svoje vlastné peniaze napakujú a ich požičiavajú). V prípade výraznej neschopnosti splácania, by sme teda videli hromadné bankroty a rapídny zánik peňazí (agregáty M2, M3 by konvergovali ku agregátu M1). „Našťastie“ máme centrálne banky, ktoré sú tu na to, aby takýmto veciam predchádzali.

Klíčová slova: Příjmy | Úvěr | M2 | Čínská ekonomika | Banka | Index | Banky | Ekonomika | Rizika | HDP | Čína |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čína a následně i Trump potvrdili dílčí dohodu v celní válce, sója vzrostla. Nejistota v jisté míře přetrvává, ale i tak jde o průlom, příznivý i pro Česko
    Čína dnes odpoledne středoevropského času potvrdila, že se se Spojenými státy dohodla na znění dílčí obchodní úmluvy obou zemí. V podstatě je tím završeno dojednávání první fáze této úmluvy, která má podle čínské strany devět oddílů. Přičemž by měly následovat dvě další fáze. Fáze druhá, která ale bude náročnější na vyjednávání, by podle tweetu amerického prezidenta Donalda Trumpa měla začít „okamžitě“, nebude se tedy čekat na povolební čas.
  • Čína a Rusko na „Black listu“ k dodávkám čipů pro AI
    Spojené státy americké se rozhodly zařadit na černou listinu Čínu, Rusko, Írán a další země, kde plánují zastavit dodávky pokročilých čipů používaných v umělé inteligenci a strojů pro jejich výrobu.
  • Čína - Bod zlobu (ekonomické dáta)
    V sérií analýz s názvom "Čína - Bod zlomu" sa budeme venovať čínskej ekonomike z pohľadu makroekonomických dát, podrob...
  • Čína - Bod zlomu (očakávané udalosti)
    V sérií analýz s názvom "Čína - Bod zlomu" sa budeme venovať čínskej ekonomike z pohľadu makroekonomických dát, podrob...
  • Čína - Bod zlomu (5-ročný plán 2010-2015)
    Nasledujúci obrázok zaznamenáva hlavné ukazovatele a ich ciele pre posledný 5-ročný plán čínskej vlády. Jedná sa o hlavné ekonomické...
  • Čína brzdí trhy v rozletu, čeká se na americká data
    Závěr týdne se zatím pro evropské akcie odvíjí smíšeně. Včerejší vývoj na Wall Street byl sice pozitivní inspirací, ale Asie to trochu pokazila. Během dne se čekají další výsledky a důležitá americká data.
  • Čína bude jedinou velkou ekonomikou, která letos poroste více než loni
    KRYTÍ: Čínská ekonomika se zotavuje, inflace je nízká a ocenění P/E na akciovém trhu se blíží polovině průměrných hodnot v USA. Přesto se čínským akciovým trhům v letošním roce nedaří. Mezi hlavní důvody patří: Čínské trhy se potýkají s velkými očekáváními po velkém oživení akcií ve čtvrtém čtvrtletí a s tlumeným apetitem po čínských technologických akciích, když se těm americkým daří tak dobře, a to zejména díky domácímu a spotřebitelskému oživení ekonomiky, zatímco exportní poptávka je slabá a klíčový trh s nemovitostmi zaostává.
  • Čína bude mít nejslabší růst od 70. Let. Zdá se, že to ale zvládla.
    Podle odhadu analytiků se zřejmě sníží vývoj hrubého domácího produktu Číny nejen za první čtvrtletí, ale i za celý letošní rok. Kvůli nemoci COVID-19 bude výkon druhé největší ekonomiky světa dle předpokladu nejhorší od konce takzvané kulturní revoluce v roce 1976.
  • Čína buduje obry globálního investičního bankovnictví z dosud opomíjených brokerů
    Čína se rozhodla pro zásadní reformu domácího brokerského byznysu a neskrývá ambice vybudovat z nich domy, které se budou schopny postavit nejsilnější globální konkurenci typu Goldman Sachs či Morgan Stanley. Ukazují to dokumenty tamních regulátorů. Má šanci?
  • Čína byla pro Apple v 1Q24 mírný headwind
    Společnost Apple dosáhla působivých celkových výsledků, které překonaly očekávání v oblasti příjmů díky silnému prodeji iPhonů, zejména na rozvíjejících se trzích mimo Čínu. Prodeje iPadů a služeb však zaostaly za odhady a prodeje v Číně výrazně zaostaly za očekáváním. Cena akcií po skončení obchodování mírně klesla, což odráží obavy z konkurenceschopnosti čínského trhu. Apple investuje do umělé inteligence, v současné době se však zaměřuje na produkt pro rozšířenou realitu Vision Pro. To naznačuje, že společnost může čelit rostoucí konkurenci v oblasti umělé inteligence.
  • ČÍNA ČELÍ TVRDÉ OBCHODNÍ PERSPEKTIVĚ
    V rámci druhé světově největší ekonomiky došlo k poklesu exportu i importu v průběhu měsíce června. Vývoz klesl...
  • Čína dala Hongkongu zákulisní souhlas k tomu, aby se mohl stát krypto hubem
    Od té doby, co vešlo ve známost, že Čína zvažuje legalizaci obchodování s kryptoměnami pro retailové obchodníky, hongkongské úřady tvrdě prosazují rozvoj blockchainového ekosystému.
  • Čína dále povoluje kohouty, skrz nižší rezervy bank vlije do finančního systému až 400 miliard jüanů
    Čínská centrální banka dnes snížila povinné minimální rezervy bank. Podíl rezerv...
  • Čína devalvovala měnu, německý index ZEW zklamal, analýza EURA (BOSSAEUR), EUR/USD, EUR/AUD
    Řecké banky by mohly získat první kapitálovou injekci až do výše 10 miliard eur po dohodě o záchranném programu a ještě předtím, než...
  • Čína devalvuje menu. Vyzerá to tak, že chce provokovať Trumpa.
    Čínska mena stratila na páre s americkým dolárom za posledné dva týždne viac ako tri percentá. Je to dokonca viac ako stratil brazílsky real či juhoafrický rand, ktorých ekonomiky sú na tom aktuálne zle a krajiny znižujú úrokové sadzby. Čínska ekonomika je na tom naopak dobre, Li Keqiangov index (čo je aktuálne asi najlepší index ekonomickej aktivity), ukazuje pokračovanie solídnej expanzie čínskej ekonomiky.
  • Čína devalvuje takmer nepretržite od začiatku mesiaca, akcie to (zatiaľ) príliš neriešia
    Čínska centrálna banka opäť oslabuje kurz juana voči doláru. Fixáciu znížila v deviatich z posledných jedenástich dní. Offshorový juan, ktorý sa obchodoval (v Hongkongu) aj počas prvého októbrového týždňa, dokonca oslabuje takmer konštantne od začiatku mesiaca.
  • Čína doplňuje zlaté rezervy, láme rekordy
    Čína zůstává nenasytná, pokud jde o zlato. Centrální banka země již desátý měsíc po sobě doplňuje své měnové rezervy tímto drahým kovem.
  • Čína drží pozitivní náladu na trzích, eurodolar však bez jasného směru
    Německý HDP ve 4Q neklesl, takže formálně ekonomika unikla recesi. I tak je ale její výkon mírně pod očekáváními a stagnaci těžko označit za nějaký slibný výsledek. Meziroční dynamika klesla na 0,6 pct. Data asi náladu na trzích vysloveně nezkazí, ale ani nepodpoří.
  • Čína drží trhy v napětí, měny však kromě cel zajímají také data
    Pozornost mířící na technologický sektor na sebe včera částečně strhlo IPO Spotify a obavy spojené s Amazonem poklesly. Finančním trhům se dýchá o něco lépe, ale k ideálu má současná situace daleko. Je to hlavně kvůli pokračující nejistotě kolem obchodních sporů USA - Čína. Americká administrativa už oznámila seznam zboží, na které budou uvalena dodatečná cla. Čínská strana se dosud držela zpět a její odpovědi byly menšího rozsahu, čímž očividně chtěla zachovat maximální prostor pro vyjednávání. Na poslední americkou akci chce ale odpovědět ve stejném rozsahu.
  • Čína drží vysoké tempo a slibuje reformy. Dolaru zlepšení tržní nálady nestačí
    Čína na sebe dnes ráno strhla pozornost v trochu jiném ohledu než dosud. Zveřejnila data o HDP v prvním čtvrtletí, která kopírují odhady (6,8 % y/y). Lehce slabší investice trochu zklamaly, ale kompenzuje je silnější spotřebitelská poptávka, což je pro rovnováhu ekonomiky určitě zdravý posun. Doplněním jsou čínská data o průmyslové výrobě, jež lehce zpomalila a zaostala za odhady, a dále vývoj maloobchodních tržeb, který očekávání naopak překonal. Lehce negativní efekt, který sledujeme na asijských trzích, by se do světa šířit neměl.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Purple trading AI