Čtvrtek 28. březen 2024 21:16
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

👉 Inflace v USA – vše, co potřebujete vědět

12.05.2021 10:18  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflační data za březen nepříjemně překvapila. Index spotřebitelských cen CPI vzrostl v USA meziročně o 2,6 %, nicméně trhy vysoký cenový růst převážně ignorovaly. Zástupcům americké centrální banky se podařilo situaci zklidnit. Tržní konsenzus nyní dosahuje na 3,6 %. A co když bude zveřejněn ještě vyšší výsledek? Jak vysoká inflace musí přijít, aby ji Fed už nemohl ignorovat?

Narativ Fedu je jednoduchý - vzestup inflace je pouze dočasný a je hlavně důsledkem její velmi nízké úrovně před rokem - dopadem nízké základny, ze které se aktuální inflace počítá. Vzestup březnové inflace byl tažen cenami paliv - 0,7 procentního bodu pouze v oblasti dopravy (takže bez této komponenty by inflace dosahovala na 1,9 %). Dubnový vliv bude ještě výraznější, protože ceny paliv snížily inflaci za duben 2020 o 1,2 procentního bodu!

Vzestup inflace za březen byl hlavně důsledkem vyšších cen paliv, nicméně další kategorie nám řeknou více o tom, jak vážné jsou inflační tlaky. Zdroj: Macrobond, XTB Research

Otázkou je, jak moc přispějí cenové nárůsty v dalších kategoriích ke konečnému číslu. V březnu jsme nebyli svědky širších inflačních tlaků. Ojeté automobily byly jedinou kategorií mimo paliva, která se na cenovém nárůstu výrazněji podílela (a aktuální data by v tomto ohledu měla být ještě více ovlivněna). Cenové nárůsty ve více kategoriích jsou však nutnou podmínkou toho, aby Fed bral na vzestup cen zřetel.

Tržní reakce je jinou záležitostí. Pokud by se Fed inflace opravdu obával, tak vyšší než očekávaný výsledek by měl na trh jasné důsledky. Sazby by rostly, americký dolar by měl tendenci posilovat a naopak by se mohl objevit tlak na pokles cen akcií.  Nicméně Fed může i vyšší čísla stále považovat pouze za dočasná a trh opět uklidňovat. Inflace by tak pravděpodobně musela očekávání výrazně překročit (možná až nad 4 %), aby se trh vylekal.

US100 se po výprodeji stabilizoval. Jedná se o trh, který by na dnešní data mohl výrazně reagovat. Zdroj: XTB obchodní platforma

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace v USA klesla, ale ne dost. Fed zůstane přísný
    Srpnová inflační data byla na trzích očekávána s velkým optimismem už řadu dní. Odhady mířily směrem ke zmenšení cenového růstu, což se také stalo, přesto inflace zůstala vyšší, než se čekalo. Optimismus tak bude třeba opět přehodnotit. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny v zámoří zvedly o 0,1 pct, zatímco se čekal stejně velký pokles po předchozí stagnaci. V případě jádrového indexu je rozdíl větší - nárůst o 0,6 namísto odhadovaných 0,3 pct. Meziroční inflace dosáhla v srpnu 8,3 procenta po červencových 8,5. Čekal se však pokles až na 8,1 pct, přičemž trhy byly podle nás fakticky nastavené na ještě nižší číslo.
  • Inflace v USA může být v roce 2024 vyšší
    Prognózy inflace v roce 2024 jsou stejně nejisté a mlhavé jako předpovědi úrokových sazeb. Prognózy se dělají mnohem snáz v klidných dobách, protože mnoho klíčových indikátorů se mění jen minimálně. V posledních letech jsme ale byli svědky mnoha vzestupů a pádů, jejichž příčinou byly geopolitické konflikty a koronavirus. Centrální banky se dlouho snažily situaci napravit a vrátit ekonomiku do normálu. Ale i teď, kdy to téměř dokázaly, je tvorba prognóz na příští rok stále jako věštění budoucnosti.
  • Inflace v USA na rozdíl od Evropy roste
    Krátce před koncem dvoudenního zasedání americké centrální banky (Fed), na němž bankovní rada rozhoduje, zdali ponechá základní úrokovou...
  • Inflace v USA - o chlup vyšší čísla rozhýbala trhy
    Zveřejnění dat o spotřebitelských cenách v zámoří bylo jako obvykle očekávanou událostí, zvláště když chyběly jiné dostatečně zajímavé impulsy. Odchylka od konsensu byla nakonec minimální, ale způsobila poměrně nervózní reakci na finančních trzích. Výsledný pohyb však zatím není velký. Celkový index spotřebitelských cen se meziměsíčně zvedl podle očekávání o 0,6 pct. Meziročně pak zrychlil na 3,7 z 3,2 pct, zatímco se čekalo 3,6 procenta.
  • Inflace v USA opět klesla, zlatu nahrává na další růst
    Se začátkem nového roku přicházejí také zprávy ohledně hodnot inflace v Americe. Index spotřebitelských cen CPI činí za prosinec 6,5 %, což trhy předem očekávaly. Z dat je jasné, že inflace v Americe pomalu ale jistě klesá, ze středečního projevu šéfa FEDu Jerome Powella na konferenci pořádané švédskou centrální bankou navíc zaznělo, že úrokové sazby by se v letošním roce měly vyšplhat nad 5 % a na této hranici nějakou dobu setrvat. Dlouhodobým cílem FEDu tak nadále zůstává snaha stlačit čísla inflace na ideální 2 %.
  • Inflace v USA roste "jen" podle očekávání, vrchol je blízko
    S napětím očekávaná listopadová inflační data ze zámoří nakonec dopadla podle očekávání. Meziměsíční růst cen o 0,8 pct je sice o chlup vyšší, ale meziroční inflace na úrovni 6,8 pct a jádrová inflace 4,9 procenta odpovídají tržnímu konsensu.
  • Inflace v USA roste méně, než se očekávalo! Další zvyšování sazeb vypadá nejistě!
    Celková spotřebitelská inflace ve Spojených státech v červenci zrychlila z 3,0 % na 3,2 % meziročně, což byla hodnota o něco nižší než očekávaných 3,3 % meziročně. Jádrový index CPI zpomalil ze 4,8 na 4,7 % r/r, zatímco oba měsíční ukazatele (celkový i jádrový) dosáhly 0,2 % m/m - což je v souladu s očekáváním trhu, dlouhodobými průměry i dosažením inflačního cíle Fedu do roku 2025. Bude Fed za těchto okolností pokračovat ve zvyšování sazeb?
  • Inflace v USA stále není pod kontrolou: FED opět zvýšil úrokové sazby o 0,75 procent
    Americký FED dnes přistoupil k dalšímu razantnímu zvýšení úrokových sazeb. Ty se počtvrté v řadě zvedly o 75 bazických bodů do pásma 3,75-4,00 procenta. Trhy toto rozhodnutí očekávaly, a to především kvůli přetrvávajícím inflačním tlakům v americké ekonomice. Celková inflace v USA se sice minulý měsíc snížila na 8,2 %, analytici však čekali pokles na 8,1 %. Zásadní byl také vývoj jádrové inflace, která dosáhla 6,6 %, což je nejvíce za posledních 40 let. Zvýšení sazeb o méně než 0,75 procent by tak byl pro trhy výrazným zklamáním.
  • Inflace v USA v březnu zrychlila na 8,5 %
    Americká inflace sice zrychlila, ale cenová hladina očištěná o ceny energií a potraviny rostly jen o 0,3 % meziměsíčně.
  • Inflace v USA v důsledku zdražení benzinu vzrostla
    Inflace v USA v září dosáhla 3,7 %. Jedná se o třetí měsíc po sobě, kdy inflace měřená indexem spotřebitelských cen vzrostla, zatímco jádrová inflace klesla. K růstu inflace nejvíce přispěla cena benzinu, která se u amerických čerpacích stanic za tento měsíc zvýšila o 8,5 %. Pro srovnání, ve stejné době při stejných světových cenách pohonné hmoty v Polsku klesly o 3,1 %.
  • ❗ Inflace v USA vystřelila vzhůru
    Inflace se v USA utrhla ze řetězu. Index spotřebitelských cen CPI vzrostl v červnu na 5,4 % YoY. V květnu dosáhl CPI na 5,0 %. Analytici očekávali naopak mírný pokles na 4,9 %. Výrazně nad konsenzus vzrostl také jádrový ukazatel. Dosáhl na 4,5 % YoY. V květnu dosáhl na 3,8 %. Byl očekáván vzestup na "pouze" 4,0 %. Hlavními tahouny růstu cen byla doprava a ceny paliv. Na trhu jsme svědky výrazné reakce. Americký dolar sílí, slábne naopak zlato a akcie. US500 ztratil v okamžité reakci více než 100 pips. EUR/USD klesl výrazně až do blízkosti úrovně 1,18.
  • Inflace v USA vyšší, aktivita továren v státě New York nižší
    Index spotřebitelských cen (CPI) vzrostl v únoru v meziměsíčním měření o 0,7 procenta, což je nejvíce od června 2...
  • Inflace v USA vzrostla o rekordních 4,2 %. Růst cen zažívá také Česko, dle ČNB však pouze dočasný
    Index spotřebitelských cen (CPI) v USA v dubnu zaznamenal meziroční nárůst o 4,2 %. Naposledy bylo takto vysoké číslo reportováno v září 2008. Jádrová inflace se pak vyhoupla z 1,6 % a rovných 3 %. Zveřejněný fundament vedl k výprodejům na amerických akciových trzích, jelikož investoři se začali obávat, že Fed bude muset kvůli zvýšené inflaci utahovat rozvolněnou monetární politiku mnohem dříve, než se doposud očekávalo.
  • Inflace v USA vzrostla v lednu o 7,5 %. Jaká bude reakce Fedu?
    Americké ministerstvo práce ve čtvrtek uvedlo, že ve srovnání s předchozím rokem index spotřebitelských cen (CPI) za leden vzrostl o 7,5 %. Jedná se tak o nejvyšší údaj od února 1982. Příčinou nárůstu je zejména zvýšení cen potravin, energií a nákladů na bydlení. Jádrová inflace rostla nejrychleji od srpna 1982. Za leden vzrostla o 6 %.
  • Inflace v USA zřejmě zaútočí na 6 %. Výnosy rostou, akcie jsou opatrné
    Výnosy na hlavních trzích v USA a Evropě mají během listopadu jasně sestupný trend. Není to ovšem nižšími inflačními očekáváními - ta naopak dál stoupají a zájem investorů o inflačně zajištěné dluhopisy je silný. Dnes jsou na programu další důležitá data o inflaci z USA a před nimi dochází na dluhopisech k obratu. Výnosy obracejí nahoru a v americkém případě jsou výš zhruba o 4 bazické body. Menší měrou stoupají také výnosy v Evropě.
  • Inflace vyskočila, ale jen vinou statistické operace
    „Míra inflace se v říjnu po osmi měsících poklesu zvýšila na 8,5 % ze zářijových 6,9 %. Na vině však nejsou ekonomické důvody, ale čistě statistická operace. Do výpočtu se promítl dopad loňského úsporného tarifu na energie, který ovlivnil srovnávací základnu říjnové inflace. Loni byl totiž úsporný tarif statistiky započítán jako snížení cen elektřiny. Pokud bychom tento faktor nebrali v potaz, byla by říjnová inflace o téměř tři procentní body nižší a činila by 5,8 %. Po odeznění toho statistického vlivu se inflace opět vrátí na sestupnou trajektorii, přičemž lze očekávat pokles výrazně pod sedm procent. Podle aktuální prognózy ČNB by celoroční inflace měla být 10,8 %, zatímco v minulém roce činila 15,1 %,“ komentuje vývoj inflace Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Inflace, výsledky i fiskál. Zdroje obav nevysychají
    Investoři mají stále dost důvodů k nervozitě a podle toho to také na trzích vypadá. Důležitou roli hrají události, které jsou na programu tento týden, a to americká inflace za září a start výsledkové sezóny. Podmínky nedovolující Fedu ustoupit z protiinflační politiky i pravděpodobné zhoršení výhledů pro zisky firem jsou jasným problémem na obzoru.
  • Inflace vystoupala na 18 procent
    „Poté, co se inflace začala zadýchávat, chytla druhý dech a opět zvýšila své tempo. Růst cen se projevuje hlavně na nezbytných položkách spotřebního koše, což bude zhoršovat finanční situaci v rodinách. Do vážných problémů se mohou dostávat hlavně sociálně nejslabší,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace vytvoří politické vakuum. Dokáže jej Bitcoin vyplnit? 
    Ceny rostou v době všudypřítomné nedůvěry ve vládu, že problém napraví. To nechává otevřené dveře k bitcoinu, konečnému protiinflačnímu zajištění.
  • Inflace v září pravděpodobně opět zrychlila
    Česká koruna se drží na relativně silných úrovních a odolávala v posledním týdnu vysoké volatilitě na globálních trzích i kvůli intervencím ČNB. V tomto týdnu je ústředním číslem inflace za měsíc září. Odhady jsou v tuto chvíli zatížené vysokou nejistotou, předpokládáme ovšem, že další zdražování energií, potravin i pohonných hmot by mělo inflaci dostat do blízkosti 18 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Xtrade
LiteForex
FX Global
reklama
CapXmaster srovnani