Čtvrtek 28. březen 2024 10:40
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Domácnosti v EU si v zimě připlatí za energie 2550 miliard korun, Babiš tak má šanci prosadit nulovou DPH na elektřinu či plyn pro domácnosti

08.10.2021 12:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Domácnosti v EU se tuto zimu pořádně a nečekaně „prohnou“. Za energie si totiž v důsledku energetické krize připlatí zhruba 100 miliard eur, což odpovídá 2550 miliardám korun. To je suma, která vysoce převyšuje celkové roční výdaje českého státního rozpočtu. Výpočet plyne z analýz řecké vlády a bruselského think-tanku Bruegel. Cituje je agentura Bloomberg.  

Sto miliard eur představuje zhruba desetkrát vyšší sumu, než jakou se zatím vlády zemí EU zavázaly svým občanům poskytnout, aby jim v začínající topné sezóně pomohly platit účty zejména za elektřinu a za plyn. Vlády v Itálii, Francii, Španělsku, Belgii se zatím zavázaly k energetickým dotacím domácnostem čítajícím necelých deset miliard eur. Pomoc tedy zřejmě bude muset být mnohonásobně vyšší. 

Pomoc zvažuje také české vláda. Premiér Andrej Babiš zmiňuje i možnost přechodného zrušení DPH z energií. Otázkou však je, zda je takové opatření průchozí vzhledem k podmínkám stanoveným na úrovni EU. Na druhou stranu, země EU budou zřejmě muset přistoupit k pomoci domácnostem mnohem velkoryseji, než jsou nyní ochotny připustit, takže Brusel nad přechodným zrušením DPH z energií v ČR patrně „přivře oči“.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Domácí data trhy nepřekvapila
    Na středoevropských devizových trzích panovala během včerejší seance celkem klidná nálada. Lehce oslabov...
  • Domácí ekonomika pod vlivem „oligopolů“
    V posledních týdnech se opět po delší době začíná diskutovat o tržní síle, moci antimonopolního úřadu nebo vlivu velkých společností na ceny. Bojuje tedy naše ekonomika s oligopoly? A jaké vlastně jsou průvodní znaky této tržní struktury, případně jak s nimi z pohledu hospodářské politiky můžeme „zatočit“?
  • Domácí inflace překvapila
    Ani včera se kurz koruny od hladiny kurzového závazku neodlepil. Z letargie ho nevyvedla ani červencová inflace, která překvapila ve směru nahoru. Cenový růst dosáhl 0,3 % m/m, zatímco tržní konsenzus počítal pouze s 0,1 % m/m. V meziročním srovnání si inflace polepšila na 0,5 %, když ještě v červnu se nacházela na úrovni 0,1 %. Za cenovým růstem stály překvapivě především ceny potravin, které v tomto období mají naopak většinou tendenci klesat. Červencová inflace nepochybně potěšila centrální banku, neboť byla přesně v souladu s její prognózou. Na naší prognóze včerejší data mnoho nezměnila. Stále předpokládáme, že k ukončení svého kurzového závazku ČNB přistoupí v Q4 17.
  • Domácí i zahraniční poptávka na vzestupu
    Český statistický úřad potvrdil výsledky svého úvodního odhadu pro poslední kvartál minulého roku, kdy tuzemská ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 0,2 % a meziročně naopak poklesla o 0,2 %. Hrubý domácí produkt tak za celý rok 2023 klesl o 0,4 %.
  • Domácí poptávka na konci loňského roku oživila
    Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu HDP v posledním loňském čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,2 %. Meziročně naopak o 0,2 % poklesla. Došlo tak k potvrzení předběžného odhadu, zatímco my jsme v důsledku silných měsíčních dat za prosinec očekávali mírnou vzestupnou revizi. Růst hrubé přidané hodnoty byl však oproti HDP výrazně vyšší, když v mezičtvrtletním vyjádření dosáhl 0,6 %. Rozdíl mezi oběma ukazateli podle národních účtů souvisel s výrazným mezičtvrtletním poklesem vyplacených dotací na produkty. To bylo zřejmě dáno nižšími kompenzacemi nákladů na spotřebu energií, když jejich tržní ceny klesly pod vládou stanovené stropy.
  • Domácí poptávka na konci loňského roku oživila
    Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu HDP v posledním loňském čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,2 %. Meziročně naopak o 0,2 % poklesla. Došlo tak k potvrzení předběžného odhadu, zatímco my jsme v důsledku silných měsíčních dat za prosinec očekávali mírnou vzestupnou revizi. Růst hrubé přidané hodnoty byl však oproti HDP výrazně vyšší, když v mezičtvrtletním vyjádření dosáhl 0,6 %. Rozdíl mezi oběma ukazateli podle národních účtů souvisel s výrazným mezičtvrtletním poklesem vyplacených dotací na produkty. To zřejmě souviselo s nižšími kompenzacemi nákladů na spotřebu energií, když jejich tržní ceny klesly pod vládou stanovené stropy.
  • Domácí zprávy pozitivní pro korunu, akcie míří dál nahoru
    Americké akcie navazují na Evropu a rostou. S&P 500 se nachází půl procenta v plusu, Nasdaq přidává 0,7 pct. Evropské indexy mezitím své zisky dál nenavyšují. DAX je +0,4 pct, AEX stoupá o 0,3 procenta a CAC 40 o 0,5 pct. Londýnský FTSE 100 se nachází mírně v červeném.
  • Domácnosti dál táhnou ekonomiku
    Český HDP byl revidován ve druhém čtvrtletí mírně vzhůru. Meziroční tempo růstu ekonomiky podle zpřesněného odhadu činilo 2,8 % oproti předchozímu odhadu 2,7 %. Nicméně z hlediska mezikvartální dynamiky ke změně nedošlo. Ekonomika roste mezikvartálním tempem 0,7 %. Při malém zjednodušení lze říci, že česká ekonomika od roku 2017 roste prakticky nezměněným tempem, ale mění se struktura ve prospěch spotřeby domácností, která je hlavním tahounem. Domácnostem rostly ve druhém čtvrtletí příjmy ve srovnání s prvním čtvrtletím tempem 1,2 %, přičemž reálná spotřeba rostla ještě trochu rychleji tempem 1,5 %. Od počátku roku se tak mírně snižuje míra úspor domácností (po sezónním očištění).
  • Domácnosti šetří a tržby obchodníků klesají
    „Pokles maloobchodních tržeb v září ještě více zrychlil. Tržby obchodníků se v září meziročně snížily o 4,0 % ze srpnových 2,8 %. Nepřetržitě tak klesají již sedmnáct měsíců v řadě. Stojí za tím zejména obavy Čechů z dalšího ekonomického vývoje. V současné situaci je pro ně totiž nejdůležitější pokrýt náklady spojené s bydlením a dalšími zásadními potřebami, zatímco běžné útraty v obchodech se snaží omezovat. Navíc vinou inflace stále pociťují propad svých reálných mezd. Nesmíme zapomínat, že pod deset procent se podařilo inflaci dostat teprve v červnu,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Domácnosti šetří, maloobchod ztrácí
    Ani v září se maloobchodní prodejci nedočkali růstu tržeb. Bez prodeje aut meziročně poklesly o 4,0 % a je to tak již sedmnáctý měsíc v řadě, kdy maloobchodní tržby v meziročním srovnání reálně klesají. I meziměsíčně maloobchodní tržby poklesly, a to o 0,4 %. Domácnosti dále šetří a mají obavy z nadcházející zimní sezóny a nejasností ohledně cen energií.
  • Domácnosti začínají konečně utrácet
    V prosinci maloobchodní tržby bez prodeje aut vzrostly reálně v meziročním srovnání o 1,6 %, což je výrazně lepší výsledek, než který očekávala naše i tržní prognóza. Listopadový výsledek, který naznačoval změnu trendu v maloobchodě (ač došlo ke korekci z +0,9 % na +0,1 %), tak byl potvrzen. Meziměsíčně tržby stouply o 0,2 %.
  • Domček z karát pred zrútením
    Zhnité vnútro finančného systémuPomyse...
  • Dominace amerického dolaru je zpět, ale zatím nestojí na pevných základech
    Americký dolar byl nejsilnější z hlavních světových měn v minulém týdnu a ve stejném trendu pokračuje také v posledníc...
  • Dominance bitcoinu dosáhla tříletého minima: vyplatí se čekat na altcoinovou sezónu?
    Trh s kryptoměnami udělal v roce 2021 velký skok kupředu. Bitcoin se jako obvykle stal vítězem a je tak nejziskovějším finančním nástrojem roku. Je zde ale pocit, že kryptoměna postupně ztrácí půdu pod nohama. To se odráží v poklesu indexu dominance BTC na trhu, který na konci roku 2021 klesl na rekordní hodnoty. Pokles podílu bitcoinu je obvykle doprovázen nárůstem trhu s altcoiny, ale vypadá to, že nemůžeme v dohledné době očekávat altcoinovou sezónu.
  • Dominance bitcoinu roste 
    Trh s kryptoměnami se během dnešní obchodní seance pohyboval v mínusu, přičemž BTC a ETH se vzdaly zisků z minulého týdne. Zdá se, že primární kryptoměna podle tržní kapitalizace reaguje na zítřejší zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOME).
  • Dominance bitcoinu se vyšplhala nad 50 %, nastal čas, aby zazářily altcoiny?
    Bitcoin se v posledním týdnu drží na vítězné vlně, jeho cena opět stoupla nad 31 000 USD a díky tomuto oživení jeho tržní dominance rychle stoupá. Vzhledem k tomu, že digitální aktivum se v současné době nachází těsně nad 30 000 USD, jeho tržní dominance zůstala nad 50 %, a i když je to pro Bitcoin dobré, důsledky pro altcoiny v tomto prostoru by mohly být větší.
  • Dominance kryptoměn v Africe nevykazuje žádné známky zpomalení 
    I přes převládající tržní podmínky stále roste adopce kryptoměn, především v rozvíjejících se ekonomikách. Tato realita podněcuje zájem investorů o potenciální trhy.
  • Donald Trump a Jean-Claude Juncker se dohodli = akcie na vzestupu
    Americké akciové trhy vstoupily do včerejšího obchodování velmi vlažně, nicméně v závěrečné půlhodině vystřelily směrem vzhůru. Index S&P 500 tak uzavřel o 0,9 % výše. Důvodem byla dohoda mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem, která by měla odvrátit obchodní války mezi oběma břehy Atlantiku. Největší zisky si připsaly informační technologie (+1,5 %). Dnešek však pro ně nebude alespoň z počátku příliš příznivý, když po uzavření trhu zveřejnil slabé výsledky Facebook. Jeho akcie v rozšířeném obchodování klesaly o více jak 20 %. Futures na S&P 500 ukazují na pokles o 0,2 %, Nasdaq by měl propadnout o téměř jedno procento.
  • Donald Trump demonstruje, že drží otěže mezinárodního obchodu ve svých rukou
    „Prezident Trump ukázal svou lepší tvář a udělil výjimky z cel. Demonstruje, že nad ostatními obchodními partnery má převahu. Tu bude chtít využít k dojednání dlouhodobě výhodných dohod pro USA. Evropská unie slaví drobné vítězství, místo toho by se však měla připravit na tvrdá vyjednávání,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Donald Trump hraje se světovou ekonomikou v kostky
    Prezident Spojených států je jak podle žebříčku Tradecentrum, tak v souladu s The Economist a Wall Street Journal faktorem číslo jedna pro vývoj světové ekonomiky také v roce 2020. Pozitivní čínská data z tohoto týdne (Caixin PMI) nejprve přiměla analytiky k závěru, že Čína zabránila opakování se prosincového propadu na globálních trzích minulého roku. Nicméně následovalo hned prudké ochlazení pozitivních očekávání, když naopak americká data (ISM) naznačila, že prosinec nemusí plynout pouze v poklidné předvánoční náladě. O slovo se také přihlásil prezident Trump, když poněkud vylekal trhy zavedením daní na argentinskou a brazilskou ocel, v týdnu pak pokračoval prohlášením o clech na francouzské zboží a výroky zamlžující možnost dohody s Čínou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank