Úterý 19. březen 2024 11:30
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard USD

19.09.2019 09:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americká společnost Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard USD (937,8 miliardy Kč) a zvýší dividendu. V noci na dnešek o tom rozhodla správní rada společnosti. Program odkupu akcií nemá konečný termín a firma ho může ukončit, kdy bude chtít.

Za čtvrtletí vyplatí společnost dividendu 51 centů za akcii. To je o 11 procent více, než v předchozím čtvrtletí, napsala agentura Reuters. Microsoft vyplatil první dividendu akcionářům v roce 2003. Od té doby každoročně dividendu zvyšuje.

Akcie Microsoftu loni stouply zhruba o třetinu díky růstu zájmu o cloudové služby. Microsoftu pomáhá rozhodnutí generálního ředitele Satyy Nadelly snížit závislost na softwaru Windows pro osobní počítače a zaměřit se na služby cloud computing, tedy poskytování služeb či programů vzdálenými servery dostupnými z internetu. Nyní je Microsoft na tomto trhu dvojkou za firmou Amazon.

Nová výše dividendy je téměř dvojnásobná ve srovnání s dobou, kdy Nadella převzal funkci od Stevea Ballmera. Cena akcií se pak pod vedením Nadelly, tedy za více než pět a půl roku, podle serveru CNBC zvýšila téměř čtyřnásobně.

Microsoft je nyní s tržní kapitalizací přesahující jeden bilion dolarů jednou z nejcennějších společností v USA a má vysoké hotovostní rezervy. Zpětný odkup akcií je jedním ze způsobů, jak mohou společnosti rozdělit mezi akcionáře přebytečnou hotovost a podpořit cenu akcií. Takovým akcím však nejsou příliš nakloněni ekonomové, kteří obvykle upřednostňují investice do dlouhodobého růstu, upozornila agentura DPA.

Zdroj: Reuters, ČTK, DPA, CNBC

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Micron Technology se v předburzovním prodeji obchoduje se slevou
    Akcie Micron Technology (MU.US) v předburzovním prodeji klesly o více než 4 %, protože slabé odhady tržeb zastínily lepší než očekávané zisky.
  • Micron Technology vyvíjí tlak na technologické akcie
    Dnešní seance se nese v duchu poklesů indexu NASDAQ (US100), který vyčkává na zítřejší zprávy o inflaci. Na Micron Technology (MU.US), který je největším americkým výrobcem disků, paměťových karet aj. hardware zařízení, klade tlak navýšení výnosů na 10letém dluhopisu a slabé odhady výsledků, jež by měly dosáhnout nižších úrovní předpokládaných rozmezí. Společnost očekává výrazné zhoršení prostředí, ve kterém podniká, v době 4Q22 a 1Q23. Očekává se, že se kapitálové náklady v příštím roce, v porovnání s tím letošním, sníží.
  • Microsoft a Alphabet s lepšími výsledky, ale se smíšeným obchodováním po uzavření trhu
    Společnost Microsoft vykázala za první čtvrtletí fiskálního roku 2024 dobré finanční výsledky, které překonaly očekávání analytiků v oblasti příjmů i zisku. Zisk na akcii (EPS) činil 2,99 USD, zatímco konsenzuální odhad byl 2,24 USD. Tržby dosáhly 56,5 miliardy dolarů, což je nad konsenzuálním odhadem 54,54 miliardy dolarů.
  • Microsoft a Alphabet: Soutěž o cloud a umělou inteligenci
    „Microsoft i Alphabet dosáhly solidních zisků, které předčily odhady Wall Street, a tím uklidnily obavy investorů v nejistém makroprostředí. Jedná se o skvělý začátek masivního týdne pro velké technologické a akciové trhy.
  • Microsoft a Alphabet zlepšují sentiment v sektoru big-techu📈
    Zveřejněné výsledky společností Microsoft (MSFT.US) a Alphabet (GOOGL.US) včera po uzavření seance na Wall Street dopadly opravdu dobře a podpořily náladu investorů v sektoru technologických společností. Zvláště dobře byly přijaty výsledky společnosti MSFT, které se podařilo překonat horní hranici očekávání analytiků ohledně reportovaných čtvrtletních výsledků. Zlepšené výsledky měly společného jmenovatele, cloudová divize Microsoftu i Alphabetu vykázala výrazný nárůst zisku a GOOGL vykázal svůj vůbec první kladný výsledek. Podívejme se na podrobnosti výsledků, které společnosti představily.Microsoft:
  • Microsoft a Google se utkají na poli umělé inteligence. Jeden z nich má výrazný náskok
    Umělá inteligence čítá mnoho různých odvětví. Do odvětví samořídící umělé inteligence se v uplynulém roce investovalo mnohem méně, protože vývoj technologie zpomaluje a vidina autonomního řízení páté úrovně, tedy bez zásahu člověka, je daleko. Jiná odvětví AI, jako jsou velké jazykové modely včetně nedávno spuštěného ChatGPT, však zaznamenávají masivní investice. Injekce společnosti Microsoft ve výši 10 miliard dolarů to jen podtrhuje. Společnost Alphabet to však nenechává bez odezvy.
  • Microsoft bude podporovat své akcie odkupem
    Microsoft na své tiskové konferenci oznámil buybacky (zpětný odkup akcií) v rekordní výši 40 miliard dolarů. Navzdory vysoké konkurenci největších technologických gigantů je stále největší společností na světě z hlediska kapitalizace.
  • Microsoft dnes oznámí zisky za fiskální čtvrtletí 2024!
    Microsoft (MSFT.US), významná americká technologická společnost, dnes po skončení zasedání na Wall Street oznámí své fiskální čtvrtletí 2024 (kalendář 3. čtvrtletí 2023). Očekává se, že společnost vykáže čtvrté čtvrtletí v řadě s růstem celkových příjmů pod 10 %. Očekává se však, že růst tržeb v podnikání Cloudových služeb zrychlí ve srovnání se 4. fiskálním čtvrtletím 2023. Pojďme se v rychlosti podívat na to, co očekávat od výsledků Microsoftu.
  • Microsoft dnes zveřejní hospodářské výsledky - co očekávat? 🔌🖱
    Microsoft (MSFT.US) dnes po zakončení seance na Wall Street zveřejní své výsledky za 1. čtvrtletí fiskálního roku 2023. Tržní shoda je na tom, že tržby překročí očekávání a EPS bude v souladu s předchozími výsledky nebo mírně nad nimi.
  • Microsoft klesá po zveřejnění výsledků - odrazí se od úrovně supportu?
    Akcie společnosti Microsoft včera klesly o 3% níže poté, co byly oznámeny zprávy o zisku společnosti za třetí čtvrtletí. Společnost ve skutečnosti zveřejnila silnější čísla, než analytici očekávali.
  • Microsoft nabídl EK ústupky, aby získal souhlas s převzetím Activision
    Americká společnosti Microsoft nabídla ústupky, aby získala souhlas s převzetím společnosti Activision Blizzard, výrobce her Call of Duty či Candy Crush. Ukazuje to aktualizovaná dokumentace Evropské komise (EK), která funguje zároveň jako unijní antimonopolní úřad. EK v souladu se svou politikou neposkytla žádné další podrobnosti. Nyní si vyžádá zpětnou vazbu od konkurentů a od zákazníků, pak přijme konečné rozhodnutí. To by mělo padnout do 22. května.
  • Microsoft oznámí výsledky po uzavření trhu
    Společnost Microsoft (MSFT.US) má dnes po skončení seance na Wall Street zveřejnit finanční zprávu za 4. fiskální čtvrtletí 2023 (období duben-červen 2023). Pojďme se v rychlosti podívat, co trh očekává a na co se zaměřit!
  • Microsoft potvrzuje nákup Bethesdy za 7,5 miliardy dolarů
    Svět videoher je jedním z nejrychleji rostoucích hospodářských odvětví a v roce 2019 je zaznamenán celkový obchodní objem 120 miliard dolarů. Tento týden došlo na trzích k významnému vývoji v tomto sektoru, přičemž prvním byl nákup společnosti Bethesda společností Microsoft za částku 7,5 miliardy dolarů po schválení Evropskou komisí.
  • Microsoft po zveřejnění výsledků posiluje o 3 %
    Společnost Microsoft (MSFT.US) se dnes v předobchodní fázi obchoduje přibližně o 3 % výše. K růstu dochází po zveřejnění výsledkové zprávy za 1. fiskální čtvrtletí 2024 (3. kalendářní čtvrtletí 2023) včera po skončení seance na Wall Street. Společnosti se podařilo vykázat lepší než očekávané výsledky v každém ze tří hlavních segmentů.
  • Microsoft po zveřejnění zisků získává 3 %.
    Microsoft (MSFT.US) se dnes v premarketu obchoduje přibližně o 3 % výše. Tento růst přichází po zveřejnění výsledků za fiskální Q1 2024 (kalendářní Q3 2023) po skončení včerejší seance na Wall Street. Společnosti se podařilo vykázat lepší než očekávané výsledky v každém ze tří hlavních segmentů.
  • Microsoft propustí 10.000 lidí, zaúčtuje mimořádné náklady 1,2 miliardy USD
    Americká softwarová společnost Microsoft plánuje letos propustit asi 10.000 zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly. Firma to dnes uvedla ve zprávě pro regulační orgány a dodala, že v této souvislosti mimořádně zaúčtuje asi 1,2 miliardy USD (26,4 miliardy Kč). O chystaném propouštění v Microsoftu začátkem týdne spekulovala některá média.
  • Microsoft překonal po 7. letech Apple
    Největší firmou světa je nyní Microsoft. Po 7. letech sesadil z první pozice společnost Apple. Tržní kapitalizace společnosti Microsoft je 905 miliard USD a Apple 896 miliard.
  • Microsoft přidá na klávesnici Windows klávesu pro svou umělou inteligenci
    Americký softwarový gigant Microsoft se rozhodl přikročit k největší úpravě klávesnice pro osobní počítače s operačním systémem Windows za několik desetiletí. Firma oznámila, že na klávesnici přidá novou klávesu, která aktivuje její asistenční službu Copilot založenou na umělé inteligenci (AI).
  • Microsoft se propadá o více než 5 % kvůli snížení ratingu UBS
    Akcie společnosti Microsoft (MSFT.US) ve středu klesly o více než 5,0 % poté, co banka UBS snížila hodnocení technologického giganta z "koupit" na "neutrální" a snížila cílovou cenu z 300 USD na 250 USD, protože očekává zhoršení výkonnosti růstového motoru společnosti Azure.
  • Microsoft se prý pokoušel koupit Pinterest
    Akcie Pinterest (PINS.US) vzrostly o 6 % poté, co deník Financial Times přišel se zprávou, že technologický gigant Microsoft (MSFT.US) se v minulých měsících pokoušel koupit tuto společnost, která se zabývá sdílením obrázků. Tržní hodnota Pinterestu vzrostla od března o 600 % a v minulém roce navýšila počet aktivních uživatelů na rekordních 100 milionů. Tržby byly navýšeny o 76 % na $706 mil. v Q4 2020. Očekávání analytiků byla nastavena na $58 mil. Tržní kapitalizace Pinterestu se po středeční seanci pohybovala okolo $50 miliard. V minulosti dal Pinterest dle FT najevo, že by chtěl zůstat nezávislou společností. Rozhovory v současnosti nepokračují, ale pokud by se obchod přesto nakonec realizoval, jednalo by se o největší dosavadní nákup Microsoftu. Obě společnosti jednání pro FT nekomentovaly.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster